SAYI 225

DOLMABAHÇE TÜNELİ AÇILDI
Dolmabahçe Tüneli geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından törenle hizmete açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce yapımı tamamlanan Dolmabahçe-Bomonti arası kara yolu tüneli ile kavşak ve bağlantı yollarının açılışı dolayısıyla düzenlenen töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, geçen yıl 2 tüpten oluşan Kağıthane-Piyalepaşa tünelini hizmete aldıklarını, bu tünelin İstanbul’un ve tünele yakın semtlerin trafiğini ciddi şekilde rahatlattığını anlattı. Tünelden, günde ortalama 40 bin aracın geçtiğini, şu ana kadar toplamda 11 milyon 600 aracın burayı kullandığını belirten Erdoğan, onun bir devamı niteliğinde olan ve bugün resmi açılışını yaptıkları Dolmabahçe-Bomonti tünelinin, toplamda 4 bin 750 metre uzunluğunda olduğunu söyledi.
Cam siliciler dövdü
Trafik ışıklarında zorla cam silerek sürücülerden para isteyen gruplar Gümüşsuyu’nda terör estirdi. İnönü Stadyumu’ndan aşağı inerken ışıklarda duran Veysel G.’nin aracı, beş kişi tarafından kuşatıldı. İzin istemeden zorla camı silmeye kalkan grup ile sürücü tartışmaya başladı. Bu sırada camı silen genç, elindeki sileceği Veysi G.’nin kafasına indirdi. Kanlar içinde kalan sürücü, cep telefonuyla polisten yardım istedi. Sürücü hastanede tedavi altına alınırken, camcılar hızla olay yerinden kaçtı. Gençlerden dördü, kısa süre sonra polis tarafından yakalandı.
Lüks hırsızlar
Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Baş, geçtiğimiz aylar içinde Bebek’teki Lucca Bar’da oğlu ve oğlunun arkadaşlarıyla buluştu. Saat 16.00 sıralarında bara giden Baş, çantasını oturduğu sandalyenin arkasına astı. Baş, bir süre sonra çantasını alıp oğluyla birlikte bardan ayrıldı. Ancak saat 20.05’te Baş’ı arayan bir banka görevlisi, son 2 saatte kredi kartlarından 5 bin TL civarında alışveriş yapıldığını söyledi. Bunun üzerine Baş, hemen Arnavutköy Polis Merkezi’ne gitti.
Bu sırada, cüzdandaki bin 300 TL nakit parayı da alan hırsızların; Baş’a ve amcası Doğan İsmail Hitit’e ait kredi kartlarından toplam 5 bin TL’lik harcama yaptığı tespit edildi. Hırsızların, kartlarla Armani ve Gucci’den de alışveriş yaptıkları belirlendi. Işıl Baş’ın da kullanma yetkisine sahip olduğu kartından 2 bin 723 TL’lik alışveriş yapıldığını belirten Doğan İsmail Hitit, kimlik sormadıkları gerekçesiyle, kartın kullanıldığı işyerleri hakkında dava açtı. Armani ve Gucci’nin Türkiye temsilcisi Arena Giyim ise şifre ve kimlik kontrolü yapmadan ürün satmadıklarını iddia etti.
Reina’nın sahibine
trafikte dayak iddiası
BEŞİKTAŞ- Kuruçeşme’de bulunan ve Türkiye’nin en ünlü mekânlarından birisi olan Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan, Beşiktaş Nispetiye Caddesi’nde trafikte tartıştığı Mehmet Yörükçü’den dayak yediğini öne sürerek polise şikâyette bulundu. Mehmet Koçarslan, trafikte seyir halindeyken 34 MDS 09 plakalı Hummer marka cipine, 34 EM 5689 plakalı otomobiliyle arkadan çarpan Mehmet Yörükçü’nün, kendisine küfredip yumruk attığını ve darp edildiğini öne sürdü.
Mehmet Yörükçü ise Koçarslan’ın kendisine “Sen kimsin? Sen bu cipi alabilir misin?” diye hakaret ettiğini ileri sürdü ve iddiaları reddetti. İşlem başlatan polis, dosyayı savcılığa gönderdi.
Önce çarptı
daha sonra ağladı
BEŞİKTAŞ- Barbaros Bulvarı’nda yabancı uyruklu olduğu öğrenilen motosiklet sürücüsü yeşilden kırmızıya dönen ışıktan son anda karşıya geçmeye çalışan G.M. isimli kadına çarptı. Genç kadın kanlar içinde kalırken, elindeki poşetler etrafa saçıldı. Acı içinde kıvranan G.M.’nin imdadına önce çevredeki vatandaşlar koştu. Vatandaşlar genç kadına ilk müdahaleyi yaparken, ehliyetsiz olduğu öğrenilen motosiklet sürcücüsü ise şok geçirdi. Kaldırıma oturan sürücü, “Ben ne yaptım” diyerek gözyaşlarına boğuldu.
Boğaz’da oturanlar depresyonda!..
Bakanlık açıklamasına göre Boğaz hattında oturanların yüzde 87’si gürültüden rahatsız, yüzde 17’si ise yüksek ses yüzünden ruhsal sorun yaşıyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı, gürültü kirliliğine dair çarpıcı rakamlar açıkladı. İstanbul’un kıyı şeridinde yaşayan halkın yüzde 87’sinin kıyıdaki eğlence yerlerinin çıkardığı gürültüden son derece rahatsız olduğu, yüzde 17’sinin ise gürültü kirliliği sebebiyle ruhsal problem yaşadığı vurgulandı. Gürültü probleminin tespitine yönelik Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde 20 adet “Gürültü Ölçüm ve İzleme İstasyonu’’ kurulduğu, bu istasyonlarda 24 saat gürültü ölçümü yapıldığı belirtildi.
Gürültünün insan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek, geçici veya sürekli işitme bozuklukları, kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, davranış bozuklukları, aşırı sinirlilik ve stres, iş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi tesirlere sebep olduğu da ifade edildi. Ayrıca, eğlence yerlerinden yayılan 90-100 desibelli sesin beton kırıcısı, matkap, çim biçme makinesi kadar gürültüye neden olduğu bilgisine de yer verildi.
GÜNDÜZ DE SESİ KIS
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu’nun “Boğaz’da saat 23.59’dan sonra yüksek sesle müzik yapan mekanları kapatacağız.” açıklamasının ardından gürültü kirliliğiyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Son günlerde denetimleri artıran ekipler, sadece mekanlar değil gezinti teknelerini de mercek altına aldı. Çevre sakinlerinin şikayetleri doğrultusunda Boğaz’da gündüzleri de denetim yapılması, özellikle gezinti teknelerinin yüksek sesle müzik yayını yapmasının önüne geçilmesi planlanıyor.
Keleş şehre indi!
Halk arasında “Keleş” adıyla bilinen Kalaşnikof otomatik tüfek, daha çok Doğu ve Güneydoğu’daki şiddet olaylarında gündeme gelirdi. Ancak silah bu kez İstanbul’un göbeğinde bir saldırıda kullanıldı. olay Ortaköy Dellalzade Sokak’ta sabaha karşı meydana geldi. Gün ağarmadan sokağa gelen kimliği belirsiz kişi ya da kişiler işadamı Hasan Yılmaz’ın sahibi olduğu 4 katlı binaya silahlı saldırı düzenledi. Kalaşnikof’tan çıkan kurşunlar apartmanın 3. ve 4. katına isabet etti. Saldırganlar olayda kullandıkları silahı sokağın ortasında yola bıraktıktan sonra hızla olay yerinden kaçtı. Silah sesleri üzerine uyanan mahalle sakinleri hemen polise haber verdi. Kısa süre içinde olay yerine gelen polis ekipleri, balistik muayene için silahı laboratuvara götürdü. Binanın 3. katındaki dairede bina sahibi Hasan Yılmaz’ın kiracısının oturduğu ve saldırın bu kişiye yapılmış olabileceği belirtildi. Bir mahalle sakini, “Bu kişi daha önce bacağından vurulmuştu. Saldırı olayının da bu vurulmayla ilişkisi olabilir” ifadesini kullandı.
Telefon sıkıntısı
OKUYUCU ŞİKAYETİ: Kuruçeşme Muhtar Abdullah Sokak’ta oturanlar Gazete Beşiktaş’ı arayarak cep telefonlarının bu bölgede çekmediğini, yetkililerin bu konuyla acil ilgilenmesini istiyorlar.

YAZ OKULLARI GÖZDE!..
Beşiktaş Belediyesi’nin Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte öğrencilerin yaz tatillerini değerlendirerek onları faydalı aktivitelere yönlendirmek amacıyla düzenlediği ücretsiz yaz okulları dolu dizgin devam ediyor. Yaz okullarında hangi branşlar yer alıyor derseniz, ilk sırayı futbol alıyor. Peşinden basketbol ve voleybol geliyor. Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen yaz okullarındaki branşlar ise şu başlıklar altında toplanabilir: “Futbol, Basketbol, Voleybol, Tenis, Yüzme, Drama, Halk Oyunları, Bale, İngilizce.”
Yetkililer açıkladığı branşlarda profesyonel bir kadroyla faaliyet gösteren ücretsiz yaz okullarında 7-16 yaş grubundaki çocuklar yer alıyor.
Yüzme eğitimleri hafta içi her gün İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde verilirken, İngilizce ve drama dersleri ise Dikilitaş Semt Evi’nde devam ediyor. Basketbol ve voleybol kursları İsmail Tarman İlköğretim Okulu’nda, futbol kursu Yeni Levent Lisesi’nde, halk oyunları ve bale eğitimleri ise Akatlar Kültür Merkezi’nde veriliyor.
LEYLA GENCER heykeli açıldı
Dünyanın ”La Diva Turca” diye alkışladığı, 2008 yılında hayatını kaybeden Leyla Gencer’in anısına Beşiktaş Belediyesi bir yarışma düzenledi ve yarışmadan birincilik alan heykel Beşiktaş’ta törenle açıldı. Operada 20. yüzyılın en büyük seslerinden biri kabul edilen, “La Diva Turca” adıyla tüm dünyada tanınan ve saygı duyulan sanatçı Leyla Gencer’in anısı Beşiktaş’ta ölümsüzlüğe uzandı. Beşiktaş Belediyesi’nin, geçtiğimiz aylarda Leyla Gencer anısına düzenlediği heykel yarışmasında birinciliği elde eden eser, Fulya Hakkı Yeten Caddesi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Törende Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Dr. Rengim Gökmen, MSGSÜ Rektörü Prof. Rahmi Aksungur ve yarışmanın birincisi Önder Büyükerman açılışı yapmak üzere hazır bulundular. Leyla Gençer’in yakınları, sanat dünyasından çok sayıda isim ve sanatseverin katıldığı törende konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal; amaçlarının sadece Türkiye değil, tüm dünya müziği için büyük bir değer olan Leyla Gencer`in anısını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu belirtti.
Ünal, dünyanın “La Diva Turca” unvanını vererek ayakta alkışladığı Leyla Gencer`in anısına bu heykel ile sahip çıkmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek “Leyla Gençer anısına düzenlediğimiz yarışma büyük ilgi gördü. Yarışmaya başvuran eserleri, uzman jürimiz titizlikle inceledi ve her biri birbirinden başarılı tasarımlar arasında karar vermekte zorlandı. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz eserin Leyla Gencer`in anısını yaşatacağına inanıyorum” dedi.
Gençlere tercih yardımı…
Üniversite adayları ÖSS sınavı geride bırakmıştı bırakmasına ama yaz ayları öğrenciler için yine hareketli geçti. Hareketli geçmesine neden unsur da tercih dönemini de sağlıklı bir şekilde tamamlaya çalışan öğrencilerin yaşadıklarını sıkıntıydı… Bu süreçte Beşiktaş Belediyesi öğrencileri yalnız bırakmadı. Üniversiteye girmek için ÖSS sınavının ardından sıra, bir başka zorlu süreç olan tercih yapmaya geldiğinde uzmanlar öğrencilerin yanıbaşlarındaydı. Beşiktaş Belediyesi, üniversite adaylarına bu süreçte ÖSS Tercih Çadırı ile destek verdi. Ve Ağustos ayının ilk haftasında da vermeye devam edecek. 24 Temmuz’dan başlayarak Ağustos ayını da içine alan tarihler arasında, Has Fırın Caddesi, Köyiçi Meydanı’nda kurulan çadırda rehber öğretmenler öğrencilere tercihlerinde yardımcı oluyor.
Lozan Antlaşması 87. yılı
Beşiktaş Belediyesi, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği’nin düzenlemiş olduğu “Türk Tarihinin Dönüm Noktası Bağımsızlık Belgemiz Lozan Antlaşması’nın 87. Yılını Kutlama etkinlikleri” Temmuz ayının üçüncü haftasında Ortaköy Meydanı’nda yapıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, USTKB Dönem Sözcüsü ADD Beşiktaş Şube Başkanı İlhan Gülek ve İKKB Koordinatörü, TÜKD Genel Bşk. Nazan Moroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Troya Folklor Araştırması Derneği Zeybek Ekibi de yaptığı gösteriyle katıldı.

AFET HALİNDE ACİL TOPLANACAK YERLER
Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Merkezi, olası bir afet sonrası için yerleşim planı hazırlayarak, Beşiktaş’taki her mahalle için afet toplanma alanı belirledi. Toplam 23 mahalle için ayrı ayrı toplanma alanlarının oluşturulduğu duyuruldu. Bu mahallelerden bir tanesi de Kuruçeşme Mahallesi’ydi.
Kuruçeşme, Ortaköy ile Arnavutköy Mahalleleri arasında yer alan bir kıyı yerleşimi olarak tanımlanıyor. Semte ismini veren çeşme, II. Mehmed’in Tezkirecibaşısı Osman Efendi’nin yaptırdığı ve bugün de ibadete açık olan camiinin alt katında ve doğu cephesinde yer alıyor. Tarihi dokusunu korumuş olan Kuruçeşme, 5000 kişilik nüfusu ile geçmişte olduğu gibi bugün de, Beşiktaş’ın önemli yerleşimleri arasında yerini alıyor. Beşiktaş Belediyesi’nden, olası bir afet durumunda toplanma alanları şöyle açıklanıyor:
“Boğaziçi Evleri Sitesi sakinleri, olası bir afet durumunda 6 bin m2’lik alana sahip olan Boğaziçi Sitesi Yeşil Alanında toplanabilecekler.”
“3 bin m2’lik alanıyla M. Emin Ergün İlköğretim Okulu’nin alanı ise şu sokakları kapsıyor: Yeşil Pınar Sokak, Buğday Sokak, Fide Sokak, Muhtar Ali Rıza Sokak.”
“16 bin m2’lik alanıyla Orman ve Mevkip Sokak arasındaki parselde toplanacak sokak isimleri şöyle: Mevkip Sokak, Orman Sokak, Baysalman Villaları, Merdiven Sokak, Muallim Naci Caddesi, Yalı Sokak, Özefe Sokak, T.R.T. Binaları.”
“100 bin m2’lik alanıyla Robert Koleji şu sokakları kapsıyor: Coşkunlar Sokak, İmar Sitesi Sokak, Kolej Sokak, Kolej Yolu Sokak, Koru Sokak, Kör Kadı Sokak, Muhtar Abdullah Sokak, Akşit Villaları, İmar Sitesi, Kasım Fikri Villaları.”
“35 bin 500 m2’lik alanıyla Ulus Parkı’nda olası bir afet durumunda toplanacak sokak ve cadde isimleri şöyle: Arnavutköy Kuruçeşme Caddesi, Akıncılar Bayırı Sokak, Alay Emini Sokak, Alaybeyi Çıkmazı, Alaylı Sokak.”
Engelsiz ev projesi
Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak adına, yepyeni bir proje Beşiktaş Belediyesi katkılarıyla hayata geçirilmek üzere genç ellerde tasarlandı. Bahçeşehir Üniversitesi; Meslek Yüksekokulu Teknik Bölümler bünyesi Küpkökarge birimi ve Beşiktaş Belediyesi’nin de katkılarıyla tasarlanan “Engelsiz Ev” ile görme engelli bireylere daha kaliteli bir yaşam sağlamayı ve evlerinde karşılaştıkları pek çok engeli ortadan kaldırmayı hedefleyen projenin prototipini Temmuz ayının ilk haftasında Ortaköy Meydanı’nda tanıttı.
Yapılan açıklamayla engelli bireylerin yaşamlarındaki sıkıntılara değinildi. Yapılan açıklamada şöyle detaylar yer alıyor: “Türkiye’de yaklaşık dokuz milyon engelli bulunuyor ve yedi yüz binini görme engelliler oluşturuyor. Bu zamana kadar görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için pek çok AR-GE çalışması yapılmış olmasına rağmen ev içerisinde temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yönelik somut projeler üretilmediğini de vurgulanıyor. Engelli bireyler; ev dışında ulaşım, eğitim, kültürel faaliyetlere katılım, iletişim gibi imkânlardan çeşitli kuruluşlar tarafından yeterince faydalandırılmaya çalışılsalar da ev içinde halen kendi ihtiyaçlarını tek başlarına yapmalarına olanak sağlayacak şekilde teknolojik gelişimlerin bulunmadığı da vurgulandı.” Yetkililer konuyla ilgili şunları söyledi: “Yapılan araştırmalar göstermektedir ki görme engelli bireyler evde tek başlarına kaldıklarında engelli standartlarına uygun mimaride inşa edilmeyen evlerde pek çok gereksinimlerini tek başlarına yapamamaktadırlar. Temel ihtiyaçlarını tek başlarına kendi evlerinde dahi gerçekleştiremeyen engellilerin sosyal hayata katılımları da bir o kadar zor olmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Engelsiz Ev Projesi ile eve atılan ilk adımla birlikte elektronik donanımın konforunu, engele özgü istek ve gereksinimleri karşılamayı hedeflemektedir.”
Bahçeşehir Üniversitesi’nin tasarlamış olduğu Engelsiz Ev’de neler var, derseniz şu detaylar da aktarılıyor: “Görme Engelliler Derneğine kayıtlı engelliler ile yapılmış olan anket sonucunda tespit edilmiş sorunlar ve bulunan teknolojik çözümler Engelsiz Ev Projesi’ni şekillendirmiştir. Engelsiz Ev’de bulunacak özellikler şunlar; Anahtarsız giriş: Parmak izi tanıma ve ses tanıma gibi güvenlik içeren özel bir sistem. Sesli dolap ve kütüphane sistemleri: Mutfak, oda dolapları ve kütüphanede hayatı kolaylaştıran özel sistemler. Mobilyada yuvarlak hat tasarımı: Çarpma sonucu oluşacak yaralanmayı engellemeye yönelik özel tasarım.”
Beşiktaş Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin ortaklaşa çalışması olan “Engelsiz Ev projesi” Temmuz ayının son haftalarına kadar Ortaköy Meydanı’nda ziyaretçilerini ağırladı.

KONSERLER DOLU DİZGİN HIZ KESMEDEN DEVAM…
Kuruçeşme Arena’da aralıksız müzik keyfi sıcak yaz akşamlarında devam ediyor. Temmuz ayında dolu dolu müzik diyen sanatseverler Ağustos ayında da sevdikleri sanatçılarla Boğaz’ın incisi Kuruçeşme Arena’da buluşuyor. Kuruçeşme Arena’ya gelenler hayranı oldukları sanatçının müziğiyle keyifli vakit geçirmeye devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da sahne alan isimler yine dopdoplu sahne performanslarıyla sevenlerini coşturdu. Ağustos ayının başında da yine ünlü isimler yer alıyor. Kuruçeşme Arena’da etkinlikler, konserler hız kesmiyor ve Ağustos ayının ilk ve ikinci yarısında yine dopdolu programlar sizleri sanatseverleri bekliyor. Yerli yabancı bir çok dünya yıldızının sahne aldığı Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde hayranlarını coşturduğu Kuruçeşme Arena’da Ağustos ayının ilk haftasında sahne alacak isimler ise şöyle:
“1 Ağustos’ta İlhan İrem sevenleriyle Kuruçeşme Arena’da olacak. Konser saat: 21.00’da başlayacak. 7 Ağustos Cumartesi günü ise Kenan Doğulu sevenleriyle bir araya geliyor. Konser saat: 21.00’da başlayacak. 8 Ağustos’ta ise Meyra ve Burak Kuruçeşme Arena’da olacak. Konser saat: 21.00’da başlayacak.”
Temmuz etkinlikleri ise şöyleydi: “1 Temmuz’da muhteşem gösteriyle Anadolu Ateşi sahne aldı. 2 Temmuz’da Teoman sevenleriyle buluştu. 4 Temmuz’da Volkan Konak Kuruçeşme Arena’da yer aldı. 7 Temmuz’da ise Eros Ramazotti müzikseverleri büyüledi… Kuruçeşme Arena’da yer alan bir diğer isim de Ajda Pekkan’dı. 9 Temmuz gecesi sevenleriyle bir araya geldi. Pop müziğinin divası Ajda Pekkan ve şef Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası ile de 20 Temmuz’da yine Kuruçeşme Arena’daydı. Romantik müzikseverlerin gözbebeği ismi Yalın, Beşiktaş’ta hayranlarıyla buluştu. Farklı konseptlerde hazırlanmış sahne tasarımları ve şovlarıyla hep çok konuşulan konserlere imza atan Yalın, 10 Temmuz akşamı Arena sahnesinde yine unutulmaz bir konsere imza attı. Boğaz’ın eşşiz manzarası eşliğinde Yalın sevilen şarkılarını hayranlarıyla birlikte seslendirdi. 11 Temmuz’da ise Deniz Seki konser verdi. 15 Temmuz’da ise Hepsi Grubu Kuruçeşme Arena’da sahnedeydi. 1,5 saati aşkın bir süre sahnede kalan grup, hayranlarını coşturdu. 17 Temmuz’da Suzan Kardeş, 28 Temmuz’da Gülben Ergen, 29 Temmuz’da ise Yüksel Uzel, 30 Temmuz’da ise Yaşar ve Yıldız Usmanova sahne aldı. 31 Temmuz’da ise Funda Arar ile dinleyiciler 70’li 80’li yıllara adeta yolculuk yaptı.”
KONSERLER DOLU DİZGİN HIZ KESMEDEN DEVAM…
Kuruçeşme Arena’da aralıksız müzik keyfi sıcak yaz akşamlarında devam ediyor. Temmuz ayında dolu dolu müzik diyen sanatseverler Ağustos ayında da sevdikleri sanatçılarla Boğaz’ın incisi Kuruçeşme Arena’da buluşuyor. Kuruçeşme Arena’ya gelenler hayranı oldukları sanatçının müziğiyle keyifli vakit geçirmeye devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da sahne alan isimler yine dopdoplu sahne performanslarıyla sevenlerini coşturdu. Ağustos ayının başında da yine ünlü isimler yer alıyor. Kuruçeşme Arena’da etkinlikler, konserler hız kesmiyor ve Ağustos ayının ilk ve ikinci yarısında yine dopdolu programlar sizleri sanatseverleri bekliyor. Yerli yabancı bir çok dünya yıldızının sahne aldığı Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde hayranlarını coşturduğu Kuruçeşme Arena’da Ağustos ayının ilk haftasında sahne alacak isimler ise şöyle:
“1 Ağustos’ta İlhan İrem sevenleriyle Kuruçeşme Arena’da olacak. Konser saat: 21.00’da başlayacak. 7 Ağustos Cumartesi günü ise Kenan Doğulu sevenleriyle bir araya geliyor. Konser saat: 21.00’da başlayacak. 8 Ağustos’ta ise Meyra ve Burak Kuruçeşme Arena’da olacak. Konser saat: 21.00’da başlayacak.”
Temmuz etkinlikleri ise şöyleydi: “1 Temmuz’da muhteşem gösteriyle Anadolu Ateşi sahne aldı. 2 Temmuz’da Teoman sevenleriyle buluştu. 4 Temmuz’da Volkan Konak Kuruçeşme Arena’da yer aldı. 7 Temmuz’da ise Eros Ramazotti müzikseverleri büyüledi… Kuruçeşme Arena’da yer alan bir diğer isim de Ajda Pekkan’dı. 9 Temmuz gecesi sevenleriyle bir araya geldi. Pop müziğinin divası Ajda Pekkan ve şef Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası ile de 20 Temmuz’da yine Kuruçeşme Arena’daydı. Romantik müzikseverlerin gözbebeği ismi Yalın, Beşiktaş’ta hayranlarıyla buluştu. Farklı konseptlerde hazırlanmış sahne tasarımları ve şovlarıyla hep çok konuşulan konserlere imza atan Yalın, 10 Temmuz akşamı Arena sahnesinde yine unutulmaz bir konsere imza attı. Boğaz’ın eşşiz manzarası eşliğinde Yalın sevilen şarkılarını hayranlarıyla birlikte seslendirdi. 11 Temmuz’da ise Deniz Seki konser verdi. 15 Temmuz’da ise Hepsi Grubu Kuruçeşme Arena’da sahnedeydi. 1,5 saati aşkın bir süre sahnede kalan grup, hayranlarını coşturdu. 17 Temmuz’da Suzan Kardeş, 28 Temmuz’da Gülben Ergen, 29 Temmuz’da ise Yüksel Uzel, 30 Temmuz’da ise Yaşar ve Yıldız Usmanova sahne aldı. 31 Temmuz’da ise Funda Arar ile dinleyiciler 70’li 80’li yıllara adeta yolculuk yaptı.”
BEŞİKTAŞ KENTLİSİNE ‘Uygulamalı Tiyatro-Drama Kursu’ KURSU
Beşiktaş Belediyesi’nin, Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa tüm Beşiktaş Kentlilerine ücretsiz olarak el emeği değerlendirme ve meslek edindirme kursları sunuyor. Yabancı dilden yağlıboya resime, bilgisayardan takı tasarımına kadar pek çok farklı alanda kendinizi yetiştirmek, geliştirmek, bu kursun sonunda kendinize yeni bir mesleki beceri edinmek mümkün. Kurs programını başarı ile tamamlayan katılımcılara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı eğitim sertifikaları veriliyor. Bu programlar arasında yine en çok ilgi gören alanlardan bir tanesi Uygulamalı Tiyatro-Drama Kursu olarak tanımlıyor. Ücretsiz kurslar arasında başlıklardan bir tanesi olan Uygulama Tiyatro-Drama Kursu, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde kursiyerlerini ağırlıyor. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde ve Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kursa geçtiğimiz sezon da ilgi oldukça büyüktü. Uygulamalı Tiyatro-Drama Kursu denince, rol oynama, diksiyon, nefes çalışmaları ve yaratıcı doğaçlamalar içerikli bir kurs olarak açıklanıyor. Yetkililer kurs süresinin 400 saat olduğunu belirtiyorlar. Her yaştan insanın ilgisini çeken ve çocukların iç dünyasını keşfetmeye yarayan Beşiktaş Belediyesi’nin çatısı altındaki iki ayrı kültür merkezindeki Akatlar Kültür Merkezi ve Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Uygulamaları Tiyatro-Drama Kursu’nda şu detaylar aktarılıyor: “Dramanın yararları, drama yönteminde bütün duyu organları etkin bir şekilde kullanıldığı için çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerileri gelişir. Böylece çocuk kendini ve sorunlarını ifade edebilmeyi ve yorumlamayı öğrenir. Drama, çocuğun utangaçlık, çekingenlik vb. olumsuz duygulardan arınmasını sağlar. Drama oyun oynayarak yapıldığından soyut ve teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olur. Çocuğun düş gücünü geliştirir ve zenginleştirir. Bilim ve teknolojideki buluşların, onları bulan kişilerin öncelikle düş güçlerinin bir ürünü olduğunu düşünürsek dramanın çocukların düş gücünü geliştirmesinin ne kadar önemli olduğu kolayca anlaşılacaktır. Çocuklarda estetik duygusunun ve bilincinin gelişmesine katkıda bulunur. Böylece çocuk iyi, güzel, doğru gibi kavramları daha sağlıklı algılar ve yorumlar.
Çocuğun eleştirel düşünme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunur. Çocuk, olaylara ve hayata eleştirel bir gözle bakmayı, yorumlamayı öğrenir. Böylece çocukta olay, olgu ve kavramları bir mantık süzgecinden geçirme yeteneği oluşur ve kendisine sunulan her şeyi olduğu gibi kabullenmeden araştırıcı olmaya yönelir.
Dramanın öncelikli amacı çocukları eğlendirmek olmasa da, drama etkinliği sırasında çocuk eğlenir ve mutlu olur. Drama türleri ise şu başlıklar altında sıralanıyor: Psikodrama, Eğitici Drama, Yaratıcı Drama.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan dramanın klasik sınıflandırılmasında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.”
Caz rüzgarı Ortaköy’de esti
Sanat etkinlikleri açık havada tüm hızıyla
devam ediyor. Beşiktaşlıların ve tüm İstanbullu sanatseverlerin se-verek takip ettiği “Park Buluşmaları” etkinliğinden bir başka ayağı Ortaköy Meydanı’nda gerçekleşti. Tiyatro ve müzikseverleri bir araya getiren gecede 7’den 77’ye yüzlerce sanatsever meydanda gerçekleşen etkinlikleri takip edebilmek için etkinlik başlamadan saatler öncesinden toplanmaya başladı. Beşiktaş Belediyesi’nin bu sene dördüncüsünü düzenlediği “Park Buluşmaları” tüm Beşiktaşlıları sapasardı ve gerçekleşen gecelerle eğlenceye, neşeye bağladı. Bu gecelerden bir diğeri Ortaköy Meydanı’nda düzenlendi. 29 Temmuz 2010 Perşembe günü Ortaköy Meydanı’nda gerçekleşen gecede tek kişilik gösterisiyle Aliş ve Caz Grubu Effective’in verdiği konser Beşiktaşlıları ve İstanbulluları coşturdu.
Etkinliğin başında sahne alan Aliş, çocuklarla yönelik yapmış olduğu gösterisinde, onlarla birlikte oyunlar oynayarak ve müzikal danslar yaparak minik konuklara keyifli anlar yaşattı, ardından yapmış olduğu Karagöz – Hacivat gölge oyunu ise çocukların yanı sıra diğer izleyenler tarafından da ilgi topladı.
Tek kişilik gösterisiyle Aliş’in ardından sahne alan Caz grubu Effective Ortaköy Meydanı’nda toplanan caz severlere açık havada Boğaz’a karşı caz havası estirdi.

AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-3
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde birbirinden değişik oyunlar sanatseverler ile buluştu. Nisan ayının ilk yarısında da 7’den 77’ye bir çok insanı kah güldüren kah ağlatan bir çok oyun tiyatroseverlerin karşısındaydı.. Nisan ayının son haftalarından da güldürüden dramaya bir çok seçenek sanatseverlerleydi. 18 ve 29 Nisan tarihinde ‘Alevli Günler’ oyunu yer aldı. Oyunla ilgili detaylar ise şöyle: “Oyunun konusu; Çocukluğundan beri ayrılmamış üç arkadaş, biri mahallenin kasabı, biri muhasebeci, biri de Türk kültürü profesörü olmuş üç kafadar. İçlerinden biri kanser olunca, inançları gereği öldükten sonra yakılmak ister ve farklı olana yaşam hakkı vermeyen düzenle karşı karşıya gelirler. Başvurdukları heryerde başka komediler yaşar, her türden anlaşmazlık ve anlayışsızlıklarla karşılaşır, bize çağdaş bir “Yaşar-yaşamaz” hikayesi sunarlar. Irmak Bahçeci’nin yazıp Yıldıray Şahinler’in yönettiği, Cem Davran, Bahtiyar Engin, Levent Üzümcü ve Erkan Can’ın oynadığı oyun, yılın komedisi olmaya aday. Yazan: Irmak Bahçeci. Yöneten: Yıldıray Şahinler. Dekor-Kostüm: Barış Dinçel. Işık Tasarım- Uygulama: Efe Sümer. Oyuncular: Cem Davran, Erkan Can, Levent Üzümcü, Bahtiyar Engin, Tuğçe Kıltaç. Yönetmen yrd.: Özge Çatıkkaş – Tuğçe Kıltaç. Dekor Uygulama: Muhammet Topraktepe – Mustafa Topraktepe. Görsel Tasarım: Emre Erdem.”
Akatlar Kültür Merkezi’nde tiyatroseverler çağdaş komedi ile keyifli dakikalar geçirdi. Tiyatro Kedi’den farklı bir oyun Akatlar’daydı… Mart 2008’den bu yana kapalı gişe oynamaya devam eden Moliere’in yazdığı “Kibarlık Budalası”, Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı “Çalıkuşu” ve Beaumarchais’in yazdığı “Figaro’nun düğünü” adlı dönem oyunları sahnelemeye devam eden Tiyatro Kedi 2009/2010 tiyatro sezonunda repertuarına çağdaş bir komedi ekledi.
Oyun hakkındaki detaylar şöyle: “Pazar günkü cinayet isimli oyunu Wolfgang Ebert yazdı, Hale Kuntay Türkçe’ye çevirdi. Hakan Altıner’in sahneye koyduğu oyunun, Kostüm Tasarımını Sadık Kızılağaç, Dekor Tasarımını Tuba Unat, yapımcılığını ise İpek Kadılar Altıner üstlendi. Oyunun konusu, otuz yıllık karısının izni olmadan radyonun sesini bile açamayan kılıbık bir adam (Haldun Dormen); öldürülen bir telekızın “cinayet zanlısı” olarak aranırsa ne olur? Üstelik bu cinayete bir bakanın da adı karışmışsa; medyanın ve halkın büyük ilgisini çeken bu cinayetin tek “katil adayı” bu pısırık adam; Bay Zahn ise…
Yıllar sonra nihayet kocası bir erkeğe dönüşen Bayan Ilse Zahn (Deniz Gökçer) “cinayet zanlısı” dahi olsa kocasını kahraman gibi görüp hayran bir aşığa dönüşürse.. Oyuncular: Haldun Dormen, Deniz Gökçer, Gazi Şeker, Hilmi Özçelik, Eda Gülten, ve Deniz Türkali.”
Nisan ayının ilk haftasında çocukları büyüleyen oyun, 25 Nisan’da da sahnelendi. Gökkuşağı’nın sihri adlı oyun, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Salonu’nda oynandı. Saat: 13.00’ta oyun miniklerle buluştu. Oyun ile ilgili detaylar şöyle: “Oyunun konusu; sevginin ve barışın hüküm sürdüğü periler ülkesinde mutluluk; büyücü Albazar’ın yapmış olduğu kötü bir büyü ile yerini zamana karşı büyük bir yarışa ve endişeye bırakır. Albazar’ı yenebilmek için gerekli olan tek sihir Gökkuşağının Sihri’dir. Yarı insan yarı peri olan güzel Emily’nin, aslında sihirli güçleri olan bir peri olduğunu öğrenmesi uzun sürmez. Periler Ülkesi ve Dünya’yı ele geçirmek için kendisiyle evlenmek isteyen Albazar’a karşı girdiği mücadele; perilerle işbirliği yaparak Periler Ülkesi’ne doğru maceralarla dolu bir yolculuğa çıkmasını sağlar. Yazan ve Yöneten: Murat Altınok. Müzik Yönetmeni: Emre Önbayraktar. Kostüm ve Dekor: Tuba Altınok. Koreografi: Berke Yüksel. Teknik Sorumlu: Fatih Ermiş. Oynayanlar: Yeşim Çapanoğlu, Barış Çelikkol, Burcu Tuna, Ozan Hikmet Özcan, Merve Artan, Emre Yetim, Bahar Çokyaşa, Mine Söz, Şahin Karabıyık, Alize Ertem, Burak Alkaş.”
24 Nisan da miniklerin yüzü gülmeye devam etti ve Nisan ayının ilk haftasında minik tiyatroseverlere merhaba diyen oyun yeniden miniklerle buluşmuş oldu. Periler Ülkesi oyunu, Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’ndeydi… Uyarlayan ve Yöneten Murat Altınok’un oyunu hakkında detaylar şöyle: “Güzel bir denizkızı yakışıklı bir prens, ışıl ışıl bir saray, sevimli bir yengeç unutkan bir balık, bilgili bir martı, kötü bir cadı, bilgili bir kral ve büyük bir aşk… Okyanus Krallığı’da mutlu bir yaşam sürdüren prenses, insanların yaşamını merak eder. Kızının üzülmesini istemeyen Okyanus Kralı, insanlara yaklaşmasını yasaklar. Küçük denizkızı, babasını dinlemez ve gemiyle yolculuk yapan yakışıklı bir prensi izlemeye başlar.” (DEVAM EDECEK)

MUSTAFA KEMAL MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-3
Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi, dünyaca ünlü sanatçıları Haziran ayında da ağırlamaya devam etti. Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi, dünyaca ünlü sanatçıları ağırlamaya sezon boyunca devam etti. Mayıs ayında yine dopdolu programıyla Mustafa Kemal Merkezi’nde yıldızları ağırladı. Öte yandan yine Mayıs ayında Mustafa Kemal Merkezi bünyesindeki Beşiktaş Çağdaş’ta görkemli bir açılışa daha ev sahipliği yaptı. Art Show 2010 sanatseverleri 16 Mayıs’a kadar çatısı altında buluşturdu. Beşiktaş Belediyesi, Beşiktaş Çağdaş’ta 18 sanat galerisini bir araya getiren büyük bir etkinlik düzenledi. Beşiktaş Belediyesi’nin ilkini 2006 yılında gerçekleştirdiği “ART SHOW Sanat Galerileri Buluşması”nın beşincisi 7 Mayıs – 16 Mayıs 2010 tarihleri arasında Beşiktaş Çağdaş’ta izlendi. “ART SHOW Sanat Galerileri Buluşması” bir yerel yönetim tarafından, plastik sanatlar alanında düzenlenen ilk sanat festivali olma özelliğine sahip. Etkinlik sanatseverlerin izleyici konumundan alıcı konumuna geçmesine, yeni koleksiyonların oluşmasına ve Türkiye’de sanat pazarının büyümesine destek olma amacını taşıyor. 18 galerinin 43 sanatçı ile katıldığı ART SHOW 2010 sanat buluşmasın’da sergilenen 500 eser her gün 11:00 – 19:30 saatleri arasında izlendi. ART SHOW 2010’da Reyhan Abacıoğlu, Kerem Ağralıgil, Mustafa Albayrak, Orhan Abacıoğlu, Ali Alışır, Burhan Alkar, Habip Aydoğdu, Duygu Bağlan, Nuri Battal, Orhan Benli, Zahit Büyükişleyen, Cihat Büyükönder, Devrim Can, Uğur Çalışkan, Filiz Öztürk Doğan, Selma Tuna Doğan, Belgin Onar Durmaz, Hülya Düzenli, Uğur Eroğlu, Uğural Gafuroğlu, Saadet Gözde, Metin Güçlü, Mehmet Güler, Mehmet Gün, Mahir Güven, Cumhur Kaplan, Hikmet Karabulut, Şükrü Karakuş, Azimet Karaman, Hayriye Koç, Zekine Kundukan, Galip Nahit Noyan, Filinta Önal, Vedat Örs, Hüma Özay, Şahin Paksoy, Mine Poyraz, Funda İyce Tuncel, Necmettin Yağcı, Akın Yıldırım, Selçuk Yılmaz, Müjgan Özkaya Yılmaz, Ekrem Kahraman, Hale Şakar Ürkmezgil, Orhan Algök izleyicilere eserlerini sergiledi. “ART SHOW 2010 Sanat Galerileri Buluşması – V” etkinliğine katılan galeriler ise şöyleydi;
Arda Sanat Galerisi – Ares Sanat Evi – Arnavutköy Sanat Galerisi, Art Depo Sanat Galerisi – Art Shop Sanat Galerisi – Art life Galeri – Bahariye Sanat Galerisi – Bilim Sanat Galerisi – Ekavart Gallery – Galeri Artist – Galeri Baraz – Galeri Selvin – Galeri Sevart – İlayda Sanat Galerisi – Mine Sanat Galerisi – MKM Sanat Galerisi – Siyah Beyaz Sanat Galerisi – Terakki Vakfı Sanat Galerisi. Öte yandan Mayıs ayında da yıldızlar geçidinin yanı sıra resitallerden farklı olarak cazseverler de Mustafa Kemal Merkezi’nin çatısı altında buluştu. 22 Mayıs tarihinde gerçekleşen Caz günlerinde, Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde sanatseverleri ağırladı. Jon Secada Expression Tour with Jazz Quartet adı altında gerçekleşen etkinlikle ilgili şu detaylar vardı: “Ritmo Del Mondo 2010 gecelerinin diğer sanatçısı… Jon Secada ve Jazz Quartet ile hayatınıza damga vuracak bir müzik gecesi! Konser Latin müziğinin unutulmaz isimleri arasında yer alan Jon Secada yeni Expression Turnesi ile İzmir’den sonra İstanbul Beşiktaş’a geliyor…. Bu konserlerinde Jazz Quartet de kendisine eşlik edecek ve hayranlarını muhteşem bir müzikal yolculuğa çıkaracak.”
Haziran ayında da satış listelerinden kısa sürede bir numaraya yükselen Simone Dinnerstein yer aldı.
16 Haziran’da Mustafa Kemal Merkezi’nde Amerikan piyanist Simone Dinnerstein MKM Attila İlhan Salonu’nda sanatseverler ile buluştu. Simone Dinnerstein ile ilgili detaylar ise şöyleydi:
“Amerikan piyanisti Simone Dinnerstein, Bach’ın Goldberg varyasyonlarını seslendirdiği 2005 Carnegie Hall resitalinin ardından uluslararası çevrelerde büyük bir süratle ün kazandı. Simone Dinnerstein, Kennedy Center, Vienna Konzerthaus, Lincoln Center Mostly Mozart Festivali, Aspen, Ravinia ve Stuttgart Bach festivallerine katılımları, Köln, Paris, Londra, Kopenhag, Bremen, Roma ve Lisbon turneleri, Dresden Philharmonic, Czech Philharmonic, New Jersey Symphony, St. Luke, Absolute Ensemble, Baltimore Symphony, Atlanta Symphony ve Minnesota Orkestraları konserleri ile kendisini takip edenlerin başını döndürüyor. Dinnerstein geçen yıl New York Town Hall’da People’s Symphony dizisi ve Lincoln Center Great Performers dizilerinde çaldı. New York Metropolitan müzesindeki üçüncü konserini ise bu yıl veriyor. New York Philharmonic ile Lincoln Center Avery Fisher Hall’daki ilk konserinin tarihi ise Temmuz 2009. Simone Dinnerstein’ın ilk solo albümü 2007 yılında TELARC tarafından yayınlandı. Bach’ın Goldberg varyasyonlarını seslendirdiği albümü ile Simone, Billboard listesinde hem de daha satışlarının ilk haftasında 1 numaraya yerleşti. New York Times ve Los Angeles Times gazeteleri, New Yorker ve Time Out New York dergileri tarafından “2007’nin En İyileri” listelerinde yayınlandı. Barnes & Noble kitabevi 2007’nin en iyi 5 başlangıcından biri olarak Dinnerstein’ı seçti. Eylül 2008’de bu çok başarılı albüm Diapason d’Or ödülünü kazandı.” (DEVAM EDECEK)

LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-3
Bir sezon böyle geçti…
Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde Mart ayından bu yana belgesel film gösterimleri de sinemaseverler ile buluştu.
Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit Günleri’ndeki üçüncü gösterim hakkındaki detaylar ise şöyleydi: “Yarına Bir Harf adlı filmin yönetmeni: Hakan Aytekin.
Gösterim tarihi: 3 Mart Çarşamba Saat: 19:00. Filmin konusu ile ilgili aktarılanlar ise şöyleydi: ‘Bugün dünyada 6.700 dil konuşuluyor. Eğer uzmanların tahmini doğru çıkarsa, bu dillerden 5.000’i önümüzdeki yüzyılda tarih sahnesinden silinecek. Bu tehlike, dünyanın yaşayan en eski üç dilinden biri olan Süryanice için de geçerli. Yarına Bir Harf, orijinal dili Süryanice olan ilk belgesel. Süryanice’nin tarihsel geçmişinin, Süryanice el yazmacılığı geleneğinin bölgedeki son temsilcisi olan Papaz Gabriel Aktaş’ın dünyası üzerinden ele alındığı belgeselde, doğum ile ölüm arasında, yaşamın ve kültürün temel dinamikleri ile Süryanice’nin tarihsel gelişimi arasında, paralellikler kuruluyor.”
Dördüncü gösterim ise Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir filmiydi. Detayları ise şöyleydi: ‘Yönetmen: Murat Şeker.
Tarih: 10 Mart Çarşamba Saat: 19:00. Konusu ile ilgili detaylar ise şu şekilde aktarılıyor: ‘Film, Almanya’da yaşayan Türkiyelilerin yaşamlarında karşılaştıkları zorlukların yanı sıra, sahip oldukları iki farklı kültürü harmanlayarak sanat ve kültür hayatında nasıl önemli yerlere geldiklerini mercek altına alıyor.’
Savaştan Barışa Yeşil Gelibolu adlı film ise belgesel sinema gününlerinin beşincisinde sinemaseverler ile buluştu. Detaylar şöyleydi: “Yönetmen: Selçuk Kızılkayak. Tarih: 17 Mart Çarşamba Saat: 19:00. Filmin konusu ile ilgili şunlar aktarıldı: ‘1994 yılında Gelibolu Milli Parkı’da yaşanan büyük yangının ardından, bir kişiden binlerce kişiye ulaşan sivil ağaçlandırma hareketinin belgeseli. İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Çanakkale Savaşları’na katılan ülkelerin üniversitelerinden gelen 1500 öğrencinin iki hafta içinde 250 bin ağaç diktiler. Bu gönüllü hareket, 1915’te Gelibolu’da savaşan Türk ve Anzak askerlerinin torunlarını aynı alanda, barış içinde bir araya getirmeyi başardı.”
Bir diğer gösterim de Katip Çelebi’ydi. Detaylar şöyleydi: “Yönetmen: Tülay Akça. Gösterim tarihi: 24 Mart Çarşamba Saat: 19:00. Konusu ile ilgili şunlar aktarıldı: ‘Prof. Dr. Halil İnalcık Katip Çelebi’yi, “Osmanlı modernleşmesinin öncülerinden” olarak tanımlıyor. Bu şaşırtıcı bilim adamının ilginç hikâyesi, sadece konunun uzmanlarına değil, hakkında hiçbir şey bilmeyenlere de döneminden günümüze dair pek çok şey söylüyor. Bu sebeple belgesel “Katip Çelebi’yi neden tanımalıyız” sorusunu merkezine alıyor ve cevabı aramak üzere çıkılan bu yolculuğa sizi de davet ediyor.”
Belgesel film gecelerinin altıncısı da Akıntıya Karşı Aziz Nesin filmiydi. Film hakkında detaylar ve aktarılanlar şöyledi: “Yönetmen: Sinegöz Film Atölyesi. Tarih: 31 Mart Çarşamba Saat: 19:00. Konusu: ‘Bir yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Akıntıya Karşı Aziz Nesin” adlı belgesel, Türkiye aydınlarını konu alan bir belgesel serisi projesinin ilk ürünü. Belgesel, Aziz Nesin’i hatırlatmayı ve onun savunduğu değerleri tartışmayı amaçlıyor. Belgesel ile Aziz Nesin bir bütün olarak tartışılmaya ve anlatılmaya çalışılmıştır. Akıntıya Karşı’nın çocukluk konulu ilk bölümünde Aziz Nesin’in ailesi, çocukluğunda önemli yeri olan yakınları, adadaki yaşamı, kaygıları, hayalleri tartışılıyor. Yurtdışında onlarca ödül alan ve eserleri yaklaşık 100 farklı dile çevrilen Nesin, bir edebiyatçı olarak Türkiye’de tanınmamış, ödül alamamış, antolojilere seçilmemiştir. Ayrıca Markopaşa süreci ve Aydınlar Dilekçesi. Sivas katliamı belgeselin önemli bölümlerini oluşturuyor.” (DEVAM EDECEK)

ORTAKÖY KÜLTÜR MERKEZİ
SANAT ETKİNLİKLERİ-3
Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Tiyatrosu Mayıs ayında da birbirinden değişik oyunlara ev sahipliği yaptı.
Bunlardan bir tanesi Mayıs ayının 15’inde ve 28’inde ise yine farklı bir oyunla daha Afife Jale Sahnesi’nin ismi geçti. Bir süredir ilgiyle Ortaköy’de oynanan oyun bahar ayında da yine karşımıza çıktı. Meyhanede adlı oyun ile ilgili detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Yazar ve Yöneten: Kaan Erkam. Oyuncular : Hasan Bayrak, Levent Tayman, Neslihan Yargıcı, Elçin Fakir, Kaan Erkam, Ararat Mor, Aris Bayraktaryan, Sultan Çelik. Oyun tiyatro sahnesinde oynandığından yeni hikayeler yeni kişilikler ve daha farklı bir ışıkla izleyeceksiniz oyunu”
Oyunla ilgili tanıtım sunumu ise şöyleydi: “Bu arada Rakınızı da unutmadık tabii ki. Oyun öncesinde peynir rakı size dönemin yosmaları ve külhanları tarafından ikram ediliyor. Daha tiyatronun sokağına girdiğinizde başlıyor oyun. Çünkü Türkiye de uzun zamandır böyle özel bir oyun sergilenmedi. Yeni Rakı’nın sponsorluğunda Meyhanede’yi izlemeye geldiğinizde daha dış kapıda başlayacak eski istanbula gelişiniz. Sokakta kimler var bir bakın da görün. Tulumbacılar, nazarlıkçılar, macuncular, pilavcılar. Fuayede salataları yapmakta olan ve kocasından dayak yemiş Mina hanıma rastlayacaksınız. İçeride acem garson Araş yarım Türkçesiyle siparişinizi alıyor. Moşe efendi henüz hariciyedeki odasının ampulünü söndürmemiş. Birazdan çıkıp gelecek. Ketum, kahvede son eli oynoor. Külhani Davut ise belinde saldırma, salınarak yolda. Az sonra sahneye kimler gelecek kimler. Aris’in direkler arasından getirdiği sihirbaz Kirkor yaptığı numaralarla Davutu deli edecek. Bayanlar baylar, madamalar kokonalar hepsi bu oyunda… Daha kimse Neslihan Yargıcı’nın da meyha-neye sığınacağını bilmiyor henüz. Ve canlanacak anılarıda kimlerin hayallerinin sahneye geleceğini… Bir anda 1899 da İstanbul’dasınız. Başka bir hayata hoş gelmişsiniz. Şöyle buyurun içeri…”
Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Tiyatrosu Mayıs ayının ikinci yarında da birbirinden değişik oyunlara etkinliklere ev sahipliği yaptı. Öte yandan Mayıs ayı içerisinde oynanan oyunlar arasında ‘Bunu Yapan İki Kişi’ oyunu dikkat çekti. Mahşer-i Cümbüş oyuncusu Ayça Işıldar Ak tarafından yazılan ve Altın Portakal ödüllü Nergis Öztürk’ün oynadığı, 2 perde dört skeçlik bu oyunu ti-yatroseverler ile buluştu. Tiyatro Gent, 2009 yılı başında Nergis Öztürk, Didem Balçın ve Aydın Şanlı tarafından İstanbul’da kuruldu. Tanışıklıkları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde öğrenci oldukları 90’lı yılların sonuna kadar uzanan ve okul sonrası İstanbul’a yerleşen üç arkadaş, görev aldıkları çeşitli televizyon ve sinema projelerinin yanı sıra, çeşitli özel tiyatrolarda çalışarak sahneyle bağlarını da koparmadılar. İki perdelik oyunda, dört ayrı skeç bulunuyordu. Skeçlerde, ergenlikten, yaşlılığa kadar, hayatın çeşitli evrelerinde birbirleriyle uzlaşamayan, ama birbirleri olmadan da yapamayan farklı kadın ve erkek tipleri farklı hikâyelerde resmedildi. Yönetmenliğini Aydın Şanlı’nın yaptığı oyunda, Nergis Öztürk, Didem Balçın, Özgün Aydın ve Onur Dilber rol alıyor. Müziklerini Aysel ve Veli Özçelik’in yaptığı oyunun ko-reografilerinde ise Harika Onur’un imzası var. Ortaköy Kültür Merkezi’nde Mayıs ayında yine gerçekleşen etkinlikler ise şöyleydi: “15/28 Mayıs 2010 ‘Meyhanede’ adlı tiyatro,18 Mayıs 2010 ‘Örnek Suçlar’ ti-yatro oyunu, 21 Mayıs 2010 ‘Lady Macbeth’ oyunu, 22 Mayıs 2010 tarihinde ise ‘Bir ofis gecesi rüyası’ adlı oyun sahnelendi. (DEVAM EDECEK)

Kızıl Ajan Anna Ortaköy’de…
ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dedektiflerinin gerçekleştirdiği son yılların en büyük casusluk operasyonunda yakalanan Rus ajanlarından Anna Chapman’ın, bir dönem İstanbul’da da bulunduğu ortaya çıktı. Anna’nın İstanbul’un Ortaköy, Sultanahmet, Boğaziçi gibi dünyaca ünlü birçok mekânında çekilmiş fotoğrafları bulunuyor. FBI dedektiflerinin 7 yıllık bir soruşturma sonunda geçen pazar günü tutukladığı 11 casustan biri olan 28 yaşındaki Anna Chapman’ın Facebook’a koyduğu 90’ı aşkın fotoğraftan birisinin İstanbul’daki Les Ottomans Oteli’nde çekildiği belirlendi. Chapman’ın siteye koyduğu diğer fotoğraflarda ise arkadaşlarıyla Ortaköy ve Sultanahmet meydanlarını ziyaret ettiği, ayrıca Boğaz turuna çıktığı görülüyor. Chapman’ın daha eski tarihlerde de Türkiye’yi ziyaret ettiğini gösteren fotoğraflar bulunuyor. Chapman’ın son İstanbul fotoğraflarını siteye 15 Mayıs’ta girdiği belirtildi.
İstanbul müzik aşkına…
MİLYONLARCA LİRA HARCIYORUZ
Ünlü gruplar ve vokeller bu yaz da İstanbul’u sallıyor!.. Bu konserlere büyük rağbet gösteren İstanbullu müzikseverlerin de bu yaz toplam 100 konsere bilet için 87 milyon TL ayıracağı öğrenildi. Şu ana kadar seyirci rekoru 55 bin kişi ile Grup Yorum’da, festivallere bakıldığında da 150 bin kişiye ev sahipliği yapan Sonisphere öne çıkıyor. En fazla konsere ev sahipiliği yapan mekan ise 54 etkinlik ile Kuruçeşme Arena.
Son yıllarda konserlerin favori mekanı Kuruçeşme Arena’da bu yaz 54 konser gerçekleşti veya gerçekleşecek. Bu rakam İstanbul’daki en yüksek rakam. Bunu Harbiye Açıkhava izliyor. Her etkinliğin farklı bilet fiyat aralıkları olsa da, mekanlardan verilen bilgiler ve ortalama bilet fiyatları dikkate alındığında bu mekanlarda elde edilecek bilet gelirlerinin toplam 87 milyon TL’nin üzerinde. Bu rakama henüz programı belli olmayan Bostancı Gösteri Merkezi gibi mekanlar ya da daha küçük alanlı konserler de dahil edildiğinde ortaya bunun yarısı kadar bir rakamın daha çıkacağı görüşü de sektör tarafından dile getiriliyor.
KURUÇEŞME’YE GECEDE
5 BİN KİŞİ GELİYOR
BKM bünyesinde düzenlenen Kuruçeşme Arena Konserleri bu yıl 25 Mayıs’ta başladı. Mekanda bu yaz dünya starlarından Rihanna, müzikal Gease, elektronik müzik ustalarından Jean Michel Jarre ve Massive Attack sahne aldı. Türk müziğinin önemli isimlerinden de Serdar Ortaç ve Sertab Erener burada çıkanlar arasında. Mekan, Teoman, Volkan Konak gibi isimleri de ağırlayacak. Etkinlik geceleri ortalama 5 bin kişiye hizmet veren Kuruçeşme Arena’nın bu seneki en kalabalık seyirci grubu ise 15 bin kişi. Kuruçeşme Arena’da konserleri takip edenlerin profiline ilişkin yapılan araştırmaya göre gelenlerin çoğu A-B grubundan ve 25-34 yaş arasında.
İNÖNÜ’YE 3 GÜNDE
22.5 MİLYON TL AKTI
Müzikseverler bu sene iki önemli organizasyon için İnönü Stadı’na akın etti. Bunlardan ilki, 12 Haziran’da yapılan Grup Yorum konseri. Müzikteki 25’inci yılını kutlayan grubun konserinde 962 bin lira gelir elde edildi. Üç gün süren Sonisphere Festivali’nin geliri ise 22.5 milyon TL’yi buldu. İnönü Stadı’nın diğer konukları da 25 – 26 – 27 Haziran tarihlerinde düzenlenen Sonisphere Festivali’ne katılan 12 rock müzik grubu oldu. Üç gün süren festivale gelen müzikseverlerin toplam sayısı 150 bini aştı. Festivale gelen gruplar arasında Metallica da vardı. Ağustos ayında da konserler tüm hızıyla sürüyor. İstanbullular neredeyse 3 günde bir düzenlenen konserleri kaçırmadan izliyor.

SPOR HABERLER

GUTI’DE GELDİ
“O BİR LİDER”
BEŞİKTAŞ Kulübü’nün Real Madrid’den transfer ettiği “Guti” lakaplı İspanyol futbolcu Jose Maria Gutierez Fernandez, BJK İnönü Stadı’nda kendisi için düzenlenen törenle resmi sözleşme imzaladı. İspanyol futbolcu, sanki uzun yıllardır Siyah-Beyazlı formayı giyiyormuş gibi, önce taraftara ‘üçlü’ çektirdi, ardından ellerini açarak ‘Kartal’ işareti yaptırdı. Tribünleri coşturan Guti, “Böyle bir taraftarın önünde oynamak benim için bir rüya” dedi.
Beşiktaş’ın Real Madrid’den transfer ettiği “Guti” lakaplı İspanyol futbolcu Jose Maria Gutierez Fernandez’in imza töreni, şölene dönüştü. BJK İnönü Stadı’nda düzenlenen törende Guti, onbinlerce kişi önünde sahaya kurulan masada 2 yıllık sözleşmeye imza attı.
İmza töreninin ardından tribünlerin önüne giden Guti, saha kenarındaki topları seyircilere attı, ardından ‘üçlü’ çektirdi. Saha kenarında önce eliyle tribünlere sessizlik işareti yapan İspanyol futbolcu, ardından ‘üçlü’ çektirdi, daha sonra da ellerini açarak Beşiktaş ile özdeşleşen ‘Kartal’ işareti yaptı.
Guti, imza törenine, yeni takımında giyeceği 14 numaralı forma ve üstünde “Bir gün herkes Beşiktaşlı olmasın, bırakın o ayrıcalık bizde kalsın” yazılı şapkayla çıktı. Başkan Yıldırım Demirören yaptığı konuşmada, “Guti, Türkiye’ye gelmiş en kariyerli futbolcu. Artık tek hedefimiz Türkiye’de şampiyonluk ve UEFA Kupası” derken, İspanyol yıldız, “Böyle bir taraftarın önünde oynamak benim için bir rüya. Türkiye’de olduğum için çok mutluyum. Sizlerle birlikte Türkiye şampiyonu olacağız” dedi. Didem TUTAL
KİMDİR?
ASIL adı José María Gutiérrez Hernández olan ve ‘Guti’ olarak bilinen Guti Hernandez, 31 Ocak 1976 yılında İspanya’nın Madrid şehrinde dünyaya geldi. Real Madrid altyapısından yetişen Guti Hernandez, 1984-1994 yılları arasında Real Madrid takımında forma giydi. 1994-1995 sezonunda Real Madrid C takımında 12 karşılaşmada forma giyen Guti, 3 gol kaydederken, 1995-1996 sezonunda Real Madrid’in B takımında ise 26 karşılaşmaya çıktı ve 11 gol kaydetti. 1995 yılından beri Real Madrid A takımında forma giyen Guti Hernandez, Raul ve Iker Casillas’ın yardımcı kaptanlığını yaparken, bütün kariyeri boyunca Real Madrid’te forma giydi 3 UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu ve 5 tane La Liga şampiyonluğu yaşadı. Guti Hernandez 1999 – 2005 yılları arasında 14 kez İspanya Milli Takımı formasını giydi ve 3 gol kaydetti.

2010-2011 MAÇ TAKVİMİ BELLİ OLDU
KARTAL SEZONU BUCA DEPLASMANI İLE AÇIYOR
TURKCELL Süper Lig’de 2010-2011 sezonu fikstürü çekildi. Sezonun ilk derbisi 5. haftada Kadıköy’de F.Bahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak. Ligin ilk haftasında Bursa, Konyaspor’la kendi sahasında, F.Bahçe, Kadıköy’de Antalyaspor’la, G.Saray deplasmanda Sivas’la, Beşiktaş ise yine deplasmanda Bucaspor ile karşılaşacak.
Süper Lig 2010-11 sezonu fikstürü belli oldu. Fikstür çekiminine, TFF yetkilileri ile Süper Lig’de mücadele edecek olan 18 kulüp temsilcisi katıldı. Haliç Kongre Merkezi Sadabad Salonu’nda düzenlenen fikstür çekimine Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyesi Ufuk Özerten, Genel Sekreter Vekili Gıyasettin Şenman, Profesyonel Maçlar Planlama ve Organizasyon Müdürü Ufuk Şepik ile kulüp temsilcileri katıldı.
SÜPER LİG GELİRİ 500 MİLYON TL
Sezonun 15 Ağustos haftasında başlayacağını, 22 Mayıs tarihinde de sonlanacağını belirten Ufuk Özerten, ”Bu sezon bazı değişiklikler yaptık. A2 Ligi’nin formasyonunu değiştirip rezerv lig haline gelmesini sağladık. Geçen sene 240 milyon lira olan gelirlerin, bu sene Digiturk’ün katkılarıyla yüzde 100’ün üzerinde artışla yaklaşık 500 milyon liraya çıkacak olması, 2 senedir federasyonumuzun Kulüpler Birliği ile yaptığı çalışmaların meyvesi olmuştur” ifadelerini kullandı.
İŞTE DERBİ HAFTALARI
Süper Lig’de Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki derbi maçların haftaları da belli oldu. Ligin ilk yarısında 3 takım arasındaki 3 maç, 5, 9 ve 14. haftalarda oynanacak.
Sezonun ilk derbi maçı, 5. haftada Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yapılacak.
Sezondaki ikinci derbi maç 9. haftada yine Kadıköy’de, Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanacak.
Ligin ilk yarısındaki Galatasaray-Beşiktaş derbisi ise 14. haftasında Ali Sami Yen Stadı’nda yapılacak.
Süper Lig 13 Ağustos Cuma günü yapılacak açılış maçıyla başlayacak ve 19 Aralık’ta devre arasına girilecek. Ligin ikinci yarısı 21 Ocak’ta başlayacak ve 2010-2011 sezonu 22 Mayıs’ta oynanacak maçlarla tamamlanacak.
HAFTA HAFTA DERBİLER
2. Hafta: Trabzonspor Fenerbahçe
5. Hafta: Fenerbahçe Beşiktaş
7. Hafta: Trabzonspor Beşiktaş
9. Hafta: Fenerbahçe Galatasaray
11. Hafta: Trabzonspor Galatasaray
14. Hafta: Galatasaray Beşiktaş
LİG TAKVİMİ
2010-2011 sezon planlamasına göre, Süper Lig’de yeni sezon 15 Ağustos 2010 tarihinde başlayacak. Ligin ilk devresi 19 Aralık 2010’da oynanacak 17. hafta karşılaşmaları ile bitecek. 2. devresi 23 Ocak’ta başlayacak olan Süper Lig, 22 Mayıs 2011’de oynanacak maçlarla sona erecek.

KARA KARTAL TURU İSTANBUL’A BIRAKTI!
Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Viktoria Plzen deplasmanında berabere kaldı. Beşiktaş’ın golünü 44. dakikada penaltıdan Delgado attı. Maç kadrosunda yine gözler yeni transferlerdeydi ve bu maçta da Portekizli Quaresma ve Alman oyuncu Hilbert, ilk 11’de sahaya çıktı. Maça bakıldığında ilk yarı Beşiktaş rakibin sol kanattan yaptığı baskıyla bunaldı. Plzen, 28. dakikada serbest vuruş organizasyonuyla Limbersky’ın golüyle 1-0 öne geçti… Siyah-Beyazlı takım, yediği golün ardından da savunmasında açıklar verdi ancak yenilen gole rağmen Hakan, önemli pozisyonlarda başarılı kurtarışlarıyla dikkat çekti. 43. dakikada Quaresma’nın Rajtoral tarafından düşürülmesi sonrası penaltı atışı kazanan Beşiktaş, Delgado’nun 44. dakikada bu atıştan bulduğu golle 1-1 beraberliği buldu. Ve maç 1-1 beraberlikle sona erdi. Bu maçın rövanşı 5 Ağustos Perşembe günü İstanbul’da yapılacak ve play-off turuna yükselecek ekip belli olacak. Maça Beşiktaş şu kadroyla çıktı: “Hakan Arıkan, Erhan Güven, İbrahim Toraman, Sivok, İbrahim Üzülmez, Fabian Ernst, Hilbert (Dk.67 Tabata), Delgado, Quaresma, Mert Nobre (Dk.77 Bobo), Nihat Kahveci (Dk. 46 Necip Uysal) Yedekler: Cenk Gönen, Bobo, Holosko, Ekrem Dağ,
Necip Uysal, Tabata,
Zapotocny
Vikingur’u kolay geçtik
Beşiktaş, Vikingur karşısında taraftara güzel bir tablo çizdi. İlk maçta Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu ilk maçında Vikingur’u 19. ve 65. dakikalarda Nihat Kahveci ile 89. dakikada Nobre’nin attığı gollerle 3-0 mağlup etti. Maça baktığınız şu önemli detaylar yer aldı: “Beşiktaş, 2010-2011 sezonunda ilk resmi karşılaşmasına çıktı ve yeni transfer Quaresma, ilk 11’de sahadaydı. Beşiktaşlılar dünyaca ünlü yıldız futbolcu Quaresma’ya büyük sevgi gösterilerinde bulundu. Beşiktaş Teknik Direktörü Schuster de ilk kez resmi bir maçta Siyah-Beyazlıların başında sahada yer aldı.” Bir başka dikkat çeken nokta ise Delgado’nun uzun bir aradan sonra sahaya çıkmasıydı. Rövanş maçı da oldukça heyecanlıydı. Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turu rövanş maçında Vikingur’u deplasmanda 4-0 mağlup ederek tur atladı. İstanbul’da 3-0 galibiyeti ile sona eren mücadelenin rövanşına Siyah Beyazlılar 3. dakikada Ekrem Dağ’ın attığı golle 1-0 öne geçti. Beşiktaş, 10. dakikada Nihat’ın golüyle durumu 2-0 yaptı. Siyah Beyazlılar, Bobo’yla iki gol daha bularak ilk yarıyı ve maçı 4-0 önde tamamladı.

“HENÜZ TAM HAZIR
DEĞİLİZ”
Beşiktaş Teknik Direktörü Schuster, lig başlarken çok daha iyi bir takım olacaklarını söyledi. Schuster, üç hafta içinde çok iyi bir duruma geleceklerini düşündüğünü söyledi ve Guti gelişini de değerlendirdi. Schuster, Guti Hernandez’in takıma dahil olmasıyla birlikte, lig ve transferler hakkında konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Guti de bize katıldı. Eksiklerini kapatıp lige hazır olması için çalışacağız. Lig başında daha iyi bir takım olacak. Takımdan gidecek oyuncularla ilgili beni veya oyuncularımı etkileyecek bir durum söz konusu değil” Schuster, tek düşüncelerinin oynayacakları maçlara odaklanmak olduğunu söyledi.
‘KORSAN ÜRÜNE HAYIR’
Taraftarların özlemle beklediği yıldız transferlerinin üst üste gelmesiyle birlikte kombine kart satışlarında da bereketli günler yaşanıyor.
Quaresma’nın ardından Guti’ye de kavuşan Beşiktaşlı taraftarlar, bu transferlere karşılık olarak kombinelere ve kulübün lisanslı ürünlerine adeta akın ediyor. Beşiktaş resmi sitesinden yapılan açıklamayla 8 bininci kartın da satıldığı ve daha önce duyurulduğu üzere şanslı taraftara Kartal Yuvası VIP paketinin hediye edildiği kaydedildi. Satışların bu hafta patlaması bekleniyor.
Öte yandan, Guti’nin takıma katılmasıyla birlikte bu rakamın daha da hızla artacağını kaydeden yetkililer, bu sezon rekora koşacaklarını belirtiyorlar. Bu arada, korsan ürün alınmaması yönünde kombine alanlara taahhüt imzalatan yetkililer, yapılan bu çalışma neticesi Kartal Yuvaları’na akın olduğunu söylediler.