AKTÜEL-Türkiye ne yapacak?

İsrail, Türkiye ile ilişkileri düzeltmek amacıyla 3 yeni adım attı. BM İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara baskınının soruşturulması için uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip atarken, Tel Aviv yönetimi de Türkiye ile ilişkileri düzeltmek amacıyla 3 yeni adım attı.

İSRAİL, 31Mayıs’ta düzenlediği baskında el koyduğu 3 Türk gemisini serbest bırakma kararı aldı. İsrailli diplomatik kaynaklar Hayfa’da tutulan “MaviMarmara” ile Aşdod Limanı’ndaki Türk gemileri “Defne” ile “Gazze”nin iadesinin Savunma Bakanlığı tarafından kararlaştırıldığını ve kararın İsrail yönetimi tarafından onaylandıktan sonra alındığını belirtti.

İYİ NİYETİN TESİSİ
Gemilerin iadesinin hafta sonu veya hafta başında gerçekleşebileceğini belirten kaynaklar, kararın “iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirme, iyi niyet ve karşılıklı güvenin tesis edilmesi” amacıyla alındığını ifade etti. Aynı kaynaklar, kararın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi Bakanı Binyamin Ben-Eliezer’in, Brüksel’deki gizli buluşmasının ürünü olduğunu belirtti.

BRÜKSEL’DE BELİRLENDİ
Brüksel görüşmesinde karşılıklı atılacak adımların takvime bağlandığını iddia eden kaynaklar,MaviMarmara soruşturması sürerken gemilerin bırakılmasının “siyasi bir iyi niyet” göstergesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin “özür” ve “tazminat” talepleriyle ilgili adımların da Ankara’nın yaklaşımına göre geliştirileceğini kaydetti. İsrailli kaynaklara göre, “Eğer her şey planlandığı gibi gelişirse, büyük ihtimalle İsrail özür dilemeyecek ama sivil soruşturma raporunun sonucuna bağlı olarak “Kayıplardan dolayı üzgünüz. Keşke böyle bir şey yaşanmasaydı” açıklaması yapacak. “Ölenler için tazminat” talebi de, İsrail’de hukuk yollarının açık olduğu, başvuruların değerlendirileceği ifadesiyle karşılanmaya çalışılacak”.

İSRAİL’DEN 3 ADIM

1-Tel Aviv yardım filosuna düzenlenen baskında el konulan 3 Türk gemisini geri gönderecek

2-Ankara’nın özür talebine karşı, ‘Kayıplar için üzgünüz’ açıklaması yapacak

3-Ölen Türklerin ailelerine İsrail’in iç hukuk yollarına başvurmalarını söyleyecek

BM’den Mavi Marmara komisyonu
BİRLEŞMİŞ Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrailli komandoların 31 Mayıs’ta Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskınla ilgili araştırma komisyonu kurduğunu açıkladı. Bağımsız uluslararası uzmanlardan oluşan komisyonda İngiltere’den Sir Desmond de Silva, Trinidad ve Tobago’dan Karl Hudson-Philips ile Malezya’dan Mary Shanthi Dairiam görev alacak. 47 üyeli Konsey, geçen ay gerçekleştirdiği toplantıda, 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan baskının uluslararası hukuka aykırı olduğu iddialarını araştırmak için komisyon kurma kararı almıştı. Bu arada Mavi Marmara baskınına ilişkin İsrail’deki askeri soruşturmayı yürüten eski General Giora Eiland, “Mavi Marmara olayının, siyasi bazı çabalarla önlenebileceğini” düşündüğünü söyledi. Eiland, “Filonun hareketinden 3 ay önce, eylemin gerçekleşmesini önleyecek birçok hareket tarzı mevcuttu” diye konuştu.

TÜRKİYE NE YAPACAK?
Diplomatik kaynaklar, Türkiye’den beklenen “somut adımı” açıklamazken, İsrail tarafından gelen yorumlar ilk beklentinin Türk hükümetinin İsrail’e karşı söylemlerini yumuşatması olduğu yolunda.

REKOR İÇİN TOP SEKTİRDİLER
Gazze’de 7 bin 200’den fazla çocuk önceki akşam, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) organize ettiği etkinlikte aynı anda basketbol topu sektirerek, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye çalıştı. Refah kentindeki eski havaalanı pistinde toplanan çocuklar, ‘en kalabalık top sektirme’ rekorunu kırmak için 5 dakika boyunca top sektirdi.