SAYI 136

BJK136Birilerinin ölmesi mi gerekiyor?..
Kazaya davetiye çıkaran yolda, hergün ölüm korkusu yaşanıyor. Akatlar Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi ana arteri üzerinde yer alan Etiler, Levent, Maslak ve Sarıyer ile Mecidiyeköy’e doğru akan, ayrıca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne de açılan 4 yol ağzında, hem araçlar hem yayalar yürekleri ağzında trafiğe çıkıyor.
Ana cadde üzerindeki dev kavşakta araçlar trafik ışıkları olmadığı için bildikleri gibi hareket etmek zorunda kalıyorlar. Bu durumda da bazen birbirlerine yol veriyorlar bazen de duramayıp, trafik kazalarına yol açıyorlar. Diğer yandan karşıdan karşıya geçmek zorunda kalan vatandaşlar da araçların arasında slalom yaparak yürümek zorunda kalıyorlar. Ayrıca dev kavşak’ın bir ağzı da araç trafiğinin bulunduğu alt geçide açılıyor. Buradan çıkan araçlarda trafik ışıkları olmayınca olanca hızlarıyla ana caddeden geçen araçlarla burun buruna kalabiliyorlar.
Bu konuda çevre sakinleri yıllardır yaşadıkları sıkıntının çözümü için toplanan imzalara herhangi bir yanıt bile verilmediğinden yakınıyor. 1. Levent site sakinleri, Karanfilköy – Akatlar çevre sitesince yaklaşık iki senedir 4 yol ağzına sinyalizasyon yapılması için ise halen başvurular sürüyor. Akatlar Mahalle Muhtarı Tayfun Kirmanlı, iki senedir bu konuda yazılı olarak şikayetlerini dile getirdiklerini ancak bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını belirtiyor. Çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen Kirmanlı, sözü edilen yola sinyalizasyon yapılmadığı için; yayaların yürekleri ağızda karşıya geçmek durumunda kaldıklarını, araçların herhangi bir şekilde bir faciaya neden olabilecek bir geçişle trafikte yol aldıklarını söylüyor.
Vatandaşlar ve araç sahipleri de aynı dertten yakınarak, ”Adeta kelle koltukta yolculuk ediyoruz. Bu yol çok genişledi. Hatta ana cadde haline geldi. Hız yapanların yanı sıra 4 yol ağzında bir trafik ışığının bile olmaması ölümle kazalara yol açabilir. Araçlar sürekli burun buruna geliyor. Tehlike içindeyiz” şeklinde konuşuyor. (Onur BAŞTUĞ)
Tam 22 yıl sonra sakin ve huzurlu
Pazarcılar Esnaf Odası’na bağlı yaklaşık 150 pazarcı Etiler-Ulus pazarı ve Beşiktaş semt pazarının kapatılmasını protesto etmek için geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Belediyesi önünde toplandı. Pankart, bayrak taşıyan grup, protesto gösterisinde bulunan bazı pazarcıların, Beşiktaş Belediye binasını basmak istemesi hoş karşılanmadı. Olaylara Emniyet müdahale etti. Olay sırasında megafonla konuşmaya çalışan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Cumartesi pazarı ile seçim öncesi orada yaşayan insanlara yol üzerindeki pazarın kaldırılacağına ilişkin söz verdiğini vurguladı. Bu süreçte temsilciler ile de görüşerek oradaki eksikliklerin giderilmesi için de çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Başkan Ünal, Ulus Pazarı konusunun ize yargı kararı ile kalktığını ifade etti. Bu konuda temsilciler ile birlikte mücadele edildiğini ve sonuç olarak 4-5 ay önce Pazar için yer kiralandığını hatırlatarak oraya yerleşmek istenilmediğini belirtti. Ünal, eğer Ortaköy sonuna yerleşmek istiyorsanız yerimiz hazırdır, şeklinde konuştu.
Beşiktaş Belediyesi Halkla İlişkiler Bölümü’nün yaptığı açıklamada, eylemin Fulya’da Cumartesi Pazarı için inşa edilmiş binada kendilerine ayrılan bölüme geçmek istemeyen bazı tezgah sahipleri gerçekleştirmiş olduğu belirtiliyor. Açıklama şöyle devam ediyor: “Sokakta kurulan Cumartesi Pazarı, uzun bir süredir, özellikle bölgede yaşayanları olumsuz etkiliyor ve şikayetlere yol açıyordu. Bu bölgede yaşayan hemşehrilerimiz; insanların evine giremediği, ambulans ya da itfaiye araçlarının yanaşma olanağı bulamadığı sokaklardan bu tezgahların kaldırılmasını istemektedir. 2.310 semt sakini bunun için imza toplayıp belediyemize müracaatta bulunmuşlardır. Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal seçim kampanyasında çağdışı bu görüntüyü ortadan kaldıracağına dair vatandaşa söz vermişti. Beşiktaş Belediyesi, esnafın Beşiktaş Cumartesi Pazarı için yapılmış olan binada kendilerine ayrılan yerlere taşınmasını teşvik etmektedir. Esnafın sağduyu sahibi büyük bölümü kendilerine ayrılan mekanlarda ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Küçük bir azınlık ise binaya taşınmayı reddetmektedir. Beşiktaş Belediyesi olarak, İstanbul’un çağdaş ve aydınlık yüzü Beşiktaş’ın kentsel standartlarını daha da yükseğe çıkartmak için vatandaşlarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede, Belediyemiz sokakta tezgah kurulmasını engellemeye devam edecek ve kendilerine ayrılan yere taşınmayı reddeden esnafı da ikna etmek için çaba gösterecektir”
Konu hakkında Muradiye Mahallesi Muhtarı Cengiz Hacıömeroğlu, şunları söyledi: “Deryadil ve Muradiye Deresi Sokak’ta 22 yıldır kurulan Pazar için kurulduğundan bu yana taşınması için mücadele ediliyordu. Bu Pazar encümen kararıyla da oluşturulmamıştı. Vatandaşlarımız yıllardır mağdur oluyordu. Hastalık halinde ambulans, yangında itfaiye ulaşamıyordu. Cenazesini bile çıkaramayan oldu. Emniyeti gerektiren hallerde bile müdahale edilemiyordu. Ayrıca, bu sokaklarda oturan vatandaşlarımız, sabah saat: 04:00-05:00 sularında gürültüden uyuyamıyor. Mahalle sakinlerinin pazarcıların istilasından yıllardır kurtulma gibi bir özlemi vardı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a çok teşekkür ediyoruz. Bizlere bir söz verdi ve yerine getirdi. Tüm mahalle sakinleri çok sevinçli. Sokaklarda değil belediyenin iki katlı olarak hazırladığı yerin üst katına geçilmesi halinde bu sıkıntılı durum ortadan kalkarak düzene girecek. Ancak azınlık bir grup olduğunu düşündüğümüz birkaç esnaf, direniş gösteriyor. Pazarın kalkması gibi bir durum söz konusu değil, hazırlanan yere taşınması söz konusudur. Üstelik Beşiktaş Belediyesi, hazırlanan yeni yerde sokakta kaç tezgah kuruyorsa o kadar yer veriyor. Böylesi daha sağlıklı, huzurlu ve güvenli. Mahalleli de çok memnun.” (Didem TUTAL)
Beşiktaşlılar meme kanseri için hep birlikte yürüdü
BİNLERCE kadın meme kanserine karşı savaş açtı. Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliği ile “Sağlığa Yolculuk Projesi” kapsamında binlerce kadın meme kanseriyle mücadele için yürüdü. Bu yıl ikincisi düzenlenen yürüyüşte, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve eşi Şefika Ünal da yer aldı.
Etkinliğe katkı veren firmanın yetkilileri Başkan İsmail Ünal’a katkılarından dolayı bir plaket verdi.
Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşen etkinlik, Barbaros Meydanı’nda bir araya gelen kadınların yürüyüşü ile başladı. Yürüyüş, Beşiktaş merkezinden başlayarak sahil yolu caddesi üzerinden Ortaköy’de sona erdi. Meme kanseri ile mücadele ürünlerinin satışından elde edilen fon ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’ne birer adet mamografi cihazı bağışlandığı açıklandı.
Ücretsiz böbrek taraması çok büyük ilgi gördü
BÖBREĞİNİZDE herhangi bir sıkıntı olabileceği endişesimi yaşıyorsunuz? Beşiktaş Belediyesi, geçtiğimiz hafta içinde ücretsiz böbrek taraması gerçekleştirerek sıkıntı duyanlara çare oldu. Türk Böbrek Vakfı, Beşiktaş Belediyesi, Lions Yeniköy ve Tophane kulüplerinin işbirliği ile Barbaros Meydanı’nda ücretsiz böbrek taraması gerçekleşti. Yapılan taramada, yaşam kalitesinin korunmasında böbrek sağlığı büyük rol oynadığı, belirli yaş ve risk grupları tarafından düzenli olarak yaptırılacak böbrek taramalarının gerekliliği ziyaretçilere aktarılırken ile potansiyel rahatsızlıkların ilerlemeden tedbir alınması için de tavsiyelerde bulunuldu. Yetkililer “Sağlık konusunda bu tür çalışmalar ve tetkikler periyodik şekilde yapılacak” dedi.

İstanbul’un kurtuluşu törenlerle kutlandı
İstanbul’un kurtuluşunun 83. yıl dönümü Beşiktaş’taki Atatürk anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal marşının ardından Atatürk anıtına çelenk koyma, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etti. Tören halk oyunları ile son buldu.

Savaş tanıkları Beşiktaş’ta
Bosnalı ve Türk gençler Beşiktaş’ta bir araya geldi. Beşiktaş Belediyesi, İsviçre Büyükelçiliği, Education Builds Bosnia Herzogovine (OGBH) ve Educaide Derneği 20. yüzyılın en şiddetli savaşlarından birinin yaşandığı Bosna’nın savaş tanıkları ile Türk gençlerini barış için buluşturuyor. Savaşa tanıklık eden Bosnalı gençler ile bir komutan “Savaş- Barış ve Çok Kültürlülük” etkinliği çerçevesinde Beşiktaş’a geldi. Üç gün süren etkinliklerde Ortaköy Afife Jale Kültür Merkezi’nde savaş, barış ve çok kültürlülük temalı söyleşiler ve film gösterimleri düzenlendi. Ortaköy Afife Jale Kültür Merkezi’nde “Bosna” ve “No Man’s Land- Tarafsız Bölge” adlı filmleri gösterildi.
Açılış konuşmasıyla başlayan etkinliklerde, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da bir konuşma yaptı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal iki büyük dünya savaşının ve bir çok felaketin yaşandığı 20. yüzyılın ardından akıt, bilgi ve gelişme çağı olması beklenen 21 yüzyılda savaşların devam ettiğine dikkat çekti. Ünal şöyle konuştu: “Bosnalı dostlarımız, kardeşlerimiz bundan 14 yıl önce, yıllardır birlikte yaşadıkları ve dostluklar kurdukları insanların doğrulttuğu silahlarla karşı karşıya kaldılar. 3 yıl boyunca tarif etmesi ve anlaması imkansız acılar yaşadılar. Çocuklarımıza bambaşka bir dünya bırakacaksak, bunun tek yolu barıştır. Farklı uluslar, dinler, kültürler ve devletler sorunlarını konuşarak çözmenin ve birlikte var olmanın yollarını bulmak zorundalar.”
İsviçre Büyükelçisi Walter Gyger, Education Builds Bosnia Herzogovine (OGBH) Başkanı Jovan Divjak ve Educaide Başkanı Gözde Avcı konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, Bosnalı ve Türk gençlerin savaş barış ve çok kültürlülük konusundaki beyin fırtınası ile son buldu. Konuşmacılar arasında, savaş muhabiri Mete Çubukçu, “Bosna: geçmiş-gelecek ve çok kültürlülük” üzerine söyleşi’de Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Ahmet Kuyaş, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Murat Akan, Türkiye Balkan Federasyonu’ndan da Rıfat Sait de yer aldı.

Okan Bayülgen’in
ofisine hırsız girdi
İSTANBUL ve Beşiktaş’ta hırsızlık olayları aynı hızla devam ediyor. Alınan tüm önlemlere rağmen suç olaylarının sürmesi vatandaşları çileden çıkartıyor. Son olarakta Okan Bayülgen’in Beşiktaş’taki çalışma ofisine hırsız girdi. Hırsız, Bayülgen’in asistanına ait diz üstü bilgisayarı alarak kaçtı. Edinilen bilgiye göre olay saat 21.00 sıralarında Beşiktaş Bebek Caddesi İbriktar Sokak`ta meydana geldi. Olay yerine gelen polis ekipleri incelemeyi tamamlayarak ayrıldı. Bayülgen, konuyla ilgili olarak yaşanan olayın polis ekiplerine aktarıldığını ve beklediklerini söylemekle yetindi. Güvenlik güçleri konuyu araştırmaya başladı.
Ortaköy’eki Pfizer ilaç fabrikasında yangın
ORTAKÖY’DEKİ yangın korkuttu. Aniden başlayan ancak kısa sürede söndürülen ilaç fabrikasındaki yangın sonrası maddi hasar meydana gelirken, vatandaşlar büyük panik yaşadı. Ortaköy Muallim Naci Caddesi üzerinde bulunan Pfizer İlaç Fabrikası’nda geçtiğimiz hafta içinde sabah saatlerinde yangın çıktı. Jeneratör dairesi ve yakıt tanklarının bulunduğu bölümde meydana gelen yangın nedeniyle itfaiye alarma geçti. Kısa sürede olay yerine Beşiktaş, Beyoğlu, Seyrantepe, İstinye ve Kağıthane’den itfaiye ekipleri geldi. Ayrıca bir ambulans da fabrikaya geldi. Kontrol altına alınan yangının çıkış nedeni ise belirlenemedi.
Av. Levent Erdoğan
75 avukatı ağırladı
ULUSLARARASI bir hukuk kuruluşuna bağlı 55 ülkeden 75 avukat, Beşiktaş’taki Levent Erdoğan’ın Levent Güvercin Sokak’taki hukuk bürosunda düzenlenen geceye katıldı. Avukatlar kapıda güllerle karşılandı. BJK eski yöneticisi ve kongre üyesi Avukat Levent Erdoğan, “Türkiye hakkında eksik bilgilere sahip konuklarımıza ülkemiz hakkında çok şey öğrettik. Bu avukatlar ülkelerinde söz sahibi insanlar. Türkiye’yi, geldikleri gün başka gözle, bugün başka gözle görüyorlar” dedi. Konuk avukatlar arasında Avrupa dışında Amerika, Hindistan ve Pakistan gibi dünyanın birçok ülkesinden avukat bulunuyordu.
Sokak adlarında değişikliğe gidiliyor
LEVENT’TE sokak ismi değişikliği yapıldı. Beşiktaş Belediyesi, Türkiye’de Şehircilik Bölümü’nün temellerini atan ve kent plancısı Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru’nun adını Levent mahallesindeki sokağa verdi. Sokağın açılışını Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, ve Prof. Dr. Hande Süher gerçekleştirdi. Düzenlenen törene Türkiye’de Şehircilik Bölümü’nün temellerini atan ve kent plancısı Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru’nun yakınları ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Öte yandan edinilen bilgiye göre, aynı ismi taşıyan sokakların da isimlerinin yeniden gözden geçirilerek düzenleneceği ifade edildi.
Boğaziçinde yapılaşma sil baştan
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Boğaziçi İmar Kanunu ile ilgili bir taslak hazırlandığını duyurdu. Taslağın “Boğaziçi’ne bir imar affı getirsin” düşüncesiyle hazırlanmadığını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Maalesef Boğaziçi kanuna rağmen bu hale geldi” dedi. Topbaş, düzenlemeyle birlikte 3. köprü projesi ile ilgili sorulara da açıklık getirdi. Yeni yılda ihale edilebileceğini söyleyen Topbaş, güzergahlardan birinin iki köprü arası olarak öngörüldüğünü, bunun mevcut trafiği daha rahatlatacağı görüşüyle düşünüldüğünü; diğer teklifin birinci köprüden güneye olduğunu, 3 tanesinin de kuzeye yapılması yönünde hazırlandığını söyledi.

SPOR HABERLERİ

İsmail Ünal yuvasında
BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’i ziyaret etti. Beşiktaşlı yöneticilerle bir araya gelen Başkan İsmail Ünal, “Yuvamdayım ve çok mutluyum” şeklinde konuştu. Bir süredir devam eden “Fulya Projesi” sıkıntısı ruhsatın alınmasıyla da ortadan kalktı. Yapılan açıklamaya göre, inşaatın hızlı bir şekilde bitirileceği söyleniyor. Başkan Yıldırım Demirören ise, şunları söyledi: “Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, seçildiğimizden bu yana ilk kez geldi. Bu bizim için bir onurdur. Kendisine Türkiye’de sabit geliri olan tek proje olan Fulya Projesi’ne verdiği destekten dolayı teşekkür ederim”
Buna göre, 25 Temmuz 2005’de yıkım ruhsatı alınan projenin, 21 Kasım 2005 tarihinde kazı ve iksa ruhsatı alınmış ve 30 Mart 2006 tarihinde ise Avan Projesi onaylanmıştı. 11 Ekim 2006 tarihi itibariyle de inşaat ruhsatları tamamlanan BJK Fulya Süleyman Seba Projesi’nin inşaat çalışmalarına hızla devam edileceği belirtildi. (Muzaffer TOPAL)

SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusu’nu (2)” seçiyor
Beşiktaş Gazetesi 2006-2007 sezonunda da yine Beşiktaş’ın en iyi futbolcusunu seçiyor. Geçen sayıda her maçtan sonra yapılan oylama sonucu; Sergen Yalçın altı maçta en çok göze batan oyuncu oldu. Diğer yandan, Kleberson 4, Koray 3, Cordoba 3, Ahmed Hassan 2, Tümer Metin 2, Gökhan Güleç 2, Bobo 2, İbrahim Akın 1, Ali Tandoğan 1, Ali Güneş 1, İbrahim Üzülmez 1 ve İbrahim Toroman 1 maçta göze batan oyuncu oldu. İşin ilginç yanı kötü bir sezon geçiren Beşiktaş’ın 5 maçında spor yazarları göze batan oyuncu seçmedi. Spor Yazarlarının oylarıyla seçilen Beşiktaş’ın en başarılı futbolcusuna Beşiktaş Gazetesi yine dev bir kupa verecek. Bu kupa sezon sonunda sahibini bulacak. Yıl boyunca her hafta seçilen maçın yıldızı Beşiktaş Gazetesi’nde yayınlanıyor. Ayrıca spor yazarların verdiği oylar ve seçilen futbolcuların bilgileri Beşiktaş Gazetesi’nin internet sitesinde de yer almaktadır. Maçın yıldızları ve yılın en başarılı Beşiktaşlı futbolcusu için görüş aldığımız isimler şöyle: Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay.
Spor yazarları yeni sezonda yine geçtiğimiz haftalardan itibaren oylarını vermeye başladı. Gerek yazılarıyla gerek direk olarak görüşülerek tespit edilen oylama sonucu ilk göze batan oyuncu İbrahim Üzülmez oldu. İkinci haftada ise, Gaziantep maçında attığı iki golle Bobo birinci oldu. Üçüncü haftada oynanan Denizlispor maçında Gökhan Zan, dördüncü hafta Konyaspor maçında Burak seçildi. Trabzonspor maçında ise “Maçın yıldızı yok” dediler. Galatasaray maçında yine isim çıkmadı, Ankaragücü maçında ise en çok oyu Ali Tandoğan aldı. 8. hafta K. Erciyes-Beşiktaş maçın yıldızı Gökhan Zan seçildi.

Üç cephede birden savaşıyorlar!..
Takımlar için zorlu dönem başladı. Beşiktaş’ta bu zorlu döneme giren takımlar arasında Kara Kartal, ligde istenilen sonuçları alamamasına rağmen Süper Lig’in yine de en iddialılarından. Siyah-Beyazlı ekip, diğer yandan UEFA Kupası’nda da grup maçlarına devam ediyor. Beşiktaş, Türkiye Kupası için de hedef belirledi. Geçen yılın kupa şampiyonu Beşiktaş, bu yıl da kupayı almak istiyor. Siyah – Beyazlı camia ise, ligde başarı beklerken Avrupa Kupalarında da Kara Kartal’ın en azından final veya yarı final oynamasını arzu ediyor. Özetle, Beşiktaş üç cephede birden savaşıyor!..
UEFA Kupası B Grubu’nda Beşiktaş’ın mücadele edeceği rakipler şöyle sıralanıyor: Bayer Leverkusen, Club Brugge, Dinamo Bükreş ve Tottenham
BAYER LEVERKUSEN: Almanya’nın Bayer Leverkusen takımı, 1987-88 sezonunda UEFA Kupası’nı müzesine götürdü. Bayer Leverkusen, Avrupa kupalarında bugüne dek 121 maç yaparken, bunların 52’sini kazandı, 38’ini kaybetti, 31 karşılaşmada da berabere kaldı. Alman takımı, Avrupa kupalarında 205 gol atıp, kalesinde 156 gol gördü. Bayer Leverkusen’in kadrosunda 2’si Türk tam 16 yabancı futbolcu bulunuyor. Alman ekibinde 3 Brezilyalı, 2’şer İsviçreli, Hırvat ve Türk, 1’er de İsveç, Tunus, Fransız, İtalyan, Ukraynalı, Çek ve Bosna Hersekli futbolcu forma giyiyor. Genç Türk oyuncular Ali Camdalı ve Tevfik Köşe de Alman ekibinin UEFA’ya bildirdiği kadrosunda yer alıyor. Bayer Leverkusen, Alman Ligi’nde 6 maçta topladığı 8 puanla 8. sırada yer alıyor. Bayer Leverkusen, UEFA Kupası 1. turunda İsviçre’nin Sion takımını kupa dışında bıraktı. Alman ekibi ilk maçta deplasmanda berabere kaldığı Sion’u, Leverkusen’de Voronin, Ramelow ve Schneider’in golleriyle 3-1 yenerek turu geçti. Bayer Leverkusen’in kadrosu şöyle: Kaleciler: Jörg Butt, Benedikt Fernandez, Rene Adler, Eric Domaschk. Savunma: Fredrik Stenman (İsveç), Roque Junior (Brezilya), Juan (Brezilya),Karim Haggui (Tunus), Athirson (Brezilya), Ahmed Madouni (Fransa), Assimiou Toure, Jan-Ingwer Callsen-Bracker, Marius Schultens, Kim Falkenberg, Giovanni Cannata (İtalya), Fabian Hergesell, Thomas Hübener. Orta saha: Simon Rolfes, Tranquillo Barnetta (İsviçre), Paul Freier, Pirmin Schwegler (İsviçre), Marko Babiç (Hırvatistan), Bernd Schneider, Gonzalo Castro, Carsten Ramelow, Pierre De Wit, Ali Camdalı (Türkiye), Mohammed Lartey. Forvet: Sergej Barbarez (Bosna Hersek), Stefan Kiessling, Andriy Voronin, Josip Tadiç (Hırvatistan), Alexander Meyer, Michal Papadopulos (Çek Cumhuriyeti), Tevfik Köşe (Türkiye)
TOTTENHAM HOTSPUR: İngiltere’nin Tottenham Hotspur takımı, 2 kez UEFA Kupası, 1 kez de Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine götürdü. İngiliz ekibi, 1962-63 sezonunda Kupa Galipleri Kupasını, 1971-72 ve 1983-84 sezonlarında da UEFA Kupası’nı kazanmayı başardı. Tottenham Hotspur, Avrupa kupalarında bugüne dek oynadığı 105 maçın 62’sini kazanırken, 19 beraberlik, 24 yenilgi aldı. İngilizler, Avrupa kupalarında rakip fileleri 224 kez havalandırırken, kalesinde 102 gol gördü. Tottenham Hotspur, UEFA Kupası 1. turunda Çek Cumhuriyeti’nin Slavia Prag takımını eledi. İngiliz ekibi, iki karşılaşmayı da 1-0 kazanarak tur atladı. Tottenham Hotspur, İngiltere Premier Ligi’nde 7 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik, 4 mağlubiyet elde ederek 7 puanla 14. sırada bulunuyor. Tottenham Hotspur’un kadrosunda 14 yabancı futbolcu yer alıyor. İngiliz ekibinde 3 Fransız, 2 Mısırlı, 1’er de Çek, Kore, Kanada, Fildişi Sahilleri, Finlandiyalı, İsviçreli, Kuzey İrlandalı, Bulgar ve İrlandalı futbolcu bulunuyor. Tottenham Hotspur’un kadrosu şöyle:Kaleciler: Paul Robinson, Radek Cerny (Çek), Tommy Forecast, David Button. Savunma: Pascal Chimbonda (Fransa), Lee Young Pyo (Kore), Paul Stalteri (Kanada), Michael Dawson, Ledley King, Callum Davenport, Philip Ifil, Anthony Gardner, Benoît Assou-Ekotto (Fransa), Charlie Lee, Chris Riley, Leigh Mills, Troy Archibald-henville, Cian Hughton, Alex Smith. Orta saha: Didier Zokora (Fildişi Sahilleri), Edgar Davids (Hollanda), Teemu Tainio (Finlandiya), Jermaine Jenas, Danny Murphy, Hossam Ghaly (Mısır), Steed Malbranque (Fransa), Reto Ziegler (İsviçre), Tom Huddlestone, Jamie O’Hara, Aaron Lennon, Kieran McKenna (Kuzey İrlanda), Charlie Daniels, Jacques Maghoma, Stuart Lewis, Jamie Davis, Joseph Martin, Matthew Wells.
Forvet: Dimitar Berbatov (Bulgaristan), Robbie Keane (İrlanda), Mido (Mısır), Jermain Defoe, Andy Barcham, Simon Dawkins
DINAMO BÜKREŞ: Dinamo Bükreş, Avrupa kupalarında bugüne kadar 148 maç yaptı. Rumen ekibi, oynadığı 148 maçın 60’ını kazanırken, 23 beraberlik, 65 de yenilgi aldı. Dinamo Bükreş, Avrupa kupalarında 235 gol atarken, kalesinde 205 gol gördü.
Dinamo Bükreş, bu sezon UEFA Kupası’nda da kendi liginde de yenilmedi. Rumen ekibi UEFA Kupası’nda oynadığı 6 maçın 5’ini kazanırken, 1 kez berabere kaldı. İlk ön eleme turunda Malta’nın Hibernians takımını 5-1 ve 4-0’la geçen Dinamo Bükreş ikinci ön eleme turunda İsrail’in Beitar Jerusalem takımını 1-0 ve 1-1, 1. turda da Yunanistan’ın Xanthi takımını 4-3 ve 4-1’lik skorlarla geçti. Dinamo Bükreş, Romanya Ligi’nde 10 maçta 10 galibiyetle lider durumda bulunuyor. Rumen ekibinin kadrosunda 5 yabancı futbolcu bulunuyor. Dinamo Bükreş’de 1’er Yeni Zelanda, Gana, Angola, Sırp ve Fransız futbolcu forma giyiyor.
Dinamo Bükreş’in kadrosu şöyle: Kaleciler: Uladzimir Hayeu, Florin Matache, Glen Moss (Yeni Zelanda), Mircea Oltean, Silviu Posteuca. Defans: Dorin Mihut, Cristian Pulhac, Cosmin Moti, Cosmin Pascovici, Lucian Goian, George Blay (Gana), George Galamaz, Stefan Radu. Orta saha: Andrei Margaritescu, Catalin Munteanu, Denis Serban, Zé Kalanga (Angola), Adrian Cristea, Adrian Ropotan, Cornel Predescu, Iulian Tames, Leo Lerinc (Sırbistan) Forvet: Claudiu Niculescu, Ionel Danciulescu, Dan Codreanu, Ioan Ganea, Mihai Damaschin, Jean Philippe Mendy (Fransa), Diviu Ganea
CLUB BRUGGE: Club Brugge, Avrupa kupalarında toplam 203 maç oynadı. Belçika ekibi oynadığı 203 maçın 95’ini kazanırken, 35 beraberlik, 73 de yenilgi aldı. Avrupa kupalarında 333 gol atıp, kalesinde 259 gol gördü. Club Brugge, UEFA Kupası’na 2. ön eleme turundan katıldı. Belçika ekibi 2. ön eleme turunda Litvanya’nın Süduva takımını 2-0 ve 5-2’lik galibiyetlerle eledi. Rakibimiz, UEFA Kupası 1. turunda ise Slovakya’nın Ruzomberok takımını 1-0 ve 1-1’lik skorlarla kupa dışında bıraktı. Club Brugge, Belçika Ligi’nde 8 maçta 16 puanla 3. sırada yer alıyor. Belçika ekibi, ligde 5 galibiyet, 1 beraberlik, 2 de mağlubiyet aldı. Belçika ekibinin kadrosunda 11 yabancı futbolcu bulunuyor. Club Brugge’de 2 Hırvat, 1’er de Kanadalı, Sırp, Danimarkalı, Güney Afrikalı, Senegalli, Ukraynalı, Nijeryalı, Perulu ve Ganalı futbolcu forma giyiyor. Belçika ekibinin kadrosu şöyle: Kaleciler: Stijn Stijnen, Glenn Verbauwhede, Yves Lenaerts. Savunma: Olivier De Cock, Joos Valgaeren, Michael Klukowski (Kanada), Philippe Clement, Timothy Dreesen, Ivan Gvozdenoviç (Sırbistan), Brian Pedersen (Danimarka), Birger Maertens, Jason Vandelannoite. Orta saha: Sven Vermant, Koen Daerden, Gaetan Englebert, Jonathan Blondel, Gregory Dufer, Elrio van Heerden (Güney Afrika), Ivan Leko (Hırvatistan), Mustapha Diallo (Senegal), Jorn Vermeulen, Serhiy Serebrenikov (Ukrayna), Kevin Roelandts. Forvet: Manasseh Ishiaku (Nijerya), Bosko Balaban (Hırvatistan), Daniel Chavez (Peru), Salou Ibrahim (Gana), Jeanvion Yulu-Matondo.
Beşiktaş’ın gruptaki maç programı şöyle: 19 Ekim: Beşiktaş – Tottenham (İngiltere), 2 Kasım: Dinamo Bükreş (Romanya) – Beşiktaş, 23 Kasım: Bay, 29 Kasım: Beşiktaş – Club Brugge (Belçika), 14 Aralakı: Bayer Leverkusen – Beşiktaş
Fortis Türkiye Kupası maçları ise şöyle: 1. Hafta 25 Ekim 06 Bucaspor – Beşiktaş. 3. Hafta 17 Aralık 06 Beşiktaş – Ç. Rizespor. 4. Hafta 20 Aralık 06 G.Birliği- Beşiktaş. 5. Hafta 14 Ocak 07 Beşiktaş -A.Gücü. (Didem TUTAL)

Siyah-Beyazlı gençler
bu stresi kaldırabilir mi?..
Bayer Leverkusen, Club Brugge, Dinamo Bükreş, Tottenham’la guruplarda karşılaşacak olan Beşiktaş bu yıl oldukça iddialı. CSKA Soyfa’yı eledikten sonra guruplara kalan Kara Kartallar maçlara başladı. İlk maçı İstanbul’da Tottenham ile yapan Beşiktaş 2 Kasım’da Dinomo Bükreş ile karşılaşacak. Taraftar, bu yıl yeni yapılanmaya karşın Beşiktaş’ın UEFA’da yol alacağına inanıyor. Kuraların Gazete BEŞİKTAŞ’a atılan mesajlar ve yazılan mektuplar maçların başlamasıyla daha da arttı. Taraftar UEFA ile ilgili çeşitli görüşler öne sürüyor. Genelde Beşiktaş’ın zorlu maçlar yapacağı görüşünde birleşilirken, takımın genç olmasından, iyi futbol seyredememekten bahsediliyor. İşte taraftarın görüşleri;
RAKİPLER ZORLU
Beşiktaş’ın guruplardaki rakipleri oldukça zorlu. Maçları kıran kırana geçeçektir. İlk maç bunun göstergesi oldu. Deplasmanda iyi puanlar toplayabilirse, evimizde üstünlük kurarız. Tek korkum futbolcuların Avrupa tecrübesi olmaması. Bu da beni karamsar düşünmeye zorluyor. Hasan Ali Çakır.
BEŞİKTAŞ’A İNANIYORUM
Ben zorlu rakip diye bir şey tanımıyorum.UEFA Kupasında veya Şampiyonlar Liginde oynayan takımlar kötü olur mu?. Beşiktaş çıkıp Beşiktaş gibi oynayacak. Kadir Sabuncu.
TECRÜBESİZLİK VAR
Tigana geçen sezonun ortasında geldi. İyi oldu takımı tanır, yeni sezona bomba gibi başlarız demiştik.ama olmadı. Daha takım tam oturmadı deniliyor. Bu görüşle Avrupa Arenasında olamayız. Gençler tecrübesiz, takım istikrarsız. Nedim Basmacı.
FUTBOLU BEĞENMİYORUM
Türkiye’de iyi futbol oynanmıyor. Bu milli takımdan da belli oldu. Zevk vermeyen bir futbol gözlemliyorum. Hem de ayarımızda olmayan takımlara karşı. Zorlu ekipler bizim tozumuzu atar. Mehmet Zahiroğlu.
BAŞARI HAYALCİLİK OLUR
UEFA’da ve de Şampiyonlar Ligi’nde hiçbir takımımız başarılı olamaz. Belki Beşiktaş bir maç iyi sonuç alabilir ama final beklemek hayalcilik olur. Beşiktaş lige bile ısınamadı, Avrupa’da ne yapsın?.. Takımdakiler çoğu daha çok genç, bu yıl benim kanaatimce beklemek gerek. Sebahat Varlık.
HEYKELLERİNİ DİKERLER
Rakiplerimiz gerçekten güçlü. Avrupa’nın sayılı takımlarından, Bayer Leverkusen, Tottenham ve Brugge yabana atılmaz. Beşiktaş eğer bu takımları yener, guruplardan başarıyla çıkarsak, kesinlikle emeği geçen herkesin heykelini dikmek lazım. Selim Sazak.
UEFA’daki rakipleri değerlendirdiler
Beşiktaş’ın ayrı kulvarlarda maç yapmaya başlaması ile birlikte spor otoriteleri de değişik görüş ve düşünceleri öne sürdü. Siyah-Beyazlıları ve UEFA Kupası’ndaki rakipleri mercek altına alan yazarlar, konu hakkında özetle şunları söyledi:
İSMAİL BAŞTUĞ/TERCÜMAN: Son günlerde yine bir tartışmadır gidiyor, daha doğrusu ipe sapa gelmez demeçler havada uçuşuyor!.. Sizinde dikkatinizi çekmiştir, hatta tepkinizi!..
Olay şu; UEFA Kupası kuraları çekildi!.. Yine eski hastalığımız nüksetti. “Rakipler çok güçlü!..” diye demeçler başladı. Sanki Türkiye liginde maç yapacaklar!… Rakipler tabii ki çok güçlü olacak. Orası Avrupa arenası, Türkiye ligi değil!… Siyah-Beyazlı camia da şu sıralar bunlar çok konuşuluyor… Taraftar şaşkın ve etkilenmiş durumda!.. Konuşulanlar oldukça karamsar… Ancak yinede büyük çoğunluk itidalli davranıyor. “Beşiktaş sahaya çıkacak, Beşiktaş gibi oynayacak ve rakiplerini eze eze yenecek” diyor. Seyirci bunu istiyor. Peşinen kabullenmek doğru değil. Diğer takımlarımız içinde durum geçerli!.. Peşinen bu karamsarlık ve korkaklık neyin nesi anlamadım gitti!.. Motivasyonsa, bu iş böyle olmaz, başarısızlıklara önceden kılıf aranıyorsa ise, yazıklar olsun!..
VEDAT OKYAR/ HÜRRİYET: Beşiktaş, iki ayrı kulvarda kupa serüvenine başlıyor. UEFA ile başlayalım, kolayına sonra geliriz. Bu yazacaklarımı, Tigana’nın şimdiye kadar yaptığı yanlışları tekrarlamayacağını umut ederek dile getiriyorum. Beş takımlı gruptan ilk 3’e girenler, “yola devam”, son ikiye kalanlar “tamam” diyecek. En zayıf halka Brugge. İçeride geçilir. Leverkusen dışarıda ama deplasman değil. Tribünleri, gurbetçilerimiz doldurur. İlk maç Tottenham’la. İnönü atmosferinde yenilmeyecek takım değil. Kötü takım mı? Öyle de değil. Ama ilk maçlar önemli. İyi başlamak, iyi yol almak demektir. Handikap, Bükreş’te oynanacak maçta. Dinamo Bükreş, bilhassa içeride iyi oynayan bir takım. Liglerinde de 10’da 10 yaptılar. İşime gelen hesaba göre Beşiktaş ilk 3’e sıkışır.
ATIF KEÇECİ/FANATİK: İyi bir sezon başı çalışması yapıldı. Süper Lig’de 8 maç oynandı, toplanan puan 13. Bir de UEFA Kupası’nda elemeler geçilip, guruplara kalındı. Bütün bunların ışığında Siyah-Beyazlı takımın futbolu eleştiriliyor. Hoca, sağı-solu suçluyor. Hocanın masal anlatmayı bırakıp, gerçekleri görmesi önemlidir. Şu anda elindeki kadro ile çok iyi işler yapmak mümkün iken, kendi zaafiyetlerinden, istenen futbol ortaya konulamamaktadır.
Hoca, mukavele yaparken nasıl her ay maaşına karşılık teminat mektubu almayı düşünmüşse, takımına iyi futbol oynatmak için yapılması gerekenlere de kafa yorması gerekir.
GÜVEN TANER/FANATİK: Süper Lig takımlarından üçü, aralık ayının yirmisine değin, Süper Lig, UEFA ve Türkiye Kupaları’nda iki ayda 16 maç oynayacak. Beşiktaş’ın yoğun trafikte yola çıkmak zorunda oluşu ve yanı sıra yolu daha dar bir kadro ile göğüslemek durumunda kalışı, başına dert açacak. Koray’ın ve Kleberson’un ne denli önemli adamlar olduklarını, son Erciyes maçında gördük. Delgado’nun yokluğunu, Ricardinho kapatıyor. Kapatıyor ama onun katkısı da Delgado’nun katkısı da beklenen, istenen düzeyde değil. Gördük ki bu adamlar, ‘iyi ve oturmuş’ takımların içinde katkı yaratabiliyorlar. Onlar ana çekiş kaynağı olamıyorlar. Tigana’nın başı çok dertte. Bir yandan yeni adam yetiştirmenin, onlarla takım yaratmanın peşinde iken; takımın iskeleti felç olmuş durumda. Beşiktaşlı bunu görüp, sahaya daha sabırla bakmalı. Tribünden gösterilen anlayış bir takıma büyük katkı yapıyor.
İLKER ATEŞ/FOTOMAÇ: Beşiktaş, şu sıralarda büyüklerin içerisinde en kötü futbol oynayan takım. Kayseri’de ortaya koyulan futbolun, futbol litaratöründe yeri yok. Bu kadar zayıf bir rakip önünde maçı böylesine zorlanarak götürmek, pas yapamamak, gol pozisyonuna girememek gibi bir durum hala devam ediyorsa Beşiktaş’ın ligde söyleyecek bir sözü olamaz. Beşiktaş seyircisi, camiası şampiyonluk bekliyor ama bu futbolla Beşiktaş’ın ne UEFA Kupası’nda ne de ligde bir yerlere varması mümkün değil. Çünkü futbolcuların oyun anlayışları birbirine ters. Teknik direktör Tigana’nın oyun kurgusunun futbol mantığı olarak hiçbir geçerliliği yok.
ADNAN AYBABA/STAR: UEFA Ligi kuraları çekildi… Beşiktaş’ın grubuna şöyle bir baktığımızda iki takım bir adım önde görünüyor. Leverkusen ve dördüncü torbadan gelmesine rağmen Tottenham iyi takımlar… Club Brugge ile Dinamo Bükreş, Beşiktaş’a rakip bile olamazlar. Ama Beşiktaş’ın Beşiktaş gibi oynaması şartıyla. Çünkü günümüzde futbolda hiç önemsemediğiniz güçsüz bir takım da çıkıp sizi yenebilir. Siyah-Beyazlı takım ilk üçe girip gruptan çıkmak için özellikle Brugge ve D.Bükreş’in üzerine oynamalı. Bu takımlar üzerinden hedefe ulaşmak daha kolay olur. İki maçta alınacak 6 puan ilk 3’ü garantiler, Leverkusen ve Tottenham’dan alınacak puanlar da grubu daha iyi bir yerde bitirmeyi sağlar. Teknik Direktör Tigana’ın elinde iyi bir kadro var. Aylar oldu; bu kadronun artık iş yapması lazım. Ama o, yanlışlarda ısrarlı. UEFA’daki maçlar Tigana için de iyi bir sınav olacak.