SAYI 82

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:82, 22 EYLÜL 2004

SAYFA 3

Balıkçılar çarşısında tatlı telaş
DİDEM TUTAL

BAŞTARAFI SAYFA 12’ DE: AB’ye giriş yolunda bir dizi tedbirler alan Türkiye’de balıkçı esnafı da yeni kanun ve kurallardan nasibini alacak. Bu konuda Beşik- taş’ın balıkçı esnafından görüş aldık. İşte yapılması gerekenler ve balıkçıların söyledikleri…
YASA ÇIKTI, TEZGAHLAR HAZIR
Balıkçıların, 2005 yılı sonuna kadar tezgahlarını yenilemelere gerekiyor. Su ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğinin yayınlanmasıyla balıkçıların tezgahlarını değiştirme zorunluluğu geldi. Yeni tezgahları İstanbul Umum Pazarcılar Esnafı Odası geliştirdi. Buna göre, balıklar 12 saat soğukta muhafaza edilebilecekler. Tezgahların maliyeti ise, 8 ile 10 milyar arasında değişiyor.
Beşiktaş’ta Balıkçılar Çarşısı esnafına, satışları ve Avrupa Birliği’nin öngördüğü standartlar hakkında neler düşündüklerini sorduk. Esnaf, camekanlı düzene geçilmesinden yana bir sakınca görmüyor. Ancak kimi esnaf, yeni tezgahların pahalı olduğundan şikayet ediyor. Çoğu balıkçının ortak inancı ise, vatandaşın balığa dokunmak istediği… Beşiktaş Çarşı sakinlerine de sorduk, onlar da camekanlı tezgahtan yanalar. Vatandaş, yeni düzen ile hem kokunun ortadan kalkacağını hem hijyenik bir ortamın sağlanacağını söylüyor.
“SATIŞLAR KÖTÜ, TEZGAHLAR PAHALI”
Satışlar şu ara mevsimi olmasına rağmen kötü gidiyor. Okulların açılmasıyla da birlikte vatandaşın alım gücünün düştü. Bu ekonomik koşulların oluşturduğu bir gerçek… Bu yüzden satışlar pek iyi gitmiyor. Aslında balık da biraz pahalı. Camlı tezgahlarda balıkların sunulmasından her hangi bir sakınca yok elbette. Daha değişik de olabilir, mermer soğutma, buz onun üstüne balık gibi. Bu bizim ekmek teknemiz. Böyle bir değişiklik gerçekleşmesi gerekiyorsa biz açıkçası buna masraf olarak bakmıyoruz. Ne gerekiyorsa yapılır.
Serkan Cengiz 26 yaşında. Balıkçı
”AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINA
UYULMALI, BİZDE GEREĞİNİ YAPARIZ”
Daha belli bir şey yok, ama elbette yapılsın. Camekanlı bir tezgahımız olacak ise olsun, niye olmasın ki… Bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Avrupa Birliği’ne girildiğinde bazı standartların değişmesi gerekecektir.
Hürren Karslı 30 yaşında. Balıkçı
Camekanlı tezgahlar olsun. Fark etmez. Yeter ki, alım gücü düşmesin, zarar etmeyelim.
Ferruh – 44 yaşında. Balıkçı.
Karslı, balıkçıların bu tezgahlarda da çalışırken gayet özenli davrandıklarını söylüyor. Şinasi ve Oğuz isimli çalışma arkadaşlarını göstererek onlarında bu konuda, kendisi ile hem fikir olduğunu dile getiriyor ve camlı tezgahın olması gerekiyorsa tezgahlar elbette değişecektir şeklinde konuşuyor.
Camekanlı bir düzen geldiği zaman açıkçası iyi mi olur kötü mü olur bilemiyorum. Gerçekleştiği zaman ancak bunun fayda getirip getirmeyeceğini öğrenebiliriz. Bekleyip göreceğiz.
Necdet Kaşıkoğlu. 50 yaşında. Balıkçı
“VATANDAŞIN ALIŞMASI GÜÇ OLACAK”
Aslında bu şekilde vatandaş, balığı görüyor, bakıyor, taze olup olmadığına bakabiliyor, eline alıyor. Öbür türlü bakamayacak. Bugüne kadar gelen bir balık kültürü var. Ancak bundan sonrasında camekanlı tezgahların gelmesi gerekiyorsa ne yapılması gerekiyorsa yapılır. Fakat düşünceme göre, vatandaşın buna alışması pek kolay olmayacak.
Ergin Demiröz – 40 yaşında. Balıkçı
Bizler tezgahlarımızda gayet titiz ve özenliyizdir. Ancak böyle bir uygulama gerekiyorsa, yapılacaktır.
Rafet Bodur – Balıkçı
Ben balıkçı değilim, bir müşteriyim. Daha güzel olur, hijyenik olur. Kimi insanlar balık tezgahlarındaki balığa dokunmaktan yana. Ama bence dokunmanın bir faydası yok zararı var.
Mustafa Akgüç – 50 yaşında. Vatandaş
Ben balıklara dokunmayı tercih etmiyorum. Camdan bakıp beğendim, alıyorum demeyi isterim. Bunun doğru olduğuna inanıyorum.
Erdem Küçük – 27 yaşında. Vatandaş
Camlı tezgahların olması gayet iyi olur. Kokunun önüne geçilmiş olur, daha temiz olur. Uzun süre dayanır.
Hanife Çağ – 46 yaşında. Vatandaş
Sinekler üşüşüyor, koku oluyor. Balıklar dayanmıyor. Ama böyle bir sistem gerçekleşirse, daha iyi ve temiz olur. Balıklar uzun süre taze kalabilirler.
Cemil Kılıç – 26 yaşında. Vatandaş
Avrupa Birliğine gireceğiz diyoruz, ama bu çok önemli noktalara pek dikkat etmiyoruz. Tezgahlar daha düzenli olabilir. Örneğin, eldiven kullanılabilir. Vatandaşlar alırken de balıklara dokunmaları gerekmiyor.
Mehmet Güzel – 28 yaşında Vatandaş

HABER HATTI

Ortaköy mağduru
Hazal Sümer kazada öldü
ORTAKÖY- İstanbul Ortaköy’de arkadaşının evinde tecavüze uğradığı iddiasıyla adını duyuran ve kamuoyunda “Ortaköy Mağduru” olarak bilinen oryantal Hazal Sümer, geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Kaza, İçerenköy’de meydana geldi. Hazal Sümer’in (37) arkadaşı Bülent Kaplan’ın kullandığı otomobil, aşırı hız ve dikkatsizlik yüzünden kontrolden çıktı. Bariyerlere çarpıp takla atan otomobil, elektrik direğine çarparak durabildi. Feci kazada Sümer ölürken, Özel Acıbadem Hastanesi’ne sevkedilen Bülent Kaplan’ın durumu ciddiyetini koruyor. Geniş çaplı soruşturma sürüyor.
Ulus Pazarı’nda kan döküldü
ULUS- İstanbul sosyetesinin uğrak yerlerinden olan Ulus Pazarı’nda zabıta ile pazarcı arasında çıkan kavgada kan aktı. Denetim yapan Beşiktaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerle “tezgah açmama cezası”na uymayan pazarcı Özcan Bekgöz arasında başlayan tartışma büyüdü. Bekgöz’ün bıçak çektiği zabıta memuru Sedat Avcılar, üzerinde taşıdığı ruhsatlı tabancasını ateşledi. Bekgöz sol bacağından yaralandı, Avcılar ise teslim oldu.

SAYFA 4

Kaçak yapılar yıkılacak

BAŞTARAFI SAYFA 12’DE: Yetkililer şehre sahip çıkmanın bir vatandaşlık borcu olduğunu belirterek her İstanbullunun çevresinde gördüğü kaçak yapıyı bildirmesini istedi.
Boğaz’da kaçak yapı yapıldığında savcılığın devreye girdiğini belirten yetkililer, kaçağın önüne geçileceğini, caydırıcı olduğunun altını çiziyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, boğaz öngörünüm bölgesinde toplam 2846 kaçak yapı bulunuyor. Yıkılma kararının olduğunu söyleyen yetkililer, yıkım planının hazırlanmasını bekliyor. Gecekondusundan villasına kadar kaçak yapı olduğu tespit edilen bina, Büyükşehir Belediye Başkanı’na sunulacak ve karara göre yıkım gerçekleştirilecek. Yetkililer, öncelikle boş olan, çevreye kötü görünüm veren binaları ele alacaklarını söylüyor.

SAĞLIK HATTI

Meme kanseri hakkında bilmek istedikleriniz

Kadınlara
Kötü Haberler
Her dokuz kadından biri yaşam sürecinde meme kanseri oluyor.
Her yıl 45.000 kadın meme kanserinden ölüyor.
Meme kanseri görülme oranı her yıl %1.2 oranında artıyor.
40-55 yaş arası kadınlarda en sık görülen ölüm nedeni: MEME KANSERİ
Kadınlara
İyi Haberler
Yukarıdaki gruba girmemek, meme kanserinden ölmemek sizin elinizde. 1. adım; konumunuzu belirleyin;
1. derece bir akrabanızda meme kanseri hikayesi varsa
12 yaşından erken adet görüp 54 yaş sonrası menopoza girdiyseniz
Hiç doğum yapmamışsanız
İlk doğumunuzu 35 yaş sonrası yapmışsanız
50 yaşın üzerindeyseniz…
Yüksek riskli gruptasınız
Meme kanserinin sadece risk grubunda değil, tüm kadınlarda görülebildiği unutulmamalıdır.
Çözüm
20 yaşının üzerindeki her kadın, ayda 1 kez kendi kendini muayene etmelidir. Bu muayene memeler üzerindeki hormonel etkinin en az olduğu adet kanamasının bitiminden sonraki beş gün içinde yapılmalıdır. Kendi kendine muayeneyi her kadın başlangıçta jinekoloğundan öğrenmelidir. Memelerde asimetri, deride renk değişiklikleri, meme başında çekilmeler, ele gelen modüller ve meme başı akıntıları hekime başvuru nedeni olmalıdır. Bu durumda hemen paniğe kapılmamalı, memenin çok sayıda kanser olmayan İYİ HUYLU nodüler hastalığı olduğu unutulmamalıdır. Yüksek riskli grupta iseniz, yılda bir kez bu muayene deneyimli bir hekim tarafından yapılmalıdır.
Mamografi ve Meme Ultrasonografisi: Meme kanserinin erken tanısında çok önemli bir muayene şeklidir. 40 yaşına gelindiğinde mutlaka ilk tarama mamografisi çekilmelidir. Yüksek risk grubunda ise bu yaş 35 olmalıdır. 50 yaşına kadar senede bie meme ultrasonografisi, iki senede bir de mamografi çektirilmelidir. Yüksek riskli grupta ise, senede bir kez yapılan yapılan mamografik kontroller sizi meme kanserinden koruyacaktır.

SAYFA 9

Varsa yoksa alışveriş

Flo Ayakkabı: Yaz bitti, önce sonbahar, ardından kış. Mevsimler değişince ürünler ve çizgilerde değişiyor…Ve değişik ayakkabılar vitrinlerde yerini almaya başladı. Peşin ödemelerde etiketin yarısına beğendiğiniz ayakkabıyı alabiliyorsunuz. Flo Mağazalarındaki bir başka uygulama da kredi kartı kullanıcıları için… Peşin ödemelerde olduğu gibi kredi kartı kullanıcıları da yüzde 50’ye varan indirimlerden faydalanabiliyor.
Silk& Cashmere: Silk& Cashmere yaz sezonunu inanılmaz indirimlerle sona erdiriyor. Taksit kredi kartı kullanıcıları için kaçırılmaz bir fırsat sunuyor. Taksit kart kullanıcılarına yüzde 50’ye varan indirim, nakit veya tek ödemeye ise yüzde 20 indirim yapıyor.
Ravelli: Ravelli’de indirim devam ediyor. Gömleklerden birbirinden değişik renklerdeki pantolonlara, tişörtlere kadar bir çok seçenek sizler için çok uygun fiyatlarda. Yüzde 60’a kadar varan bu indirim kampanyasından yararlanmak için yolunuzu Ravelli’ye çevirin.
Daniel Hechter: Kış mevsimi yaklaşırken indirim kampanyasında olan bir diğer marka ise, Daniel Hechter. Ünlü Fransız markası, çeşitli avantajlar sunarken yüzde 50’ye varan indirimler ile alış – veriş severleri bekliyor.
DKNY: DKNY sezona iddialı başlıyor. Kadınların daha çekici görünmeleri için çeşitli renk ve modellerdeki giysiler vitrinlerde yerini almaya başladı. Hem çekici hem de rahat olmak isteyenler için özel bir koleksiyon hazırlayan DKNY’de ağırlık olarak renkler koyu ve siyah.
Schwarzkopf Professionals: Giyim ve makyaj modasının ayrılmaz parçası saç tasarımı konusunda önde gelen isimlerden Schwarzkopf, 2004-2005 Kış Koleksiyonu’nu tanıttı. Kaküllerin ve androjen kesimlerin hakim olduğu yeni saç tasarımları bu yıl oldukça tutulacak gibi. Artık bir denemekte fayda var.
Polo Ralph Lauren: Mavinin sakinleştirici etkisini de düşünerek erkeklerin kullanması gereken parfüm bu. Salatalık, mandalina, fesleğen ve kadifemsi yosun gibi bitki ve baharatlardan oluşan kokusuyla her erkeğe bir erkeksilik ve seksilik katan parfam bu yaz günlerinin en ideal parfümlerinden…
Network: Kışları bir örnek giyinmekten hoşlanmayanlardansanız, el işçiliğinin yoğun kullanıldığı bu tasarımlar tam size göre. Yüzde 100 kaşmir, yüzde 100 ipek ve yün karışımlı özel kumaşları kullanarak sınırlı sayıda üretilen ürünlere bir göz atın.
Tommy: Spor konseptinden kopmadan geleneksel işçi kıyafetlerini günümüz modasına uyarlayan Tommy, beş cepli denim pantolonları blazerlerle kombine ederek erkek modasına yön veriyor. Tommy kızları ise ince tüvidler, şapka ve eldivenlerle bu kışın en ışıltılı kadınları olacak.
Lacoste: Kadınlar için denim mini etekler, derin ‘V’ yakalı baklava desenli kazaklar, vücudu saran gömlekler altına giyilen kargo pantolonlarla ayakkabı ve çantalar bu sezonun vazgeçilmezleri. Erkekler düşük belli pantolonları, poplin gömlekleriyle bu kış her zamankinden daha şık olacaklar.
Tod’s: Kıyafetinize uygun aksesuar bulmakta zorlanıyorsanız, mutlaka Tod’s’ a uğrayın. Loaferlardan yüksek topuklulara uzanan koleksiyonuyla Tod’s ayakkabı seçimini kabus olmaktan çıkıyor. Çantalarda ise el işçiliği ön planda, istediğiniz büyüklük ve renkte çanta bulmanız mümkün. Kürk ve krokodil de, bu sezon ürünlerinin vazgeçilmez materyallerinden.
Le Cog Sportif: Metalik renklerin tüm ışıltısını yansıtan yeni ayakkabısıyla bu kışın gözdesi olacak. Gümüş grisi, altın sarısı ve mor renk alternatifleri bulunan LCS Flash Metal, üst düzeyindeki uyumlu dikişleri ve ayağı rahatsız etmeyen cırtlı bantlarıyla çarpıcı ayrıntılar sunuyor. Siz de bu rahat ve şık ayakkabılara sahip olarak kışa iddialı bir başlangıç yapın.
Stefanel: Siyahı transparan detaylarla işleyerek oluşturduğu tasarımların yanı sıra militer etkileri de görmek mümkün. Vücuda oturan ceketler ile vazgeçilmez trikoları da kadife etekler ve streç pantolonlarla kombine edebilirsiniz. Şıklığınızı tamamlamak için çizmeden çantaya tüm ihtiyaçlarınız için geniş aksesuar koleksiyonuna göz atabilirsiniz.
Cascabe: 20 yıldır erkeğe kaliteyi giydiren Cascabe markası, bu yıl inanılmaz çekici fırsatlar sunuyor. Erkek koleksiyonunda, takım elbisede nakit ödemelerde yüzde 25, kredi kartında 6 taksit fırsatı kaçırılmaz. Birbirinden değişik renk ve modellerdeki gömlek, pantolonlar, ceketler Beşiktaş Cascabe mağazasının vitrinlerinde görücüye çıktı, bile. Triko’da Sabri Özel imzasını taşıyan bir çok ürün, uygun fiyatlarda. Takım elbise: 195 milyon TL, Gömlek: 39milyon 500 bin lira, Ceket: 160 milyon TL. Ayakkabılar ise, 125 milyon TL’den satışa sunuluyor.
Siz en iyisi, iyice bir dolaşın sonra da karar verin.

Barbie ‘Wonder Fairy’ Serisi Sihirli Perileriyle
Gizemli Dünyalara Yolculuk!..

Yıllardır birçok karakterde karşımıza çıkan Barbie bebekleri, bu defa birbirinden büyüleyici peri kızları olarak geliyor. ‘Wonder Fairy’ serisi; yeşil kostümlü Barbie, mor kostümlü Kayla ve turuncu kostümlü Christie isimli üç muhteşem peri kızından oluşuyor. Uzun güzel saçları, çok şık bir giysiye dönüşen peri kanatları ve vücutlarında özel süslemeleri olan ‘Wonder Fairy’ bebekleri, küçük hanımların yaratıcılığını geliştirirken onları eğlenceli bir yolculuğa da çıkarıyor. ‘Wonder Fairy Barbie’ serisinin içinde, peri kızları ile masal dünyasına yolculukta rehberlik edecek üç küçük sevimli peri bulunuyor. 3 yaş ve üstüne hitap eden ‘Wonder Fairy’ serisi küçük kızlara masal dünyasının büyülü kapısını aralayarak eğlenceli dakikalar yaşatacak.

OTOMOBİL

Peugeot 407 yola çıktı
Peugeot yine atakta… Peugeot 406’nın yerini alan yeni 407, Fransız üreticinin 206 ile başlattığı yeni tasarım anlayışının son ürünü olarak göze çarpıyor. Kalite, dinamizm ve tasarımda iddialı olan yeni Peugeot 407, sınıfının referans aracı olmayı planlıyor. D sınıfında rekabet eden 407, bu sınıfta bir çok yeniliği standart olarak sunuyor. Türkiye’de de satışına başlanan Peugeot 407’nin 2 lt, 2.2 lt, 3 litre olmak üzere 3 versiyonu bulunuyor.

BAR/CAFE

Hünkar Restaurant/ETİLER
Hünkar diğer samtlerdeki başarısını Etiler’de de devam ettiri-yor. Hünkar’daki yemeklerin lezzeti, kaliteli servis, güleryüzlü davranışlar kısa sürede sıcaklık yaratıyor.
Etiler Hünkar en önemli özelliği ise Osmanlı mutfağının lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz bölgedeki tek seçenek. Hünkarbeğendi, hamsili pilav, imam bayıldı mönünün gözdeleri.
Tel: 0212 287 84 70

TEKNOLOJİ

Bu yazıcı çok cimri
Teknolojinin hızına yetişilemiyor. Baskılı iletişim firması Oki, en son mono ve renkli yazıcılarını tanıttı. Yeni C5200 ve C5400 renkli ve mono yazıcılar, Oki’nin ilgi gören C5000 serisinin başarısı üzerine ortaya çıktı. Yerini aldığı C5100 ve C5300 modellerinden çok daha hızlı yapılandırılan yeni yazıcılar çok daha sessiz ve çok daha düşük işletim maliyeti ile dikkat çekiyor. ‘Ask Oki’ fonksiyonuyla da doğrudan son kullanıcı desteği sağlıyor.

SAYFA 10

SİNEMALAR

Anaconda 2
Olaylar Borneo ormanında geçer. Bu ormanda gençlik iksiri üreten “kan orkidesi” adlı olağanüstü kırmızı ve nadide bir orkide bulunmaktadır. Ateşli bir bilim adamı grubu orkideyi bulmak üzere tehlikelerle dolu bir serüvene dalarlar. Ne var ki, kendilerini bu hazineye ulaşmanın önemli bir engel, katil bir avcı vardır .
Oyuncular: Johnny Messner, Kadee Strickland

İbrahim Bey
Ömer Şerif’e 2003 Venedik Film Festivali Onur Ödülü ve 2004 Cesar En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandıran, son yıllarda hem romanları hem de oyunları ile Fransa’nın dünyadaki en popüler yazarlarından Eric-Emmanuel Schmitt’in 2001 Fransız Akademisi Büyük Ödülünü kazanmış çok satan romanından uyarlandı.
Oyuncular:
Ömer Şerif

Kırmızı Işıklar
Paris, yaz mevsimi, bir hafta sonu. Antoine neşe içinde karısı Hélène’le buluşmayı beklemektedir, birlikte Fransa’nın güneyinde bir tatil kampındaki çocuklarını almaya gideceklerdir. Karısı gecikir, o da onu beklerken bir şeyler içer. Arabada sıcaktan ve trafikten bunalan Antoine, otobandan ayrılmaya karar verir ve yine bir barda durur. Alkolün etkisiyle, giderek daha tehlikeli biçimde araba kullanmaya başlar. Bu arada polis de firari bir suçlunun peşindedir.
Oyuncular:
Jean-Pierre Darroussin
Carole Bouquet

Stursky&Hutch
David Starsky hayatını Bay City sokaklarının huzurunu sağlamaya adamış bir polis dedektifidir. İşine manyaklık derecesinde bağlıdır. Bir zamanlar annesinin de Bay City’nin en iyi polislerinden birisi olması nedeniyle kendisini en iyi olmak zorunda hisseder. Ancak annesinin tüm kariyeri boyunca hep aynı partnerle çalışmış olmasına karşılık Starsky gömlek değiştirir gibi ortak değiştirmektedir.
Oyuncular:
Ben Stiller,
Owen Wilson

BEŞİKTAŞ GAZETESİ

SAYI:82, 22 EYLÜL 2004

SAYFA 5

Gol sesi çıkmadı

BEŞİKTAŞ: 0 – GALATASARAY: 0

HAKEMLER: Mustafa Çulcu xx, Bahattin Duran xxx, Baki Tuncay Akkın xxx

BEŞİKTAŞ: Murat xx – Ali Güneş xx, İbrahim Toraman xx, Ronaldo xx, İbrahim Üzülmez xx, Okan xx (Dk. 80 Ahmed Hassan x), Tayfun xxx, Ahmet Yıldırım xx, İbrahim Akın xx, Sergen xxx (Dk. 70 Juanfran xx), Carew xx (Dk. 50 Pancu xx)

GALATASARAY: Mondragon xx – Cihan xx, Song xx, Tomas xx, Hakan Ünsal xx, Sabri xx (Dk. 71 Volkan x), Conceiçao xx (Dk. 84 Ayhan ?), Ergün xx (Dk. 90 Arif ?), Hasan xx, Necati xxx, Hakan Şükür xx

SARI KARTLAR: Hasan, Hakan Ünsal, Tomas (Galatasaray), Okan (Beşiktaş)

Kartal, 132 gün sonra yenilenmiş stadında Galatasaray ile golsüz berabere kaldı: 0-0. İki takımın da mücadeleci bir futbol ortaya koyduğu maçta Beşiktaş da , Galatasaray da ellerine geçirdikleri az sayıda fırsattan yararlanamadı. Kartal kazansaydı ezeli rekabetteki 100. galibiyeti olacaktı. Yani dalya diyecekti. 58.dakikada Siyah-Beyazlılar’ın yüreklerini ağızlarına getiren penaltı oldu. Ali Güneş ceza sahası içinde çift dalarak Necati’yi düşürdü. Hakem penaltı noktasını gösterdi. Hakan Şükür’ün vuruşunda top Beşiktaş kalesinin yan direğine çarpıp auta gitti. Galatasaray için şanssız, Beşiktaş içinse talihli bir andı. Karşılıklı ataklar gol getirmeyince ezeli rekabette taraflar birer puanla yetinmek zorunda kaldı.

DEMİRÖREN’DEN PLAKET

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, maç öncesi sahaya inerek, taraftarlara yönelik kısa bir konuşma yaptı. Stadın yapımında emeği geçen yönetici İlhan Durusoy’a teşekkür eden Demirören, ‘’Sizlere güvenerek tel örgüleri kaldırdık. İnanıyorum ki burada Beşiktaşlılar’a yakışır bir şekilde maç izleyeceğiz. Sizlerden ricam, centilmenliğinizi her zaman gösterin’’ dedi. Demirören, daha sonra stadın yapımına verdiği desteklerden dolayı İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalattin Cerrah’a birer plaket verdi.

DEL BOSQUE: ‘YOLUMUZ UZUN’

Beşiktaş Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, Galatasaray derbisinin ilk yarısında rakiplerinin, ikinci yarıda ise kendilerinin daha iyi oyun sergilediğini söyledi. Del Bosque, maç sonrası düzenlediği basın toplantısında, sahada çok güzel bir atmosfer olduğunu kaydederek, ‘’Rakibimiz ilk yarıda bizden daha iyiydi. Ancak ikinci yarıda biz iyi oynadık. İkinci yarıda penaltı dışında rakibe pozisyon vermedik ve çok gol pozisyonu ürettik. Ancak galip gelemedik’’ dedi. İspanyol çalıştırıcı, “John Carew’in sakatlığının maç eksikliğinden mi kaynaklandığı’’ sorusuna “Hayır. Maç ya da antrenman eksikliğinden değil. Darbe aldığı için sakatlandı. Ben Norveç’te 90 dakika oynayan futbolcuların hepsini burada oynatamazdım. Fiziki güce dayalı, sert bir maç oynadık. Futbolcularımı her şekilde suçlayabilirsiniz, ama fiziksel mücadele için suçlayamazsınız. Sahada iyi mücadele ettiler’’ yanıtını verdi. Sezonun çok uzun olduğunu anlatan Del Bosque, ‘’Önümüzde uzun bir yol var. Sonuçların ne olacağını şimdiden tahmin edemeyiz. İyi başlayan takımlar kötü sonuçlar alabilir, bizler iyi sonuç alabiliriz. Bunun en güzel örneği geçen sezon yaşandı. Beşiktaş ilk yarıda çok puan farkıyla önde olmasına rağmen şampiyonluğu kaybetti’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Geçen Hafta

Birinci Süper Futbol Ligi’nde 6. hafta mücadelesi de geride kalırken Fenerbahçe, 16 puan ve averajla liderliğe yükseldi. 20 gol atılan ligin bu haftasında Fenerbahçe, sahasında Malatyaspor’u 3 golle geçerken, aldığı 3 puanla puanını 16’ya çıkardı ve bu sezon ilk kez liderliğe yükseldi. İlk haftadan beri liderlik koltuğunda oturan Trabzonspor, sahasında Gaziantepspor ile yaptığı ligin üst sıralarını ilgilendiren zorlu mücadelede gol atmayı başaramayınca golsüz eşitliğe razı oldu. 16 puanlı bordo-mavililer böylece, bu sezon ilk kez puan yitirirken, liderlik koltuğuna da veda etmek zorunda kaldılar. Ligde de puan kayıpsız takım kalmamış oldu. Sezonun ilk derbi mücadelesinde ise ilk kez bu sezon sahası BJK İnönü Stadı’nda oynayan Beşiktaş ile 3. sıradaki Galatasaray, golsüz eşitlikle 1’er puan alınca, Galatasaray haftayı yine 3., Beşiktaş da 12. sırada kapadılar. Ligin son sırasında bulunan Sakaryaspor ise bu sezonki ilk puanını deplasmanda kendisi gibi ligin yeni ekiplerinden Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor karşısında aldı. 4 maçı evsahibi, 1 maçı da deplasman takımlarının kazandığı 6. haftada 4 maç berabere bitti ve bunların 2’sinde gol atılamadı. Gol krallığı yarışmasında, 6 golle Trabzonsporlu Fatih ilk sırada bulunurken, bu futbolcuyu 5 golle takım arkadaşı Gökdeniz ve Fenerbahçeli Van Hooijdonk izliyor. Ligde 6. hafta maçlarında alınan sonuçla şöyle: Diyarbakırspor-Denizlispor (0-1), Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor-Sakaryaspor (1-1), Konyaspor-A. Sebatspor (3-3), Samsunspor-İstanbulspor (2-1), Fenerbahçe-Malatyaspor (3-1), Beşiktaş-Galatasaray (0-0), Ankaragücü-Gençlerbirliği (1-0), Trabzonspor-Gaziantepspor (0-0), Ç. Rizespor-Kayserispor (2-1)
7. Hafta: 24 Eylül Cuma: Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 25 Eylül Cumartesi: Akçaabat Sebatspor-Çaykur Rizespor, Sakaryaspor-Trabzonspor, Kayserispor-Samsunspor, Beşiktaş-Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor, 26 Eylül Pazar: Gaziantepspor-Diyarbakırspor, Denizlispor-Ankaragücü, Malatyaspor-Konyaspor, Galatasaray-İstanbulspor.

Maç öncesi ve sonrası

132 GÜN SONRA: Beşiktaş, Galatasaray ile oynayacağı derbi maçla BJK İnönü Stadı’nda tam 132 gün sonra taraftarıyla buluştu.BJK İnönü Stadı’ndaki yenileme çalışmaları nedeniyle evinde oynaması gereken 2 maçı deplasmanlarda yapan siyah-beyazlılar, Galatasaray derbisi ile 132 gün süren hasretine de son vermiş oldu. Beşiktaş, BJK İnönü Stadı’ndaki son maçını geçen sezonun 33. haftasında 9 Mayıs 2004’te Akçaabat Sebatspor’a karşı oynamıştı. BJK İnönü Stadı yeni haliyle numaralı tribün 5 bin 237, kapalı tribün 5 bin 881, eski açık tribün 7 bin 962 ve yeni açık tribün de 13 bin 65 kapasiteye ulaştı. Ayrıca stadın zemini de yenilendi. Yapılan yeniliklerle tribünler saha zeminine yaklaştırılırken, basın tribünü de protokol tribününün yanındaki eski yerine alındı. Kapalı tribündeki basın tribünü bölümü de kaldırılarak, taraftarlara açıldı.
FORMALARIYLA GELDİLER: Beşiktaşlı taraftarlar, sabahın erken saatlerindeni itibaren giydikleri siyah-beyazlı formalarla Beşiktaş’a ve BJK İnönü Stadı’na gelirken, yaptıkları tezarühatlar ve şarkılarla Beşiktaş’ı adeta panayır yerine çevirdi. Tam 132 gündür takımlarına hasret kalan siyah-beyazlı taraftarlar, maça büyük ilgi gösterirken, karaborsacılar da günü boş geçirmedi. Stat çevresinde konuşlanan karaborsacılar, yüksek fiyatlarla bilet bulamayan taraftarlara bilet satmaya çalıştı.
BJK TV YAYINDA: Derbi maçla birlikte BJK TV de yayına başladı. Stüdyoları BJK İnönü Stadı’nda bulunan ve basın sözcüsü Reha Muhtar’ın yönetiminde, deneyimli bir ekip tarafından oluşturulan BJK TV, ilk test yayınını gerçekleştirdi. BJK TV, saat 18.00’den itibaren yenilenen İnönü Stadı’dan açılış gösterilerini yayınladı. BJK TV, Türksat 2A uydusu üzerinden digital olarak ve kablo şebekesinde bazı illerde izlenebilecek. BJK TV’nin, yayınlarını 4.5 milyon haneye ulaştıracağı bildirildi.
PAF Ligi’nde Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçı sarı-kırmızılılar 3-2 kazandı. Haftaya averajla lider giren Galatasaray, Fulya Tesisleri’nde oynanan ve oldukça çekişmeli geçen maçta ezeli rakibini yenmeyi başardı.
MEDYA ORDUSU: Sezonun ilk derbi maçında BJK İnönü Stadı’nda adeta bir medya ordusu görev yaptı. Karşılaşmada 175’i basın tribünü, 70’i de foto muhabiri olmak üzere toplam 245 gazeteci görev aldı.
Beşiktaş Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, Galatasaray derbisinde forvette Carew ile Sergen’i oynattı. FK Bodo Glimt ile yapılan UEFA Kupası 1. tur ilk maçında Carew ve Sergen’i yedek soyundurup, forvette İbrahim Akın ile Pancu ikilisine şans veren Del Bosque, derbi maçta Pancu’yu yedek soyundururken, İbrahim Akın’ı sol kanada çekti. Sağ kanatta Ahmed Hassan’ın yerine Okan Buruk’u oynatan İspanyol çalıştırıcı, savunmada da Çağdaş’ın yerine İbrahim Toraman’a forma verip, Juan Fran’ı da yedekler arasında bıraktı.
Beşiktaş’ın sezon başında FC Inter’den transfer ettiği Okan Buruk, ilk kez eski takımı Galatasaray’a karşı forma giydi.
DEVLET ERKANI: Beşiktaş-Galatasaray derbisine taraftarların yanısıra parlamenterler ve bakanlar da ilgi gösterdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Yurttaş Partisi Başkanı Sadettin Tantan, karşılaşmayı protokol tribününden izledi. Arınç, karşılaşmayı Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’in yanında izlerken, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın maça gelmedi.
Murat, Ali Güneş, İbrahim Toraman, İbrahim Akın, Carew ve Tayfun Korkut, ilk kez Beşiktaş formasıyla Galatasaray’a karşı oynadı. Galatasaray’da ise Song, Conceicao ve Tomas, sarı-kırmızılı formayla Beşiktaş’a karşı ilk kez görev yaptı.
Beşiktaş Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, Türkiye’deki ilk derbi maçına çıktı.
İLHAN MANSIZ TRİBÜNDE: Beşiktaş’ın eski futbolcusu İlhan Mansız da Beşiktaş-Galatasaray derbisini izleyenler arasındaydı. Kapalı tribünün üstündeki locada Tümer ve Tayfur’un eşiyle birlikte oturan İlhan Mansız’a taraftarlar büyük sevgi gösterisinde bulundu. İlhan, dakikalarca ‘’İlhan Mansız’’ diye tempo tutan taraftarlara el sallayarak karşılık verdi.
FAİR-PLAY: Dünya Fair-Play Günü nedeniyle 2 takım oyuncuları sahaya birlikte çıkıp ‘’Spor sevgi, kardeşlik ve barıştır. Fair-play sportmence yarıştır’’ yazılı pankart taşıdı. İki takımın kaptanları Sergen Yalçın ve Hakan Şükür, maç öncesi stat hoparlörlerinden taraftarlara centilmenlik çağrısında bulundu.
TARAFTARDAN TEŞEKKÜR: Beşiktaşlı taraftarlar maç öncesi yaptıkları ‘’Stadı beğendik çok teşekkür ederiz’’ tezahüratıyla yönetim kurulu ve başkan Yıldırım Demirören’e teşekkür etti.

SAYFA 6

Cordoba 1 ay yok

Bodo maçının başında sakatlanan Beşiktaş’ın Kolombiyalı kalecisi Cordoba’nın sol topuk tendonunda yırtık olduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre Kolombiyalı file bekçisi 3 veya 5 hafta eldiven giyemeyecek. M-R’ı çekilen Cordoba’nın sol topuk tendonunda yırtık olduğu öğrenildi. BJK Kulüp doktoru Yalçın Yavuzer “Ameliyat söz konusu değil, ama tedavisi 3 ile 5 hafta kadar sürebilir. Birkaç günde ayağının üstüne basamayacak” şeklinde konuştu.

Beşiktaş:5-Galatasaray:0

Bayanlar Voleybol Ligi’ne hazırlanan Beşiktaş’ın kızları, Galatasaray ile oynadığı maçı rahat kazandı. 3-0’dan sonra karşılaşma 2 set daha uzatıldı ve Kartal salondan 5-0 galip ayrıldı. Beşiktaş’ın erkek takımı ise hazırlık maçında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 3-2 yenildi.

Hazırlık maçları bitti

Beşiktaş bayan Basketbol Takımı, son hazırlık maçında Erdemirspor’a 74-75 mağlup oldu. Ünye Atatürk Spor Salonu’ndaki turnuvada toplam 6 maç yapıldı. Bayan basketbolcular 3 maçtan galip ayrılırken diğer üç maçı da kaybetti. Katıldığı son turnuvayı dördüncü olarak bitirdi.

BAŞKANLAR BULUŞTU

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, 2 büyük kulübün başkanını Beşiktaş’ta bir araya getirdi. Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, Feriye Restaurant’ta dostluk yemeği yedi. Kulüp başkanları her zaman yaptıkları gibi yine fair-play çağrısında bulundular. DİDEM TUTAL

SAYFA 7

30 Eylül’de İnönü’deyiz

Haydi Beşiktaşlılar 30 Eylül’de Karakartal’ı desteklemek üzere BJK İnönü Stadyumu’na. Norveç’te yapılan maçta rakibi ile 1-1 berabere kalan Kartal, 30 Eylül’de Bodo Glimt’i geçmek için İnönü’de sahaya çıkacak. Beşiktaş taraftarı Karakartal’ın İnönü’de Norveç ekibini kesin yeneceklerine inandıklarını belirterek, İnönü Stadı’nı ağzına kadar dolduracaklarını söylediler.
İlk maç Norveç’te oynanmış ve şöyle gelişmişti: Bodo’nun Aspmyra Stadı’nda oynanan ve Rus hakem Nikolay Ivanov’un yönettiği karşılaşmaya Beşiktaş, Siyah formasıyla çıktı. Soğuk ve yağışlı bir havada oynanan mücadeleyi, Beşiktaş’la birlikte Norveç’e giden Başkan Yıldırım Demirören ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Bodo’da yaşayan bir grup Türk de izleyerek, Kartal’a destek verdi. Mücadelenin 3. dakikasında ayağında çekme meydana gelen Oscar Cordoba, yerini Murat Şahin’e bıraktı. Mücadelenin 20. dakikasında Runar Berg, takımına 1-0’lık üstünlüğü getiren golü kaydederken, bu ilk yarının da sonucu oldu. İkinci yarıda oyuna ağırlığını koyan Beşiktaş, rakibin katı savunmasını aşmakta zorlanırken, 86. dakikada İbrahim Akın’ın ortasıyla ceza sahasında buluşan Ahmed Hassan, topa bekletmeden vurarak Bodo Glimt’in kilidini açtı. Mısırlı oyuncunun golüyle Norveç’te 1-1’lik eşitliği yakalayan siyah-beyazlı ekip, ikinci maç için avantaj elde etti.

Dernekler toplandı

Yurtiçi ve yurtdışındaki tüm Beşiktaş derneklerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri geçtiğimiz hafta içinde Çilekli tesislerinde, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ile bir araya geldi. Toplantıda Beşiktaş Yönetim Kurulu üyesi ve dernekler sorumlusu Hakan Kalkavan da hazır bulundu.

Basket de ikinci oldular

İki ay önce hayata gözlerini yuman Beşiktaş’ın eski basketbolcusu Abdullah İnce anısına düzenlenen basketbol turnuvasında finalde Fenerbahçe’ye 76-74 mağlup olan Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı, turnuvada 2.’liği elde etti.

İSTANBUL

ŞEHİR ELDEN GİDİYOR

İstanbul’un boğaz öngörünüm bölgesindeki kaçak yapıların yıkılması için gerekli hazırlıklara başlandı. Boğaz’da tam olarak 2846 kaçak yapı olduğu tespit edildi. Kaçak yapılar için ise, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde yıkım kararı bulunuyor. Yıkım planı hazırlandıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunulacağını söyleyen yetkililer, çok geçmeden yıkımların başlayacağını belirtiyorlar. Boğaz öngörünüm konumuna giren yerler en yalın tanımlama ile Avrupa ve Asya yakasında 31 km’lik sahil şeridi olarak ifade edilebilir. Bölge 5 kısma ayrılarak incelemeye alınacak. SAYFA 4’TE

AB telaşı

2005 yılı sonuna dek balıkçı tezgahlarının Avrupa Birliği’nin öngördüğü standartlara getirileceği belirtiliyor. Balıkçılar Çarşısındaki esnaf, camekanlı tezgah düzenine olumlu bakıyor ancak şu ana kadar ki satışlardan memnun değil. Balıkçılar, mevsimi olmasına rağmen vatandaşın alım gücü düşük, diye yakınıyor. SAYFA 3’TE

Ambulans gemi geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gücünü artırmak için 100 milyon Euro’luk Fransız kredisiyle, aralarında kurtarma helikopteri, yangın söndürme ve ambulans gemisinin de bulunduğu acil müdahale araçları alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ile Fransız İçişleri Bakanlığı şirketi olan SOFREMİ arasında 100 milyon Euro’luk krediye ilişkin görüşmeler sonuçlandı.

İşsizliğe çözüm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mesleki eğitimden geçireceği gençlerin işe alınması için ilginç bir formül üretti. Büyükşehir mesleki kurslarda başarılı olanların 1 yıl süreyle sigorta primleri ve vergi kesintilerini karşılayacak. İlk olarak bin kişilik pilot çalışma ile başlayacak kursların maliyeti yıllık 4 trilyon lirayı bulacak. Bu yıl başlaması planlanan proje için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalandı.

Elektriğe zam yok

Hükümetin faiz dışı fazla hedefini tutturmak için elektrik ve doğalgaza zam yapılacağı haberleri gündeme bomba gibi düştü.
Enerji Bakanı Hilmi Güler yaptığı açıklamada elektrik fiyatlarına yıl sonuna kadar zam yapılmayacağını belirtti.
Bakan doğalgaz fiyatlarında yeni bir düzenlemeye gidileceğinin sinyallerini de verdi.