SPOR-FIBA Dünya Kongresi Açılışı

4-6 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan FIBA Dünya Kongresi’nin açılış töreni rekor sayıda katılımla Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun yoğun çalışmaları, ülkemizin kıtalararasındaki önemli konumu ve yine Türkiye’nin son yıllarda hızla artan uluslararası saygınlığı neticesinde son olarak 2006 yılında Japonya’da geçekleştirilen kongreye 105 ülkeden delege katlırken, ülkemizde düzenlenen 2010 FIBA Dünya Kongresi’ne 173 ülkeden delege katılarak rekor kırıldı.

Tülin Şahin’in sunumuyla başlayan FIBA Dünya Kongresi Açılış Töreni, Candan Erçetin’in şarkılarıyla devam etti.

FIBA Dünya Kongresi’nin Çırağan Sarayı’nda yapılan açılış törenine Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, TBF Genel Sekreteri Ali Özsoy, FIBA Başkanı Bob Elphinston, FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de katıldı.

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, törende yaptığı konuşmada tüm katılımcıların İstanbul’da bulunmasından çok memnun olduğunu söylerken,”Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı olarak, bütün Yerel Organizasyon Komitesi ve Gönüllüler adına burada olmanızdan, İstanbul’da bulunmanızdan çok memnunuz. Umarım burada 2010 FIBA Dünya Şampiyonası karşılaşmalarını da izleme fırsatınız olur ve güzel zamanlar geçirirsiniz. Herşeyin sizin adınıza çok güzel geçmesini diliyorum” dedi.

TBF Başkanı Turgay Demirel 20 gündür çok büyük organizasyonlara imza atıldığını söylerken, “Son 20 gün içinde başardıklarımızdan dolayı gurur duyuyoruz. 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’na Children of the World projesi ile başladık. Ardından güzel bir Şampiyona Açılış Töreni ve şimdi FIBA Dünya Kongresi ile devam ediyoruz ve yine Boğaz’da bir kapanış partisi ile sonlandıracağız.
Bu akşam bu açılışa, galaya, FIBA’nın “Hoş Geldiniz” resepsiyonuna geldiğiniz için çok teşekkür ederim. Buradaki zamanınızı keyifle geçirmenizi diliyorum” şeklinde konuştu.

İstanbul’un hiçbir şehre benzemeyen harika bir yer olduğunu söyleyen FIBA Başkanı Bob Elphinston, “Türkiye Basketbol Federasyonu yetkilileri, bize ne kadar sıradışı bir şehirde olduğumuzu söylerken haklıydınız. Bu akşam da dahil olmak üzere Türkiye’de kaldığımız süre boyunca da görüyoruz ki Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan muhteşem bir yerdeyiz. İstanbul’da bulunan bütün arkadaşlarıma bu şehrin bize sundukları için zaman ayırmalarını istiyorum. Özellikle burada olan 170’den fazla FIBA delegesini selamlamak istiyorum. Bu akşam müthiş bir rekor kırılmış oldu.
Merkezi yönetimdeki çalışma arkadaşlarım ile 4 senedir ile birlikte yoğun bir şekilde çalıştık. Bizi burada konuk eden Türkiye Basketbol Federasyonu, Yerel Organizasyon Komitesi ve özellikle gönüllülere çok teşekkür ederim. Bu aksam bizimle birlikte olan birçok özel konuk var. Ama özellikle bir arkadaşıma özelikle değinmek istiyorum. Türkiye Basketbol Federasyonu ve FIBA’ya önemli katkılarda bulunan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’e çok teşekkür ediyorum.
FIBA Dünya Kongresi, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun organize ettiği 3 muhtesem haftanın sadece bir parçası” dedi.

2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın Children of the World( Dünya Çocukları 2010), Dünya Şampiyonası Açılış Töreni ve FIBA Dünya Kongresi gibi üç önemli organizasyonu da içinde barındırdığını belirten FIBA Başkanı Bob Elphinston, “2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası Children of the World ile basladı. 13-14 yaslarında 100 ülkeden 300 çocuk basketbol oynamayı, birbirlerini tanımayı ve bu muhteşem şehri yaşamayı basardılar. Birçoğumuz Children of the World’ün Dünya Şampiyonası’nı aşan bir durum olduğunu düşünmüştük. Çünkü yapacak birçok şey daha vardı. Ama proje için TBF Başkanı Turgay Demirel’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Organizasyona katılan çocuklar bu organizasyonu hayatları boyunca hatırlayacaklar.
İkinci aşama ise, muhteşem bir açılıştı. Bir hafta önce tek kelimeyle harika bir gösteri ile karşı karşıya kaldık. Cirque de Soleil ve sonrasında dahil olduğumuz sihirli bir dünya… Tekrar basketbola dönersek 4 muhteşem şehirde elemeleri bitirdik. 24 takım Final Turları’na yükselmek için çok çalıştı. Finallerden önce 5 kıtadan 16 takım yarın başlayacak Eleme Turu’na başlayacak. Hepsine başarılar diliyorum” diye konuştu.

FIBA Dünya Kongresi’ne 173 ülkenin katılımıyla rekor kırıldığını ifade eden Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Dünya sporunun buluşma noktası Türkiye’ye hepiniz hoş geldiniz. 2010 FIBA Dünya Şampiyonası vesilesiyle misafir olarak sizleri aramızda görmekten dolayı çok mutluyuz. Böyle bir şampiyonaya ev sahibi olmaktan duyduğumuz gururu belirtmek isterim. 2004’teki oylamada Malezya’da bulunmuş biri olarak o yıldan beri bu şampiyona için hazırlanıyoruz. Biz, çok nadide bir organizasyon olan Dünya Basketbol Şampiyonası’nı tüm Türkiye’ye armağan ettik. Ülke olarak bu şampiyonayı Türkiye’de gerçekleştirebilmek için büyük bir özveriyle çalıştık. Şimdiye kadar düzenlenen Dünya Şampiyonaları içinde en iyisini düzenlemenin hazzını duyuyoruz. En son düzenlenen FIBA Dünya Kongresi’ne 106 ülke katılmıştı. Bugün ise 173 ülke ve 450 FIBA delegesini ülkemizde bulunması bize büyük onur veriyor” şeklinde konuştu.