SAYI 315

Gazete Beşiktaş’ın yeni sayısını okumak için tıklayınız… SAYI 316 (PDF)

Beşiktaş Gazetesi’nin yeni sayısı yayınladı… İşte haber başlıkları ve detaylar…
Yeni Genel Başkan ve BAŞBAKAN
AK Parti Genel Başkan Adayı Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, 1382 delegenin oyunu alarak AK Parti’nin yeni Genel Başkanı oldu. Genel başkanlığı açıklanan Davutoğlu’nu ilk kutlayan isim ise Recep Tayyip Erdoğan’dı. AK Parti’nin, Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilen ve tek gündemle toplanan 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkanlık için yapılan seçim tamamlandı. Seçimde bin 388 oy kullanıldı ve oyların bin 382’sinin geçerli, 6’sının geçersiz sayıldığını bildirildi. Ahmet Davutoğlu, toplam bin 382 oy alarak AK Parti Genel Başkanı seçildi.
Sonucun açıklanmasının ardından Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, platformdan delegelere ve partililere çiçek atarak, salondakileri selamladı. Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması ise salonu dolduranlar arasında duygu dolu anlar yaşattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkanlığı’na seçilen Ahmet Davutoğlu’na başarılar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan
Gül’den devraldı

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yemin etti. Erdoğan yemin ederek, görevine resmen başladı. Mecliste, AK Parti sıraları ve Meclis’in ziyaretçi localarında yer alan davetliler ayakta alkışladı. Ardından gerçekleşen devir teslim töreni gerçekleşti ve Gül ve Erdoğan birer konuşma yaptı.
Anayasa’nın 103. maddesinde yer alan yemin metni şöyleydi: “Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”
Konuşmaların ardından 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gül’e, Devlet Şeref Madalyası ve Cumhurbaşkanlığı Forsu takdim etti.

Yeni kabine göreve başladı

Bakanlar Kurulu’nda şu isimler yer alıyor: Başbakan: Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş. Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşenur İslam. Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik. Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce. Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu. Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Çelik. Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehdi Eker. Gümrük ve Ticaret Bakanı: Nuretin Canikli. İçişleri Bakanı: Efkan Ala. Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz. Kültür ve Turizm Bakanı: Ömer Çelik. Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek. Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı. Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz. Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu. Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Lütfi Elvan.

Akatlar’da toplantı
Meclis üyelerini eğittiler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Akatlar’da meclis üyelerinin eğitim toplantısına katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu Beşiktaş’ta Mustafa Kemal Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı seçiminden parti yönetmeliği hassasiyetine kadar bir çok konuya değindi.
Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclisi üyelerinin eğitim programını takip etti. Kılıçdaroğlu açılış konuşmasını yaptı. Akatlar’da Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından bazı satır başları ise şöyleydi:
“*Belediye Meclis üyeleri olarak size burada yasalardan, yönetmeliklerden söz edilecek. Halkın çıkarlarını nasıl korumanız gerektiği anlatılacak.
*Sizden bir tek şey istiyorum karar alırken Gezi eylemlerini, o onurlu eylemleri sakın unutmayın!
*Türkiye kültürel birikimi ve köklü tarihi ile benzersiz bir ülkedir. Bizim bu kenti talana teslim etmememiz gerekiyor. Size düşen görev bu, bu talana engel olun.
*Çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakmak için mücadele ediyoruz.
*Ben Türkiye’ye ve kendi insanıma güveniyorum. Büyük hayallerle dolu olan gençlerimizin, iktidar ikinci sınıf görse de kadınlarımızı, ülkemizi kalkındırmaya çalışan milyonlarca insanımız çalışıyor. Benim, bizim umudumuz bu.
*Belli makamlara gelenler demokrasi kurallarını çiğniyor ve biz buna müsaade ediyorsak, demokrasimize ihanet ediyoruz demektir.”

4. Levent’te açıklama
Salıcı ve İnce basının karşısında

CHP’de Olağan Genel Kurul öncesi CHP Genel Başkan Adayı ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP İstanbul İl Başkanlığını ziyaret etti. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, CHP Yalova İl Başkanı ve partililerin eşlik ettiği İnce, 4. Levent’teki İl Binası’nın kapısında İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı tarafından karşılandı. Yaklaşık 15 dakika başbaşa görüşen İnce ve Salıcı ardından bir basın açıklaması yaptı. Kendilerini CHP’ye yakışır bir nezaketle karşıladıkları için CHP İstanbul İl Başkanı Salıcı’ya teşekkür eden İnce, konuşmasının devamında, “Benim genel başkanlığımda, bundan sonraki Kurultay’a giderken hiçbir il başkanına beni destek açıklaması yaptırmayacağım. Yasak olacak bu” dedi. Salıcı, CHP İl Başkanlarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklamasını okuyan il başkanı olmuştu. İnce’nin bu eleştirisine konuşmasının sonunda yanıt veren Salıcı da, “CHP’nin demokrasi yolunda olduğundan kimsenin şüphesi olmasın. Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen bir il başkanı, diğer genel başkan adayının yanında basın toplantısında. Bu CHP’nin demokrasi anlayışıdır” diye konuştu. Toplahtı sonrasında da CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem İnce’ye eşlik etti.

ORMAN protestosu

Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla Beşiktaş Çarşı’da toplanan vatandaşlar, geçen hafta Kartal Heykeli’nden Bilgili Holding’e yürüdükten sonra, holding önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İstanbul’un eskisi gibi olmadığını hortum ve fırtına gibi doğa olaylarıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden KOS üyeleri, “İstanbul’da nadir görülen iklim olaylarının son zamanlarda artış göstermesini nedeni kentin akciğeri olarak adlandırılan kuzey ormanlarının yok edilmesidir” diye konuştu. 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi büyük ölçekli projelerin yarattığı tahribatların ortada olduğunu ve kentte son kalan orman alanları için endişelendiklerini belirtti ve Ağaoğlu’ndan sonra şimdi de Serdar Bilgili ve Ferit Şahenk’in projeleriyle Fatih Ormanı tehlike altında, diyerek “Arsa olarak gördüğünüz ve orman olduğunu unuttuğunuz Fatih Ormanı için hazırladığınız projeden vazgeçin” dedi.

Korkunç cinayet

Bir dönemin tekstil devi Ören Bayan İplikleri’nin eski sahipleri 77 yaşındaki Jak Karako ve 69 yaşındaki eşi Georgia Karako, Beşiktaş’taki evlerinde, hunharca öldürülmüş olarak bulundu.
Olay, Beşiktaş Itri Sokak Mediko 2 Sitesi’nde yaşandı. Musevi asıllı Jak ve Georgia Karako çiftinden haber alamayan yakınları durumu polise bildirdi. İhbar üzerine Mediko 2 Sitesi’ne gelen polisler, girdikleri dubleks evde Karako çiftinin cansız bedenleri ile karşılaştı. Çiftin, vücutlarının farklı yerlerinden bıçak darbeleriyle öldürüldüğü, daha sonra üst kata taşındığı belirlendi. Polis, cinayet şüphelisi olarak çiftin evlerinde kalıp hem bakıcılıklarını hem de hizmetçiliklerini yapan yabancı uyruklu karı kocanın peşine düşerek yakaladı.

Kuruçeşme şenlendi!..
Kıyasıya yarıştılar

Beş kıta ve 32 ülkeden 120 sporcunun dereceye girmek için mücadele ettiği şampiyona İstanbul’da gerçekleşti.
Beş kıta ve 32 ülkeden 120 sporcunun dereceye girmek için mücadele ettiği Burn Kiteboard Dünya Şampiyonası, 23 Ağustos’ta son buldu. Şampiyona, Gümüşdere’deki Burç Plajı ile Kuruçeşme arasındaki 40 kilometrelik parkurda gerçekleştirildi. 2012 Course Race Asya Şampiyonu Salih Alexander Çakır ve 2013 Slalom Dünya ikincisi Merve Ceylan başta olmak üzere Türk sporcular da şampiyonada kürsüye çıkabilmek için mücadele etti. Dereceye giren sporcular, 35 bin dolarlık para ödülünü paylaşan Kadın ve erkek kategorilerinde dereceye giren sporcular, 35 bin dolar tutarındaki para ödülünü alma hakkı kazanmış oldu.

Baca tehlikesi!..

Beşiktaş’ta gelişi güzel açılan lokantalar restoranlar ve benzeri yerlerin dev bacaları kötü bir görüntü sergiliyor. Kötü bir görüntü sergilemesiyle birlikte yangın tehlikesi de oluşturuyor. Beşiktaş’ın merkezinde denetimsizlik nedeniyle özellikle yaz aylarında dükkanın dibinden çatıya kadar uzanın irili ufaklı bacalar, çoğunlukla tutuşup korku dolu anlar yaşanmasına neden oluyor. Yangına sebebiyet veren bu ciddi durumun denetim altına alınmaması halinde Beşiktaş’ın yerleşkesi içinde yer alan dükkan ve restoranların baca bakımsızlığı ve denetimsiz baca yerleştirmiş olması semt halkının hayatını tehdit ediyor. Semt sakinleri de bu konuda özellikle bacaların bir düzen içinde olmayışından yakınıyor ve her evin apartmanın altına bu tür yerlerin açılmasına yönelik izin verilmemesini istiyor. Bu tür bacaların çirkin görüntü dışında koku ve yangın tehlikesi oluşturduğu da vurgulanıyor.

PANDO’nun önünde kuyruk eksilmiyor

Pando Kaymak geçtiğimiz haftalarda tahliye nedeniyle sıkıntılı süreci Beşiktaşlılarla paylaşmıştı. Pando Kaymak müşterileri de dükkanın kapanmasını istemiyor. İstemiyor ama yasal süreç halen işliyor. Pando Kaymak için sosyal medyada da bir çok kişi bu tarihi yerin kapanmaması için duygu ve düşüncelerini paylaştı. Mal sahipleri bunlar üzerine dükkan için ek süre verse de halen dükkan kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya. Müşteriler kuyruk oluşturduğu dükkan için gelenler de durumun netlik kazanmadığını öğrenince yetkililere sesleniyorlar. Pando Kaymak’ın sahibi Pando Shestakof’un eşi Döne Shestakof dükkanı boşaltacaklarını söylese de en az 20 gün olduğu söylenen ek süre ile şimdi neler olacağı düşündürüyor. Pando 1895 yılından beri aynı dükkanda kaymakçılık yapıyor. Müdavimler ise tahliye durumundan oldukça rahatsız… Beşiktaş’ın sembolü haline gelen “Pando Kaymak” dükkanının kapatılmasını istemeyen müdavimleri adeta kuyruk olarak desteklerini göstermeye çalışıyor. Köyiçi’nin vazgeçilmez adresleinden biri olarak bilinen yerin akıbeti ise halen belirsiz. Uzatılan tahliye süresiyle birlikte Pando’nun tahliye olmaması için 7’den 77’ye herkesin severek gittiği semtin tarihi dükkanı için bir formül düşünülüyor.

“Sokak çocukları için proje ürettik”

Beşiktaş Kaymakamı Abdullah Kalkan sokak çocukları için proje başlattıklarını açıkladı.
Böylesine önemli proje için Beşiktaşlılardan da katkı beklediğini belirten Kalkan, bizi çok sıcak ve samimi bir davetle karşıladı. Hem çayımızı yudumladık hem de Beşiktaş’ı konuştuk. Beşiktaş Kaymakamı Abdullah Kalkan, “Çok değerli bir ilçenin Kaymakamı olmak hem mutluluk verici hem de onurlu bir görev diyor” ve ilçenin önemine parmak basıyor.
8 AY ÖNCE GÖREVE BAŞLADI
Beşiktaş Kaymakam’ı Abdullah Kalkan, Türkiye’ nin birçok yerinde görev yapmış, en son 8 ay önce Samsun’ dan İstanbul Beşiktaş’ a gelmiş, Beşiktaş’ın farkını ve önemini hemen kavramış ve çalışmalarına başlamış. Beşiktaş’ta orta öğretimde okuyan çocukların çoğu, sınavla alınan okullarda öğrencilerin başka yerlerden geldiğini söylüyor. “Neden Beşiktaş’ta yaşayan çocuklar buradaki okulların sınavını kazanıp okumasın” diyor. Ayrıca Beşiktaş’ ta sokak çocukları için büyük bir proje başlattıklarını ve takip ettiklerini de sözlerine ekliyor. Beşiktaş Halkı’nın; ilçenin tarihine kültürüne atıfta bulunarak “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!” sözüyle ne kadar önemli bir ilçede yaşadığımızın farkına varmasını istiyor.  (Neşe Berber)

“Trafik kazası olacak
çelik bariyer istiyoruz”

Levazım Yolu üzerinde yola çelik bariyer bekleniyor. Alt yapı kaynaklı yağmur sularının caddeye taşmasıyla meydana gelen su birinkitisi ve su baskınlarında araçların kaza yapmaması için Akat, Etiler yaşayanları Akmerkez yolu üzerinde çelik koruma bantları olması gerektiğine inanıyor.
Bu konuda yetkililere sesini ulaştırmaya çalışan vatandaşlar, kısa süre içinde önlem alınmasını bekliyor. Şikayetlerin değerlendirilmesini istediklerini söyleyen vatandaşlar, ölen olmadığı için mi halen müdahale edilmiyor diye konuyla ilgili olarak yetkililerin harekete geçmesini bekliyor.
Kazaların yaşandığı yol detayı ise şöyle aktarılıyor: Akmerkez Levazım Yolu. ana arter olduğu belirlenen yolun güvenli bir şekilde bariyerle çevrilmesi için vatandaşlar gerekli şikayetleri yaptıklarını dile getiriyor. Ancak bu konuda henüz bir gelişme yaşanabilmiş değil. Vatandaşlar şikayetlerinde şu cümleleri kullanıyor: “Kaç kere şikayet etmemize rağmen bir türlü yol kenarlarına çelik koruma bantları çekilmedi. Her yağmur yağdığında insanların kaza yapışını evden seyrediyoruz. Ölen olmadığı için mi bu yola müdahale edilmiyor anlamadım! Kimin ölmesi bekleniyor?!”
Öte yandan Gayrettepe Dutluk Parkı’nda temizlenmesi isteniyor.

Beşiktaş’ta
macera var

Sportif bir ruhunuz mu var? Aradığınız herşey Adventure Republic Beşiktaş Mağazası’nda… Dağcılık ile ünlenmiş olan malzemeleriyle Beşiktaş’ta müşterilerine geniş bir yelpazede çok çeşitli seçenekler sunuyor. Boxerdan fenere kayak montundan deniz terliğine çantadan su makarasına kadar çeşitlemek mümkün. Spor çatısı altında tişört, deniz şortu, maya, gözlük dahi çok çeşitli renk ve tonlarda bulabilirsiniz. Ayakkabılar ise ayrıcalık… Spor meşgalesi içinde olanlar, sporcu ruhu taşıyanlar, tutkunları için vazgeçilmez bir adres olacağa benziyor. 14 Haziran’da açılışı gerçekleşen Adventure Republic Beşiktaş Mağazası Sorumlusu Barış Karaçöp, doğayı seven şehir yaşatısına uyumlu konforlu günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir mağaza olarak tanımlıyor. Macera Cumhuriyeti anlamına gelen mağazanın Beşiktaş eklentisi ise mağaza çalışanlarının ve sahibinin koyu Beşiktaşlı olmasından ileri geliyor. Karaçöp, spor denilince rahatlığı sağlayacak bir çok ürünü bu mağazada bulabileceklerini dile getirerek tüm spor tutkunlarını bekliyor. Üstelik yaz dönemi içinde yüzde 30’u bulan indirimler söz konusu.

Detaylı bilgi edinmek için: 0212 227 75 05 e-posta: besiktas@maceracumhuriyeti.com

SERİ YAZI / TANITIM
Emirhan Taksi Durağı

Emirhan Taksi Durağı Başkanları ve duraktaki diğer taksi şoförlerinin öncelikli olarak sorunları ve bekledikleri hizmetler arasında en acili uzun zamandır zam yapılmayan taksimetre ücretlerinin yeniden düzenlenmesi. Emirhan Taksi durağındaki taksici esnafı yetkililere seslenerek çözüm bekliyor, önerilerini sunuyorlar. İsteklerini ve görüşlerini Beşiktaş Gazetesi’ne anlatan taksiciler “Sıkıntılarımız zaten hep bilinen bütün taksicilerin sorunlarından. Yakıt zamlarının sürekli artmasına karşın taksimetre ücretleri 3 yıldır aynı duruyor. Müşteri beklerken İSPARK tarafından bazı yerlerde ceplerde taksicilerden alınan ücretler bizleri etkiliyor. Her cebe girdiğimizde para alınmamalı. Zaten kazandığımız az, yakın mesafe gidip aldığımız ücreti de onlara veriyoruz. Korsan taksileri tamamen temizlesinler. İzin verilen VIP taksilerin çalışması ayrı bir sıkıntı. Korsan taksiden kurtulalım derken bunlar çıktı. İBB Beyaz Masa’ya yapılan yalan doğru belli olmayan şikayetler yüzünden hiç bir inceleme ve araştırma yapılmadan ceza yazılıyor. Trafik ve park sorunlarının artık tamamen çözülmesi gerekiyor. Son çıkarılan kararla 7 yaşından sonra araçları yenilemek gerekiyor ama trafik sigortasının en düşük fiyatı ticari araçlarda diğer araçlara göre daha fazla alınıyor. Kaza durumunda ise sigorta aracın yedek parçasını orjinal yerine yan sanayi veriyor.
Ticari taksilerin araç değişimlerinde ÖTV ve KDV de iyileştirme yapsınlar veya hiç almasınlar. Taksi şoförlerini seçerken dikkat edilmeli ve eğitim verilmeli. Herkes ailesini emanet ediyor. Taksicilik işsiz kalanların yaptığı meslek olmamalı. Bizler mahallelerimizde bir nevi karakol gibiyiz. Bu yüzden de taksici esnaflığı yapacak kişiler daha iyi seçilmeli. Taksi duraklarımızın yeniden modernize edilip daha büyük ve kullanışlı hale gelmesini istiyoruz. Müşteri beklerken trafik polislerinin haberli ya da habersiz kestiği cezalar, hız sınırı limitinin düşük olmasından kaynaklı gelen cezalar ve gezici radarlar yüzünden kesilen haksız cezalarda belimizi büküyor. Ayrıca taksici esnafının can güvenliği yok. Yurt dışında olduğu gibi belediyeler öncü olsunlar taksiciler için özel araç üretilsin. Araçlar tek tip, güvenlik kabinli ve bagajları büyük olsun. Öncelikle bunların yapılmasını istiyoruz” dedi.

Artık milyarderleriyle de listelere girmeye başladı

İstanbul milyarderleriyle meşhur… Bu kentte kaç milyarderin doğduğunu yurt dışı kaynaklı bir dergi ekibi araştırmaya aldı. Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul 20. sırada yer alıyor. İstanbul doğumlu milyarderler ile ilgili araştırmada kaç kişi olduklarına da bakılıyor. Edinilen bilgilere göre diğer detaylar şöyle sıralanıyor: “İngiltere merkezli magazin dergisi Spear’s ve WealthInsight araştırma şirketi dünya milyarderlerinin doğduğu şehri baz alan bir araştırma yaptı. Bakın İstanbul kaçıncı sırada… San Francisco 5, Pittsburg 5, Houston 5, Detroit 5, Heidelbergh 5, Sanghay 5, Jiangsu 5, Madrid 6, St Petersburgh 6, Hangzhou 6, Foshan 6, Meksiko 7, Mumbai 7, Taipei 8, Singapur 8, Los Angeles 9, Rio De Janeiro 9, Sikago 11, Paris 12, İstanbul 12, Hong Kong 17, Londra 21, Moskova 22, New York 52.”

REKORA DOYMUYOR
Nüfus patladı!..

Turizm ve sanat kenti olarak akla gelen İstanbul, tarihi dokusuyla geçmişiyle ve bir çok kültürel dokusuna sahip olmasından farklı olarak yaşayanlarıyla da ayrı bir ilke imz attı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, 76,6 milyonluk Türkiye’nin yüzde 18,4′ünü İstanbul’un nüfusu oluşturuyor. İstanbul, 14 milyon 160 bin 467 nüfusuyla 130 ülkeyi geride bıraktı. Bu verilere göre listede ilk 15 sırayı alan ülkeler ise şöyle: “Senegal (13,6 milyon), Zambiya (13,1 milyon), Zimbabve (13 milyon), Çad (12,8 milyon), Güney Sudan (11,3 milyon), Küba (11,2 milyon), Belçika (11,2 milyon), Gine (10,8 milyon), Yunanistan (10,8 milyon), Tunus (10,8 milyon), Portekiz (10,6 milyon), Ruanda (10,5 milyon), Çek Cumhuriyeti (10,5 milyon), Somali (10,5 milyon), Haiti (10,4 milyon).”

Zorlu’yu zorlamışlar!..

Beşiktaş ilçesi sınırlarında bulunan ve birbirinden dev plazaları barındıran arazinin satışı ve daha sonra inşaat safhaları halen tartışma konusu olmaya devam ediyor. Zorlu Center’ın her gün yeni bir ilave ve imar planlarına aykırı yapılaşmasıyla ilgili haberler eksik olmuyor. Medyada son çıkan haberler ise dudak uçuklattıracak cinsten…
Polis fezlekelerinde yer alan “Zorlu Center’ın yasal dinleme kayıtları”nda dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, bakanlık bürokratlarına, “Burası imar kanunun ruhuna aykırı bir şekilde yapılandı aslında burası bunlar devlete getirip şöyle bir 500 milyon daha para vermeleri lazım yani Hazine’ye. Hazine’ye verecekler yani namuzsuzlar ya bunlar” sözleri yer aldı. Halktan ve Meclis’ten gizlenen 4 bakan hakkındaki 17 Aralık fezlekelerinin eklerinden “Zorlu Center’in yasal dinleme kayıtları” çıktı.
Habere göre dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bakanlık bürokratları arasında yapılan ve dinlemeye takılan telefon görüşmeleri “Hükümetin Zorlu Center’daki imara aykırı yapılaşmayı raporla tespit ettiğini; raporun bizzat 12. Cumhurbaşkanı seçilen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu; hükümet ile Zorlu Center’ın sahipleri arasında kaçak yapılar karşılığında Hazine için para pazarlığı” yapıldığını belgeliyor.
Bakan Bayraktar, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan Çevre ve Şehircilik Bakanlık Müşaviri ve İstanbul 2 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mehmet Erdal’a, “Burası İmar Kanunu’nun ruhuna aykırı bir şekilde yapılandı. Bunlar devlete getirip şöyle bir 500 milyon daha para vermeleri lazım. Hazine’ye verecekler yani namussuzlar ya bunlar” diyor. Bu önemli görüşme “24 Eylül 2013” tarihinde yapıldığı iddia ediliyor.

Uzmanlar uyarıyor
Emlak fiyatları düşüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, “Türkiye konut piyasası kredi odaklı iç talepten uzak olarak daha fazla ihracata dayalı hareket edecek” değerlendirmesinde bulundu. S&P’nin “Gelişmekte olan ekonomilerde konut sektörü” başlıklı raporunda İsrail, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’de konut sektöründeki talebin arzın üzerinde seyrettiği belirtildi. S&P raporunun Türkiye’ye ilişkin kısmında, “Türkiye konut piyasası kredi odaklı iç talepten uzak olarak daha fazla ihracata dayalı hareket edecek. Türkiye’de reel ve nominal konut fiyatları 2014 ve 2015′te yavaşlayacak” öngörüsüne yer verildi.

Mutluluk dağıtıyorlar

EVLİLİK denilince Beşiktaş’ın tercih edilmesiyle ilgili olarak Beşiktaş Belediye Başkanlığı Evlendirme Dairesi Sorumlusu Osman Şener Kurtoğlu merak edilen soruları yanıtladı. Yaz dönemi içinde artışla beraber, özel günlerini Beşiktaş’ta taçlandırmak isteyen çiftlerin heyecana kapılmadan tüm işlemleri için gerekli hassasiyetin gösterildiğini vurgulayarak diğer ilçelerden gelenler için bile bilgilendirme konusunda ve nikah işlemleri için geri çevrilme yapılmadığının altı çizildi. 4 kişilik ekip nikah akitlerini gerçekleştiriyor. Kurtoğlu şunları aktarıyor: “Bu yıl içinde net nikah sayımız şu ana kadar 1640. Yıl sonuna kadar 2500 kadar nikah akdi gerçekleştirilecek. Bu yoğunlukta Beşiktaş özellikle tercih ediliyor. Merkezi olması açısından hem de Beşiktaş olduğu için… Beşiktaşımızın adı var. Kesinlikle geri çevirmiyoruz. Dışardan gelen ve kendi bünyemizde oturan vatandaşlarımıza her anlamda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Net ve seri şekilde yardımcı oluyoruz, nasıl başvurulacağı ve ne gibi prosedürlerin işlediği konusunda arkadaşlarımızla birlikte. İç ve dış olmak üzere iki türlü nikah akdimiz gerçekleşiyor. Nikah dairemizde kıyılan nikahlar hafta sonu özellikle çok yoğun oluyor. Günlük 20’nin üzerine çıktığı oluyor. Akşamları da dış nikah olarak da çıkıyor. En az ikişer yerlere gidiyorlar. Hafta içi bu yoğunluk akşamları birer nikaha düşüyor. Hizmet anlamında en ufak bir geri adımımız olmuyor. Her gelen vatandaşımıza net bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”
Nikah akdi işlemleri için sağlık raporu haricinde gereken evraklar prosedürler ise şöyle: “Beşiktaş’ta oturanlar vatandaşlar ikamet belgeleri, nüfus cüzdanlarının asıllarını ve 5’e adet fotoğraflarını getiriyorlar. Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri belediye nikah salonunda burada oturanlar için tamamen sıfır ücret, yani hiç bir ücret alınmıyor. Sadece bir tek 69 lira nikah cüzdanı bedeli var. Resmi, değerli kağıt bedeli… Diğer ilçelerden gelenler ise bulundukları ilçelerine başvuru sonrası nakil belgelerini yanında getirmeleri ise yeterli oluyor.”

Soyadı kanununa yeni düzenleme

İÇİŞLERİ Bakanlığı, 1935′te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu’nda değişikliğe gidiyor. Mevcut uygulamaya göre; önünde mahkeme kararı gibi ağır bürokratik engeller bulunan ‘soyadı değiştirme’ işlemi, artık bir dilekçeyle halledilebilecek. Ekim ayında TBMM’ye sevk edilmesi planlanan tasarıyla ‘malgil’, ‘odun’, ‘kavakaltındayanyatan’, ‘sığırcı’, ‘kızkaçıran’ gibi edebe aykırı ve gülünç soyadları nüfus müdürlüklerine yapılacak başvuruyla değiştirilebilecek. Bakanlığın mutluluk merkezli düzenlemesi iki yıl yürürlükte kalacak. Kanunun kötüye kullanımını önlemek içinse toplum içinde küçük düşürücü, gülünç ya da edebe aykırı soyadı taşıyanların başvuruları değerlendirmeye alınacak.

Bedelli askerlik yine gündemde

BEDELLİ askerlik konusunda yapılan açıklamalar ilerleyen günler için bu konuda bedelli askerlik bekleyenlere umut oldu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Çıkıyor, az kaldı” diyerek, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevi sırasında ele alınacak ilk konular arasında bedelli askerliğin de bulunduğunu söyledi. Bu konudaki işareti 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan’ın bu açıklamasıyla umutlanan bedelli askerlik bekleyenlere bir başka müjdeli haber de Yılmaz’dan geldi. Yılmaz, “Başbakanımızın Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının ardından ele alınacak” demişti.
Üç hatada ehliyet iptal edilecek

İÇİŞLERİ Bakanlığı ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde önemli değişikliklere gidiyor. 1 Ocak 2015′te başlanması planlanan aday sürücülük uygulamasında, adayların üç kez kırmızı ışık ihlali yapması ve hız limitlerini üç kez ihlal etmesi durumunda ehliyeti iptal edilecek. İçişleri Bakanlığı “Karayolları Trafik Yönetmeliği”nde önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürütüyor. Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısına yıllardır uygulamaya konması beklenen ‘aday (stajyer) sürücülük’ ile ilgili düzenlemeler yer alıyor.

Haftalardır anlaşma yolları arıyorlar

BELTAŞ işçileri ve Beşiktaş Belediyesi haftalardır anlaşamıyor. İşçiler grev başlatırken, görüşmelerin halen sürdüğü açıklamaları geliyor. Son gelişmeler ise gündem oluşturdu. İşçiler ve güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Ortaya istenmeyen görüntüler çıktı. Sonucun ne olacağı merakla bekleniyor.

FULYA: İspanyol esintisi…

DÜNYACA ünlü isimler, besteciler, şefler ve müzisyenler Fulya’da sanatseverleri ağırladı. Bu etkinliklerden bir tanesi de İspanyol Bestecileri Konseri’ydi. Aegean Ensemble olarak anılan topluluğun içinde şu isimler yer alıyordu: “Deniz Yetim- Soprano, Fügen Yiğitgil-Piyano, Evrim Güvemli-Klarnet, Zeynep Eren-Çello.” Konser programı içinde de şu detaylar yer alıyordu: “Siete Canciones Populares Espanolas – Manuel De Falla El Pano Nana, Coplas de curro Dulce – Fernando Obradors, Hommage a Zoltan Kodaly – Bela Kovacs, En Forme De Habanera – Maurice Ravel, Del Caballo mas sutil – Fernando Obradors, El Vito – Fernando Obradors, Requiebros – Gaspar Cassado, Jota – Manuel De Falla, Lagrimas Mias – Pedro Miguel Marquiez, La Lontananza – İsaac Albeniz, Tango De La Menegilda – Federico Chueca, Hommages a Manuel de Falla Bela Kovacs, Aquel Sombrero de monte – Fernando Obradors, İntermezzo From the Opera Goyescas – Enrique Granados.”

AKATLAR
Dans ve müzik

Yeni sezonu Akatlar’da başlatacak olan toplulukların çalışmaları sürüyor. Flamenko dans ve müzik grubu, yeni sezonda Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Flamenko İstanbul Derneği tarafından gerçekleştirilecek olan programların hazırlığı yaz ayları içinde Akatlar’daki performansları için özel olarak devam etti. Topluluk ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanabilir: “Flamenko İstanbul Derneği, İstanbul’da 7 Nisan 2008 yılında flamenko sanatıyla ilgili müzisyenleri, dansçıları ve flamenko sevenleri bir araya getirmek amacıyla kuruldu. Flamenko İstanbul Derneği’nce, öğrenci ve üyelerinin, İspanya’daki müzisyenlerle buluşturulması, birebir çalışmalarına ortam yaratabilmesi için belirli dönemlerde kültür ve eğitim gezileri düzenleyerek ve yine aynı organizasyon kapsamında İspanya’dan, bu sanatı hayatının bir parçası edinmiş gitaristler, dansçı ve cantaorların derneğe davet edilip, öğrenciler ve üyeler kültür etkileşimi içerisinde aynı havayı soluması amaçlıyor.”

LEVENT
Köksüz filmi

Yeni Sinema Hareketi ve Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen Her Cuma Yeni Sinema etkinliği kapsamında, Deniz Akçay’ın Köksüz adlı filmi bir hafta boyunca Levent Kültür Merkezi’nde bahar dönemi içinde gösterimdeydi. Gösterimin ardından yönetmen Deniz Akçay izleyicilerin sorularını da yanıtladı. Koordinasyonu Katadrom Kültür ve Sanat Derneği tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Konusu hakkındaki bazı detaylar şöyle: “Babasının ani ölümüyle dünyası başına yıkılan Feride, kimsesiz kalan ailesinde baba rolünü üstlenmek zorundadır. Genç kadın artık çaresiz annesi ve iki kardeşini kollamak durumundadır. Zamanla üstlendiği bu rol üzerine iyice yapışır ve gerçek anlamda bir ev reisi vazifesi yürütmeye başlar. Ancak bu durum bir süre sonra aile fertlerinin her birini tarifi zor bir drama sürükler. Anne Nurcan, çaresizce kızı Feride’yi kaybettiği kocası yerine koymaya, kardeşi İlker ise sorumluluğun Feride’ye verilmesinden iyice rahatsız olup ailesinden uzaklaşmaya başlar. Feride’nin bu ağır yükten kurtulmak için bir karar verir ve bu karar herkesin kaderini değiştirir.”

ORTAKÖY
Tiyatro Kılçık

Tiyatroseverler yeni sezon için yollarını Ortaköy’e çevireceğe benziyor. Oyuncular, atölye çalışmaları yaz dönemi içinde Beşiktaş’ta Ortaköy Kültür Merkezi’nde sürdürüyor. Afife Jale Sahnesi’nde Tiyatro Kılçık ekibi atölye çalışmalarını gerçekleştirdi. Tiyatro Kılçık ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanabilir: “Tiyatro Kılçık, 2000 yılında Cenk Tunalı ve Ufuk Özkan tarafından kuruldu. Kendi yazı ekibinin kaleme aldığı “Takanlar ve Takılanlar’’ oyunu ile 16 Şubat 2000 günü Kemancı Bar’da ilk oyununu sergiledi. Türkiye’de bir bar sahnesinde 13 yıl boyunca düzenli olarak oynayan tek tiyatro ekibi olarak biliniyor. Kurulduğu günden beri güldürmekten hiç ödün vermeyen Tiyatro Kılçık, kendine has üslubuyla bir dil ve ekol tiyatrosu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Repertuarını kendi yazdığı oyunlarla oluşturan Tiyatro Kılçık alternatif sahnelerin dışında klasik tiyatro sahnelerinde de oyunlarını sergilemeyi sürdürüyor.”

MAGAZİN HABERLERİ

ALKOL VE PANİK

ORTAKÖY- Bengü, eğlenmek için gittiği Reina’da alkolü fazla kaçırdı. Mekan çıkışı muhabirleri fark eden ünlü şarkıcı Bengü, yüzünü gizleyerek koşar adım içeriye girmek istedi ancak son anda vazgeçti. Alkolün etkisiyle neler yapacağını şaşıran ünlü şarkıcı bir arkadaşının elinden tutarak aracına yürüdü. Taksiye binen ünlü şarkıcı Bengü hızla uzaklaştı.

YENİ EVİ BEBEK

BEBEK- Feraye Tanyolaç ile geçtiğimiz ay boşanan Kaya Çilingiroğlu, Bebek’in müdavimi oldu. Eski eşi Hülya Avşar ve kızı Zehra ile Çeşme tatili yapan Çilingiroğlu, tatil dönüşü soluğu Bebek’te aldı. Bebek’teki bir çay ocağına giderek selam veren Çilingiroğlu aracını otoparka bırakarak arkadaşı ile Bebek’ten ayrıldı.

AKŞAM SERİNLİĞİ

BEŞİKTAŞ- Oyuncu Özge Özberk alışveriş için geldiği Zorlu Center Avm’de objektiflerimize yansıdı. Karşısında gazetecilere gören güzel oyuncu Özge Özberk, “Akşam serinliğinde dışarı çıkmak daha iyi oluyor arkadaşlar. Gündüz malum hava çok sıcak ama akşam serinliğinde dışarıda olmak daha mantıklı geliyor bana” dedi.

AŞK GECESİ Mİ?

KURUÇEŞME- Kardeş Payı dizisinin başarılı oyuncusu Ahmet Kural, Mesut Yar’ın Kuruçeşme Balık’ta eşi Ferda Çekem için verdiği doğum günü partisinin davetlileri arasındaydı. Ünlü oyuncu ile Ferda Çekem’in kardeşi Ajanda PR Genel Müdür Yardımcısı Naz Çekem, gecenin sonunda Emirgan’daki bir barda buluştu. İkili, göz göze şarkılar söyleyip dans ettikleri mekandan sabaha karşı ayrıldı.

ÇOCUK ALIŞVERİŞİ

BEŞİKTAŞ- Türk pop müziğin başarılı seslerinden birisi olan Hande Yener sevgilisi Ozan Öğüt ile beraber geçen hafta Zorlu Center Avm’de objektiflere yansıdı. Beraber geldikleri alışveriş merkezinde arkadaşları ile Günaydın Steak House et restoranına oturan mutlu çift yemeğin ardından arkadaşının çocuğu ile beraber çocuk mağazalarına giderek alışveriş yaptı.

DİKKAT ÇEKEN MESAJ

BEŞİKTAŞ- Karadayı dizisiyle yeni sezonda da seyirci karşısına çıkacak olan güzel oyuncu Bergüzar Korel geçen hafta alışveriş için geldiği Zorlu Center Avm’de görüntülendi. Mağazaları dolaşan uzun süre alışveriş yapan Korel’in giydiği tişört ve verdiği mesaj ise oldukça anlamlıydı. “Kendinizi pozitif, başarılı insanlarla çevreleyin” yazılı tişörtü dikkatlerden kaçmadı.

DOLU DOLU BİR AKŞAM

BEŞİKTAŞ- Güzel sunucu Burcu Esmersoy iş adamı sevgilisi Başar Savur ile beraber geçen hafta Zorlu Center Avm’de objektiflere yansıdı. Beraber geldikleri alışveriş merkezinde bir restorantta oturup keyifli bir akşam yemeği yiyen çift yemeğin ardından objektiflere poz vermeyi ihmal etmedi. Burcu Hanım ve Başar Bey’in ellerini bir an bile olsun bırakmamaları ayrıca dikkat çekti.

SPOR HABERLERİ

Devamı Avrupa Ligi’nde!..

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off turu rövanş maçında Arsenal karşısında sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Karşılaşmanın başlama vuruşunu ev sahibi Arsenal yaptı. Oyunun ilk dakikaları orta alan mücadelesi şeklinde geçti. Hızlı hücumlarla kalede etkili olmaya çalışan Arsenal’e karşı Siyah-Beyazlılar, savunmada dirençli bir oyun sergiledi. Maçtaki ilk tehlikeli pozisyonu ev sahibi ekip geliştirdi. 9. dakikada savunmadaki anlaşmazlıktan faydalanarak topla buluşan Wilshere’ın ceza saha içinde kaleye çektiği şutta top yandan auta gitti. Mücadelenin ilk 20 dakikalık bölümünde topla daha fazla oynayan taraf Arsenal olurken Siyah-Beyazlılar rakip defansın arkasına atılan uzun toplarla gole gitmeye çalıştı. 41. dakikada sol kanat aut çizgisinde topa sahip olan Olcay Şahan, topu bekletmeden ceza sahasına koşan Ramon Motta’ya aktardı. Motta, ceza sahası içinde topa vuracağı sırada Wilshere’ın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem oyunu devam ettirdi. 45+1. dakikada Arsenal sağ kanattan geliştirdiği atakta Sanchez ile golü buldu ve skor 1-0 oldu. İlk yarıyı ekip 1-0 geride tamamladı.
İkinci yarının başlama vuruşunu Kartal yaptı. Takımlar oyuna tempolu başladı. Rakip takım geliştirdiği ataklarla kalede gol aradı. 52. dakikada ceza sahanın sağ tarafında bir türlü uzaklaştıramadığı topa Sanchez vurdu, top Tolga’nın müdahalesiyle az farkla dışarı çıktı. Takım oyunun ilk 15 dakikalık bölümünde ilk yarıya oranla daha tempolu oynayarak organize ataklar geliştirmeye çalıştı. 64. dakikada Flamini’nin hatasından yararlanıp topa sahip olan Demba Ba’nın dönerek yaptığı vuruşta top yan ağlarda kaldı. 75. dakikada Debuchy, ikinci sarı karttan gördüğü kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Son bölümü büyük bir çekişmeye sahne olan maçta bir türlü gol bulamayan Kartal, sahadan 1-0 mağlup ayrıldı.

…Ve Süper Lig başladı
Mersin – BJK: 0-1

Süleyman Seba Sezonu’nda Beşiktaş’ın ilk maçı Mersin İdman Yurdu ile deplasmanda gerçekleşti. Maçtan bazı detaylar ise şöyleydi: “2. dakikada Mersin İdman Yurdu’dan Nakoulma’nın ortasında, pozisyonu iyi takip eden Suarez’in kafa vuruşunda, top yandan auta çıktı. 7. dakikada sol çarprazdan kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Motta’nın vuruşunda, meşin yuvarlak yan ağlarda kaldı. 20 ve 37. dakikalarda rakip takım hareketlendi ama Beşiktaş önüne geçti. 43. dakikada rakiplerini çalımlayan Mustafa, topu ceza sahası içindeki Gökhan Töre’ye atmak istedi. Defansın uzaklaştırmak istediği topu iyi takip eden Gökhan Töre’nin ortasında, Cenk şık bir kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlara göndererek, takımını 1-0 öne geçirdi. Maçın ilk yarısı, Beşiktaş’ın 1-0’lık üstünlüğüyle tamamlandı.
Rakip takım ikinci yarıda kendini göstermeye çalıştı ve ataklar yaptı. Bunun yanı sıra 78. dakikada kendi sahasından hızlı çıkan Beşiktaş’ta Cenk’in pasında defansın arkasına sarkan Kerim, müsait pozisyonda topu kalecinin üzerine vurdu. Meşin yuvarlak, kaleci Nihat’tan oyun alanına döndü.86. dakikada sol çarprazda topla buluşan Tita, çok sert vurdu ancak Cenk topu köşeden çıkardı. Dönen topu iyi takip eden Sinan, meşin yuvarlağı Khalili’ye gönderdi. Khalili’nin şutunda top savunmadan geri gelince Mersin İdman Yurdu, bu önemli ataktan eli boş dönmiş oldu. Maçın geri kalan dakikalarında başka gol olmayınca Beşiktaş, karşılaşmadan 1-0’lık skorla ayrıldı.

Erkek voleybol
fikstürü belli oldu

Beşiktaş Erkek Voleybol Takımı’nın da mücadele edeceği Erkekler Voleybol 1. Ligi’nde fikstür belli oldu.
Sezon fikstürü Ankara Volley Hotel’de federasyon ve kulüp temsilcilerinin katılımıyla çekildi. Lig müsabakalarında ilk devre 19 Ekim’de başlayacak, 21 Aralık’ta sona erecek. İkinci yarı maçları 10 Ocak 2015’te başlayıp 21 Mart 2015’te sona erecek. Yapılan kura çekimi sonucu Beşiktaş Erkek Voleybol Takımı’nın ilk yarı fikstürü şu şekilde oluştu:
Beşiktaş – Şahinbey Belediye
Galatasaray – Beşiktaş
Beşiktaş – Palandöken Belediye
Arkas Spor – Beşiktaş
İnegöl Belediye – Beşiktaş
Beşiktaş – Gümüşhane Toruk Gençlik
Halkbank – Beşiktaş
Beşiktaş – Fenerbahçe
Ziraat Bankası – Beşiktaş
Beşiktaş – M. Milli Piyango
İstanbul Bş. Bld. – Beşiktaş

Bayan voleybol
fikstürü belli oldu

Beşiktaş Bayan Voleybol Takımı’nın da mücadele edeceği Bayanlar Voleybol 1. Ligi’nde fikstür belli oldu.
Sezon fikstürü Ankara Volley Hotel’de federasyon ve kulüp temsilcilerinin katılımıyla çekildi.
Lig müsabakalarında ilk devre 25 Ekim’de başlayacak, 20 Aralık’ta sona erecek. İkinci yarı maçları 11 Ocak 2015’te başlayıp 22 Mart 2015’te sona erecek.
Yapılan kura çekimi sonucu Bayan Voleybol Takımı’nın ilk yarı fikstürü şu şekilde oluştu:
Beşiktaş – Çanakkale Belediye
Sarıyer Belediye – Beşiktaş
Beşiktaş – Galatasaray Daikin
İdman Ocağı – Beşiktaş
Beşiktaş – Bursa Bş. Belediye
Eczacıbaşı Vitra – Beşiktaş
Beşiktaş – Vakıfbank
İlbank – Beşiktaş
Beşiktaş – Yeşiltyurt
Fenerbahçe Grundig – Beşiktaş
Nilüfer Belediye – Beşiktaş

Spor Yazarları
Radyo Beşiktaş’a konuşuyor

Avrupa yolunda heyecan dorukta. Beşiktaş C Grubu’nda eşleştiği takımları, Spor Yazarı Güven Taner Radyo Beşiktaş’ta Didem Tutal’ın konuğu olduğu programda değerlendirdi. Öte yandan Beşiktaş’ın kadro zenginliği konusunda da hassasiyetlerini dile getirdi ve Beşiktaş taraftarına da seslendi. Güven Taner şunları söyledi:
“Arsenal’da Beşiktaş bütün kamuoyunun katıldığı gibi iyi bir mücadele verdi Arsenal karşısında. İstanbul’da tur şansı getirecek kadar farklı kazanabilirdi maçı. Ama olmadı futbolun içinde bunlar var. Rövanşta Beşiktaş yine aynı performansı bence gösterdi ama bu defa Arsenal’ın daha iyi bir Arsenal olduğunu gördük.
O maçtan şöyle bir ders çıkardım Beşiktaş’a… Yani, bir umut çıkardım bir de ders çıkardım aslında. Umut şu, Avrupa Ligi’nde Beşiktaş o performansla ilerilere gidebilir, umudu… Çıkardığım ders de şu, bakın Arsenal Beşiktaş’a karşı İstanbul’da Ramsey ile başladı. Hiro ile başladı. Arteta ile başladı ama bu oyuncular rövanşta oynayamadılar. Üç tane önemli adamı eksik olmasına rağmen Arsenal daha iyi bir performans ile Beşiktaş’ın karşısındaydı. Buradan şuraya varmak istiyorum, bir kadro zenginliği, kadro genişliği ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Eğer büyük hedeflere soyunmuşsanız o hedeflerin her birinde diri kalabilecek kadro zenginliğini yaratmış, kurmuş olmanız lazım.
Beşiktaş’ta şimdi bakıyorum 17, 18, 19 kişilik hemen hemern bir kadro var elinde. Ve bununla Türkiye ligini oynayacak. Ve Avrupa ligini oynayacak. Artık Beşiktaş’ın kadronunu zenginliğini de düşünmesi gerekiyordu.
Tottenham, gelenekleri oturmuş bir kulüp ingilterede. ingiliz futbolunun temsilcilerinden biri, önde gelenlerinden olmasa da. İngiliz futbolunun iyi temsilcilerinden biri. Tottenham Beşiktaş’la yani bu grubun liderliğine oynayabilecek kapasitede bir takım önemli adamları var. Ama ben şunu gördüm ki eğer Beşiktaş takımı Beşiktaş kadrosu ligte yıpranmadan o mücadelelere girişirse, Arsenal maçlarından yola çıkarak bunu böyle düşünüyorum, Beşiktaş Tottenhamla grup liderliğine oynar ve en azından, işte şimdiden ona razı olmamak gerekiyor ama, grup ikinciliği ile yoluna devam edebilir. Partizan da eskiden güçlü olan bir kulüp, rakiptir. Şimdi eski performansında eski verimliliğinde değil. ama herşey bir yana önemli olan Beşiktaş’ın performansının verim düzeyinin nerede olacağı. Beşiktaş eğer bize feyenoord karşısındaki maçlarda arada oynadığı Fenerbahçe ve Chelsea ile oynadığı maçlarda, o özgüven yüksekliğini taşırsa o çalışkanlığı taşırsa o dinamizmi taşırsa kadroda önemli eksilmeler olmaz ise Beşiktaş bırakın gruptan çıkmayı daha sonrasında da Avrupa Ligi’nde de ilerleyebilir diye düşünüyorum. Ama bir tek endişem var kadronun bu işi taşıyıp taşıyamayacağı. Bakın takımın demiyorum. kadronun… Bakın Demba Ba şu anda sakat. Tolga’nın sorunu var. Oğuzhan’ın sorunu var. Atiba’nın sorunu olduğu bir hafta da geçti ama bunları karşılayacak bunları göğüsleyebilecek bir kadro zenginliği içinde olması lazım Beşiktaş’ın ama ne yazık ki o zenginliğe bir türlü ulaşamadılar.
Partizan’ı ve Totenham’ı uluslararası piyasada zaman zaman gördük. Çizgisinin ne olduğunu biliyoruz. Asteras’ın ismiyle neredeyse kamuoyu ilk defa karşılaştı. Onun nasıl bir verim çizgisinde olabildiğini görerek değil araştırarak öğrendik. Asteras Beşiktaş’ın ve gruptaki diğer takımların çizgisinin altında bir verime sahip. Ama kendi sahalarında iyi mücadele ettikleri özgüven taşıdıkları biliniyor. Bu Beşiktaş’ın önemsemesi gereken fakat korkmaması gereken bir rakip olduğunu düşünüyorum Asteras’ın…
İnsan dili varmıyor ama Beşiktaş’ta daha sakin ama bu sakinliği bilinçli olmaktan gelen bir tribün bekliyorum ben, bu bilinçli çoğunluğun da ateşli kendini kontrol edemeyen azınlığa biraz egemen olmasını diliyorum.”

Slaven Bilic: “Dikkatli
olursak kupayı alabiliriz”

Kara Kartal’ın, Avrupa Ligi’nde rakipleri belli oldu ve Beşiktaş cephesinden olumlu yorumlar geldi. Beşiktaş’ın Teknik Direktörü Slaven Bilic, “Beşiktaş bu futbolla bir maç kaybeder ama biraz dikkatli olursak Avrupa’da kupa alırız” diye konuştu. Beşiktaş’ta Şampiyonlar Ligi’ni kaçırmanın üzüntüsü yaşanıyor. İngiliz devi Arsenal’e iki maçta da etkin olan ve Portekizli hakemin kararlarının da konuşulduğu maçta talihsiz bir golle elenen Siyah-Beyazlılar’da Teknik Direktör Slaven Bilic oyuncularını UEFA Avrupa Ligi Kupası için moral verdi. Bilic, “Siz böyle mücadele etmeye devam ederseniz, biz ligde de Avrupa’da da şampiyon oluruz. Beşiktaş bu oyunla sadece bir maç kaybeder ama biraz dikkatli olursak önümüzde kimse duramaz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Ligi Kuraları

Monako’daki Grimaldi Forum’da yapılan kura çekimine 2. torbadan katılan Beşiktaş rakibi belli oldu. C Grubu’nda yer alan Beşiktaş, İngiltere’nin Tottenham, Sırbistan’ın Partizan ve Yunanistan’ın Asteras Tripolis takımlarıyla eşleşti.
Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi C grubu maç programı şöyle:

n 18 Eylül: Saat: 20.00: Beşiktaş-Asteras Tripolis
n 2 Ekim: Saat: 22.05: Tottenham-Beşiktaş
n 23 Ekim: Saat: 22.05: Partizan-Beşiktaş
n 6 Kasım: Saat: 20.00: Beşiktaş-Partizan
n 27 Kasım: Saat: 22.05: Asteras Tripolis-Beşiktaş
n 11 Aralık: Saat: 20.00: Beşiktaş-Tottenham

Kura çekimine göre, ilk maçların 18 Eylül’de oynanacağı grup eşleşmeleri şöyle oluştu:
A Grubu: Villarreal (İspanya), Borussia Mönchengladbach (Almanya), Zürih (İsviçre), Apollon (Kıbrıs Rum Kesimi)
B Grubu: Kopenhag (Danimarka), Club Brugge (Belçika), Torino (İtalya), HJK Helsinki (Finlandiya)
C Grubu: Tottenham Hotspur (İngiltere), Beşiktaş (Türkiye), Partizan (Sırbistan), Asteras (Yunanistan)
D Grubu: Salzburg (Avusturya), Celtic (İskoçya), Dinamo Zagreb (Hırvatistan), Astra (Romanya)
E Grubu: PSV Eindhoven (Hollanda), Panathinaikos (Yunanistan), Estoril (Portekiz), Dinamo Moskova (Rusya)
F Grubu: Inter (İtalya), Dnipro (Ukrayna), Saint-Etienne (Fransa), Karabağ (Azerbaycan)
G Grubu: Sevilla (İspanya), Standard Liege (Belçika), Feyenoord (Hollanda), Rijeka (Hırvatistan)
H Grubu: Lille (Fransa), Wolfsburg (Almanya), Everton (İngiltere), Krasnodar (Rusya)
I Grubu: Napoli (İtalya), Sparta Prag (Çek Cumhuriyeti), Young Boys (İsviçre), Slovan Bratislava (Slovakya)
J Grubu: Dinamo Kiev (Ukrayna), Steaua Bükreş (Romanya), Rio Ave (Portekiz), Aalborg (Danimarka)
K Grubu: Fiorentina (İtalya), PAOK (Yunanistan), Guingamp (Fransa), Dinamo Minsk (Belarus)
L Grubu: Metalist Kharkiv (Ukrayna), Trabzonspor (Türkiye), Legia Varşova (Polonya), Lokeren (Belçika)
Statü: Dörder takımın bulunacağı 12 grupta ilk iki sırayı alan ekipler, bir üst tura yükselecek.
Avrupa Ligi gruplarında tur atlayan 24 takım, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında üçüncü olan 8 ekiple birlikte son 32 turunda mücadele edecek.
Finale kadar çift maçlı eleme usulü uygulanacak, 27 Mayıs 2015’te Polonya’nın başkenti Varşova’daki Ulusal Stadyum’da oynanacak final karşılaşmasıyla kupa sahibini bulacak.

Demba Ba sıkıntılı!..

Beşiktaş yönetiminin transfer etmek için haftalardır uğraştığı Demba Ba’nın sol dizinden sakatlanması, akıllara “Kronik sakatlık” sorununu dile getirdi. Sol dizindeki kırık nedeniyle iki farklı bölgeden ameliyat olan Senegalli oyuncu, Arsenal maçındaki aşırı zorlanma nedeniyle yine sol dizinden sakatlandı. Bundan dolayı golcünün bir süre dinlendirilmesine karar verildi.
Edinilen bilgilere göre sezon öncesindeki sağlık kontrollerinde, kıkırdak problemine rağmen bunun önemli bir durum olmadığını belirten kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık’ın sağlam raporu verdiği Demba Ba’nın, kariyerinin de ilerleyen haftalarda tehlikede olup olmadığı ortaya çıkacak. Senegalli oyuncunun, ekstra antrenmanlar yaparak sol diz kaslarını güçlendirmemesi halinde, futbola beklenenden daha erken veda edebileceği iddia edildi.
Beşiktaş Başkanı da, iki ay önce bir televizyon kanalına, “Demba Ba’nın kronik sakatlığı var” diyerek çekincesini dile getirmişti.
Demba’nın bu kronik sakatlığı daha önce de İngiliz ve Fransız basınında sürekli olarak gündeme gelmişti. Bu durumdan rahatsız olduğunu her fırsatta dile getiren Senegalli oyuncu ise geçmişte, “Ben bunların konuşulmasından çok rahatsız oluyorum. Beni bu konuda eleştirenler İngiltere’de oynadığım maç sayısına baksın” ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan, kulüp doktoru yaptığı bir açıklamayla haberin doğru olmadığını Demba Ba’nın kronik bir sakatlığı olmadığını söyledi. “Yakında sahalarda olur” dedi.

Efsane futbolcu, “Atom Karınca” RIZA ÇALIMBAY:
“Beşiktaş benim için hayat!..”

Beşiktaş denilince akla gelen ilk isimlerden efsanevi futbolcu, Beşiktaş’ın Atom Karıncası Rıza Çalımbay ile konuştuk. Çalımbay bize çok özel açıklamalarda bulundu.
Beşiktaş dediğimde ne hissettiriyor bu size?: Beşiktaş benim çok küçük yaşta başladığım hayatımın geçtiği yer diyebilirim. Beşiktaş benim için hayat. Nereye gitsem “Beşiktaşlı Rıza” diye anılıyor, karşılanıyorum. O yüzden kalbimde hiçbir zaman söküp atılmayacak bir durum Beşiktaş benim için. Ben 20 yıl futbol oynadım Beşiktaş’ta. Milli Takım hariç hiç bir takımda oynamadım sadece Beşiktaş’ta oynadım. Beşiktaş o yüzden benim için yeri her zaman farklı oldu, öyle de kalacak.
Futbola nasıl başladınız?: Sivas’ta ilkokuldayken futbol oynuyordum zaten sonra ailem İstanbul’a taşınınca Beşiktaş’ta futbol oynama yolu bana açıldı. Ben gidip seçmelere katıldım yaşım çok küçüktü, yaşımı sordular bana. Denemelere katıldım bir kaç maç deneme sonrası tabii beğendiler ve sonra beni takıma aldılar. İlk Beşiktaş’ın Şeref Stadı’nda orada başladım.
İlk takıma girdiğinizde heyecanlandınızmı?: Çok. Hele ilk formayı Beşiktaş’ta giydiğimde çok heyecanlandım. Onu hiç unutamam. Anlatılmaz. Beşiktaş’ta hep ilk heyecanları yaşadım. İlk formayı giydim, A takıma ilk geçişim, ilk şampiyonluğum, o kadar çok şey yaşadım ki hepsi de çok heyecan vericiydi benim için. Hiç birini unutamam.
Beşiktaş Spor Kulübü’nün takım kaptanı olduğunuzda kaç yaşındaydınız?: Ben 22-23 yaşımda çok genç yaşta kaptan oldum. Samet Abi bırakınca ben oldum. Hatta Fenerbahçe maçıydı hiç unutmam ilk kaptan olarak o maça çıktım. Şimdi ben futbolda ne hayal ettiysem gerçekleştirdim. Allaha şükür. Samet Abi’nin bana kaptanlığı verdiği maç yine bir Fenerbahçe maçıydı. Onun da jübile maçıydı. 2-1 kazanmıştık, 2 golü de ben atmıştım. Hakikaten çok güzel bir maçtı.
Futbol size ne ifade ediyor?: Futbol benim herşeyim. Ben okumadım. İlkokulu bitirebildim. Ailevi nedenlerden dolayı ben zengin bir ailenin çocuğu değildim fakir bir aileydik biz. Benim tek hedefim ve hayatım futboldu. Futbol sayesinde çok iyi yerlere geldim. Hem aileme hem çevreme hem de kendime futbol çok şey kattı. Futbol benim için nimetti.
Aileniz nasıl karşıladı?: Babam Galatasaraylıydı. Tabi ki benim Beşiktaş’ta yükselmeme çok sevindiler. Aslında işin gerçeği kimse benden beklemiyordu böyle bir yere geleceğimi. Ben tabii çok büyük engeller aşarak çok iyi yerlere yükseldim. 17 yaşında A takımında oynadım. 18 yaşımda ilk şampiyonluğu yaşadım, en çok şampiyonluk gören oyuncu oldum. Beşiktaş’ın tarihinde en uzun oynayan futbolcu oldum. Milli takımda yıllarca kaptanlık yaptım. En çok istediğim şey dünya karmasında oynamaktı. Alman Milli takımına karşı oynadım.
Takım arkadaşlarınız ile aranız nasıldı?: Hepsi ile aram çok iyiydi. Bizim takım kime sorsan herkes 11’i sayardı. Hepimiz çok iyiydik. Her hafta hep aynı takım ile maça çıkardık. Oturmuş uyumlu hem saha içinde hem saha dışında çok iyi anlaşan bir takımdık yıllarca bu böyle gitti.
Teknik adam olarak nasıl çalıştınız Beşiktaş’ta?: 2004-2005 yıllarında çalıştım. Beşiktaş’ta çalışmak en çok istediğim şeydi zaten. Hatta Rizespor’u çalıştırıyordum. Rize’nin Fenerbahçe ile maçımız vardı pazar günü, perşembeden geldik. Beşiktaş’ın sahasında antreman yapıyorduk. Başkan Demirören beni çağırdı, bana “Bizim hoca gidiyor, bize gelir misin?” dedi. Ben de “Benden yana sorun yok. Rize’den izin alırsanız gelirim” dedim. Rize ile konuştular onlarda izin verdi. 3 gün sonra Fenerbahçe ile maça çıkacaktık ama ben 1 gün sonra Beşiktaş’la Malatya maçına çıktım. İkici yarıyı lider bitirdik, takımı Avrupa kupalarına soktum. Sonraki sene imkanlar iyi değildi, istemeyerek ayrıldım.
Süleyman Seba nasıl bir başkandı?: Süleyman Seba Başkan çok disiplinli, hiç bir şeyden taviz vermeyen söz verdimi yüzde yüz tutan, takımdaki disipline çok önem veren hedefli hırslı birisiydi. Bizim takımla da çok örtüşüyordu. Başkan şampiyonluğa bizle başladı bizlede bitirdi. Çünkü çok iyi takımdık. Sıkıntımız zaman zaman oluyordu ama başkanla birlikte içimizde çözüp devam ediyorduk. Süleyman Seba Başkanım çok enteresan bir insandı. İşini ve kulübünü çok seven, mütevazi herkese çok saygılı bir Başkandı. Futbolcularlada öyle fazla laubali olmazdı, hep belli mesafeyi korurdu. Konuşması gerektiği zaman ve yerde konuşurdu. Mükemmel bir insan ve Başkanımızdı. Onunla çok mutlu zamanlarımız geçti.
Fikret Orman nasıl bir başkan?: Başkan daha önce bizim yöneticimiz olan Abdülkadir Orman’ın oğludur. Çok iyi bir insandı. Beşiktaş için gecesini gündüzüne katıyordu. Fikret Başkan da göreve geldiğinde çok zorluklarla göreve geldi. Bence herkesin kendisine destek vermesi gerekli. Beşiktaş’ı aldığı zaman çok borçla aldı. Stat yapıldığında Beşiktaş çok iyi yerlere gelecek inanıyorum. Beşiktaş’ın böyle bir döneminde gelerek taşın altına elini koydu, onun içinde camianın da ona sahip çıkması lazım.
İnönü Stadı için neler söyleyebilirsiniz?: Yenilenmesi geç kalınmış olduğunu düşünüyorum. Dünyada yeri bu kadar güzel olan bir stat daha yoktur, olduğunu da sanmıyorum. Benim için önemi büyüktür. Stat açıldığında Beşiktaş’ı kimsenin tutacağına inanmıyorum. Stat Beşiktaş’ın dönüşü olacak. Neşe BERBER