AKTUEL-Rüzgârlı Sokak: Cumhuriyet’in Basın Tarihi

ruzgarlisokakSanata verdiği kapsamlı destek çerçevesinde belgesel film yapımcılığının gelişmesine de katkıda bulunan Beşiktaş Belediyesi’nin Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte düzenlediği, “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” günlerinin 16.’sı 26 Mayıs 2010 Çarşamba günü saat 19.00’da yapılacak.

Yönetmenliğini Kurtuluş Özgen’in yaptığı “Rüzgârlı Sokak” belgeselinin gösterileceği etkinliğin söyleşi bölümüne, yönetmenin Kurtuluş Özgen ve gazeteci Metin Aksoy katılacak.

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” 26 Mayıs 2010 film gösterimi ve söyleşi

Tarih: 26 Mayıs 2010, Çarşamba
Saat: 19:00
Yer: Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu

Belgesel hakkında
Başkentte bir dönemin siyasi nabzının attığı Ulus’ta bulunan Rüzgârlı Sokak, uzun yıllar birçok basın kuruluşuna ev sahipliği yapmıştır. Altın çağında, bir çok tanınmış gazeteci, yönetici ve çalışan, Rüzgârlı Sokağın kaldırımlarını arşınlamış, gece yarıları ayakçı meyhanelerinde içmiş, sabahları parasızlıktan, simit ve çayla karınlarını doyurmuştur.
Rüzgârlı sokak, muhabirlerin yanı sıra, dizgiciden kamyon sürücüsüne, berberden matbaa müdürüne, siyasetçisinden gazete patronuna onlarca tanıkla cumhuriyet tarihinin önemli bir dönemine ve mekânına ışık tutuyor.

Filme yorumları ile katkı yapan gazetecilerden bazıları: Altan Öymen, Oktay Ekşi, Bekir Coşkun, Ali Sirmen, Tuncay Özkan, İlhan Çevik, Mehmet Ali Kışlalı, Orhan Koloğlu, Muzaffer İlhan Erdost, Nahit Duru, Varlık Özmenek, Çoşkun Bölükbaşıoğlu, Kurtul Altuğ, Kemal Bağlum, Sezai Bayar, Mustafa Özkan, Ercan San, Yaşar Ayşev, Emel Aktuğ, Selçuk Altan, Güngör Yerdeş, Nazmi Bilgin.

Yönetmen hakkında
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Amerikan Edebiyatı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ise Sinema eğitimi aldı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü Yüksek Lisans programında Çağdaş Sanat eğitimi aldı. Halen eğitimine Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Sanatta Yeterlilik programında devam etmektedir.
Kurtuluş Özgen 1990 yılında STM Ltd. şirketinde kamera asistanı olarak çalışmaya başladı. Ardından URT-Erler Film’de kameraman, ATV Haber Merkezi’nde ise haber kameramanı olarak çalıştı. Bu dönemde ulusal ve uluslararası projelerde kameraman, editör, yapım sorumlusu olarak görev aldı. 1995 yılında Hasan Özgen ile Nöbetçi Ajans’ı kurdu. Ajans bünyesinde belgesel filmler, reklam filmleri, tanıtım filmleri ve kültürel projeler yapıp yönetmektedir.
Sektör çalışmalarına paralel olarak İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Radyo–TV Bölümü’nde sinema dersleri verdi. 2005 yılında Ankara’ya gelerek, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Halen Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmakta olan Kurtuluş Özgen, aynı zamanda Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümü’nde ders vermektedir. Film çalışmalarını ise İstanbul-Ankara ekseninde sürdürmektedir.
BSB (Belgesel Sinemacılar Birliği) üyesi olan Kurtuluş Özgen, ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği’nin kültürel projelerinde gönüllü olarak görev almaktadır.
Kurtuluş Özgen evli ve iki çocuk babasıdır.

Künye:
Yönetmen : Kurtuluş Özgen
Yapımcı : Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi
Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Korkmaz Alemdar
Genel Danışman : Metin Aksoy
Senaryo : Kurtuluş Özgen, Funda Cantek
Kameramanlar : Barış Konor, Hüseyin Bulut, Arif Ayten