AKTÜEL-Devrimde aşk olur, şıpsevdilik olmaz!

25’inci yılını 55 bin kişiyle kutlayan Grup Yorum anlatıyor…
Her ne kadar Ahmet Hakan, Ajda Pekkan konseri ile kıyasladığı Grup Yorum konserine gelenler için “Bağcılar rüzgârı esiyordu” dese de, Grup Yorum üyelerine göre orada 7’den 70’e her kesimden insan vardı. Hatta Etiler’den bile gelen olmuştu. Grup üyeleri, aşk yaşadıkları için gruptan atılanlar olduğu yolundaki iddialardan devrim hayallerine, 55 bin kişiye verilen konserde perde arkasında yaşananlara kadar pek çok şey anlattı.

-55 bin kişi bekliyor muydunuz?
Selma: Hedefimiz 40 bindi ama 55 bin kişinin gelmesi bizi şaşırtmadı.

Konsere kimler geldi sizce?
S: 7’sinden 70’ine her kesimden insan vardı.
Ali: Yüreği ezilen haklardan yana çarpan herkesin dinlediği bir grubuz.

-Etiler’den gelen var mıdır sizi dinlemeye?
A: Vardır, vardı. Biz tarafsız değiliz, ezilen halkın yanındayız. Tek tek kapı çalınarak bilet satıldı. Organizasyonu şirkete vermedik, kendimiz yaptık.

-55 bin kişiyi görünce ne hissettiniz?
A: Heyecanlandık. Elimiz ayağımız titredi.
Eren: İçimizde ne fırtınalar koptu.

-Grup Yorum’un birçok üyesi tutuklandı. Bu durum beste üretimini ne kadar etkiledi?
S: “Bir bu kadar daha albüm çıkarırdık” diyemeyiz çünkü demokratik mücadelenin doğasında bu var. Hapishaneler, gözaltılar, İhsan Abi gibi Türkiye’de bulunamama gibi durumları yaşıyoruz. Grup Yorum da üretimini buna göre şekillendiriyor. İçeriye girmiş olan kişinin hisleri ezgilere de yansıyor.

-Şu an Muharrem cezaevinde mesela, içeriden bestelerini gönderiyor mu?
S: Gitarını bile çok zor gönderdik. 10 dakikalık telefon görüşmesine gitarını getiremediği için ezgiyi mırıldanıyor biz de kaydediyoruz.

-Üyelerin biri gidip biri geliyor. Yeni üyeyi nasıl kabul ediyorsunuz?
S: Grup müziği yapmanın sadece müzikal yeteneklerden ibaret olmadığı açık. En önemli şey bizim hayata bir bakışımız var ve bu noktada ortaklaşmamız gerekir.

-Fedakârlık da gerekiyordur herhalde…
A: 24 saatini bu işe adamak gerekiyor. Özel yaşamımız olsun, üç beş ay tatile gidilsin gibi bir anlayışımız yok. Herkesin ayrı evi, ayrı maaşı olsun gibi bir şey de yok. Para kazanınca onu da ortak olarak kullanıyoruz. Biz gerçek ve büyük bir aileyiz. Yeni Yorumcular da bu aileden yetişiyor. Bir Grup Yorum Korosu var, gruba yeni katılanları oradan seçiyoruz.

Devrimde Aşka yer var şıpsevdiliğe yok
-Grup Yorum elemanlarından bazılarının adı aşk dedikodularına karıştığı için gruptan atıldığı iddia edildi, doğru mu?
S: Grubumuz evlilik müessesesine karşı değil. İki evli arkadaşımız var. Grup Yorum kendi içinde buna ilişkin değer yargılarına sahip.

-Sizin değer yargınız nedir?
A: Sevmek sadece şıpsevdi kavramıyla açıklanabilecek bir şey değil. Seviyorsan açıklarsın kamuoyuna nişanlanırsın, evlenirsin. Ama bir gün biriyle, sonra bir başka biriyle. Buna karşıyız.
E: Bu biraz da davaya ihanet cümlesiyle karikatürize ediliyor.
A: “Devrimciler bu konuda çok katı” deniyor. Oysa dışarıya bakınca yozlaşmış bir hayat var. Onu normal karşılamıyoruz.
S: Sevda dediğimiz şeyi, mümkün olduğunca temiz, halkımızın değer yargıları içerisinde yaşatmaya çalışıyoruz. Biz bir insanı sevmenin, bir yoldaşı sevmeyle ne kadar eşdeğer olduğunu gördük. Birbirleri için kendilerini ölüme atan insanları gördük bu mücadele içerisinde. Bundan daha büyük bir sevgi yaşanabilir mi?