SAYI 11

ŞUBAT 2001, SAYI 11

Yassah

Belediye Zabıtası Yönetmeliği’nde yer alan bazı kuralları, bir çok zabıta bilmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı ve İstanbul Valiliği tarafından tasdik edilip 1987 yılından bu yana yürürlükte olan Zabıta Yönetmeliği’nde “yasak” birçok ilginç kural var.
Acaba Beşiktaş Belediyesi yetkilileri bu kurallara uymayanlara ne gibi yaptırım uyguluyor. Örneğin kaldırımları işgal edenleri, sokak ortasında sebze meyve satanlara ne yapıyor? İşgaliye ver kurtul mu diyor? Apartmanlardan çamaşır sallandıranları uyarıyor mu? Yollara paspas atanlara ne diyor?

Bir hastanemiz bile yok

İstanbul’un en gözde semtlerinden Beşiktaş’ın bir hastanesinin bile olmaması son zamanlarda sıkça konuşulan konuların başında geliyor. Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu” yakında müjdemi vereceğim” şeklinde konuşurken, vatandaşlar “yıllardır milyonları küçük bir dispansere mahkum ettiler”diyerek isyan ediyor.

Ortaköy yenileniyor

ORTAKÖY-Beşiktaş’ın simge mekanı Ortaköyde zeminden çay bahçeleri ve restoran tentelerine, çöp kutularından oturma gruplarına kadar bir çok değişiklik yapılıyor. Projeye onay çıkar çıkmaz çalışmalara başlandı. Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, Anıtlar Kurulu’nun onay verdiği proje doğrultusunda yapılan çalışmayı şöyle anlattı:”Altyapı tamamlandıktan sonra, ilk olarak meydanın zeminine kırmızı tuğlalar döşeniyor. Çay bahçeleri ve restoran işletmecileri mekanlarının tentelerini çelik konstrüksiyonlu hale dönüştürecekler. Ortaköy Meydanı’nı “sil baştan” yapacak proje dahilinde mekanın Boğaz’la uyumunu sağlamak için çöp kutuları ve oturma grupları da yenileriyle değiştiriliyor. Binalar da, açık sarı, koyu krem,, bordo – mavi ve vişne olmak üzere 4 ayrı renkte boyanıyor. Denize kurulacak olan dubalarla da amatör sanatçılara plato oluşturuluyor.

Allah korudu
Namoğlu, kaldırım taşlarını kaldırdığımızda altının deniz suları tarafından oyulmuş olduğunu gördüklerini de söyleyerek, “biraz daha geç kalmış olsaydık meydan neredeyse denize akacakmış, insanlar ölebilirdi” dedi.

“Verdiğim sözü tuttum”

BEŞİKTAŞ-Seçimlerden hemen sonra yaptığı ilk işin motor seferleri olduğu söyleyen Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu “vatandaşla imzaladığım sözleşmede motor seferleri ilk sıralardaydı. Motor seferlerini başlattığımız için memnunum. Motor seferleri son sürat sürüyor.Vatandaş memnun, motorcu memnun. Ayrıca trafik karmaşasını bir nebze olsun rahatlattığımız için mutluyuz” dedi.

Spor kulüplerine saha, vatandaşa yürüyüş pisti

Beşiktaş Belediye Başkanı Namoğlu, Amatör Spor Kulüplerinin derdinede sonunda çare bulduklarını söyledi.
Başkan Yusuf Namoğlu, Gazete BEŞİKTAŞ’a yaptığı açıklamada,Beşiktaş spor kulübü ile anlaştığını ve Çilekli tesisleri içinde bulunan futbol sahasının yeniden ele alınıp,inşaa edileceğini ve amatör spor kulüplerinin hizmetine sunulacağını söyledi.
3. Levent’teki Çilekli tesisleri içindeki futbol sahasının çok küçük ve kullanışsız olduğunu söyleyen Namoğlu, yapılacak olan çalışmayı şöyle özetledi:
“Sahayı önce büyüteceğiz. Ardından tribünleri yeniden düzenleyeceğiz. Ardından da vatandaşların koşu yapabilmesi için bir tartan pist yapacağız” dedi.

Etiler E-5 ve TEM’e bağlanıyor

ETİLER- İstanbul’da trafiğin en yoğun olduğu Etiler ile Zincirlikuyu arasındaki yol nihayet yapım aşamasına geldi. Özel sektör, Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi’nin ortaklaşa inşa edeceği yolun projesi 11 yıl önce yapılmış ama bugüne kadar bürokratik engellere takıldığı için bir türlü hayata geçiremedi. Zincirlikuyu -Etiler-Nispetiye-Ulus-Levent-Cengiz Topel-Hisarüstü hattını birbirine bağlayan yol bittiğinde bölge trafiği büyük oranda rahatlayacak. Tünellerden biri Akmerkez’in yanındaki Düzdere Caddesi’nin altından Tepecik Yolu’na bağlayacak. Diğer tünel ise Zincirlikuyu bölgesinde bulunan Karayolları binasının yanından girip Büyükdere Caddesi-Barboros Bulvarı altından geçerek E -5 hatına bağlanacak. Tepecik yolu bitiminde yapılacak olan üçüncü tünelle yeni yol TEM hattına çıkacak. Nispetiye Caddesi ile Büyükdere Caddesi altından geçen iki tünel İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geriye kalan yol bağlantılarını Akmerkez ,diğer çevre ve kavşak düzenlemeleri ile yol genişletme çalışmalarını ise Beşiktaş Belediyesi yapacak.

Etiler gerçekten sorunsuz mu?

ETİLER-En büyük sorunun trafik olduğunu söyleyen Etiler Muhtarı Emmar Ekşi, Etilerin oturmuş bir mahalle olduğunu,altyapı ve üst yapı konusunda sorun yaşamadıklarını vurguluyor.
Ekşi konu hakkında şunları söyledi:
“Etiler, eski ve yerleşimini tamamlamış bir mahelledir. Bu yüzden de kanalizasyon, alt yapı gibi sorunlarımız yok. Aslında mahallemizin hiç sorunu yok. Arada sırada elektrik direklerinde sorunlar oluyor, ilgililere telefon açıp şikayetimizi söylüyoruz ve hemen sorunumuza çözüm bulunuyor.”
Etiler’de var olan trafik sorununu inkar etmeyen Emmar Ekşi sözlerine şöyle devam etti:
“Etiler’deki trafik sorununu herkes biliyor ve görüyor artık. Trafik, Etiler’de başlıbaşına bir sorundur elbette. Ama trafik, sadece Etiler’in değil İstanbul’un da büyük bir sorunu.”
Ekşi, Etiler’deki barlar konusuna da değindi ve gelişmeleri şöyle özetledi:
“Nispetiye Caddesi ana anter olduğu için, o cadde üzerindeki barlar konusunda bir şey yapamıyoruz. Ama ara sokaklardaki bazı barlar evrak eksikliğinden ya da kurallara uymamaktan dolayı kapandı, biz de rahatladık biraz. Barlar konusundaki en önemli sorunumuz ise, barlara gelen müşterilerin araçlarını garaj önlerine park etmeleri. Böyle durumlarda da müşterilerle sokak sakinleri arasında tartışmalar çıkıyor.”
Röportajımız boyunca mahallelerindeki sorunlardan çok, yapılan olumlu işlerden bahseden Ekşi, Beşiktaş Belediyesi’nden, özellikle de Temizlik İşleri’nden duyduğu memnuniyeti anlattı.
Mahallelerinin böylesine sorunsuz olmasını bakın nasıl anlatıyor Emmar Ekşi:
“Bir sorunu ne kadar erken fark eder ve onun düzeltilmesi için çalışırsanız, o kadar erken ve olumlu sonuç alırsınız. İşte ben her zaman böyle yaptım. Bütün sorunlarımızı çok kısa bir zamanda yetkililere ilettik ve o sorunumuz halledilene kadar da peşini bıramadık. Ve her seferinde de olumlu sonuçlar aldık.”
Emmar Ekşi, 1968 yılından beri Etiler’de oturuyor. O tarihten, muhtar seçildiği 18 Nisan 1999 tarihine kadar muhtar yardımcılığı yapmış olan Ekşi, evli ve üç çocuk babası.

Yalan dünya

ETİLER-Etilerdeki barlarda sahne alanlar biranda şöhret oluyor. Ancak buralarda sahne alan bazı sanatçılar!…Etiler’in adını da isttenmeyen şekilde anılmasına neden oluyor. İsmail Türüt’le başlayan polemik dolu dizgin sürüyor.Gerek yazılı basında gerekse görsel basında Etiler hep bu tarz haberlere malzeme oluyor. Şöhret meraklısı sanatçılarda!…bundan oldukça hoşnut. Eğlencenin olmazsa olmazları arasına giren Etiler’in son zamanların moda deyimiyle “yumuşak” şarkıcıları kendilerine özgü tarzlarıyla mekanlarını her gece dolduruyorlar. Onlara göre, mankenlerin, şarkıcıların, kendilerini tercih ettiklerinin asıl nedeni eğlenmek değil medyaya çıkıp gündemde yer alabilmek.İşte medyada yer alan Etiler ve buradaki mekanlarla bu mekanların müdavimleri ile ilgili entrasan haberler.

Gay kültürü hakim oldu
Yalan dünya kültürü “gay” şarkıcılarla özdeşleşti adeta. Eğlence mekanlarının en aranan isimleri onlar çünkü. Temelde aynı olsa bile her birinin farklı tarzda eğlendirme şekilleri var. Mekanları “in” hale getiren onlar. Pecete atma eğlenceleri, dansözü şampanya ile yıkamak, belden aşağı espiriler sahte dünyanın eğlence merkezlerinin birer parçası oldu. Her gece tıklım tıklım dolup taşan bu mekanların eğlenceli lokomotfleri ise kendilerini savunarak kaliteli bir eğlence sunduklarını ve medyada görünmek isteyenlerin kendilerine geldiklerini söylüyorlar.

İşleri güçleri hava atmak
Etiler’deki Keops’ta çıkan Cenk Eren, eğlendirme tarzlarını eleştirenlere sitemkal biraz: ” Dejenere olmuş belden aşağı espiriler yapmıyorum. Mikrofon ile insanların kafalarına vurulmasına da karşıyım. İnsanları masaların üzerine çıkmadan eğlendirebiliyorum. Bence sürekli aynı yere giden kişilerin amaçları belli. Ya birbirlerine hava atmak istiyolar ya da birbirlerini ayarlamaya çalışıyolar. Kendine güveni olmayan şarkıcının, mankenin, plakçının ve film artistinin yapacağı tek şey her gün bir televizyon kanalının magazin programında o barlara gederek medyatik olmaya çalışmak. Çorba içmeye Şayan’a gidiyolar ama adam belki oradaki çorbadan nefret ediyor ama ünlüler gidiyor diye o da çorba içiyor.”

Taraftar transfer istiyor

Bu yıl dünyaca ünlü hoca Scala ile yola çıkan Karakartallar, ligin ilk devresinde istenilen futbolu sahaya yansıtamadı. Genç ve yeni bir ekiple mücadele eden Beşiktaş’a birkaç transfer daha gerektiği taraftarlarca dile getiriliyor. Taraftarlar, yönetim, teknik direktör ve oyunculara fırsat vermek gerektiğini de sözlerine ekliyorlar

“Biz bu yola baş koyduk”

Beşiktaş Başkanı Serdar Bilgili, kulüp hakkındaki spekülasyonlara son vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi ve ikinci yarı öncesi aldıkları kararları açıkladı. Bilgili, “Avrupalı, çağdaş Beşiktaş ve şampiyonluk hedeflerimiz değişmedi. Biz bu yola başımızı İnönü Stadı’nda koyduk, orada asılmaya seve seve hazırız” dedi. Bilgili, Ahmet Hamoğlu’nun futbol şubesinden istifa etmesinin ardından, yönetim içinde sorunlar yaşandığı havasının da yaratılmaya çalışıldığını, ancak bunun gerçeği yanzıtmadığını ifade etti.
Hamoğlu’nun istifası
Hamoğlu’nun çok sevdiği bir insan olduğunu söyleyen Bilgili, “Hamoğlu hem şahsi dostum, hem de aynı yola boş koyduğum bir insandır. Yıprandığı ve stres içinde olduğu için futbol şubesinden istifasını istedi. Biz de kabul ettik. Ancak her zaman yönetimin içindedir ve eskisi gibi çalışmalırını da sürdürecektir. Beşiktaş, şampiyonluk ve Türkiye Kupası’nın en güçlü adayıdır.” dedi.
Erol Kaynar istifa etti
Öteyandan bu açıklamalardan 10 gün sonra bir basın toplantısı düzenleyen Basın sözcüsü Erol Kaynar yönetim kurulu üyeliğiden istifa ettiğini söyledi.