AKTUEL-Türkiye ve Güney Afrika Forumu başladı

afrikaDış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) tertip ettiği Türkiye-Güney Afrika Forumu başladı. İstanbul’da yapılan foruma Güney Afrika Devlet Başkan Yardımcısı Kgalema Motlanthe, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Thandi Tobias Pokolo ve Johannesburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mark Nowitz ile Türk-Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın’ın yanı sıra çok sayıda iş adamı katıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan Türk-Afrika İş Konseyleri Başkanı Tamer Taşkın, Güney Afrika’nın ekonomik bağlamda hem kıtası hem de Türkiye için önemli olduğuna vurgu yaptı. Güney Afrika’nın 55 işadamıyla Türkiyle’ye gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Taşkın, “Bu ülkeyle maden, teksti ve turizmin tarım ve ticaret alanında birlik içinde olmayı istiyoruz.” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Güney Afrika’nın sanayi üretimi kıtanın yüzde 40’ını oluşturmaktadır. Önemli bir gelire ve ticaret oranına sahip. Kıtanın lider ülkesi konumunda. Bizler Türk işadamları olarak Güney Afrika ve Ekvator altı ülkelere açılmayı diliyoruz. Bakınız Güney Afrika yer altı zenginliğiyle ilgi çeken bir ülke ve 60 maden türünü bünyesinde barındırıyor. Bu zenginlik Türkiye’nin işletme tecrübesiyle birleşmesini istiyoruz. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla aramızdaki ilişkiler arttıracaktır. Vizelerin olmaması bize önemli getirileri var, saat ve mevsim farkının bize sunduğu önemli imkanlar söz konusu. Bunun yanı sıra hem Türkiye’nin hem de Güney Afrika’nın bankacılık sektörü güçlü ve her iki ülke de ekonomik krizi fazla kayıplarla atlatmamıştır. Bu ortak özelliklerin değerlendirimesi gerekiyor.”
Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Thandi Tobias Pocolo da İstanbul’da yapılan forumun Türkiye’yle olan ortaklığa katkılar sunacağının altını çizdi. Güney Afrika’nın foruma ilgi duyduğunu kaydeden Pocolo, ülkeler arası ekonomik ilişkilere her zaman önem verdiklerini belirtti. Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı, “Gerekl dünya gerekse Türkiye’yle entegrasyonu ve ticari ilişkileri arttırmaya açığız. Türkiye eliyle Güney Afrika’ya yapılacak yatırım ve ihracatların artmasını ve yapılanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Thandi Tobias Pokolo Güney Afrika’nın kıtasının önde gelen ülkelerinden biri olduğundan, geliştirilecek ticari ilişkilerin artılarından söz etti.
Yatırımın artmasını ve ticari bağların güçlenmesini amaçladıklarını aktaran Pocolo, bu anlamda daha proaktif bir tavır alınmasını istedi.