SAYI 14

MAYIS 2001, SAYI 14

Baraja dikkat!..

Araştırma şirketlerinin yaptığı anketler sonucu kararsızların ve “hiçbir partiye oy vermeyeceğim” diyenlerin oranı %65’leri buldu. Her partinin hataları olduğunu söyleyen Beşiktaş sakinleri, gazetemiz muhabirlerine “Bundan böyle ekonomik refahı sağlayan, dürüst partiler puan toplar”dedi.
Ekonomik kriz vatandaşın güvenini sarstı. Anketlerden çıkan sonuçlara göre birçok siyasi partinin %10 barajının altında kaldığı belirlendi. Çözümün demokraside olduğunu belirten vatandaşlar, kararlarını önümüzdeki günlerdeki çalışmalara göre belirleyeceklerini vurguladılar.

Al sana af

Emniyet güçlerinin tüm tedbirlerine rağmen kapkaç olayları gündemden düşmüyor. Gazete BEŞİKTAŞ’a da son aylarda kapkaç ve hırsızlık konusunda gelen şikayetler arttı. Gazete BEŞİKTAŞ muhabirlerinin görüş aldığı Beşiktaşlılar şartlı salıvermenin olayları tırmandırdığını ve acil tedbirler alınması gerektiğini söylerken yetkililer olaylarda artış olmadığını açıkladılar.

Ne yaptın Çeçen kardeş

Şartlı salıverme sonucu serbest kalan Muhammet Emin Tokcan ve beraberindeki 13 kişinin, Beşiktaş’taki Swissotel’dekileri rehin alması ülke’de bomba etkisi yaptı. Dünyanın da ilgi ve korkuyla izlediği olay, büyümeden önlendi. Buna rağmen o-layın ekonomik krizi atlatmaya çalışan Türkiye’ye tu-rizm açısından büyük darbe vurmasından korkuluyor.

Depreme hazır mıyız?

Beşiktaş Kaymakamlığı ve Beşiktaş Belediyesi tarafından “Depreme Hazırlık” programı çerçevesinde geçen ay bir dizi etkinlik düzenlendi. Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü’nün yanında yapılan Deprem Kriz Merkezi’nin açılış ve tanıtımıyla başlayan etkinliğe, Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu ve Beşiktaş Kaymakamı Mehmet Emin Avcı’nın yanısıra, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da katıldı.
Deprem Kriz Merkezi’nin açılışının ardından, Ortaköy Dereboyu Caddesi’nin sonunda bulunan Afet Eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Deprem ve afet tatbikatlarının yapıldığı törene, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna da katıldı.
“Depreme Hazırlık” etkinliklerinin son durağı ise, Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Beşiktaş’ta Depremsellik” konulu paneldi. İTÜ işbirliğiyle hazırlanan paneli, İnşaat Mühendisi olan Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu yönetti.
Öteyandan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi için hazırlanan “Depreme Karşı Hazırlıklı Olalım” adlı kitapçıkta; alınacak önlemler şöyle sıralanıyor:
DEPREM ÖNCESİ: * Senetler, vergi kayıtları, nüfus kağıtları gibi önemli belgeleri poşete sarıp buzdolabına koyun. * Evin en güvenli yerlerini belirleyin. * Evin kolay ulaşılacak bir yerine acil ihtiyaç maddelerini depolayın. * Evinizde fener ve gaz lambası bulundurun.
DEPREM ANINDA: * Güvenli bir yere saklanın, sakın koşmayın, en az 60 saniye bekleyin. * Diz çöküp eğilin ve dirseklerinizle yüzünüzü kapatıp ellerinizi boynunuzun arkasında birleştirin. * Balkona çıkmayın, asansörleri kullanmayın. * Sokaktaysanız elektrik direklerinden uzak durun. Arabadaysanız köprülere dikkat edin.
DEPREM SONRASI: * Gaz sızıntısı olabilir, kibrit yakmayın. * Tüpleri, elektriği, suyu, doğal gazı kapatın. * Yerlere düşmüş tellere dokunmayın. * Evinizi terk ederken kimlik, kıymetli eşya, kalın giyecek ve battaniye gibi koruyucu eşya alın.
ENKAZDA KALIRSANIZ: * Enerjinizi tasarruflu kullanın. * El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer tesisatına vurarak yerinizi belirtin. * Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerine seslenmeye çalışın.

Kazmayı düğün dernekle vurdular

Beşiktaş Belediyesi tarafından planlanan Zemin Altı Katlı Otopark, Üstü Yeşil Alan ve Evlendirme Dairesinin de içinde bulunacağı kompleksin temeli, geçtiğimiz ay atıldı. Törene, o gün evlenecek bir çift de katılarak, Vali ve Belediye Başkanıyla kompleksin temelini attı.Törende konuşma yapan Vali Erol Çakır, bu tür kompleksleri oluşturmanın, bütün yerel yönetimlerin görevi olduğunu belirterek, diğer ilçelerin de bu kompleksten örnek almaları gerektiğini vurguladı. Proje kapsamında, zeminin 3 kat altına inilerek, otopark oluşturulacağı bildirildi. Ayrıca üzerindeki yeşil dokunun korunacağı alana ise, yeni bir Evlendirme Dairesi inşa edilecek. Üstü yeşil alan, altı otopark olarak kullanılacak kopleksin, 2565 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek.

Padişahların gözdesi

Tarihin büyük bir cömertlikle bıraktığı izleri hala taşıyan ve 19. yüzyıl başlarında padişahın özel izniyle oturulabilen bir yer olan Kuruçeşme, şimdilerde unutulmuşluğun acı-sını yaşıyor.
Mahallede bulunan onca güzelliğe rağmen, çevresindeki semtler kadar ilgi göremeyen Kuruçeşme Mahallesi sakinleri, sorunlarını çözebilmenin yollarını arıyorlar.
Kuruçeşme Mahallesi Muhtarı Adnan Soysal, 53 senesini bu mahalleye vermiş biri olarak isyankar ifadelerle anlatıyor mahalle sorunlarını. İşte Adnan Soysal’ın ağzından Kuruçeşme’nin sorunları:
“Mahallemizdeki en büyük sorunumuz, sokaklarımızın yüzde 80’inde doğalgaz bulunmaması. İşin ilginç yanı ise, İGDAŞ’ın Beşiktaş semtinin yüzde 80’ine verdiği doğalgazın sadece yüzde 3’lük bölümünü Kuruçeşme Mahallesi’ne ayırması. Yüz metrelik sokaktan 33 abone bulmamızı istediler. Mahalle sakinlerimiz de abonelik ücretlerini yatırmaya başladı. İGDAŞ, doğalgaz işlemlerinin 2001 yılı sonuna kadar biteceğini söylüyor. Ama açıkçası sözlerine pek güvenmiyorum. Bu sefer de krizi bahane edip oyalarlar gibi geliyor.”
Geçtiğimiz aylarda Abbasağa ve Konaklar Mahallelerine yapılan Belediye Hizmet Ofisi Binası’nın Kuruçeşme Mahallesi’ne de yapılmasını isteyen Muhtar Soysal, bu konuda pek umutlu olmasa da, Belediye yetkililerinin kendi mahallesini de sıraya sokmasını istiyor.
Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu ile mahalle sorunlarını oturup konuşamadıklarından yakınan Soysal, bu konuda şunları söyledi:
“Mahallemizle ilgili bütün sorunlarımızı Başkan Yardımcısı Celal Akgün’le çözüyoruz. Kendisine de sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Sağolsun, bütün sorunlarımızla çok yakından ilgileniyor.”

Başkan iyi çalışıyor ama tanıtım yapamıyor

Belediye Başkanı’nın ise, çok önemli projelere imza attığını, ancak bunu halka anlatamadığını öne süren Adnan Soysal, bu konudaki görüşünü ise ilginç bir şekilde dile getirerek şöyle dedi: “Ahçılar çok iyi yemek pişirirler, ancak bunu tabağa koyup sunmasını bilemezler.”
Şikayetleri olduğu kadar memnuniyetleri olduğu da söyleyen Soysal, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını takdirle karşıladığını belirterek; “Temizlik İşleri Müdürü haftada iki kez telefon edip, mahallemizin temizlik açısından herhangi bir sorunu olup olmadığını soruyor. Bir müdürün bu şekilde ilgili davranmasından çok memnunum. Keşke diğer birimler de bu kadar ilgili çalışsalar.” dedi. Mahallesiyle ilgili diğer sorunları ise şöyle sıralıyor Soysal: “Bazı sokaklarımız, sokak sakinleri tarafından işgal edilmiş durumda. Bu kişiler, sokakların giriş ve çıkışlarını kapatarak bahçelerine dahil ediyorlar. Nurettin Sokak ve Avize Sokak bu şekilde işgal edilmiş durumda. Yetkililere başvurduk. Ancak henüz bir sonuç elde edemedik.”
Adnan Soyal’ın son günlerde çözümlenmesi için uğraştığı bir diğer sorun da Ermeni Mezarlığı konusu. Kuruçeşme Mahallesi’nde bulunan Ermeni Mezarlığı’nın çok büyük bir bölümü yıllar önce üzerlerine gecekondu yapılarak kaybolmuş. Şu anda ise, Ermeni Mezarlığı olarak çevrili bulunan alanda, sadece birkaç mezar taşı mevcut. Boş olan arazinin, Müslüman Mezarlığı yapılması için başvurularını yapan Soysal, şu anda bu konuda gelecek cevapları bekliyor.

Dolar Akmerkez’i bile vurdu

Avrupa’nın en iyi alışveriş merkezi olan Akmerkez de ekonomik krizden nasibini aldı. Doların TL karşısında aşırı değer kazanmasının üzerine bir de yüzde 20 zam eklenince son bir ay içinde 12 dükkan kirasını ödeyemediği için kapısına kilit vurdu.
Akmerkez’deki dükkanlar, kontrat gereği kiralarını dolar üzerinden ödüyor. Her yıl kiraya dolar üzerinden yüzde 10 zam yapılıyordu. Ancak bu yıl Akmerkez yönetimi kiralara yüzde 20 zam yaptı ve metrekare ücreti 150 dolara çıktı. Krizle birlikte 50 metrekarelik dükkanın kirası da 9 milyar 500 bin lira oldu. Akmerkez yönetimin doların kur fiyatını Merkez Bankası’nın açıkladığı fiyatlara göre uygulaması krizi iyice arttırdı.
Doların ani yükselişi ile kiralarını ödemekte zorluk çeken, Abbate, IGS, Ertuğrul, İpekyol, Polin, Burberrys, Lee Cooper, Free Mental, Vip Turizm, Joker, Panço ve Zero Point kepenklerini indirdi.

Aşırı hız korkunç kaza

LEVENT-Aşırı hız, Levent-Maslak yolunda bir faciaya daha neden oldu. Korkunç kaza, geçen ay içinde saat:00.30 sıralarında gerçekleşti. Oto tamircisi Ahmet Birinci 34 KVA 66 plakalı aracıyla sanayi mahallesindeki işyerinden Sarıyer’deki evine doğru yola çıktı. Maslak’taki Harp Akademileri yanına geldiğinde aşırı hız nedeniyle önündeki büşükşehir belediyesi’ne ait yol temizliği yapan 34 AIZ 76 plakalı aracı farketti ve şerit değiştirerek karşı tarafa geçti. Ahmet Birinci kullandığı otomobil bu seferde 34 UR 7707 plakalı beton taşıyıcı kamyona çarptı. Ardından da temizlik aracına da vurdu. Çarpışmanın etkisiyle araç hurdahaş oldu. Ahmet Birinci feci şekilde can verdi.

Sultan’a kira darbesi

BEBEK-Rüchan Adlı’nın torunlarının , 1 trilyon 100 milyar lira değer biçilerek satışına karar verilen villada oturan Türkan Şoray aleyhine açtıkları kira davasına devam ederken , Adlı’nın torunları 5 yıllık süre için Şoray’dan 150 bin dolar kira talep etti. İstanbul 3.Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Adlı’nın mirasçı torunları Faruk Rüchan Adlı ve Mustafa Gökhan Adlı adına avukat Hülya Dinçer, Şoray adına da avukatı Teoman Değer katıldı. Duruşma öncesi mahkemeye bir yanıt dilekçesi veren Şoray kiranın TL olması gerektiğini söyledi.

Taraftar Daum’a tam destek verdi

Gazete BEŞİKTAŞ’ın düzenlediği ankete 410 kişi katıldı. Katılımcılardan 350 kişi Daum’u onayladığını, 60 kişinin de onaylamadığı yönünde oy kullandığı anlaşıldı. %85 oranında taraftar Daum’a onay vererek Alman çalıştırıcıyı benimsediğini açıkladı.
Alman çalıştırıcı Daum’un Beşiktaş’ın başına gelmesiyle birlikte spor kamuoyunda yaşanan tartışmalar bir türlü bitmek bilmiyor. Gazete BEŞİKTAŞ bu konuda internet üzerinden bir anket düzenledi. Bir ay süresince ankete katılanlar ezici bir çoğunlukla Daum’a tam destek verdiklerini söylediler. Daum’u onaylayanların %85 oranında oy verdiği görüldü.

Yönetim; “Mehmet bırakıyor, Nouma gitmiyor”

Mehmet kararlı

Beşiktaş kaptanları Mehmet Özdilek ve Tayfur Havutçu, Sevgi Çiçeği Anafen İlköğretim Okulu’nda panele katıldı, öğrencilerle maç yaptı. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Mehmet, “Hem kendimden hem de Beşiktaş’tan gurur duyuyorum ama sezon sonunda futbolu kesinlikle bırakacağım” dedi.

“Nouma’yı göndermeyiz”

Beşiktaş Başkanı Serdar Bilgili, Nouma’nın siyah beyazlı kulübün son yıllarda transfer ettiği en iyi oyuncu olduğunu söyledi. Bilgili, “Ne yazık ki, hırsı nedeniyle yapmaması gereken davranışlar içine giriyor. Onu tahrik ediyorlar. Nouma düşmanları var. Onun hakemler tarafından da mimlendiğini gözlemliyoruz.” dedi.

Tek altın Gülhan’dan

Budapeşte’de yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası’nda tek altın madalyamız 69 kiloda güreşen Ahmet Gülhan’dan geldi. Yarı finalde Makedon rakibini 4-1, finalde de Rus rakibini 2-0 yenerek Türkiye’ye Avrupa Şampiyonaları’ndaki 33. altın madalyasını kazandırdı. Türkiye şampiyonada erkeklerde 5, bayanlarda ise 10. sırada yer aldı. Öte yandan yarı finale çıkan 85 kilodaki güreşçimiz Ali Özen başarılı olamadı.