AKTÜEL-Almanya’da beş Türk mecliste

5turkAlmanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerinde, 5 Türk kökenli milletvekili adayı meclise girmeyi başardı.
Kesin olmayan sonuçlara göre, Yeşiller Partisinden 22. sırada aday olan Arif Ünal, Sol Partiden 8. sıra adayı Ali Atalan ve 9. sıra adayı Özlem Alev Demirel parti listelerinden milletvekili seçildi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bochum adayı Serdar Yüksel ve Wesel kentinden aday olan İbrahim Yetim de doğrudan seçilerek meclise girmeyi başaran isimler oldu.
SPD’li Yüksel, en yakın rakibinden 12 bin, Yetim de en yakın rakibinden 7 bin 500 fazla oy alarak meclise girmeyi başardı. Serdar Yüksel, çok mutlu olduğunu ve mecliste göçmenleri en iyi şekilde temsil etmek istediğini söyledi. Ünal da çok yoğun geçen bir seçim kampanyasının ardından milletvekili seçildiği için sevinçli olduğunu belirtti.
Ünal, 60 yıllık eyalet meclisi tarihinde ilk kez meclise giren Türk kökenliler olarak tarihe geçtiklerine dikkati çekerek, şöyle dedi:
“Kolay değil, tam 60 yıl sonra KRV’de Türk kökenliler meclise girmeyi başardı. Bundan sonra herkes sorumluluk taşıyor. Yeni hükümet kurulması zor. Büyük koalisyon da (CDU-SPD koalisyonu) bana göre tehlike. O zaman muhalefet olmayacak. Seçim kurulu kesin sonuçlarını Cuma günü alacağız. Mazbatamızı da ardından alacağız.”
Meclise 26 yaşında girmeyi başaran Demirel de çok mutlu olduğunu ve göçmenlerin sorunlarının çözümü için çaba harcayacaklarını söyledi.
Sosyal haklar ve işçi hakları için şimdiden önerge hazırlamaya başlayacağını ifade eden Demirel, Sol Partinin ilk kez bu eyalette meclise girmeyi başardığına dikkat çekti.
SPD’den Köln kentinde aday olan Tayfun Keltek ise 500 oy farkıyla seçimi kaybetti.
Seçim sonucundan dolayı oldukça üzgün olduğu dikkatlerden kaçmayan Keltek, bir açıklama yapmak istemedi.