AKTUEL-Beşiktaş Belediyesi, yıl boyunca ilaçlama hizmeti sunuyor

ilaçlamaSivrisinek üreme odakları yıl boyu uygun larva ilaçlarıyla ilaçlanmakta, yaz aylarında uçkun formdaki sineklere karşı ULV cihazlarıyla yaklaşık olarak haftada 2 kez olmak üzere, bütün ilçe ilaçlanmaktadır.

Bu hizmetlerde kullanılan cihaz, ekipman ve ilaçların seçiminde, işlemi uygulayan personel ve vatandaş üzerindeki ilacın zararlı etkileri üzerinde titizlikle durulmakta, personel düzenli olarak kontrol ettirilmektedir.

Sivrisinek ve Karasinek Mücadelesi
İlaçlama hizmetleri birimi larva ve ergin(uçkun) mücadelesi ile yoğun bir şekilde mücadele etmektedir.
Larva mücadelesinde saha kontrolü yapılır. İlçe sakinlerinden gelen bilgiler değerlendirilir. Sivrisinek şikâyetleri değerlendirmeye alınarak bu şekilde ilaçlama uygun yer ve zamanlarda yapılır.
Veteriner İşleri Müdürlüğü, tarafından larva mücadele programı yapılır. Buna göre ilaçlama;
Kasım-Mart ayları arasında 30 gün arayla, Nisan-Mayıs aylarında 15 gün arayla, Haziran-Ekim aylarında ise 10 gün arayla ilaçlama işlemi yapılmaktadır.
Larvasit uygulama alanları, Kanallar, çöp konteynırları, kuyular, foseptik çukurlar ve inşaat çukurlarıdır. Kullanılan ilaçlar ise gelişim düzenleyici hormonlar ve yüzey gerilimini azaltıcı maddeler şeklindedir.
İlaçlama uygulamasında sırt pompası ve motorlu pülverizatörler kullanılır.
Uçkun mücadelesinde ise ilaçlama uygun iklim koşullarına göre Mayıs-Eylül ayları arasında yapılır. Personele öncelikle mücadele konusunda eğitim verilir. Zararlının, havada en fazla olduğu gün batımı saatlerinde ilaçlama başlatılır. Aynı bölgenin haftada en az 2 kere ilaçlanması sağlanır.
İlçede, ilaçlama yapılacak alanlar, gelen şikâyetler üzerine ve ilçeden belirtilen sokak ve bölgelerdir. İlaçlama için kullanılan ilaçlar, T.C.Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili ruhsat verdiği insektisitler ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) referans verdiği ilaçlar kullanılır.
Uçkun mücadelesinde soğuk sisleme (ULV)ile açık alan mücadelesi yapılıyor. Uçkun mücadelesinde ayrıca ULV ve termal sisleme cihazları kullanılmaktadır. Bir de sıcak sislemeyle açık alan mücadelesi yapılır. Termal sisleme cihazlarında ilaç mazotla seyreltilerek, mazot-ilaç buhar şeklinde püskürtülür.
İlaçlama hizmetini en iyi şekilde yapmak ve en iyi sonucu alabilmek için meteorolojik koşulların uygun olması, şiddetli rüzgârın olmaması ve bir de yağışın olmaması gerekmektedir.