SAYI 94

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:94, 9 MART 2005

SAYFA 2

ALO BEŞİKTAŞ

Geçit başa bela oldu

Balmumcu’da yapılan alt geçit sorun olmaya başladı. Trafiği rahatlatacak denilen geçidin yan yollarının darlığı, Gayrettepe’ye giriş ve alt geçitten trafik lambalarına kadar olan mesafenin kısalığı insanları canından bezdirdi. Özellikle akşam saatleri burada sıkışan trafik eskiyi aratır oldu. Yapım hatalarından dolayı da kısa zamanda bir kaza haberi gelebilir. Asım TOPRAK

Temizlik güzel de

Çöp araçları anladığım kadarıyla günde bir kaç sefer yola çıkıyor. Gece geç vakit ve sabaha karşı toplanan çöplerden haberimiz olmuyor. Çöp kamyonları da yollar tenha olduğunda sıkıntı yaratmıyor. Ancak özellikle iş çıkışı akşam üstü çöp toplanması zaten sıkışık olan trafiği daha da berbat hale getiriyor. Bu konu hakkında başka bir şey yapılamaz mı? Trafiğin yoğun olduğu saatlerde programı değiştirip koca çöp araçlarını dar sokaklara sokmazsak daha iyi olur diye düşünüyorum. Sadık Arpacı

Seçilmiş ve atanmış

50 bin tane şikayet yazıyoruz. Ne elektrik, ne su ne de benzeri yerden cevap var. Umursamıyorlar bile. Parkları konu ettik, belediye yanıt verdi. Gazetemiz aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirdi. Bu yanıt başkan İsmail Ünal’ın duyarlılığını gösterir. İşin özeti seçilmişlerle atanmışların arasındaki farktır.

SAYFA 3

Karikatüre anlamlı ödül

Beşiktaş Belediyesi Nehar Tüblek Karikatür Yarışması sonuçlandı. Nehar Tüblek anısına Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği’nin birlikte düzenlediği 10. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması sonuçlandı. Yarışmaya, yurt içi ve yurt dışından 260 eser yarışmaya katıldı. Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyon ile ödül kazanan karikatür ve çizerleri duyuruldu. Organizasyonda, Kabataş Lisesi dinletisi ardından Nehar Tüblek ile ilgili film gösterimi gerçekleşti.

260 ödül arasında jürinin verdiği karara göre ödül alan isimler şöyle;

Birincilik Ödülü Ahmet Öztürk Levent, İkincilik Ödülü Hikmet Cerrah, Üçüncülük Ödülü Ali Bulca. Mansiyon ödülleri arasında, Ergül Aktaş, İkinci mansiyon Ali Osman Taş, Üçüncü mansiyon Emrah Arıkan aldı. Beşiktaş Belediyesi Özel Ödülünü ise, Ümit Müfit Dinçay aldı.

Karikatürcüler Özel Ödülünü Muhittin Köroğlu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Özel Ödülü Bülent Karaköse, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü Kamil Yavuz, Kabataşlılar Vakfı Özel Ödülü Oğuz Gürel, Dünya Yayıncılık Özel Ödülünü Enver Malkoç ve Nehar Tüblek Özel Ödülünü ise, Mahmut Akgün aldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, yaptığı konuşmasında Beşiktaş aşıklısı Nehar Tüblek’in Beşiktaş ile yaşamı boyunca iç içe olduğundan söz etti. Karikatür sanatının bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkese ve tüm sanatseverlere teşekkürlerini iletti.

‘Kaya beni reddetmişti’

Yazarımız Vahe Kılıçaslan ile bir araya gelen ünlü sanatçı Hülya Avşar, ilginç açıklamalarda bulundu. Avşar, cansız manken Vahe Kılıçaslan’a “ben de reddedildim” diyerek yıllar önce yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Kaya benimle tanışmak istiyordu ve ortak bir arkadaşımız vasıtasıyla sık sık haber gönderiyordu. Üzerime o kadar çok düşüyorduki bir gece kendisine telefon açtım, madem benimle tanışmak istiyorsun, bir yerde çay-kahve içelim, dedim. Aldığım cevap beni şok etti. Gecenin 12’sinden sonra çay-kahvce mi içilir diyerek beni reddetti. Şaşkınlığa uğramıştım ve de çok kızdım. O geceyi hiç unutamıyorum.”

İki Beşiktaşlı Hülya Avşar ve Vahe Kılıçaslan’ın sohbeti sırasında yapılan bu açıklama magazin sayfalarına da yansıdı.

Öte yandan ünlü sanatçı Hülya Avşar, spor yazarı Ömer Güvenç’le de yaptığı söyleşide Beşiktaş’ı ve Sergen’i konuştu. Karakartal’ın yeni teknik direktörü Rıza ile bir tenis maçı yapmak istediğini söyleyen Hülya Avşar, Sergen’in büyük bir yetenek olduğunu ama futbolu sevdiğini zannetmediğini söyledi.

HABER HATTI

Metro karşılığı konut

İSTANBUL-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Çobançeşme Kavşağı ilave köprü inşaatının temel atma töreni ile Bahçelievler Belediyesi tarafından Kocasinan’da yaptırılan parkın açılışını yaptı. İstanbul’da raylı sistemlerin çoğunun metro olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Topbaş, Rusya gezisinde Moskova Belediye Başkanı Yurt Luzhov’a, Moskova’ya konut yapılmasına karşılık İstanbul’a raylı sistem yapılması önerisinde bulunduğunu söyleyerek, “KİPTAŞ marifetiyle size konut yapalım. Siz de bize metro yapın, şeklinde bir teklif sundum. Bu teklife Luzhov da sıcak baktı” dedi.

Hırsızlar cirit atıyor

İSTANBUL-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul’da hırsızlık ve kapkaç olaylarının artmasının ciddi bir tehdit ve gelecek adına endişe verici olduğunu” bildirdi. Topbaş, “İstanbul’daki suç oranlarında bir tırmanış olduğunu” belirterek, “Kentte hırsızlık ve kapkaç olaylarının artması, ciddi bir tehdit ve gelecek adına endişe verici” dedi.

Sanki yolgeçen hanı

BEŞİKTAŞ-Beşiktaş’ın en işlek yollarından biri olan Balmumcu caddesi üzerindeki bir apartmanda faaliyet gösteren işyerleri hırsızların yolgeçen hanı oldu. İşyerleri 6 ayda 4 kez soyuldu.

İstanbul’un korkulu rüyası hırsızlar, Beşiktaş’taki bir apartmanı kendilerine mesken tuttular. On beş işyeri ile iki dairenin bulunduğu apartmanda, altı ay içinde tam dört soygun gerçekleştirildi. Balmumcu caddesi üzerinde bulunan Esen apartmanındaki işyerlerini ilk olarak eylül ayında soyan hırsızlar, dördüncü ve son eylemlerini ise pazar gecesi gerçekleştirdiler. Gündüz saatlerinde bekçisi bulunan apartmandaki işyerlerinin art arda soyulması üzerine takılan çelik kapıları balyozla kırarak giren hırsızlar, toplam 15 milyar lira değerinde büro malzemesini alarak kayıplara karıştılar.

Gangster filmi gibi

BEŞİKTAŞ-Ortaköy’de çapraz ateşe tutularak öldürülen Yavuz Öter ve Ahmet Sayim Beyhan’ın 1996 yılında bir cinayete karıştıkları belirlendi.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı Ortaköy semtinde otomobil içerisinde çapraz ateşe tutulan iki kişinin ölümüne ilişkin soruşturmada önemli ipuçlarına ulaşan polisin saldırganları yakalaması an meselesi. Dereboyu caddesinde önceki gece 22.00 sıralarında meydana gelen saldırıda Yavuz Öter ve Ahmet Sayim Beyhan’ın içerisinde bulunduğu Uno marka otomobil yaklaşık bir saatlik takibin ardından Gözlüklü sokakta sıkıştırıldı. Ardından araçtakiler çapraz ateşe alındı. Olayda Öter ve Beyhan vücutlarının çeşitli yerlerine saplanan 27 kurşunla araç içinde yaşamlarını yitirdiler. Saldırganlar daha sonra takibi gerçekleştirdikleri araçla olay yerinden uzaklaştılar. Polis yaptığı ilk incelemede Emniyet Seyahat Acentesi’nin sahibi Yavuz Öter’in üzerinde namlusuna mermi sürülmüş bir tabanca ile esrar ve çok miktarda uyarıcı hap buldu.

Olay yerinden 37 boş kovan toplayan polis, olay sırasında otomobili kullandığı belirlenen Beyhan’ın 1996 yılında yine Ortaköy’de otopark anlaşmazlığı nedeniyle meydana gelen ve Aykut Mehmet Sezer ile Harun Taşanırmak’ın öldürülmesi olayında cinayet zanlısı olarak arandığını, Öter’in ise yine aynı olayla ilgili olarak polis tarafından gözaltına alındığını belirledi. Gerekli araştırmalara devam ediliyor.

SAYFA 4

Vişnezadeliler içlerini döktü

Vişnezade Mahallesi, hırsızlık olaylarında ve yağmur yağdığında zemin katlara su basmasından bunalmış durumda. Vişnezade Muhtarı Reyhan Cinyusuf, İSKİ ile büyük sıkıntılar yaşandığını, tüm yazışmalara rağmen her hangi bir yanıt alamadıklarından yakınıyor. Bununla birlikte, hırsızlık olaylarının son bir ayda onu aşması mahalle sakinlerinin huzurunu kaçırmış. Reyhan Cinyusuf, emniyet yetkililerinin bu konuda acil çözüm üretmelerini bekliyor.

Sorunumuz İSKİ’yle

“İSKİ ile büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kış mevsiminin en büyük hezeyanı bize yağmur sonrası su baskını oluyor. Bununla ilgili olarak dilekçeler verdik, imzalar topladık, üst üste İSKİ’yi arıyoruz. Ancak uygulama göremiyoruz. Sporcu Arif Sokak bizim en sorunlu sokağımız. Orada sağanak yağmurlarda alt katlara su basıyor. Bazı binaların motoru var, dışarı atabiliyorlar ancak bu tüm binalar için geçerli değil. İSKİ’nin görevinin yapmasını bekliyoruz. Yetkililere sesleniyoruz lütfen çağrılarımıza kulak versinler. Yaklaşık 5 aydır bu konuda tek bir yanıt alamıyoruz”

Hırsızlık diz boyu

“Hırsızlık olayları vatandaşı inanılmaz derecede rahatsız ediyor. Gün geçtikçe sayıca artıyor ve bunun bir çözümü olmalı. Hırsızlık diz boyu… Gündüz bir binaya girerek birkaç katı birden bir gün içerisinde soyabiliyorlar. Artık gece değil bu vakaları gündüz yaşıyoruz. Özellikle, Valide Çeşme’de çok defa yaşandı. Emniyet güçlerimizin bu duruma acil çözüm getirmelerini bekliyoruz”

Reyhan Cinyusuf, Beşiktaş’ın daha yaşanabilir bir ilçe olması için mahalle sakinleri adına da önerilerde bulunuyor. Kaldırımlara çok fazla taşıldığından şikayet eden Cinyusuf, binaların da görünümün de uygun renkler seçilmesi konusunda hemfikir. Özellikle, tabelalar, dış cepheye yansıyan çıkıntılar üzerine de değişiklik yapıldığında Beşiktaş’ın çehresine daha da güzellik geleceğini ifade ediyor.

Mahalle sınırları içinde kalan SSK binası ile ilgili sıkıntıları ise büyük. Kimliği belirsiz kişilerin binaya girerek çevredeki vatandaşlara huzursuzluk verdiğini bu konuda da yetkililerden bir çözüm bir önlem beklendiğini dile getiriyor.

Cinyusuf, belediyenin çalışmalarından büyük bir memnuniyet duyuyor. Gösterilen ilgiden ve uygulamalardan son derece memnun olunduğunu söyleyen Cinyusuf, Gazete Beşiktaş aracılığıyla Beşiktaş Belediyesi yetkililerine teşekkürlerini iletiyor.

Bülent Erdin

Beşiktaş Belediyesi’nden Swiss Otel’in arka tarafında yer alan bir okul var. Çocukların daha rahat geçiş gidiş yapabilmeleri için trafik lambasının takılmasını istiyorum.

Naim Kaya

Otelin arka tarafında kalan ilköğretim okulunun civarında trafik lambası olmadığını öğrendik. Muhtarımızın da bu konuda bir talebi var. kendisini destekliyoruz. Umarız çalışma hayata geçer.

Nilay Topaloğlu

Beşiktaş Belediyesi’nin çalışmalarından memnunuz. Bir bayan olarak ben de sinyalizasyon çalışmasına dikkat edilmesini istiyorum. Özellikle ihtiyaç olunan yerler tespit edilirse kazaların da önüne geçilmiş olacaktır.

İlknur Kaya

Genel itibariyle belediyenin çalışmalarından memnunuz. Çevrenin temizliği, bakımı konusunda gözlemliyoruz ve bir sorun yok ancak miniklerimiz için bir isteğimiz var. Swissotel’in civarında çocuklarımızın daha güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmeleri için trafik ışığı konulsun. Bu konuda gereken çalışmanın yapılmasını bekliyoruz

Zeynep Çaylak

Yapılması beklediğimiz şeyler, gerçekleşiyor. Belediyenin çalışmaları gayet iyi. Yolların düzeni, bakımı hoşumuza gidiyor. Ancak, araçların park etme sorunları ile eksik olan yerlere ışıklandırma konusunda çözüm bulursa çok memnun olurum.

Müge Uluaktan

Belediyenin çalışmalarından gayet memnunum ancak bazı parkların karanlıkta kalması hoş değil. Bununla birlikte İSKİ ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Su baskınları sebebiyle imza toplandı, ancak bir yanıt alamadık. Bunun çözülmesini isterim.

Cengiz Bektaş

Beşiktaş Belediyesinin çalışmalarından oldukça memnunuz. Bu çalışmaların devam etmesini bekliyoruz.

HABER HATTI

Beşiktaş’taki Dentistanbul Guinness’e aday

Beşiktaş’taki Dentistanbul Diş Hastanesi, Rekorlar Kitabı Guinness’e aday gösterildi. Dünyada en yüksek kapasiteye sahip özel ağız ve diş hastalıkları hastanesi olması nedeniyle Guinness’e başvuran hastane, şimdi sonucu bekliyor.

Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi Orhan Kural, söz konusu talebin Dentistanbul yönetimi tarafından kendilerine iletildiğini söyledi. Guinness için başvuru geçtiğimiz günlerde yapıldı. Şu anda dünya genelinde araştırma yapılıyor. Nisan ayına kadar sürecek olan araştırma sürecinin ardından büyük ihtimalle Dentistanbul’un kapasite kullanımıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi bekleniyor.

7 gün 24 saat hizmet veren Dentistanbul’da toplam 48 ayrı diş ünitesi bulunuyor. Yani aynı anda 48 hastaya birden bakılıyor. Bu özelliğiyle hastanenin dünyada tek özel diş sağlığı hastanesi olduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Orhan Kural, gazetemize yaptığı açıklamada ilk müracaatın yapıldığını, video, şahit ifadeleri vb. dosyaların rapor şeklinde Dentistanbul Diş Hastanesi tarafından hazırlanacağını, bu dosyaların genel merkeze ulaştırılmasıyla beraber işlemin daha sağlıklı hale geleceğini söyledi.

SAĞLIK HATTI

Seyahatten önce planlama yapın – I

Dünyadaki herhangi bir yere seyahate çıkmadan önce, gidilecek olan yere ait sağlık gerekliliklerini çok iyi bilmek gerekmektedir. Yola çıkmadan önce ve gidilecek yere vardıktan sonra tüm potansiyel riskler ve önlemleri değerlendirilmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konular sadece gideceğiniz ülke değil, ülkenin hangi bölgesine, ne kadar süreyle gideceğiniz, nerede kalacağınız ve yılın hangi zamanında yolculuk yapacağınız da göz önünde tutulmalıdır. Örneğin; kamp yapmak, otelde kalmaktan çok daha farklı potansiyel sağlık sorunları taşıyabilmektedir. Ayrıca alınacak önlemler Avrupa Birliği ülkeleri veya AB dışı ülkelere yapılan seyahatlerde, gereken özel aşılama şemalarına kadar değişiklik gösterebilmektedir. Bu tip bilgiler seyahat acentaları, büyükelçilikler veya özel seyahat kliniklerinden elde edilebilir.

Yardım için doktorunuza danışın

Ülkeden ayrılmadan önce gerekli öneriler ve aşılamanın programlanabilmesi için tercihen 2 ay önceden doktorunuza başvurmalısınız. Bu önerilerin gerçekleştirilmesi hemen olmayabilir. Özellikle aşılama söz konusu olduğunda, daha efektif olabilmesi için bir süre gerekebilir. Örneğin; tam korumanın sağlanabilmesi için Hepatit B aşı şeması 6 ay önceden başlatılmalıdır. Bununla birlikte çok kısa bir tatil için bile olsa, doktorunuza danışmanız hiçbir önlem almamaktan daha iyidir. Doktorunuza, nereye gittiğinizi, gebe olup olmadığınızı veya ihtimalinin varlığını, çocuklarınızın yolculuğa katılıp katılmadığını mutlaka iletin. Bu durum özellikle çocukluk aşılama programının düzenlenmesinde önem taşımaktadır. Eğer malayra (sıtma) için tedavi önerilerine ihtiyacınız varsa, doktorunuz hangi ilaçların daha iyi olacağını belirtecektir. Ülkeden çıkış yapmadan 1 hafta önce korunma programına başlamanız gerekmektedir.

Eğer reçete edilmesi gereken ilaçlar kullanıyorsanız, gideceğiniz yerde bunların temin edilip edilemeyeceğini mutlaka kontrol edin. Çünkü doktorunuz sadece belli sayıda reçete edebilecektir.

Eğer bu reçete edilmesi gereken ilaçlar gideceğiniz yerde temin edilemiyorsa, mutlaka ülkeden çıkış yapmadan önce kullanacağınız ilaçları reçete ettirerek yanınıza almalısınız. Bu hususta, gideceğiniz ülkede bu tip ilaçlara karşı yasaklar olup olmadığı bilgisini edinmelisiniz.

Eşyalarınızı mutlaka etiketlenmiş bir taşıyıcıda bulundurun. Bunun yanısıra doktorunuzdan, gümrükte ibraz edebileceğiniz ve yazılı olarak sağlık durumunuzu belirten bir evrak alın. İlaçların, gümrük geçişlerinde açıklama gerektirdiğini unutmayın.

SÜRECEK

SAYFA 9

Seç, beğen, al

Bu hafta sizleri bilgilendirmek için rekabet halindeki ürünleri karşılaştırdık. Kaliteli ve hesaplı alışveriş yapabilmeniz için çeşitli haberler ararken kadın modasını her açıdan ele aldık.

Desa’da yüzde 40 indirim

Seyahate çıkacaklar için iyi bir haber. Ya da ne zamandır iyi bir valize ihtiyacı olanlar için harika bir haber. Desa tüm ürünlerinde yüzde 40’a varan indirim uyguluyor. Samsonite’nin fonksiyonel valiz ve seyahat setleri çok hafif ve ekstra kapasite için genişleyebilecek şekilde üretilmiş.

Kampanya Herry’de

Kadın modasında modern çizgisi, özgün tasarımlarıyla dikkat çeken Herry şimdilerde, gardıropları yenileme fırsatı sunuyor. Herry’nin ince düz çizgili yün kumaşlar, yün örmeler kürkler saten ve uçuşan şifonlara ağırlık verdiği 2004/2005 sonbahar kış koleksiyonu şimdi yüzde 70 indirimli satılıyor. Pantolonlar 39, ceketler 59, montlar 29 milyon lira. Ayrıca 5 taksit de yaptırabilirsiniz. Ayrıca Herry, Advantage, Bonus Card, İdeal Card ve World Card ile 5 taksitli alışveriş yapılabildiği gibi tek taksitle yapılan ödemelerde yüzde 3, taksitli alışverişlerde de yüzde 1 ödül puan kazandırıyor.

Waikiki ile yenilenin

LC Waikiki ve Yapı Kredi Worldcard işbirliği çok cazip fırsatlar sunuyor. LC Waikiki mağazalarından Worldcard ile alışveriş yapanlar, tüm ürünlerde hem 6 yerine 8 Worldrtaksit hem de yüzde 30’a varan indirim fırsatından yararlanacak, ayrıca 2 kat Worldpuan kazanacak.

DKNY jeans yine gözde

İstanbul DKNY mağazalarında yüzde 50’ye varan indirim Mart ayı ortasına kadar devam ediyor. Rahat ama seçkin çizgilerden oluşan DKNY ve DKNY Jeans metropol hayatının kargaşası içinde rahatına düşkün ve tarzı olan herkesin giyebileceği kadın erkek kıyafetleriyle tüketicisiyle buluşuyor. Pastel renklerin hakim olduğu kış koleksiyonunda bele oturan ceketler şık etekler, dar pantolonlar, şık paltolar yer alıyor. Erkek koleksiyonunda ise boğazlı kazaklar, yün hırkalar, ince çizgili pantolonlar sezonun gözdeleri. Deri ceketler de kıyafetleri tamamlayacak şıklıkta.

Tommy koleksiyonu

Tommy Hilfiger baylara özel bir koleksiyon sunuyor. Freedom Collection’ın kadranında Tommy’nin ana renkleri olan kırmızı beyaz ve mavi çarpıcı bir şekilde kullanılmış. Tommy Hilfiger’in yeni koleksiyonu sportif yaşamayı ve iş hayatında başarılı olmayı seven tüm bayların ve genç neslin yeni saat markası olacak.

Saks, iç giyimde kalite

Saks ince görünmek isteyen bayanlar için Saks Body Form’u üretti. Bu yeni ürünle kadınların bacakları yumuşak ve estetik bedenleri incecik görünecek. 20 denye likradan üretilen Saks Body Form, bedeninizle barışık günler geçirmeniz için size özel. Saks, ayrıca iç giyimine önem veren beyler için çok şık bir koleksiyon hazırladı. Son yılların teknolojisiyle üretilen seamless çamaşırlar terletmiyor, dikiş izi bırakmıyor. Saks man koleksiyonu rahatını seven şık görünmek isteyen her erkeğin tercih edeceği modeller içermektedir.

Kinetix’ten yeni modeller

Doğa sporları yapmayı sevenler için Kinetix yeni model botlar üretti. Yılın her mevsimi rahatlıkla kullanabileceğiniz Kinetix’in tüm modellerini satış noktalarından ve Flo Shoe Store’lardan satın alabilirsiniz. Kinetix’in aksesuar koleksiyonunda yer alan seyahat çantaları, bell bag ürünleri fonksiyonel iç donanımı ve şık görünümü ile yol arkadaşınız olacak.

OTOMOBİL

Mazda’dan 5 sürprizi

Japon üretici, 6, 2, RX-8 ve 3 gibi yeni nesil dört adet uluslararası nitelikli modelin ardından beşinci ürününü de gün ışığına çıkarmaya hazırlanıyor. Paris’te ilk olarak sergilenecek olan aracın adıysa 5 olacak. Firmanın kompakt vanı Premacy’nin yerini alacak olan 5 Space Wagon isimli model, bu yıl içerisinde düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan MX-Flexa isimli konsept otomobili baz alınarak geliştirilmiş.

TEKNOLOJİ

LG’den yeni dizüstü bilgisayar

LG, LT-20 adını verdiği yeni dizüstü bilgisayarını piyasaya sundu. Intel Pentium M 725 Centrino 1.6 GHz işlemci kullanan bilgisayarın 12” XGA (1024×768) ekranı bulunuyor. Ekran WACOM Tablet olmanın yanısıra 180 derece dönebilme yeteneğine de sahip. Ağırlığı sadece 1.75 kg olan LT-20, 6-Cell (Li-ion) güç kaynağı kullanıyor. Batarya süresi ise 5.5 saat. LT-20’nin boyutları ise 289.6 x 243.2 x16.8/245/27mm.

SAYFA 10

SİNEMALAR

Solino

Hikaye 1960’larda başlıyor… İtalya’nın Solino kasabasında yaşayan Amato ailesi Almanya’ya taşınma kararı alır. Almanya’ya vardıklarında, Amato ailesi hayal ettikleri manzarayla karşılaşmaz. Evleri küçük ve bakımsız, Romano’nun bulduğu iş çekilmezdir. Üstüne üstlük dilini bilmedikleri bu yabancı ülkede kendilerini dışlanmış hissederler. Bu arada kardeşler arasındaki rekabet, daha da acımasız bir hal alacaktır.

Anka’nın Uyanışı

Gobi çölüne düşen bir uçaktan sağ kalan yolcuların kurtarılma ümidi olmadan yaşadıklarını anlatan bir aksiyon. Acımasız koşullar ve çöl kaçakçılarının saldırıları sonunda ‘imkansızı’ denemeye karar veriyorlar ve çölden kaçabilmek için düşen uçağın parçalarından yeniden bir uçak inşa ediyorlar.

İpler

Hayatın cennetten dünyaya sarkan iplerden aktığı büyülü bir evrende, iki ırkın arasında mazisi asırlara dayanan bir savaş sürmektedir. İki halk birbirine köklü bir nefretle düğümlenmiştir. Hebalonya kralı Kharo’nun Zerith’liler tarafından öldürülmesinin ardından, Hebalonya Prensi Hal amcasının da kışkırtması ile Zerith’leri yok etmek üzere yemin eder.

Makinist

Trevor Reznik adlı bir makine operatörü uyuma yeteneğini kaybeder. Fakat bu sıradan bir uykusuzluk sendromu değildir. Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk yüzünden fiziksel sağlığı ve akli dengesi bozulmaya başlar. Yanında çalışanlar en başta görünüşündeki tuhaflıktan ötürü ondan ürkmeye başlarlar ancak dükkanda onun da karıştığı bir kaza sonucu adamlardan biri kolunu kaybedince adamları karşısına almış olur.

SAYFA 11

KÜLTÜR MERKEZLERİ MART AYI PROGRAMI

Haftasonu

çocuk oyunları

Her cumartesi-pazar

Saat 11:00

Pıtırcık Sihirli Oz Ülkesinde, Yüzyüze Tiyatrosu

Saat 13:00 Sevimli

Penguen, Mavi Sahne

Tiyatro

3 – 10 – 11 Mart 2005 Şahane Düğün, Çığır Sahne

Eğitsel çalışma

Her çarşamba-perşembe 11.00 – 16.00

Her cumartesi

14.00 – 17.00

Resim atölyesi

Funda Tarakçıoğlu

Her salı-perşembe

19.15 – 20.45

Latin dans dersleri

Her çarşamba

19.15 – 20.45

Tango vals dersleri

Her pazartesi-cuma

19.15 – 20.45

Tai Chi Qigong dersleri

Sergiler

28 Şubat-10 Mart 2005

Eminönü Rotary Derneği resim sergisi

Akatlar Kültür Merkezi

sergi salonu

22 Şubat- 22 Nisan

Gülçin Anıl resim sergisi

Mustafa Kemal Merkezi sergi salonu

19 Şubat-17 Mart

Faruk Cimok resim sergisi

Ortaköy Sanat Galerisi

Özürlüler için oynadılar

Şener Şen, Özlem Tekin, Şevket Çoruh’un sahne aldığı müzikal komedi oyunu, “Mucizeler Komedisi” 3 Mart’ta özürlüler için perdesini açtı. Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde sahnelenen özel gösterimden elde edilen gelir, özürlülerin eğitimi, rehabilitasyonu ve sağlık problemleri için harcanması amacıyla Özürlüler Vakfı’na bağışlandı.

Acun Akatlar Kültür Merkezi’nde

Acun Akatlar Kültür Merkezinde… Acun Firarda televizyon programının kamera arkası, BKM Organizasyon

tarafından tiyatro sahnesine taşındı. Yapılan açıklama şöyle, “Acun Sahnede”; programın hazırlıkları, çekimler sırasında yaşanan ilginç olaylar, komik diyaloglar ve anlık aksiliklerin sunulduğu bir

sahne performansıdır.16 Ekimde Akatlar kültür merkezinde izleyebilirsiniz.

Sihirli dünyanın kapıları aralanıyor

Sihirli dünyanın kapıları aralanıyor, Pıtırcık’ın maceraları 7’den 70’e herkesi büyülüyor. Miniklere görücüye çıkan Deniz Altun’un kaleminden sevimli oyun, şimdiden meraklılarını dünyasına sürüklemiş. Anlatımı, konusu ve ifadesi ile çocukları büyülerken yanlarındaki ebeveynler de oyundan memnun ayrılıyor. Oyunun yazarı ve yönetmeni olan Deniz Altun, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

Akatlar Kültür Merkezi’ni neden tercih ettiniz?

“Oyunumuz bir çok kültür merkezinde sahnelendi. Çok beğenildi. Akatlar Kültür Merkezi’nde sahneleniyor oluşu da gerçekten bizi çok mutlu etti. Buradaki ortam ve ekip, inanılmaz derecede tiyatromuzun kadrosu için çok pozitif. Ayrıca, tiyatro adına gerçekten önemli bir merkez olduğuna inanıyoruz.”

Oyunda çocukları etkileyen nedir?

“çocukların masalsı çekicilik içeren dünyasına olumlu ifadeler ile taşıyoruz. Danslar, figürler, atmosfer dikkatlerinin dağılmamasını sağladığı gibi aynı zamanda onları da tiyatro oyunun içine sürüklüyor. Oyunu gerçek anlamda izliyorlar.”

Çocuk tiyatrosunda kadın yazar ve yönetmen olarak nelere dikkat ediyorsunuz?

“öncelikle, çocukların her şeye açık olduğunu söylemeliyim. Bana öğretin, bunu da, bunu da… diyerek var olan meraklarını doğru ifadeler ile gidermek gerek. Tiyatro eğitimim yanı sıra pedagoji eğitimi de aldım. Bunun sayesinde çocukların hem eğlenmesi aynı zamanda da bir tema üzerine kurulu oyunu takip etmesini sağlayabiliyoruz.”

Çocuk oyununda tema ne kadar önemli?

“bizim için önemli. Bir oyunun teması olması gerektiğine inanıyoruz. Çocukları müzikler ile hoplatmak, vakitlerini geçirmek çocuk oyunu sahnelemek anlamına gelmiyor. Gerçek anlamda özen gerekiyor. Belli bir tema üzerine kurulu oyunda, çocukların hem gelişimi için onlara yönelik mesajlar veriliyor hem de eğlenip keyif alıyorlar”

Çocukların dikkatine nasıl topluyorsunuz?

“Akla müzik geliyor ancak bizim için önemli olan interaktif olabilmek. Onların dahil olması, yanıt vermesi ya da soru sorması çok önemli. O zaman akışta kendilerine bir pay çıkartabiliyorlar.”

ORTAKÖY SANAT GALERİSİ

PROGRAM

ORTAKÖY SANAT GALERİSİ

19 Mart – 7 Nisan

Açılış Kokteyli : 19 Mart Cumartesi, Ssaat: 17.00 – 20.00

Anadolu Üniversitesi

Güzel Sanatlar Fakültesi

Seramik Bölümü Öğretim Elemanları

“20. Yıl Karma Seramik Sergisi”

SERGİYE KATILAN ÖĞRETİM ELEMANLARI: 1. Prof. Zehra ÇOBANLI, 2. Prof. Ayşegül TÜREDİ ÖZEN, 3. Doç. S. Sibel SEVİM, 4. Yrd. Doç. Sadettin AYGÜN, 5. Yrd. Doç. Ekrem KULA, 6. Yrd. Doç. Soner GENÇ, 7. Yrd. Doç. Cemalettin SEVİM, 8. Yrd. Doç. Kemal ULUDAĞ, 9. Yrd. Doç. N. Oya UZUNER, 10. Yrd. Doç. Emel ŞÖLENAYÖ, 11. Öğr. Gör. Özgür KAPTAN, 12. Öğr. Gör. Mürşit Cemal ÖZCAN, 13. Öğr. Gör. Hasan BAŞKIRKAN, 14. Arş. Gör. Ezgi HAKAN OKUR, 15. Arş. Gör. Yücel BAŞEĞİT, 16. Arş. Gör. Kamuran AK.

ORTAKÖY SANAT GALERİSİ

Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi, Dereboyu Cad. No: 12-A Ortaköy / İstanbul

Tel: 0212 236 59 01 – 117

BEŞİKTAŞ GAZETESİ

SAYI:14, 9 MART 2005

SAYFA 5

Giunti’den de iyi

RÖPORTAJ: DİDEM TUTAL

Beşiktaş’ın genç oyuncusu Koray Avcı, atmosfere alıştığını ve bunu korumaya çalıştığını ifade ediyor. Sahada çok yönlü bir futbolculuk sergileyen Avcı, Beşiktaş’ta çok yeni olduğunu ancak uzun yıllar Beşiktaş’ta top koşturmak istediğini dile getiriyor.

Koray Avcı, sorularımıza şöyle yanıt veriyor:

Gazete veya diğer medya kuruluşlarında yorumları takip ediyor musun?

“Açıkçası, şu an çok yeniyim. Bu yüzden de medyada yer alan yorumları takip etmek pek istemiyorum. Biraz da Beşiktaş’a gelirken o şekilde yönlendirildim. Çünkü, futbolculuk geçici bir performans ve bu konuda iyi veya kötü yorumlar olabilir. İyi yorumları da kötü yorumları da takip etmemeye çalıyorum. Takip ediyordum ancak bu alışkanlığı biraz kaldırmak istiyorum. Beşiktaş’a gelmeden önce büyük takımların haberlerini, köşe yazılarını muhakkak okuyordum, yakından takip ediyordum. Şu anda tek düşüncem, kötü – olumsuz etkilenmemek. Bunun için de okumamaya çalışıyorum. Ama elbette, saygı duyduğum, çok sevdiğim Beşiktaş köşe yazarları var. Onları okumamak elde değil, okuyorum…”

Takıma iyi bir şekilde uyum sağladığına inanıyor musun?

“Eksiklerim elbette var. Hiçbir futbolcu dört dörtlük değil. Benim tek avantajım buraya gelirken Rıza hocayla altı aylık bir beraberliğimizin oluşu. Hocalıktan ayrı olarak kendisi çok sevdiğim, saydığım insan olarak ön planda tuttuğum bir insan. Ve bana onunla çalışmak ayrı bir zevk veriyor. Bu elbette, motivasyonumu da ayrıca etkiliyor. Zaten kendisi de benim futbolculuğumu biliyordu, Beşiktaş da onun için çok önemli bir fırsat. Buraya gelirken onu utandırmayacağımı biliyordu. Nitekim de bende elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Umarım böyle devam eder.”

Beşiktaş’a gelmeden önce neleri hedeflemiştin, geldikten sonra Koray Avcı artık neler yapmak istiyor?

“Öncelikle, büyük bir camiaya geldim. Beşiktaş’ta oynamayı çok istiyordum ve onu başardım. Ayrıca, uzun süre Beşiktaş’ta oynamak istiyorum. Diğer bir hedefim ise, kalıcı olmak ve başarımı korumak… Başarılı olduktan sonra milli takımda oynamak isterim ki bu her futbolcunun hayali… Ama dediğim gibi ancak Beşiktaş’ta iyi oynadığım zaman bu fırsatı yakalayabilirim. Başka bir deyişle, burada önce kendi yerimi garantilemek zorundayım. İlk isteğim ve hedefim, Beşiktaş uzun yıllar oynayabilmek…”

SAYFA 6

Mağazalar geliyor

BJK Yönetim Kurulu Üyesi ve PazarlamaKomitesi Başkanı Murat Ürünsak, gazetemize yaptığı açıklamada BJK Store’ların sayısının bir yıl içinde 25 adete çıkartacağız, dedi. Hedeflerinin orta vadede 50 mağaza olduğunu belirten Ürünsak, ilk etapta 4 bin ürün kapasitesine ulaşmak istediklerini kaydetti.

Forma, şort ve benzeri spor ürünlerinin yanı sıra çaydan parfüme gıda maddelerinden ev tekstiline kadar bir çok ürünün bundan böyleBJK Store’larda bulunması için çaba gösterdiklerini söyleyen BJK Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Komitesi Başkanı İ. Murat Ürünsak, Mart ayı içinde bu konuyla ilgili geniş bir tanıtım yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Ürünsak, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Amacımız, Franchaising sistemini yerleştirmek ve geliştirmek. Bizim mağazalarımızı açanlar memnun kalacak ve para kazanacak. Beşiktaşlılardan mağazalarımıza girdikleri zaman iğneden ipliğe her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Bu mantık çerçevesinde kısa,orta ve uzun vadeli planlarımızı yaptık. BJK Store’ların sayısını artıracağız ve ülke geneline yayacağız. Profilo Alışveriş Merkezi’nde açtığımız BJK Store, mevcut olan mağazalarımızın sayısını daha da artırmıştır. Yaklaşık iki ay içinde de 3 yeni mağazamız yoldadır. Bu şekilde Beşiktaş’ın ekonomik anlamda daha da güçleneceğini, bu işten gelir elde edeceğine inanıyoruz.”

Mecidiyeköy’e

mağaza…

Mecidiyeköy Profilo Alış Veriş Merkezi’ndeki BJK Store Mağazası, Başkan Yıldırım Demirören ve Teknik Direktör Rıza Çalımbay kurdeleyi kestiği törenle açıldı.

Profilo Alış Veriş Merkezi’nde bulunan BJK Store Mağazası’nın açılış törenine ilgi büyüktü. Açılışa, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’in yanı sıra Beşiktaş Kulübü 2. Başkanı Murat Aksu, BJK Yönetim Kurulu Üyelerinden Murat Ürünsak, Bülent Deriş, Süleyman Eren ve Sinan Vardar ile Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay katıldı. Törene ayrıca teknik ekip ve siyah – beyazlı futbolcular da katıldı. Kurdelayı Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, İkinci Başkan Murat Aksu ve BJK Teknik Direktörü Rıza Çalımbay birlikte kesti.

Jolly Tour yeni yerinde

Harbiye’de yer alan Jolly Turizm’in tanıtımı, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Yönetim Kurulu üyeleri ve futbolcuların da katılımı ile gerçekleşti. Jolly Turizm’in ‘daha iyi hizmet’ kapsamında gerçekleştirdiği tanıtımda, Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi ve alt yapı sorumlusu Sinan Vardar, eşi ve çocuklarıyla birlikte tanıtım buluşmasında yer aldı. Türkiye’deki satış noktalarının 1500 çıkartmayı hedeflediklerini söyleyen Sinan Vardar, Jolly Tour’un yurt içi organizasyonlardaki başarısı ve potansiyeli ile tur operatörleri arasında üst sıralardaki yerini koruduğunu dile getirdi. 18 yıllık bir geçmişe sahip olan Jolly Tour yeni merkez binasında çalışmalarına devam edecek. Tanıtım gecesine, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’in yanı sıra Beşiktaş Asbaşkanı Kıvanç Oktay, Beşiktaş Kulübü Genel Sekreteri Kenan Öner, Beşiktaş Kulübü Voleybol, Hentbol, Atletizm, Kürek, Boks, Güreş, Jimnastik Şubeleri Başkanı Bülent Deriş, Beşiktaş Alt Yapı Komitesi Sorumlusu Mehmet Ekşi, Yatırımlar Komitesi Başkanı İlhan Durusoy katıldı. Futbolcular arasında, Mustafa Doğan, Koray Avcı, Berkant da tanıtım buluşmasında yer aldı.

Derbide de yüzler gülmedi

Beşiktaş derbi maçta Galatasaray’a tek golle boyun eğip rakibini yakalama avantajını kaçırdı.

Siyah-Beyazlılar, Aslan karşısında başarılı olamadı. Hücumda çoğalamayan orta alanı kalabalık tutamayan Beşiktaş, rakibi karşısında fazla pozisyonda üretemedi. Buna karşısın Galatasaray özellikle Ribery ve Ayhan’la kanatları çok iyi kullandı. 25 dakika 10 kişi oynamasına rağmen iyi pres yaparak rakibinin pozisyona girmesine şans tanımadı. 26. dakikada Beşiktaş gole çok yaklaştı. Çağdaş’ın uzun taç atışında Tomas’tan dönen topla altı pasın sağ çaprazında buluşan Veysel’in vuruşunda top direkten döndü. Beşiktaş’ta tek ayakta kalan yediği gol dışında kaleci Cordoba idi. 52.dakikada Hakan Şükür’ün kafa vuruşunda top yan direğe çarpıp auta gitti. 53’te Ribery çok sert vurdu, Cordoba’nın elinden sektirdiği topu önünde bulan Hakan Şükür maçın tek golünü attı. Maçı da bu golle 1-0 Galatasaray kazandı.

SAYFA 7

Bayanlar tutulmuyor

Beşiktaş Kulübü Bayan Voleybol Takımı, gözünü şampiyonluk koltuğuna dikti… Hızlı yükselişi ile takdir toplayan bayan sporcular, aralıksız sürdükleri çalışma ile ilk üçü hedefliyorlar. Beşiktaş tarihinde ilk kez şampiyonlar ligine katılan bayan voleybol takımı, bu yıl da şanını zirveye taşımak istiyor.

Voleybol Takımı Antrenörü Cengiz Göllü, geçen yılki başarı ve bu yıl belirlenen hedefler ile ilgili görüşlerini tüm samimiyetiyle Beşiktaş Gazetesi okuyucularıyla paylaşıyor.

“Hem spor yöneticiliğim hem voleybol antrenörlüğüm çok uzun bir zamana dayanıyor. Birikim ve gözlemlerimle geçen süre içinde programımızı oluşturduk. Beşiktaş’ta üç senedir görev yapıyorum ve voleybol şubesinin öncesi için durumun pek de iç açıcı olmadığını ifade edebilirim. Hatta bayan takımı ligden düştü düşüyor pozisyonundaydı. Takımımız edindiğimiz tecrübeler iyi değerlendirerek kısa zaman içinde yükselişe geçti. Gerçekten beklenmeyen süre içinde oldu. Geçen sene amacımız takımı ilk dörde sokabilmekti, final oynatabilmekti. Ama öyle bir yükseliş yaptı ki çocuklarımız, Eczacıbaşı’nın çok deneyimli kadrosuna rağmen finalde Türkiye ikinciliğine ulaştık. Türkiye ikinciliği bize şampiyonlar liginde oynama imkanı yaratmış oldu.”

Cengiz Göllü, Zafer Atay hedefleri belirlerken bayan takımının motivasyonunun yüksek olması için sürekli çaba göstermiş. Ancak Cengiz Göllü, beklentilerin de üstüne çıkan ekibi yerlere göklere sığdıramıyor. Cengiz Göllü, bütçe ve kadro açısından hazırlıklı değildik ancak başarı kazandık diyor ve şunları söylüyor:

“30 mayıs yönetim değişikliği, mevcut kadronun yapısı çok büyük hedefler için uygun bir zemin yaratmıyordu ancak hedeflerimizi tayin ederken de Polonya ve Yugoslavya’yı mutlaka altımıza almayı, çok güçlü olan İspanyol ve İtalyan takımları ile mutlak boğuşarak onlar ile mücadeleye etmeyi amaçlamıştık. Bunları da başardık.”

Sporcuların motivasyonu için antrenörlere ve yöneticilere görev düşüyor diyen Cengiz xx, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Avrupa’da Şampiyonlar liginde ilk 6’ya girdik. Bu Beşiktaş’ın tarihinde ilk kez oluyor.

Türkiye ikinciliği ardından şampiyonlar liginde yer aldıktan sonra geriye düşmeyi ne ben ne kulübüm kabul etmez. İşimiz zor. Açıkçası, arz ettiğimiz takımı tam olarak kuramayışımız ve sakatlıklar sebebiyle de önemli yaralar aldık. 5 mağlubiyet almayabilirdik…”

Cengiz Göllü voleybol bayan takımının finale kalıp şampiyonluk koltuğuna oturmayı hedeflediğini söylüyor. Hedefler belirlenirken bir spor adamı olarak da istikrarlı ve programlı çalışmanın önemine değiniyor.

“kadrolar restore dışında kolektif sporlarda değişmemeli. Her sene değişen antrenör yönetici oyuncular takım olarak bir yere varamaz düşüncesindeyim. Beşiktaş Yönetiminin yaklaşımı bizi gerçekten çok memnun ediyor. Son derece olumlu… Beşiktaş her gün daha iyi imkanlara sahip olmak için çok büyük bir mücadele içinde. Yönetimin desteklerinden memnunum. Her türlü imkanı sağlamaya çalışıyorlar.”

Zafer Abay, takımın yükselişi ile ilgili olarak üç büyükler yarışında voleybol branşında istikrarlı adımlarla Beşiktaş’ın hızla ilerlediğini kaydediyor. Özellikle, Ezcacıbaşı, Toki gibi tek branşla ilgilenen isimlerin yanında Beşiktaş’ın sağlam adımlarla ilerlediğinin altını çiziyor.

Şiddet olayları diğer branşlara sıçrar mı, sorusuna Cengiz Hoca şöyle yanıtlıyor:

“Futbolda alışılan takımları teşvik etme nedeniyle yapılan tezahüratların yanı sıra bazen de rakip takımı sinirlerini bozmak veya aşağılamak üzere seyirciler çok kötü yayınlar yapılabiliyor. Açık havada büyük alanlarda seyirci sanki deşarj olmak için gelip küfrediyor, sesini sonuna kadar açabiliyor. Kapalı alanlarda yapılan bu müsabakalarda hezeyanın yeri yok. Bunlar çok çirkin görüntüler. Maalesef bir maçta yaşadık bunu, çok rahat alıp gidebileceğimiz bize rakip olan Telekom maçında, çok ilerdeyken seyircinin içinde yaşanılan olaylar sonucu oyun döndü ve mağlup olduk. Kaş yapalım derken göz çıkarılabiliyor”

Zafer Abay, bu olayları kültür farkına bağlıyor ve voleybol seyircisinden memnun olduklarını, gün geçtikçe daha da çoğalmalarını istiyor.

Disiplini ile örnek olan bayan voleybol takımında kaptanlık kavramının nasıl işlediğini soruyoruz. Cengiz Hocanın kızı Arzu’nun kaptan olduğu takım, düzen, sorumluluk ve profesyonellik vazgeçilmez kavramlar…

“Kaptanlık her spor dalında önemli bir konu. Yaş olarak büyük olmak veya o takımda eski olmak yeterli değil. bunlar birer etkendir. Ancak uzun yıllar kişiliği itibariyle kendisine saygı duyulan sözleri ile etraftan ilgi duyulan gerek medya ile seyirciyle gerekse yönetimle takım antrenörü ve arkadaşlarıyla çok iyi diyalog içinde olabilecek konusuna hakim o işi de bilen biri olmalı. Kaptan, kızım Arzu’dur. 25 senelik bir voleybol mazisi var. Uzun yıllar önce Eczacıbaşı’nın sonra milli takımın kaptanlığını da yapmıştı”

Son olarak Cengiz Hoca, bayan ve erkek sporcular arasındaki farkı sorduğumuzda gülümsüyor ve yanıtını kesin bir dille veriyor: “hiçbir fark yok! Sadece daha hassas olduklarını söylemek isterim. Bunun dışında başka hiçbir değişiklik veya engel yok.” Diyerek sözlerini tamamlıyor.

SAYFA 8

Şampiyonluk herşey değildir

Beşiktaş Kulübü’nün 26 yıldır kongre üyesi olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Turgay Olcayto, kulüplerin kurumsallaşmasının ve evrensel etik değerlerin yaşama geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Hukuk fakültesi mezunu olmanıza karşın neden gazeteciliği tercih ettiniz?

Gazeteciliğe hukuk fakültesinin ilk sınıfındayken başladım. Spor muhabiri olarak. Sporda çalışmam kısa sürdü. Bir hafta içinde kendimi polis-adliye muhabiri olarak çalışırken buldum. Gazetecilikte başladığım işi sürdürürken fakülteyi bitirdim. Stajımı yaptım ancak mesleği sevdiğim için o sıralarda ayrılmayı hiç düşünmedim. Hukuk fakültesi eğitimi ufkumu açtı ama açık yürekle söylemeliyim ki okurken de hukukla ilgili bir iş yapmayı ya da avukat olmayı hiç düşünmemiştim.

Gazeteciliğe ilk nerede başladınız?

Gazeteciliğe 1961 yılında Son Posta gazetesinde başladım. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin eski genel sekreteri Mustafa Yücel’in yayın müdürlüğünü yürüttüğü, Selim Ragıp Emeç’in gazetesiydi. Selim Ragıp Emeç yerine oğlu Çetin Emeç sahibi gözüküyordu. Şanslı bir başlangıç yapmıştım. Cengiz Tuncer, Tarık Dursun, Orhan Çeviksoy, Orhan Erinç gibi deneyimli gazetecilerle çalışmaya başlamıştım. Rahmetli Aydın Emeç gibi bir dost kazanmıştım. Dolayısıyla onlarla birlikte çalışmak mesleğime önemli katkı sağladı.

TRT’ye girişinizi anlatır mısınız?

1967 yılında Kemal Uzan’ın Şişhane’deki binada çıkardığı Yeni İstanbul gazetesinde çalışıyordum. Orada istihbarat şefiydim. Bir ara TRT haber merkezinde çalışabilmek için TRT Genel Müdürlüğü’ne başvurmuştum. Uzun süren bir araştırma soruşturma sonunda atanmam çıktı ve TRT’de görev aldım.

TRT’de hangi görevlerde çalıştınız?

Muhabir, haber müdür yardımcısı, denetçi, tiyatro müdürü ve yayın denetleme kurulu üyesi olarak çeşitli bölümlerde görev yaptım.

Sporculuk hayatınızdan da bahsedelim?

İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken voleybol, futbol ve basketbolla uğraştım. Doğduğum büyüdüğüm yer olarak futbolun beşiği bir semtte Kadırga’ya yakın oturmam çocukluk yaşımdan başlayarak futbola ilgi göstermeme neden oldu. İyi futbol oynardım. Kadırga’da Beşiktaş’ın unutulmaz oyuncuları olan Çengel Hüseyin ve Eşref’i izlemek bizler için büyük bir keyifti. Zamanın ünlü futbolcuları Altıparmak Sami, Nevruz, Garbis, Kaleci Necmi, Vefa’lı Tarık’ı (vb.) izleyerek ve Kadırga sahasında top oynayarak gençliğimizin büyük bir bölümü geçti. Sonraki yıllarda üçüncü amatör ligde lisanslı futbolcu olarak oynadım. Çalışma ve üniversite hayatımın ağır basması yüzünden de futbolu bıraktım ama basketbola, futbola, voleybola ilgim hiç azalmadı.

Beşiktaş yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

26 yıldır Beşiktaş Kulübü’nün kongre üyesiyim. İtiraf etmeliyim ki son iki yıldır Beşiktaş kongrelerine ve toplantılarına katılmak gelmiyor içimden. Kulübün içinde bulunduğu durumlardan üzüntü duyuyorum. Sporu spor için yapan, Prof. Kurthan Fişek’in yazdığı gibi halkın kulübü olan bir Beşiktaş görmeyi arzulardım hep. Günümüzün profesyonel sporcu anlayışı içinde, Beşiktaş Kulübü’nün diğer kulüplere benzeme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu görüyorum. Özkaynak düzeni unutuldu. Kimileri dışarıdan kimileri içeriden Beşiktaş Kulübü’nü küçültmeye, yıkmaya çalışıyorlar. Ama yağma yok, biz halkın içinden çıkan bir kulübüz. Bunları aşarız.

Yönetimin yaptığı transferler hakkında neler düşünüyorsunuz?

Transferler hakkında bir şeyler söylemek çok da önemli değil bence. Önemli olan Beşiktaş’ın kendi özkaynak düzenini kurması, ileriye dönük sağlıklı ve kültürlü genç kuşakların oluşturduğu ekipler yaratabilmesi çok önemli. Beşiktaş’ın spor centilmenliği konusunda da önde olması gerektiğine inanıyorum. Beşiktaş sporcularıyla, taraftarıyla spor takımlarının tümüne centilmenlikte örnek olmalı diye düşünüyorum. Bu benim rüyam.

Bu sezon Beşiktaş’ın şampiyon olabileceğini düşünüyor musunuz?

Şampiyonluk elbette kulüpler için önemli bir amaçtır ama her şey değildir. Şampiyonluktan önce Beşiktaş’ın kalıcı bir şekilde kurumsallaşması çok önemlidir. Gelip geçici değil kalıcı yöntemlerle sağlıklı bir kurum olarak geriye bakması, mali açıdan alt yapı çalışmaları açısından güçlü olması yolunda bir an önce adımlar atılmalı. Bizde biraz da spor medyasının etkisiyle hep futbol ön plandadır. Beşiktaş Yönetimini eleştirirken aslında diğer branşlara da göz atmak gerekiyor. Bu alanda yeni yönetimin çok başarılı olduğunu görüyoruz. Beşiktaş yönetiminin en önemli başarısı futbol dışındaki branşlarda gösterdiği atılımlar. Bugün çok başarılı erkek ve bayan basketbol, bayan voleybol ve bir hentbol takımı var. Atletizmde de çok başarılı işler yapıyorlar, burada da genç arkadaşlar var. Bu açıdan yönetimi değerlendirirsek başarılarını kutlamak gerekir inancındayım.

Rıza Çalımbay’ın teknik direktörlüğü ile ilgili görüşleriniz neler?

Rıza Beşiktaş yandaşlarının gönlünde halkın içinden çıkan özverili, ahlaklı bir Beşiktaş çocuğu olarak görülmüş ve sevilmiştir. Beşiktaş’ta oynadığı uzun yılar boyunca da, antrenörlük yaşamında da hem sportmenliğinden, hem spor ahlakından hiç ödün vermedi. Antrenörlükte kendini yetiştirdi. Yabancı literatürü izleyebilmek için dil öğrendi. Usta antrenörlerin yaptıklarını gözlemledi. Dolayısıyla sabırla çalışarak, başarılı bir antrenör olarak sivrildi. Beşiktaş’ta da kendisine yeterli sabır gösterilirse iyi işler yapacağına inanıyorum. Sözümün başında da dediğim gibi Beşiktaş’ı kurtaracak olanın öz kaynak düzeni olacağına inanıyorum. O nedenle Rıza Çalımbay’ın Beşiktaş’ta görev almasını memnuniyetle karşılıyorum.

Toroğlu ve Hıncal Uluç’a öfke

Beşiktaş camiasında yazar Hıncal Uluç ve yorumcu Erman Toroğlu’na büyük öfke var. Sakaryaspor maçından sonra yaşanan olaylarla ilgili yorumlar ve konuşmalarda hakaret unsuru bulunduğunu söyleyen siyah-beyazlılar başta Erman Toroğlu olmak üzere yazar Hıncal Uluç’a da tepkilerini çeşitli yollardan dle getiriyorlar.

Beşiktaş taraftar dernekleri e-mail yoluyla Erman Toroğlu ve Hıncal Uluç’u kınarken Beşiktaş TV’de özellikle Erman Toroğlu’nu yaptığı programla adeta yerden yere vurdu.

Öte yandan Beşiktaşlı bazı yöneticiler de eleştirilere katıldı ve Erman Toroğlu ve Hıncal Uluç’u terbiyeye davet etti.

Beşiktaşlılara sağlık sigortası

Beşiktaş kongre üyeleri için Acıbadem Sigorta ile anlaştı. Beşiktaş kulübünden yapılan açıklama şöyle:

“Beşiktaş Sigorta ile Acıbadem Sigorta arasında yapılan çalışma sonrasında Kongre Üyelerimiz için çok uygun imkanlarda sağlık sigortası hazırlanmıştır. Acıbadem Sigorta; BJK Kongre Üyelerine limitsiz sağlık hizmeti ve güvencesi ile çok zengin içeriğe sahip, çok ekonomik bir sağlık sigortası paketi sunuyor;

BJK SAĞLIK SİGORTASI

İnsan sağlığı için limitleri kaldırdık.

BJK SAĞLIK SİGORTASI’nda harcama limiti, yıllık limit, vaka başına limit ve frekans limitleri yok !

Türkiyedeki 1300’e yakın anlaşmalı hastane, poliklinik, tanı merkezi, muayenehane ve eczanelerden hizmet alabilirsiniz!”

Mali kongrede ibra

Beşiktaş’ta Mali Kongre beklendiği gibi gergin ve tartışmalı geçti. Kongrede konuşan Aydoğan Cevahir isimli kongre üyesi, “Borç büyük rakamlara ulaştı. Bu sorumluluğun altına giremem” diyerek önce yönetimi ibra etmeyeceğini açıkladı. İbra edilmeyi bekleyen yöneticilere mahkeme yolunu gösteren ve gerginlik yaratan Cevahir daha sonra bazı isimlerin araya girmesiyle bu düşüncesinden vazgeçti.

Yönetici Akın Çağlar ise “Göreve geldiğimizde borç 18 milyon dolardı. Aynı muhasebe tekniği ile şimdi 48 milyon dolara çıkmıştır” diyerek Hüsnü Güreli’nin hesabını doğruladı. Bunun ardından üyeler, Serdar Bilgili’nin 2. ve 3. yönetimini kapsayan periyodu ibra etti. Son olarak Demirören yönetimine ait 9 aylık dönem de ibra edildi.

GAZETE BEŞİKTAŞ

İSTANBUL

SAYI:94, 9 MART 2005

Karikatüre anlamlı ödül

Beşiktaş Belediyesi Nehar Tüblek Karikatür Yarışması sonuçlandı. Nehar Tüblek anısına Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği’nin birlikte düzenlediği 10. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması sonuçlandı. Yarışmaya, yurt içi ve yurt dışından 260 eser yarışmaya katıldı. Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyon ile ödül kazanan karikatür ve çizerleri duyuruldu. Organizasyonda, Kabataş Lisesi dinletisi ardından Nehar Tüblek ile ilgili film gösterimi gerçekleşti.

260 ödül arasında jürinin verdiği karara göre ödül alan isimler şöyle;

Birincilik Ödülü Ahmet Öztürk Levent, İkincilik Ödülü Hikmet Cerrah, Üçüncülük Ödülü Ali Bulca. Mansiyon ödülleri arasında, Ergül Aktaş, İkinci mansiyon Ali Osman Taş, Üçüncü mansiyon Emrah Arıkan aldı. Beşiktaş Belediyesi Özel Ödülünü ise, Ümit Müfit Dinçay aldı.

Karikatürcüler Özel Ödülünü Muhittin Köroğlu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Özel Ödülü Bülent Karaköse, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü Kamil Yavuz, Kabataşlılar Vakfı Özel Ödülü Oğuz Gürel, Dünya Yayıncılık Özel Ödülünü Enver Malkoç ve Nehar Tüblek Özel Ödülünü ise, Mahmut Akgün aldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, yaptığı konuşmasında Beşiktaş aşıklısı Nehar Tüblek’in Beşiktaş ile yaşamı boyunca iç içe olduğundan söz etti. Karikatür sanatının bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkese ve tüm sanatseverlere teşekkürlerini iletti.