SAYI 10

OCAK 2001, SAYI 10

İlçe başkanları görüşlerini Beşiktaşlıyla paylaştı
Demokrasi Platformu

DYP hariç Beşiktaş ilçe başkanları, partilerinin görüşlerini kendi ağızlarından Beşiktaşlılar’a duyurdular
BEŞİKTAŞ-Af yasası mı yoksa şartlı salıverilme mi? Adı üzerinde dahi tartışma yapılan kanun yasalaştı ve mahkumlar birer ikişer aramıza katıldı. Vatandaşlar konu hakkında ikiye bölünmüş durumdalar. Bir kısmı”gerekliydi” derken, büyük bir kısmı ise bu uygulamaya tümden karşı çıkıyor. Bizde konuyu ilçe başkanlarına sorduk.

Trilyonluk rant uçtu

BEŞİKTAŞ-Geçtiğimiz aylarda başlatılan ve periyodik olarak devam eden operasyonlar sonucu bar ve benzeri yerlerin önünde bekleşen bodygard ve kahya adı altındaki kişilerin önüne geçildiği, otopark mafyasının ise belinin tamamen kırıldığı bildirildi. 2001 yılından sonrada Beşiktaş’ın Şanzelize meydanı gibi olacağı açıklandı. Fotoğrafta Yazı İşleri Müdürümüz İsmail Baştuğ ve Gazete Beşiktaş’a özel açıklamalarda bulunan Beşiktaş Emniyet Müdürü Yaşar Güngör Şahin görülüyor.

İlkokullarda da baz istasyonu var mı?

BEŞİKTAŞ-Baz istasyonlarına artık adım başı rastlamak mümkün. Ancak son zamanlarda gündeme gelen bir konu kafaları karıştırdı. İnsanları oldukça üzdü. Baz istasyonların ilkokullara kadar girdiği belirten veliler yetkilileri uyarıyorlar. Daha gelişme çağında olan 7-8 yaşındaki çocukların bu olaydan etkilendiklerini söyleyen veliler, resmi veya özel okul sahiplerinin üç beş kuruş için böylesine bir uygulama yapmasının eğitim ve öğretimle bağdaşmayacağını söylüyorlar. Bizde, Kamuoyu adına Beşiktaş’taki tüm yetkililere soruyoruz: “İlkokullarda baz istasyonu var mı? Hangi okullarda var. Varsa bu kadar tepkiye karşın sözleşmeler bitine kadar uygulama sürecek mi?Kaymakamlık ve belediyenin uygulaması nedir? Yalnızca tespit yapıp, yazıyla uyarmak mıdır?Kamuoyu şimdi bu sorunun cevabını bekliyor.

Esnaf hep şikayetçi

BEŞİKTAŞ-Gazete Beşiktaş muhabirleri başta Beşiktaş olmak üzere, Etiler, Levent, Bebek, Ortaköy, Arnavutköy ve Gayrettepe esnafını dolaştı. Bayram ve yılbaşı alışverişlerinin dahi esnafın yüzünü güldürmediğini gördü.

Etiler’in E -5 ve TEM’e bağlanacağı açıklandı
İşkence bitiyor

ETİLER- İstanbul’da trafiğin en yoğun olduğu Etiler ile Zincirlikuyu arasındaki yol nihayet yapım aşamasına geldi. Özel sektör, Büyükşehir ve Beşiktaş Belediyesi’nin ortaklaşa inşa edeceği yolun projesi 11 yıl önce yapılmış ama bugüne kadar bürokratik engellere takıldığı için bir türlü hayata geçiremedi. Zincirlikuyu -Etiler – Nispetiye -Ulus – Levent -Cengiz Topel -Hisarüstü hattını birbirine bağlayan yol bittiğinde bölge trafiği büyük oranda rahatlayacak. Tünellerden biri Akmerkez’in yanındaki Düzdere Caddesi’nin altından Tepecik Yolu’na bağlayacak. Diğer tünel ise Zincirlikuyu bölgesinde bulunan Karayolları binasının yanından girip Büyükdere Caddesi -Barboros Bulvarı altından geçerek E -5 hatına bağlanacak. Tepecik yolu bitiminde yapılacak olan üçüncü tünelle yeni yol TEM hattına çıkacak. Nispetiye Caddesi ile Büyükdere Caddesi altından geçen iki tünel İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geriye kalan yol bağlantılarını Akmerkez ,diğer çevre ve kavşak düzenlemeleri ile yol genişletme çalışmalarını ise Beşiktaş Belediyesi yapacak.

Dolmabahçe’den Ortaköy’e tünel

BEŞİKTAŞ-Dolmabahçe’den Ortaköy’e yapılacak olan 4 kilometrelik proje için Devlet Planlama Teşkilatı’nın onayı bekleniyor. Edinilen bilgiye göre kurul evet dedi. Dolmabahçe ile Ortaköy arasındaki trafiğe soluk aldırmak için 4 kilometrelik “tünel” projesi hazırlatan Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, “Anıtlar kurulu onay verdi. Büyükşehir Belediyesi de desteklediğini açıkladı. DTP onay verirse 2 yılda tamamlarız”diyor. Yapılan açıklamaya göre 60 milyon dolara mal olacak tünelin Barboros Bulvarı altından Maçka Parkı ‘na ulaşacağını hatırlatan Namoğlu, ” Büyükşehir’in de Piyalepaşa Bulvarı’na bağlamasıyla trafikte rahatlama yaşanacak” diye konuşuyor. 2001 yılında bu konunun netleşmesi bekleniyor.

Boğaz’ın güzelleri

KURUÇEŞME-Defterburnu ile Kuruçeşme arasında 19. Yüzyıl başlarında inşa edilen ancak zaman içinde yok olan 8 yalıyı yeniden Boğaziçi’ne kazandırmak için dev bir girişim başlatıldı. Unıt Turizm, Yüksek Mimar Tuncay Turuthan’ın çizdiği, Anıtlar kurulu’nun onayladığı proje ile bir zamanlar Boğaziçi’ni süsleyen Muhsinzade Yalısı’nı aslına uygun olarak inşa edip butik otel olarak hizmete sokmak için geçtiğimiz günlerde Kuruçeşme’de temel attı. Firmanın Beşiktaş Belediyesi’nden Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na kadar ilgili tüm kuruluşlara yaptığı başvuruların onaylanıp bölgenin ” Turizm Bölgesi” ilan edilmesiyle, zaman içinde yok olan diğer 7 yalının da yeniden Boğaziçi’ne kazandırılmasının önü açılacak.

“İstanbul’un kurtuluşu depreme bağlı”

GAYRETTEPE-Çevreci ve Modern Evliya Çelebi olarak bilinen Prof. Dr. Orhan Kural, çocukluğundan beri yaşadığı Gayrettepe’deki yeşil alanın kurtarılması için büyük bir mücadele veriyor.
Prof. Kural, Gayrettepe mücadelesi şöyle anlattı:
“Evimin tam önünde, Esen Taksi Durağı’nın yanında, Dedeman Oteli’nin arkasında bir arsa var ve bu arsada bir gecekondu vardı. Burada hayvan yetiştiriyorlardı. Bu alanın park olması için Beşiktaş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bir yazı yazdık. Biz park olacak diye sevinirken bir de baktık ki, arazinin etrafı çevriliyor, iş hanı yapılacakmış. Bunun üzerine ben, Perihan Savaş, Bağımsız Hayvan Platformundan Panter Emel lakaplı Emel Yıldız, mahalle sakinleri ve çevreciler bir protesto gösterisi düzenledik. Ben ve Panter Emel Zincirlikuyu Mezarlığı’ndan kiraladığımız tabutların içine girerek tepkimizi gösterdik.”
Bu protesto gösterisinin ses getirdiğini vurgulayan Kural, şöyle devam etti:
“Bu gösterimizin ardından Beşiktaş Belediyesi, imar izni vermedi. Araziyi Büyükşehir Belediyesi satmış ama Beşiktaş Belediyesi de imar izni vermeyerek, inşaatın yapılmasını durdurabiliyormuş. Henüz inşaat izni verilmedi, umarım da verilmez.”
Çocukluğunda Gayrettepe’nin dutluk olduğunu söyleyen Kural, şu anda ise ellerinde kalan son yeşil alan için mücadele ettiklerini belirtiyor.
Gayrettepe’de oturmaktan artık hiç memnun olmadığını söyleyen Kural, İstanbul’un bu bilinçsiz yapılaşmasının düzelebileceğini söyleyerek, şu ilginç açıklamayı yapıyor:
“Belki bu söylediğim birçok kişiye çok ters gelebilir ama İstanbul’un kurtuluşu depreme bağlı bence. Ben bu söylediğimden utanmıyorum, bana bunu söyletenler utansın. Deprem olması durumunda düzgün yapılar kalacak ve en azından kalanlar rahat yaşayacaklar.”

NBA’li Hidayet: “BEN BURADAYIM”

Türk basketbolunun genç yıldızı Hidayet Türkoğlu’nun haklı olarak patladı. NBA gibi çok zor bir ligte oynayan ve ilk beşte sahaya çıkan basketbolcumuz’un “herkes Fatih Terim ve Hakan’ın peşine düşmüş bizi gören yok “dediği öğrenildi. Sacramento günlerinin çok mutlu geçtiği ancak ilgisizlikten üzüntü duyduğunu belirten Hidayet, en büyük tutkusunun otomobiliyle dolaşmak olduğu söylüyor. Pasifik Grubu’nda liderliğe oturan Sacremento Kings’in genç silahı olmak ona büyük onur veriyor. Hele her maçtan sonra Amerikalılar’ın kendisinden imza alabilmek için birbiriyle yarışması, Hidayet için mutlulukların en büyüğü. Ancak Hidayet, bunları anlatırken, durgunlaşıyor. Bir şeyler takılıyor boğazına. Söyleyip söylemeyip arasında kararsızlık geçirdikten sonra, sitemini yolluyor: “Üzgünüm. Türkiye’den beni ne arıyolar ne de soruyolar. Ben burada dünyanın en önemli liginde ilk 5 oynuyorum. İlk yılımda çok başarılı bir grafik çiziyorum. Ama benimle ilgili haberler gazetelerde küçücük geçiyor. Buradaki Türkler’den de yeterli desteği görmüyorum.”