SAYI 209

BJK1ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYÜ TARTIŞTIK

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile her ay yapılan kent ve siyaset programının ikincisinde bu ay 3. köprüyü konuştuk. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Beşiktaş Gazetesi İmtiyaz Sahibi İsmail Baştuğ’un Radyo Beşiktaş’taki programına konuk oldu ve canlı yayında bir çok konuya açıklık getirdi. Programa ayrıca, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhcu da katılarak, 3. köprü ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

DOĞAYLA BARIŞIK

“Doğayla biz barışık olmalıyız, yarın yağmurlar da gelecek sel de… Depremler de olabilir… Hayatın her alanında doğayla yaşıyorsanız doğanın koşullarına kendinizi hazırlayacaksınız. Doğayı kendinize uyduramazsınız. Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’de böyle bir sorunumuz var. Türkiye’nin önemli bölgeleri fay hatları üstünde… Mesela Karadeniz’de yağmur yağıyor, yüreğimiz ağzımıza geliyor. Bunların tamamının ele alınması gerekiyor. Bu ülkenin önemli sorunudur. Bunun ivedilikle ele alınması gerekiyor.”

HER İŞİN UZMANI VAR

“Üçüncü köprüye gelince; bu İstanbul için çok önemli. Üçüncü köprü olur mu olmaz mı, ihtiyaç mı değil mi bunun kararını siyasetçiler vermez. Dünyanın hiç bir yerinde hele gelişmiş ülkelerde bu tür manzaralarda siyasetçilerin insiyatifi olmaz. Bilim insanlarının olur. Sayın belediye başkanı da söyledi, sayın bakan da söyledi. ‘Biz Sayın Başbakan’la güzergahı belirleyeceğiz’ diye. Bizim üniversitelerimiz ne yapar, Teknik Üniversite’yi niye kurmuşuz?.. Siyaset başka bir şeydir, kent bilimi başka… Bir tek bu konuda, uzman bir bilim adamı ‘ben köprü istiyorum’ diyorsa ki ben bugüne kadar duymadım, biz metroya niye karşı değiliz de köprüye karşıyız?”

METRO YAPILSIN

“100 km-200 km metro yapın, ulaşım sorununu çözelim. İkinci köprüde de kent bilimcileri sit alanı dediler, ikinci köprünün yapılaşmasıyla İstanbul’un nüfusuna 5 milyon eklendi. Üçüncü köprüyle 25 milyon 100 binlik plan yaptılar. Eylül ayında üçüncü köprü ihalesi yapılacaktı, niye yapmadılar. İstanbul’un önemli bir projesini gizli gizli niye yapıyorsunuz? Su havzaları ve ormanlık alanlar zarar görecek. 37 km’lik orman alanının tamamını kesecek misiniz, bunu bilelim. Bilim adamları incelesinler baksınlar. Transit geçecek diyorsunuz, o zaman sit alanı olsun, yapılaşma olmasın, çivi çaktırmayalım. Sorunumuz ulaşım değil mi? Burada herkesin bir beklentisi var, rant yaratmak peşinde. 3. köprü yapılınca trafik rahatlamayacak İstanbul’a 5. köprü de yapılsa bu trafik rahatlamaz. İstanbul’un birinci sorunu trafik. Nüfus planlaması yapması lazım. Bir anayasası olacak. Dünyanın bir çok gelişmiş kentleri özel yasalarla yönetiliyor.”

TÜP GEÇİT ÖNEMLİ

“Metrobüs aspirin tedavisi… Kısa vadeli tedavi yolun ortasına yapılan bir proje ama deniz altındaki tüp geçit desteklediğimiz ve ivedilikle bitirilmesi gereken bir projedir. Köprü sadece bu civarda oturanların değil İstanbul’un ortak sorunudur ve şu an askıya alınmış durumda. Tekrar gündeme geldiğinde biz gereken tepkiyi vereceğiz”

SORUNLAR GELİYOR

Programa ikinci yarıda katılan Mimarlar Odası İstanbul Başkanı Eyüp Muhçu, üçüncü köprü projesiyle ilgili şunları söyledi:
“İstanbul’un trafiğindeki sorun giderek artıyor artık İstanbul’dan bir yerden bir yere giderken süre vermek imkansız hale geldi. Hele hele son 15 yıldaki yönetim anlayışı süresi içinde bu daha da can yakıcı hale gelmiştir. 1. Boğaz Köprüsü Cumhuriyet’in anıtı olarak meydana getirilmişti çok ciddi tartışmalara yol açmıştı. Sonra 2. köprü gündeme geldi. Dönemin Başbakanı daha sonra Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal’ın İstanbul’a imza atma istekliliğinin göstergesi olarak gündeme geldi ve gerçekleşti. Tereddütler vardı ancak 2. köprü yapıldıktan sonra tereddütler ortadan kalktı. Ne tereddütler vardı; birincisi trafik sorununu çözecek mi? İkincisi de İstanbul üzerinde olumsuz etkileri olacak mı? Bunlar iki köprünün yapılmasından sonra somut bir şekilde ortaya konmuştu. Önceleri trafik sorunu çözülür gibi görünüyor ama daha sonraları daha büyük ölçüde tıkanıyor.”

ALTERNATİF ŞART

“Belediye başkanları şu anda konuşulan üçüncü köprüye karşı durmuşlardı. Dönemin belediye başkanı şimdiki Başbakan Sayın Recep Tayyib Erdoğan bile radikal bir duruşla, ‘üçüncü köprü İstanbul’a cinayet olur, kötülük olur’ demişti. Aradan 14 – 15 sene geçtikten sonra Sayın Başbakan’ın görüşünün değiştiğini görüyoruz.”

AK Partili gençler gazetemizde…

AK Parti Beşiktaş İlçe Başkanlığı Gençlik kolları Radyo Beşiktaş’ı ve Gazete Beşiktaş’ı ziyaret etti. Beşiktaş Medya Group adına konuklarla Gazete Beşiktaş adına Yayın Koordinatörü Muzaffer Topal görüştü. Görüşmede daha sonra Beşiktaş Medya Group İmtiyaz Sahibi İsmail Baştuğ ziyaret edildi. Topal, gençlerle kent, siyaset gündemiyle ilgili düşüncelerini gençlerle paylaştı ve AK Partililerin görüş, öneri ve isteklerini tek tek not etti. Önümüzdeki haftalarda AK Parti Gençlik kollarının da yer alacağı radyo programı projesi ile ilgili gündem maddeleri oluşturulmaya çalışıldı. Radyo-Gazete Beşiktaş’ı AK Parti İl yönetim kurulu üyesi Beşiktaş sorumlusu Pınar Akyasan, AK Parti Beşiktaş İlçesi Eğitim Birim Başkanı Ahmet Çorumlu, AK Parti Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Köse, AK Parti Gençlik Kolları Ekonomik İşler Birim Başkanı Halil İbrahim Kayıran, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Nusret İlimler ziyaret etti.

Mansimov’a darbe üzerine darbe!..

Büyükşehir Belediyesi Azeri asıllı iş adamı Mübariz Mansimov’un Beşiktaş’ta halen devam eden 7 yıldızlı hastanesinin inşaatını durdurdu. Beşiktaş Belediyesi’ne ait 350 metrekarelik yeşil alanın söz konusu arazinin ortasında yer alması nedeniyle inşaata başlanamadı. Mansimov belediyeye başvurdu ve bu alanı başka bir arazi ile takas etti. Takas sonrası Beşiktaş Belediyesi yeşil alanın hastane projesine katılmasına onay verdi. Ancak Büyükşehir hastane ruhsatını iptal etti.
Öte yandan, Mansimov’ın başı reklam ajansıyla da dertte. HSBC binasının dış cephesini 6 aylığına 500 bin dolara bir reklamcılık şirketine kiralayan işadamı hakkında belediye reklama izin vermeyince peşin aldığı 200 bin doları iade etmediği iddiasıyla dava açıldığı iddia edildi.

CUMHURİYETİCOŞKUYLA KUTLADIK

Beşiktaş Belediyesi Cumhuriyetin 86. yıldönümünü düzenlediği etkinliklerle kutladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, onbinlerce Beşiktaş’ta bir araya getirdi. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında onbinler ellerinde bayraklar ve meşalelerle Beşiktaş merkezine yürüdü. Ortaköy Hacı Mahmut Camii’nin yanındaki meydanda buluşan Beşiktaşlılar ellerinde Türk Bayrakları, Atatürk posterleri ve fenerlerle coşkuyla sloganlar atarak Beşiktaş Meydanı’na ilerledi. Kortej Beşiktaş Meydanı’na geldi ve saat 20.00’de Cumhuriyetin 86. yılı nedeniyle düzenlenen Cumhuriyet Konseri’ne katıldı.
Kutlamalar konserlerle devam etti ve Beşiktaş kentlisi doyasıya bu özel günde ellerinde bayraklarla doyasıya eğlendi. Öte yandan kutlamaların beşiği olan Beşiktaş’ta, Cumhuriyetin 86. yılı kutlamaları çerçevesinde Boğaz’da yapılan ses ve ışık ile havai fişek gösterileriyle Beşiktaş’ı kırmızı beyaza adeta boyadı. Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kentin ana arterleri, meydanları, sokakları, kamu binaları ve gökdelenleri bayraklarla süslendiğini belirtti. Buna göre cadde ve meydanlara 60 bin Türk bayrağı, 2 bin elektrik direğine Cumhuriyet flaması ve 50 üst geçide de duyurular asıldığı ifade ediliyor. Cumhuriyet Bayramı’nda Boğaz’da deniz üzerine kurulan bir platformda ses ve ışık ile havai fişek gösterileri nefes kesti. Boğaziçi Köprüsü ile Kız Kulesi arasındaki alanda deniz üzerinde gerçekleştirilen gösteriler, uydu yayınıyla da tüm dünyaya iletilmiş oldu. Ayrıca, Ortaköy ve Beşiktaş sahiline ses sistemi kuruldu. Böylece vatandaşlar hem havai fişek gösterilerini izledi hem de ses aktivitelerini dinleyebildiler.
Öte yandan kutlamalar kapsamında İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dolmabahçe Sarayı’nda “Cumhuriyet resepsiyonu” verdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Beşiktaş’ta, yapılan törenle start almıştı. Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve askeri erkanın da katıldığı çelenk sunma töreni sonrasında Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi folklor gösterisinden sonra tören son buldu ve kutlamalar start aldı.

Beşiktaş Belediyesi ve teknolojik altyapı

Beşiktaş Belediyesi, kentlilerin daha iyi hizmet alabilmesi için teknolojik alt yapısını güçlü tutuyor. Bütünleşik bir bilgi sistemi olan Kent Bilgi Sistemi, Beşiktaş Belediyesi’nce yürütülen ve halen devam eden bir ağ kapsamında. Kent Bilgi Sistemi, Beşiktaş Belediyesi’ne kolaylıklar sağlamanın yanında kentlinin yaşam kalitesini de arttıran belediyecilik standartlarını da kazandırmış oluyor. Kent Bilgi Sistemi, Beşiktaş Belediyesi’nin iç iletişimini ve kurumlar arası elektronik iletişimini sağlamakla birlikte hizmet verimliliğini de arttırıyor. Yetkililer, teknolojik alt yapısının iyi olmasıyla birlikte kentlinin soru, öneri ve sıkıntılarına kısa sürede yanıt verdiklerinin altını çiziyor ve kısa süre içinde tüm isteklerin ele alındığı ve değerlendirmelerden tümüyle kentlinin memnuniyeti için hizmetlerin gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Yetkililer, hizmet kalitesinin yükselmesi ile vatandaşın memnuniyeti de buna paralel olarak artıyor, diyor. Kent bilgi sistemi içinde şu başlıklar bulunuyor: “Çağdaş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. Ofis Yönetimi, Süreç Tanımı, Toplam Kalite Yönetimi ve GIS uygulamalarına entegre olan bu modül ile kentli isteklerinin alınması, incelenmesi ve takibi yapılmaktadır. Kent Bilgi Sistemine bir seçim olarak eklenen bu grafik raporlar ile birimler, kurumları hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Yaklaşık 70 ekrandan oluşan bu raporlar bir çok grafik türünü (Dilim, Çubuk, Çizgi vs..) destekliyor. Belediye iş süreçlerinin tanımlandığı, dokümante edilebildiği ve izlenildiği bir uygulama. Bu uygulama ile personel performans ölçümlemesi yapılmakta birim veya organizasyon bazında da ölçümleme ve analiz yapılmaktadır. İmar durumu, birçok harita ve imar uygulamaları bu sistemin ekranından yapılabilmektedir. Beşiktaş Belediyesi, içerisindeki belge (Evrak, Dilekçe, Şikayet, e-posta, Görev Emri, TKY, Revizyon Belgeleri) dolaşımını sağlayan Windows/ Outlook kullanımı kolaylığında, kişiselleştirilen bir ofis programı kullanılıyor.”

MEME KANSERİ İÇİN BİRLİKTE YÜRÜDÜLER

Beşiktaş Belediyesi tarafından ekim ayının sonlarına doğru gerçekleştirilen yürüyüşle kadınlar seslerini duyurmaya çalıştı. Beşiktaş Meydanı-Ortaköy Hattı’nda gerçekleşen toplanım, meme kanserine karşı kadınları bilinçlendirmek amacıyla organize ediliyor. Etkinlik kapsamında, tüm katılımcılar Emre Altuğ konseri ve aktiviteler ile günün stresini attı. Binlerce kadının katıldığı yürüyüşte gün boyu düzenlenen etkinliklerle kadınlar keyifli saatler de geçirdi.
“Sağlığa Yolculuk Projesi’ kapsamında bu yıl 4.sü düzenlenen etkinlikte, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çekiliyor. Tüm kadınlar meme kanserine karşı daha bilinçli olmaya davet ediliyor.

BEŞİKTAŞ BULUŞMALARINDA BALMUMCULULAR KONUŞTU

Beşiktaş Buluşmaları programı tüm hızıyla devam ediyor. Balmumcu Mahallesi sakinleri, seslerini önümüzdeki haftalarda Radyo Beşiktaş programına katılacak olan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, duyurmak istiyor. Programda Balmumcu Mahallesi’ndeki sıkıntılar, istekler, temenniler Radyo Beşiktaş’ta canlı olarak yayınlanan Beşiktaş Buluşmaları ‘Balmumcu Mahallesi sakinleri konuşuyor’ bölümü ile Beşiktaş kentlisine seslendi. Önümüzdeki haftalarda Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, söz verdiği üzere yayına dahil olarak mahalle sakinlerinin sorularına yanıt verecek.
Adnan Çalışkan: İsmail Ünal’dan gerçekten çok memnunuz. Balmumcu Mahallesi’nde öncelikle biriken suları yok etsin ve kaldırımları halletsin başka fazla bir sorun olduğunu zannetmiyorum. Ortaköy Dereboyu’nda trafik çok sıkışıyor, oraya bir çare bulmasını istiyoruz. Bir de sokak köpeklerinden çok sıkıntımız var sürekli saldırıyorlar hatta bir defa beni de ısırdılar. Çözüm bulsunlar.
Ayşe: İsmail Ünal, Beşiktaş’ı daha da güzelleştirebilir. Beşiktaş bir tek Etiler’den oluşmuyor. Beşiktaş ana merkez olarak Balmumcu aşağısı ana sahil iskelenin olduğu yerlerdir. Kaldırımlarına caddelerine bakılsın, insanlarla diyaloğa girilsin. Seçildikten sonra halka inip teşekkür etsin. Biz Belediye Başkanını sürekli aramızda görmek istiyoruz. Beşiktaş’ın temizliği çok güzel günde üç-dört defa çöpleri alıyorlar zaten ona bir lafımız yok özellikle belirtelim. Burada arabalar çok hızlı gidiyor, asfaltlara hız kesiciler konulabilir. Parklarda köpek sahipleri için köpeklerin pisliklerini yaptırmamaları için, uyarı tabelaları istiyoruz.
Beste Silahçı: İsmail Bey’den genel olarak memnunuz zaten ikinci kez oyumuzu ona verdik çok ilgili ama tabi kentleşmenin verdiği kalabalıktan dolayı da bazı eksikler oluyor. Beşiktaş ilçesi büyük bir ilçe bizim sorunumuzdan biri trafik daha ziyade Balmumcu ve Ortaköy civarında trafik ve otopark sorunumuz var ama genel olarak Belediye Başkanından memnunuz. Her türlü acil durumlarda da yardıma geliyorlar. Kentleşmeden dolayı çok site sorunu var, araba çokluğu var. Şu anki yeşil alanı bozmadan daha yeşil alana yönelik biraz daha park ve bahçeler yapılmasını isteriz.
Duygu: Genel olarak Beşiktaş Belediyesi ve İsmail Ünal’dan memnunuz ama Balmumcu mahallesi olarak memnun değiliz. Parktan dolayı çocuk parkından ve genel güvenlikten memnun değiliz, parkımızın değişmesini ve güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Devamlı en azından bir polis ekibinin dolaşmasını istiyoruz. Genel olarak memnunuz, temizlik çok güzel ama parklar ve güvenlikten şikayetimiz çok.
Feyza: Genel olarak belediyenin ve İsmail Ünal’ın hizmetlerinden memnunum ama genelde annelerin şikayetidir mutlaka ki Balmumcu’da çocuk parkından şikayetçiyim çok az çocukların eğlenebileceği bir alan var bir kaydırak iki tane salıncaktan ibaret. Mümkünse parkın daha güzelleştirilip şenlendirilmesini istiyoruz kapı istiyoruz çocuklarımızın güvenliği için ve ayrıca sadece gece değil gündüz de burada serseri diyeceğim kişiler var, çok rahatsız oluyoruz. Parkın ışıklandırılmasını istiyoruz Balmumcu sakinleri olarak Beşiktaş pazarına servis koymuşlar çok memnun kaldık teşekkür ederiz ama Beşiktaş’a her gün servis olursa daha memnun oluruz. Köpeklerden de çok şikayetimiz var, burada bizlere zor durumlar yaşatıyorlar.
Güler Ozan: Beşiktaş Belediyesi’nden ve Başkan’dan memnunuz ama benim bir ricam var, artık yaşlandık. 35 senedir buradayız biz buraya bir market açılmasını istiyoruz. Alışveriş yapmak için çok uzağa gitmemiz gerekiyor biz kaç defa müracaat ettik. İlgilenilmesini istiyoruz.
Gülümser: Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın seçilmesine önce hayırlı olsun diyorum genelde memnunum pek bir şikayetim yok ama köpekler sorun oluyor. Sahipli köpeklerden de bilhassa şikayetçiyiz. Köpekleriyle ilgilenmiyorlar, pislettikleri zaman temizliğini yapmıyorlar. Özellikle bunlardan çok şikayetçiyim.
Hakan: Bütün Beşiktaş’ı göz önüne alırsak işler yavaş gidiyor. Memnun olduğumuz hizmetleri arasında çöplerimizin toplanması yer alıyor. Parkımız da güzel ama bir umumi tuvalet istiyoruz.
Hakan Yılmazer: Şu anda gördüklerimiz ve şu ana kadar olanlardan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’dan memnunuz tabi ki yapmak istedikleri şeyler var. En azından park çevresi ve yolların temizliği güzel ama yine de eksikler var. Parkta tuvalet yok, akşamları geceleri çok yabancı insanlar geliyor, içki içiyorlar. Burada güvenlik zaafiyeti var bununla ilgilenilmesini istiyoruz.
Hasan: Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a öncelikle teşekkür ederiz ama Balmumcu parkında bir sorun var içkicisinden esrarcısından serserisinden bu parkı temizlemesini istiyoruz. Acilen bunun çözümlenmesini istiyoruz.
Köksal: Daha iyi hizmetlerini bekliyoruz. Gerek çevre temizliği olsun gerekse yol düzeni olsun ki bir çok trafik ışıklarının yanmadığını görüyoruz. Bu sorunlara bakılsın. Genel olarak baktığımızda çevre sakinlerinin hoşnut olmadığı durumları görüyoruz temizliğin dışındaki çalışmalara da itina gösterilsin.

TİYATRO GÖSTERİLERİ AKATLAR’DA BAŞLADI
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen ve 8 Kasım tarihine kadar izlenebilecek olan “Tiyatrolar Buluşması 2009” dolu dizgin devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda açılış kokteyli Akatlar Kültür Merkezi’nde yapıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen kokteylde aralarında Almanya’nın Erlangen Kenti Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Elisabeth Preub ve 30 kişilik çalışma grubu, Süheyl Uygur, Zafer Ergin, Suna Keskin- Erol Keskin ve Seden Kızıltunç gibi bir çok ünlü oyuncunun bulunduğu kalabalık bir kitle yer aldı.
Açılış gecesinde bir konuşma yapan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal şunları söyledi: “Bu yıl altıncısını düzenlediğimiz “Tiyatrolar Buluşması”nda sanatçılarımızı burada ağırlayacağız. Beş yıllık süreçte hep dedik ki “Beşiktaş İstanbul’un kültür başkentidir.” Şimdi bu sloganımızı değiştiriyoruz ve ‘Beşiktaş kültür ve sanat anlamında Türkiye’nin Başkentidir.’ diyoruz”
Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde gerçekleştirilecek etkinlikler, Türk tiyatrosunun önemli isimlerini sanatseverlerle buluşturuyor.
“Bu da Benim Ailem”, “Van Gogh”, “Bir Ofis Gecesi Rüyası”, “Şerefine İnsanoğlu”, “Sen Olmasaydın”, “Aşk Heryerde”, “Vanilyalı İlişkiler”, “Üvey Karım” gibi pek çok oyunun sahneleneceği “Tiyatrolar Buluşması” Akatlar Kültür Merkezi’nde tiyatroseverleri bekliyor olacak. Festival gibi geçen buluşmanın kapsamında bir çok tiyatro topluluğu seyircileriyle buluşmaya devam ediyor.
1 Kasım tarihinde saat: 16.30’da Bahçelievler Kültür Merkezi Özel Tiyatrosu tarafından ‘Alo orası tımarhane mi’ adlı oyun sahnelenecek. 3 Kasım tarihinde ise saat:20.30’da Evrensel Kabare tarafından Hergelekon sahneleniyor. Ertesi gün, tiyatroseverler ‘Denizaltında altı tahamülfersa’ adlı oyunu İstanbul Kraliyet Tiyatrosu oyuncu grubundan saat: 20.30’da Akatlar Kültür Merkezi’nde sahneleniyor. 7 Kasım’da ise ‘Lourcine Sokağı Cinayetleri’ Semaver Kumpanya tarafından saat: 20.30’da sahnelenecek. Festivalin son gününde ise Alışık tiyatrosu sahne alacak ve ’72. Koğuş’ adlı oyunuyla saat: 16.30’da seyirci karşısına geçecek. Festival Alışık Tiyatrosu’yla veda ediyor.

GÖKYÜZÜNDE YILDIZ GÖZLENDİ

Meraklılar, gözlerini yıldızlardan alamadı. Beşiktaş Belediyesi’nin İstanbul Kültür Üniversitesi’yle ortaklaşa düzenlediği dünya astronomi yılının köşe taşı projelerinden biri olan “Galileo Geceleri”, Aykut Barka Parkı’nda tüm dünya ile aynı anda organize edildi. “Galileo Geceleri”nin amacı; gökyüzü meraklılarının teleskoplarını gökyüzüne çevirmeleri ve Galileo’nun 400 yıl önce gördüğü gizemleri görmeleri. Gözlenen nesnelerin başında Galieo’nun 400 yıl önce gözlediği Jüpiter, Venüs ve Ay var. Tüm dünyada aynı tarihlerde amatör ve profesyonel gökbilimciler bilgilerini ve heyecanlarını “Galileo Geceleri”nde gökyüzü meraklıları ile paylaştı. TÜRKSAT tarafından Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde kurulan planetaryumda ise gökyüzü meraklılarını bambaşka bir dünya karşıladı.
Gökyüzü gözlemi için 10 kadar teleskopun yanı sıra, sihirli küre, planateryumun kurulduğu Aykut Barka Parkı’nda, uzay oyunları, Astronomi Atölyesi gibi pek çok etkinlik de organize edildi. İki gün süren etkinliğin programı şöyleydi:
İlk gün: Planetarium (Gezegenevi) Gösterisi, Sihirli Küre Gösterisi, Dünya’dan Evrene Bakış Sergisi, Uzay Oyunları, Astronomi Atölye Çalışmaları, Okulların Aykut Barka Parkı’nı Ziyareti, Stellarium Sunumu, Büyük Yıldız Sayımı Projesi, Gökyüzü Gözlemi.
İkinci gün: Planetarium (Gezegenevi) Gösterisi, Sihirli Küre Gösterisi, Dünya’dan Evrene Bakış Sergisi, Uzay Oyunları, Astronomi Atölye Çalışmaları, Okulların Aykut Barka Parkı’nı Ziyareti, Türksat-Uydu Hizmetleri ve Dünya Uzay Haftası Sunumu, “Stellarium” ve “Evrendeki Yerimiz” Sunumları, Gökyüzü Gözlemi.

BEDRİ BAYKAM BEŞİKTAŞ ÇAĞDAŞ’TA

Bedri Baykam, Beşiktaş Çağdaş’ta sanatseverler ile buluşuyor. “Bedri Baykam sergisi” Ekim ayında görücüye çıkan sergi Mustafa Kemal Merkezi bünyesinde yer alan Beşiktaş Çağdaş’ta gerçekleşiyor. Bedri Baykam’ın kendi ismini taşıdığı sergi, Aralık ayının ilk haftasında kadar takip edilebilir. 1983’ten bugüne değin koleksiyonundan parçalar yer alan serginin açılışına sanat, medya ve siyaset dünyasından bir çok isim de katılmıştı. Bunun yanı sıra Bedri Baykam’ın eserleri halen uluslararası sanat ortamında, galeri ve müze sergilerinde ve müzayede evlerinde gösterilmeye devam ediyor.
Siyasi açıklamalarıyla gündem yaratan işletme ve ekonomi alanında masterlı sanatçı hakkında, Sotheby’s müzayedesinin kataloğunda kendisinden, “Asi sanatçı Bedri Baykam 1985 yılında Paris Salon de Montrouge’da katıldığı bir grup sergisinde, 80’lerin en etkin graffiti sanatçılarından Jean-Michel Basquiat ile yan yana sergilenmişti” şeklinde bahsediliyor. Sanatçı, 1980’lerde Amerika’da California College of the Arts’da eıitim yaptığı dönemde “Yeni Dışavurumcu” genç bir ressam olarak ünlenerek, New York, San Francisco, Paris ve İstanbul’da üst üste sergiler açmaya başlamıştı.

Akatlar’da kişisel sergi…

Akatlar Kültür Merkezi’nde 2010 sergisi göz aldı. Modern çağın bize getirdikleri ve bizden götürdüklerini, yaşadığımız hayat sancılarını, günümüz modern insanını ve şehrini gözler önüne seren ve genç insanla şehir, şehirle zaman arasındaki bağlantıyı kuran Filiz Kahraman’ın “2010” adlı resim sergisi Akatlar Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Yurtiçinde 7 yurtdışında 1 kişisel sergi açmış ve 30’a yakın karma sergiye katılan sanatçı aynı zamanda Mavi Küre Sanat grubunu kurmuş ve önümüzdeki günlerde yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Sanatçı gelecek çağları da resimlerine taşımayı planlıyor.

Belediye kursları devam ediyor

Beşiktaş Belediyesi’nin, Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa tüm Beşiktaş Kentlilerine ücretsiz olarak el emeği değerlendirme ve meslek edindirme kursları sunuyor. Yabancı dil’den yağlıboya resim’e, bilgisayar’dan takı tasarımı’na kadar pek çok farklı alanda kendinizi yetiştirmek, geliştirmek, bu kursun sonunda kendinize yeni bir mesleki beceri edinmek mümkün. Dahası, kurs programını başarı ile tamamlayan katılımcılara, Milli Eğitim bakanlığı tarafından onaylı eğitim sertifikaları veriliyor. Başvuruların geçtiğimiz hafta içinde tamamlandığı kursların bünyesinde; bir çok başlık var. Bunlar bazıları şöyle: “Etkili İletişim-kurs yeri: Akatlar Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi, İngilizce- kurs yeri: Akatlar Kültür Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi, Çırağan Belediye Binası, Gençlik Eğitim Merkezi, Resim-kurs yeri: Ortaköy Kültür Merkezi, Klasik Dans-kurs yeri: Akatlar Kültür Merkezi, Dekoratif Ev Süsleme-kurs yeri: Ortaköy Kültür Merkezi, Drama Kursu-yer: Ortaköy Kültür Merkezi, Dikilitaş Semt Evi, Cilt Bakımı ve Makyaj-kurs yeri: Dikilitaş Semt Evi, İspanyolca- kurs yeri: Beşiktaş Gençlik Merkezi, Gitar-kurs yeri: Beşiktaş Gençlik Merkezi.

KAYGAN ZEMİN KIRDI GEÇİRDİ

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Tiyatrolar Buluşması” kapsamında Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde Uğur Uludağ’ın yazıp yönettiği “Kaygan Zemin” adlı oyun sergilendi. ESEK Tiyatrosunun mizahını sevenler için ‘Kaygan Zemin’ vazgeçilmez oyunlar arasında ismini yazdırdı. Doğa Rutkay, Hakan Bilgin, Yağmur Kaşifoğlu, Yosi Mizrahi, Barış Ataş ve Funda Pelin Kurt gibi tanınmış oyuncuların yer aldığı oyunda, eşinizle, eski sevgilinizle, yeni sevgilinizle, sevgili adayınızla, çıktığınız çocukla, konuştuğunuz kızla, platoniğinizle, en yakın arkadaşınızla, onun sevgilisiyle, onun sevgilisinin diğer sevgilisiyle, en büyük aşkınızla, tek gecelik ilişkinizle; kısacası sevgiyi bir an olsun paylaşma gafletinde bulunduğunuz karşı cinsle ilişkileriniz yeniden sorgulanıyor.

SPOR HABERLERİ

Taraftarın sesine kulak verin artık…

Taraftar Gazete Beşiktaş ve Radyo Beşiktaş’a yolladığı mesajlarda, yepyeni bir sayfanın açılması konusunda görüş bildiriyor. Taraftar, Şampiyonlar Ligi maçından sonra havanın biraz yumuşadığına dikkat çekerken, Siyah Beyazlılar’ın alacağı birkaç iyi sonuçla birlikte çıkış yapmasının birlik ve beraberliği kendiliğinden getireceğini öngörüyor.
Ancak mesajların çoğuna bakınca başkan ve yönetimin taraftarla karşı karşıya bir tutum içinde olduğu kanısı geniş kitlelerce algılanan bir durum olarak ortaya çıkıyor. Taraftarın çoğu Başkan’ın tribünleri temizleme lafına destek verirken, bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ancak tarafar bu durumun yönetim tarafından oluşturulduğunu da belirterek, “Kim neyi temizleyecek, böyle bir şey yapmalarına imkan yok” demeyi de ihmal etmiyor. Taraftarın bir kısmı ise, tribünlerin temiz olduğunu, temizlemeye gerek olmadığını kaydediyor.
Böylesine bir kaos ortamı içinde Beşiktaş’ın beyaz bir sayfa açması gerektiğini söyleyenler de var. Şampiyonlar Ligi’nde gruplardan çıkılması için destek olunması gerektiğini vurgulayanlar, ligde yükselişe geçileceğini söyleyenler de az değil… Gelen mesajlar arasında kulüp yönetimine değinen, futbolculara mesaj gönderenler de bulunuyor. İşte mesajlardan bazılarının özeti…
ŞEREF ÜSTÜN: Başkanın ‘taraftarı temizleyeceğiz’ sözüne katılmıyoruz. Bu konuya bir açıklık getirmesi lazım. Biz birşey anlamadık.
OSMAN: Başkan temizliğe başlasın. Hepsini temizlesin. Bunlar kim açıklasın. İçimizdeki hainleri bilelim. Ortadan konuşmakla olmaz. Tepki değil, destek vermeliyiz.
METİN PALA: Tribünler ayrışmadı, tam tersine birleşti. Önümüzdeki günler bunları daha iyi görecek herkes. Kartal puan toplamaya başladı.
ASİ KARTAL: Taraftar her şeyi çok iyi biliyor. Kimin ne yaptığı ortada… Herkes eteğindeki taşı döksün.
ENVER B: Birlik beraberlik masal… Parayı veren düdüğü çalıyor. Ne tribün temizlenir, ne de başka işler… Beşiktaş’a yazık oluyor…
KARTALİÇE: Beşiktaş bu değil. Şampiyonlar Ligi’nde iyi oynadık. Artık çıkışa geçmeliyiz. Bu kadar puan kaybı normal değil.
BÜYÜK BEŞİKTAŞ: Tribünlerdeki protestolar devam edecektir. Son iki maçta bunu daha iyi gördük. Önemli olan sonuç değil, artık inanç kalmadı. Son maçlar ve sonuçlar iyi.
AHMET TUNCEL: Gelen gideni aratır. Çok aday yerine nitelikli adaylar çıkmalı. Başkanın kadrosu da güçlü olmalı.
TUNCAY / ÇARŞI: Ben yönetimi yetersiz buluyorum. Yönetimdekileri tanımıyorum bile. Aralarında bile bir uyum yok. Herkes başka konuşuyor. Forumlara da yazdım. Ama kapatmışlar.
SUAT: Seçimlere daha aylar var. şimdiden konuşmak yersiz. Hikmet Çetin’in Başkan olmasını isterdim.
ORTAKÖY’DEN MURAT: Beşiktaş’ın yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Güven tazelemekle bu işler olmaz. Yıpranma var. Sorunlar kökünden çözülmeli.
SERENAD: Mustafa Hoca bu sezon iyi başlamadı. Motivasyon kendinde yoktu ki takıma versin. Halbuki parası da artmıştı.
KARAGÜMRÜKLÜLER: Gaziantep’ten alınan futbolcuların o kadar para edeceğini düşünmüyorum. Ama bir Ferrari iyi çıktı. Rüştü ve Nihat ile bu iş yürümez. Artık geçmiş…
SİYAH-BEYAZ: Geçen yıl şampiyon olunca iyi bir takım yapılabilirdi… Bütçenin iyi yönetildiğini sanmıyorum. Heyecan yok takımda…

BEŞİKTAŞ BAŞKAN ADAYI MURAT AKSU:
‘PARA DEĞİL ZİHNİYET SORUNU VAR’

Beşiktaş’ta hararetli haftalar devam ediyor. Seçim önce maratonun hızlandığı son zamanlarda Başkan Yıldırım Demirören’in adaylığını açıklamasının ardından eski Beşiktaş Yönetim Kurulu üyesi Murat Aksu da adaylığını resmen açıkladı. Beşiktaş Kulübü başkan adayı Murat Aksu, siyah-beyazlı kulüpteki yöneticilik görevini bıraktıktan sonra, başkan adayı olacağını planlamadığını ifade ederek, “Son dönemde üst üste yapılan yanlışlıklar sonucu camiadaki insanlar üzerimde büyük bir baskı yaptığı için aday oldum” dedi.
Beşiktaş Kulübü’nün 2010 yılı Ocak ayında yapılacak olağan seçimli genel kurulu öncesi Murat Aksu, BJK Plaza’daki Divan Kurulu Lokali’nde yaptığı açıklamada kulüp borcundan projelerine kadar bir çok konuya değindi.
BEŞİKTAŞ HALKIN KULÜBÜDÜR
“Beşiktaş halkın kulübüdür. Hiç kimse benim param var, istediğim gibi harcarım, istediğim gibi yönetirim diyemez. Beşiktaş köklü ve değerleri olan bir kulüptür. Sayın Yıldırım Demirören döneminde borç katlanarak artmıştır. Yapılan yanlış transferlere ek olarak kulübe 80 milyon TL borç bindirilmiştir. Fulya Projesi’nde haklarımız korunmamıştır. Bu durum para sorunu değil zihniyet sorunudur. ”
YAPILAN SALDIRILARI KINIYORUM
“Yakın zamanda Beşiktaş başkanlık makamı ve Beşiktaş değerleri ayaklar altına alınmıştır. Başkana yapılan filli saldırılar, içinde bulunduğumuz vehameti apaçık ortaya koymuştur. Beşiktaş Başkanına yapılan bu saldırıları kınıyorum”
ÇETELERİ BİTİRECEĞİZ
“Sert ve radikal tedbirler alınması gereklidir. Bu çeteleri bitireceğiz. Beşiktaş’ı rant kapısı olarak gören bir zümre kök salmıştır…” Tribün rantını kesmek için sert ve radikal tedbirler alacaklarını ifade eden Aksu, “Tribün rantını kesmek için 3 şey gerekli, inandırıcılık, cesaret ve kararlı olmak. Bu üç şey de bizde var, bunu görecesiniz” dedi.
YENİ STADA YEŞİL IŞIK
BJK İnönü Stadı’nı yeniden yapılmasıyla ilgili şimdiden süre vermesinin mümkün olmadığını kaydeden Aksu, sit alanı olan bölümün dışında at nalı şeklinde 3 tribünü teker teker yıkıp yeni bir stat oluşturacaklarını ifade ederek, “Şu anda deprem açısından da statta maç oynamak tehlikeli” dedi.
HESAP SORMAK İÇİN ADAYIM
“Yapılan idari ve mali yanlışların hesabını sormak için kongrede Beşiktaş Kulübü başkanlığına adayım. Sorunları ve çözümleri de biliyoruz. Beşiktaş için güçlü bir yönetim kuruyoruz. Ezberleri bozuyoruz. Zaman içinde yönetici adaylarını tek tek tanıyacaksınız. Seçim sürecinde ciddiliğimizin farkına varacaksınız. Önümüzde 3.5 ay gibi bir süre var. Çıkış noktamızı ve felsefemizi ortaya koyduk. Alanlarında üst düzey bilgi birikimi olan bir yönetim oluşturulacak. Dünya`nın büyük kulüplerinde olduğu gibi Dünya Kulübü Beşiktaş adında bir oluşum başlatılacak. Bozulan kongre üyesi profili değiştirilecek.”
PARA DEĞİL, ZİHNİYET SORUNU VAR
Başkan adayı Murat Aksu, Beşiktaş`ın asıl sorununun para değil, zihniyet sorunu olduğunu dile getirdi. Beşiktaş`ın iyi yönetilmesi halinde kendi kendine yeteceğini anlatan Aksu, “Kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılacak. Kısa vadede kulübe 20-25 milyon dolar finansman gerekir. Orta ve uzun vadede gelirleri artırıcı, giderleri azaltıcı çok radikal tedbirler alacağız” dedi. Öte yandan Murat Aksu, başkanlık sistemiyle değil, yöneticilerin kolektif aklıyla kulübü yönetmeye talip olduğunu ifade etti.
MURAT AKSU PROJELERİNİ PAYLAŞTI
Murat Aksu, alanlarında üst düzey tecrübe ve birikime sahip güçlü bir yönetim kurulu oluşturacağını söyledi. Aksu, olağan kongrede başkan seçilmesi durumunda yapacaklarını şöyle sıraladı: “Alanlarında üst düzey tecrübe ve birikime sahip güçlü bir yönetim kurulu oluşturulacak. Yönetim oluşturulurken kesinlikle oy kaygısıyla pazarlık yapılmayacak. Kulüpte idari ve sportif yeniden yapılanma hareketi hayata geçecek. Dünyanın büyük kulüplerinin standartlarında, alanında en iyi profesyonellerin görev alacağı kurumsallaşmış bir yapı kurulacak. Rakiplerini aşmayı hedefleyen Dünya Kulübü Beşiktaş, sloganına uygun bir gelişim süreci başlatılacak. Tüzük Tadil Kongresi`ne gidilecek. Bunun için camia içinde saygın bir kurula ön hazırlık yaptırılacaktır. Beşiktaş`ta bozulan kongre üyesi profili iyileştirilecek. Oyunu ranta çevirmeye çalışanların önü kesilecek. Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği tam anlamıyla demokratik bir yapıya kavuşturmak için üyelik daha geniş kitlelere yayılacak. Halkın takımına halkın sahip çıkması sağlanacak. Şeffaflık ve mali disiplin yol haritasındaki en önemli kilometre taşı olacak. İlk iş, mevcut yönetimin bütün ısrarlara rağmen yapamadığı uluslararası bağımsız mali denetim firmalarına kulüp bilançoları denetletilecek ve bu kalıcı hale getirilecek. Çıkan raporlar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Beşiktaş A.Ş. ve BJK Derneği’nin bilançoları bütün ayrıntısıyla konsolide olarak mali kongrelerde açıklanacaktır. İzinlerini alırken şahsımın da büyük gayret gösterdiği Fulya Projesi’nin daha sonra ortaya çıkan ek katlar ve kira sözleşmeleriyle ilgili kayıpların peşine düşülecek, mahkemeye intikal eden anlaşmazlık kararlılıkla takip edilecektir. Beşiktaş’ın kaynakları idari olarak doğru kullanıldığında neler yapılacağını tasavvur etmek zor değildir. Denk bütçe Beşiktaş’ın öncelikli konularından biridir. Beşiktaş Yatırımlar A.Ş. orta ve uzun vadede kar edecek duruma gelecektir. Kaynaklarını sorumsuzca harcayan, transfer dönemlerinde akla hayale gelmeyecek yanlışlarla kulübü borç batağının içine sürükleyen, sonra da başkanının, yöneticisinin cebine tamah eden çarpık zihniyet gidecek, yerine öz kaynaklarını layıkıyla kullanacak bir anlayış gelecek. İnönü Stadı yeniden yapılacak. Hem de kredi kullanmadan, bankalara ve şahıslara borçlanmadan İnönü Stadı’nı yenileyeceğiz. Bunu, görüştüğüm ve zamanı gelince açıklayacağım Beşiktaşlı işadamlarımızın katkısıyla yapacağız. Stadı komple yıkıp yapmak yerine tribün tribün yıkıp yaparak ve bu sürede maçları da oynatarak sonuca ulaştıracağız. Bu konuda gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Stat bittiğinde herkesin hayran olacağı modern bir cazibe merkezi haline gelecektir. Eski yönetimlerinin kazandırdığı araziler olmasa bugün halimiz ne olur, diye sormak gerek. Rakiplerimiz arazilerine, arazi katarken, Beşiktaş’a bir metrekare dahi yeni arazi kazandıramamış bir yönetimle karşı karşıyayız. Bizim İstanbul’da ve dışında kulübe birçok gayrimenkul kazandırmak için çalışmalarımız başlamıştır. Beşiktaş markasının değeri çok büyüktür. Ancak iyi yönetilememektedir. Beşiktaş markası küresel anlamda bir değer haline getirilecektir. Beşiktaş’ın marka değerinin ve pazarlama gelirlerinin kısa sürede kulübe önemli getiriler sağlayacak şekilde artacağını göreceksiniz. Beşiktaş’ın iletişim ağları yeniden yapılandırılacaktır. Beşiktaş altyapıya, özüne dönecek. Sözde değil, özde bir yapılanmayla altyapı hak ettiği yere gelecek. Barakalarda sıkıştırılan geleceğimiz hak ettiği ilgiyi görecektir. Sportif anlamda her yıl yeni umutların tacirliğini yapmadan, orta ve uzun vadede başarıyı istikrarlı hale getirecek sportif yönetim reformunu gerçekleştireceğiz. Bilgi teknolojileri gibi daha bir çok alanda seçim yaklaştıkça projeleri ayrıntısıyla görecek, değişimi hissedeceksiniz.”

Kara Kartallar son maçlarda açıldı

İlk 9 resmi maçta sadece bir galibiyet alan Kara Kartal, ligde 3’te 3 yaptı, Avrupa’da umutlandı. Sezona kötü başlayan ve ilk 9 resmi maçta sadece tek galibiyet alan Beşiktaş, adeta üzerindeki ölü toprağını attı.
Kartal, ligde Denizli, Kasımpaşa ve Eskişehir maçlarında elde ettiği galibiyet çizelgesiyle ve Şampiyonlar Ligi’nde Wolfsburg maçında elde ettiği beraberlik ile taraftara umut aşıladı. İlk 9 maçta tek galibiyet ise 2-0’lık Antalyaspor mücadelesiydi. Eskişehir’den alınan 3 puan zirve yolunu açtı. Lige baktığınız zaman ilk 6 haftada sadece 6 puan toplayarak alt sıralarda kalan Beşiktaş, üst üste galibiyetlerle tırmanışa geçti. Hükmen kazanılan Ankaraspor maçıyla birlikte 4 maçta 12 puanla ulaşan Kartal, seriyi devam ettirmeye niyetli.
POTAYA GİRİYOR
Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, şampiyonluk şanslarının her geçen gün arttığını belirterek, “Emin adımlarla yürüyoruz. Şunu söylemeliyim, yarıştan hiç kopmadık. Haftalar ilerledikçe Beşiktaş bu yarışın içinde sonuna kadar olacak” dedi. Ligde sıralamaya bakılırsa, Beşiktaş; Fenerbahçe, Bursaspor, Galatasaray ve Kayserispor’un gerisinde kalarak şu an beşinci sırada yer alıyor.

‘TEK ADAY GÜÇSÜZ YÖNETİM DEMEK’

Sabah Gazetesi Spor Yazarı Fatih Doğan ile Radyo Beşiktaş’ta yapılan canlı programın 2. bölümünü yayınlıyoruz.
Başkanı istifaya davet etmeye kimsenin hakkı var mı?
Yapılan eleştirilerin ne amaçla nereye gittiğini anlayalım. Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören 2010 yılında başkan adaylığını açıkladı. Yıldırım Demirören’in devam etme isteği en doğal hakkıdır. Hiç kimsenin Yıldırım Demirören başarısız bıraksın deme hakkı yok. Taraftar farklıdır. Takım kötü gitmiştir istifaya davet edebilir, söyleyebilir. İnsanların “Demirören istifa” deme hakkı kadar Yıldırım Demirören’in de devam etme hakkı var. 2006 yılıydı. O zamanlar konuşuluyordu. Amerika’daki gibi başkanlık sistemi. Önce kongre başkanını seçmeli, o başkan da yöneticilerini tamamlamalı. Seçilmiş listedir. Kaliteli insanlar veya almak istediğin insanlar şu anda başka başka listelerde oluyor. Başkan yöneticilerini seçerse güçlü bir liste yapabilir. Bunlar 2006 yılında konuşuldu 2007 kongresi olacak. 2007 kongresinde Demirören’in karşısına hiçbir aday çıkmadı. Tek aday tek liste… Doğal bir başkanlık sistemi oldu. Başkan belli, istediği yöneticileri yönetimine alabilir. Bu kadar basit. İstediği güçlü yönetimi kurma şansı varken, rakip yok, stres yok, manipule olabilecek hiçbir şey yok. Kimi alsa, kimse bir şey demeyecek ve böyle bir ortamda Demirören ne yaptı? Kendi fikirlerini çürüttü.
Kuvvetli isimleri yönetime alması gerekirken, tek aday olunca, yetersiz kişiler mi yönetici oldu diyorsunuz?
Beşiktaş’ın son yıllarda iç denetimine bir bakın… Tabii daha zayıf bir yönetim kurdu. Demek ki Sayın Demirören’in önce başkanlık sistemi olsun, başkanı seçelim fikri boşa çıkmış oldu. Demek ki Yıldırım Demirören tek kaldığı zaman iyi bir liste kuramıyor. Ne zaman kuramadı? 2007 kongresinde… Bundan sonra benim değerlendirmem şu şekilde olur, Demirören yönetime talipse tek başına kalırsa kötü yönetim kurar. O yüzden demokrasilerin gereği muhalefet mutlaka olacak. Hem Türkiye’de olacak hem Beşiktaş’ta olacak.
Yönetim eleştirilere nasıl bakıyor? Eleştiriler yapıcı mı yoksa bir şey beklentisi için mi yapılıyor?
Eleştiri olacak, muhalefet olacak… Eleştiri her zaman olur. Öyle kongre bitti, olmasın denmez… Muhalefet biter, kenetlenemeyiz bu bir uydurmaca…. Bu insanları uyutmak için bir ahkam. Yapıcı eleştiri sadece gazetecinin görevi değildir. Yapıcı eleştiri iktidarı kaybeden seçimi kaybeden insanların üstüne düşmüş bir vebaldir. Takip edecek… İsim önemli değil, diyecek ki şurada hata yapıyorlar, hesap soracak. Kongrelerde, divan kuruluyla medya üzerinden toplantılarla kamuoyunu sıcak tutarak hata yapma oranını azaltacak. Eleştiri yöneticilerin balans ayarını sağlar. Bunu sadece medya mensupları değil muhalefet de yapacak. Kim ne olursa olsun muhalefet Beşiktaş’ın olmazsa olmazıdır. Mutlaka bir aday Yıldırım Demirörenin karşısına çıkmalıdır. Kendisine de aynısını ifade ettim. Siz 2007’de iyi bir liste yapamadınız, zayıf bir kadro kurdunuz. Bu camianın sizden beklediği şimdiye kadar ve bekleyeceği durum güçlü bir yönetim kurmanızdır. Artık bu dakikadan sonra 2010’da güçlü bir yönetim kuramazsa Beşiktaş’ta seçilme şansı yok. O yüzden bir rakip çıkmalı…
Seçimlerde tek aday olmaz… İki hatta üç aday çıkmalı… Yönetim daha kuvvetli olur… diyorsunuz. Adaylarla ilgili ne diyeceksiniz. Görüşme yaptınız mı?
Herkesle görüşüyoruz. Seçimlere çok adayın girmesinden yanayım. Bunun adı Murat Aksu olur, Hikmet Çetin olur, bunun adı x olur, y olur hiç önemli değil. Beşiktaş’ın menfaatini düşünenler… Bu arada Sayın Yıldırım Demirören bir güçlü bir yönetim kurar, kazanır. Herkes şapka çıkartır. Bu yönetim tarzından memnun olmayanlar bile destek çıkar kazanır. Buradaki Demirören’in kazanıp kaybetmesi meselesi değildir… Burada dava Beşiktaş’ın iyi yönetilip yönetilmediği meselesidir. Beşiktaş’ın yönetici profilinin Beşiktaş’ın kongre üyesi profilinin kalitesinin yükseltilip yükseltilmediği meselesidir. Bu yüzden bunun yapılması lazım. Sayın Demirören bu kulübün bu camianın içinde kalmalı bir şekilde uzaklaşmamalı ama Beşiktaş’ı yönetecekse de güçlü yönetimler oluşturmak zorundadır.
Yaşanan olayları kabul etmem mümkün değil. Siz bu konularda çok şey söylediniz. Olay yaratanların dava edilmemesi, bunlarla birlikte olunulması iddialarınız var. Nedir bu işler?
Beşiktaşta daha 4-5 yıl önce eline sandalye alıp Serdar Bilgili’ye, Yıldırım Demirören’in kafasına gecenin 04.00′ ünde Akatlar’ da salonda sandalyeyle yöneticilere saldıran taraftar kimlikli o zaman kongre üyesi olmayan daha sonra üye olan ve bu dönem yönetici olan insanlar var. Herkesin zamanı ve sırası var. Daha değerli, daha bilgili, bu işi bilen insanlar var. Yönetici olayım derken, neler verebiliyorsun? Düşünmüyor. Yönetici olduğunda o koltuğu almaya mı geldin, vermeye mi geldin? Kulüp içinde çok çeşitli iddialar var. Örneğin Sinan Engin istifa edip gitti, çalışmadığı o dönemin parası istiyor. Başkana senet imzalatmış. Herhalde Başkan cebinden ödeyecek yine!..
Maçlara uçak kaldırmalar, eski yöneticiler, medya mensuplarının bazıları ve bilindik tipler hep burada… Yönetime yine talipler veya yönetime adam mı sokacaklar? Siz ne diyorsunuz?
Deplasmanlara kongre zamanında takım uçakları doluyor. 30-40 kişi sürekli takip eden gazeteci var. Biz kendimiz gidiyoruz. Bazen o kadar yüksek ücretler çekiyorlar ki takımla gidelim diye. Kongre döneminde ise, farklı oluyor. Bu olanlara ise Mustafa Denizli de hiç sesini çıkartıyor. Bu uçağa binenlerin paralarını, bu otellerin parasını kim karşılıyor diyoruz, sıkıştırıyoruz… Başkan kendi cebinden ödüyor deniliyor. Bu iş hep böyle… Allah daha çok versin ama… Ödüyor da neyle ödüyor? Girdisi çıktısı faturası var mı?
Tekrar Murat Aksu’ya dönersek, adaylığını niye geç açıkladı. Şimdi kongre aidatlarının ödenmesi için çabalıyor. Çünkü oy kullananların sayısının artmasını istiyor.
Aksu’ya sordum niye ertelediniz adaylığınızı duyurmayı diye… 5 Ekim’di açıklama… 15 Ekim yaptı… ‘Sayın Süleyman Seba, Rahmi Koç ile konuştuğumuz da destek istedim bana aday çıkman iyi ama biraz bekle Hikmet Çetin ile konuşalım dediler. Beşiktaş’ın davası şahıslarla ilgili değil ben yoluma devam edeceğim’ diyor. Rahmi Koç çıkmaz zaten… Süleyman Seba’nın da desteğiyle Murat Aksu’nun yanında olur bence…
Hikmet Çetin’in çekinceleri var. Çetin, Sayın Demirören karşısında seçim kaybetmekten korkuyor olabilir. Bakanlık yapmış, meclis başkanlığı yapmış hakikaten çok değerli bir isim. Daha sonra yeniden ikna edilir mi edilmez mi? Bakacağız. Kimin kazanıp kazanmadığı benim için çok önemli değil önemli olan Beşiktaş kazansın. Beşiktaş taraftarı arsa bekliyor, yatırım bekliyor, Fenerbahçe, Galatasaray aldı başını gidiyor. Kilyos’ta 5 milyon dönüm arazi alıyoruz diye manşet çıkmıştı. Seçim öncesiydi. Yok öyle bir arazi…. Seçim yatırımı… İşin başka boyutu, vergi barışı olmuştu hatırlarsanız. Fenerbahçe, Galatasaray’a ikinci vergi barışı… Beşiktaş’ın 17 trilyon borcu olmuş… 10 yıla bağlamışlar. Yapanları tebrik ederiz. Vergi listesindesiniz. Futbolda da garipliklikler var… Mustafa Denizli şampiyonluk primi almış iken 500 bin euro, yardımcıları almıyor. Kendiniz alıp yardımcılarınız ve personeliniz almıyorsa siz o takıma liderlik yapamazsınız. Sonra diyorlar ki niye bu takım niye istikrarsız… Liderlik öyle kolay bir şey değil. Birlik beraberlik mesajına en çok ben katılıyorum. Diyorum ki Yıldırım Demirörene uzanan eller kırılsın. Onlar deşifre edilsin yumurta atanlar saldıranlar lanetsin hapse sokulsun, şikayetçi olunsun. Emniyetten öğreniyoruz, şikayetçi bile olunmamış. Niye olmuyorsunuz acaba Beşiktaş Başkanına yumurta atan adamlar havalimanı çıkışından sonra orada olaylar yaşanırken yöneticiler gidip onlarla sohbet etti mi? Ya da maçtan sonra Erdal Acar’ın iddia ettiği gibi çorbacıya gidip ne konuştular? Ben benim başkanıma tekme atan adama bırakın yönetici olmayı gazeteci olarak bile oturmam. Eğer oturuyorsam o zaman çeşitli iddialar ortaya atarlar. Zannediyorlar ki bu eleştiriler şahıslara yönelik, hayır bu bir felsefe. Ben bu büyük kulübün daha iyi yönetilmesi gerektiğini söylüyorum.” (Didem TUTAL – Ataç TETİKEREN)