SAYI 191

BJK1Başkanlardan mesaj var
Siyasi partilerin ilçe başkanları Beşiktaş Gazetesi aracılığıyla Beşiktaşlılarla buluştu. Beşiktaş kentlisine seslenen ilçe başkanları öncelikle yeni yıla ilişkin mesajlarını ilettiler. Ardından da duygu ve düşüncelerini yaptıkları yazılı açıklamalarıyla şöyle duyurdular:
CHP Beşiktaş
İlçe Başkanı Uğur Gedik:
Sevgili Beşiktaşlılar; 2008’e güle güle 2009’a hoşgeldin derken yeni yılın kayıp ve gerginlik yılı olmamasını diliyor, demokrasimizin, yargımızın, üniversitelerimizin, emeğimizin, aşımızın ve işimizin ciddi tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya bırakıldığı şu günlerde umuyorum ki 2009’un ilk aylarında gerçekleşecek olan mahalli yerel idareler seçimlerinde Türkiye’nin, Laik Cumhuriyetin, Cumhuriyetin Kazanımlarının savunulacağının, ebediyete kadar korunacağının mesajı verilerek önümüzdeki sorunların aşıldığı bir dönemin başlayabilmesi için ilk adımların atılacağı güzel bir yıl olur. 2009 yılının ülkemize, dünyamıza; barış, mutluluk, refah getirmesini diliyor, siz ve sevdiklerinizle birlikte yaşayacağınız en güzel yıl olmasını hayalini kurduğunuz, her şeyin gerçekleşeceği, büyük mutluluklar, büyük sevinçler yaşayacağınız bir sene olmasını temenni ediyorum.
MHP Beşiktaş İlçe Başkanı İnş. Müh.
Yaşar Alçiçek:
Aziz Beşiktaş’lılar; Giderek artan yoksullaşmanın, yaygınlaşan yolsuzlukların, durma noktasına gelen üretimin, tavizle sürdürülen dış ilişkilerin ve daha da önemlisi artık alenen gerçekleşen isyan gösterilerinin yaşandığı, Vatanımıza yönelik hain emellerin yerli işbirlikçileri sayesinde alenen ortaya çıktığı bir yılı geride bırakmış bulunmaktayız. Altı yıl boyunca Türkiye’yi tek başına idare eden siyasi iktidarın hayatımızın her alanındaki yanlış teşhisleri ve ürkek ve kısır dünya görüşü ülkemizi tam bir dar boğazın eşiğine kadar getirmiştir.
Geride bıraktığımız 2008 yılında, 85. kuruluş yılını kutladığımız “Türkiye Cumhuriyeti”nin tanımında da anlamını bulan kucaklayıcı ve kapsayıcı millet varlığımız ve bunun siyasi yansıması olan üniter yapımız ciddi bir çözülme tehdidiyle karşı karşıya bırakılmıştır.
Aziz milletimiz bu sürecin bütün sıkıntılarını yakından yaşamaya başlamış; açlık ve adaletsizliğin, yokluk ve yoksulluğun kapısına kadar yanaşmış olduğunu, tehlikenin milyonlarca aile reisinin alın terine, aile fertlerinin helal kazancına ve huzuruna kadar dayandığını görmeye başlamıştır. Toplumun her kesiminden feryatların duyulduğu bu çok kritik dönemde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin, aziz milletimiz için yeni bir dönemin müjdecisi olacağı, yaşanan bunalımlara son vermek için siyasi iktidara toplumsal bir ihtarın verileceği anlaşılmaktadır.
Bu açıdan, yaklaşan mahalli seçimlerde verilecek karar, yalnızca yerel yöneticilerin seçimi olmayacak, aynı zamanda ülkemizin siyasal gidişatını da belirleyecek ve yakın dönemin geleceğinde şekillendirici rol oynayacak bir kararın da işaretini verecektir.
Ancak bunlara ilave olarak bu dönem için en çok önem atfettiğimiz husus, milli kimliğe sahip çıkmanın, milli devleti yükseltmenin ve hakkaniyete dayalı bir sosyal hayat ile temiz, ahlaklı, namuslu ve güçlü bir iktidar arayışının izlerini taşıyacak olmasıdır.
Yeni yılda ve daha nice yıllarda büyük milletimizin gücüne inanarak, ümidimizi canlı tutarak, karamsarlığa kapılmadan, yorulmadan, kardeşlik hukukuna sadık kalarak medeniyetimizi yükseltebileceğimiz bilinmelidir.
Yeni ümitler ve yeni beklentilerle girilen yeni yılda öncelikle dileğim ülkemiz ve tüm dünyada huzurun, sevginin ve hoşgörünün egemen olmasıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle başta siz aziz Beşiktaş`lılar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın, dünyanın dört bir yanında ki soydaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. 2009 yılının herkese, sağlık, mutluluk ve esenlik dolu günler getirmesini Cenab-ı Allah’tan diliyorum.
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe Başkanı Ethem
Reşitoğlu:
Ülkemizin en köklü partilerinden biri olan Demokrat Parti’nin Beşiktaş İlçe Başkanı olarak önce tüm halkımızın yeni yıla yeni bir çehre ile heyecan dolu günlerle girmesini dilerim.
Bu coğrafyada herkesin özgürce yaşaması ilkelerimizin temel haklarından biridir. Türkiye’de iki temel sorun vardır, biri terör diğeri ekonomi geçen süre içinde başımızdaki korkutucu sorunları çözemediğimizi görmekteyiz. Her gün şehitlerimizle karşı karşıya kalıp insanların açlık ve sefahat içinde yüzdüklerine şahit oluyoruz. Temennimiz bu sorunların 2009 yılında bir daha yaşanmamak üzere çözümlenmesidir.
Yeni yılda tüm halkımıza barış ve sorunlardan arındırılmış bir yıl olmasını tekrar tüm içtenliğimle temenni eder, saygılar sunarım.

Hedeflerimize
birlikte yürüyeceğiz
İsmail Ünal
Beşiktaş
Belediye Başkanı
Değerli Beşiktaş Kentlileri; kentleşme düzeyiyle, alt yapısıyla, sınırları içinde yaşayanların eğitim ve kültür seviyesiyle İstanbul’un modern ve aydınlık yüzü olan Beşiktaş’ı Türkiye’nin örnek ilçesi haline getirmek için çalışıyoruz.
Ülkemizin Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri için başlatmış olduğu reform çalışmalarına paralel olarak, bizim de hedefimiz Beşiktaş’ı her bakımdan AB standartlarında bir ilçe yapmaktır. Çalışmalarımız temel hizmetlerin en etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinden, çevre düzenleme projelerine ve kapsamlı kültürel faaliyetlere kadar, kentsel yaşam kalitesinin en üst düzeye çıkarılmasını hedefleyen çok geniş bir yelpazede devam ediyor.
Hizmetlerimizin olumlu sonuçlarına günlük yaşamınızda tanık olduğunuzu biliyorum. Memnuniyetinizi artırmak için daha da çok çalışacağız.Beşiktaş Belediyesi olarak insana öncelik vermek ve faaliyetlerimizi katılımcı bir anlayışla sürdürmek en önemli değerlerimiz arasında bulunuyor.
Bu anlayışa uygun bir şekilde, projelerimizi uygulamaya koymadan önce Beşiktaşlılara danışıyor, aldığımız geri bildirim doğrultusunda planlarımızı yeniden gözden geçiriyoruz.
Bugüne kadar siz Beşiktaşlılarla sık sık bir araya geldim. Görüşlerinizi yakından biliyorum. Bu toplantıları düzenli olarak sürdüreceğim. Şimdiye kadar yaptığım temaslarda beni fazlasıyla mutlu eden; esnafıyla, tüketicisiyle, iş adamıyla, üniversiteleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, genciyle, yaşlısıyla tüm Beşiktaşlılardan aldığım pozitif enerjidir.
Bu enerji bize güç verecek. Beşiktaş’taki hedeflerimize siz değerli Beşiktaşlıların desteğiyle ve hep birlikte çalışarak ulaşacağız.
Sevgi ve saygılarımla

İsmail Ünal beş yılını kentliyle paylaştı
Beşiktaş Belediyesi 5 yıl içinde yapılanları anlatan bir kitapçık yayınladı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da yapılanlarla ilgili geniş açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalar şöyle:
HERKESE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ
7/24 herkese ücretsiz tam donanımlı ambulans hizmeti veriyoruz. Uluslar arası kabul görmüş acil durum tanımları çerçevesinde tam donanımlı ambulansımız hizmetinizde…
444 44 55 numaralı iletişim merkezi, cepte.besiktas.bel.tr ve internet sitesi 7/24 beşiktaşlıların emrinde… 65+ yaş üstü kentlilere psikolog ve diyetisyen desteği veriyoruz. Belediyemiz 65 yaşını geçen her kentlisine psikolog yada diyetisyen desteği veriyor. İster 444 44 55 numaralı iletişim merkezinden ister belediyemize gelerek bu konuda bilgi alabilirsiniz. 75+ yaş üstü kentlilere evlerinde bakım desteği veriyoruz. Kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamayan 75 yaş üstü kentlilerimizin evlerinde bakımlarına yardımcı oluyoruz.
“ENGELSİZ YAŞAM” PROJESİ
Engelli kentlilerimizin en çok ihtiyaç duydukları tekerlekli sandalye ve kişisel temizlik malzemelerinin tümünü karşılıyoruz.
BEŞİKTAŞ’I HER GÜN TEMİZLİYORUZ
Halk sağlığının önemli bir konusu yaşama çevresinin temizliğidir.
Bu anlamda gerek kara Beşiktaş’ını gerekse Beşiktaş’ın deniz kıyılarını titizlikle ve her gün temizliyoruz.
HERKESLE KENTLİLİK DAYANIŞMASI
Emeklilerimize yaşam evleri açıyoruz. Emekli kentlilerimiz için Ulus’ta herkese açtığımız yaşam evi, çağdaş bir buluşma noktası, bahçe içinde, anılara ve sohbetlere eşlik eden sakin bir dinlenme köşesi… Semt konakları ile mahalleden hizmet veriyoruz. Beşincisini Dikilitaş’ta hizmete soktuğumuz semt evlerinde bir yandan belediyemizin doktor ve diyetisyen gibi hizmetleri, kentlilerin ayağına getiriliyor. Diğer yandan çeşitli ücretsiz beceri ve meslek edindirme kursları düzenleniyor.
HİZMETTE HIZ VE BÜTÜNLÜK İÇİN KENTLİ KART
Beşiktaşlıların bütün hizmetlerimizden daha hızlı ve yaygın yararlanması için kentli kart uygulamasını getirdik. B+ dergisi ile Beşiktaş’ı ve Beşiktaşlı’yı tanıtıyoruz. Artık Beşiktaş kentlilerinin üç ayda bir yayımlanan bir dergileri var. Beşiktaş’ın güncel ve tarihi birikimlerini yetkin, insan kaynaklarını kentin anılarını ele alan B+ dergisi bir anlamda Beşiktaş’ın kent belleğini oluşturuyor.
DOSTELLER TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE
Kent içi sosyal dayanışmayı güçlendirmek, ihtiyacı olan yurttaşlarımıza yardımcı olmak için, ihtiyaç fazlası eşya ve giysileri temizleyip onararak yeniden değerlendiren sürekli kampanyamızla on binlerce yurttaşımıza yardımcı olduk.
İLETİŞİM MERKEZİ İLE BELEDİYE HİZMETİNİZDE
Her kentlinin hizmetlerle ilgili başvurularını yapabileceği, işini takip edebileceği, bilgi alabileceği belediye iletişim merkezi… 444 44 55
HERKES İÇİN HER YERDE SANAT
Beşiktaş’ı kültür ve sanat başkenti yaptık. İsmail Ünal başkanlığındaki yönetimimiz Beşiktaş’ı bir sanat ve kültür merkezi haline getirdi. Kültür merkezlerinde sürdürülen düzenli ve sürekli etkinliklerle Beşiktaş dünyanın en önemli senfoni orkestralarıyla buluşuyor. Türk resim sanatının duayenlerine ve yeni başlayan sanatçılara kültür merkezlerimizin galerilerini sürekli açık tutuyoruz. Kültür sanat dünyamızın önemli yaratıcılarını ‘Ustalara Saygı’ adlı sürekli bir programla anıyoruz.
Yaz döneminde Beşiktaş’ın tüm parklarında 22 noktada park buluşmaları düzenliyoruz. Böylece sanatı ve sanatçıyı kentlilerimizle buluşturuyoruz. Gösteriler, konserler ve yazlık sinema, bu şölenlerin ayrılmaz parçaları…
Kültür merkezlerimiz İstanbul’un toplam koltuk varlığının yüzde otuzuna sahip. Tiyatro, gösteri, sinema, konser ve toplantı gibi çağdaş kent hizmetlerini paylaştığımız kültür merkezlerimiz şunlar: Mustafa Kemal Merkezi, Kuruçeşme Arena, Akatlar Kültür Merkezi, Ortaköy Kültür Merkezi, Levent Kültür Merkezi.
MUSTAFA KEMAL MERKEZİ’Nİ AÇTIK
Mustafa Kemal Merkezi’nin yapısal eksikliklerini tamamlayarak ve işlevsel bütünlüğünü yeniden tasarlayarak hizmete açtıkbin kişilik atilla ilhan sahnesi ile beşiktaş çağdaş sanat galerisi beşiktaş için değil istanbul için de büyük kazanım…
BOĞAZ’A KURUÇEŞME ARENA…
Daha önce çöp araçları için otopark olan alanı, kültür ve eğlence dünyasının hizmetine sunduk. Boğaza ve sanata Arena’yı kazandırdık.
FULYA GÖSTERİ MERKEZİ’Nİ AÇIYORUZ
Köyiçi, Dikilitaş, Abbasağa, Vişnezade Mahalleleri başta olmak üzere kentlilerin kültür ve sanat etkinliklerinden daha kolay yararlanmalarını sağlayacak 700 koltuk kapasiteli merkez “Fulya Süleyman Seba Beşiktaş Kompleksi” içinde yakında hizmete açılıyor.
GELECEK VE AYDINLIK İÇİN EĞİTİM
50 okulumuza sürekli destek sağlıyoruz. Beşiktaş ilçesinde bulunan ilköğretim ve lise düzeyindeki eğitim kurumlarının bakım onarım boya badana tesisat yenileme bahçe düzenleme işlerinde laboratuar ve spor salonu yapımında ve yenilenmesinde belediyemiz sürekli destek sağlamaktadır. (DEVAMI ARKA SAYFADA)
Doktor danışma hattı açıldı…
Hastalandınız mı? Sağlık konusunda merak ettiğiniz konular mı var? Alo doktor danışma hattıyla bir telefonla sorularınızın yanıtını aradığınız anda bulabilmeniz mümkün. Beşiktaş Belediyesi, “Acil Sağlık Güvencesi” hizmeti ile hayat kurtarıyor. Beşiktaş Belediyesi, Acil Sağlık Güvencesi ile Beşiktaşlılara ücretsiz doktor danışma hattı ve tam donanımlı ambulans hizmeti vermeye başladı. Belediye’nin sağlık hizmetlerinden haftanın 7 günü, 24 saat yararlanılabilecek. Hizmet için Beşiktaş Belediyesi’nin 444 44 55 numaralı İletişim Merkezi’ni aramak yeterli oluyor. Beşiktaşlılar acil müdahale gerektiren durumlarda ambulans ve doktor danışmanlık ihtiyaçları için bundan böyle, Beşiktaş Belediyesi’nin ücretsiz olarak sağladığı “Acil Sağlık Güvencesi” hizmetinden yararlanabiliyor.
Beşiktaş’ta amaçlarının çağdaş kent yaşamının araçlarını oluşturmak olduğunu belirten Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Acil Sağlık Güvencesi paketi ile Beşiktaş kentlisinin sağlıklarına dair sorumluluk üstlendiklerini belirtiyor. Başkan İsmail Ünal sözlerine şöyle devam ediyor:
“Acil Sağlık Güvencesi ile, 444 44 55 numaralı İletişim Merkezi’mizi arayarak tek bir telefonla tam donanımlı ambulans hemşerilerimizin yanında olacak. Ayrıca telefonla tıbbi danışmanlık hizmeti de alabilecekler. Yeni hizmetimiz, kent sakinlerimizin yaşamını kolaylaştırma ve yaşam standartlarını yükseltme gayretimizin bir parçasını oluşturuyor. Sağlık, insan hayatı için en önemli konu. Bu alanda hemşerilerimize ücretsiz, kolay ulaşabilecekleri ve güvenilir hizmet vererek sorumluluk üstlenmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Beşiktaşlılar, acil durumlarda Beşiktaş Belediyesi’nin 444 44 55 numaralı İletişim Merkezi’ni arayabilirler. Aynı telefondan doktor danışma hizmeti almak mümkün. Beşiktaş Belediyesi, tam donanımlı ambulans hizmetini, uluslararası kabul görmüş acil durum tanımları çerçevesinde sağlıyor. Tanımlar arasında trafik kazalarından suda boğulmaya, elektrik çarpmasından donmaya, zehirlenmelerden ciddi yanıklara kadar çok sayıda durum yer alıyor.

Gençlere burs ve yurt

Beş yılını değerlendiren Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yaptığı açıklamalara sonra şöyle devam etti:
ÖĞRENCİMİZE BURS VERİYORUZ
Beşiktaş’ta oturan ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Tek koşulumuz: Başarı. Burs verdiğimiz öğrenci sayısı 3 bin 500’e ulaştı.
KIZ VE ERKEK YURTLARI AÇTIK
Belediyemiz elindeki imkanları zorlayarak üniversiteli gençlerimiz için yurtlar yaptı. 148 kişilik kız öğrenci yurdumuz Yıldız Mahallesi’nde, 72 kişilik erkek konuk evimiz ise Gayrettepe Mahallesi’nde…
ÜCRETSİZ SERTİFİKALI KURSLAR
Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi’nin katkılarıyla düzenlediğimiz ücretsiz beceri kurslarımız sertifikalı isteyen kentliler beceri sahibi oluyor, isteyenler de meslek ediniyor. Bu sayı 4 bine ulaştı.
GENÇLER ÜCRETSİZ YAZ KURSLARI
Beşiktaş gençliğinin beden sağlığı için basketbol, futbol, tenis, voleybol ve yüzme kursları düzenliyoruz. Matematik ve ingilizce derslerinde sorunları olan gençler için de ayrıca eğitime destek kursları var. Hepsi ücretsiz…
“GENÇLİK MERKEZİ”Nİ AÇTIK
Beşiktaş kentlisi ve Beşiktaş’ta okuyan ya da çalışan gençlerin boş zamanlarını doğru değerlendirmeleri için hizmete açılan bir buluşma noktası… İnternet ve yazılı basılı eserlerden yararlanma imkanı olan Gençlik Merkezi, seminer ve söyleşi etkinlikleriyle de gençlerimizin hizmetinde…
ORTAK AKIL İÇİN KATILIMCI YÖNETİM
Beşiktaş’ın artık kent konseyi var. Beşiktaş’ta yaşayan, okuyan, çalışan tüm kesimler Kent Konseyi Meclisleri aracılığı ile Beşiktaş yönetimine katılıyor, plan ve porojelere katkı veriyor. Birikimlerine göre kentlilerimiz, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Çocuk Meclisi ve Engelli Meclisi’nde görev alabiliyor.
KATILIM TOPLANTILARI YAPIYORUZ
Yönetimle kentlilerin ilişkilerini güçlendirmek için İsmail Ünal’ın katılımı ile semt sakinleri ve esnafla toplantılar düzenliyor, fikir alışverişi gerçekleştiriyoruz.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE İŞBİRLİĞİ
İnsan, doğa ve kültür için ülkemizin önemli STK’ları ile işbirliğii gerçekleştirdik. ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği ile Uluslararası Beşiktaş-İstanbul Buluşması’nda ve Ihlamur Kasrı düzenlemesinde birlikte çalıştık. Biodizel grubu ile atık mutfak yağlarının toplanmasına katkıda bulunduk. Arnavutköy, Bebek vb semt girişimleriyle ortak etkinlikler düzenledik.
ÜNİVERSİTELERİMİZLE İŞBİRLİĞİ
Sınırlarımız içindeki üniversitelerle farklı konularda işbirlikleri kurduk.
Yıldız Teknik Üniversitesi’yle “kardeş şehirlerle öğrenci değişimi”, İstanbul Teknik Üniversitesi’yle “deprem”, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’yle “kültür-sanat”, Galatasaray Üniversitesi’yle “Avrupa Birliği” ve Bahçeşehir Üniversitesi’yle “Meslek ve beceri eğitimleri” konularında çalışmalar yürütüyoruz.
KENTİMİZİ GÜZELLEŞTİRİYORUZ
Beşiktaş’ı meydanlara kavuşturduk. Beşiktaş ve Levent’te yaptığımız yeni düzenlemelerle araba parkları, dükkanlar, pazarlar nedeniyle unutulmuş, yaya alanları iyice daraltılmış, iki meydanımızı sizler için yeniden düzenledik.
YEŞİL ALANLARIMIZI ARTTIRDIK
Beşiktaş’taki mevcut parkları yeniden düzenleyerek Beşiktaşlıların kullanımına sunduk. Parklarımız da yaz boyunca süren kültür-sanat etkinlikleri yaparak Beşiktaşlılarla beraber parklarımıza sahip çıktık. Atilla İlhan, Demokrasi Kahramanları, Çamlık ve Azerbaycan parklarını açtık. Beşiktaştaki yeşil alanlarımızı 510 bin metrekareye çıkardık.
KAPALI OTOPARKLAR AÇTIK
400 araçlık kapalı otopark açtık. Levent Kültür Merkezi altındaki 144 araçlık otoparkı ücretsiz yaparak Levent Meydanı’na alışverişe gelen Beşiktaşlıların kullanımına sunduk. Çamlık otoparkını hizmete açtık. Otoparkın üzerini yeşil alan olarak düzenledik. 600 araç kapasiteli yeni bir otoparkın temelini atıyoruz.
IHLAMUR KASRI’NIN DUVARLARINI YIKTIK
Yüksek duvarlarla çevrili Ihlamur Kasrı duvarlarını ÇEKÜL Vakfı, Tarihi Kentler Birliği ve Milli Saraylar Daire Başkanlığı işbirliğiyle yıkarak, kasrın algılanabilmesini sağladık. Kasrı, kent yaşamına kattık.
ÇAĞDAŞ SPOR MERKEZLERİ…
Beşiktaşlılar olimpik yüzme havuzuna kavuşuyor. Akatlar Mahallesi’nde inşa edeceğimiz olimpik kapalı yüzme havuzu sayesinde tüm kentlilerimize dört mevsimde yüzme zevkini tattıracağız.
AMATÖR SPORCULARIMIZA SAHA
Sınırlarımız içindeki amatör spor kulüplerimize malzeme desteğini sürdürüyoruz. Genç sporcularımızın daha iyi koşullarda antrenman yapabilmeleri için sahalarını yeniledik.
PAZAR VE DURAKLARI YENİLİYORUZ
Balık pazarını yeniliyoruz. Beşiktaş Köyiçi’nin en önemli simgelerinden biri olan Balık Pazarı yenileniyor. Pazardaki hijyen koşullarını sağlığınız için en üst düzeye çıkarıyoruz.
TAKSİ DURAKLARIMIZI YENİLİYORUZ
İlçede bulunan tüm taksi duraklarını çağdaş bir hale getirmek için baştan sona yeniliyoruz. Eskilerini kaldırarak taksici arkadaşların rahatlıkla oturup hizmet verebilecekleri bir insani bir taksi durağı oluşturuyoruz. Bu kapsamda bir çok taksi durağı değiştirildi. İlçede bulunan 70 adet taksi durağının tamamı yenilecek.
CUMARTESİ PAZARI’NI DÜZENLEDİK
Beşiktaş’ın meşhur Cumartesi Pazarı’nı yeniden düzenledik. Tüm tezgahları bir alanda toplayarak sokakların yaya ve araç trafiğine kapatılmasını önledik.
MEKANLARLA İLKLERİ YAŞATIYORUZ
Beşiktaş huzurevine kavuşuyor. 4.Levent Konaklar Mahallesi’nde kentimizde eksikliğini duyduğumuz huzurevini kısa sürede bitirerek kentlilerimizin hizmetine sunuyoruz.
BEŞİKTAŞ CEMEVİ’NE KAVUŞUYOR
Akatlar’da inşa edeceğimiz Cemeviyle kentimizde bir ilki gerçekleştiriyoruz.
‘Gönül verenlerdenim’
Beşiktaş, birlik ve beraberlik çağrısında bir buluşmaya daha ev sahipliği yaptı. Beşiktaş Cem Kültür Evi’nin öncülüğünde düzenlenen “Birlik Cemi”, geçtiğimiz haftalarda Akatlar Spor Kompleksi’nde gerçekleşti. Düzenlenen ceme Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Uğur Gedik, Cem Vakfı Beşiktaş Şube Başkanı Mehmet Arslan ve siyasi parti temsilcileri ile muhtarlar katıldı. 6 bin kişinin konuk olduğu gece, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programda öncelikle Hubuyar Semahı gösterisi yapıldı. Gösterinin ardından konuşmalar ve mesajlar iletildi ve Birlik Cem’inin gerçekleştirilmesiyle etkinlik sona erdi.
Birlik Cem programında konuşma yapan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal şunları söyledi:
“Sevgili canlar, Beşiktaş Cem Vakfı şubesinin tim çalışmalarında ben bizzat bulundum ve sizlerle birlikte yer aldım. Sizlerin istediği Cem Evi’nin temelini Ocak ayında hep birlikte atmış olacağız. Sizler tek bir tuğla koyacaksınız ben ise on binlerce tuğla koyacağım. Çünkü sizler erensiniz ben gönül verenim.
Çok kısa sürede Cem Evi’nin temeli atılacak ve tamamlanacak sizlere söz veriyorum. Ben Hacı Bektaşi Veli’nin dediği gibi insanları okumaya devam edeceğim. Bizler için önce insan, burada Türk Bayrağının altında hep birlikteyiz, bu her zamanda böyle olacak, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

İlginç resimler
Bambaşka bir açıdan dünyaya bakmak ister miydiniz? Öyleyse, “Bakışım uçuyor” adındaki sergiyi vakit kaybetmeden görmelisiniz. 31 Ocak 2009’a kadar izlenebilecek olan sergide, bir öğretmenin gözüyle kuş bakışı görünümde hayata eleştirisel bir gözle bakabileceksiniz. Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sergide, modern kent yaşamı ve özel alan denilen ev yaşantısı irdeleniyor. Canan Ünal, resim sergisi için şunları söylüyor: “Resimlerimde kuşbakışı görünümlerini kullanarak hayata eleştirisel bir gözle bakmaya çalışıyorum. Kuşbakışının gizemli dünyası beni cezpederken, bireylerin bulunduğu yer ve onların çevreleriyle olan ilişkileri benim için önemli bir unsur oluşturuyor. Modern kent yaşamında sığındığımız evlerimizin her gün sanal görüntü ve seslerle bombardımana tutulması, şablonlaşması ve böylece özel olma halinden çıkmasıyla, tepkisiz ve asosyal bireyler yaratılmaktadır. Resimlerimde görsel değerler yanında, izleyiciyi çözümleyici bir yaklaşıma sürüklemesine önem veriyorum” Canan Ünal, 1971 yılında Karaman doğumlu… 1993 yılında Gazi Üniversitesi G.E.F Resim-İş Bölümünden mezun oldu. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “ Sanatta Üstten Görünüm Eğilimleri “ konulu teziyle Yüksek Lisansı tamamladı. 1995 yılında Artvin’ de başlayan öğretmenlik görevimi Kırıkkale ve Ankara’dan sonra Kabataş Erkek Lisesi’nde sürdürüyor.
Bu sergide herşey var
Birbirinden renkli cam boyamalarını, ahşap eserleri, takıları ve ü boyutlu tabloları gördünüz mü? Öyleyse yolunuzu Beşiktaş Belediyesi’ne çevirin ve Güzel Sanatlar Sergisi’ni yakından takip edin. Beşiktaş Belediyesi’nin Levent Merkez Binasının girişinde yer alan sergi salonu yeni bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Aralık ayının sonlarına doğru açılışı gerçekleşen sergide sanatın her dalından bir çalışma sanatseverler ile buluşuyor. Ev hanımı Leyla Yılmaz’a ait olan sergi, meraklılarından büyük beğeni topluyor. Yılmaz’ın, bu dördüncüsü olan kişisel sergisinde, mumlar, üç boyutlu tablolar, cam boyamalar, takılar ve ahşap boyamalar yer alıyor. Leyla Yılmaz, bütün ev hanımlarına el sanatlarıyla uğraşmalarını, bunun kendileri için hem zevkli bir uğraş olacağını hem de ailelerine maddi açıdan destek olacaklarını dile getiriyor.
Yeni yılın ilk kermesi doldu doldu taştı
Beşiktaş Belediyesi Sergi Salonu’nda yeni yıl kermesi düzenlendi. Belediyenin Levent’teki merkez binasının giriş kısmında bulunan sergi salonunda kermes, iki gün süren ve değişik ürünlerin yer aldığı kermes oluşturuldu. Kermeste reçellerden pançolara, el yapımı çantalardan masa örtülerine ve havlulara kadar birçok farklı ürün sizleri bekliyor. Gülay Özgüler ve Aysev Mestud’un, “sevgiyle ve emekle hazırlandı” şeklinde ifade ettiği kermes ürünleri ziyaretçilerin sevenleri için yeni yıl armağanı oldu… Kermes sahipleri Özgüler ve Mestud, Beşiktaş Belediyesi’ne, kendilerine sergi salonunda yer verildiği için teşekkür etti ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a başarılar diledi.
Ruhi Su ve Özdemir Asaf
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde dördüncü dönem, Ruhi Su gecesi ile devam etti. Yaptığı çalışmalarla geleneksel ezgilerimizin yarınlara kalmasında büyük emek sahibi olan ve türkülere ‘cansuyu’ veren usta olarak kabul edilen Ruhi Su’nun çok sayıda seveni, Akatlar Kültür Merkezi’ne adeta akın etti. Kültür, sanat, edebiyat ve düşün dünyasındaki usta isimlerin çalıştıkları alanlara damga vuran çeşitli yönleriyle izleyici ile buluştuğu gecelerin kırk dokuzuncusu olan Ruhi Su’yu anma gecesini Faruk Şüyün hazırladı. Etkinliğe sanatçının yakınları Bertan Onaran, Emin İgüs, Zeynep Oral, Sadık Gürbüz, Tolga Yarman, Süleyman Alnıtemiz ve Esin Afşar gibi isimler katıldı. Ruhi Su’nun konserlerinden görüntülerin yer verildiği etkinlikte, konuklar geleneksel müziğe doydu. “Ustalara Saygı” Ruhi Su gecesinin ardından Özdemir Asaf ile devam etti. Faruk Şüyün’ün hazırladığı etkinliğin ellinci ismi ise, özellikle yazdığı “Yalnızlık paylaşılmaz / paylaşılsa yalnızlık olmaz” dizeleriyle hafızalara kazınan Özdemir Asaf’tı. Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde gerçekleşen etkinliğe, Baki Ayhan T., Hami Çağdaş, Olgun Arun ve Orhan Alkaya, ustayla ilgili anı ve düşüncelerini anlattı. Özdemir Asaf’ın özel arşivinden seçilmiş görüntüler de konuklarla paylaşıldı.
Özdemir Asaf’ın aralarında “Yalnızlık Paylaşılmaz”, “Yalnızın Durumları”, “Lavinia” ve “Seni Saklayacağım” gibi tüm şiirseverlerin ezbere bildiği dizelerini ise tiyatro sanatçıları Nergis Çorakçı ve Ayşe Lebriz ile Berk Yaygın, Nilay Erdönmez, Sefa Tantoğlu, Selen Domaç yorumlayarak geceyi bir şiir şölenine dönüştürdü. Ömer Özgeç de gitarıyla ustanın bestelediği dizelerini konuklara sundu. “Ustalara Saygı” etkinlikleri, 5 Ocak’ta Fethi Naci, 12 Ocak’ta Nâzım Hikmet toplantılarıyla devam edecek.

‘10’ soru ‘10’ yanıt
Mahallelerimizi ve muhtarlarımızı tanıtmaya devam ediyoruz. Alfabetik sırayla yer verdiğimiz mahalle muhtar görüşlerinde bu kez Levazım Mahallesi Muhtarı Ziya Uygur ve Mecidiye Muhtarı Sabit Akgün ile konuştuk. Her iki muhtarımıza da 10 soru sorup 10 yanıt aldık. Önce sorular: “Mahallenizi biraz tanıtır mısınız, kaç yıllık mahallesiniz, kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır, kendinizi tanıtır mısınız, kaç yıllık muhtarsınız, tekrar aday olacak mısınız, mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir, belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz, Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir, mahallenizde yeni bir proje var mı… İşte, muhtarlarımızın görüşleri:
Levazım’ı subaylar kurdu
Levazım Mahallesi Muhtarı Ziya Uygur: “Hizmetlerin devamını diliyoruz” diyerek görüş, öneri ve sorunlarını dile getirdi. Levazım Mahallesi Muhtarı Uygur, sorulara aşağıdaki şekilde yanıt verdi.
Soru 1: Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?..
“Mahallemiz 15 Nisan 1993 yılında kurulmuştur. Komşuları Nispetiye Mahallesi Balmumcu Mahallesi Ortaköy Mahallesi ve Mecidiye Mahallesi’dir. Kuruluştan evvel mahallenin hizmetleri Nispetiye Mahalle Muhtarlığınca 1989 yılından sonra da Balmumcu Mahallesi Muhtarlığınca kuruluşa kadar hizmet verilmiştir. Mahallemiz balık sırtı bir arazide teessüs etmiştir. 20 sitesi vardır günbegün gelişmektedir. Mahallenin kuruluşunda birinci boğaz köprüsünün açılışı büyük bir önem kazandırmıştır. Tarihi eser yoktur. İki değerli insanın isminin verildiği 1. Emekli Korgeneral Faruk Güventürk Parkı, 2. Atilla İlhan anısına atfen Atilla İlhan isminin verildiği iki parkımız mevcuttur. Nüfus sayımına göre 5800 nüfusu, 3800 seçmen bulunmaktadır.”
Soru 2: Kaç yıllık mahallesiniz?..
“15 yıllık mahalleyiz. Levazım subayları ismi kurucuları olan Levazım Subaylarından almıştır”
Soru 3: Kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır?..
“Beşiktaş Belediyesi Harita Müdürlüğü’nün vermiş olduğu listeye göre 15 sokağımız bulunmaktadır. 1. Akar sokak, 2. Ambarlıdere Sokak, 3. Armağan sokak, 4. Aydın Sokak, 5. Barbaros Bulvarı Sokak, 6. Birlik Sokak, 7. Çayır Sokak, 8. Çiçek Sokak, 9. Eren Sokak, 10. Işık Sokak, 11. Kardelen Sokak, 12. Koru Sokak, 13. Şehit Korhan Zağralı Sokak, 14. Varnalı Sokak, 15. Yasemin Sokak ve bu sokaklar üzerinde 20 tane site bulunmaktadır”
Soru 4: Kendinizi tanıtır mısınız?..
“28 yıldır bu mahallede oturmaktayım. Emekli Personel Kıdemli Binbaşı olup 3 çocuk babasıyım. Subay olan babamın şark hizmetinde bulunduğu sırada Ardahan’da doğmuşum. Çok sevdiğim askerlik mesleğine eşimin rahatsızlığı, çocuklarımın tahsili için verimli çağda canım gibi sevdiğim Türk Silahlı Kuvvetlerinden arzumla emekliliğimi isteyerek ayrıldım. Levazım Mahallesinin ilk muhtar seçiminde aday oldum ve seçildim. Halen muhtar olarak görevi yürütmekteyim. 15 yıldır yasalar ışığında, sayın mülki amirler gözetiminde emirler doğrultusunda insan, yasa, ciddiyet ve hizmeti şiar edindim. Anlayışlı ve seviyeli mahalle halkından gördüğüm yakınlığa saygı ile yaklaşarak isteklerini yerine zevkle getirmekteyim.”
Soru 5: Kaç yıllık muhtarsınız?..
“Mahallenin kuruluşundan bugüne kadar ara vermeksizin çalıştım ve çalışmaktayım 15 yıldır muhtarım.”
Soru 6: Tekrar aday olacak mısınız?..
“Mahalle halkının 15 yıl içinde vermiş olduğum hizmete halkın memnuniyetleri devam ettiği sürece muhtarlığa adayım.”
Soru 7: Mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir?..
“Mahallemiz sorunları olarak halkın birinci derecede istekli olduğu sık sık belirttiği istekler aşağıda sıralanmıştır: a) Sağlık Ocağı b) Hamiyet Gerçek İlköğretim Okulu’na öğrencilerin teneffüs yeri olmaması sebebi ile kapalı spor salonu c) Levazım – Kabataş arasında çalışan otobüs sabah 09.10 dan 16.25’e kadar yoktur. Bütün uğraşılara rağmen ilave sefer konulamamıştır. Bu hizmet yolundan istifade edemeyenler daimi şikayette bulunmakta, İETT yetkililerine yaptığımız müracaatlar neticesiz kalmaktadır.
Büyük sorun olan araçlar için otoparka ihtiyaç bulunmaktadır.”
Soru 8: Belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz?..
“Belediyemizin Park Bahçeler yeşillendirme ve bilhassa temizlendirme işlemlerinde görevli yetkililerin başarıları mahallemize iftihar vesilesi olmaktadır. Hizmette geçen amir memur ve yetkililere teşekkürü bir borç biliriz.”
Soru 9: Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir?..
“İlçeye büyük önem veren renk getiren çalışkan candan halkı sıcak karşılayan çağdaş yaklaşımlı hizmet veren hizmet aşkıyla işlerini yürüten güzel sanatları yaşatan bir yapıya sahip sıcakkanlı bir insandır. Kendisini ve yardımcılarını tebrik eder başarılı hizmetlerinin devamını dileriz.”
Soru 10: Mahallenizde yeni bir proje var mı?..
“Gündemdeki projeler yedinci soruda cevaplandırılmıştır. Sağlık, başarılar diler, saygılar sunarım.”
Kültür düzeyi
yüksek bir aileyiz
Mecidiye Mahallesi Muhtarı Sabit Akgün önce mahallesini özet halde tanıttı. Ardından da sorularımıza şu yanıtları verdi:
Soru 1: Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?..
“Mecidiye Mahallesi Beşiktaş ilçesinin en eski mahallelerinden biridir. Ortaköy semti 1800 lü yıllarda nahiye idi. Sonradan isimlerini Mecidiye ve Hacı Mahmut camilerinden alan; Mecidiye ve Hacı Mahmut Mahalleleri (Muhtarlıkları) kuruldu. 1960 yılında 27 Mayıs ihtilali ile Beşiktaş’ı yöneten asker Kaymakam Hacı Mahmut Mahallesi’nin adını Ortaköy olarak değiştirince, Mecidiye Mahallesi’nin altından Ortaköy semti bir halı-kilim gibi çekildi. Şu an Mecidiye Mahallesi isim gaspına uğramıştır. “Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” aydınlık yolundan asla ayrılmaz ve taviz vermez. Beşiktaş Belediye Meclisimizin Mecidiye Mahallesi’nin isim gaspını ortadan kaldıracaktır inancındayız. Mahallemiz yaklaşık 15 bin nüfusludur. İlçemizin bir üniversite şehri olması nedeniyle aktif bir yer değiştirme trafiği vardır. Sokaklar dar ve şehircilik planı tam değildir. Sıcak kanlı ve kültür düzeyi yüksek bir aile topluluğudur Mecidiye…”
Soru 2: Kaç yıllık mahallesiniz?..
“Mecidiye Mahallesi, İlçemiz Beşiktaş’ın en eski mahallelerinden biridir. 1900’lü yılların başında mahalle olmuştur.”
Soru 3: Kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır?..
“Mahallemizde 73 adet sokak ve 3 cadde vardır.”
Soru 4: Kendinizi tanıtır mısınız?..
“Ben emekli öğretmenim. 22 yıl İstanbul’da İlköğretim Okulu müdürlüğü yaptım. 1997 yılında emekli oldum. 2001 yılı ara seçiminde mahallemizin muhtarlığına başladım”
Soru 5: Kaç yıllık muhtarsınız?..
“Yedi yıldır, Mecidiye Mahallesi muhtarıyım.”
Soru 6: Tekrar aday olacak mısınız?..
“Yeniden aday olacağım.”
Soru 7: Mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir?..
“Mahallemizin çok kanamalı alt yapı sorunu vardır. Elektrik su ve kanalizasyon alt yapısı her fani gibi ömrünü tamamlamıştır. Çok fazla binamızın bodrumlarını kanalizasyon basmaktadır. 7 yıldır İSKİ ile temastayım. Sorunun çözülmesi gereğini kabul etmelerine rağmen bir arpa boyu yol alamadık. Büyükşehir Belediyesi’nin Dereboyu ana caddesinin yaya kaldırımlarını genişletme çalışmasını 3 yıl önce bitirdi. Saadet Sokak ile Muallim Naci Caddesi arasında kalan kısmı yapmadılar. Çünkü alt döşemi bitirdikten sonra yapacaklarını söylediler. Öylece kaldı…”
Soru 8: Belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz?..
“Belediyemizden beklentimiz yok. Gereksinimlerimizi belediyemize bildirmemiz yeterli olmaktadır. İsteklerimiz hemen yapılmaktadır. Şu an tüm sokaklarımızın yeniden yapımı devam etmektedir. Mahalle adına belediyeye teşekkür ediyorum. Çalışmalar olumlu ve biz memnunuz.”
Soru 9: Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir?..
“Sayın İsmail Ünal, çalışkan, güler yüzlü, demokrat bir kişiliğe sahip saygın bir beyefendidir. Kendisini destekliyoruz.”
Soru 10: Mahallenizde yeni bir proje var mı?..
“Alt yapı projelendirilmeli ve gerçekleştirilmelidir.”

Yeni sergi
Farklı portrelerle sanatseverlerin karşısına çıkan Çağlar Doğru, Beşiktaş Sanat Galerisi’nde birbirinden değişik tablolarıyla sizleri bekliyor. Beşiktaş Sanat Galerisi yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi bir koleksiyonun parçalarından oluşuyor. Doğru’nun “1.0.0” ismini verdiği koleksiyon açılışın gerçekleştiği günden bu yana ise sanatseverlerden yoğun ilgi görüyor. Kırklareli doğumlu olan Çağlar Doğru, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümünden mezun. 2006 yılında lisans eğitimini tamamlayan sanatçı aynı yıl, M.S.G.S.Ü. Resim bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Çeşitli galerilerde, fuarlarda ve sempozyumlarda karma sergilere katılan sanatçı, halen yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Eserlerinde zaman kavramını sorgulayan ve geçmişte, gelecekte, kendi yarattığı zamanlarda, dolaşan Doğru’nun, Beşiktaş açmış olduğu sergi, yağlı boya çalışmalardan oluşuyor. Çağlar Doğru’ya ait olan resim sergisi Beşiktaş Belediyesi’nin Levent’teki hizmet binasının girişinde yer alan Beşiktaş Sanat Galerisi’nde 24 Ocak 2009’a kadar sanatseverleri bekliyor olacak.
Etkinlikler kışlık mekanlarda
Soğuk havalarda içinizi ısıtan tüm etkinlikler sizleri bekliyor… Yaz sezonunda dopdolu kültür sanat programları kışın da hız kesmeden devam ediyor. Soğuğun yüzünü gösterdiği şu günlerde, sanatsal organizasyonlar kapalı alana kaydı.. Sinemalar, konserler, tiyatrolar, resitaller, stand-uplar, sergiler tüm hızıyla sürerken siz de mevsiminizi sıcacık bir ortama çevirebilirsiniz.
YAZIN NELER OLMUŞTU?..
Yaz mevsiminde neler olduğunu sanatseverler hatırlayacaktır… Yıllardır otopark olarak kullanılan mezbelelik bir alandan Kuruçeşme Arena’yı yaratan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, MKM, Ortaköy Akatlar ve Levent Kültür Merkezleri’nde yaptığı atakla 4 yıl içinde Beşiktaş’ı adeta İstanbul’un kültür ve Sanat merkezi haline getirdi!… MKM’nin iç düzenini baştan sona inşaa eden, diğer kültür merkezlerini de yenileyen Ünal, önümüzdeki aylarda yepyeni sürprizlerle Beşiktaşlıların karşısına geçeceğini vurguladı. Geçtiğimiz haftalar için de çocuklar için özel bir program olan tiyatro, seyircisiyle buluştu. Yaz mevsiminin gözde mekanlarından Kuruçeşme Arena da, sanat etkinliklerinin yuvası olmuştu. 10 Ağustos 2005 tarihinde Pink Martini konseriyle seyircilere ‘merhaba’ diyen Kuruçeşme Arena, o günden bugüne Boğaz’ın yıldızı olarak parlamaya devam ediyor. Yüzlerce yerli ve yabancı solist ve sanatçı Kuruçeşme’de ağırlandı, yüz binlerce insan konserleri coşkuyla izledi. Sezen Aksu’dan Ajda Pekkan’a Erol Evgin’den Funda Arar ve Kıraç’a uzanan dev konserler Kuruçeşme Arena’da yapıldı. Bugüne kadar yaklaşık 100 ünlü sanatçı ve orkestra eskiden çöplük olan ancak Beşiktaş Belediyesi tarafından dev bir konser arenasına çevrilen Kuruçeşme’de sahne aldı. Öte yandan Shakira, Sting, Depeche Mode, Evanescence, Sean Paul, Roger Waters ve benzeri dünyaca ünlü solist ve gruplar da Kuruçeşme Arena’da ağırlandı. Konserleri sadece bir yıl içinde yüzbinlerce kişi izledi. 2008 yılında ise, bugüne kadar; Sezen Aksu, MFÖ, Lenny Kravit, Judas Priest, Suzan Kardeş, Ajda Pekkan, Ata Demirer hayranlarıyla buluştu. Dopdolu bir yaz yaşatan Beşiktaş Belediyesi’nin etkinlikleri ise hız kesmeden devam etti. Yazlık sinema günleri, ilçenin tüm parklarında aynı anda yapılan gösterimlerle yeniden hayat buldu. Binlerce sinemaseveri perdenin başına toplamayı başardı. Sanatın kalbi Beşiktaş’ta atıyor sloganıyla yola çıkan ekip, yaz akşamlarını renklendirdi. Konserler, dinletiler, söyleşiler ise bazı gecelere de ayrı bir renk kattı. Açık hava alanları tıklım tıklım doluyken Beşiktaşlılar coşkularını sanatçılarla an be an birlikte yaşadı. Parklarda gerçekleştirilen etkinliklerden bazılarına göz atalım.. Sanatseverler, temmuz ayından start alan ‘Yaz akşamları renkleniyor’etkinliğinde bir çok filmi açık havada perdede izleme imkanı buldu ve sevilen ünlü sanatçılarla bir araya geldi. Yıllar önce açık havada yapılan keyifli ortamlar yapılansohbetler sinema gösterimleriyle birlikte tekrar yaşamımıza girmiş oldu. Geçen yıl başlayan etkinlik, bu yıl daha da artarak devam etmişti. Yazlık sinemalarda şu filmler oynamıştı: ‘Recep İvedik, Beyaz Melek, Mutluluk, Ademin Trenleri, Son Ders, Kutsal Damacana, Çılgın Dersane, Hayattan korkma, Hicran Sokağı, Peri Tozu…’ Söyleşilere katılan isimler arasında kimler vardı derseniz, 17 Temmuz gecesinde Tayfun Talipoğlu Beşiktaşlılarla buluştu. 24 Temmuz’da ise Sunay Akın sevenleriyle buluştu.
KIŞIN NELER OLACAK?
Kış mevsiminde ise kapalı alanlarda sahne sanatı tutkunları, adeta tiyatroya doydu… Tiyatrolar buluşması ile süregelen etkinlikler ise Beşiktaş Belediyesi bünyesindeki kültür merkezlerinde gerçekleştirilen sergiler ve gösterimler ile tüm hızıyla devam ediyor. Tiyatrolar buluşmasında çeşitli tiyatro toplulukları aynı sahnede yer alma şansını yakaladı ve Beşiktaşlılarla buluştu. Tiyatro severler, festival gibi etkinlikle Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi salonunu doldurdu. “Tiyatrolar Buluşması 2008” etkinliği, bir çok tiyatro topluluğunu da bir araya getirdi. Etkinlikler, Türk tiyatrosunun önemli isimlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Etkinlikler, “Mutlu Yıllar” oyunu ile başladı. Sahnelenen oyunlar arasında ise şu isimler yer aldı: “Yolluk”, “Vakit Tamam Oyunu”, “Çirkin İnsan Yavrusu”, “Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor”, “Nehrin Solgun Yüzü”, “Albay Kuş”, “Kız Tavlama Sanatı” ve “Yalnızlıklar”… Aralık ayının ilk oyunları ise, ‘Kız Tavlama Sanatı’ ve ‘Yalnızlıklar’ adlı oyundu.. Oyunlar Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde, saat 20.30’da izleyiciyle buluştu. Akatlar Kültür Merkezi Aralık ayında da gerçekleştirdiği tiyatro gösterimlerinde bir ilke de ev sahipliği yaptı. Ünlü tiyatrocu Yalçın Menteş, aynı zamanda kendisi için de özel bir yeri olan ve ilk kez sahneye taşıdığı tek kişilik oyununu Beşiktaşlılar ile paylaştı. Alkolü nasıl bıraktığına ilişkin hazırlamış olduğu oyunuyla tiyatroseverlerin karşısına çıkan Yalçın Menteş, tek kişilik oyununda ailelere ve gençlere ibret olması için yazdığı oyunu sahneledi. Yolluk adlı oyununda, kendi yaşamından alkolün varlığı ve bıraktıktan sonraki yaşamıyla ilgili olarak da çeşitli anektotlarla seyirciyle buluştu. Bir sorumluluk projesi niteliği taşıyan Yolluk, seyirciden büyük alkış aldı. Etkinlik sonrasında ise duygularını dile getiren ünlü oyuncu Yalçın Menteş, Beşiktaş’ta sahnelediği oyununda ötürü tiyatroya ve sahnelere geri dönmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi. Beşiktaş Sanat Galeri’ndeki sergilerin yanı sıra Mustafa Kemal Merkezi, tüm ihtişamıyla ko
nuklarını ağırlamaya devam ediyor ve kış mevsimine damgasını vuran etkinliklere imza atmayı sürdürüyor. Dikkat çeken etkinlikler arasında Çalıkuşu Balesi de bulunuyor. Çok sevilen dillerden düşmeyen klasik hikayelerden biri olan Çalıkuşu, şimdi Mustafa Kemal Merkezi’nde sahnelendi. MKM’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 71 kişilik seçkin kadrosuyla iki perdelik Çalıkuşu Balesi, Türk Kalp Vakfı tarafından Öğretmenler Günü nedeniyle geçtiğimiz hafta içinde sahnelendi. Kareogrefisi Devlet Sanatçısı oyunun rejisörü Merih Çimenciler’e ait. Çocuklar da unutulmadı ve özel bir programla miniklerin de yüzü güldü.Akıl oyunlarıyla dolu oyunda, çocuklar oturdukları yerden sahnede olan biteni gözlerini ayırmadan izledi. Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleşen tiyatro etkinliği “Geleceğime Bir Bilet Lütfen!” başlığını taşıyor. “Her çocuk bir dahidir, sadece kendilerini tanımalarına fırsat vermek gerek” sloganıyla tiyatro topluluğu büyüyünce ne olacaksın sorusunu miniklere yöneltti ve minikler eğlenceli bir yolculuk kahramanı oluverdi. Öte yandan Akatlar Kültür Merkezi’nde çocuk oyunları arasında geçtiğimiz haftalarda, Sarıyer Sanat Tiyatrosu’nca ‘Aslan Kral’, Tiyatro Mie tarafından ‘Küçük Balık Bambam’, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ ve ‘Komik Tavşan Hopi’ sahnelendi.

Yoga ve Plates’e büyük ilgi
Huzur mu arıyorsunuz? Dengenizi nasıl sağlayacağınızı tam olarak bilemiyorsanız, yogayla henüz tanışmadınız. Yoga vücut ve ruh harmonisini vurgulayan felsefi ve fiziksel bir yaşam tarzını sizlere sunuyor… Beşiktaş Belediyesi Halk Eğitim Merkezi ve ekibiyle birlikte yürüttüğü çalışmayla Yoga ile tanışma fırsatını sizlere sunuyor. Yoga hakkında merak ettiğinizi özetle söylemek gerekirse, bilindiği tanımıyla yoganın felsefesi Uzakdoğu’nun metafiziksel inanışlarına dayanıyor. Yoga felsefesinin amacı kişinin vücut ve ruh dengesini yakaladıktan sonra kişisel aydınlanmasını da sağlamak oluyor. Yoganın metafiziksel kavramlarının yanı sıra vücuda faydalı yanları da herkesçe biliniyor. Akatlar Kültür Merkezi’nde ve Dikilitaş Semt Evi’nde gerçekleştirilen Yoga etkinlikleri ise tüm hızıyla sürüyor. Akatlar Kültür Merkezi’nde Çarşamba günleri hariç hafta içi hergün saat: 9.30 ile 10.30 ve 11.30 ile 12.30 arasında iki ayrı seans gerçekleştiriliyor. Günde bir saatte iki sınıf yoga çalışıyor. Öte yandan Dikilitaş Merkezi’nde de çalışmalar sürüyor. Hafta içi hergün saat: 14.00-15.00 ve 15.30 ile 16.30 arasında iki ayrı seans gerçekleştiriliyor. Cumartesi Pazar gerçekleşmeyen etkinlikler ise Beşiktaş kentlisi tarafından oldukça ilgi uyandırıyor. Dikilitaş Merkezi’nde de iki sınıf halinde yürütülen çalışmalar, Beşiktaş Belediyesi’nin ücretsiz meslek edindirme kursları kapsamında Sağlık Bilgisi başlığı altında gerçekleşiyor. Temel yoga eğitimini kapsayan seanslarda plates de öğretiliyor ve bu kurs bünyesinde amaç şu şekilde belirtiliyor: “Temel halk sağlığı bilgisi, ilk yardım, sağlıklı beslenme, organ bağışı, tamamlayıcı tıp konularında eğitim yapılması ve 80 saatlik dönemler halinde açılması…” Plates nedir diye merak edenler için de özet bir açıklama da yetkililer tarafından şu şekilde aktarılıyor:
“Joseph plates’in “kontroloji” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir. Joseph Pilates, egzersizlerini şöyle tanımlamıştı: “Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız”. Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.”
Edinilen bilgiye göre, Beşiktaş Belediyesi’nin her döneminde sıklıkla takip edilen kursları ise bu dönem itibariyle edinilen bilgiye göre yaklaşık 6000 kişiyi içine alıyor.
Nasıl başarılı oluruz?
Aklınızda takılı kalan sorularınız mı var? Hedeflerinize nasıl yoldan ilerleyebileceğinizi tasarlayabiliyor musunuz? Ya