SAYI 192

BJK1BEŞİKTAŞ’a
çok yakıştı
Türkiye’de demokrasinin yerleşmesine katkı sağlayan, bu yolda yaşamını yitiren 12 aydının heykeli yapılarak Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’na yerleştirildi. Beşiktaş Belediyesi’nin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü işbirliğinde yapılan “Demokrasi Kahramanlarına Saygı” heykellerinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Heykeli yapılan Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Bedrettin Cömert, Orhan Cavit Tütengil, Çetin Emeç, Doğan Öz, Muammer Aksoy, Onat Kutlar, Uğur Mumcu, Ümit Doğanay ve Asım Bezirci bundan böyle Abbasağa Parkı’nda yaşayacaklar.
Heykellerin açılış törenine CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal’ın yanı sıra heykeli dikilen aydınların aileleri, sevenleri, iş ve kalem arkadaşları ile çok sayıda Beşiktaş kentlisi katıldı. Törende Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan, Başkan Vekili Kemal Çiloğlu ve CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Uğur Gedik de hazır bulundu. Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Altan Erkekli’nin yaptığı törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı İsmail Ünal şunları söyledi:
“Demokrasi kahramanlarını unutmak demokrasiyi unutmak demektir. Bizler Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’ndeki öğretim üyesi hocalarımızla bir işbirliği içine girdik. Türkiye için çok önemli olan 12 aydınımızın heykelini Abbasağa Parkı’na diktik. Onları asla unutmayacağız.”Törende konuşan Ünal, Türkiye’nin son 30-40 yılını bilim, sanat ve kültür insanlarının kıyımına tanık olarak geçirdiğini anımsatarak, “İnsanca yaşama haklarını savunan, özgürlükleri ve erdemli yaşamayı savunan pek çok aydınımızı yitirdik. Bugün bu değerli insanların eksikliği, ülkemizin üzerindeki aydınlığının giderek azalmasından da belli oluyor” dedi. Demokrasi kahramanlarının “insanca yaşamı, akıl ve bilgi rehberliğini, çağdaş ve laik anayasal düzeni” savunduklarını anımsatan Ünal şöyle devam etti: “Onlar bilginin, kamu yararının ve toplumsal aydınlanmanın birer gönüllü öncüsü olarak yaşadılar. Çıkarcılar ve karanlık güçler için değil, insanlığın ve ülkemizin esenliği için çalıştılar. Her türlü tehlikeyi göze alarak kör bir kurşunla, hain bir pusuyla susturulmak pahasına sözün eri, bilginin eri, kalemin eri olarak direndiler.” Demokrasi için ödenen bedellerin unutulması durumunda kentlerin aydınlığından söz edilemeyeceğini savunan Ünal, şunları söyledi: “Önümüzdeki süreçte demokrasi kahramanlarının heykellerini kent içinde çoğaltacağız. Onları unutmak onlara ve demokrasiye ihanettir.”
Öte yandan heykellere ise yontularıyla Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur ve öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ferit Özşen, Prof. Dr. Vedat Somay, Doç. Dr. Neslihan Pala, Yrd. Doç. Dr. Önder Büyükerman ile Yrd. Doç. Dr. Yıldız Güner Turan hayat verdi.
Abdi İpekçi: (9 Ağustos, 1929, İstanbul – 1 Şubat, 1979, İstanbul) Türk gazeteci, yazar. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu. 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka’daki evinin yakınlarında arabasında iken silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
Ahmet Taner Kışlalı: (10 Temmuz 1939, Zile/ Tokat – 21 Ekim 1999, Ankara) Türk siyaset bilimci, siyasetçi, köşe yazarı ve öğretim üyesi.A. Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü, saat 09.40’da Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.
Doç. Dr. Bahriye Üçok: (1919, Trabzon – 6 Ekim 1990, Ankara) Türk tarihçi ve siyasetbilimci, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi, Kontenjan Senatörü, Ordu Milletvekili ve SHP Parti Meclis üyesi. Evine, Ekspres Kargo tarafından ulaştırılan kitap paketini açmaya çalışırken, paketin içine yerleştirilmiş olan bomba patlaması nedeniyle yaşamını yitirdi.
Bedrettin Cömert: (27 Eylül 1940 – 11 Temmuz 1978), Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi. 12 Eylül Askeri Darbesi öncesinde yaşanan Türkiye’nin siyasi kutuplaşma dönemindeki cinayetlerden birinde öldürüldü.
Çetin Emeç: (1935, İstanbul – ö. 7 Mart 1990, İstanbul). Türk gazeteci.7 Mart 1990’da işine gitmek üzere İstanbul Suadiye’deki evinden çıktığı sırada şoförü Sinan Ercan’la birlikte öldürüldü. 38 yıllık gazeteci olan Emeç, Hürriyet Gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarıydı.
Doğan Öz: 1934 yılında doğdu. Ankara’da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapıyordu. Devletin içindeki Ergenekon kontr-gerilla yapılanmasını araştırırken 24 Mart 1978’de Ankara’da ülkücü İbrahim Çiftçi tarafından öldürüldü.
Muammer Aksoy: (1917, İbradı-Antalya – 31 Ocak 1990, Ankara) Hukukçu ve siyaset adamı. 1961 Anayasasını hazırlayan komisyonun sözcülüğünü yapmıştır. Milletvekili Numan Aksoy’un oğludur. 1990 yılında, faili meçhul bir cinayet sonucu ölmüştür.
Onat Kutlar: (25 Ocak 1936, Alanya – 11 Ocak 1995, İstanbul) Türk şair, yazar, düşünce adamı. 30 Aralık 1994’te The Marmara Otel’in pastane katına yapılan bombalı saldırı sonucunda ağır yaralandı. 11 Ocak 1995’te hayatını kaybetti.
Uğur Mumcu: (1942-1993) Gazeteci – Yazar. İlk yazıları 1962’den itibaren Yön, Türk Solu, Devrim, Ant, KIM v.b. dergilerde yer alan Mumcu’nun, 1968-69-70 yıllarında Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde zaman zaman çeşitli konularda inceleme yazıları da yayımlandı. Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 yılında uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü.
Ümit Doğanay: İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Doğanay, 20 Kasım 1979’da İstanbul’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
Asım Bezirci: (1922-1993) Toplumcu çizgideki edebiyat eleştirileriyle ön plana çıkan yazar, Sosyalist bir anlayışla kültür ve edebiyatı destekledi. 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Olayı’nda katledildi.
Beşiktaş Çağdaş’ta modern sanat…
Beşiktaş Belediyesi, sanatı desteklemeye devam ediyor. Pek çok önemli projeye ev sahipliği yapan Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi, sanata katkılarını Ferruh Başağa Retrospektif Sergisi’yle sürdürdü. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal tarafından geçtiğimiz haftalarda kokteyl ile açılışı yapılan sergi,sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Mustafa Kemal Merkezi, Beşiktaş Çağdaş’ta açılışı yapılan sergiye, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan, Başkan Vekili Kemal Çiloğlu ve Beşiktaş Spor Kulübü eski İkinci Başkanı Hüsnü Güreli katıldı. Ferruh Başağa konuşmasında,“Bu sergideki eserlerim son yılların birikimidir ve bu resimlerimi sizlerle paylaşmaktan dolayı mutluyum. Ayrıca sanata olan büyük ilgi ve alakasından dolayı Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a saygı ve sevgilerimi sunuyor, teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Ünal ise açılış konuşmasını şu sözlerle yaptı: “Biz, eleştirenlerle, yol gösterenlerle, üniversitelerle, sivil toplum örgütleriyle ve sanatçılarla bu kenti yönetiyoruz. Beşiktaş İstanbul’un kültür ve sanat başkentidir ve yarın da öyle olmaya devam edecektir. Kentimizi yönetirken temel aldığımız felsefe, kültür ve sanattır. Mustafa Kemal Merkezi’nde Beşiktaş Çağdaş’ı kurduk. Beşiktaş Çağdaş, İstanbul’un Modern Sanat’a bakış açısını gösterir. Bu salonlarda önemli ustaların resimleri sergilendi, Ustalara Saygı etkinlikleri gerçekleşti, sanat alanında sürekli programlar hazırlıyoruz. Bu dün böyleydi, bugün de böyle olmaya devam ediyor ve böyle olmaya da devam edecek.”
Sergi kapsamında Ferruh Başağa’nın yaşamını, sanatını ve eserlerinin yer aldığı Prof. Kaya Özsezgin’in kaleme aldığı “Ferruh Başağa” kitabı da sanatseverlerle paylaşıldı.

Aşure dağıttılar
Cem Vakfı Beşiktaş Şubesi, Muharrem Orucu’nun bitişiyle birlikte geleneksel hale gelen aşure dağıtımının ikincisini Beşiktaş Belediye Başkanlığı ve AKP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Hüseyin Evliyaoğlu, CHP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Kemal Akar ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Bülent Tatar’ın katkılarıyla gerçekleşti. Vakıf tarafından kaynatılan aşure Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda 20.000 kişiye dağıtılarak asırlardır süren bir gelenek yaşatıldı.
Cem Vakfı Beşiktaş Şubesi’nin bu organizasyonuna Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, MHP Beşiktaş Belediye Başkan Adayı İş Kadını Cennet Süzer Teker, CHP İlçe Başkanı Uğur Gedik, ANAP İlçe Başkanı Muvaffak Batur, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütü başkanları katıldı. Okunan dualarla başlayan organizasyon daha sonra deyişler eşliğinde aşure dağıtımıyla sürdü.
Usta Edebiyatçı NECATİ CUMALI
Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair ve yazar Necati Cumalı, ölümünün 8. yılında, Beşiktaş Belediye’sinin Cumhuriyet gazetesi ile birlikte düzenlediği bir etkinlikle anıldı. Necati Cumalı’nın Etiler’de, 30 yıl boyunca yaşadığı evinde, düzenlenen etkinliğe Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, edebiyatçılar, sevenleri ve akrabaları katıldı. Şiir, öykü, roman ve tiyatro türlerinin tümünde ürünler veren, Türk edebiyatının güçlü kalemi Necati Cumalı için, ölümünün 8. yıldönümünde bir anma etkinliği düzenlendi. Necati Cumalı anma etkinliğine Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın yanı sıra Cumalı’nın tüm yapıtlarını yayımlayan Cumhuriyet Kitapları’nın Yayın Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkan Yardımcısı Alev Coşkun, Cumalı’nın kız kardeşi Müfide Çalık ile kayınbiraderi Rekin Teksoy konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte, usta edebiyatçının aramızdan ayrılmadan önce 30 yıl boyunca yaşadığı Etiler’deki evinin cephesine bir anı plakası da takıldı.
Nazım Hikmet anıldı
Nazım Hikmet’in yaş günü dolayısıyla Beşiktaş’ta özel bir gece düzenlendi. Tüm dünyada tanınan şairi, 15 Ocak’ta kutlanan doğum günü dolayısıyla anmayı hedefleyen etkinliği Faruk Şüyün hazırladı ve moderatörlüğünü üstlendi. Gece, Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde takip edilebildi.
Gecenin izleyicileri, şairin en önemli eserlerinden biri olan “Kuvayi Milliye Destanı”ndan bir bölümü, ustanın yaşamından kesitler içeren dia gösterisi eşliğinde Nâzım Hikmet’in sesinden dinledi. Etkinlikte ayrıca, “Kuvayi Milliye Destanı”nı yaratan Anadolu insanı, tiyatro sanatçıları Zeliha Berksoy, Almıla Uluer, Berk Yaygın, Cemil Büyükdöğerli, Nilay Erdönmez ve Sefa Tantoğlu’nun yorumuyla can buldu. Öte yandan yine gecede M. Melih Güneş, ustanın hayatından ve terekesinden fotoğraflar eşliğinde “Nâzım Hikmet’in Rusya’daki Edebi Mirası” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Turgay Fişekçi ve Zeliha Berksoy’un da birer konuşma ile andıkları Nâzım Hikmet için hazırlanan “Ustalara Saygı” toplantısı, bir Türkiye prömiyerine de sahne oldu. Nâzım Hikmet’in 1959 yılında Rusça olarak yazdığı ve henüz dilimize çevrilmeyen senaryodan çekilen “Hanen Barışla Dolsun” adlı çizgi film, gecenin konuklarına sunuldu. Seyirciler “Ustalara Saygı”da ayrıca, Nâzım Hikmet’in en beğenilen tiyatro oyunlarından biri olan “Ferhat ile Şirin – Bir Aşk Masalı”nın, 1970’te Bolşoy’da sahnelenen bale versiyonundan bir bölümü de izleme olanağı buldular.
Gecede Ömer Özgeç de gitarıyla Nâzım Hikmet şiirlerinden bestelerini yorumladı.
İsmail Cem anıldı
Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ölümünün ikinci yılında, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Törene İsmail Cem’in eşi Elçin Cem, oğlu Kerim Can Cem, kızı İpek Nur Cem Taha, gelini Andrea Cem ile, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Uğur Gedik ve vatandaşlar katıldı. Tören; İpek Nur Cem Taha’nın babasının resmini mezarın üzerine koymasıyla başladı.
Tören bitiminde ise lokum ve kolonya ikram edildi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İpek Nur Cem Taha, babasının ilkeli bir insan olduğunu söyleyerek, “Babamı düşündüğümde insan sevgisi ve ülke sevgisi aklıma geliyor. Babam insan ve vatan sevgisi olan ilkeli bir insandı. Bu özelliği tüm siyasilerde görmek istiyoruz” dedi. Konuşmakta zorlandığı gözlenen Elçin Cem ise “Çok değerli bir eş ve çok büyük bir vatanseverdi” diye konuştu. Törene katılanlar daha sonra ellerindeki karanfilleri İsmail Cem’in mezarına bıraktı.
Vedat Sakman’ın
anısına toplandılar
Akatlar Kültür Merkezi’nde dört sezondur düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantıları çerçevesinde gerçekleştirilen “Işık Tutanlar” etkinliği, çağdaş bir ozanı sanatseverlerle buluşturdu. Besteleri, düzenlemeleri, gitarı ve yorumuyla dünden beslenen bugünün müziğini yaratan, ezgileriyle dünyamıza ‘ışık tutan’ Vedat Sakman, Akatlar Kültür Merkezi’nde sevenleriyle buluştu. Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve moderatörlüğünü üstlendiği “Ustalara Saygı-Işık Tutanlar” etkinliğinde Vedat Sakman, gitarıyla birlikte sahneye çıktı ve konuklara eşlik etti. Doğaçlama seslendirmeleri ile dinleyenlerinden alkış aldı.
Ayrıca gecede, Grup Gündoğarken (Burhan Şeşen), Cahit Berkay, Emin İgüs, Emrah Karaca, Gülcan-Murat ikilisi, Güven Erkin Erkal, Pınar Seli Öztürk, Serdar Şensezgin, Vokaliz Grubu (Atakan Güçlü Yörük, Cengiz Ünal, Gökçer Alp, Kerem Seven, Tolga Gülen), Yasemin Göksu ve Vedat Sakman’ın sahne çalışmalarını birlikte yaptığı Grup ARTniyet (Bülent Tekelioğlu, Çağdaş Özmen, İmge Mıngıroğlu, Mustafa Coşkun, Uğur Akyürek), Leman Sam, ustanın sevilen çalışmalarını ve ona hediye ettikleri şarkıları seslendirdi.
Attilâ İlhan’ın “Ayrılık da Sevdaya Dahil”i, Behçet Necatigil’in “Sevgilerde”si ve Ümit Yaşar Oğuzcan’ın “İstanbul”u gibi şiirimizin unutulmaz örneklerine yaptığı besteleri dillerden düşmeyen Vedat Sakman için hazırlanan “Ustalara Saygı – Işık Tutanlar” gecesinde, ana tema şiir oldu. Gecede, medya mensuplarından gittiği kaportacıya, müzik eleştirmenlerinden tiyatroculara uzanan geniş bir çizgiye dağılan dostları, Vedat Sakman’ı konuklara yakından tanıttı.

Miniklere salon
Minikler kapsamlı bir salona kavuştu. Türkiye’nin saygın eğitim kurumlarını barındıran, bir öğrenci yaşam merkezi olan Beşiktaş’ta, öğrencilerin hayat kalitelerini yükselten uygulamalar tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından yaptırılan Şair Behçet Kemal Çağlar İlköğretim Okulu Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen bir törenle geçtiğimiz haftalarda hizmete girdi. Düzenlenen törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da katıldı. Eğitim standartlarının geliştirilmesi konusunda bugüne kadar yaptığı çalışmalarla öne çıkan Beşiktaş Belediyesi’nin yeni yaptırdığı Şair Behçet Kemal Çağlar İlköğretim Okulu Çok Amaçlı Salonu düzenlene organizasyonla hizmete girmiş oldu.
LEVENT MAHALLESİ
Mahallelerimizi ve muhtarlarımızı tanıtmaya devam ediyoruz. Alfabetik sırayla yer verdiğimiz mahalle muhtar göşlerinde bu kez Levent Mahallesi Muhtarı Muzaffer Türk ile konuştuk. Muhtarımıza ve mahalelilere çeşitli sorula yöneltip değişik yanıtlar aldık. Önce sorular: “Mahallenizi biraz tanıtır mısınız, kaç yıllık mahallesiniz, kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır, kendinizi tanıtır mısınız, kaç yıllık muhtarsınız, tekrar aday olacak mısınız, mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir, belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz, Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir, mahallenizde yeni bir proje var mı… İşte, muhtarın görüşleri:
Levent Mahallesi Muhtarı Muzaffer Türk:
“Ben 1937 Ordu Mesudiye’liyim. 1977’den beri Levent Mahalle muhtarlığını yapıyorum. Mahallemiz 67 sokak 3 tane cadde 4 bine yakın nüfusu var. 3 bin de seçmeni var. Tekrar aday olacağım. Mahallenin sorunlarını konuşmak istemiyorum. Sorunları ve projeleri seçimlerden sonra başkana sunacağım.”
Olcay Kemerbaş: “Beşiktaş belediyesi İyi bir yönetim sergiledi. En iyi hizmeti göze çarpan temizlik diyebilirim. Sokakların yeni düzenlemesi güzel diyebilirim… Eksik tarafları da var tabi ama onlar da zamanla olacaktır diye düşünüyorum. Mahallemde otopark sıkıntısı var. İstanbul’un genelinde bu sorun var. Beşiktaş’a da yansıyor. Yerel yöneticilerden beklentilerimiz arasında ise, daha iyi hizmet var. Bunun yanı sıra güleryüz… İnsanlarla anlayarak diyalog kurmak, bunlar olmalı bence… Beşiktaşlı’ya daha iyi hizmet versin.
Engin Kayalıer: “Belediyenin icraatlarını beğeniyorum. Ama beğenmediğim tarafları da var mı var… İnşaat çok fazla… Diğer belediyeler ve büyükşehir belediyesi gibi inşaat bitmedi, bilmiyorum bu belediyelerin özelliği heralde biraz… İnşaat ve trafikten bıktık. Trafiğin daha düzenli hale gelmesi bizi çok mutlu eder. Şirketler azalırsa bu bizi mutlu eder… Bunlar olursa mahallemiz güzeldir. Yerel yöneticilerden ise güleryüz ve samimiyet bekliyorum.”
Atacan Türk: “Belediye çok güzel şeyler yapmış gibi görünüyor ama bulunduğumuz yerde trafik inanılmaz derecede artmış bulunmakta. Özellikle, Levent Çarşı Meydanı olarak… Bir kaza olsa bütün trafik felç oluyor. Bir yangın çıksa sokağımıza itfaiye aracı gelemeyecek, çünkü her tarafta babalar var. En büyük sorunumuz bunlar. Hoşuma giden hizmetleri arasında, yapmış olduğu etkinlikler bulunuyor. Çocuklara vermiş olduğu burslar, tiyatro kursları, spor kursları. Bu tip etkinlikleri çok güzel. Yaşlılara göstermiş olduğu hizmet çok güzel… Mahallemde güleryüzlü insanlar görmek istiyorum, herkesin birbirini tanımasını istiyorum. Temizlik güzel herhangi bir problem yok ama mahallemde en büyük sıkıntı trafik… Bunun en büyük sebebi de bu kadar kulelelerin olduğu yerde trafik olmama gibi bir imkanı yok.”
Hülya Çimen: “Beşiktaş Belediyesi’nden memnunuz. Güzel şeyler yapıyorlar özellikle temizlik bakımından. Temizliğinden, kültür sanat faaliyetlerinden memnunuz ve tüm hizmetleri güzel. Ancak park sorunu var. Çözülmesini istiyoruz. Yerel yöneticilerden beklediklerim ise, samimiyet, güleryüz isteriz. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a hizmetlerinden dolayı çok çok teşekkür ederim.”
Ortaköy Muhtarlığı yeni baştan yapıldı
Beşiktaş Belediyesi tarafından yaptırılan yeni Ortaköy Muhtarlık Binası, Ocak ayının sonlarına doğru hizmete açıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın katılımıyla gerçekleşen açılışa, Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan, CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Uğur Gedik, Belediye Meclis Üyeleri ve muhtarlar katıldı. CHP Beşiktaş İlçe örgütünün de hazır bulunduğu açılışa mahalle sakinleri büyük ilgi gösterdi.
Ortaköy Muhtarlık binasının açılışını yapmadan önce kısa bir konuşma yapan Başkan İsmail Ünal şu sözlere yer verdi:
“Biz 5 yıllık süremizin sonuna doğru, söylemlerimizi gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bizler Beşiktaş’ın 23 mahallesinin 23’ünü de dolaştık. Eksikliklerimizde oldu ama bizler çok güzel şeyler yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Mahalle muhtarımız benden çoçuk parkı da istedi, ben onun da sözünü verdim. Ortaköy’de altyapı sorununu çözdük. Altyapıyı değiştirdik. Yaptıklarımızı herkes biliyor.”
Ortaköy Mahalle Muhtarı Refik Namunlu da, “Mahallem adına, İsmail Ünal’a ve Beşiktaş Belediyesi çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Felç gelmeden
Görme ve konuşma bozuklukları mı yaşamaya başladınız? Felç riskinden şüpheleniyorsanız sağlık taramasından geçmeniz gerekebilir. Beşiktaş Belediyesi, Florence Nightingale Hastanesi işbirliğinde ve Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Müdürlüğünün de desteği ile 60 yaş ve üzeri Beşiktaşlılar için ücretsiz Felç Riski Hesaplama kampanyası düzenledi. Kampanya için başvuran ilk 500 kişi, Şişli Florence Nightingale Hastanesinde ücretsiz olarak çeşitli testlerden geçirildi ve muayene edildi. Her hafta Çarşamba günleri 10 kişinin muayene edileceği kampanyada Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Müdürlüğünün de desteği olacak ve hastalar için Beşiktaş Belediyesi, Levent Başkanlık binası önünden Florence Nightingale Hastanesi’ne ücretsiz servis hizmeti de sağlayacak. Beşiktaş Belediyesi ücretsiz sağlık hizmetlerine Felç Riski Hesaplama kampanyası ile devam ediyor. Her hafta 10 Beşiktaşlının inme risklerinin belirlendiği sağlık taramaları ve muayeneleri gerçekleştirilecek. Kampanyaya başvuran hastalar için Beşiktaş Belediyesi Levent Başkanlık binası önünden Florence Nightingale’e ücretsiz servis hizmetiyle tanı için başvuranların ulaşımı da sağlanıyor.
Felç Riski Hesaplama kampanyasında Pazartesi günleri hastaların poliklinik öncesi biyokimya incelemeleri, bedensel ölçümleri, risk faktörü ve mental değerlendirmeleri gerçekleştirilecek. Hastalar Çarşamba günü de, ikinci mental değerlendirilmeden geçirilecek ve tarama sonuçları kendilerine iletilecek. Ve bununla birlikte, değerlendirme sonrasında hastanın varsa aile doktoruna veya hastayı izleyen uzman doktora raporlandırma yapılacak, önerilerde bulunulacak.

SPOR HABERLERİ

KURUÇEŞMESPOR
Şampiyonluk parolasıyla yola çıkan Kuruçeşmespor kulübü yöneticileri, bu sezon yeni maçlarda takım ruhunu ateşleyeceklerini söyledi. Kuruçeşme Gençlik Spor Kulübü 1946 yılında şirin boğazın bir köşesinde başta Hüseyin Kutay, Yeni Devletoğlu ve Lütfi Eryılmaz olmak üzere bütün semt sakinlerinin elbirliği ile kurulan bir amatör spor kulübü… Kuruçeşmelilerin de diğer amatör kulüpler gibi en büyük sıkıntıları sahasızlık… Senelerce Türk sporuna amatörce hizmet eden Kuruçeşmespor Kulubü’nün semtteki sporseverlerinin el birliği ile güzel bir lokal yaptıklarını bu işin kendilerine ait olduğunu sevinerek söylüyorlar. Kırmızı-Lacivert formalı takıma baktığınız zaman takımın tüm zor şartlara rağmen yetişmiş ve profesyonel kulüplere verilmiş pek çok oyuncusu bulunuyor. Kuruçeşme spor kulübü oyuncularıyla övündüğü gibi yönetimdeki ekip, hemen arşivdeki notları ve fotoğrafları ve elbetteki kupaları göstererek verdikleri mücadele başarılarını göğüslerini gere gere sergiliyorlar. Özellikle bunlardan bazıları ise şu tarihlere denk geliyor: 1956-57 ve 1961-62 sezonunda ikinci olunarak terfi edildi.1965-66 sezonunda ise yine kümesinde 2. lik gibi. 2006-2007 sezonunda ise fair play birincisi Kuruçeşmespor Kulübü seçilmiş… Yönetimde kimler var derseniz, yönetim kurulunda şu isimler yer alıyor: Başkan Abdulkadir Yenen, İkinci Başkan Adem Heybetli, Genel Sekreter Cengiz Tatar, Genel Kaptan Yavuz Kerpeten, Sayman Orhan Gümüş, Veznedar Kahraman Güzel, İdari İşler Özkan Yılmaz, Kulüp Müdürü Nevzat Kül. Öte yandan kulüp felsefesinde gerek oyuncularıyla gerek teknik heyetiyle gerekse yönetim kurulu üyeleriyle de aralarında bağların güçlü kurulması yer alıyor. İkinci amatörde oynayan kulüp sezon açılışını da bu anlayışla Gümüş Damla gemisinde düzenlediği özel moral yemeğinde katılanlarla paylaştı. 25 kişi A takımında 25 kişi genç takımda oynuyor ve edinilen bilgiye göre Ali Kırca’nın yardımlarıyla 2001 yılında halı saha yapıldığı dile getiriliyor. Eski bir Kuruçeşmespor Kulübü oyuncusu Başkan Aldülkadir Yenen, Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarını da dile getiriyor ve tüm emeği geçenlere müteşşekkir olduğunu söylüyor. Yenen, antrenmanları Çilekli Tesisleri’nde gerçekleştirdiklerinin altını çiziyor ama aslında zamanın yetmediğini de söylemeden edemiyor. Şampiyonluk hırsından vazgeçmediklerini söyleyen Yenen, eskilerden bir hatırlatmada bulunuyor. Yenen;
“1952 – 1953 şampiyonu, 2. amatör küme 6. grup 1997 – 1998 şampiyonu, 1953 kuzguncuk kupası gibi bir çok kupa kazandık ama amacımız kulubü yine iyi derecelere getirmektir” diyor. Başkan Abdülkadir Yenen sözlerini ise şöyle tamamlıyor:
“Kulübü şampiyon yapmak elimizdeki imkanlarla sınırlı ancak bunu başarmaya çalışacağız. Lokalin her şeyini yapıyoruz, ilgileniyoruz ve de şu anda sadece futbol dalında faaliyet gösterebiliyoruz.”

Antalya’ya abone!
Beşiktaş, hem ligde hem de Tütrkiye Kupası’nda neredeyse her hafta Antalyaspor ile karşılaştı. Kupada Antalyayı 2-0 ile geçen Kara Kartal, ligde de Antalyaspor’u Tello’nun muhteşem füzesiyle vurdu! Siyah Beyazlılar, ilk dakikalarda tehlikeli olmaya başlamıştı ve ilk atağıyla birlikte üst üste kornerler kazanan ekip, bu köşe vuruşlarından birinde Sivok’la gole yaklaştı. Tello’nun 32. dakikada ceza sahası dışından attığı harika golle 1-0 öne geçen Beşiktaş, rakibinin direncini de kırdı. İkinci yarıya Serdar Özkan-Holosko değişikliğiyle başlayan Beşiktaş, rakip yarı alanda daha uzun süre kalmaya başladı. Tello’nun her iki kanattan da yaptığı ortayla Antalyaspor kalesinde pozisyona giren Kartal, ikinci golü bulabilmek için üst üste ataklar yaptı. 54. dakikada İbrahim Toraman’ın attığı bir gol ofsayt nedeniyle sayılmadı. 90 dakikanın sonunda Tello’nun attığı golle Beşiktaş rakibini 1-0 mağlup etti. Öte yandan Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, Antalyaspor maçı sonrasında şu açıklamaları yaptı: “Bu sezon içinde Antalyaspor’la 4. maçımız ve 4. galibiyetimiz. Bu durumda Antalyaspor, Beşiktaş maçına daha iyi hazırlanıyor. Üç kere yendiğiniz rakibinize karşı hazırlanmak kolay olmuyor. Oyunun ilk yarısında çok üretken değildik ama ikinci yarıda 75. dakikaya kadar çok güzel ataklar geliştirdik. Antalya çok dirençli bir takım. İki haftada önemli bir yol katettik. 1-0’lık sonuçlar tablo itibariyle çok güzel haberci. Ama her maç böyle gitmez. Düşündüğümüz stratejide bunlar yavaş yavaş gerçekleşek. Evet zorlanıyoruz, zorlandık. Fakat bu maçtan daha iyi oynadığımız maçları kaybettik. İyi futbol taraftarı bir ölçüde tatmin ediyor. Ama yukarıdaki rakiplerle arayı kapatmak lige farklı bir heyecan getirecek.” Onur BAŞTUĞ
“Hayırlı olsun”
Beşiktaş, uzun süredir peşinde koştuğu Fabian Ernst’ü renklerine bağladı. Ara transferin en hızlı takımı olan Beşiktaş, sonunda beklenen bombayı patlattı. Siyah-Beyazlılar, uzun süredir ilgilendikleri Alman futbolcu Fabian Ernst’le kesin anlaşmaya sağladı. Almanya’da bulunan Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu ve yönetici Kenan Öner, yapılan pazarlıklar sonunda yıldız futbolcuyu ikna edip resmi sözleşmeyi imzalattı. Daha önce 4 yıllık kontrat isteyen Ernst, sonunda 2.5 yıllık mukavele yapılmasını kabul etti ve transfer mutlu sonla bitti.
Edinilen bilgiye göre, yıllık 2 milyon Euro olmak üzere 2.5 yıl sonunda kulüpten 5 milyon Euro alacak olan Ernst’ün kulübü Schalke 04’e de bonsvervis ücreti olarak 3.5 milyon Euro ödenecek. Bu sezon 15. maçına çıkan Ernst’ün en büyük özelliği ise istikrar olarak biliniyor.
2008 – 2009 sezonu
Spor yazarları tarafından seçilen “Yılın futbolcusu” yarışması 2008-2009 sezonunda da devam ediyor. Lig bitiminde, 34. hafta sonunda en çok seçilen futbolcuya Beşiktaş Gazetesi Yılın Kupası verilecek.
Yeni sezonda oylar şöyle: Antalya – Beşiktaş maçın da Bobo, Beşiktaş – Konya maçında Delgado, Trabzon maçında Cisse, G.Antep maçında ve İstanbul Büyükşehir maçında Nobre, Hacettepe maçında Nobre, G.Birliği maçında Tello, Sivas maçında Tello, Kayseri maçında yok, Kocaeli maçında Nobre, Bursa maçında yok. Eskişehir maçında Tello, F.Bahçe maçında yok. Ankaraspor maçında Rüştü, Ankaragücü maçında Ekrem Dağ. G.Saray ve Denizli maçında yok. Antalya maçında Tello.
YILIN FUTBOLCUSU
YARIŞMASI-4
Beşiktaş Gazetesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Yılın Futbolcusu Yarışması’nın serüveni şöyle: Yarışmanın ilkinde 2005 – 2006 sezonu için Sergen Yalçın spor yazarlarından en çok oyu aldı, 2006 – 2007 sezonunda ise Bobo’yu Beşiktaş’ın en göze batan oyuncusu seçildi. 2007 – 2008 sezonunda ise spor yazarlarının katkılarıyla yapılan oylama sonucu Delgado yılın futbolcusu seçildi. Delgado, sezon boyunca altı hafta maçın yıldızı olarak bu ünvanı hak etti. Kupa Delgado’ya Gazete Beşiktaş İmtiyaz Sahibi İsmail Baştuğ tarafından verildi. Bu sezonda “Yılın Futbolcusu Yarışması” için spor yazarları oy vermeye devam ediyor.

Brezilyalı golcü kupa maçında patladı
Bobo’nun dönüşü
Lig maçlarında uzun süredir ilk 11’e giremeyen ve sürekli Nob.re’nin yedeği durubndaü kalan genç golcü, Antalyaspor maçında adeta patladı. Fortis Türkiye Kupası maçında iyi bir futbol ortaya koyah ve sergilediği güzel futbolu 2 golle süsleyen Brezilyalı golcü, Beşiktaş’ı sırtladı. Lig maçlarında da görev verildiği anda eskiden olduğu gibi skoru değiştirecebileceği mesajını veren Bobo, performansıyla taraftarın ve Mustafa Denizli’ni yüzünü güldürdü.
Öte yandan Beşiktaş’ın Fortis Türkiye Kupası çeyrek finalinde Antalyaspor ile yaptığı maçta 2 gol atan Bobo, takımdan ayrılacağı yönünde çıkan haberleri yalanladı. Bobo, kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, bugün Yunanistan’ın Sportday gazetesi kaynak gösterilerek ”Bobo yuvadan uçuyor” başlığıyla çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Brezilyalı oyuncu, şöyle dedi: ”Yunanistan’ın Sportday gazetesi kaynak gösterilerek yayımlanan haber gerçeği yansıtmamaktadır. Hiçbir zaman Beşiktaş’tan ayrılmayı düşünmediğimi belirtmeme rağmen, bugün bu haberin çıkmasına da bir anlam veremedim. Yunanistan’daki gazetelerde çıkan açıklamalar da kesinlikle doğru değildir. Herhangi bir yayın kuruluşuna bu tarzda açıklamalarım olmadı.” Didem TUTAL
Kupada yüzler gülüyor
Beşiktaş, Fortis Türkiye Kupası Çeyrek Final ilk maçında Antalyaspor’la Antalya Atatürk Stadı’nda karşılaştı. Kara Kartal, Bobo’nun golleriyle rakibini 2-0 mağlup etti. İlk 10 dakikada iki ekip de birer pozisyona girmeyi başardı. İlerleyen dakikalarda kanatları kullanmaya başlayan Siyah Beyazlıları 5 dakika içinde 3 pozisyon yakalasa da çerçeveyi tutturamadı. Beklediğimiz gol ise 18. dakikada Bobo’dan geldi. İkinci yarıda ise Antalyaspor’un açık oyununu iyi kullanan Siyah Beyazlı ekip rakip yarı alanda kolay pozisyonlar yakalamaya başladı. Serdar Özkan ve Holosko’nun uzaktan çektiği şutlarla da şansını deneyen Beşiktaş, ilk golün sahibi Bobo’nun 61. dakikada penaltıdan attığı golle durumu 2-0 yaparak rahatladı. Oyunu istediği gibi yönlendiren Siyah Beyazlılar 90 dakikanın sonunda sahadan 2-0 galip ayrılarak tur için büyük bir avantaj elde etti.
Fener kupaya hasret
ADAM evde arkadaşlarıyla Fenerbahçe’nin kupa maçını maçını izliyor. Bir de delikanlı var, ekrandan gözlerini ayırmıyor, Fener atak yaptıkca kıpır kıpır. Fener bir gol atıyor, allah allah, oğlanın yaptıklarını görseniz… Çığlıklar, yerde taklalar, el çırpmalar, muhteşem bir sevinç gösterisi! Arkadaşları dayanamıyor:
– Ne bu böyle? Senin oğlan coştu.
– Bu böyle işte, doğuştan hasta Fenerli, fener gol atınca keyiften deliriyor.
– Senin velet, Fener kazanınca böyle üç takla atıyorsa… Fener kupayı kazandığında ne yapıyor?
– Onu bilemiyoruz be abisi, o daha 18 yaşında!..
Fransızların dramı!..
FRANSIZ milli takımının dünya kupasından tek bir gol bile atamadan elenmesi ve rezil olup evine dönmesi üzerine futbolcular çok utanmış. Paris’e dönünce utançlarından insan içine çıkamaz olmuş ve halkın arasına tedbil-i kıyafet karışmaya karar vermişler. Takımın yıldızı Zidane rahip kıyafetine bürünmüş ve Paris sokaklarına çıkmış. Fakat tam evinden çıktıktan sonra yaşlı bir bayana rastlamış. Bayan buna şöyle bir bakıp “N’aber Zizu?” demiş. Tanınmaktan oldukça tedirgin olan Zidane hemen evine dönmüş ve ertesi gün bir Arap turist kılığına girerek tekrar dışarı çıkmış. Fakat yolda yine aynı yaşlı bayana rastlamış. Bayan “Vaaay Zizu n’abersin?” demiş. İyice şaşıran ve kızan Zidane, kadına “Fakat hanımefendi benim Zidane olduğumu nasıl anladınız?” demiş. Kadın yanıt vermiş: “Ne hanımefendisi oğlum ben Barthez’im!..”

TARAFTAR RADYO BEŞİKTAŞ’TA
İlk yarının bitiminden bu yana özellikle transfer konusuyla ilgili mesaj atan Beşiktaşlılar maçların başlamasıyla birlikte yine futbolcuların değerlendirilmesi ve ortaya konan futbolla ilgili görüş bildirmeye başladı. Beşiktaş Gazetesi ve Radyo Beşiktaş’a gönderdikleri mesajlarda Beşiktaş camiası özellikle istikrarlı futbol görmek istediklerini yineliyorlar. Yusuf Şimşek’in alınması konusunda ikiye bölünen Beşiktaşlılar’ın bir kısmı Yusuf’un yetenekli bir futbolcu olduğuna değiniyor. Bir kısım Beşiktaşlı ise yaşlı olduğunu ancak bekleyip, görmek gerektiğinin altına çiziyor. Beşiktaş’ın hem igte hem de kupada iddialı olduğuna inanan Beşiktaşlılar öncelikle Beşiktaştan şampiyonluk istiyor. Kupada ise, kazanmaya alıştıklarını söylüyor. İşte Beşiktaşlıların gazetemize ve radyomuza gönderdikleri mesajlardan bazılarından özetler
TRANSFERİ OLUMLU BULUYORUM: Yusuf’un alınmasına karşı değiliz, çünkü bu kadar kısa dönemde alınacak bilinmeyen bir futbolcuda büyük hatalar yapabilirdik. Bu nedenle yapılan transferi olumlu karşılıyorum. Arif Kemal-Nişantaşından…
DELGADO’YU ARARIZ: Yaşı oldukça ileri ama Yusuf yetenekli bir futbolcu… Takımda abilik dahi yapabilir. Delgado’nun yerine alınması olumlu. Ancak bir Delgado olmadığı da gerçek. Delgado’nun olmadığı maçlarda zorlanırız. Metin-BJK 1903
BİZİM FUTBOLCULARA SAHİP ÇIKALIM: Yusuf tecrübeli bir futbolcu… Eleştirmemek lazım. Türk futbolcularının kazanılması gerek. Gelen birçok yabancıya düyanın parası ödendi. Hiçte verimli olamadılar. İsimlerini dahi hatırlamadığımız var. Hasan Arpacı.
YAPILANMA BAŞTAN YAPILMALI: Beşiktaş’ın transfer yanlışları çok konuşuluyor. Bu kadar eleştiri içinde istikrar sağlanamaz. Bence yapılanma ve stratejiler baştan sona değişmeli… Nuri Karlı-Ortaköy.
BEŞİKTAŞ BÜYÜKTÜR UNUTMAYALIM: Beşiktaş’ın üç puanlık sistemde arayı kapatacağını zannediyorum. Zaten puanda kaybetmeye başladı rakipler… Yeter ki biz her zaman takımımızı destekleyelim. Hasbi-Siyah/Beyaz.
ÖNEMLİ OLAN BEŞİKTAŞTIR: Yönetimler ve futbolcular gelip geçicidir. Beşiktaş’a sahip çıkmalıyız. Eleşitirelim ama yıpratmayalım. Birlik olursak bizi kimse yıkamaz. Yıllardır garip işler dönüyor camiada… Orhan Ak.
LİG MAÇLARI KISIR GEÇİYOR: Kupa maçılarında daha iyi oynuyoruz. Ligte bir maç iyi, bir maç kötüyüz. Güzel futbola hasret kaldık. Puan maçları nedense kısır geçiyor. Teknik direktörler iyi futbol oynatmıyor. Kadir Çevik.
BEŞİKTAŞ ÜZERİNE OYUNLAR VAR: Beşiktaş şampiyonluğa hasret kaldı. Büyük takım olgusu bile tartışılır hale geldi… Bunu kasıtlı yapıyorlar ancak sebep verenler de iyi düşünmelidirler. Osman Tütüncü.
GENÇLERDEN YARARLANILMALIYDI: Mustafa Hoca tecrübelidir. Yusuf’u iyi değenlendireceğine inanıyorum. Tek beğenmediğim tarafı gençlere fırsat vermiyor. Hazır oyuncularla yola devam ediyor. Alternatif yaratmalı. Vedat.
Üniversiteli PAF’lar
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi, Siyah-Beyazl PAF Takm’nn 12 genç futbolcusuna burs veriyor. Hedef, ilk 11’de 11 üniversiteli futbolcu. Beşiktaş Kulübü ile Bahçeşehir Üniversitesi arasnda yaplan işbirliği kapsamnda geçen yl 5, bu yl ise 7 Siyah-Beyazl PAF Takm oyuncusuna Bahçeşehir Üniversitesi tarafndan burs verildiği açkland. Üniversitede okuyan PAF takm oyuncular geçen hafta A takmdaki futbolcularla birlikte fotoğraf çektirip, başar dileğinde bulundu. BJK Futbol Özkaynak Düzeni Koordinatörü ve Teknik Direktör Mehmet Ekşi, bu proje ile öncelikle PAF takmn ilk 11’ini, bir sonraki aşamada ise tamamn üniversiteli yapmak amacnda olduklarn vurgulayarak, “Projemize desteklerini esirgemeyen Bahçeşehir Üniversitesi yöneticilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Adeta uçuyorlar
KARA Kartal’ın atletleri yine yüzleri güldürdü aldıkları derecelerle puanları topladı. Beşiktaş Atletizm takımı hafta sonu gerçekleştirilen Türkiye Kulüpler ararası Lig kademe yarışlarında üçüncülüğü elde etti. İzmir’de yapılan Türkiye Küluplerarası Yıldız Bayanlar Salon Ligi 1. kademe yarışmalarında kazandıklarını üçüncülüğün yanı sıra Siyah-Beyazlılar, 18 takımın katıldığı Yıldız Bayanlar Atletizm Ligi’nde topladığı 83 puanı da hanesine böylelikle yazmış oldu. Sporcuların aldığı sonuçlar ise şöyle: Bilge Yıldırım Uzun Atlama 5,13m birinci – Aslıcan Özdim 60m Engelli 9,66m üçüncü – Rabia Çiçek 60m 8,41 beşinci – Yeliz Karataş Gülle Atma 9,54m – beşinci – Elif Koca Yüksek Atlama 1,45m sekizinci – Burçin Ana Üçadım Atlama 9,65m dokuzuncu.