AKTÜEL-Et ihalesi düşündürüyor

etKırmızı etteki spekülasyonu durdurmak amacıyla Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) düzenlediği ilk ihalenin iptali tüketiciyi sevindirecek. Yeni düzenlenecek ihalede indirilen vergi oranları geçerli olacak. Bu sayede etin tüketiciye yansıyan fiyatı ilk ihaleye göre yaklaşık 3 lira birden ucuzlayacak. Yeni ihalede süre kısıtı da genişleyeceği için yarışan firma sayısı artacak, fiyatlar daha da düşecek.

İLK İHALEDE VERGİ YÜKSEK

Bakanlar Kurulu geçen hafta aldığı kararla kırmızı et ve canlı hayvan ithalatındaki vergiyi yüzde 225’ten yüzde 10-25’e çekmişti. Bu kararname, AB’ye tanınan toplam 23 bin ton et ithalat kotasındaki canlı kasaplık sığır için yüzde 67.5; kırmızı et için de yüzde 30-43 olan vergi oranlarını da düşürmüş oldu.

Ancak EBK’nın, bu kararnameden hemen önce AB üyesi ülkelerden ithalat yapmak için ihale düzenlediği için ilk ihalede indirimden yararlanılamadığı ifade ediliyor.

Dolayısıyla canlı sığır için verilen 5,1 TL’lik teklifte yüzde 67.5’lik vergi oranının hesap edildiği, bunun da diğer maliyetlerle birlikte nihai karkas fiyatı 13 TL düzeyine yükselttiği belirtiliyor.

VERGİ 57.5 PUAN DÜŞTÜ

Yetkililer, EBK’nın bundan sonra düzenleyeceği yeni ihalelerde ise kararname ile düşürülen yeni vergi oranlarının geçerli olacağını belirttiler.

Buna göre Türkiye’ye AB üyesi ülkelerden getirilecek canlı hayvanlar için ilk ihaleye göre 57.5 puan daha az vergi eklenecek.

Yeni ihalede de ilk ihaledeki fiyatlar gündeme gelse dahi, oluşacak karkas et fiyatının 3 TL daha ucuzlayarak 10 TL civarına gerileyeceği hesap ediliyor.

Yeni ihaleye daha fazla firmanın girmesi yönünde süre kolaylığı getirileceği de düşünüldüğünde fiyatın daha da düşeceği belirtiliyor.

NEDEN AB ÜLKELERİ?

Türkiye, AB’ye tanıdığı kotaya rağmen 14 yıldır AB ülkelerinden hastalık gerekçesiyle et ithalatı yapmıyordu. Ancak yeni kararname ile et ithalatının önünün açılması “hastalık” gerekçesini ortadan kaldırmış oldu.

Türkiye’nin ithalatın tümünü AB dışındaki ülkelerden yapması halinde AB’nin Türkiye’ye başka konularda zorluk çıkarabileceği, bu nedenle ithalatın bir bölümünün AB ülkelerinden yapılmasına karar verildiği belirtildi.