AKTÜEL FLAŞ-İsrail Türk yardım gemisine ateş açtı: 16 ölü

saldiriisrailİsrail askerleri Gazze’ye insani yardım ulaştırmayı hedefleyen gemilerden Mavi Marmara’ya çıkarak ateş açtı.İsrail ordu sözcüsü operasyonda en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.İsrail televizyonları ise, ölü sayısının 16 olduğunu duyurdu.

Ancak, İsrail devleti, bu operasyonla ilgili haberlere sansür uyguladığı için ne ölü sayısı ne de yardım ekiplerinin yeri konusunda herhangi bir bilgi alınabiliyor.

İsrail ordusundan bir sözcü, donanmanın Gazze’ye giden yardım konvoyuna düzenledikleri operasyon sırasında bıçaklı ve sopalı saldırıya hedef olduğunu da öne sürdü.

Gemilerin nereye götürüldüğü konusunda ise herhangi bir ayrıntı yok.

Gemidekilerle telefon yoluyla iletişim kurulamadığından gelişmeler Mavi Marmara’dan yapılan canlı yayınlarla duyuruldu.

Gemiden yansıyan görüntülerde güvertedeki İsrail askerleri, yaralılar ve onlara müdahale etmeye çalışan sağlık görevlileri görülüyor.

Yayınlarda silah sesleri de duyulabiliyordu.

Olayla ilgili bilgi veren İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) insani yardım örgütü yetkilileri, İsrail askerlerinin helikopterlerden gemiye inerek ateş açtığını anlattı.

Yetkililer askerlerin plastik mermilerin yanı sıra gerçek mermi de kullandığını öne sürdü.

İHH görevlilerinden biri, gemidekilerin askerlerden ikisini yaraladığını, onların tedavisinin de gemide yapıldığını söyledi.

Ankara’da durum değerlendirmesi
Ankara’da üst düzey yetkililer İsrail’e verilecek tepkiyi belirlemek üzere toplandı.

Başbakanlık Merkez Bina’da saat 07.20’de başlayan toplantıya, Başbakan Vekili Bülent Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katılıyor.

Ayrıca İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Brezilya’dan ABD’ye geçmekte olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bilgilendirdi.

İstanbul’da protesto
İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, İsrail’in, ”Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” konvoyuna müdahalesini protesto ediyor.

Gruptakiler, İsrail’in, Gazze’ye yardım için giden gemilere müdahale ettiği haberini aldıktan sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla ”İsrail şaşırma sabrımızı taşırma” sloganı attı.

İsrail gemilerin Gazze kıyılarına 65 kilometreden fazla yaklaşmasına izin vermeyeceklerini duyurmuştu.

Sabah saatlerinde Gazze’ye ulaşmayı hedefleyen insani yardım filosuna iki İsrail savaş gemisinin yaklaşmakta olduğu bildirilmişti.

“Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası çerçevesinde yaklaşık 10 bin ton yardım taşıyan 6 gemi dün öğleden sonra Kıbrıs açıklarından Gazze’ye doğru hareket etti.

Bu esnada gemideki İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, filoya 2 İsrail savaş gemisinin yaklaşmakta olduğunu duyurdu.

Türkiye’den Mavi Marmara gemisindeki Anadolu Ajansı muhabiri, bunun üzerine gemilerin aralarındaki 2 millik takip mesafesini 300 metreye indirdiğini, gemideki yolcu ve gazetecilerin can yeleklerini giydiğini ve geminin her tarafında görevlilerin nöbet tutmaya başladığını bildiriyordu.

Uluslararası haber ajansları da, 3 İsrail hücum botunun Hayfa limanından ayrıldığını duyurdu.

Kısa bir süre sonra İsrail Radyosu hücum botlardan birinin yardım filosuna yönelik olarak telsizden geçtiği uyarı mesajını yayınladı.

Mesajda, “Emre itaat etmez ve ablukayı delerseniz, İsrail donanması ablukanın gereklerini uygulamak üzere gerekli önlemleri almak zorunda kalacaktır” dendi.

3 kargo ve 3 yolcu gemisinden oluşan yardım filosu, İsrail’in Gazze’ye üç yıldır uyguladığı ambargoya dikkat çekmeyi hedefliyordu.

Gemiler İsrail’in Gazze’ye girişine müsade etmediği çimento ve diğer inşaat malzemelerinin yanı sıra, ilaç, tekerlekli sandalye, prefabrik ev gibi malzemeler taşıyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor ise gemilerden “el koyacakları” malzemenin güvenlik kontrollerinin ardından kendileri tarafından Gazze’ye ulaştırılacağını, ancak abluka kuralları altında bölgeye girişi yasak malzemelerin gönderilmeyeceğini söyledi.

Palmor bu malzemelere örnek olarak çimentoyu gösterdi.

Bölgeye inşaat malzemelerinin girişine izin verilmediği için, Gazzeliler geçen yılki İsrail saldırısında yıkılan evlerini onaramıyor.

Bölgede gıda ve ilaç sıkıntısı da yaşanıyor.