AKTÜEL-Engelsiz ev projesi bugün sona eriyor

Bahçeşehir Üniversitesi; Meslek Yüksekokulu Teknik Bölümler bünyesi Küpkökarge birimi ve Beşiktaş Belediyesi’nin de katkılarıyla tasarlanan “Engelsiz Ev” ile görme engelli bireylere daha kaliteli bir yaşam sağlamayı ve evlerinde karşılaştıkları pek çok engeli ortadan kaldırmayı hedefleyen projenin prototipi 03 Temmuz Cumartesi günü Ortaköy Meydan’da tanıtıldı.

Türkiye’de yaklaşık dokuz milyon engelli bulunmakta ve yedi yüz binini görme engelliler oluşturmaktadır. Bu zamana kadar görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için pek çok AR-GE çalışması yapılmış olmasına rağmen ev içerisinde temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yönelik somut projeler üretilmemiştir. Engelli bireyler; ev dışında ulaşım, eğitim, kültürel faaliyetlere katılım, iletişim vb. imkânlardan çeşitli kuruluşlar tarafından yeterince faydalandırılmaya çalışılsalar da ev içinde halen kendi ihtiyaçlarını tek başlarına yapmalarına olanak sağlayacak teknolojik gelişimler bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki görme engelli bireyler evde tek başlarına kaldıklarında engelli standartlarına uygun mimaride inşa edilmeyen evlerde pek çok gereksinimlerini tek başlarına yapamamaktadırlar. Temel ihtiyaçlarını tek başlarına kendi evlerinde dahi gerçekleştiremeyen engellilerin sosyal hayata katılımları da bir o kadar zor olmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Engelsiz Ev Projesi ile eve atılan ilk adımla birlikte elektronik donanımın konforunu, engele özgü istek ve gereksinimleri karşılamayı hedeflemektedir.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin tasarlamış olsuğu Engelsiz Ev’de neler var?

Görme Engelliler Derneğine kayıtlı engelliler ile yapılmış olan anket sonucunda tespit edilmiş sorunlar ve bulunan teknolojik çözümler Engelsiz Ev Projesini şekillendirmiştir. Engelsiz Ev’de bulunacak özellikler şunlardır:

Anahtarsız giriş: Parmak izi tanıma ve ses tanıma gibi güvenlik içeren özel bir sistem.

Sesli dolap ve kütüphane sistemleri: Mutfak, oda dolapları ve kütüphanede hayatı kolaylaştıran özel sistemler.

Mobilyada yuvarlak hat tasarımı: Çarpma sonucu oluşacak yaralanmayı engellemeye yönelik özel tasarım.

Beşiktaş Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin ortaklaşa çalışaması olan “Engelsiz Ev prıjesi 23 Temmuz Cuma günü’ne kadar Ortaköy Meydanı’nda ziyaret edilebilecektir.