AKTÜEL-CHP’den Arınç’a sert tepki

AhKılıçdaroğlu’na Baykal ikazı öfkelendirdi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ”Sayın Arınç, sayın Baykal’a yönelik benzer bir komplonun, sayın Kılıçdaroğlu için de yapılabileceğinin işaretini vermektedir. Bu tam anlamıyla bir tehdittir” dedi. Hamzaçebi, Grup Başkanvekili olarak düzenlediği ilk basın toplantısında, Anayasa değişikliğiyle ilgili CHP’nin açtığı HaberTürk’ün haberine göre;davanın Anayasa Mahkemesi tarafından şekil yönünden görülmeye başlandığını anımsattı.
HaberTürk’ün haberine göre;

Şu aşamada yapılması gerekenin ”Anayasa Mahkemesinin incelemesini beklemek ve vereceği karara göre hareket etmek” olduğunu belirten Hamzaçebi, şunları kaydetti:

”Ancak dün Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç ve bugün Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yapmış oldukları açıklamalarla Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmenin ötesinde, Anayasa Mahkemesine telkin ve tavsiyede bulunma amaçlı değerlendirmeler yapmaktadır. Anayasa, yargıya ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesine yetkililerin telkin veya tavsiyede bulunmasını yasaklar. Burada Anayasayı ihlal hali söz konusu olmaktadır. Bunlar Türk yargı sistemi açısından, kuvvetler ayrılığı açısında büyük bir talihsizliktir. Burhan Kuzu’ya da önerim; lütfen buhran yaratmayın.”

Anayasa değişikliğiyle ilgili teklif edilmemesi gereken bir husus varsa ve teklif bunu içeriyorsa, ”Anayasa Mahkemesinin bunu değerlendirmek zorunda olduğunu” belirten Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesinin geçmişte aldığı kararların bu yönde olduğunu kaydetti.

Hamzaçebi, ”Referandumdan önce bunu inceleyemez” demenin, yine Anayasa Mahkemesinin geçmişte aldığı kararları ”bir kenara atmak, onları dikkate almamak” anlamına geleceğini savundu.

”Anayasa Mahkemesinin baskı altına almaya yönelik bu açıklamaların” Anayasa Mahkemesini etkileyeceğini düşünmediğini dile getiren Hamzaçebi, ”Ankara’da hakimler vardır. Ankara’daki hakimler Anayasa ve yasalara göre karar verirler. Buhran teşebbüsleri sonuç yaratmayacaktır” diye konuştu.

-SORULAR-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, ”Gazze’ye yönelik yardım gemisine baskınla ilgili hükümetin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğine” yönelik olarak Meclis araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

Bir gazetecinin, ”Sayın Arınç’ın sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik ‘sonu Baykal gibi olabilir’ açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Hamzaçebi, ”Sayın Başbakan Yardımcısı, bu açıklamasıyla suçüstü yakalanmıştır. Deniz Baykal’a yönelik kaset komplosunda hükümetin parmağı olduğu sayın Arınç’ın açıklamalarıyla ortaya çıkmıştır. Sayın Arınç, Baykal’a yönelik benzer bir komplonun, sayın Kılıçdaroğlu için de yapılabileceğinin işaretini vermektedir. Bu tam anlamıyla bir tehdittir. Türkiye siyasetinde böyle bir tehdit bugüne kadar vaki olmamıştır. İbret verici bir durumdur” karşılığını verdi.

Hamzaçebi, ”Ergenekon davasıyla bağlantılı olarak CHP’li iki milletvekiliyle ilgili Meclise fezleke geldi. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:

”Hiç şaşırmıyorum. Yerinde inceleme ve gözlem yapan, bunun dışında herhangi bir şey yapmayan iki milletvekilimize yönelik böyle bir fezlekenin TBMM’ye gelmiş olmasını yadırgamıyorum.

Bu fezlekelerden hiç bir şekilde korkumuz, endişemiz yoktur. Biz bunun TBMM’de oylanarak kabul edilmesi taraftarıyız. Biz, TBMM’de bekleyen bütün fezlekelere yönelik dokunulmazlıkların oylanarak kaldırılması kanaatindeyiz.”

-”ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYORUZ”-

İstanbul’daki sel felaketiyle ilgili bir soru üzerine Hamzaçebi, İstanbul’un geçen yılda bir sel felaketi geçirdiğini anımsattı.

Dün de Anadolu yakasındaki Kurbağalıdere’nin taştığını belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

”İstanbul 15 yıldır bir anlayış tarafından yönetilmektedir. Bu anlayışın ilk belediye başkanı bugün Başbakandır. O anlayışın İSKİ genel müdürü bugün Bakandır. O anlayış İstanbul’u halen yönetmektedir. İstanbul’a rant gözüyle bakan bir anlayışın İstanbul’a bir yağmurda sele teslim etmesi kaçınılmazdır. Burada hükümeti göreve davet ediyorum. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, bu durum nedeniyle görevinden istifa etmelidir. İSKİ Genel Müdürü görevde kalmamalıdır. Bunun bir sorumlusu mutlaka olmadır.”

Hamzaçebi, sele ilişkin de bugün bir Meclis araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

”Ergenekon davasına bakan Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ile ilgili iddiaları ve Şengün’ün açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Hamzaçebi, ”Biz suçlu olan ve suçlu olduğuna ilişkin ciddi iddiaları olan herkesin yargılanması gerektiğini düşünürüz. Bu konuda herhangi bir koruyucu tavrımız yoktur. Ancak hükümetin ve bir kısım görevlilerin bu konudaki tutumu, yargının bağımsızlığına gölge düşürecek niteliktedir. Bu tip iddiaların bir süzgeçten geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onlara şüpheyle yaklaşıyoruz ama doğru neyse şüphesiz yargı bunu ortaya çıkaracaktır.