SAYI 224

Gürültü yapana af yok
Boğaz’daki eğlence yerlerinin gürültüsünden geçen sayımızda bahsetmiş, Reina, Sortie ve 8th Hill adlı mekanlara üç gün süreyle kapama cezası verildiğini yazmıştık. Bu hafta Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, yasalara uymamakta direnildiği ve gece saat 24.00’ten yüksek sesle müziğe devam edilmesi halinde “Boğaz’da müzik tamamen yasaklanacak, mekanlarada başka yer tahsis edilecek” dedi.
Çete çöktü…
İstanbul’da yaklaşık 6 ay süren takip sonucu büyük bir oto hırsızlık çetesi çökertildi. Edinilen bilgiye göre, şebekenin Etiler’de Mehmet Ali Erbil’in kızı Sezin Erbil’in ve yine aynı bölgede Reha Muhtar’ın araçlarını da çaldığı ortaya çıktı. Her iki olayın geçtiğimiz aylarda gazetemizde yayınlamıştık. Başta İstanbul olmak üzere İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Ankara’da bir dizi operasyonda bulundu. 10 ilde daha önceden tespit edilen 68 adrese baskın yapıldı. Geçen hafta sabaha karşı tüm illerde aynı anda yaklaşık 500 polis ortak operasyona katıldı ve ani baskınla 50 kişi gözaltına alındı. Çalınan araçların internette sahibinden satıldığı belirlendi.
KARA TRAFİĞİNE RAKİP!..
İstanbul Boğaz’nda gün geçmiyor ki yeni bir tehlike yaşanmasın. Geçen haftada arza nedeniyle sürüklenen Ukrayna bayrakl kuru yük gemisi Esma Sultan Yals’nn kysna çarpt. Yalda düğün yapldğ srada meydana gelen kaza nedeniyle düğüne katlan konuklar panik yaşad. Geniş çaplı yaptırımlarının olmaması kazalara davetiye çıkarıyor.
Karadeniz’den Marmara Denizi’ne geçmek üzere İstanbul Boğaz’nda ilerleyen Oleshonchar adl Ukrayna bayrakl 200 metrelik kuru yük gemisi, arza nedeniyle Ortaköy sahiline doğru sürüklenerek Esma Sultan Yals’nn kysna çarpt. Esma Sultan Yals’nda düğün yapldğ srada meydana gelen kaza paniğe yol açt. Kç ksmndan yalnn bahçesine çarparak durabilen gemi, kydaki duvarda hasara neden oldu. Kazann ardndan olay yerine gelen Sahil Güvenlik botlar geminin çekilmesi için çalşma başlatt.
Öte yandan, geçtiğimiz hafta dümen kilitlenmesi sonucu sürüklenen ve Ortaköy sahiline çarpmasına birkaç metre kala yönünü değiştirebilen Hong Kong bandralı kuru yük gemisinin şoku henüz geçmemişken bölge yine facianın eşiğine gelmişti.
Okullarına yine sahip çıktılar
ETİLER- Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri, eylemdeydi. Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi önünde toplanan yüzlerce öğrenci ile veliler, okul alanının TOKİ’ye satıldığını öne sürerek protesto gösterisi düzenledi. Öğrencilerin eyleminde Eğitim Sen 3 numaralı şube üyeleri de destek verdi. Okul önünde toplanan grup adına bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen 3 No’lu Şube üyesi Ziya Çelik, okulun TOKİ’ye satılması nedeniyle öğretmenlerin öğrencilerin ve velilerin tedirgin olduğunu söyledi. Ziya Çelik okulun satılarak yerine alışveriş merkezi yapılmak istendiğini iddia ederek, “Okulların satılarak yerlerine alışveriş merkezleri ya da başka yapılar yapılmasına karşıyız. Bu gidişe bir an önce ‘dur’ denilmesi gerekir. Akla zarar bu uygulamayı kınıyoruz” dedi.
Üçüncü Köprü için ortak protesto…
BEŞİKTAŞ- İstanbul Boğaz’na yapılması planlanan Üçüncü Köprü’ye kesin güzergah açıklanmasının ardından köprü karşıtlarının eylemleri Beşiktaş’ta sürüyor. Sivil toplum kuruluşları, ortak hareket etme kararı aldı. Bu çerçevede TEMA- TÜRÇEK, Doğa Derneği ve Atlas Dergisi, Beşiktaş’ta büyük bir protesto gösterisi düzenlendi. Barbaros Hayrettin Paşa anıtı önünde toplanarak gönüllüler ellerinde pankartlarla “Boğazımı Sıkma… 3. Köprü’ye Hayır” dedi. Teknelerle denize açılıp “3. Köprü’ye Hayır” pankartı açıldı ve sonrasında ortak basın açıklaması düzenlendi.
SOKAK ORTASINDA
KOCASINI DELİK DEŞİK ETTİ
BEŞİKTAŞ- Ihlamurdere’de bir kişi, karsnn silahl saldrs sonucu yaraland. Olay Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi Altntaş Sokak içerisinde meydana geldi. 42 numaral bina önünde köftecilik yapan İsmail B., karsnn silahl saldrsna uğrad. Yanndaki çalşan ile birlikte köfteci tezgahnn yannda duran İbrahim B., arkas dönük olduğu srada kars Nazmiye B.’nin silahl saldrsna uğrad. Eşine kurşun yağdran Nazmiye B., eşinin yannda çalşan kişiyi de vurmak istediyse de başarl olamad. Nazmiye B. olay yerinden yaya olarak uzaklaşt. Vücuduna 3 kurşun isabet eden İbrahim B. hastanede tedavi altına alınırken, saldırıyı gerçekleştiren Nazmiye B. teslim oldu.
Dolmabahçe-Bomonti Tüneli açld
BEŞİKTAŞ- Kent trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağ düşünülen Dolmabahçe-Bomonti Tüneli’nin inşaatnn aylar önce tamamlandğn, fakat açlşn sürekli ertelenen Dolmabahçe – Bomonti Tüneli açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, önce acil geçiş kaplarnn beklendiğini, ardndan da teknik testlerin sürdüğünü açklamş, açlş için kesin bir tarih vermemişti. İstanbullularn merakla beklediği tünel, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasz hizmete girdi.
Kavganın nedeni ayakkabı!..
ETİLER- Heykeltraş Prof. Dr. Nilay Büyükişleyen ve Esra Balamir iddiaya göre kavga etti. Edinilen bilgiye göre şarkc-sunucu Esra Balamir bir arkadaşyla Akmerkez’de bir mağazaya gitti. Ayakkablar denemeye başlad. Ayn mağazada alşveriş yapan Büyükişleyen ile kz aynann önünden çekilmesini istedi. Ancak Balamir’in Tezonar’a yant, “Buras babann mağazas m?” oldu. Tartşmann büyümesi üzerine kavga çıktı. Taraflar Etiler Polis Merkezi’nde şikayetçi oldu.

BEBEK’TE ŞENLİK VAR!.
Bebek Şenliği bu yıl da yine capcanlı geçti… Ünlülerin akın ettiği tüm İstanbulluları buluşturan Bebek Şenliği üç gün sürdü, üç gün boyunca Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle organize edilen şenlikte Bebek’te kurulan standlara ilgi hiç eksilmedi. İstanbul’un en popüler ve canlı semti Bebek, 11-12-13 Haziran tarihlerinde yine alışveriş, müzik ve eğlenceye de doymuş oldu!
Bebek Parkı içerisinde yer alan, Beşiktaş Belediyesi ve Bebekliler Derneği tarafından organize edilen Bebek Şenliği, 11 Haziran Cuma günü Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın katılımıyla başladı. Başkan Ünal, yaptığı açılış konuşmasında dostluğun, Beşiktaş’a hizmet etmenin ve Atatürk ilkelerinin önemine değinirken, konuşmasını “Ne mutlu Beşiktaş’ta yaşayanlara, ne mutlu Bebek’li olanlara, ne mutlu bu ülkenin insanlarına!” sözleriyle bitirdi.
Tüm gün Dinamo 103.8’in DJ’lerinin performansları, akşamları ise farklı grupların konserleri ile Bebek Şenliği’ne katılanlar müzik ziyafeti yaşadı.
Sabah 11:00’den gece 22:00’ye kadar açık olan eğlence, yiyecek-içecek ve alışveriş stantlarıyla birlikte konuklarına eğlenceli sürprizler sunan Bebek Şenliği, “SOAKED”, “aCuba”, “Sattas”, “Multitap” ve “Kolektif İstanbul”un muhteşem performanslarına ev sahipliği yaptı.
Beşiktaş Belediyesi ve Bebekliler Derneği tarafından organize edilen ‘Bebek Şenliği’; renkli görüntülere de sahne oldu. Öte yandan ünlüler de Bebek’e akın etti. Mimar Eren Talu’nun küçük kızı Derin ile gezdiği şenliğe, cemiyet hayatının ünlüleri yoğun ilgi gösterdi. ‘Melekler Korusun’ dizisinin başrol oyuncusu Özge Özpirinçci’nin etkinlikte kurulan standlarda bikini bile satıldığı haber konusu oldu.
Bebek Şenliği’nin bu yılki en önemli sürprizi, geçen sene büyük ilgi gören, Moda Tasarımcıları Derneği tarafından gerçekleştirilen Galatamoda oldu. Türkiye’nin en önemli moda tasarımcıları ile birbirinden yetenekli genç moda tasarımcılarının koleksiyonlarını bir araya getiren Galatamoda bu sene de Bebek Şenliği içerisinde yerini aldı. Bahar Korçan, Arzu Kaprol, Mehtap Elaidi, İdil Tarzi ve Gamze Saraçoğlu gibi Türkiye’nin en önemli moda tasarımcıları özel olarak hazırladıkları koleksiyonları tüm İstanbullular’a sundu.
Ortaköy Meydanı’nda yeni düzenleme yapıldı
Ortaköylüler pazarlarına kavuştu. Ortaköy Pazarı, Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerin ardından yeniden açıldı.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da katıldığı açılışta, kısa bir konuşma yaptıktan sonra, pazardaki tüm tezgahları tek tek ziyaret etti.
Başkan İsmail Ünal, konuyla ilgili Ortaköy Pazarı ile ilgili yaptığı açıklamada şu detayları aktardı:
“İtfaiye araçları ambulanslar giremediği sokaklar için 3-4 ay evvel veya daha fazla olabilir, Ortaköy’deki cumartesi pazar kurulan halkın el becerilerinin üretimlerinin sunulduğu Ortaköy’de yeniden düzenleme yaptık. Kuraları çekildi, Beşiktaş kentinde hakları olan, Beşiktaş kentinde yaşayan lütfen benden duymasını istedim kentlinin bunun, Beşiktaş kentinde yaşaması şart… El sanatlarıyla uğraşanların hakları teslim edildi. Hiçbir ayrım yapılmadı. Hiçbir siyasi fikre bakılmadan kuralar çekildi. Sadece oraya renk katmak, oraya katkı vermek orada tanıtımlarını yapmak adına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Nazım Hikmet Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdas Eğitim Vakfı, Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği gibi, onlar büyük katkı yapacaktır, sadece onlara ayrıcalık tanıdık. Bu çok önemliydi bizim için, bunu gerçekleştirdik. Haziran ayı içerisinde özel çantalarını özel örnek kıyafetler tek tip yaka kartları özel üst dizaynlarla beraber açılışını da yaptık.”
Tezgah sahipleriyle sohbet eden Başkan İsmail Ünal daha sonra vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

AFET HALİNDE ACİL TOPLANACAK YERLER
Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Merkezi, olası bir afet sonrası için yerleşim planı hazırlayarak, Beşiktaş’taki her mahalle için afet toplanma alanı belirledi. Toplam 23 mahalle için ayrı ayrı toplanma alanlarının oluşturulduğu duyuruldu. Bu mahallelerden bir tanesi de Gayrettepe Mahallesi’ydi.
Geçmişte dut bahçeleri ile ünlü olan Gayrettepe, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nin yapımından sonra konumu nedeniyle hızla göç almış ve yaklaşık 16.000 kişinin yaşadığı ve bir çok kişinin çalıştığı önemli bir iş yeri yerleşimi haline gelmiş bir mahalle olarak biliniyor. Beşiktaş Belediyesi’nden olası bir afet durumunda toplanma alanı şöyle açıklanıyor: “Fida Sitesi, 1356 m2’lik alanıyla Gönenoğlu Sokak Boş Alan’ını olası bir afet durumunda toplanma alanı olarak değerlendirebilecek.”
“5401 m2’lik alanıyla, Yaprak Sokak Yeşil Alanı şu sokakları kapsıyor; Balmumcu Dere Sokak, Hattat Halim Sokak, Nergis Sokak, Yaprak Sokak, Pazar Sokak, Necati Abaruz Sokak, Hamidiye Sokak, Fuat Sarp Sokak, Çakır Çıkmazı, Bayındır Sokak, Bayındırlık ve İskan Müd. Subay Lojmanları.” 8000 m2’lik alanıyla Göktürk Sokak Yeşil Alanı’nda olası bir afet durumunda toplanacak olan sakinlerin sokak isimleri ise şöyle: “Gülacara Sokak, Çiğdem Sokak, Sebat Sokak, Yasemin Sokak, Kent Sitesi, Saral Sitesi, Beyazdut Sokak, Göktürk Sokak, Pınar Sokak.” 2023 m2’lik alanıyla Ayazma Dere Sokak Yeşil Alanı şu sokakları kapsıyor: ‘Fikir Öneş Sokak, Elifoğlu Sokak, Gülacara Alt Sokak, Saral Sitesi, Huzur Sokak, E .Özkardeşler Sokak, Selvi Sokak.’
Öte yandan yine 1586 m2’lik diğer bir alanıyla da Ayazma Dere Sokak Yeşil Alanında olası bir afet durumunda şu sokaklar toplanabilecekler: ‘Ertem Sokak, Erdemli Sokak, Sergül Sokak’ 1988 m2’lik alanıyla da Çevre Kültür Parkı şu sokakları kapsıyor: ‘Petek Sitesi, Gayret Sitesi, İstanbul Bilim Üniversitesi, Fulya Sitesi, Sürmeli Otel Fahri Gizden Sokak, Rüştü Bey Sokak, C. Aslan Güder Sokak, Süleyman Bey Sokak, Ovacık Çıkmazı Sokak, Girne Sokak, Çimen Sokak, Başak Sokak, Fulya Sitesi Çıkmazı’ 2438 m2’lik alanıyla Say Sitesi ve Gönen Oğlu Sokak sakinleri Gayrettepe Mahallesi Muhtarlığı alanında toplanabilecek. Otim Parkı 862 m2’lik bir alana sahip ve bu alan şu sokakları kapsayacak: ‘Otim, Cemil Aslan Güder Sokak, G. Alt Sokak, Sevgi çıkmazı’ Bahar Sokak’taki 2878 m2’lik boş alanda Hoş Sohbet Sokak, Bahar Sokak, Plaza Otel sakinleri olası bir afet durumunda toplanabilecek. 8000 m2’lik alana sahip olan Beyazdut Sokak Otopark ‘ında ise Polis Eğitim Merkezi, Gayretepe 1. Şube E.M., Ömer Beşiktaş Sokak, Hayriye Sitesi toplanabilecek. 4321 m2’lik Şair Nedim İlk öğretim okulu alanında ise Okul Sokak, TC İş Bankası Siteleri yer alıyor. 2241 m2’lik Şair Nedim Parkı’nda ise şu yerleşke isimleri bulunuyor: ‘Akın Sitesi, Emel Sitesi, Ayyıldız Sitesi, Evren Sitesi, Gayrettepe Telekom Baş M., Yıldız Sitesi, Dedeman Oteli, Yener Sokak, Fortis Genel Müdürlüğü.’
ÇEVRE
BİLİNCİ
Doğal çevrenin korunup geliştirilmesi, Beşiktaş’ın sahilinin ve kıyı temizliğinin de yapılmasıyla ilgili çalışmalar periyotlara uygun olarak Beşiktaş Belediyesi’nce gerçekleştiriliyor. Çevreye duyarlı olunma konusunda ÇEP ve Katı Atık gibi bir çok projeyi de destekleyen ve aynı zaman sosyal bilincin oluşması için de çalışmalarını yürüten Beşiktaş Belediyesi yetkilileri, çevre temizliği, kıyı temizliği ve bakımı hakkında şu detayları veriyor:
“Beşiktaş İlçesi kıyı sınırları Dolmabahçe Saat Kulesi’nden Aşiyan Mezarlığı’nın başlangıç hizasına kadardır. Boğaz akıntıları ve değişen rüzgar yönleri nedeniyle deniz kirliliği oluşturan birçok madde ilçemizin Arnavutköy, Kuruçeşme ve Ortaköy kıyılarında toplanmaktadır. Önceki yıllarda Büyükşehir Belediyesi’nin ve Deniztemiz Derneği’ nin deniz süpürgesi adı verilen gemileriyle sık sık kendilerini davet ederek kıyılarımızın açıklarında temizlik yaptırılmıştır. Ancak, bu çalışma başka kurumların araçlarıyla yapıldığı ve çağrı sonucu gerçekleştiğinden yararlı bir sonuç alınamamıştır. Kıyı temizliğinde ise küçük tekne ve kıyıda kepçe yardımıyla çalışan elemanlarla temizlik çabası gösterilmiştir. Müdürlüğümüz ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’ nün ortak organizasyonuyla Ortaköy’de iki, Arnavutköy’de dört deniz temizlik elemanı sürekli çalışmaktadır. 2004 yılının Nisan ayından bu yana da özel bir şirketle sözleşme yapılarak, haftanın yedi günü, bir günü tekne bakım günü olmak üzere, altı gün deniz temizlik çalışması yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda kirliliğin yoğun olduğu günlerde 4.0 – 4.5 ton/gün, kirliliğin az olduğu günlerde ise yaklaşık olarak 1 ton/gün denizden çöp çıkmaktadır. Denizle ilişkili olarak insan sağlığının korunması amacıyla kıyılarımıza “Denize Girmek Tehlikeli ve Yasaktır” tabelalarından 7 adet koyulmuştur. Ayrıca kıyıda görsel alanı engelleyen tekneler için Arnavutköy’deki önemli bir bölgeye 3 adet “Tekne Bağlamak Tehlikeli ve Yasaktır” tabelaları koyulmuş ve denetim altına alınmıştır. Gene Arnavutköy kıyılarında denize çöp tutucu bariyerler koyulmuştur. Kıyılarımıza bağlı 43 adet yat ve büyük tekne ile katı atık sözleşmesi yapılarak atıklarını çıkarma zorunluluğu getirilmiştir. Bu atıklar düzenli olarak Temizlik İşleri Müdürlüğümüz tarafından toplanmaktadır.”
Çevre üzerine aktiviteler ile ilgili ise yetkililer şu bilgileri aktarıyor:
“Diğer bir faaliyet de Beşiktaş’ta yaşayan, çalışan genç, yetişkin, yaşlı tüm insanları çevre konusunda bilinçlendirme çalışmasıdır. Bu anlamda 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” nedeniyle tüm dünyada yapılan etkinliklere biz de İlçemizdeki faaliyetlerle katılmaktayız. (Çevre Koruma İşleri) Müdürlüğümüzün organizasyonuyla deniz temizleme, denizde tekne gezileri özellikle ilköğretim okullarında kompozisyon ve resim yarışmaları, balık adamlarla deniz kirliliğine dikkat çekme aktiviteleri ile 5 Haziran “Dünya Çevre Günü ve Haftası” kutlanmıştır. Ayrıca, İstanbul Boğazı’ndaki tehlikeli tanker geçişlerine dikkat çekmek konusunda her yıl yapılan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerinin de desteklediği Sivil Toplum Tekne Eylemine Belediyemiz de anlaşmalı olduğu özel bir şirketin tekneleri ile katılmış ve destek vermiştir. Yine eğitim ve bilinçlendirme anlamında Belediyemiz “Çevre Gönüllüleri ve Çocukları Grubunu” oluşturmuştur. Gerek yetişkinlerin gerekse çocukların başvurusu ile 350 kişi üye olmuştur. Bu üyelerin 171 kişisi çocuklardan oluşmaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile temasa geçilerek bu sayı arttırılacak ve bu oluşum “Çocuk ve Çevre Kulübüne” dönüştürülüyor.”

EĞLENCENİN ADRESİ KURUÇEŞME
Kuruçeşme Arena sıcak yaz akşamlarını müzikle keyifli hale getirmeye devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da sahne alan isimler yine dopdoplu sahne performanslarıyla sevenlerini coşturdu. Haziran ayında ünlüler geçidinde yer alan isimler şöyleydi:
“Ata Demirer Show, Türkiye’nin dört bir yanında ilginç tiplemeler ve sanatçının kendine özgü hikayeleri ile Kuruçeşme Arena’daydı… Ata Demirer, 10 Haziran Cumartesi günü sevenleriyle buluştu. 15 Haziran’da Jean Michel Jarre müzikseverler ile bir araya geldi. 20. yüzyılın en büyük müzik devrimi olan elektronik müziğin tartışılmaz efsanesi Jean Michel Jarre… Sadece notaların değil sesin ön planda olduğu bir müzik ortaya koymuş ve bu anlamda bestecilerin aynı zamanda sanatkar olmasına öncülük eden sanatçı 1977 yılında çıkardığı “Oxygene” adlı albümü 18 milyon kopya satıp, uluslararası bir rekor elde etmişti.
REKORLAR KİTABINA GİRDİ
Konserlerindeki görsel şöleni ile daima teknolojinin tüm görkemini seyirci ile buluşturmayı başaran Jean Michel Jarre, izleyici sayısı ile Guiness rekorlar kitabına girdi. Jarre bu bağlamda “All-In-One-Show” konsepti, ses, ışık ve görsel efektleri kendine hayran bıraktı.
Kuruçeşme Arena’daki bir diğer isim de Serdar Ortaç’tı… Bonus turnesi kapsamında Serdar Ortaç 18 Haziran Cuma günü sevenleriyle buluştu. MFÖ, bu yaz da hayranlarını mutlu etti. MFÖ, 20 Haziran’da Boğaz’ın incisi Kuruçeşme Arena’daydı. 23 Haziran’da ise Meyra ve Burak Kut, müzikseverleri coşturdu. 24 Haziran’da başka bir düet sahne aldı. Kubat ve Yasmin Levy, müzikseverlere farklı bir gece yaşattı. 25 Haziran’da Yalın, 26 Haziran’da Deniz Seki, 27 Haziran’da ise duygusal şarkılarıyla gönüllerde taht kuran Mustafa Ceceli sahne aldı. 30 Haziran’da ise Kuruçeşme Arena’da Sertab Erener vardı.
EŞSİZ BOĞAZ MANZARASI
Kuruçeşme Arena’da etkinlikler, konserler hız kesmiyor. Temmuz ayında da yine dopdolu programlar sizleri bekliyor. Yerli yabancı bir çok dünya yıldızının sahne aldığı Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde hayranlarını coşturduğu Kuruçeşme Arena’da Temmuz ayının ilk haftasında sahne alacak isimler ise şöyle: “1 Temmuz’da muhteşem gösteriyle Anadolu Ateşi sahne alacak. 2 Temmuz’da Teoman sevenleriyle buluşacak. 4 Temmuz’da Volkan Konak Kuruçeşme Arena’da olacak. 7 Temmuz’da ise Eros Ramazotti müzikseverleri büyüleyecek… Dünyada 40 milyonluk albüm satış rekorunu elde etmiş bir İtalyan efsanesi… Kariyeri boyunca aralarında Cher, Andrea Bocelli, Tina Turner, Pavarotti, Joe Cocker, Madonna, Anastacia, U2, Santana, Wyclef Jean, Steve Vai, Ricky Martin ve Jon Spencer gibi ünlülerin bulunduğu pek çok kişiyle albümlerinde ve konserlerinde düet yapan isim, Beşiktaş’a geliyor. 2009 yılında çıkardığı son albümü “Alie Radici” ile Avrupa listelerinde ilk beşe yerleşen Ramazotti albüm turnesi kapsamında 7 Temmuz’da Kuruçeşme Arena’da olacak.”

BEŞİKTAŞ KENTLİSİNE ‘Cilt Bakım-Makyaj’ KURSU
Beşiktaş Belediyesi’nin, Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa tüm Beşiktaş Kentlilerine ücretsiz olarak el emeği değerlendirme ve meslek edindirme kursları sunuyor. Yabancı dilden yağlıboya resime, bilgisayardan takı tasarımına kadar pek çok farklı alanda kendinizi yetiştirmek, geliştirmek, bu kursun sonunda kendinize yeni bir mesleki beceri edinmek mümkün. Kurs programını başarı ile tamamlayan katılımcılara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı eğitim sertifikaları veriliyor. Bu programlar arasında yine en çok ilgi gören alanlardan bir tanesi Cilt Bakımı ve Makyaj olarak tanımlanıyor…
Ücretsiz kurslar arasında başlıklardan bir tanesi olan Cilt Bakımı ve Makyaj Kursu, Dikilitaş Semt Evi’nde kursiyerlerini ağırlıyor. Beşiktaş Belediyesi Dikilitaş Semt Evi’nde gerçekleşen kursa geçtiğimiz sezon ilgi oldukça büyüktü. Cilt Bakımı ve Makyaj denince sadece bahar ve yaz ayları değil tüm yıl için bakımdan yüz hatlarıyla ilgili değişik öneriler de kurs boyunca aktarılıyor.
Cilt Bakımı ve Makyaj kursunda makyaj öncesinden nasıl bir hazırlık yapılması gerektiği, çalışma ortamının temizliği ve düzeni, hangi malzeme ve ekipmanların kullanılacağı, kullanılan malzemelerin temizliğinin sağlanması ve korunması, yine cilt bakımı ve makyaj için gerekli olan malzemelerin saklanmasıyla ilgili detaylar aktarılıyor. Cilt bakımı ve makyaj ile ilgili uygulama yapılacak kişinin isteklerinin ve ihtiyaçlarına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Cilt tipleri, özellikleri, yüz özellikleri, yüz kusurları, makyaj türleri hakkında da bilgi veriliyor. Uygulama yapılacak olan ciltte nasıl bir tarz olacağı, renk seçimleri ve kullanım alanına göre makyaj türünün belirlenmesiyle de ilgili yine bilgiler kursiyerlere aktarılıyor. Cildin hazırlanmasıyla ilgili maddeler ise şöyle: Cilt tipiyle ve nasıl bir bakım ve makyaj istendiğine ilişkin öneri ve istek alma, cilt tipinin belirlenmesi, cilt özelliklerini tespit edilmesi, malzeme seçimi, gözün korunması. Cilt bakımı ile ilgili başlıklar da şöyle: Pürüzlerin azaltılması, yüzün dezenfekte edilmesi, yüzde maske yapılması, cildin temizlenmesi, cildin canlandırılması, cildin beslenmesi, cilde vitamin uygulanması ve cildi nemlendirme, göz altı ve göz çevresinin bakımının yapılması, göz maskesinin yapılması.
Yaz okullarına büyük ilgi var
Minikler yaz tatilinde boş durmadılar, Beşiktaş Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yaz okulları kurslarında enerji depolamaya başladılar… Beşiktaş Belediyesi’nin Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte öğrencilerin yaz tatillerini değerlendirerek onları faydalı aktivitelere yönlendirmek amacıyla düzenlediği Yaz Okulları tüm hıyızla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Yaz Okulları için Haziran ayının başlarında çocuklar, istedikleri kurslar için kayıtlarını yaptırma şansını da yakalamıştı.
Yaz Okulları ile ilgili yetkililer başvuru için şu detayları aktarmıştı: “Futbol, Basketbol, Voleybol, Tenis, Yüzme, Drama, Halk Oyunları, Bale, İngilizce, Bağlama, Gitar, Keman ve Resim branşlarında faaliyet gösteren yaz okullarına başvurular için ön kayıtlar 1 -8 Haziran 2010 tarihleri arasında alınacak.”
Ön kayıtlar ise, Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Bir kişinin üç branşa kadar ön kayıt yaptırabildiği Yaz Okullarından 7-16 yaş grubundaki tüm çocuklar gönüllerince yararlanabildiler. Haziran ayının son haftasında start alan Beşiktaş Belediyesi’nin Yaz Okulları Kursu, Ağustos ayının son haftasına kadar aralıksız bir şekilde devam edecek.

AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-1
Sanatla dopdolu bir yılı daha Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi geride bıraktı. Sergilerin seminerlerin dinletilerin de yapıldığı merkezde, sevilen tiyatro toplulukları 7’den 70’e herkesi kah güldürdü kah ağlattı. Birbirinden güzel oyunlarla dolu bir sezon daha sanatla tamamlanmış oldu. Bahar döneminde de yine adından söz ettirdi ve Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi, birbirinden seçkin konukları da ağırladı.
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde Mart ayında yine birbirinden güzel oyunlar sanatseverlerleydi. 22 Mart’ta W. Gordon Smith’in Van Gogh adlı eseri sahnelendi. Ülkü Tamer’in çevirdiği oyunda Hakan Gerçek yönetti ve oynadı. Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde seyirciyle buluşan oyunla ilgili detaylar ise şöyle: “Oynayan-yöneten: Hakan Gerçek. Sahne tasarımı: Nurullan Tuncer. Işık tasarımı: Cem Yılmazer. Kostüm-aksesuar: Aslı Ataseven. Video tasarımı: Doğuş Bitecik. Müzik: Aria. Vokal: Oya Küçümen. Yönetmen Yardımcısı: Müge Toygartepe. Asistan: Nur Dilara Gül.”
Oyunla ilgili Hakan Gerçek’in oynadığı ve yönettiği oyunla ilgili ise yaptığı açıklama şöyle: “Yaratılan renkler, çizgiler. İnsan doğasının neler yaratabileceğinin kanıtı.. Hissettiklerini kağıda aktarma yeteneği. Bu yeteneğin çok çalışarak geliştirilmesi… Hiçbir karşılık beklemeden çalışmak. Sadece sevmek, merak etmek. Bu yolculukta çekilen acılar, hüzünler, çatışmalar. Yaratılan yüzlerce eserin karşılığını görememek ve acılı yaşamın ardından acılı bir son…Ama tüm bunlardan duyulan o rengarenk haz…Van Gogh… Sevmek ve çalışmak üzerine kurulu bir hayat hikayesi.. Bir portre…” Van Gogh Postacı Roulin’in portresini yaptıktan sonra “onun hakkında ne düşündüğümü aktarmak istedim” diyor… Ben de bu müthiş ressamı sahneye taşıyorum ve soruyorum: “Onun hakkında ne düşündüğümü aktarmak istedim. Bilmiyorum, bilemiyorum başarabildim mi?” diye de ekliyor.
Akatlar Kültür Merkezi’nde tiyatroseverler Şubat ayı boyunca birbirinden değişik oyunlarla kah güldü kah üzüldü… Melih Cevdet Anday sahnesinde Umut Kantoğlu, seyredenleri adeta kahkahaya boğdu… Kantoğlu, 1 Nisan 2008’de başladığı tek kişilik oyununa yeni sezonda da devam ediyor. Genç komedyen “Yolun daha çok başındayım. Fakat izleyicilerin ilgisinden çok mutluyum, onlara layık olmak için gereken her şeyi yapacağım” diyor.
Halen bir üniversite öğrencisi olan Umut’un içeriğini tamamen kendisinin yazdığı, zaman zaman da doğaçlamalarla devam eden oyununda; kendisinden, ailesinden, yakın çevresinden ve hayallerinden verdiği örneklerde aslında hepimizin benzer anıları olduğunu anlatıyor.
Uğur Uludağ’ın sevilen oyunu ‘Sen olmasaydın’ büyük ilgi gördü. Oyunun konusu şöyle aktarılıyor: “Birbirlerini ve ilişkilerini farklı koşullarda sınayan, arada bir ateşkes, arada bir esaret, arada bir ihanet, arada bir çırpınışın yaşandığı bir ilişkiyi; “Erkekler bizi ne zaman anlayacak?”, “Kadınları anlamak imkansız!” söylemleriyle; bol kahkahayla anlatmış Uğur Uludağ. Biz olmak için ben olmaktan vazgeçenlerin hikayesi…”
Farklı bir proje daha Akatlar Kültür Merkezi’nde hayat buldu. Semaver Kumpanya’nın gerçekleştirmiş olduğu etkinlikte, seyirciler yapımı ilginç ve çarpıcı buldular. Semaver Kumpanya 2005-2006 sezonunda Irvine Welsh’in aynı adlı kült romanından Harry Gibson tarafından uyarlanarak İngiltere’de sahnelenen, ardından Richard McCarthy ve Olivier Peyon tarafından fransızcaya çevrilen “Trainspotting” adlı oyunu Ani Haddeler Pekman’ın çevirmenliğinde dilimize kazandırmış oldu. Konusu ise şöyle tanımlanıyor: “Danny Boyle’un 1996 yapımı sinema uyarlaması ile bütün dünyada ün kazanan “Trainspotting”, eroin bağımlılarının yaşamın ve ölümün kıyısındaki hayatlarını anlatan yürek burkan bir öykü…”, “Trainspotting”i Işıl Kasapoğlu sahneliyor. Oyunda Semaver Kumpanya’ya Çıplak Ayaklar Kumpanyası danslarıyla, Nehir Çinkaya da sahnede canlı olarak çalıştığı resimleriyle eşlik ediyor. Oyunun müzikleri de Baba Zula tarafından gerçekleştirildi. (DEVAM EDECEK)

MUSTAFA KEMAL MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-1
Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi dopdolu bir yılı daha geride bıraktı. Sergilerin seminerlerin dinletilerin de yapıldığı merkezde, birbirinden güzel etkinlikler gerçekleşmiş oldu. Bahar döneminde de yine adından söz ettirdi ve Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi, açılışlarıyla da birbirinden seçkin konukları da ağırladı. Ocak ayında farklı bir oyunla sanatseverleri ağırladı. Yurdun dört bir yanından gelen kursiyerlerin sergilediği Peterpan Müzikali, adından çok söz ettirdi.
Peter Pan Müzikali, Murat Karamanoğlu yönetiminde Güzel Sanatlar Oyuncuları Akademik Tiyatro Topluluğu tarafından “Türkiye’nin ilk mega çocuk yapımı” olarak Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleştirildi. Peter Pan’ in müziklerini Deniz Sipahi yazdı, koreografisini ise Neslihan Öztürk gerçekleştirdi. Peter Pan müzikali, dokuz ayrı kentimizde yapılan seçmeler sonucunda belirlenen 750 çocuk tarafından sahneye kondu. 7-17 yaş arası çocuklar arasında yapılan elemelerle belirlenen kadroyla, 15 Haziran’dan itibaren oyunun prova çalışmalarına başlamıştı. Peter Pan, ilk olarak 4 Ekim 2009 tarihinde Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde (MKM) sahneye kondu. Peter Pan çocuk müzikalinin, İstanbul’daki gösterimlerinin ardından on kentte en az 128 oyun sahnelenmesi planlandı. Peter Pan’in Türkiye’deki gösterimlerinin bir kısmı İngilizce’ydi. Ekim 2009’dan Nisan 2010’a kadar çeşitli sahnelerde çocuklarla buluştu.
Bu arada Peter Pan müzikaliyle ilk kez bu boyutta bir yapım gerçekleştiren Güzel Sanatlar Oyuncuları Akademik Tiyatro Topluluğu Türkiye’de çocuk tiyatrosunun gelişmesi için yaptığı çalışmalarla dikkat çekmişti. Klasik tiyatro oyunlarının yanı sıra her yıl en az üç çocuk oyunu sahneleyen Güzel Sanatlar Oyuncuları bu alanda değerli yapımlara imza attı. Geçen yıl 10. sanat yılını kutlayan topluluk, Çocuk Müzikalleri Birimi’ni de hayata geçirdi. Yine geçen yıl 120 kişilik Alaaddin Müzikali ile 70 temsil veren Güzel Sanatlar Oyuncuları Akademik Tiyatro Topluluğu’nun bu oyunu 50.000 seyirci tarafından izlendi. Müzikal bütün sezon boyunca İstanbul da 200 Kişilik ekip ile Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde hafta sonları; İzmir de 250 kişilik ekip ile E.Ü. Atatürk Kültür Merkezi’nde hafta sonları; Antalya da 150 kişilik ekip ile Atatürk Kültür Merkezi’nde her ay iki haftasonu; Gaziantep’te 75 kişilik ekip ile her ay bir hafta sonu seyirci ile buluştu.
İstanbul 2010 programları şöyleydi: “17 Ocak- Saat: 13.00, 20 Ocak Çarşamba- Saat: 11.00 ve Saat: 14.00, 24 Ocak pazar-Saat: 13.00, 31 Ocak Pazar- Saat: 13.00, 7 Şubat Pazar- Saat: 12.00 ve Saat: 15.00 İngilizce, 28 Şubat Pazar- Saat: 13.00. 14 Mart Pazar- Saat: 13.00, 21 Mart Pazar- Saat: 13.00, 4 Nisan Pazar- Saat: 13.00, 4 Nisan Pazar- Saat: 16.00, 11 Nisan Pazar- Saat: 13.00 ve Saat: 16.00, 18 Nisan Pazar- Saat: 13.00.”
Mustafa Kemal Merkezi’nde Mart ayında yine çok özel programlar sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Dünyaca ünlü show ilk kez Türkiye’de müzikseverleri büyülerken İstanbul Resitalleri kapsamında yer alan seçkin sanatçılardan diğer bir isim Alice Sara Ott, Beşiktaş’taydı. Büyük show Beşiktaş Belediyesi MKM’de herkesi görkemli dünyasına çağırdı. Dünyanın en büyük çalgıları ünvanına sahip olan Mass Ensemble Show Türkiye sahnelerindeydi. En büyük çalgılardan oluştuğu söylenen ve hatta Las Vegas Cirque De Soleil ve Ibiza adasının ünlü Planet String partisinde bazı çalgıları kullanılan Mass Ensemble Earth Harp, ilk defa Türkiye’ye geldi. Muhteşem bir ses ve görüntü şovu olan Mass Ensemble gösterisi Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleşti. Gösterinin tarihleri ise şöyleydi: “4 Mart 2010 Perşembe Saat: 20:30, 5 Mart 2010 Cuma Saat: 21:00, 6 Mart 2010 Cumartesi Saat: 21:00.”
Performansı ile eleştirmenlerden tam not alan Alice Sara Ott, Mustafa Kemal Merkezi Atilla İlhan Salonu’nda sanatseverler ile buluştu. Piyanist Alice Sara Ott, 17 Mart’ta Mustafa Kemal Merkezi’nde müzikseverleri karşıladı. Genç kızlığından henüz çıkmakta olan Münih doğumlu Alman-Japon Alice Sara Ott Avrupa ve Japonya’nın büyük ve önemli salonlardaki konserleri ile önemli derecede iyi eleştirilerle karşılaşıyor. Henüz daha 13 yaşındayken Hamamatsu yarışmasında “En Büyük İstikbal Vadeden Genç Sanatçı” ibaresi ile selamlanan Ott, Silvio Bengalli yarışmasında birinci olunca müzikseverler ciddi bir genç deha ile karşılaştıklarını anladılar. Solo konserlerinin yanısıra yer aldığı festivaller arasında Heimbach, Zurich Festival, Davos Festival ve Schwetzinger Schlossfestspiele birlikte yer aldığı sanatçılar arasında Lars Vogt, Gustav Rivinius, Tadjana Masurenko ve Peter Sadlo sayılabilir. Alice Sara Ott ayrıca Klavierfestival Ruhr, Schleswig Holstein Music, Mecklenburg Vorpommern ve Brunswig Classix festivallerinde sürekli olarak çalıyor. Alice Sara Ott’un 2009/10 sezonunda, Auditorium du Louvre; Alder Series Berlin; Vienna Konzerthaus; Cincinnati Symphony – Şef Paavo Jarvi; Danish Radio National S. Orchestra – Şef Robin Ticciati; Royal Stockholm Philharmonic – Şef Sakari Oramo; NDR Hamburg – Şef Alan Buribayev; Munich Philharmonic – Şef Thomas Hengelbrock ile programları bahsedilmeye değer aktiviteleri arasında yer alıyor. Program ise şöyleydi: “Mendelssohn, Beethoven, Chopin, Liszt. Mendelssohn (Variations serieuses Op. 54), Beethoven (Ayışığı sonatı), Chopin (Selection of Chopin Walzes, Grande valse brillante Es-Dur op. 18, 3 Valses brillantes op. 34, Grande valse As-Dur op. 42, 3 Valses op. 64, Valse As-Dur op. posth. 69 Nr. 1, Valse h-Moll op. posth. 69 Nr. 2, Valse Ges-Dur op. 70 Nr. 1, Valse f-Moll op. 70 Nr. 2, Valse Des-Dur op. 70 Nr. 3, Valse As-Dur, Valse E-Dur, Valse e-Moll, Valse a-Moll). Liszt (Transandantal Etüd No.9, Ricordanza Andantino As-Dur, Transandantal Etüd No.10, Allegro agitato molto f-Moll.)
Genç Ustalar Beşiktaş Çağdaş’taydı. Beşiktaş Belediyesi, “Genç Ustalar / Usta Gençler ” başlıklı projesi, Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde İstanbullu sanatseverlerin ilgisine sundu. Kent insanına çağdaş yaşam mekanları sunan Beşiktaş Belediyesi sanatın toplum genelinde yaygınlaşmasını ve sanat bilinci yaratmayı hedefleyen etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Beşiktaş Belediyesi, Çağdaş Türk Resminin Genç Kuşağı’na ait sanat yapıtlarını sanatseverler ile buluşturdu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın katılımı ile Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde açılan sergi, bir ay süresince, sanatseverlere tam bir sanat şöleni yaşattı. Küratörlüğünü Deniz Özen’in yaptığı ‘’Genç Ustalar / Usta Gençler’’ adını taşıyan projede Beşiktaş Belediyesi ve rh+ Artmagazine dergisi birlikte destek verdi. Proje çağrısına yanıt veren genç ressamlar arasından 100’e yakın sanatçının yapıtının yer aldığı sergi için Prof. Kaya Özsezgin de özel bir katalog hazırladı.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal genç sanatçıların sanata yaptıkları katkıyı takdir duygularıyla karşıladıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Ülkelerin kültür ve sanat alanındaki gelişmişlik düzeyleri, çağdaşlığa ne kadar yakın olduklarının da önemli bir göstergesidir. Yerel yönetimler olarak bizlere bu alanda önemli sorumluluk ve görevler düştüğü kanısındayım. Belediye olarak sanatı halkın hizmetine sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. “Genç Ustalar / Usta Gençler” sergimizde yer alan 100 değerli sanatçımızın her bir eseri, birey olarak yeni bir bakış açısı kazanmamızı sağlarken aynı zamanda evrensel değerler ışığında çağdaş dünyayı yorumlamamızda bize yardımcı oluyor.” (DEVAM EDECEK)

LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-1
Sanatla dopdolu bir yılı daha Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi geride bıraktı. Sergilerin seminerlerin dinletilerin de yapıldığı tüm Beşiktaş Belediyesi kültür sanat çatısı altındaki tüm merkezlerde olduğu gibi, Levent Kültür Merkezi’nde de birbirinden güzel akşam sanatsal sohbetlerle renklendi. Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda film gösterimlerinin yanı sıra Belgesel Film gösterimleri de 2010 sezonuna damgasını vurdu. ‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ akşamlarında film gösterimlerinin ardından filmle ilgili söyleşiler de gerçekleşti. Bahar döneminde de sinemaseverleri de katılımıyla gerçekleşen organizasyonlarıyla adından söz ettirdi ve Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi, birbirinden seçkin konukları bir arada ağırladı. Sinema gösterimleri ilgiyle takip edildi. Şubat ayında sinemaseverler Amerikan yapımı bir filme merhaba dedi… Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda komediseverler ve romantik film tutkunları için bire bir iyi gelecek film “Arkadaşımın Aşkı” Şubat ayında gösterimdeydi… Amerikan yapımı film, üç kişi arasındaki çelişkiyi irdeledi… Filmin konusu ise şöyleydi:
“Çok güzel, akıllı ve dikbaşlı Alexis, Dustin’in hayallerindeki kadındır. Ancak birkaç haftalık flört döneminin ardından aşk sarhoşu Dustin’in gözü açılmaya başlar. Alexis’in ilişkiyi sürekli olarak yavaşlattığını anlama noktasına gelmiştir. Kadını gerçekten kazanabilmek için çaresizlik içinde en iyi arkadaşı Tank’in yardımına başvurur. Kendisini “Geri tepme uzmanı” olarak tanımlayan Tank, kadınları önce baştan çıkartıp sonra adeta delirterek onlardan ayrılma konusunda ustadır. Sevgilisi tarafından bir kenara fırlatılmış erkeklerle sözleşme yapar, onların eski sevgilileriyle ilişki başlatarak o kadınlara hayatlarının en berbat ilişkisini yaşatır. Öyle iğrenç bir deneyim yaşatır ki, onunla ilişki kuran kadınlar en kısa sürede eski sevgililerine geri dönüş yolları aramaya başlar. Ancak sihirli değneğini Alexis üzerinde denemeye kalkışan Tank, hayatının en büyük sınavıyla karşı karşıya kalır. Alexis onun blöfünü görebilen ilk kızdır. Alexis’in zekası karşısında şaşkına dönen Tank, en iyi arkadaşı Dustin’e duyduğu sadakat ile onun kız arkadaşına hissettiği tuhaf çekim duygusu arasında bocalamaya başlarken iki arada bir derede kalacaktır.”
Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda saat: 12.00 ile 16.00 saatleri arasında gösterilen filminin diğer detayları şöyle sıralanabilir:
“Tür: Komedi-Romantik Yönetmen: Howard Deutch Senaryo: Jordan Cahan Yapımcı: Dane Cook, Adam Herz, Barry Katz, Doug Johnson, Guymon Casady Görüntü Yönetmeni: Jack N. Green Müzik: John Debney Süre: 1 saat 41 dk.”
Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda Mart ayında da film gösterimleri devam etti. Bir Norveç Filmi olan ‘Kuzey’ Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sinemaseverleri ağırladı. Mart ayı boyunca hafta içi ve hafta sonu olmak üzere 14.00 ile 16.30 saatleri arasında gösterilen 2009 yapımı film hakkında detaylar şöyleydi: “Yönetmen: Rune Denstad Langlo. Senaryo: Erlend Loe. Müzik: Ola Kvernberg. Görüntü Yönetmeni: Philip Ogaard. Oyuncular: Anders Baasmo Christiansen, Marte Aunemo, Celine Engebrigtsen, Kyrre Hellum, Mads Sjogard Pettersen. Filmin türü: Komedi – Dram. Yapım: Norveç. Dil: Norveç. Konusu ise, “Kuzey, geçirdiği sinir krizinin ardından kayak sporunu bırakıp hüzünlü, bir inziva hayatı sürmeye başlayan Jomar’ı anlatan ve romantik doğa manzaraları içinde ilerleyen mizah duygusu yüksek, başarılı bir yol komedisi. Beş yıl sonra Jomar kar motosikletine binip, yeni bir başlangıç yapmak için gerçekliğe, eski kız arkadaşının ve o zamana dek varlığından bihaber olduğu oğlunun yanına, kuzeye doğru tuhaf ve dramatik bir yolculuğa çıkar.” şeklinde sinema tutanaklarında filmin konusu yer edinmişti. (DEVAM EDECEK)

ORTAKÖY KÜLTÜR MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-1
Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi dopdolu bir yılı daha geride bıraktı. Sergilerin yapıldığı oyunların sahnelendiği merkezde, sevilen tiyatro toplulukları sanatseverleri bir araya getirdi.
Şubat ayından bu yana birbirinden güzel oyunlar tiyatroseverleri karşıladı. Şubat ayının ikinci haftasında seyirciyle buluşan Lady Macbeth, son haftada da yine tiyatroseverlerin karşısındaydı. İstanbul Sanat Tiyatrosu Lady Macbeth ile, kadınca hırsların sahne önündeki korku ve gerilim dünyasına izleyenlerini götürdü. İhtiras yorgunu ve kadınca hırslarıyla kendisini, kocasını ve ülkesini felakete sürükleyen bir kadının öyküsü olarak karşımıza çıkıyor. Oyun boyunca kıran kırana bir iç hesaplaşmaya tanık oluyorsunuz. Ünlü eseri bir kadının penceresinden tüm kadınlara ve erkeklere sunan Lady Macbeth günümüz dünyasında da iyi ve kötünün bir bileşkesi olarak zamana, hırslara ve dönen çarklara parmak da basıyor. Afife Jale Sahnesi’nde tiradın yanı sıra minikler de unutulmadı. Sevimli Dinazor isimli oyunuyla Tiyatro Alkış minik tiyatroseverlerin karşısındaydı. Şubat ayının son iki gününde miniklerin neşesi oldukça yerindeydi. Ebeveynleriyle neşeli saatler geçiren minikler, Sevimli Dinazor’un hikayesine tanık oldular. Oktay Şenol’un yazıp yönettiği oyunun konusu şöyleydi: “7-8 yaşlarındaki Cem yeni taşındıkları evin bahçesinde dolaşırken, büyük bir yumurta bulur. O yumurtadan dinozor yavrusu çıkar. Cem ile Dinozor arkadaş olurlar. Cem Dinozoru evine götürecekken, bir bilim kurumundan yumurtayı çalan kötü profesör Somurtuk peşlerine düşer. Cem uzun bir uğraşıdan sonra Annesini ikna eder. Artık Dinozor, Cem’in arkadaşı ve evin bir parçası olmuştur. Bir gün komşunun kızı Zeynep ile tanışırve Zeynep yanlışlıkla bir olay sonucu evdeki dinozoru öğrenir. Bunu kimseye söylemez ve onlarla arkadaş olur. İkinci gün Cem’in babası Oktay iş seyehatinden döner ve evde ilk olarak Dinozoru görür ve bayılır. Oktay’ın tüylü hayvanlara karşı alerjisi vardır. Bir şekilde dinozorun neden evde olduğunu izah etmeye çalışırlar ama Oktay herşeye rağmen Dinozor’un evden gitmesini sağlamaya çalışacaktır. Bunu haber vermek için bir bilim kurumuna giderken, hapisten kaçan kötü profesör Somurtuk’a rastlar. Profesör Oktay’ı bilim adamı olduğuna ikna eder. Bu arada Anne, Cem ve Zeynep; Dinozorun evde kalmasını istiyordur. Bunun için Annenin aklına bir fikir gelir. İki tane dinozor kostümü yaptırır ve Cem ile Zeynep’e giydirir. Baba ve profesör eve gelirler, fakat evde birden fazla dinozor vardır. Bu yüzden bir türlü gerçek dinozoru bulamazlar. Bu arada Baba tesadüfen profesörün hapisten kaçan sahte bir bilimci olduğunu öğrenir ve polise yakalattırır. Böylece baba da Dinozor’un evde kalmasına razı olur ama bundan mutludur.”
Şubat ayının son iki günündendeki bir diğer etkinlikte Tarkan Bulut sahnesiydi. Afife Jale Sahnesi’nde Tarkan Bulut gösteride, Amerika’daki bir Türk’ün hallerini ve bir Türk’ün Amerika’ya alıştıktan sonra Amerika’nın hallerini anlatmanın yanısıra, günlük hayatımızda dikkate almadığımız detayları, gündemi ve Türklerin seks hayatını dinamik bir tempo ve müthiş bir mizah anlayışı ile sundu. Gösteri, iki bölümlü ve 120 dakika süren bir güldürü komediseverlerin karşısındaydı… 12 ve 26 Şubat’ta sahnelenen stand-up tiyatroseverleri kahkahaya boğdu. Bir çok yenilik Ortaköy Kültür Merkezi’nde bahar aylarında da devam etti.
Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde Mart ayında da tiyatro oyunları sahne dedi. Kadınlar, Erkekler ve Çelişkiler adlı oyun Mart ayında seyirciyle buluştu. Ortaköy Kültür Merkezi’nde Mart ayının ilk ve ikinci yarısında sanatseverler ile buluşan oyunla ilgili şunlar söyleniyor: “Özellikle kadınlar şaşkın. Çünkü zırhları kırılıyor. Çünkü sahnede şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir performans var. Bu oyundaki herkes sizden biri hatta sizsiniz, düğünde göbek atan adamdan,burcunun ne kadar tehlikeli olduğunu bilen kadına, karısını aldatan adama kadar… Bir tokat gibi yüzünüze çarparken şimdiye kadar başınıza gelen her şey, sizler gülmekte olacaksınız. İlk ne zaman el ele tutuştunuz, nasıl öpüştünüz ve o kızın yanında başınıza neler geldi. Ve aman sahnedeki sarışın siz olmayasınız. Sarışın bir kızdan bahsedilirken – işte o sizsiniz. Artık rolünüz var oyunda. Bu oyun 20 yıl öncesinde ve 20 yıl sonrasında, aşkla ilgili değişmeyen açmazlarla dalga geçen bir oyun. Daha fazla şaşırmak ve daha fazla gülmek için kendinize bir şans verin.”
(DEVAM EDECEK)

İlçe Milli
Eğitim’den panel
Beşiktaş ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü Haziran ayının son haftasında, günümüzün hızla değişen eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, eğitime planlı ve yenilikçi bir yaklaşım getirmek amacıyla “Eğitim Stratejileri Panel ve Çalıştayı” düzenledi. Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı iki oturumlu çalıştaya konusunun uzmanı çok sayıda katılımcı davet edildi. 5018 sayılı kanunla zorunlu hale getirilen ‘stratejik planlama’ konusundaki bu çalışma okul idaresi, öğretmen ve öğrencilerle birlikte, öğrenci temsilcileri, işletmeler, ilçe teşkilatları, hukukçular, emniyet mensupları, sağlık mensupları, sivil toplum kuruluşları, sosyal hizmet uzmanları ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda konuğu ağırladı. Stratejik planlamanın etkili ve amacına ulaşılır olmasına yönelik düzenlenen panele Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı İletişim Profesörü Dr. Haluk Gürgen Kurum Kültürü oluşturma ve değerlerin önemine değindi. Öğretmen Akademisi Vakfı Genel Müdürü Kayhan Karlı ve Uluslararası Kalite Derneği Genel Sekreteri (KalDer) İrfan Onay kaliteli eğitim için öğretmenlerin sürekli yenilenmeleri ve gelişmelerinin gerekliliğinden bahsetti ve alternatif olarak uzaktan eğitim gibi öneriler getirdi. İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Üstün Ergüder’in Boğaziçi Üniversitesi Stratejik Planlaması’nın yapılış sürecindeki deneyimleri aktarması ve soru cevaplarla panel sona erdi.
MHP’nin çalıştayına büyük ilgi vardı
“TÜRKİYE NEREYE SÜRÜKLENİYOR?”
Türkiye’de terör konusu sıcak gündemini korurken ve anayasa paketi ile ilgili referandum yaklaşırken Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde gelişmelerle ilgili bir panel düzenlendi.
Milliyetçi Hareket Partisi Beşiktaş İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği “Türkiye nereye sürükleniyor” adlı panele MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şafak İstanbul Milletvekili konuşmacı olarak katıldı. Afife Jale Salonu’nda yer alan katılımcılar, Ümit Şafak’ın konuşmalarını dikkatlice takip etti. MHP İstanbul İl Teşkilat Başkanı Yüksel Aydın ve MHP Beşiktaş İlçe Başkanı Celal Kösedağ birer konuşma yaptılar. Ayrıca panele katılımcılar arasında MHP İl Başkanlığı’ndan ve Beşiktaş İlçe Başkanlığı’ndan da üyeler hazır bulunurken Beşiktaş’ta muhtarlardan, sanatçılardan ve vatandaşlardan da ilgi büyüktü.
Radyo Beşiktaş’a özel açıklamada bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şafak, gerçekleşen terör olaylarıyla ilgili düşüncelerini ve yaklaşan referandumla ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “Aslında Beşiktaş İlçe Başkanlığı’mızın düzenledği bu toplantının adı Anayasa değişikliği ve Demokratik açılımdı tabi bu toplantı planlandığı zaman terörde bu kadar sıcak gelişmeler yoktu. Türkiye’nin son günlerdeki gündemi maalesef PKK terör örgütünün işlediği cinayetler. Türkiye nereye sürükleniyor, sorusunun cevabını bulmak için önce 2002 yılına gitmek lazım. 2002 yılında bir hükümet değişikliği olmuş, Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidara gelmiş ve o günlerde terör 0 olarak 57. hükümet tarafından AKP’ye teslim edilmişti. 58-59 ve 60. hükümetleri kuran Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde terör azmış. Azma sebeplerine bakmak lazım. Türkiye’de terörü ayrı değerlendirmek lazım. Güneydoğu’da yaşayan bu ülkenin öz be öz vatandaşı olan, asli unsuru olan, Kürtçe konuşan kardeslerimizi ayrı değerlendirmek lazım. Bu millet bu devlet bu ülkede yaşayan herkesi kucaklarken devleti yıkmak isteyen PKK terör örgütüne karşı da acımasız olmalı. Anayasa değişikliği toplumun tamamını kapsayan bir değişiklik değildir. Anayasa da kutsal metinler de değildir. Değiştirilebilir, geçmiş dönemlerde de değiştirilmiştir 1982 Anayasası. Ancak parlamentoda bütün siyasi partilerin eşit üye verdiği bir komisyonla değişiklikler görüşülmüş ve değişiklik yapılmıştır. Bu anayasa değişikliği ise Sakarya’da bir otelde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin istediği değişiklikler hukukçular tarafından ele alınmış, bir hafta kala benim değişikliğim bu diyerek siyasi partilerin önüne konulmuş bir Adalet ve Kalkınma Partisi anayasası değişikliğidir bu. Adalet ve Kalkınma Partisi’ni zaten ilgilendiren 3 maddedir. Birincisi, siyasi partilerin kapatılmasının meclise geçmesi maddesi, bunu kendi partilerinde milletvekillerinden bir kısım vicdanlı ve ülkesini seven milletvekillerinin de oylarıyla reddedildi. Diğeri anayasa mahkemesiyle, hakimler savcılar yüksek kurulunun yapısının ve sayısının değiştirilmesi maddesidir. bundan gerisi tatlandırıcı olarak konulmuştur paketin içerisine. Biz MHP olarak hazırlanış aşamasında esastan ve usulden karşı olduğumuzu belirttik. Milletimizin huzuruna çıkıp kapı kapı dolaşıp bu anayasa paketine hayır da hayır vardır diyerek red oyu verilmesini sağlayacağız inşallah.” Didem TUTAL

SPOR HABERLERİ

RÜYA DEĞİL GERÇEK
Q7 BEŞİKTAŞ’TA
BEŞİKTAŞ taraftarının hayali gerçek oldu, yönetim İnter’in dünyaca ünlü yıldızı Quaresma’yı renklere bağladı. Kartal’ın süper transferi Ricardo Quaresma, İnönü Stadı’nda rekor sayıda taraftarın katıldığı törenle 3 yıllık sözleşme imzaladı. Quaresma transferi camiayı büyük bir sevince ve heyecana boğdu!..
Gelişiyle İstanbul’u sallayan Ricardo Quaresma, kendisi için düzenlenen görkemli imza töreniyle de tarihe geçti. Atatürk Havalimanı’nda yaklaşık 2 bin Beşiktaş taraftarının karşıladığı Portekizli yıldız, BJK İnönü Stadı’nda rekor sayıda 21 bin 500 taraftarın katıldığı törenle 3 yıllık sözleşme imzaladı.
107 yıllık Beşiktaş Kulübü’nün en önemli transferi olan Ricardo Quaresma Maslak Acıbadem Hastanesi’nde 2 saat boyunca bir dizi muayene ve teste tabi tutuldu. Portekizli futbolcu İnönü Stadı’na gelerek kendisini resmen Beşiktaşlı yapan mukaveleyi imzaladı.
İmza tören için saha içinde oluşturulan platforma önce kulüp Başkanı Yıldırım Demirören ve Portekizli oyuncunun tranfserinde büyük rol oynayan futbol komitesi Başkanı Serdal Adalı geldi. Yönetim kurulunun diğer üyelerinin de hazır bulunduğu törende Quaresma en son sahaya çıktı. Taraftarların sahaya çıkmasıyla büyük sevgi gösterisinde bulunduğu yıldız futbolcu, el sallayarak karşılık verdi. Törende kısa bir konuşma yapan Başkan Demirören, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük transferinin Quaresma olduğunu söyledi. Demirören taraftarın, camianın ve teknik direktörün istediği Quarsema’yı aldıklarını belirterek, “Quaresma kulübü taraftarları sevdiği için geldi. Olan olmuştur. Geçmiş geride kaldı. Hep beraber Quaresma gibi yıldızlarla şampiyonluğu kovalayacağız” dedi.
Başkan Yıldırım Demirören’den sonra söz alan Ricardo Quaresma, “Buraya geldiğim için çok mutluyum. Çünkü büyük bir kulübe ve taraftara geldiğimi biliyorum. Buraya gelmem hayatımın en güzel anı oldu. Size söz veriyorum her şeyimi vereceğim. Gerekirse bu takımın şampiyonluğu için saha içinde kanımı bile son damlasına kadar akıtacağım. Hep beraber şampiyonluklar yaşayacağız” diye konuştu. Portekizli oyuncu imza töreni sonunda platformdan inerek saha kenarında dizili toplarla şov yaptı.
TARAFTAR ÇILDIRDI
Beşiktaş’lı taraftarlar Quaresma’nın imza töreninde tribünde adeta çıldırdı ve şov yaptı. Taraftarlar, “Şımart bizi başkan, çıldırt bizi başkan, Robinho” yazılı pankart açarak, Brezilyalı yıldızın transferini istediler. Taraftarlar, Quaresma için ise “You are football idol, Quaresma (Sen futbol idolüsün)” yazılı pankart açtı. Öte yandan, töreni izlemek için inönü Stadı’na giden yaklaşık 100 taraftar bir anda Beşiktaş Caddesi’nde yola inip, trafiği kesti. Yola durup bir süre slogan atan taraftarlar, polislerin uyarısıyla dağıldı.
KİMDİR?…
BEŞİKTAŞ’IN anlaşmaya vardğ Portekizli futbolcu Ricardo Quaresma, 26 Eylül 1983’te Lizbon’da doğdu. Sporting Lizbon, Barcelona, Porto, Chelsea ve Inter formalar giyen ve açk ad Ricardo Andrade Quaresma Bernardo olan Portekizli futbolcu, 1.73 metre boyunda. Sporting Lizbon’da 2001-2003 sezonlarnda 67 maçta 13 gol kaydeden Quaresma, Barcelona’da ise 2003-2004 sezonunda 26 maçta 2 gol atabildi. Porto’da 112 maçta 32 gole imza atan Portekizli futbolcu, 2008’de İtalya’nn Inter takmna transfer oldu. Inter’de 24 maçta 1 gol atan Quaresma, sonra İngiltere’nin Chelsea takmna kiraland. Daha sonra yeniden Inter’e dönen Portekizli futbolcu geçen sezon fazla forma şans bulamad ve Dünya Kupas’na katlan Portekiz Milli Takm’na da seçilemedi. Sporting Lizbon ile birer lig, Portekiz Kupas ve Portekiz Süper Kupas kazanan Quaresma, Porto’da ise FIFA Dünya Kulüpler Kupas, 3 lig şampiyonluğu, 1 Portekiz Kupas, 2 de Portekiz Süper Kupas sevinci yaşad. Inter’de 1 UEFA Şampiyonlar Ligi, 1 lig şampiyonluğu, 1 de İtalya Kupas şampiyonluğu gören Portekizli futbolcu, Chelsea’deki ksa süreli birlikteliğinde ise bir UEFA Kupas gördü. Portekiz’de 2005 ve 2006 yllarnda ”Yln Futbolcusu” seçilen Quaresma, 2007’de de yine ülkesinde ”Altn Top” sahibi oldu.
Tello’ya göre Quaresma
Beşiktaş’ın Şilili oyuncusu Tello, Sporting Lizbon’da bir dönem beraber oynadığı Quaresma’yı şöyle anlatmıştı: “Onu S. Lizbon’da A takıma yükseldiği ilk günden bu yana tanıyorum. Daha sonra büyük takımlara transfer oldu ve görüşmelerimiz devam etti. Tüm gücünü Beşiktaş için kullanacağına eminim. 7 yılda bir problem çıkardığına şahit olmadım. Belki genç olduğu dönemlerde bazı sıkıntılar yaşamıştır ama artık yaşı ilerledi ve kişiliği de oturdu.”

KARTAL’IN RAKİBİ BELLİ OLDU
FAROE ADALARI’NDAN VIKINGUR GOTA
Beşiktaş’a halı saha takımı gibi rakip.. Siyah Beyazlılar’a UEFA Avrupa Ligi 2. ön elemesinde Faroe Adaları’nın Vikingur Gota Kulübü çıktı. Kulüp, 2008 yılında Gi Gota ve Leirvik If kulüplerinin birleşmesiyle kuruldu. Oyuncularının büyük bir çoğunluğunu 1926 yılında kurulan Gi Gota Kulübü’nden alan Vikingur, Leirvik If kulübündense daha az futbolcuya şans verdi. Vikingur, 2009 yılında kazandığı Faroe Adaları Kupası’yla UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkını kazandı. Vikingur’u daha önce Faroe Adaları Milli Takımı’nda da görev yapan 49 yaşındaki teknik adam Jogvan Martin Olsen çalıştırıyor. Takım, öğrenci ve işçilerden oluşuyor.
İlk maç 15 Temmuz’da İstanbul’da. Rövanş ise 22 Temuz’da deplasmanda. Maçlarını 2 bin kişilik Serpugerdi Stadı’nda oynayan Vikingur, 13 haftası sona eren Faroe Adaları Ligi’nde 17 puanla 6. sırada yer alıyor. Kadrosunda ise Macar kaleci Geza Turi ve Macar forvet oyuncusu Zoltan Bükszegi olmak üzere iki yabancı bulunuyor.
Vikingur’dan İskoçya’nn Ross County ekibine transfer olan ve Beşiktaş’a karş oynayamayacak olan Atli Gregersen eşleşmeyi anlatt: “Kura sonras Beşiktaş’ internetten tekrar izledim. Harika bir taraftar var. Vikingur’un futbol açsndan hiçbir şans yok. Ama yine de Beşiktaş’n ve Quaresma’nn Faroe Adalar’na gelecek olmas müthiş bir şey. Mesela takmda Beşiktaş’ yakndan takip edenler ve Beşiktaş’ tutanlar var. Kaptanmz Niclas Niclasen ve Hans Jurgen Djurhuus Beşiktaş hayran.”
GÖZLER GUTI’YE DÖNDÜ
Kara Kartal transferde bomba üzerine bomba patlatmaya hazrlanyor… Ünlü futbolcu Portekizli yıldız Ricardo Quaresma’y renklerine bağlayp Türkiye’yi sallayan Başkan Yldrm Demirören ve kurmaylar, şimdi de yllarca Real Madrid’in formasn terleten Guti’nin transferinde de mutlu sona ulaşmaya yakn… Bu transferde de başroldeki isim ayn: Bernd Schuster.
Alman teknik adam araclğyla temaslara başlayan Siyah-Beyazllar, Real Madrid’le köprüleri atan Guti’yle her konuda anlaşmaya vard. Bu transferdeki tek şüphe, İspanyol yldzn özel yaşamna yönelikti. Ancak yaplan araştrmalar sonucunda 33 yaşndaki oyuncu hakkndaki tüm soru işaretleri silindiği söyleniyor. Schuster, “Kampta gidecek oyuncular belli olsun, sonrasnda Guti’yi açklayalm” diye konuştuğu belirtildi. Bunun üzerine beklemeye başland. Şu anda kadrosunda 12 yabanc futbolcusu bulunan Kara Kartallar, İspanyol yldz Guti’yi renklerine bağlayabilmek için üç yabancı ile yollarn ayrmak zorunda.
Diğer yandan, Real Madrid’li oyuncunun bir erkekle öpüşürken çekilen fotoğrafların yarattığı tartışma ortamınında giderilmesi gerekiyor.
Cisse kapıya mı dayandı?
Kartal bir davanın daha eşiğinde. Geçen sezon Beşiktaş’ta istenmeyip bedavaya Marsilya’ya giden ve orada gösterdiği performansla “Ah ah” dedirten Cisse’nin bir derdi var. Son şampiyonlukta Ernst ile beraber sergiledikleri uyumlu başarıda pay sahibi olan Fransız futbolcunun, 320 bin euroluk alacağı için avukatına tahsil etmesi konusunda talimat verdiği öğrenildi. Futbol Federasyonu vasıtasıyla girişimler başlatmayı düşünen Cisse ödeme yapılmazsa konuyu FIFA’ya taşımayı düşünüyor.
Necip Uysal’dan
4 yıllık imza…
Geçen sezon büyük bir çıkış yaşan genç yetenek Necip Uysal’ın sözleşmesi 4 yıl uzatıldı. Kulüpten yapılan açıklamada, konuyla ilgili bilgi verildi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Sözleşme karşılığında futbolcuya, 2011-2012 sezonu için 400 bin lira, 2012-2013 sezonu için 450 bin lira, 2013-2014 sezonu için 500 bin lira ve 2014-2015 sezonu içinde 550 bin lira garanti ücret ödenecek. Ayrıca oyuncuya garanti ücret haricinde 15 bin lira maç başına ücret verilecek.”
Hakan’a üç yıl için 4.5 milyon
Kara Kartal’a bir imza da Hakan Arıkan’dan. Daha önce söz kesilen kaleci Hakan Arıkan’ın parasal durumu netleşti. Üç yıllık sözleşme yapılan genç file bekçisine ilk sezon için 1 milyon 300 bin TL garanti 7 bin 500 TL maç başı sonraki iki sezon için de 1 milyon 600’er bin TL garanti ve 10 bin TL maç başı ücret verilecek. Sonuç olarak Siyah Beyazlı eldiven üç yıl için garanti 4.5 milyon TL’yi cebine indirecek.
Beşiktaş kampta
BEŞİKTAŞ’TA, hazırlık kampı Avusturya’nın Pongau bölgesindeki St. Johann kasabasında devam ediyor. Buna göre Beşiktaş, 10 Temmuz tarihine kadar kampta iki hazırlık maçı oynayacak ancak Schuster farklı bir karar daha aldı. Schuster, “Taraftarların takıma olan tutkusunu görünce kamp programında değişikliğe gittim. Resmi maçlar başlamadan önce, taraftarların karşısında bir maç oynayacağız. Bunun için belirlediğimiz tarih 10 Temmuz… Büyük bir ekibi İstanbul’a getirip, taraftarlarımızla buluşacağız” diye konuştu. Bu takımın, Almanya’nın Schalke ekibi olduğu belirtiliyor.

YENİ KARA KARTAL
ROBERTO HILBERT
Beşiktaş, geçen sezon Almanya’nın Stuttgart takımında forma giyen Alman futbolcu Roberto Hilbert ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Beşiktaş, geçen sezon Almanya’nın Stuttgart takımında forma giyen Alman futbolcu Roberto Hilbert ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Hilbert, BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde düzenlenen, Transfer Komitesi Başkanı Serdal Adalı ve Transfer Komitesi üyesi Cengiz Zülfikaroğlu’nun da hazır bulunduğu törende kendisini 3 yıllığına Siyah-Beyazlı renklere bağlayan sözleşmeye imza attı.
Serdal Adalı, imza töreninde yaptığı konuşmada, Roberto Hilbert’i 3 yıllığına renklerine bağladıklarını ifade ederek, ”Önümüzdeki 3 senede Beşiktaş’a faydalı olacaktır. Camiaya hayırlı olsun” dedi.
Roberto Hilbert ise Türkiye’nin en büyük kulübüne geldiğini belirterek, ”Burada olmaktan mutluyum. Burada çok iyi işler yapmak istiyorum. Beşiktaş’ta futbolumu daha da geliştireceğime inanıyorum” diye konuştu. En iyi arkadaşının bir Türk olduğunu kaydeden Hilbert, doğduğu yerde çok Türk bulunduğunu ve Türk kültürünü çok iyi bildiğini söyledi. Almanya’da Ersen Martin ile aynı sokakta oturduklarını ve ailece görüştüklerini anlatan Hilbert, Türk futbolcular içinde Hakan Şükür ve Rüştü’yü iyi bildiğini ifade etti. Alman Teknik Direktör Schuster’in takımın başında bulunması, Alman futbolcu Ernst’in takımda olmasının bir avantaj olduğunu vurgulayan Alman futbolcu, Stuttgart’ta sağ kanatta oynadığını, zaman zaman da sol kanatta görev aldığını söyledi. Hilbert, imza töreninin ardından 9 numaralı Beşiktaş formasını giyerek basın mensuplarına poz verdi.
3 SENEDE 4 MİLYON EURO
Hilbert’le yapılan anlaşmanın şartları, Beşiktaş Kulübü tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na bildirildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Şirketimiz Roberto Hilbert ile 3 yıllık (2012-2013 sezon sonuna kadar) sözleşme imzalamıştır. Sözleşme karşılığında oyuncuya yıllık 1 milyon 350 bin Euro garanti ücret ödenecektir.”
Stuttgart’la olan kontratı sona eren Hilbert’in bonservisi elindeydi.
HILBERT KİMDİR?
SAĞ kanat oyuncusu Hilbert ilk profesyonel anlaşmasını 2002 yılında SC Feucht ile yaptı, 2004-2006 yılları arasında Greuther Fürth takımda forma giydi. 2006 yılında Stuttgart ile sözleşme imzalayan futbolcu, son dört sezonda bu takımın formasını giydi. Sekiz kez Alman A milli takımında görev yapan Hilbert, Stuttgart forması ile 17 gole imza attı.
BEŞİKTAŞLI RESSAM
YÖNETİMDEN İLGİ BEKLİYOR
Beşiktaşlılığıyla tanınan sanatçı Nihat Evren Derman, ilgisizlikten yakındı. “Yüz yıllık gurur, yüz yıllık rüya… Beşiktaş JK” tablosu müzeye girdiği ilk günden itibaren sürekli olarak yönetimle ilgili sorunlar yaşadığını söyleyen Ressam Evren Derman, taraftarın resmin duyulmasıyla birlikte bir çok e-posta aldıklarını ve bandroluyle basılan posterlerini almak istedikleri mesajlarıyla yoğun ilgi gösterdiğini vurguluyor. Ancak yönetimin yeterince ilgi göstermediğini de söylemeden edemiyor. Derman, tablo ile ilgili şunları söylüyor: “Tablonun sergilenme tarihi 19 mayıs 2007’ydi. Tablonun adından yola çıkarak neden “Yüz Yıllık Gurur” sorusunun cevabını 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı fikrini ortaya atan ve kanunlaşmasını sağlayan kulüp Beşiktaş’tı diyerek vurguluyordum. Posterin altında yazılı olan hikayeyi tablonun yanına asmıştık. O dönemde 19 Mayıs mesajının vurgulandığı tablonun posteri Türkiye’nin her yerine dağılacak ve hatta Avrupa’daki gurbetçilerimize de ulaşacaktı. Bu reprodüksiyonlar sayesinde taraftarlarımız bu önemli tarihi olayın hikayesini okuyup kulüpleriyle daha çok gurur duyacaktı. Aslında bu bir projeydi. Didaktik yönü olan bir proje” Ancak Evren Derman, lisansiye sorunu yaşadığını ve postere ulaşmak isteyen taraftarın Kartal Yuvası’ndan Beşiktaş’ı anlatan bu ilk farklı sportif eseri göremeyeceğinin altını çiziyor. Evren Derman internetten satışta müthiş bir ilgi gördüğünü, şu anki şampiyonluk posterlerinden çok daha fazla sattığını iddia ediyor. Öte yandan ikinci resminde de yine Beşiktaş’ı ele alan sanatçı, sportif eserlerinin her kulüp tarafının ilgisini çektiğini, tebrikler aldığını, manevi yönden desteklendiğini söylüyor. Evren Derman ikinci Beşiktaş resmiyle ilgili tebrikler aldığını ama Beşiktaş Kulübünün ve yönetiminin sahip çıkmadığından yakınıyor.
Robinho mu gerçekten mi?
Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi ve Transfer Komitesi Başkanı Serdal Adalı, “Robinho’yu herkesten çok istiyorum. Ancak böyle transferler kolay olmuyor. Taraftarlarımızın ‘1 euro’ kampanyasını duydum. Onlara çok teşekkür ediyorum” dedi. Beşiktaş’ta Robinho rüzgarı dinmek bilmiyor. “Her Beşiktaşlı 1 Euro versin, Robinho Beşiktaş’a gelsin” kampanyasıyla transferin ekonomik boyutunu çözmek isteyen taraftarlara Futbol Komitesi Başkanı Serdal Adalı mesaj gönderdi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Adalı, “Robinho’nun transferini herkesten çok ben istiyorum” dedi.
Böylesine büyük transferlerin kolay gerçekleşmediğini dile getiren Futbol Komitesi Başkanı şöyle konuştu: “Quaresma’yı herhangi bir sponsor desteği olmadan aldık. Sponsor arayışımız sürüyor, ama ortada müspet bir durum yok. Böyle bir şey olursa Robinho da olur bir başkası da. Taraftarlarımızın düzenlemeyi planladığı kampanyayı biliyorum. Onların ilgisine teşekkür ediyorum. Ancak öncelikle futbolcu ve kulübüyle görüşmeliyiz. Eğer paramız olmasına rağmen karşı taraftan bir sıkıntı yaşarsak, taraftarlarımızın parasını ne yaparız? Bu yüzden Beşiktaşlılar’dan sabır bekliyoruz. Onları mutlu edecek transferler için çaba sarfedeceğiz…”
Transfer Komitesi Başkanı Serdal Adalı, transfer bütçeleri nedeniyle Brezilyalı futbolcu Robinho’yu transfer etmelerinin şu an için mümkün olmadığını söyledi. Serdal Adalı, BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde Hilbert’in imza töreni sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Taraftarların Robinho’nun transferini istediklerinin hatırlatılması üzerine Adalı, ”Şu an için böyle bir girişimimiz yok. Robinho’yu herkes ister, ben de isterim, ama transfer bütçemiz var ve bunu aşmamızın imkanı yok” dedi.
BEŞİKTAŞ KALEYİ İYİCE SAĞLAMA ALDI
Transferin hızı takımı Beşiktaş yerli pazarında da boş durmadı. Siyah Beyazlılar, küme düşen Denizlispor’un genç kalecisi Cenk Gönen’i renklerine bağladı. Kartal’ın Cenke’e karşılık Yeşil Siyahlı kulübe geçen sezon Orduspor’da kiralık olarak forma giyen defans oyuncusu Emre Özkan artı 1 milyon dolar ücret vereceği öğrenildi. 22 yaşındaki genç kaleci Cenk Gönen’in de Avusturya kampına götürülmesi bekleniyor.
Denetleme Kurulu: “Kulübün borcu 222 milyon TL”
Beşiktaş Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, kulübün toplam borcunun 285 milyon 233 bin liraya, alacakların ise 62 milyon 364 bin liraya ulaştığını belirtti. Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, alacakları düştükten sonra oluşan net borcun ise 222 milyon 869 lira olduğunu kaydetti. Bu tabloda Kulüp Başkanı Yıldırım Demirören’e borcun ise 66 milyon 294 bin liraya ulaştığı, 5 ay önce göreve gelen yönetici Serdal Adalı’ya borcun ise 9 milyon 682 bin lira olduğu belirtildi.

GELİR VAR FUTBOL YOK
Avrupa futbol pazarı 2008-2009 sezonunda olumsuz ekonomik koşullara rağmen büyümesini sürdürerek 15.7 milyar euro düzeyine ulaştı. Deloitte’un Futbol Finansmanı Araştırması 2010’a göre, Avrupa’nın en büyükleri olarak kabul edilen İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya liglerinin toplam, 7.9 milyar euro ile Avrupa pazarının yaklaşık yarısını oluşturdu.
Beş ligin toplam ekonomik büyüklüğü, küresel krize rağmen 2007-2008 sezonuna oranla yaklaşık 200 milyon euro artış gösterirken, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1, en büyük gelir kalemleri olan yayın hakları, maç günü satışları ve reklam gelirlerinde artış kaydetti. Deloitte Türkiye Spor Endüstri Lideri Burç Seven, araştımaya ilişkin değerlendirmesinde futbol sektörünün 2008-2009 sezonunda krize karşı ciddi direnç gösterdiğini belirterek, Avrupa’da futbolun bu direnci göstermesi ve gelirlerindeki artışı sürdürmesinde, taraftarların ilgi ve sadakatinin rolü bulunduğuna işaret etti.
İngiltere Premier League takımları toplam 2.32 milyar euroluk gelirle, dünyada en fazla futbol gelirine sahip ligde yer almayı sürdürürken, ikinci sıradaki Alman Bundesliga’nın gelirleri yüzde 10 artışla 1.57 milyar euro olarak gerçekleşti. İspanya La Liga ise 1.5 milyar euro ile üçüncü sırada yer alırken, İtalya’da Serie A’nın geliri 1.49 milyar euroya yükseldi.
Öte yandan, Türkiye Turkcell Super Lig’i 2008- 2009 sezonunda 342 milyon euroyla ilk 10’un içinde 8. sırada yer aldı.
SPOR KRİZ DİNLEMİYOR
Geçen yıl 114 milyar dolara ulaşan dünya spor endüstrisinin değeri 2013 yılında 133 milyar doları bulacak. 2013 yılında değeri yüzde 3.8 artacak olan dünya spor endüstrisinde yeni sponsorluk anlaşmaları hız kazanacak. Pricewate rhouseCoopers’in (PwC), “Küresel Spor Pazarında Görünüm-2013” adlı raporuna göre 2009’da 29.4 olan sponsorluk anlaşmaları 2013’te 35.2 milyar dolara yükselecek. 2009’da 23.1 olan medya satış hakları ise dört yıl sonra 26.7 milya dolara çıkacak. Rapora göre kitle iletişim araçları ve özellikle medyanın etkisiyle karlı tanıtım aracı haline gelen spor, bir taraftan geniş kitlelerin yoğun ilgisi ile bir gösteri ve eğlence faaliyeti olarak tüketim sektörüne dönüşürken, diğer taraftanda girişimciler için önemli miktarlarda finans hareketlerin yaşandığı cazip bir ekonomik faaliyet alanı haline geldi. Raporda, büyüyen spor pazarının her geçen gün daha fazla küreselleştiği belirtilirke, şöyle denildi:
“Amerikan Futbol Ligi (NFL) ya da Basketbol Ligi (NBA) iki oyununu her yıl Londra’da oynamaya başladı. Brezilya Milli Takım, maçlarını büyük çoğunluğunu Avrupa’da yapıyor. Fromula 1, 19 yarıştan 7’sini Orta Doğu ve Asya’da gerçekleştiriyor. Bu nedenle spor, büyük markalar ve şirketler için son yılların en önemli pazarlama unsurlarından birisi haline geldi. Başta futbol olmak üzere golf, tenis, motor sporları ve olimpiyatlarda milyarlarca dolarla ifade edilen rakamlar dönüyor. Yayın hakları anlaşmalarının, cep telefonu ve internet üzerinden yapılan harcamaların artması da dünya spor pazarının büyümesine katkıda bulunuyor.”