AKTUEL-Belgesel film günleri Levent’te sürüyor

AtaturkBeşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda belgesel sinema gösterimleri devam ediyor. 19 Mayıs Çarşamba günü Süha Arın’ın ‘Atatürk ve Dolmabahçe’ filmi gösterilecek.
Filmin konusu ise şöyle ifade ediliyor: “Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun batılaşma anlamında mekânsal değişim programının öncülerinden. Bu sarayla Osmanlı yönetimi Topkapı Sarayı’ndan Boğaziçi’ne, Beşiktaş’a taşınır. Bir anlamda “sedir”den kalkan Osmanlı hanedanı “sandalye”ye bu sarayda oturur. Ancak Dolmabahçe Sarayı Osmanlı’nın ilk “dış borçlanmasına” da neden olur.
Cumhuriyet’ten sonra Dolmabahçe Sarayı yeni işlevlerle kullanılır. Atatürk, uzun bir aradan sonra geldiği İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda kalır ve Cumhuriyet tarihimizin pek çok ilerici atılımını bu sarayın salonlarında gerçekleştirir. Ancak bir Cumhuriyet kurucusu olarak saraya ilk girişinde verdiği demeç devrimci dönüşümün yönüne de vurgu yapar.
“Bu saray, kendisini Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi sayan padişahların değil, gerçeğin kendisi olan halkın sarayıdır”. Suha Arın’ın yönettiği belgesel bu bakışla Dolmabahçe ve Atatürk ilişkisini irdeliyor. 12 Eylül koşullarında yapılan belgesel, aynı dönemin baskıcı koşulları nedeniyle yeterince gösterim olanağı bulamamıştı. Bir anlamda belgesel de 30 yıl sonra özgürlüğüne kavuşuyor…”