SİYASET-Anasaya paketinde 50 imza çekildi

anayasapaketiAK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliği teklifinde devam eden ‘imza’ tartışmaları nedeniyle önce kendi imzasını çektiğini, bunun üzerine 50’nin üzerinde AK Parti milletvekilinin daha tekliften imzasını çektiğini açıkladı. İmza sayısının 184’ün altına düşmesinin üzerine taslak AK Parti’de yeniden imzaya açıldı.

AK Partili Kılıç şöyle konuştu:

‘Kamuoyunda imzalar doğruydu değildi, TBMM Başkanı’nın imzası teklife girmişti girmemişti gibi yaklaşımlar, Anayasa değişikliğini gölgede bırakmaya yönelik tartışmalar şekline dönüştürüldü.

Bu en kapsamlı demokrasi düzenlemesinin bir imza tartışmasına kurban verilmemesi için ben bugün itibariyle teklifin altındaki imzamı gerçi çektim. Aynı saatlerde 50’nin üzerinde milletvekili arkadaşımız da imzalarını tekliften geri çektiler. Anayasa değişikliği teklifinin arkasındayız. İmzalar bakımından değil özü bakımından tartışılmasını istiyoruz. Şimdi bu sabah itibarıyla teklif yeniden imzaya açıldı.

TAKVİM GECİKEBİLİR

Milletvekili arkadaşlarımız kendi iradelerini kullanarak teklife imzalarını koymaya başladılar. Anadolu’da olan arkadaşlarımız ise Ankara’ya gelerek imzalarını vereceklerdir. Meclis’e sunulan tasarının takvimini birkaç gün geciktirebilir.’

Gazeteciler Kılıç’a teklifte değişiklik olup olmayacağını sorunca buna yanıt, ‘Teklifte değişiklik söz konusu olur mu? Şimdiden söylenemez. Çünkü milletvekillerimizin özgür iradeleriyle bu şekillenecektir. Yine de bir sürpriz beklenmesin’

CHP’NİN İDDİASI

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TBMM Başkanlığı’na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğunu öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise iddiayı yalanlayarak, Anayasa değişiklik teklifinde imzasının olmadığını belirtmişti.

İLK TEKLİFTE İMZA KRİZİ YAŞANDI

Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve bir grup milletvekili, 30 Mart’ta Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na 215 imzayla verdi.

Ak Parti’nini TBMM Başkanlığı’na sunduğu Anayasa değişikliği teklifi için iki ayrı isim listesi olduğu ileri sürüldü. Listenin birinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile bazı Anayasa Komisyonu üyelerinin de imzası bulunduğu, yine aynı tarihli düzeltilmiş imza listesinde ise, Şahin ve bazı Anayasa Komisyonu üyelerinin isimlerin ve imzalarının üzerinin çizildiği kaydedildi.