AKTÜEL-Şeker gibi krediler acıtmasın

Tüketiciler Birliği bayram dolayısıyla verilen kredilerde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini duyurdu. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bankalar, müşterilerinin değişen ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak amacıyla farklı “Bayram Kredisi” paketleri hazırladı. Neredeyse tüm bankalar müşterilerinin dikkatini çekebilmek için cep telefonları dahil çeşitli iletişim kanallarını kullandı.

Tüketiciler Birliği: “Şeker Kredi Acıya Dönüşmesin”
Peki bu kredi paketleri ne kadar uygun? Tüketiciler Birliği Başkan Vekili Aydın Ağaoğlu, tüketicileri uyardı.

Ağaoğlu, “Birkaç gün tatil yapacağız ya da bayram ihtiyaçlarımızı gidereceğiz düşüncesiyle yola çıkıp gelecek 12 ayınızı kendinize zehir etmeyin.” dedi.

Ağaoğlu, tüketiciye 0,99 veya 0,7 faizle duyurulan kredilerin, bankaya gidildiğinde dosya masrafı, ipotek masrafı, ekspertiz masrafı, sigorta ücreti gibi yasada yer almayan birtakım bedeller eklenerek çok daha pahalıya mal edilebildiğini söyledi.

BDDK Yakın Takipte
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da bankaların kredi kampanyalarını yakından izliyor. BDDK yetkilileri, şu ana kadar bu konuda kendilerine ulaşmış bir sorun olmadığını belirtiyor.

Bankaların kredi paketlerinde yer alan miktar, vade, faiz ve dosya masraflarıyla ilgili kanunda bir tanımlamada bulunulmadığının altını çizen yetkililer, bu nedenle sözkonusu kampanyaların bir standartı olmadığını belirtiyor.

BDDK yetkilileri vatandaşlara, reklamlara ve ilan edilen şartlara uygun davranmaması halinde, vatandaşların ellerindeki belgelerle “kandırıldım” diye kendilerine başvurabileceğini belirtiyor.