AKTÜEL-Kılıçdaroğlu, Baykal’ı yine üzdü

CHP liderinin “Yanlışları telafi ediyoruz” açıklaması partinin geçmişindeki isimleri rahatsız edebilir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 27 Nisan e-muhtırası polemiğine yeni bir boyut kazandırdı. Önce, “27 Nisan muhtırasının AK Parti iktidarı için yapıldığını” ileri sürerek, CHP içinde o dönem muhtırayı destekleyen yöneticileri zor durumda bırakan Kılıçdaroğlu, şimdi de “Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz” diyerek partinin yakın geçmişinin sorgulanmasına yol açtı.

Kılıçdaroğlu’nun, bugün Radikal’den Murat Yetkin’e yaptığı açıklamalar eski genel başkan Deniz Baykal’ı üzecek nitelikte. Yetkin’in “O dönem CHP’den gelen destek açıklamaları bugün başınızı ağrıtıyor. Ne diyorsunuz?” sorusuna Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanıtı, muhalefet partisi içinde yeni bir tartışma başlatacak

İşte Yetkin’in kaleminden Kılıçdaroğlu’nun söyledikleri:

“GEÇMİŞTE YAPILAN YANLIŞLIKLAR”
Kılıçdaroğlu, 27 Nisan bildirisi ve hükümetin 28 Nisan karşılığı sonrası Erdoğan’ın 1 Mayıs’ta erken seçim ilanını ve ardından 4 Mayıs’ta Dolmabahçe’de Büyükanıt’ı çağırarak görüşmesini kastediyor; ‘Dolmabahçe’de kanka oldular’ sözleriyle.
Ancak o dönem CHP yönetiminden 27 Nisan bildirisini olumlar yönde verilen demeçler (en çok akılda kalanlar Onur Öymen ve Mustafa Özyürek’in demeçleri) bugün CHP’nin samimiyetinin sorgulanmasına yol açıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu yöndeki soruya yanıtı da yeni tartışmalara yol açabilecek türden.
– O dönem CHP’den gelen destek açıklamaları bugün başınızı ağrıtıyor. Ne diyorsunuz?
– Geçmişte yapılan yanlışlıkları yeni CHP yönetimi telafi ediyor. Geleceğe daha farklı bir pencereden bakıyoruz.
– Nedir o pencere?
– Güçlü parlamenter sistem, güçlü demokrasi, güçlü ve saygın, ama demokrasiye müdahale edemeyecek kurumlar ve halkın iradesine her koşulda saygı gösterilmesi.