SAYI 199

BJK1‘GÜVENLİK SORUNUNU ERTELEMEYİN’

Bundan iki ay önce yaptırılan geniş çaplı bir araştırmadan Beşiktaşlı’nın en çok güvenlikli bir ilçede yaşamak istediği ortaya çıkmıştı. Bu araştırma sonuçlarına göre de yetkililer Beşiktaş’ın daha güvenlikli olması için çalışacaklarına söz vermişler, duyurularla bunu ilan etmişlerdi.
Beşiktaşlılar, bu konuda adım atılmaması ile birlikte, yetkililere seslenerek, güvenlikle ilgili acil önlemler alınmasını istedi. Geciktirilmesi halinde ise, kötü sonuçların doğacağını ifade etti. Kent sakinleri, birçok konutun özel güvenlik elemanı tuttuğunu, lüks sitelerin bile duvar ve tel örgü çektirdiklerini belirterek, “Sokaklarda bırakın yürümeyi, özellikle “Ortaköy, Bebek, Etiler, Ulus gibi mahallelerde aracımızla bile yola çıkamaz duruma geldik” diyerek, “Küçük çocukların araçların önüne atladığını, para istediğini, bankamatiklerin yanlarında adeta nöbet tutarak “Giyecek ve yemek al” şeklinde taciz ettiklerini ileri sürüyorlar. Bu tür isteklerin alışkanlık haline getirildiğini, çocukların anne ve babalarının da onları gözlediklerini söyleyen sakinler, istekler yerine gelmezse veya aksi hareketlerde saldırdıklarını, küfür ettiklerini de sözlerine ekliyorlar. Beşiktaşlılar, Bu tür tacizlerin kötü sonuçlar verebileceğini kaygısını taşıdıklarını, sözlerin yerine getirilmesi için verildiğini hatırlatarak, güvenlik sorununa bir an önce el atılması gerektiğinin altını çiziyor.
Ünlü alışveriş merkezine hem ceza hem de mühür!
Beşiktaş’ın en büyük alışveriş merkezi Etiler-Akmerkez’e ceza geliyor. Akmerkez’in çatısına tamir ruhsatıyla kaçak inşaatlar yapıldığı iddia ediliyor. Yapıldığı ileri sürülen kaçak inşaatlar için İmar Kanunu gereği Beşiktaş Belediyesi’nin üst sınır olan 75 bin TL ceza kesmesi ve inşaatı mühürlemesi de bekleniyor. İmar mevzuatı gereği cezanın alt sınırı bin 200 TL, üst sınırı ise 75 bin TL. Yeni çıkan İmar Kanunu’na göre, para cezasının yanı sıra inşaatın ilçe belediyesi tarafından mühürlenmesi de şart. Mühre rağmen inşaat devam ederse para cezası iki katına çıkıyor. Ayrıca belediyenin savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekiyor.
Bülent Uygun Beşiktaş Adliyesi’nde
Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Fikret Seçen, Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun’un bilgisine başvurdu. Açıklama yapmadan Beşiktaş’taki adliyeden ayrılan Bülent Uygun’un 150 bin liralık parasını almak için adliyeye geldiği öğrenildi. Yaklaşık 1 saat Savcı Fikret Seçen ile görüşen Bülent Uygun adliyeden ayrıldı. Bülent Uygun’un Sedat Peker’in ablasına ait bir evi almak için para ayarlamaya çalıştığı bir telefon görüşmesinin dinlemeye takıldığı, soruşturma kapsamında bu paraya el konulduğu öğrenildi.

Levent sonunda “SİT” alanı oldu
Levent Mahallesi sit alanı ilan edildi. Edinilen bilgiye göre Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 3 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden Beşiktaş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gelen yazıda Levent’in sit alanı ilan edildiği duyuruldu. Belediye, daha önceki isteklerinde Levent’in korumaya alınması mahallenin daha fazla bozulmaması amacıyla özel bir çalışma yapılmasını istemiş ve bu konuda gerekli yerlere resmi başvurularda bulunmuştu. Hatta cadde ve sokaklara astığı bez afişlerle Levent’in koruma altında olduğu duyurusunda bulunmuştu. Yapılan bu çalışmalar neticesini verdi ve geçenlerde gelen yazıda aynen şunlar yer aldı:
“Beşiktaş Belediye Başkanığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne… İlgi: Beşiktaş Belediye Başkanığıl İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 11.02.2009 gün 868-408092-604 sayılı yazısı… İstanbul ili Beşiktaş ilçesi 22 pafta 860 ada 156 parsele ilişkin ilgi yazınız ve ekleri incelenmiştir. Levent Mahallesi Kentsel Sit alanına ilişkin kurulumuzun 13.05.2008 gün 3047 sayılı kararında “..iş bu kentsel sit alanının oluşumunu sağlayan ana unsurlardan olan ve halen geçerliliğini koruyan Koruma Amaçlı imar planları ve plan notlarının bundan sonra da geçerli olmasına…” denilmiş olup görüldüğü üzere söz konusu kentsel sit alanı kararı ile parsellerin imar planı fonksiyonlarında herhangi bir değişiklikte bulunulmamış olup parsellerin fonksiyonlarının belirlenmiş olduğu onanlı imar planları ve plan notları geçerliliğini korumaktadır. Bilgilerinizi rica ederim. Esin Odabaşı. Bölge Kurulu Müdürü.”
Bu karar hem resmi kurumlarda hem de Levent’in koruma altına alınmasını isteyen semt sakinleri tarafından sevinçle karşılandı. Levent’in yıllar önce örnek bir mahalle olarak kurulduğuna dikkat çeken semt sakinleri, zaman içinde bu şirin mahallenin bozulduğuna yapılaşmanın çarpıkbirhal aldığına ve bahçeli evlerin birer işyerlerine dönüştüğüne dikkat çekerek ‘en azından bundan sonra semtimizin korunacak olmasından mutluluk duyuyoruz’ dedi.
NEREDEN NEREYE?
Levent Mahallesi, 1.2. ve 3. Levent’ten oluşuyor. 1. Levent 1950, 2 .Levent 1951, 3. Levent ise 1952-53 yılları arasında kurulmuştur. Yaklaşık 11.000 kişinin yaşadığı Levent, ilk toplu konut bölgesi örneklerinden birisi olma ünvanını koruyor. Sokakların bir kısmına çiçek isimlerinin verildiği mahallenin, meşhur çiçeği ise flora olarak biliniyor. 1. Levent’in gördüğü rağbet üzerine ve proje gereği yapımına hemen başlanan daha kuzeydeki 2. Levent ve 3. Leventteki konutlar, biraz daha büyük villa tipine yakın olmakla birlikte yine de orta gelir gruplarn hedefliyordu. Yapımına 1950 sonlarında başlanıp 1960’tan itibaren yerleşilen en kuzey kesimdeki 4. Levent ise o döneme göre lüks sayılabilecek villaların yanında Levent’te ilk kez birkaç katlı apartman tipi yaplar ve 4. Levent civarında da daha yüksek ve çok daireli bloklar ilermekteydi. Emlak Kredi Bankası’ndan bağımsız olarak başka konut kooperatifleri veya özel şirket ve müteahhitleri 4. Leventin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda 1960’ları izleyen yllarda çok çeşitli apartman siteleri ve konutlar yapmaya başladıktan sonra, Levent’in görünümünü de büyük ölçüde değişti. Ancak, asıl Levent evlerine kat çıkma izni verilmediğinden, bu kesimlerdeki binalar ve bahçeler, ilk görünümlerinden çok şey kaybetmiş olsalar da en azından apartmanlaşmaktan kurtulup yakın zamanlara kadar eski görünümlerini korudu. Öte yandan Levent zaman içinde konumunu koruyamadı, plan ve proje dışında bir çok yapılaşmaya sahne oldu. Bugün örnek mahalle görünümünden uzak bir durum içindeki Levent, şimdilerde eski günlerini arıyor. Ve bu nedenle Levent’in korunmasına yönelik alınan her karar çok önemli bulunuyor ve kentli tarafından dikkatle takip ediliyor.
Devrim arabaları
Devrim Arabaları sinema filmi gösterimi, Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi ayrıcalığıyla yeniden perdede!.. Mayıs ayının ilk haftasında Onat Kutlar Sinema Salonu’nda gösterilmeye başlanan sinema filminin gösterimi 21 Mayıs’a kadar devam edecek. Seanslar ise iki ayrı saatte gerçekleşiyor. Devrim Arabaları filmi, Beşiktaş Belediyesi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda 14.00 ve 16.30 saatlerinde seyredilebilir. Filmin konusu şöyle: “Cumhurbaşkanlığı konutunda 16 Haziran 1961 tarihinde verilen davette ülke kalkınması tartışılmaktadır. Bir ara Cumhurbaşkanı sinirlenip bu ülkenin otomobil bile üretebileceğini söyler. Bu iddia ciddi ciddi meydan okumaya dönüşür…” Filmin türü ise dram, yönetmeni ise Tolga Örnek… Devrim Arabaları filminin oyuncuları arasında ise şu isimler yer alıyor: “Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Sait Genay…”
Filmin ödül tarihçesi de yakın tarihine rağmen oldukça dolu: Sadri Alışık Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü isimleri içinde Taner Birsel, Selçuk Yöntem, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Ali Düşenkalkar, Onur Ünsal yer alıyor.
Siyad Ödülleri içinde en iyi müzik dalında Demir Demirkan bulunuyor. Ankara Hukuk Fakültesi Özel Ödülü En İyi Film OETK Özel Ödülü’ne sahip. Ankara Film Festivalinde ise En İyi Sanat Yönetmenliği ünvanını da Veli Kahraman taşıyor.
Kazandığı ödüllerin yanı sıra Devrim Arabaları filmi varlığıyla bir çok ödüle adaylığa ismini yazdırdı. Aday olduğu ödüller ise şöyle: 11-19 Mayıs 2009 Milano Film Festivali: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Taner Birsel), 11-16 Mayıs 2009 Monaco Film Festivali: Açılış Filmi ve tüm ödüllere aday, 19-21 Şubat 2010 Kanada Film Festivali: Tüm Ödüllere Aday, Arjantin Mar del Plata Film Festivali: Tüm Ödüllere Aday…
Yönetmen Tolga Örnek, bazı sinemaseverlerin filmi belgesel sandığı için ilgi göstermediğini de söyledi ve “Bizim filmimiz ilk otomobili yapan kişilerin hikayesini anlatıyor” diye konuştu. Tolga Örnek, “Filmi yeniden vizyona getiren de izleyicimizden gelen taleptir. Seyirci hem duygu yüklü bir film izleyecek hem de filmdeki oyuncuların başarılarını takdir etme fırsatını bulacak” diye sözlerini tamamladı.
Herşeyin
başı sağlık
Sağlık konusunda merak ettiğiniz bir çok soruya kısa sürede yanıt bulmanız mümkün. Beşiktaş Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, ücretsiz poliklinik hizmeti sunuyor. Belediyeye bağlı 5 noktada hizmet veren müdürlük, hasta muayenesi yapıyor ve ilaç da yazılabiliyor.
Sağlık ve hizmet merkezlerinin yerleri ve hizmet verdikleri saatler şu şekilde sıralanıyor:
“Levent merkez bina, tüm gün hizmet veriyor, Çırağan’daki ek bina, mesai saatleri içerisinde hizmet veriyor, Gayrettepe Mahallesi muhtarlığı, saat 13.30 ile 16.00 arası, Türkali Mahallesi muhtarlığı, 09.00 ile 12.00, Konaklar Mahallesi muhtarlığı, 09.00 ile 12.00 saatleri arası. Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı çalışan 3 hemşire ve 6 hekim bulunuyor. Muhtarlıklarda, belediye hekimleri, kendi çalışanı ve aileleri dışında şu anda geçerli olan kanun ve yönetmeliklere göre fesh edilen Türkiye Cumhuriyeti emeklilerine ve fesh edilen bağ kur emeklilerine ilaç yazıyor.”
Ücretsiz poliklinik hizmeti veren Sağlık İşleri, her semtten hasta kabul edebilirken ikinci temel görevi ise ilçe sınırlarında meydana gelen vefat olaylarında, defin izin kâğıdı gibi, yasal işlemlerin Sağlık İşleri Müdürlüğü hekimleri tarafından gerçekleştiriliyor olması.
Her gün mesai saati başlangıcından akşam saat 22.00’ye kadar Çırağan’daki Beşiktaş Belediyesi ek binasında cenaze nöbeti tutan bir hekim bulunuyor. Beşiktaş sınırları dâhilinde cenaze sahibi, (adli olmayan) vefat edenin nüfus kâğıdı ve var ise hastalık raporu ile yukarıda belirtilen yer ve saatlerde Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görevli hekimlere başvurabilirler. Sağlık hizmetlerinden bir diğeri ise, hasta nakil ambulansları ile mesai saatleri içinde ilçedeki durağan durumdaki hastaların evden hastaneye, hastaneden eve naklinin yapılabilmesi. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği 32 parametre kapsamında olan, acil vakalarda 7 gün 24 saat acil yardım ambulansının yanı sıra, 444 44 55’ten ulaşabileceğiniz sağlık danışma desteği de Beşiktaş Belediyesi’nin sağlık hizmetleri arasında yer alıyor.

Türk Yahudileri’ne dışarıdan bakış!..
Beşiktaş Sanat Galerisi’nde “Türk Yahudilerine Dışarıdan Bakış” Fotoğraf Sergisi ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi ilk günden itibaren Beşiktaşlılar tarafından ilgiyle izlenmeye başlandı. Beşiktaş Belediyesi’nin alt katındaki Beşiktaş Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen “Türk Yahudilerine Dışarıdan Bakış” sergisi ses getirdi.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu “Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA)” programı tarafından desteklenen ve Beyoğlu Musevi Hahamhane Vakfı tarafından gerçekleştirilmekte olan serginini tam ismi “Türk Yahudilerine Dışarıdan Bakış”… Fotoğraf sergisi Levent, Beşiktaş Belediyesi Merkez Binasında bulunan Beşiktaş Sanat Galerisi’nde Nisan ayının son günlerinde sanatseverler ile buluştu. Açılışını Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva ile birlikte Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın yaptığı sergi 2008 yılında İsrail’de faaliyet gösteren “Academy for Geographic Photography” fotoğraf okulu öğrencilerinin bir hafta boyunca İstanbul’un dört bir yanında çekmiş oldukları fotoğrafların arasından Türk Yahudilerine ait mekânlarda çekilmiş olanlardan oluşuyor.
“Türk Yahudilerine Dışarıdan Bakış” fotoğraf sergisi Beşiktaş Belediyesi Hizmet Binası Beşiktaş Sanat Galerisi’nde 17 Mayıs tarihine kadar Pazar hariç her gün, 10:30 – 19:30 saatleri arasında gezilebilir.
Gençler yönetimde söz sahibi oluyor!..
Gençler artık yönetimle ilgili daha çok söz sahibi olacak, katkı verecek. Tartışacak… Bir çok etkinliklerin gerçekleştiği Beşiktaş’ta gençler de düşünüldü. Konuyla ilgili organizasyonlar ve eğitim seminerleri tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle de gençlerin yönetime katılması ve söz sahibi olabilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikler, önümüzdeki yıllara damgasını vuracak gibi…
Konuyla ilgili belediyeden edinilen bilgiye göre gençlere yönelik projelerin 2009 yılı başta olmak üzere her yıl artarak devam edeceği öğrenildi. Yetkililer konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Katılımcı demokrasi anlayışımızın bir gereği olan ve kentlilerin yerel yönetime katılımını sağlayan Kent Konseyi’nin temel dayanaklarından biri olarak Gençlik Meclisi’ni oluşturduk. Gençlerimiz bu Meclis aracılığıyla Beşiktaş’ın yönetimine ağırlıklarını koyuyorlar.
Beşiktaş Meydanı’nda gençlerimize bir mekan tahsis ettik. Beşiktaş Gençlik Merkezi diye adlandırdığımız bu mekan iki yıldır kullanılıyor. Merkezde ücretsiz İnternet bağlantısı ve çeşitli hizmetler sunuluyor.
Temel eğitim ve lise öğrencilerine tatillerinde sportif olarak kendilerini geliştirebilecekleri ve eğitimdeki eksiklerini giderebilecekleri Yaz Okulları açıyoruz. Özellikle matematik ve İngilizce konusunda eğitime destek kursları başlattık. Kurslarımızdan 2007’de 1500, 2008’de 3800 öğrencimiz yararlandı. Gençlerin spor yapma imkanlarını artırmak için Beşiktaş’taki amatör spor kulüplerine tesislerin yenilenmesinden, malzeme desteğine kadar bir çok yardımı da yapmayı sürdürüyoruz.”
Kendileri küçük eserleri büyük!..
Beşiktaş’ta geçen hafta içinde anlamlı bir tören vardı. Kendileri küçük, eserleri büyük… 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle ürettikleri resimler ödül alınca minikler hem duygulandı, hem de mutlu oldu.
Çocuklar ödüllerini törenle aldı, teknoloji konusunda sınır tanımaz hayallerini resimlerine taşıdı. Minikler Beşiktaş’ta 23 Nisan Resim Yarışması’nın ödül törenine katıldı ve sürpriz hediyeleriyle de hareketli bir gün geçiren çocuklar gün boyu doya sıya eğlendi. Beşiktaş Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen okullar arası resim yarışması ödülleri Mayıs ayının ilk haftasında gerçekleştirildi. Akatlar Kültür Merkezi’nde organize edilen törenle resim yarışması sonuçları sonrası ödüller sahiplerini buldu. İki ayrı kategoride yapılan yarışmada öğrenciler “Teknoloji” temalı eserler ortaya koydular. Dereceye giren öğrenciler ödüllerini Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş İlçe Kaymakamı Sadettin Yücel ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır’dan aldılar. Törene katılan tüm öğrencilere Beşiktaş Belediyesi tarafından Çocuk bayramı nedeniyle özel olarak yaptırılan çikolata ve yap-bozlar dağıtıldı. Törende dağıtılan ödüller ve sahipleri şöyle:
1. Grup ( 1,2,3,4,5. Sınıflar ) 2. Grup ( 6,7,8. Sınıflar ) Birincilik Ödülü-Berfin Kartal
Mahmut Erseven İlköğretim Okulu Miray Kibar, Rami Kirişçioğlu İlköğretim Okulu, İkincilik Ödülü-Anıl Köroğlu, Anafartalar İlköğretim Okulu Büşra Albayrak, Anafartalar İlköğretim Okulu
Üçüncülük Ödülü- Onur Özçelik, Burak Reis İlköğretim Okulu Rana Kaynak, Ali Aklın İlköğretim Okulu, Birinci Mansiyon-Buket Yılmaz Anafartalar İlköğretim Okulu, Cafer Can Seferoğlu Şair Behçet Kemal Çağlar İlköğretim Okulu, İkinci Mansiyon-Yaren Erol 100. Mustafa Kemal İlköğretim Okulu, Beyza Nur Aydar Ali Aklın İlköğretim Okulu, Üçüncü-Mansiyon Ece Kömü 100. Mustafa Kemal İlköğretim Okulu, Okan Telci Anafartalar İlköğretim Okulu.
Anneler Gününüz kutlu olsun
Her yıl kutladığımız “Anneler Günü” yine tüm ailelere duygulu anlar yaşattı. Canımızdan çok sevdiğimiz annelerimizin ellerinden öptük, hayır dualarını aldık. Annelerimize hediyeler vererek, bu anlamlı günü karınca kararınca kutlamaya çalıştık. Beşiktaş Belediyesi de “Anneler Günü” nedeniyle bu anlamlı günü kutlayan bir mesaj yayınladı. İlçedeki tüm reklam panolarına “Anneler Gününüz Kutlu Olsun” afişi astı.

Engelliler platformu
Beşiktaş’ta yeni bir platform çalışmalarıyla tüm dikkatleri üstüne toplamayı başardı. Engelsiz Yaşam Platformu, Beşiktaş Belediyesi’nin bünyesindeki ekipce her yönüyle yaşamsal alanları revize etmek için projeler oluşturmaya devam ediyor. Engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve sorunlarını çözmek için toplumsal kaynakları seferber etme hedefimizin hayata geçtiği bir platform olarak tanımlanan çalışmada, ortak amaçlara sahip kişi ve kuruluşları bir araya getirmek de hedefler arasında bulunuyor. Yetkililer konuyla ilgili ise şu açıklamayı yapıyor:
“Bizim, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına yaklaşımımızdan doğmuştur. Çağdaşlığın en önemli ölçütlerinden biri de engelli vatandaşlara sağlanan yaşam koşullarıdır. Beşiktaş belediyesi olarak, onların yaşam kalitesini yükseltmeyi, sosyal faaliyetlere katılmalarını kolaylaştırmayı, bu toplumun bağımsız ve üretken bireyleri olmalarına katkıda bulunmayı önde gelen görevlerimiz arasında sayıyoruz.Engelsiz Yaşam Platformu, İstanbul’un aydınlık ve çağdaş yüzü olan Beşiktaş’ta engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak için neler yapılabileceğini araştırıyor, planlıyor ve uyguluyor. Platform kanalıyla bugüne kadar pek çok projeyi uygulamaya koyduk. Bireysel veya örgütlü pek çok etkinlikleri destekledik.”
Engellilere yönelik projeler ve eğitim çalışmaları hakkında ise yetkiler konuyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Proje ortaklığını Gayrettepe Rotary Kulübü, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile beraber yaptığımız “Bilgisayar Teknik Eleman Yetiştirme Kursu” kapsamında, bedensel engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik olarak, kursiyerlerimiz teknik servis elemanı olma becerisi yanında, bilgi işlem konusunda da beceri kazanacaklardır. Kurs bitiminde, sıfırdan bir bilgisayar toplayabilen, kurabilen, programları derleyen ve sorun anında müdahale edebilecek nitelikte bireyler olacaklardır. Ülkemizde etkin rol oynayan bilişim sektörü, alt sektörleri ile birlikte yeni iş olanakları da yaratmaktadır. Amacımız, el hareketliliği ve zihinsel becerisi olan kursiyerlerimizi, donanımlı elemana gereksinim duyan bilgisayar sektörüne Teknik Servis ve Bilgi işlem Elemanı olarak kazandırmaktır. Kurs süresince kursiyerlere satış ve müşteri memnuniyeti eğitimi de verilmektedir. Her ay sonu yapılacak sınav ile bir üst kura devam edilecek ve bitiren kursiyerlerin bir kısmı işe yerleştirilecektir. TÜBİDER (Türkiye Bilişimciler Derneği) de verilen eğitimi denetleyecek olan sivil toplum örgütüdür.”
Sıradışı el becerileri büyük ilgi gördü…
Sıradışı yetenekleri Beşiktaş farkıyla sanatseverler yakından takip etti. Beşiktaş Belediyesi’nin engellilerin toplumsal hayata katılımını ve sosyalleşmelerini arttırmak amacı ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile birlikte yürüttüğü takı tasarımı eğitimleri ilk meyvelerini vermeye başladı. Katılımcıların tasarımlarından örnekler Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nın girişinde sergilendi. Eğitmen Serap Akın Birkandan’ın spastik çocuklarla beş senedir birlikte yürüttüğü takı tasarımı çalışmaları dünden bugüne büyük ilgi görüyor. Tamamı spastik öğrencilerin el becerileriyle üretilen çalışmalar “Sıradışı Yetenekler” adı altında açılan bir sergiyle sizlerle buluştu. Eserler, Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nın giriş katında yer alan Beşiktaş Sanat Galerisi’nde ziyaretçileriyle buluştu ve nisan ayının sonlarında start alan etkinlik, mayıs ayının ilk haftasında da izleyicilerine veda etti.
İstanbul rölyef üzerinden Beşiktaş’a yansıdı!..
İstanbul’un yansımasını rölyef ve el sanatları sergisinde görmek istermiydiniz? Birbirinden değişik sergilere ev sahipliği yapan Beşiktaş Belediyesi Sergi Salonu’nda yine farklı bir sunum yer aldı. Emekli Albay Nezih Gündoğan’ın “Rölyef ve El Sanatları Sergisi”, Mayıs ayının ilk haftasında Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nın girişinde yer alan Beşiktaş Sanat Galerisi Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Rölyef sergisi, her bir eserin tamamlanması yaklaşık 4 ay süren, toplam 4 senelik bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktı. Yapıtların gerçek boy oranlarına sadık kalınarak ölçeklendirildiği sergide, “İstanbul Kentinin Boğaz Yalıları ve Tarihi Eserleri” ele alındı ve adeta bin bir emek ve itinayla usta elde kıymet buldu. Aralarında “2010 Kültür Başkenti” konulu yarışmada sergilenmeye hak kazanmış olan çalışmaların da bulunduğu eserler, Mayıs ayının ilk haftası tamamlandığında sona erdi. Beşiktaş Sanat Galerisi’ndeki sergi sade Beşiktaşlılar değil, İstanbul’un bir çok ilçesinden de izleyici topladı. Emekli Albay Nezih Gündoğan’ın “Rölyef ve El Sanatları Sergisi” izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.
Selim İleri gecesi
Ustalara Saygı etkinlikle bahar aylarında da tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliğinin Mayıs ayındaki ilk konuğu, edebiyat dünyamızda geride bıraktığı kırkı aşkın yıla bir o kadar da yapıt sığdıran Selim İleri oldu. “Yarın Yapayalnız”, “Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak”, “Hepsi Alev”, “Her Gece Bodrum” gibi unutulmaz romanların, “Dostlukların Son Günü”, “Pastırma Yazı” ve “Fotoğrafı Sana Gönderiyorum”un da aralarında olduğu hikâyeciliğin yüzakı yapıtların yazarı için düzenlenen etkinlik, yıllardır edebiyat-sanat hayatımızın gölgede kalmış emekçilerini bugünün okuruna-sanatseverine tanıtmayı görev bilen Selim İleri’ye adeta bir teşekkür niteliğindeydi. Çeşitli dergi ve gazeteler için kaleme aldığı yazıların yanı sıra hazırladığı televizyon programlarıyla da kültür hayatımızı zenginleştiren, senaryolar ve tiyatro oyunları kaleme alan Selim İleri için düzenlenen gece, katılımcıların ilgi alanlarının zenginliğiyle de ustanın çok yönlülüğünü vurguladı. Etkinliği hazırlayan ve moderatörlüğünü üstlenen Faruk Şüyün, Selim İleri ile birlikte edebiyat, basın, yayın, tiyatro, sinema, müzik, televizyon ve resim dünyasından misafirler ağırladı.

Ortaköy-Akatlar-MKM
Mayıs ayı pogramı

Sanat etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Kültür Merkezleri çatısı altında gerçekleştirilen etkinlikler arasında festival programlarından tiyatro oyunlarına çocuk oyunlarından resitallere kadar bir çok organizasyonu bünyesinden barındırıyor.
Bunlar bazıları ise şöyle sıralanabilir: Cesaret Ana ve Çocukları adlı oyun Akatlar Kültür Merkezi’nde Semaver Kumpanya tarafından 20 Mayıs saat:20.30’da Melih Cevdet Anday sahnesinde sahnelenecek. Oyun ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor: Yazan: Bertolt Brecht, müzik: Paul Dessau, çeviri ve dramaturji: Yavuz Pekman, yöneten: Işıl Kasapoğlu, sahne ve ışık tasarımı: Cem Yılmazer, kostüm tasarımı: Aslı Ataeven, müzik direktörü: Yaprak Sandalcı, asistanlar: Eda Çatalçam ve Gülin Kılıçay. Oyuncuları arasında ise şu isimler bulunuyor: “Ahmet Kaynak, Burcu Doğan, Bülent Çolak, Nadir Sarıbacak, Öyküm Elif Erdoğan, Özlem Durmaz, Sarp Aydınoğlu, Serkan Keskin, Tansu Biçer, Tilbe Saran, Ümit İlban”
Ortaköy Kültür Merkezi’nde Oda Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun ise ‘Yan sokağın akıllı kedileri’ ismini taşıyor. Çatışmalar adlı oyunla da oldukça ses getiren tiyatro topluluğu, Yan sokağın akıllı kedileri adlı oyunuyla 22 Mayıs saat:15.00’ta Afife Jale Sahnesi’nde tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. Ekip, bu oyunla Mayıs ayının ilk haftasında da Ortaköy’de perde demişti. Bir diğer oyun da, Çocuktan Al Haberi isimli oyun… Migros Çocuk Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyun, 16/17/23/24/30/31 Mayıs tarihlerinde Afife Jale Sahnesi’nde saat:13.00’te tiyatro sever minikler ile buluşacak. Ortaköy Kültür Merkezi tiyatro oyunlarına hızkesmiyor ve Tiyatro Birileri adlı tiyatro topluluğu tarafından farklı bir oyun da Beşiktaş’ta sahneleniyor. Hoş Gelişler Ola adlı tiyatro oyunu, 17/18 Mayıs tarihleri arasında saat: 20.30’da sanatseverler için perde diyecek. Oyunla ilgili bazı detaylar ise Tiyatro Birileri ekibince şöyle aktarılıyor: “Tiyatro Birileri, geçtiğimiz sezon büyük bir heyecanla ve gözyaşlarıyla izlenerek her defasında ayakta alkışlanan yılın en coşkulu oyununa bu sezon da kaldığı yerden aynen devam ediyor. Hem de karanlığa inat! Sanatın öğretici görevini ve topluma karşı aydınlık yolu gösterme sorumluluğunu unutmadan, bugüne dek yapılmamışı yaparak, “birileri bunu yapmalıydı” dedirten ve kurumsal adıyla vurguladığı gibi tiyatroyu “bir ileri” götüren ‘Hoş gelişler ola’ yurtiçi ve yurtdışından gelen yoğun istek üzerine bu sezon da sahnede ve yollarda olacak. Hoş gelişler ola, Tiyatro Birileri’nden Utku Erişik’in tek kişilik oyunu… Yaklaşık iki saat süren bu iki perdelik oyun; bugüne dek gündeme getirilmemiş ve bilinçli politikalar sonucu öğretilmemiş bazı gerçeklere ışık tutan bilgileri yaklaşık 250 fotoğraf eşliğinde tiyatro sahnesine taşıyıp sanatın büyülü diliyle sunuyor izleyenlere…”
Beşiktaş Belediyesi’nin kültür merkezlerinde müzikli günler tüm hızıyla devam ediyor. Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde Pera 2. Gitar Festivali açılış konseri 21 Mayıs Saat:20.00’de Atilla İlhan Salonunda gerçekleşecek. Öte yandan 22 Mayıs saat:20.00’de ise Bekir Küçükay ‘ın gitar resitali Ortaköy Kültür Merkezi’nde müzikseverler ile buluşacak.
Bir diğer oyun da ‘Tanrı’.. Mimikodemi tiyatrosu tarafından sahnelenecek olan oyun, 24 Mayıs saat:20.00’de sanatseverler ile buluşacak. Bol sürprizli, eğlenceli ve hareketli olarak nitelen Tanrı oyunu Mimikomedi oyuncularının farklı yorumuyla hazırlandı ve Woody Allen’ın Tanrı oyunu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle: “Antik Yunan döneminin güncel döneme uyarlanması. Diabetes, Hepatitis, Trichinosis, Bursitis karakterleri, ‘Özgürlük kargaşa mıdır?’dan ‘Tanrı var mıdır?’a kadar birçok konuda atışırlar. Düzenden, politikacılara, başı derde girmesin diye tehlikeli durumlarda insanların birbirine sırt çevirmelerine kadar birçok konu eleştirilir.”
Avrupa listelerinin lideri Kuruçeşme Arena’da…
Avrupa listelerinde zirveden inmeyen grup Beşiktaş’ta sevenleriyle çoşacak!.. Son albümleri “Battle for the Sun” daha piyasaya çıkmadan yayınladıkları ilk single “Battle for the Sun” ile Avrupa listelerine zirveden giren Placebo, Beşiktaş’ta sevenleriyle hasret giderecek. Yeni albümü 8 Haziran’da piyasaya çıkacak olan grup, turnesi kapsamında 23 Haziran akşamı da Kuruçeşme Arena’da sahne alacak. Placebo nedir derseniz, işte bazı ilginç detaylar… “İsmini bir tıp teriminden alan ve ilaç niyetine verilen ama hiçbir fonksiyonu olmayan madde anlamına gelen Placebo, iki eksi okul arkadaşının Londra Metrosu’nda karşılaşmalarıyla kuruldu. Molko, Olsdal ve Robert’den oluşan grup 1995’te ilk single çalışmaları “Bruise Pristine” i yayınladı. Albüm, Michael Stipe, Bono, David Bowie, Marilyn Manson gibi önemli isimlerin dikkatini çekince büyük gruplarla alt grup olarak turne serüvenleri başladı. Büyük çıkışlarını ise David Bowie turnesinin ardından, Bowie’nin 50. yaşgünü partisinde verdikleri konserle yaptılar. Robert bu süreçte gruptan ayrılınca Placebo yoluna, Steve ile devam etti. 1998 yılında grup “Without You I’m Nothing” albümü ile modern rock ilahları arasında yerini aldı. Başarısını ve farklılığını her albümde dinleyicisine bir kez daha ispatlayan Placebo, 2003 senesinde çıkardığı “Sleeping With Ghosts” albümünde elektronik öğelerle rock tarzını buluşturdu”
Placebo, zirve yarışında ayrıcalıklı bir yere sahip. Beşiktaş Belediyesi açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da sahne olacak olan grup bu albümle birlikte bir cover albüm ve “Live in Paris 2003 Soulmates Never Die” adlı bir dvd ile de hayranlarıyla buluşmuştu. Öte yandan grup 2004 yılının ocak ayında çıkardığı “Once More With Feeling” da tüm single çalışmalarını bir araya getirdi ve tüm single videolarını kapsayan bir de dvd çıkardı. 2006’nın Mart ayında ise 5. stüdyo albümleri “Meds” dinleyiciyle buluştu. 1 Ekim 2007 de Steve Hewitt gruptan ayrıldı. Yeni albüm onsuz hazırlandı. Grubun kadrosundaki yeni isimler şöyle: Brian Molko – guitar/vocals, Stefan Olsdal – bass, Steve Forrest – drums.

SPOR HABERLERİ

SON DERBİ CİM BOM’LA

Beşiktaş şampiyonluk yolunda en önemli maçlarından birini Galatasaray’la oynayacak. Siyah Beyazlı ekibin son derbisi İnönü Stadı’nda… Mayıs ayında Fenerbahçe ile hem ligte hem de kupada derbi oynayan Kara Kartal haziran ayında Cimbom’la karşı karşıya geliyor. 2008 – 2009 Turkcell Süper Ligi’nin 33. haftasında Galatasaray’la karşılaşacak olan Beşiktaş’ın son derbiden galibiyetle ayrılması bekleniyor. Beşiktaş’ın şampiyonluk yolundaki rakibi Sivas Gençlerbirliği ile karşılaşıyor. Trabzonspor ise Eskişehir deplasmanına çıkıyor. Kara Kartal son maçını ise Denizli’de Denizlispor ile oynayacak. Onur BAŞTUĞ
YILIN FUTBOLCUSU YARIŞMASI (2008-2009)
Beşiktaş Gazetesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Yılın Futbolcusu Yarışması bu sezonda devam ediyor. Yarışmanın ilkinde 2005 – 2006 sezonu için Sergen Yalçın spor yazarlarından en çok oyu almıştı. 2006 – 2007 sezonunda ise Bobo’yu Beşiktaş’ın en göze batan oyuncusu seçilmişti. 2007 – 2008 sezonunda ise spor yazarlarının katkılarıyla yapılan oylama sonucu Delgado yılın futbolcusu seçilmişti. Beşiktaş Gazetesi Yılın Futbolcusu Yarışması kupaları yılın futbolcularına Gazete Beşiktaş İmtiyaz Sahibi İsmail Baştuğ tarafından verilmişti.
2008-2009 SEZONU
Spor yazarları tarafından seçilen “Yılın futbolcusu” yarışması 2008-2009 sezonunda da devam ediyor. Lig bitiminde, 34. hafta sonunda en çok seçilen futbolcuya Beşiktaş Gazetesi Yılın Kupası verilecek. Yeni sezonda oylar şöyle: Antalya – Beşiktaş maçın da Bobo, Beşiktaş – Konya maçında Delgado, Trabzon maçında Cisse, G.Antep maçında ve İstanbul Büyükşehir maçında Nobre, Hacettepe maçında Nobre, G.Birliği maçında Tello, Sivas maçında Tello, Kayseri maçında yok, Kocaeli maçında Nobre, Bursa maçında yok. Eskişehir maçında Tello, F.Bahçe maçında yok. Ankaraspor maçında Rüştü, Ankaragücü maçında Ekrem Dağ. G.Saray ve Denizli maçında yok. Antalya maçında Tello. Konya maçında yok, Trabzon maçında Bobo. Gaziantep maçında Nobre, İstanbul Büyükşehir maçında Tello, Hacettepe maçında Tello. G.Birliği maçında Ernst, Sivas maçında Tello. Kayseri ve Kocaeli maçında ise Yusuf, Bursa maçında yok, Eskişehir maçında Ernst. F.Bahçe maçında yok. Ankaraspor maçında Holosko.
Beşiktaş Ümraniye’de çifte kutlama yapıldı
Siyah Beyazlı ekip, geçtiğimiz haftalarda çifte kutlamaya ev sahipliği yaptı. Ankarada olduğu sıralarda takımda Rüştü Reçber’in doğum günü ile bebeği olan Holosko için pastalı kutlama yapıldı. 1973 doğumlu Rüştü Reçber’in yaş günü ile kız çocuğu dünyaya gelen Holosko’nun babalık sevinci takım arkadaşlarıyla da beraber pasta kesilerek kutlandı. Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, teknik kadro ve oyuncuların yer aldığı kutlamada futbolcuların neşeli tavırları ise dikkat çekti. Öte yandan, Cisse Beşiktaş’ta şampiyonluk yaşamak için can attığını söyledi. “Kariyerimde şampiyonluk yok” diyen Beşiktaş’ın başarılı oyuncusu Cisse, “Oynadığım her takımda şampiyonlukları son maçlarda kaybettik. Son haftalara girerken tekrar böyle birşey yaşamak istemiyorum. Şampiyonluğu tatmak en büyük arzum” şeklinde konuştu. Didem TUTAL
Taraftar radyo besiktas.tv’de
Beşiktaşı bu yıl şampiyon görmek isteyen taraftar sezon başından bu yana Gazete Beşiktaş’a mesaj atıyor ve şampiyon olacaklarına inandıklarını söylüyor. Taraftar, yönetim, teknik direktör ve futbolcularında inanmasını istiyor. Siyah-Beyazlı ekibin son maçlarda çok dikkatli olmasını ve her maçın şampiyonluk yolunda çok önemli olduğunu söylüyor. Radyo Beşiktaş mikrofonlarında da şampiyonluktan başka bir istemediklerini haykıran siyah beyazlılar radyonun kısa mesaj hatlarını ve gazetenin mail adreslerini bu haftada mesaj yağmuruna tuttu.
İşte bu mesajlardan bir kaçı…
MUSTAFA SÖNMEZ: Şampiyonluğa inandık. Özellikle ikinci yarıdan bu yana Beşiktaş iyi oynuyor.
KAMİL KARACA/BJK 1903: Hakeden bir mücadele ortaya koyuyoruz. Fener maçı hariç tüm maçlarda iyi idik.
HACER ATÇI: Yıllardır bekliyoruz. Bu yönetim zamanında şampiyon olamadık. Onlarda çok çalıştı.
MEHMET USLU/ORTAKÖY: Fener ve Galatarasay’ın olmadığı bir lig çekilmez. Geçmiş olsun!.. Beşiktaş bu yıl erken koptu.
İBRAHİM/G.O.P: Son maçları almamız lazım. Rakipler bizi ilgilendirmez. Önümüze bakalım.
ADEM YILMAZ/NİŞANTAŞINDAN: Bursa ve Fener maçından sonra ümidim azalmıştı, ancak yine ümitlendim. Her maçı alalım, kesin olsun.
METİN/KÖYİÇİ: Yedek kulübesi iyi olunca, sonuçlarda iyi oluyor. Bu işi geçen yıllarda yapabilirdik.
EKREM BALTACI: Çok iyi mücadele ettiler. Sizin aracılığınızla hepsini kutluyorum. Özellikle Mustafa Hoca’yı… Hoca, sen çok büyüksün!..
NEVİN: Sezon bitmeden şampiyonuz demeyelim… Havaya girmek kötü olabilir… Heyecan dorukta…
ASLI SANDER: Sonuç ne olursa olsun destek vermeliyiz. Son iki maçımızı oynuyoruz. Cim Bom maçında karnaval yapalım. Galatasaray seyirci görsün. En büyük Beşiktaş…

Dede’ye Belçika Milli Takımı talip
Sarı Kırmızılı ekip
kadroyu değiştiriyor
Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, yeni sezonun transfer politikasını belirlediği öğrenildi. ‘Sezon sonunda mevcut kadrodan 11 futbolcu göndereceğim’ dediği iddia edilen Polat’ın yakın çevresiyle paylaştığı düşünceler spor medyasında detaylarıyla yer buldu. Gideceklerin listesini hazırladığı söylenen Polat’ın transfer stratejisinin şöyle olduğu edinilen bilgiler arasında:
Başta kaptanlar Ümit Karan ve Hasan Şaş. Tobias’ı (Linderoth) gönderilecek. Ferdi, Mehmet Güven ve Aydın’ı kiralık gönderilmesi düşünülüyor. Sanctis zaten kiralık, kulübüne geri dönebilir. Aykut ve Orkun’u da gönderilecekler arasında yer alıyor. Sabri ve Lincoln’ün satılması ile ilgili Adnan Sezgin’e tam yetki verileceği söylenenler arasında. Bu iki futbolcu için gelen teklifler değerlendirilecek ve sezon sonunda ikisinin de satılması planlanıyor. Leo Franco ve Mustafa Sarp transferlerinin ise bitirildiği iddia ediliyor. Lincoln’ün oynadığı mevkiiye Kewell veya Arda alternatifleri bulunuyor. O nedenle yabancı bir sağ açık düşünülüyor. Baros’un yanına güçlü ve hava hakimiyeti yüksek, kaliteli bir santrfor alınacak. Leo Franco’nun alternatifi olarak Manisaspor’dan Ufuk ile görüşmelerin sürdüğü söyleniyor. Buna bağlı olarak da 22 yaşında ve 1.95 boyunda olan kalecinin tecrübesinin artmasının ardından önümüzdeki senelerde G.Saray’ın kalesinin ona tesli edilmesi planlanıyor. Üçüncü kaleci olarak ise Beylerbeyi’nde kiralık oynayan Fırat’ın geri çağrılması da söz konusu.
Bu arada, önümüzdeki sezon için transfer rotasını belirleyen Galatasaray Leo Franco’ya imza attırmasının ardından yeni bombalar patlatmaya hazırlnıyor. Gol sıkıntısı çeken Sarı Kırmızılıların transfer listesinin başında Standard Liege’de forma giyen Mbokani var.
İki ezeli rakip 19 Mayıs’ta dostluk maçı oynayacak
Ali Sami Yen’de 12 Nisan’da oynanan ve yumruklaşmaya kadar giden olaylardan sonra “Utanç derbisi” olarak tarihe geçen maçı unutturmak için dev bir adım atıldı.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ın, Galatasaray Başkanı Adnan Polat ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile görüştüğü “Derbide yaşananlar hepimizi üzdü. Bunu unutturmak lazım. Büyük kulüplere yakışan budur” dediği iddia edildi.
İki ezeli rakibin barış adımına Bakan Özak’ın ön ayak olduğu öğrenildi. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak önerisine Polat ve Yıldırım’ın sıcak bakarak olumlu yanıt vermesi üzerine, dostluk derbisi hakkında koşullar organize edilmeye başlandı. Dostluk derbisinin tarafsız sahada oynanması üzerinde görüş birliği oluştu. Maçın 90 dakika ve Beşiktaş İnönü Stadı’nda oynanacığı belirtildi.