SAYI 107

BJK107SAYI 107 HABER ARSIVI

SAYFA 3 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

İnsanlık ölmemiş

Dört kardeşin alt üst olmuş hayatını “Göz göre göre ölüyorlar” başlığı ile verdiğimiz haberimiz ses getirdi. Anne ve babasını kaybetmeleri ile çok zor durumda kalan dört kardeşin yardımına kaymakamlık ve belediye çare oldu. Hem belediye hem de kaymakamlık yaptıkları açıklamada “Biz gereken yardımı yapıyorduk, ancak bundan sonrada istekleri varsa seve seve yerine getirmeye hazırız” dedi. Geçen hafta içinde yardıma muhtaç ailenin evinde hummalı bir çalışma vardı. Beşiktaş Belediyesi temizlik ekipleri tarafından temizlenen bodrum kat daha sonra baştan sona boyandı. Edinilen bilgiye göre evin kaymakamlık tarafından yeni eşyalarla donatılacağı öğrenildi. Yapılanlardan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden abla Sultan Kartal, “Çok çaresizdik, üç kardeşime bakmak çok zordu. Üçü de hasta ve yatalak. Hayvanların bile yaşamayacağı bir ortamda yaşam mücadelesi veriyoruz.

SAHİP ÇIKTILAR, TAKİP EDİYORLAR

Yarın ne olacağımızı kimse bilemez, bizim başımıza gelenler yarında başkaların başına da gelebilir. Tüm umutlarımızı yitirdiğimiz anda bizimle ilgilenildi. Maddi ve manevi desteklerinden dolayı bize sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz. Belediye ve kaymakamlıktan bizlere yardım ediyorlar, ancak biz bunun sürekli olmasını ve özelliklede sağlık sorunumuza bir çare bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

Haberimiz üzerine bir açıklama yapan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, “Dört kardeşinde sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşamaları için ne gerekiyorsa yapılacaktır” şeklinde konuştu. Beşiktaş kaymakamı Nihat Nalbant ise “Bu konu takibimiz altında. Olayın hastane boyutu var” dedi. (Muzaffer TOPAL- Ufuk ÇOBAN)

Tarihi Yıldız Parkı’nın yıldızı git gide sönüyor!

İstanbulluya doğanın içinde olma keyfini yaşatan Yıldız Parkı, bakımsızlık nedeni ile zor günler yaşıyor. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin farklı bir mekanda huzur buldukları Yıldız Parkı bu günlerde farklı bir görünüme sahip. Ama kötü manzaralar şimdi daha yoğun… Ördeklerin ve kazların yüzdüğü havuzda sular çekilmiş durumda. Köprülerin altından geçen sular ise, çamur gibi akıyor. Bu tür şikayetler son zamanlarda Yıldız Parkı’na uğrayanlar ve tarihi parkın etrafındaki sakinler tarafından sık sık dile getiriliyor.

TANKERLE SULAR ÇEKİLDİ İDDİASI

Yıldız Parkı ile ilgili olarak vatandaşlar, havuzun bakımının yetersiz olduğunu hatta renginin bile değiştiğini dile getiriyorlar. İddialar arasında Temmuz ayında havuz sularının tankerle çekildiği de var. Bu kurumuş ve pis havuzda kazlar, ördekler ve balıklar yaşam mücadelesi veriyor. Kurumuş pis havuzun yanındaki havuza girilmez tabelası ise hayli komik bir görüntü oluşturuyor. Parkın kötü görünümünü içinde ne yazik ki kurumuş ve kesilmiş ağaçlar da bulunuyor. Kesilen ağaçlardan bazıları köprülerin altından geçen suların altına atılmış ve bazı vatandaşlar tarafından çöp yığını haline getirilmiş durumda… Bu ve benzeri birçok istenmeyen durumun olduğunu belirten vatandaşlar ilgi bekliyor. Ufuk ÇOBAN

Greenpeace yasaklı Boğaz içinde yelken açtı

Greenpeace, bu kez de özel yarışlar dışında yelken açmanın yasak olduğu İstanbul Boğazı’nda yelken açarak, fosil yakıtlar tüketimini protesto etti. Eylemlerine İstanbul Boğazı’nda bir yenisini daha ekledi. Eskilerine oranla sessiz sedasız gerçekleşen eylemde, Greenpeace ‘deniz trafiğini tehlikeye sokabilir’ gerekçesiyle yelken açmanın özel yarışlar dışında yasak olduğu İstanbul Boğazı’nda yelken açtı. Böylelikle fosil yakıtlar tüketimini protesto eden Greenpeace’in yelkenlisi “Anna” Rumeli Kavağı’ndan başlattığı Boğaz turunu Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda tamamladı.

Greenpeace, Kuruçeşme’de iklim değişikliği ve yenilenebilir enerjiler üzerine fotoğraf, resim ve yazılardan oluşan bir sergi düzenlediler. Greenpeace Akdeniz Ofisi tarafından Doğu Akdeniz’de “Barışçıl Enerji” turu başlatan SV Anna Gemisi’nin Türkiye’ye gelişi nedeniyle düzenlenen toplantıya izleyenler, güneş enerjisi kullanılan soğutucudan su içtiler. Kuruçeşme Sahili’nde düzenlenen toplantıda, acilen yenilenebilir enerjilere geçilmesini ve enerji verimliliğine önem verilerek, iklim değişikliğinin durdurulması istendi. Greenpeace yenilenebilir enerji uzmanı Svan Teske, rüzgar enerjisinin iklim değişikliğiyle mücadelede büyük role sahip olduğunu belirterek, “Rüzgar, dünyada en hızlı büyüyen enerji sektörlerinden birisidir. Fakat yasal bir bağlayıcılığı olmadığı sürece, Türkiye’nin son derece önemli olan rüzgar enerjisi potansiyeli boşa gidecek” dedi.

Artık çocuklara eğitimli dadılar bakacak

Avrupa Birliği, Türkiye’de vasıfsız işsizleri eğiterek çalışma imkanına kavuşmalarına sağlayacak projelere destek vermeye devam ediyor. AB fonları son olarak Beşiktaş ilçesindeki işsiz genç kızların dadılık eğitimi almaları için gerçekleştirilen projeye 154 bin euro destekte bulundu. Proje ile 18-35 yaş arası 90 genç kız, eğitim alarak dadılık yapacak. Çocuk bakmayı ve yetiştirmeyi öğrenecek genç kızlar uzmanlardan çocuk hastalıkları ve psikolojisi gibi konularda dersler alacak. Erkekler içinde bir dadılık kursu düzenlenecek. Projenin ilk mezunları sertifikalarını düzenlenen törenle aldı. Galatasaray Üniversitesi’ndeki törende konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, “Projeyi, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, AB fonu desteği, Eğitim Bilimcileri Derneği ve Galatasaray Üniversitesi ortaklığıyla 30 Aralık 2004’te başlattıklarını söyledi.” Ünal, “Projenin kadınların aktif işgücüne katılımını sağlamak, işsiz genç kız ve ev kadınlarına yeni bir istihdam olanağı yaratma amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.” Proje 30 Aralık 2005’e kadar sürecek ve daha sonra erkek dadı adayları için yeni kurs programları açılacak. 8 aylık eğitimi tamamlayan genç dadılardan 19 yaşındaki lise mezunu Gönül Özdet, eğitimler sayesinde çocukların nasıl büyütüleceklerini, onlar için neyin doğru neyin yanlış olduğunu anladığını söyledi.

Beşiktaş’ta banka soygunu girişimi

(4. LEVENT) Silahlı ve maskeli bir kişi, Ziraat Bankası 4. Levent Şubesi’nde soygun girişiminde bulundu. İsminin Ertuğrul Kuru, olduğu öğrenilen bir kişi, 9 milimetre çapında ruhsatsız silahı ile yüzüne maske takarak bankaya girdi. Silahı havaya doğrultup, ‘Bu bir soygundur, herkes yere yatsın’ diyen Kuru’nun bir anlık dalgınlığından faydalanan bankanın güvenlik görevlisi, Kuru’nun üzerine atladı ve etkisiz hale getirildi.

Magazinciler Derneği soyuldu

(ETİLER) Magazin Gazetecileri Derneği’nin Etiler’deki merkezi kimliği belirsiz hırsızlar tarafından soyuldu. Sanatçılar Parkı yakınında bulunan MGD binasındaki hırsızlık, binaya gelen sekreter Serap Sürmeli’nin kapıyı açtığında etrafın darmadağın görmesiyle anlaşıldı. Polis incelemesinde, hırsızların binanın arka tarafında kalan pencerelerden birinin parmaklık demirlerini keserek içeri girdikleri ve aynı yerden çıktıkları anlaşıldı.

Akmerkez’de Arap bereketi!

(ETİLER) Arap turistler, namı ülkelerine kadar yayılan Akmerkez’e uğramadan gitmiyor. Esnaf da yeni müşterilerden memnun. Sosyetenin uğrak yeri olan Akmerkez, yepyeni bir müşteri kitlesiyle dolup taşıyor. Neredeyse her mağazada bir tesettürlü ya da çarşaflıya rastlamak mümkün. Avrupa’da terörist muamelesi gördüklerini ve terör yüzünden güvende hissetmediklerini söyleyip rotalarını Türkiye’ye çeviren Arap turistler, buraya uğramadan ülkelerine dönmüyor.

SAYFA 9 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

DEV ADAMLAR METROCITY’DE

“Efes Pilsen İstanbul World Cup 4” öncesi Metrocity’deki Basketbol Şenliği’ne bu kez “12 Dev Adam” katıldı. İbrahim Kutluay’lı, Hidayet’li, Kerem’li A Milli Basketbol Takımımız 27 Ağustos Cumartesi günü 16.30’da Metrocity’de basketbol severlerle bir araya geldi.

YENİ SEZONA HAZIRLAR

Ayakkabı Alışveriş Merkezi Flo’da, bu kış kadın koleksiyonunda 50’lerin modası hakim. Süetler, baskılı ve işlemeli derilerden oluşan ayakkabı, bot ve çizmeler öne çıkıyor. Balerinleri anımsatan yuvarlak burunlu şık ayakkabıları, büyükannelerimizin rafa kaldırdığı broşlar, kürkler ve püsküller süslüyor. Krokodil, yılan derisinden yapılmış ve süet ile bütünleştirilmiş ayakkabılar bu yılın gözdeleri arasında yer alırken, Western tarzı hafif ökçeli botlar çok farklı bir modaya öncelik ediyor. Çiçekler ilk kez kış modasında da yerini alırken, yazın sıcaklığını ayakkabılara taşıyor. Yeni sezonda erkeklerde ise bu kış rahatlık moda.

YILIN GÖZDESİ FOOT MASSAGE

Foot massage sistemli fonksiyonel ayakkabılar yılın gözdeleri arasında yer alıyor. Kaba kalıplar ve iddialı modeller günlük giyimde spor bir tarzı tercih edenler için iyi bir alternatif oluştururken, klasik grupta sivri burunlar yine “EN MODA”.. Flo diğer koleksiyonlarında olduğu gibi çocuk koleksiyonunda da bu sezon oldukça iddialı.

MİNİ MİNİ FLO’LAR

Flo’da minikler için Polaris Kids, Action Man, Disney, Kinetix Kids gibi onlarca marka bir arada sunuluyor. Flo Ayakkabı Alışveriş Merkezi, 2005/2006 Sonbahar-Kış alışverişleriniz için 48 ithal, 11 yerli markanın koleksiyonlarını bir arada bulabileceğiniz, farklı fiyat alternatifleri ve farklı tarzları yansıtan konseptiyle ideal bir seçenek oluşturuyor.

HAVALANMAYA NE DERSİNİZ?

acoste yen çizgisi ile ayaklarınızı yerden kesiyor. Lacoste 2005 / 2006 Sonbahar / Kış Kreasyonunu 1930’ların Avrupa’sının sportif stilinden ve güçlü “Art Deco” rüzgarından esinlenerek hazırladı. Lacoste kadınlar için “Galer Ruhu’ndan ilham alarak yakalı ceketleri kısa pantolonlar ve pigue elbiselerle uyum sağlayan “BOB” tarzı şapkalarla tamamladı.

Club, Sports, Sportswear koleksiyonlarıyla son yıllarda dünyada olduğu kadar ülkemizde de yeni bir akım yaratan Lacoste ayakkabıları rahatlık ve şık tasarımı ile bayanların gözdesi.

Deri ve napanın Lacoste’a özgü fark yaratan detaylar ve renkli dikişlerle muhteşem uyumu, dizaynı ve kaliteyi konforla birleştiren çizgisi ve geniş ürün seçenekleriyle erkekler içinde muhteşem bir ayakkabı koleksiyonu hazırlayan Lacoste, torağın ve yeşilin tüm tonlarını ayaklara taşıyor.

Fabrika kadınları özgür bıraktı

Fabrika kadın koleksiyonunda yer alan penyeler bluzlar beyaz, lila, zencefil, polen sarısı, fıstık yeşili tonları ile baharı müjdeliyor. Saç örgüleri ile süslenmiş penye elbiseler, yaz gecesi şıklığı için cazip alternatiflerden. Kristal boncuk, sedef düğmeler ve metal halkalarla işli trikolar ise abiye bir hava taşıyor. Tül üzerine baskı desenli atlet ve t-shirtler ise trendy görünümden hoşlananlar için uygun. Gökkuşağı renklerinde gömlekler çizgili ve düz modellerde. Başlamalı ve fırfırlı modellerdeki etekler, payet ve etamin işlemelemelerle süslenmiş. Truvakar kollu, mini ceket ve kapri pantolonlu takımlar zarif detayları ile göze çarpıyor.

AÇIK HAVADA K ZONE KEYFİ

Metrocity’de bulunan K Zone müşterilerine farklı bir ortamda yemek yeme keyfini yaşatıyor. Farklı ülke mutfaklarından çeşitli yemeklerin bulunduğu K Zone’de değişik tatlar ve farklı mönüler bulmak mümkün. Yaza uygun bir alan olan K Zone’de 12:00 ile 14:00 arası açık büfe yemek, öğleden sonra ise çay ve pasta servisi yapılıyor.

SAYFA 10 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

GEZELİM GÖRELİM

FETHİYE

Aydınlıklar Ülkesi’nin el değmemiş bakiresi Fethiye, Akdeniz’in içinde irili ufaklı adaların serpiştiği Fethiye körfezinde arkası çam ormanlarıyla çevrili kuzeye açık bir koyda yer alır. Kaya mezarları ve kale önünden bir düzlüğe, Karagözler’den denize doğru iner. Ufkunu şövalye adası, Günlükbarı ve karşılarındaki dağlar oluşturmaktadır. Fethiye, Persler, Likyalılar, Karyalılar, Romalılara ait eserleri ile tanınmıştır. Kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ve coğrafyası ile önemli turizm merkezlerimizdendir. (İ. BAŞTUĞ)

ALANYA

Alanya, geniş plajları, tarihi eserleri, modern otel ve motellerin sayısız balık lokantaları, kafe ve barlarıyla mükemmel bir tatil merkezidir. Gelenleri ilk karşılayan, Alanya Yarımadası’nın üzerinde bir taç gibi kurulmuş olan ve 13. yüzyıldan kalma şahane Selçuklu Kalesidir. Etkileyici kalenin yanı sıra eşi benzeri olmayan tersanesi ve anıtsal güzellikteki sekizgen Kızıl Kule görülmeye değerdir. Limanı çevreleyen kafeler ve barlar akşam saatlerinde liman yolu boyunca el sanatları, deri, giysi, mücevherat, el çantaları ve yöreye özgü ilginç renklere bezeli su kabaklarının satıldığı butikler yer alır. Eğer mağaraları keşfetmekten hoşlanıyorsanız Damlataş Mağarası’nı gezmeniz gerekir. Mağara yakınında Etnografya Müzesi yer almaktadır. Tekneyle üç deniz mağarasına ulaşabilirsiniz: Fosforlu Mağara, korsanların kadın esirleri tuttukları Kızlar Mağarası ve Aşıklar Mağarası. Alanya’nın 15 km. doğusunda yer alan Dim Çağı Vadisi gölgelerin serinliğinde dinlenmek için ideal bir yerdir. Tüm sahillerinden denize girilebilen Alanya tam bir güneş, deniz, kum cennetidir. (N.BAŞTUĞ)

PC/BİLGİSAYAR SORUN VE ÇÖZÜMLERİ

PC’nize güç katmak için

Taşınabilir ve masaüstü bilgisayar kullanıcıları, Windows 2000 Professional ve Windows Millenium Edition işletim sistemlerindeki gelişmiş Hibernate ve Standby özelliklerinden yararlanarak daha az güç tüketebilir. Ayrıca taşınabilir PC kullanıcıları, pil ömürlerini büyük ölçüde arttırabilirler.

RÜYA YORUM

Rüyada ot görmek berekettir

Rüyada ot topladığını veya yediğini gören kişi, bu dünyada da nasipli ve kısmetli olduğunu, fakirse bolluğa kavuşacağını gösterir.

SAYFA 11 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

ORTAKÖY SANAT GALERİSİ YENİ SEZONA MERHABA DİYOR

Dereboyu Cad. No: 12 / A Ortaköy adresinde bulunan, 1998 yılında inşa edilmiş ancak 2004 yılı Kasım ayında İstanbul’un en gözde sanat galerileri arasında yerini almak üzere yepyeni bir restorasyonla çehre değiştirmiş ve sadece profesyonel çalışmaları çatısı altında toplamak misyonu ile sanatseverlerin hizmetine sunulmuş olan Ortaköy Sanat Galerisi, 2005 – 2006 sezonuna da çok değerli bir üstadın sergisi ile başlıyor.

Galeride geçtiğimiz sezon; Süleyman Saim Tekcan, Hayati Misman, Enis Aktaş, Faruk Cimok, Ebru Örmen, Söbütay Özer, Özdemir Yemenicioğlu kişisel resim sergileri, Fevzi Karakoç – Sema Ilgaz Temel – Yusuf Ziya Aygen karma resim sergisi ve Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü karma seramik sergisi ile Türk plastik sanatına değerli katkılar sağlamış ustaların eserlerinin yer aldığı 9 önemli sergi düzenlenmişti.

Ortaköy Sanat Galerisi; bu sezon da kapılarını dünya çapında bir sanatçıyla, Devrim Erbil kişisel resim sergisi ile açıyor. 19 Eylül – 14 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan sergi, Pazar günleri hariç 12.00 – 19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

1937’de Uşak’ta doğan Devrim Erbil, 1955’te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Galeride Halil Dikmen’in, atölyede Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. 1959’da Soyutçu 7’ler grubunu kurdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdikten sonra 1962’de akademide asistan oldu. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli Atölyeleri’nde görev aldı. 1963’te Tülay Tura, Altan Gurman, Adnan Çoker ve Sarkis’le Mavi Grup’u kurdu. 1965’te İspanya Hükümeti’nin verdiği sanat bursunu kazanarak Madrid ve Barcelona’ya gitti. Buralarda başladığı mesleki araştırmalarına, Paris ve Londra’da devam etti.

1969’da Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği’nin başkanlığını yaptı. 1970 yılında İ.D.G.S. Akademisi’nden doçentlik unvanı aldı. 1975’te Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı yaptı. 1979’da İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü’ne atandı, üç buçuk yıl süreyle bu görevde bulundu. 1981 yılında İ.D.G.S. Akademisi’nde profesörlüğe yükseldi. 1985’te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı, 1988’de Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı, 1990’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerine getirildi. 1991’de Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı. 2004’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Aynı yıl, halen sürdürmekte olduğu Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı görevine getirildi. Sanatçı, uluslararası iki büyük ödülün sahibidir. Bunlardan biri, 1966 yılında kazandığı Tahran Bienali Saray Kraliyet Resim Birincilik Ödülü ve diğeri, 1972 yılında kazandığı İskenderiye Bienali Resim İkincilik Ödülü’dür. Yurt içinde ve dışında kazandığı önemli ödüllerden bazıları şunlardır: 1973 Türkiye Cumhuriyeti 50. Yılı “Atatürk ve Cumhuriyet Ödülü”; 1978-82 Devlet Resim Heykel Sergileri “Başarı Ödülü”; 1998 Kırgızistan Ulusal Bilim ve Sanat Akademisi Kurucu Onur Üyeliği; unvanı 2000 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi “Görsel Sanatlar” Ödülü.

Devrim Erbil, yurt içinde ve dışında yüzlerce sergi açtı ve karma sergilere katıldı. İskenderiye, Belgrad, Sofya ve Kuveyt’te; Türk sanatını tanıtan sergilerin komiserliğini yaptı. Sanat üzerine yazılar yayınlayan Erbil, Türkiye’nin her yerinde konferanslar vermektedir. Sanatçının eserleri İstanbul, Ankara ve İzmir Resim ve Heykel Müzeleri’nde, Bükreş Modern Sanatlar Müzesi’nde, Banja Luka Umnetnicka Galerija’da, Ben and Abby Grey Foundation Koleksiyonu’nda, Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda, yurtiçi ve yurt dışında resmi kurumlarda ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. 4 çocuk babası olan Devrim Erbil’in ressam olan kızı Çiğdem Erbil Marangoz, Öğretim Üyeliği yapmaktadır. Diğer kızı Renk Erbil Martin, yine grafiker ve ressam olarak hayatını sürdürmektedir. 1975 doğumlu Evrim Erbil, İç Mimar ve 1990 doğumlu Barış Erbil lise öğrencisidir.

BİR LİRİZM USTASI DEVRİM ERBİL

1937 doğumlu sanatçı Devrim Erbil’in çok hareketli bir yaşamı vardır. Onu sadece atölyesinde çalışırken değil; ders verirken, panellerde konuşurken, jürilerde seçici üyeyken, müze kurarken, İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Balıkesir’de her yerde görürsünüz. Sanatçı 1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdikten sonra 1962 yılında aynı üniversiteye asistan olarak atanır. Bu, 1981 yılında profesör olacağı akademik görevinin başlangıcıdır. Devrim Erbil, akademideki görevi süresince çok sayıda öğrenci yetiştirerek Türk sanat tarihine önemli katkılar sağlamıştır. Bir dönem de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin müdürlüğünü yapmıştır. 2004 yılında, tüm zamanını resim yapmaya ayırmak üzere neredeyse yarım asır bulunduğu akademideki görevinden emekli olan sanatçı, yoğun istek üzerine aynı yıl T.C. Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak göreve başlar.

Çok sayıda öğrenci yetiştirmesi ve idari sorumluluklar üstlenmesinin yanı sıra çok da üretken bir sanatçıdır Devrim Erbil. 1955 yılında Balıkesir Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda açtığı ilk kişisel sergisinden bugüne toplam 76 kişisel sergi açmış ve birçok karma sergiye katılmıştır. Sanatla geçen 50 yıllık yaşamı süresince Devrim Erbil sadece resim yapmamış; aynı zamanda seramik, mozaik, halıresim, vitray, özgün baskı gibi sanatsal alanlarda da çok sayıda yapıt üretmiştir.

Sanatçı Türkiye dışında da birçok ülkede sergi açmış, bienallere katılmıştır. Bugün için bütün önemli koleksiyonlarda yapıtları mevcuttur.

Devrim Erbil başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun her köşesine ait olan bir doğa tutkunudur. Maviler, yeşiller, sarılar, kuşlar, ağaçlar, dalgalar; yapıtlarına lirik bir duyguyla dağılmıştır. Resimlerindeki titreşim, ritm ve devinim görülmeye değerdir. Bu yapıtlar ancak dünya çapında bir sanatçıya ait olabilir…

2004 yılında Balıkesir Belediyesi tarafından Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla açılan kişisel müzesi ile Türkiye’de adına müze açılan sayılı sanatçılardandır.

Erhan M. ERSÖZ

MKM’DE SONBAHAR HAREKETLİ GEÇECEK

“Beşiktaş’ı çağdaş insanların, çağdaş kültürü tarihi değerlerle bağdaştırarak barış içinde bir arada yaşadıkları, yüksek kentsel standartlara sahip bir ilçe yapma” vizyonunu üstlenen Beşiktaş Belediyesi, 2005-2006 sezonunda da tamamen kendi olanaklarıyla Türkiye’de bir ilke imza atarak, müze – galeri konseptinde bir sanat merkezini halkımıza armağan ediyor.

MKM’nin sonbahara hazır olduğunu söyleyen Beltaş A.Ş. Genel Müdürü Uğur Gökhan Sarı konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “MKM’de, Beşiktaş Belediyesi’ne ait, 1032 koltuk kapasiteli ve 1050 m2 fuaye salonu bulunan, faaliyete girdiği 2004-2005 sezonu içerisinde önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmış çok amaçlı bir Gösteri Salonu bulunuyor.

Amerika, Fransa gibi ülkelerde sıkça rastlanan, çağdaş, şık bir sergi salonu olarak açılacak Beşiktaş Çağdaş, MKM’nin 1. katında, tavan yüksekliği 5 metre olan 2.500 m2’lik bir alan üzerine kurulmakta. Tavanların yüksek ve alanın geniş olmasından dolayı, oluşturulacak galeri kompleksi bir müze formatında olacak. Mekanda çok geniş bir sergi salonunun yanı sıra sanat galerileri, kafe, müze-shop, konferans ve dia gösterimi için bölümler de bulunmaktadır.

Beşiktaş Çağdaş; 3 Ekim 2005 Pazartesi günü kapılarını, 15 Aralık’a kadar devam edecek Kırmızı – Siyah sergisi ile açıyor. Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Özdemir Altan, Güngör Taner, Mustafa Ata, Zekai Ormancı, Bubi, Bedri Baykam ve Seyhun Topuz sergiye katılan sanatçılar.

Ülkemizin çok değerli sanatçılarının Kırmızı – Siyah sergisi için yaptıkları çarpıcı eserleri, haftanın her günü açık olacak salonlarda 10:00 – 21:00 saatleri arasında gezmek mümkün.

Beşiktaş Belediyesi’nin diğer önemli bir projesi de, merkezin -2. katında yapılacak olan Atatürk Sayısal Arşivi. Türkiye’nin ilk ve tek Atatürk Sayısal Arşivi’nin de tamamlanmasıyla MKM, dev bir kültür merkezi olarak adını en üst sıralara yazdıracak”

ÇOK YÖNLÜ BİR MEKAN

MKM Alışveriş Merkezi yöneticileri de şunları ekledi: “MKM, ziyaretçilerine hem kültür merkezi hem de alışveriş merkezi olarak hizmet vermekte. Championsa’dan Ayakkabı Dünyası’na, Teknosa’dan Sporting’e, Café Bistro’dan Turkcell’e birçok markanın buluştuğu MKM alışveriş merkezinde, ailelerin tüm ihtiyaçlarına yönelik olarak düşünülmüş mağazalar bulunuyor. Watsons, Uzelli, Café Illy, Mehmet Tatlı Kuaför, City Farm, Dryman, Gözgrup, Maybe Café, Meshu Kuyumculuk, Silver Lostra, Kale Kilit, Keyif Tobacco, Etiler Eczanesi, ETS Tur ve Euromoda, MKM alışveriş ailesinin diğer üyeleri… 2 kattan oluşan ve 300 araç kapasiteli kapalı otoparkı bulunan MKM’de ayrıca 100 araçlık açık otopark da mevcut.

MKM alışveriş merkezi, Eylül ayında başlayacak etkinliklerle hayatın yoğun koşuşturması içinde kısa bir mola verebileceğiniz bir ortamda, yaşamın güzel ve keyifli yönlerini sergilemeyi amaçlıyor. 12 Eylül – 12 Ekim arasında MKM’deki mağazalarda geçerli olacak avantaj ve indirim fırsatlarını içeren kupon kitapçığı, bölge halkına gerek gazeteyle insert olarak gerekse elden dağıtılacak. Hemen ardından Ramazan’da Hacivat-Karagöz gösterileri, fasıl grubu, tasavvuf müziği, ortaoyunu, sokak satıcılarından oluşan etkinlikler ve eski Osmanlı evlerinden oluşan dekorla süslenecek geleneksel Ramazan ayı etkinlikleri hayata geçecek. MKM’de 29 Ekim – 10 Kasım tarihleri arasında Atatürk haftası düzenlenecek. Her ay popüler bir sanatçıya imza ve sohbet günü organize edilecek. Hobi programlarına katılan kursiyerlere; uzman eğitimciler tarafından ahşap boyama, seramik, yapma çiçek, heykel ve müzik eğitimleri verilecek.

Yılbaşı etkinlikleri çerçevesinde sürpriz kampanya ve ses getiren etkinlikler MKM ziyaretçilerinin beğenisine sunulacak”

SAYFA 5 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

ONUR BASTUG

“Malmö ile görülecek bir hesabımız vardı!..”

EFA Kupası 2. ön eleme turunda Liechtenstein’ın Vaduz ekibini farklı geçerek adını ilk tura yazdıran Beşiktaş’ın rakibi belirlendi: Malmö. Manoca’da gerçekleştirilen kura çekimine seribaşı olarak katılan Siyah Beyazlılar, İsveç temsilcisiyle eşleşti. İlk maç 15 Eylül Perşembe günü İnönü’de. Rövanş ise 29 Eylül’de. Geçen sezon ezeli rakibi Göteborg’u gerisinde bırakarak İsveç Ligi’ni şampiyon olarak tamamlayan Malmö, Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turuna katıldı. Devler liginin ikinci ön eleme turunda Maccabi Haifa’yı Thun takımına elendi. Mavi Beyazlılar, Martin Dahlin, Patrick Andersson ve son olarak da Zlatan İbrahimovic gibi isimleri dünya futboluna kazandırdı. Kadrosunda 6 yabancı futbolcu barındıran İsveç temsilcisinin sağ kanadında görev yapan Kemarunlu Elanga, geçen sezon Galatasaray’ın da gündemine girmişti.

Siyah Beyazlılar, en son geçen sezonki devra arasında Antalya’da düzenlenen Efes Cup Turnuvası’nda karşılaştığı Malmö’ye, normal süresi 2-2 berabere sonuçlanan mücadelede, penaltılar sonunda 6-4 mağlup olmuştu.

TANIDIK YÜZLER

15 kez İsveç şampiyonu, 18 defa lig şampiyonu ve 14 kez kupa şampiyonu olan Malmö, maçlarını 27 bin 500 kapasiteli Malmö Stadı’nda oynuyor. Avrupa kupalarına 29. kez katılan İsveç ekibi, 98 maçta 37 galibiyet, 25 beraberlik, 36 yenilgi alırken, attığı 130 gole karşın, kalesinde 120 gol gördü. Beşiktaş’ın UEFA Kupası ilk turunda, 15 Eylül Perşembe İnönü’de, ikinci maç ise 29 Eylül İsviçte karşılaşacağı Malmö’nün kadrosunda önemli futbolcular yer alıyor. 2001-2002 sezonunun devre arasında Beşiktaş’a transfer olan ve Siyah – Beyazlı taraftarların gönlünde taht kuran Asper, Malmö forması giyiyor. İsveçli file bekçisinin yanı sıra efsane golcü Jari Litmanen ve Patrick Andersson da Malmö’nün başarısı için mücadele ediyor. UEFA Kupası 1. turunda Malmö ile eşleşen Beşiktaş’ın İsveç temsilcisi ile pek de hoş olmayan bir mazisi bulunuyor. 1990-1991 sezonunda o zamanki ismiyle Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1. tur karşılaşmasında Mavi-Beyazlı ekibe rakip olan Kara Kartal’da hedef, her iki karşılaşmadan da galip ayrılıp, bir üst tura yükselmekti. 19 Eylül 1990’da deplasmanda ilk kez karşı karşıya gelen iki takımdan 90 dakika sonunda gülen taraf sahadan 3-2’lik galibiyetle ayrılan Malmö olmuştu.

İNÖNÜ’DE HÜSRAN OLMUŞTU

İsveç’ten yenilgiyle ayrılan Siyah – Beyazlılar, tur ümitlerini 3 Ekim 1990’da İnönü’de oynanacak rövanşa bırakmıştı. Ancak İstanbul’da tam bir şok yaşanmıştı… Ali ve Feyyaz’ın golleriyle 2-0 öne geçen Beşiktaş, ikinci yarıda arka arkaya yediği iki golle karşılaşmayı 2-2 berabere tamamlamış ve Avrupa defterini kapatmıştı. Yaşanan büyük hayalkırıklığında sahada olan Rıza Çalımbay ve Gökhan Keskin, bu kez Malmö’yle kulübede mücadele verecek.

KÜNYESİ

Ülkesi: İsveç

Kuruluşu: 1910

Renkleri: Mavi-Beyaz

Başkanı:

Bengt Madsen

Stadı: Malmö

Kapasitesi:

27 bin 500

Ortalama seyirci: 20 bin 61

Teknik Direktör:

Tom Prahl

Başarıları:

18 İsveç

Süper Lig şampiyonluğu,

15 İsveç Kupası şampiyonluğu

1979 Şampiyon Kulüpler finalisti

İDEAL 11

Asper, P.Andersson, Abelsson, Hoiland, Elanga, Olsson, D.Andersson, Pode, Osmanovski, Alves, Bech

Kalecİler Mattias Asper-Lee Baxter

Savunma

Patrik Andersson-Jon Inge Hoiland-Olof Persson-Glenn Holgersson-Joseph Elanga-Johan Nislsson-Guiomar- Peter Abelsson

Orta Saha

Jari Litmanen

Anders Andersson

Tomas Olsson

Daniel Andersson

Yksel Osmanovski

Louay Chanko

Hasse Mattisson

Joakim Nilsson

Daniel Sliper

Behrang Safari

Marcus Pode

Forvet Niklas Skoog-Jesper Bech-Afonso Alves-Rawez Lawan-Samuel Barlay

KIVANÇ OKTAY

Kolay Değil Ama Eleriz

Beşiktaş Asbaşkanı Kıvanç Oktay, UEFA’daki rakipleri Malmö için, “Kolay bir rakip değil ama turu geçen biz olacağız” dedi. Bütün takımların aynı güçte olduklarını belirten Oktay, “İnönü’deki ilk maçta alınacak avantajlı bir skor bizi çok rahatlatır. Takım olarak gün geçtikçe iyiye gidiyoruz. Bu da bizim avantajımız” dedi.

RIZA ÇALIMBAY

ÇIKMASA OLURDU!..

Rıza Çalımbay, rakip Malmö için “Grup içindeki en güçlü takımla eşleştik. Ama karamsar değilim” dedi. Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, UEFA’daki rakipleri için, “Malmö’nün adını her duyduğumda o günler aklıma geliyor. Kurada bu takım bize çıkmaz diyordum ama çıktı. Daha şanslı olabilirdik. Ancak kesinlikle karamsar değilim” diye konuştu.

BASKETÇİ NEDİM YÜCEL EVLENDİ

BEŞİKTAŞLI basketbolcu Nedim Yücel, Serra Boragan ile hayatını birleştirdi. Basketbolcu Nedim’in şahitliğini BJK Başkanı Yıldırım Demirören yaptı. Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı’nın başarılı oyuncularından Nedim Yücel’in Serra Yücel (Boragan) ile hayatını birleştirdiği düğün töreni Çubuklu 29’da yapıldı. Törene, BJK Başkanı Yıldırım Demirören ve Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.

BEŞİKTAŞLI ATLETLER 3. OLDU

Ankara’da yapılan Türkiye Kulüplerarası Bayanlar Atletizm 1. Ligi final yarışlarında Beşiktaş takımı 314 puan toplayarak ligi 3. sırada tamamladı. Yarışmalar sonunda 3 Beşiktaşlı atlet gümüş madalya kazanırken, Siyah-Beyazlılar 7 branşta da bronz madalya aldı. Yapılan açıklamada atletlerin bundan sonraki yarışmalarda da dereceye girmeyi hedefledikleri belirtildi.

HENTBOL TAKIMI İKİNCİLİĞİ ELDE ETTİ

BEŞİKTAŞ Hentbol Takımı, Bulgaristan’da katıldığı 8’li turnuvanın finalinde Köstence takımına 48-39 mağlup olarak, ikinciliği elde etti. Beşiktaş Hentbol Takımı, finale tüm maçlarını kazanarak geldi. Beşiktaş ile Köstence arasındaki final mücadelesi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Mücadelenin ilk yarısını 26-18 üstün tamamlayan Köstence, karşılaşmayı 48-39 kazandı ve şampiyonluğa ulaştı.

BOKSÖRLERDEN 9 MADALYA

BEŞİKTAŞ Boks Takımı, Zafer Kupası Boks Şampiyonası Büyükler kategorisinde 7 birincilik, 2 de ikincilik kazandı. 46 kiloda Avni Yıldırım, 54 kiloda Ramazan Ballıoğlu, 57 kiloda Halil Okur, 60 kiloda Erdi Gökçe, 75 kiloda Selman Kerim, 80 kiloda Ahmet Temuçin Özgül ve 91 kiloda Eyüp Guşçi 1. oldu. 46 kiloda İbrahim Saki ve 81 kiloda Erdal Garip, şampiyonayı 2. olarak tamamladı.

FULYA TEMEL ATMA TÖRENİ EKİMDE

BeŞİktaŞ yönetimi Fulya’nın temelini ekim ayında atmayı planlıyor. Törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Bülent Arınç ve Abdullah Gül gibi Beşiktaşlı isimleri davet edecek olan Siyah Beyazlılar, Süleyman Seba İş Merkezi adının konulacağı projenin açılışında büyük bir şov yapmayı planlıyor.

SAYFA 6 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

Jose Kleberson kupaya yakın

Beşiktaş’ın her futbolcusu bizim için değerlidir. Ancak her maçta göze çarpan bir veya iki yıldız futbolcu vardır. Bunların içinden birini belirlemek ise hayli zor olmaktadır. Tüm spor yazarları aynı kanıda, ancak bir isim vermek gerektiği için o hafta göze çarpan ylıldızın adını söylüyorlar. Her hafta değişik bir isim Beşiktaş içinden çıkıyor. Takım ruhunu sahaya yansıtan, savaşan bir takımın oyuncuları olarak terini akıtan tüm Beşiktaşlı futbolcuları motive edebilmek amacıyla düzenlenen yılın futbolcusu yarışması heyecan içinde ve soluk soluğa devam ediyor. Spor yazarları ve otonriteler her maçta değişik bir isim söylüyor, hatta o haftanın futbolcusunda dahi birleşemiyornlar. Bu bile futbolun güzelliğini ortaya koyuyor. Herkes kendi bildiği doğruyu ortaya koyuyor, futbol bilgisi ile sahada gördügü yıldızı bize bildiriyor. Böylelikle her hafta değişik isimler ortaya atılıyor. Oy birliği ile bir futbolcu bugüne kadar seçilmedi. 4. haftanın sonunda ise, yeni transfer Brezilyalı Kleberson öne geçti. İki hafta üstüste seçilen Kleberson’u, Okan Buruk ve Koray Avcı takip ediyor. Bu arada Ailton, Ahmed Hassan ve Cordoba’ya da oy çıktı.

BİRİNCİ HAFTANIN YILDIZI KORAY

Beşiktaş birinci haftada Kayseri Erciyessporla karşılaştı. 1-1 berabere biten maçta golü son dakikalarda Sergen atmıştı. Bu maçın yıldızı spor otoriteleri tarafından Koray Avcı seçildi. Sergen Yalçın ise, yazarlardan 2 oy aldı.

İKİNCİ HAFTANIN YILDIZI OKAN

Okan Buruk adeta ikinci baharını yaşıyor. Sahada basmadık yer bırakmayan Okan Buruk, ikinci haftada ve BJK’nın kendi evinde oynadığı Denizlispor maçında spor otoritelerince haftanın futbolcusu olarak seçildi.

ÜÇÜNCÜ HAFTANIN YILDIZI KLEBERSON

Yılın futbolcusu yarışması son sürat devam ediyor. Kleberson üçüncü haftanın en çok oyunu alarak, haftanın futbolcusu oldu. Spor yazarlarından 6 kişi “Kleberson” derken, 1 kişi “Cordoba”, bir kişide “Okan Buruk” dedi.

DÖRDÜNCÜ HAFTANIN YILDIZI KLEBERSON

Beşiktaş Diyarbakırspor maçında spor yazarları birçok futbolcuya oy verdi. Ahmed Hassan, Koray Avcı ve Kleberson çok çekişti. Ancak sonuçta Brezilyalı sambacı Kleberson maçın yıldızı olmayı 2.kez başardı.

GÜVEN TANER

KORAY AVCI

Her futbolcu değerlidir. Sahaya takım olarak çıkıyorlar. Bu nedenle birini diğerinden ayırmak zor. Ancak, maçta Koray ve Kleberson haftanın futbolcuları idi. Koray sezon başından bu yana istikrarlı ve verimli. Bu maçta da Beşiktaş’ın en iyilerindendi.

VEDAT OKYAR

AILTON

Diyarbakırspor maçında öne çıkan bir isim göremedik. Beşiktaş’ta akılda kalan isim ise, bana göre Ailton oldu. Ailton’un kaçırdığı goller akılda kaldı. Ancak, her gittiği yer doğru yerdi. Futbolda olmaz diye bir şey yok.

KORKUT GOZE

KLEBERSON

Diyarbakırspor maçında ilk yarıda Ahmed Hassan ve Kleberson öne çıkan isimlerdi. Kleberson sade futbolu ile yine beğeni kazandı. Performansını her iki yarıya yaydığı için göze battı. Kleberso’u sürekliliği olan bir oyuncu olduğundan haftanın futbolcusu seçiyorum.

GÜLENGÜL ALTINSAY

KLEBERSON

Takımın bütün dağınıklığına ve ağırlığına rağmen akıllı toplarla dikine giderek ve golü düşünerek oyunun akışkanlığını sağladı. Diğer maçlarına göre pek başarılı olamasa da bana göre bu haftanın en iyisi yeni transfer Kleberson’du diyebilirim.

İLKER ATEŞ

KLEBERSON

Kleberson ne oynadığını bilen her takımda oynayabilecek bir libero. Hücuma yönelik oyunu ile mükemmel bir örnek oldu. Diyarbakır spor maçında iyi bir futbolcu olduğunu gösterdi. Oynadığı her maçta attığı paslar ve futboluyla göz dolduruyor.

BİLAL MEŞE

AHMED HASSAN

Ahmed Hassan çok iyi çalışan bir futbolcu görüntüsü çizdi ve inanılmaz işler yaptı. Ligin başından bu yana istikrarlı bir görüntü çiziyor. Diyarbakırspor maçında sahanın en iyisi oldu. Çalışkanlığını gösterdi ve Beşiktaş’ta ön plana çıktı.

ÖMER GÜVENÇ

KORAY AVCI

Diyarbakırspor maçında iyi futbolcu azdı. Kötünün en iyisi Koray’dı. Koray soğukkanlı davrandı, çok top kazandı kazandığı topları iyi kullandı. Ataklarında da kendini gösteren bir futbolcu oldu. Bu nedenle isim söylenecekse Koray diyorum.

FAİK GÜRSES

KLEBERSON

Kleberson öne çıkan futbolcu oldu. Formayı giydiğinden bu yana uyumu ve farklı futbolu ile sivrildi. Gol yollarında arkadaşlarına iyi paslar verdi. İyi bir liberonun yapması gereken her şeyi yaptı. Böyle oynarsa Beşiktaş’a çok yararlı olur.

ADNAN AYBABA

İBRAHİM TORAMAN

Maçın en iyisi İbrahim Toraman’dı. Golü attı haftanın futbolcusu oldu. İbrahim hava hakimiyeti yüksek bir oyuncu. Futbolu çabuk oynayan bir futbolcu olması özelliği ile Beşiktaş’ta dikkat çekiyor. İbrahim, bir çok maçında görünmez kahramanıdır.

HAYRİ ÜLGEN

İBRAHİM TORAMAN

Beşiktaş maçında zirveye çıkan futbolcu İbrahim Toraman oldu. Attığı golle hem bir puan kazandırdı hem de estetik yönü güzel bir gol attı. İbrahim hakemin son düdüğüne kadar maçı bırakmadı. Beşiktaş bu yıl iyi savaşıyor.

SAYFA 7 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

İSMAİL BAŞTUĞ

BJK Teknik Direktörü Rıza Çalımbay: “Bizi Yıldıramazlar”

BJK Teknik Direktörü Çalımbay lige verilen arayı değerlendirerek, geniş çaplı bir basın toplantısı yaptı. Çalımbay açık açık her şeye değindi. “Formayı hak eden alır” diyen Rıza Hoca, Beşiktaş’ın iki maç sonra tıklım tıklım tribünlere oynayacağını söyleyerek, “Bizi eleştirenler hatalarını anlayacaktır” şeklinde konuştu.

Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, yerinde ve çok kaliteli transferlerle iyi bir takımla ligde mücadele eden güçlü bir ekip oluşturduklarını belirtti. Bazı kesimlerin oynattığı oyunu beğenmediğinden rahatsızlık duyan Beşiktaş Teknik Direktörü Çalımbay, “Son Diyarbakırspor maçında istediğimizi sahaya yansıttık. Ancak daha da iyi olabilirdik. Yalnızca sonuça gidemedik. En büyük eksiğimiz saha içinde istediğim şekilde sakin olamamamızdı. Top bizdeyken ileri de hızlı çoğalamadık. Bunun sonucu olarak da rakip iyi kapandı, az hata yaptı. Geçmiş maçlardaki hatalardan alınacak ders ve tecrübeler olduğunu, çok iyi çalışıp bunları en aza indireceğiz. Aksi takdirde işin içinden çıkamayız” dedi.

HAK EDEN OYNAR

Çalımbay, Siyah Beyazlı takımın geleceği ile ilgili düşüncelerini aktarırken, “Beşiktaşımızın başarısı için istikrarı yakalamak için tüm imkanlarımızı sefer ettik. Tüm oyuncularım rekabet içinde. Ben kimseye forma alın demem. Çalışan koşan soyunma odasından formasını alır. Hak eden futbolcu sahaya çıkar ve oynar” diye konuştu. Oynadığımız maçlarda hırslı, inatçı ve kazanmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyleyen Rıza Çalımbay sözlerini şöyle sürdürdü: “Lig öncesi çok iyi bir kamp dönemi geçirdik. Avusturya ve Almanya kampında mükemmel bir kondisyon çalışması yaptık. Takımda koşmayan futbolcu yok. Köln Spor Akademisi’nden özel uzmanlar tarafından yapılan testten çok başarılı sonuçlar çıkardık. Hazırlık maçlarımız güçlü takımlara karşı yapıldı. Yeni dönemde sahaya yayacağımız sistemi oyuncularım noktasından, virgülüne kadar yansıtıyor.

Bazı kesimler oynadığımız futbolu beğenmiyor. Tabelaya baksınlar. Puan cetvelindeki yerimiz başarılı olduğumuzu gösteriyor. Önemli olan birlikteliği ve beraberliği en iyi şekilde sağlamak. Rakiplerimiz kim olursa olsun kesinlikle riskli oynuyoruz. Çünkü her futbolcunun özelliklerinden faydalanmak istiyorum. Bu yüzden zaman zaman bazı önemli isimler yedek kulübesinde yanımda oturuyor. Çünkü her oyuncunun takıma katacağı önemli güçleri var. Defansımız genç ve teknik bir ekipten oluştu. Bütün futbolcularıma güveniyorum. Beşiktaş’ta her futbolcu benim için birer yıldız. Futbolcu ayrımı yapmam. Antrenmanda çalışan, formasını hakkını verene her zaman yeşil ışık yakarım. Takımda herkes görevini bilinçli bir şekilde yapıyor” diyen Teknik Direktör Çalımbay sözlerini şöyle noktaladı:

DESTEK VERİLSİN YETER

“Sezon başındaki karşılaşmalarda takımın oturması zaman aldı. Göreceksiniz iki maç sonra kapalı gişe oynayacağız. Kombineler tükenecek. Çünkü futbol ve gol açısından rakiplerimizden çok yönlü taraflarımızı sahaya yansıtacağız. İyi ve kötü günde taraftarlarımız her zaman arkamızda oldukça yolumuz şampiyonluğu çıkar” diye konuştu.

Demirören Taraftara Seslendi: ‘Bir Işık Gördüm’

BJK Başkanı Yıldırım Demirören, taraftarlara umut dolu mesajlar verdi. Camia olarak Teknik Direktör Rıza Çalımbay ve ekibine çok güvendiklerini söyleyen Demirören, “Şimdi köstek zamanı değil, destek zamanı. Beşiktaş ruhuna sahip, savaşçı takımımızı sahada izlerken taraftarın coşkusuna şahit olmak beni de çok mutlu ediyor. Türkiye’nin en iyi kadrosuna sahibiz. Sezonun ilk maçlarında bu ışığı gördük” diye konuştu. Daha yolun başında olduklarını da vurgulayan Başkan Demirören, “Başarıya ulaşmak için daha önümüzdeki uzun bir yol var. Lig bir maraton gibi” dedi.

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay Beşiktaş Gazetesi’ne konuştu. “Bizi yıldıramazlar” diyen Çalımbay: “Futbolun içinde ne yazık ki bu tür olaylarda var. Cevabımızı sahada vermek zorundayız” dedi. Çalımbay konu hakkında şunları söyledi: “Beşiktaş’ın gidişatı çok iyi. Zaten futboluna da pek eleştiri yok. Bizi eleştirenlerin çoğuna bakın BJK’lı yazarlar değil. Eleştirilere de açığız Lig uzun bir maraton. Beşiktaş 8 puan öndeyken şampiyonluğu Fenerbahçe’ye verdi. Futbolda her şey var. Buna müsaade etmemek lazım. Ancak ben burada iyi niyet görmüyorum. Beşiktaş’ı karıştırmak istiyorlar. Örneğjn Ailton’a kafayı takmışlar. Niye çıkardın diye günlerce yazıldı. Hazır olmadığını herkes görüyor. İkinci maçta da niye çıkarmadın diyorlar. Ailton olmasa başka bir şey bulacaklar. Ben takımıma da, camiama da güveniyorum. Bizi çekemeyenler olacaktır. Her yerde ne yazik ki böyle şeyler oluyor. Ama yazık, bu tür konularla uğraşmaktan, futboldan konuşamıyoruz.”

SAYFA 8 SAYI: 107 (2005-15) 7 EYLÜL 2005

“Sporcunun sağlığı her şeyden önemli”

Sporcu sağlığının diş hekiminden geçtiğini bilir miydiniz? Sporcuları bu kadar yakından ilgilendiren bir konuda habersiz oluşumuza şaşırmamak elde değil!.. Beşiktaş sponsorlarından ve Türkiye’nin tek diş hastanesi olan Dentistanbul’un kurucusu Dr. Mehmet Ali Özer bu konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dr. Mehmet Ali Özer: “Türkiye’de ve dünyada sporcu nasıl yetişiyor bakmak lazım. Dünyada sporcu sağlığı ağızdan başlar. Küçük yaşlarda ve okul sıralarında diş sağlığı takip edilir. İlerleyen yaşlarda da bu periyodik olarak aralıksız sürdürülmektedir. Sporcularında aynen bu şekilde kontrol ve tedavileri gerekir. Onlarında küçük yaşlarda okullarda ve futbol eğitimleri sırasında kontrolleri yapılmalıdır. Unutmamalıyız ki, birçok hastalık dişlerimizin sağlıksız olması nedeniyle oluşmaktadır sporcu sağlığının odak noktası ağız diş sağlığı olmalıdır” dedi.

PERFORMANS ETKİLENİR

Dr. Özer daha sonra şöyle konuştu; “Çocuğun iyi beslenmesi lazım. Bunun için ağız ve diş sağlığında hiç bir probleminin olmaması gerekir. Bu anlamda ağız diş sağlığı iyi bir sporcunun yetişmesi için en önemli faktördür. Profesyonel takıma gidene kadar tüm ağız diş sağlığı enfeksiyonlarına önem verilmemesi bir sporcunun kötü yetişmesindeki en büyük engellerden biridir. Ağızdaki ve dişlerdeki çeşitli hastalıklar, eklemleri kalp ve vücut romatizmasını, böbrekleri ve üreme organlarını tutuyor. Ağız enfeksiyonları olduğu zaman enfeksiyon lökosit sayısı da artmaktadır. Bu tür enfeksiyonları olan futbolcuların da sakatlanma olasılığı yüzde elli daha fazladır.”

Dentistanbul Kurucusu Dr. Mehmet Ali Özer konu hakkında ayrıca şu önemli bilgileri de verdi: “Öncelikle, bağışıklık sistemi direnci düşürüyor. Bu seferde sakatlık olasılığı artıyor. 90 dakikayı tamamlayamıyor sporcu… Ağız sağlığı bu anlamda çok önemli. Sporcular çocuk yaştan itibaren ağız sağlığına sahip çıkılmalı. Küçük takımlarda bu sağlığa önem verilmelidir. Örneğin, Beşiktaş Kulübü sporcularının tamamının ağız sağlığı taramasını yaptık. Bu büyük bir adımdır. Bundan sonra Beşiktaş’ın hiç bir sporcusunun ağız, diş sağlığı problemi olmayacak. Özellikle minik Kartallar’ın üzerinde önemle duruyoruz. Oyuncularımızın diş haritalarını çıkardık. Kontrollerini biz takip ediyoruz. Avrupai bir sistem içinde çalışmaktayız.

SOSYAL PROJELER YOLDA

Yepyeni bir projeye de imza atmaya hazırlanıyoruz. Bu proje sayesinde, okullarla beraber Beşiktaş Kulübü’nün değerine de değer katmış olacağız. Sosyal vazifemizi yerine getirmiş olacağız. Sporcular bu bilinçli yetişmiş olacak. Dişlerini kontrol altına aldığımız insanlar amatör kalsalar bile bilinçli spor yapacaklar. Beşiktaş kulübü üzerine düşün görevi yapıyor. Çünkü ağız diş sağlığı için aynı İsviçre’deki olduğu gibi 6 aylık kontroller gerekli. Avrupa’da bazı ülkelerde her çocuk 12 yaşına gelene kadar diş hekimine gitmek zorundadır. Sağlık Bakanlığı ile hayata geçirilmek istenen proje kusursuz bir şekilde hayata geçirilirse, mükemmel bir iş yapılmış olacak. Bu sene pilot uygulama var. Önümüzdeki sene bu genişletilecek. O zaman bu konuda daha büyük adımlar atılacaktır.

DANS VE SPOR BİR ARADA

Değişik gösterileri ile izleyenlerinin dikkatini çeken Capoeira dansçıları imkansızlıklar yüzünden etkinliklerini sokaklarda gerçekleştiriliyor. Capoeira kökeni kölelik dönemlerine dayanan, Afrika Kıtası’ndan Brezilya’ya getirilmiş kölelerin özgürlüklerini yeniden kazanmak için geliştirdikleri müzik ve dans sistemine dayanan Capoeria, yeni dansçılarını bekliyor.

DÜNYA İZLİYOR

Capoeira Türkiye’nin yanısıra bir çok ülkenin ilgiyle izlediği dans gösterisi. Türkiye’nin yanı sıra bir çok ülkenin ilgiyle izlediği dans gösterisi haline gelen Capoeira üzerine olan ilgiyi artırıyor.

SALON ARIYORLAR

İstanbul’un çeşitli semtlerinde halkla iç içe gösteriler yapan Capoeira’nın son durağı Beşiktaş oldu. Yaptığı gösteriler ile beğeni toplayan topluluk izleyenlerine yaşattığı heyecanlı anlarla alkış topladı. Türkiye’de faaliyetlerini henüz sokaklarda gerçekleştiren grup gösteri yapabileceği bir sahne arayışı içinde. Ufuk ÇOBAN

SPOR HATTI

Süper ABD’li Beşiktaş’ta

BEŞİKTAŞ 1980 doğumlu Wright aldı. Wright, 2.02 cm boyunda ve 108 kilo ağırlığında. Wright, 1998’de Dünya Şampiyonu olan ABD Genç Milli Takımı’nın en skorer oyuncusuydu. 15 sayı, 8 ribaund ortalamaları ile 3 yıl oynadığı Arizona Üniversitesi’nde 2001’de NCAA finaline kadar yükselen Wrigh, 2002’de Polonya’da Slask Wroclaw takımında şampiyonluk yaşadı ve MVP seçildi. Öte yandan BJK, Mithat Demirel ile de anlaştı.

Briçte ilk şampiyonluk

BEŞİKTAŞ Briç Takımı, 24 takımın katılımıyla Isparta’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda rakiplerini yenerek tarihinde ilk kez Şampiyon oldu. Beşiktaş Briç Takımı, Marmara Bölge Şampiyonası’nı 368 puanla 3. sırada tamamlayarak bu bölgeden Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı elde eden 8 takım arasında yer aldı. Türkiye Şampiyonası’na çeşitli bölgelerden 24 takım katıldı.

Berkant transfer oldu

BEŞİKTAŞ, Fatih Sonkaya ve İspanyol futbolcu Juanfran’ın ardından Berkant’ı da elinden çıkardı. Genç futbolcu, Halil Altıntop’un da forma giydiği Kaiserslautern takımıyla iki yıllık sözleşme imzaladı. Bu transfer için, genç futbolcu Berkant’ın Kara Kartal’dan alacağı 200 bin euro’dan vazgeçtiği, Kaiserslautern de Siyah Beyazlı Kulübe 100 bin euro ödediği öğrenildi.

Aksu: “Hedefi 12’den vurduk”

KLEBERSON ve Ailton’un sergiledikleri futbol, yönetimin yüzünü güldürüyor. Hedefi 12’den vurduklarını ifade eden Beşiktaş İkinci Başkanı Murat Aksu, her iki futbolcunun da takımın çehresini değiştirdiğini söyledi. Kleberson’un takıma büyük güç kattığını ifade eden Aksu, “Yabancı transferinde her zaman aşı tutmuyor. Futbolcuların uyum sorunu en büyük problem. Ancak gerek Kleberson, gerekse Ailton hemen takıma ısındı” diye konuştu.

İsmet Ural BJK TV’de

KISA süre önce bir medya grubuna devredilen Beşiktaş TV’nin başına CNN Türk spor servisinin muhabiri Ali İsmet Ural getirildi. Eski bir sporcu olan Ali İsmet Ural, daha önce Beşiktaş Hentbol Takımı’nda da forma giymişti. Bu arada BJK TV’nin bir ay içinde Bağcılar’a taşınacağı ifade edildi.

Potada kuralar çekildi

Basketbolda 21. Erkekler Türkiye Kupası kuraları çekildi. Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı, Darüşşafaka, Büyük Kolej ve Tuborg Pilsener ile birlikte C Grubu’nda yer aldı. Final organizasyonu 17-18-19 Şubat tarihlerinde Adana’da yapılacak. Maç programı şöyle: (C) GRUBU: Şanlıurfa Atatürk Spor Salonu: 7 Ekim Cuma: Beşiktaş-Tuborg Pilsener, 8 Ekim Cumartesi: Büyük Kolej-Beşiktaş, 9 Ekim Pazar: Beşiktaş-Darüşşafaka.