AKTÜEL-Sıcaklıkla beraber kazalar arttı

Aşırı sıcaklarla birlikte trafik kazalarında da büyük artış var. İnsanın fizyolojisini ve psikolojisini olumsuz etkileyen aşırı sıcaklar, dikkatsizlik, acelecilik ve aşırı süratle birleşince, geride dehşet verici facia görüntüleri ve yüzlerce acılı insan kalıyor. Dün yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında 2’si polis, 24 kişi yaşamını yitirirken 108 kişi de yaralandı.

Konser dönüşü facia
ANTALYA’nın Korkuteli İlçesi’nde yaşayan Recep Karakuş (53), önceki gece 12. Geleneksel Yayla Şenlikleri kapsamındaki Sinan Özen konserini izlemek için eşi Sabiha Karakuş (50), dünürleri Saliha (54) ve Fevzi Şimşek (57) ile arkadaşları Ahmet Tırşak’ı, (56) da aracına alarak Burdur’un Söğüt Beldesi’ne gitti. İçinde 5 kişinin bulunduğu araç, konser dönüşü saat 23.00 sıralarında Korkuteli-Fethiye karayolunun 23. kilometresinde İzmir’den Antalya’ya iş makinesi taşıyan Ahmet Baysal’ın (49) kullandığı 14 BL 001 plakalı TIR’la çarpıştı.
Kazada yaşamını yitiren otomobildeki 5 kişinin cesetleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince sıkıştıkları yerden güçlükle çıkarıldı. Cesetler, Korkuteli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kaza sonrası TIR şoförü Ahmet Baysal gözaltına alınırken, Korkuteli-Fethiye karayolunda trafik bir süre tek şeritten verildi. Kazada ölen Recep ve Sabiha Karakuş ile Saliha Şimşek ve Fevzi Şimşek’in cenazeleri Korkuteli Paşa Mezarlığı’na defnedildi; Ahmet Tırşak’ın cenazesi ise Manavgat’a götürüldü.

Trafik, terörden beter oldu

DÜN yurt genelindeki diğer ölümlü kazalar şöyle:

Ankara: Uygulama yapan polislere otomobil çarptı, 2 polis şehit oldu, 5 kişi yaralandı.

Gümüşhane: Minibüs traktöre çarptı, 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

Rize: Otomobil çay yüklü kamyonla çarpıştı, 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Gaziantep: Otomobil traktöre çarptı, 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

Kırşehir: Otomobil elektrik direğine çarptı, 1 ölü, 3 yaralı var.

Tokat: Düğün konvoyunda iki otomobil çarpıştı, 1 kişi öldü, gelin ve damadın da aralarında bulunduğu 6 kişi yaralandı.

Kocaeli: Otomobilin çarptığı yaya öldü.

Aksaray: İki otomobil çarpıştı, 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Trabzon: Otomobil uçuruma yuvarlandı, 1 kişi öldü.

Beyinde serotonin azalıyor kontrolsüz hareket artıyor

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan iklim değişikliklerinin insanın ruh sağlığına etkisinin büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İklim değişikliği vücuttaki biyolojik saati etkilediği gibi sıcaklık artışı kişinin dayanma gücünü azaltıyor, öfke kontrolünü zayıflatıyor. Sıcak havada su-tuz dengesi bozuluyor. Bu durum beyne giden oksijen ve glikozu etkiliyor. Beyindeki mutluluk kimyasalı dediğimiz ‘serotonin’in dengesini bozuyor. Serotonin azalması, öfkeye, şiddete yönelmeye neden olur. Sonucunu düşünmeden hareket etmeye neden olur. Sıcak ve terlemeyle, beyinde basınç değişiklikleri ortaya çıkması mizaç değişikliğine neden oluyor. Duygusal kontrolsüzlük, küfürlü konuşma, kendi kendine konuşma ortaya çıkıyor. Tıpkı uykusuzluk ve yorgunluk gibi aşırı sıcaklar da insanın planlı değil ama ani öfke kontrolü zayıfladığı için cinayet işlemesine sebep olabilir. Kişi kendini kontrol edemiyor, ani kararlar veriyor.”

Adana hayalet kent gibi
Hissedilen hava sıcaklıklarının 50 dereceye yaklaştığı Adana, adeta kavruluyor. Vatandaşlar, yaylalara ve deniz kıyısına koşarken kent bomboş kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının dün 43 derece ölçüldüğünü belirtti. Yüzde 65 nem oranı ile bu sıcaklık 4-5 derece daha fazla hissedilerek 50 dereceye yaklaştı.