KENT: Referandum sonrası görüş

AK Parti Referandum sonrası görüş
AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Yıldırım
Referandumda ne bir muhtar ne belediye başkanı ne de milletvekili seçecektik. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bazı anayasal değişiklikler oylanacaktı. Meclisten geçen oylama daha sonrada vatandaş tarafından oylanacaktı.
Benim o zamanlarda söylediğim bir konu vardı, bu oylama bazılarının yansıttığı gibi dünyanın başı veya sonu değildi sadece ülke insanının hak ettiği değişikliklerin oylandığı bir referandum idi. Çok şükür bu da yüzde 58 gibi bir oranla kabul edildi. Türkiye ekonomik ve sosyolojik anlamda yoluna devam ediyor. Türk halkı ilk defa psikolojik olarak, ben kendi isteğimle anayasa oluşturabilirim, dedi. Bunun önemsenmesi gerekir. Anayasalar darbeler sonucu Türk toplumuna empoze edildi. Ama halk ilk defa ortada Hiçbir şey yokken kendi kendine Anayasa’da bazı değişiklikleri yapacağını görmüş ve hissetmiş oldu. Ben bunun psikolojik etkisinin çok fazla olacağını Türk halkının barış ve huzur içinde çok farklı düşünse bile kendi kendini yönetebilecek Anayasa’yı oluşturabileceğine inanıyorum. Bu manada da çok sevinçliyiz. İktidar muhalefet değişmedi hiç bir değişiklik yok ama Türkiye 26 maddenin değişikliğini kabul etti. Bazıları bunu hükümete bir güve oylaması olarak yansıtmaya çalıştı. Böyle bir şey yok idi sadece bir illüzyon yaratmaya çalıştılar. Sonuçta halk bunu kabul etmedi bu olayın bir Anayasa değişikliği olduğunu kabul ettii ve destek verdi. Bu açıdan Türkiye genelinde mutluyuz. Beşiktaş açısından değerlendirdiğimizde evet yüzde 22,5 Beşiktaş’ta. Beşiktaş’ta ana muhalefet konumundayız. Beşiktaş’ta yaşayan insanlara kendimiz anlatmaya çalışıyoruz ve onları anlamaya çalışıyoruz. Biz referandum sürecinde iyi çalıştığımızı ve kendimizi iyi anlattığımızı düşünüyoruz. Yüzde 16 oy aldığımızı düşünürse Beşiktaş’a ve referandumda evet yüzde 23 çıkmışsa demek ki bizim anlattığımı Anayasal değişiklikleri yüzde 40’lara varan vatandaşımız olumlu bulmuştur. Biz bu açıdan mutluyuz. 2011 seçimlerinin çok daha iyi geçeceğini umuyorum. Vatandaşımı siyasilere ideolojik açıdan yaklaşmamalı hizmet eden partiye oy vermesi gerektiğini anlayacaktır. Beşiktaş’ta bize ideolojik yaklaşan partimizi yanlış tanıyan insanlar var ama bizimle tanıştıkları zaman biz daha iyi tanıyorlar. Ben 2011’de bir sürpriz yapacağımıza inanıyorum.

Biz halkımıza kendimizi anlatmak için gece gündüz çalışıyoruz. Şu aşamada üye kaydı taleplerimiz arttı. Yoğun bir katılım gözlemliyoruz. Bizler vatandaşa kendimizi anlatmakta cabalıyoruz ama bazı vatandaşlarımızda bizi anlamakta çaba göstermeli. Ön yargılarından arınmalı vatandaşlarımız. Zaman içinde bize karşı olan arkadaşlarımızla aynı saflarda siyaset yapıyoruz. Bizi bu sevindiriyor açıkçası. Bütün Beşiktaşlıları bizimle birlikte hizmet etmeye çağırıyoruz. Bize olan ilginin artması üye sayımıza da yansıdı ve 1,5 kat arttı. Buda çok iyi bir yolda olduğumuzun göstergesidir diye düşünüyorum. Kapımız herkese açık.
En büyük sıkıntılardan biri Beşiktaş’ta eğitimli ve çalışan kadınlarımızın bizlere bir şüphe ile bakıldığını gözlemliyorum. Bu konuda bizim kusurlarımız olabilir ama bu adamlar ne yapıyor diye biraz dinlediklerinde bu sıkıntıyı açacağız diye düşünüyorum. Bir kesim kendilerinin yaşam tarzına müdahale edeceğimizi sanan bir kesim var. Bizim yanımıza gelenler bize hayret ediyorlar. Bu bir yenilgi aramızda Beşiktaş’ta birinci olan partiyle siyaset yapan çok sayıda arkadaş aramızda. Aramıza girenler biz sizi yanlış tanımışız diyorlar. Amaç hava alanına gitmekse farklı yollar vardır ve bizim yolumuz açık olan yoldur. (27/09/2010)