SAYI 81

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:81, 15 EYLÜL 2004

SAYFA 3

Kanı ver, hediyeni al

Kızılay Kan Merkezi, vatandaşları kan vermeye teşvik etmek ve kan bağışlarını artırmak için yeni bir uygulama başlattı. Beşiktaş meydanı gibi büyük meydanlarda kan verme istasyonları kuran Kızılay, bütün bir sene boyunca çalışmalarını yürütecek. Kızılay, kan bağışlarında yürüttüğü yeni uygulamada, bağış yapan herkese çeşitli hediyeler de sunuyor. ‘Kan ver, hediyeni götür’ adıyla başlatılan kampanya kapsamında kan bağışında bulunan vatandaşlar, çay ve şekerden tutun çocuklu bağışçılar için okul kırtasiye seti dahi hediye ediliyor.
Kan vermek için yapmanız gereken ise, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy gibi İstanbul’un büyük meydanlarına kurulan kan verme istasyonlarına gelip bağışta bulunmak. Beşiktaş Motor İskelesi’nin karşısında kurulan istasyonda görevli sağlık memurları, kan bağışında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekiyorlar. Öncelikle kan verecek olan kişinin kan bağışı yapacak kadar kendini iyi hissedip hissetmediği önemlilik teşkil ediyor. Son 2 – 3 ay içinde bağış yapıp yapmadığı da önemli olan maddeler arasında. Kan verecek olanlar, sağlık görevlilerince çeşitli sorulardan geçtikten sonra kan verebiliyorlar. Sorulardan bazıları şöyle; Kalp, Karaciğer, Böbrek, Şeker hastası veya herhangi bir hastalığınız olup olmadığı ve tedavi görüp görmediğiniz, ilaç kullanıp kullanmadığınız, son 24 saat içinde alkol alıp almadığınız, kuduz aşısı olup olmadığınız, AIDS şüpheniz olup olmadığı gibi sorular doldurulması gereken listede bulunuyor.
Kan bağışında bulunamayacağınız durumlar ise şöyle sıralanıyor:
‘İlk kan bağışı ise ve yaşınız 18’den küçük ve 60’tan büyükse, dövme yaptırdıysanız, akupuntur ve benzeri bir tedavi gördüyseniz, kilo 50 kg veya altındaysa ve alkollü iseniz. Bununla birlikte son üç gün içinde aspirin veya benzeri bir ilaç alındıysa, diş çektirildi veya diş tedavisi görüldüyse, son bir yıl içinde frengi tedavisi görüldüyse. Son iki ay içinde sahipsiz hayvanlar tarafından ısırılma söz konusu olduysa, son bir yıl içinde doğum yaptıysaveya gebe kalındıysa, bir yıl içinde kulak deldiren veya delici metal takanlar, kuduz aşısı olanlar ve son üç yıl içinde tropikal ülkelerde bulunanların” kan bağışları kabul edilmiyor.
Yaz aylarında kan stoklarının azaldığını ve bu kampanyalarla yeniden stoklarını doldurduklarını söyleyen Kızılay Kan Merkezi Müdürlüğü, vatandaşların çok daha rahat koşullar altında, bulundukları yerlere en yakın meydandaki istasyonda kan verebilmesi için kurulduğunu belirtiyor.

Balık ekmek tarih oldu!..
DİDEM TUTAL

BEBEK- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çevre ve görüntü kirliliği nedeniyle Eminönü’ndeki balık ekmek teknelerini kaldırma kararı almıştı. Uygulama sonrasında, bir son gelişme ile, Bebek’te sahilindeki teknelerde kaldırıldı. Gözler sahil şeridindeki diğer balık ekmek teknelerine çevrilirken uygulamanın nasıl devam edeceği ise, esnafın aklını kurcalıyor.
kentin tarihi dokusunu bozduğu çevre ve görüntü kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Eminönü’nden kaldırılan balıkçı teknelerinin bir benzeri uygulamada Bebek’te yaşandı. Uzun süredir bu gelişmenin ardından gözler Beşiktaş’ta Bebek sahilindeki balık ekmek teknelerine çevrilmişti. Belediye ekipleri geçtiğimiz hafta içinde Bebek’teki tekneleri de kaldırdı. Ruhsatlı çalışmadıkları gerekçe gösterilen esnaf için nasıl bir uygulama getirileceğini bilinmiyor. Bu konuda vatandaşlar değişik düşünüyor. Çoğunluk, sağlık acısından uygulamayı yerinde bulurken, bir kısmıda “restrorantlar pahalı, tekneler ucuzdu” diyor.
Öte yandan vatandaşlar, sahil şeridindeki türeyen otopark değnek çilerine de çözüm bulunması istiyor.

HABER HATTI

Minibüsle otomobil arasında kaldı
BEŞİKTAŞ- Dikkatsizlik minik Ayşe’nin canına mal oldu. Beşiktaş’ta yolcu minibüsü, yeşil ışıkta yolun karşısına geçen babaanne ile 10 yaşındaki torununa çarptı. Sanatçı balık Ayhan’ın da içinde bulunduğu otomobille minibüs arasında kalan 49 yaşındaki Ayşe Kenan ağır yaralandı, torunu Feyza Nur Aslanbaş ise hayatını kaybetti. Gözaltına alınan minibüs şoförü Cevdet Erdemir “Fren boşaldı, minibüsü durduramadım” dedi. Polis ilk kontrolde frenin boşaldığına dair bir ize rastlanmadığını, incelemeden sonra bu iddianın kesinleşeceğini belirtti.
Genç kızı güpegündüz bıçakladılar
ORTAKÖY- G.S isimli 14 yaşındaki kız, evinde bıçaklanmış olarak bulundu. Ortaköy’de evinin balkonundan imdat çığlığı atan 14 yaşındaki kızın, 5 yerinden bıçaklanmış olduğu ortaya çıktı. G.S., polise, eve gelen elektrikçinin kendisine tecavüz etmek istediğini, karşı koyunca bıçakladığını söyledi. Salonda meşrubat içilmiş iki bardak bulundu.
Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldrılan G.S. hastane polisine, kendisini elektrikçi olarak tanıtan bir kişiye kapıyı açtığını belirtip, 20-25 yaşlarındaki bu şahsın zorla eve girerek kendisine tecavüz girişiminde bulunduğunu söyledi. G.S. balkona çıkarak yardım istediğini, bunun üzerine saldırganın kendisini bıçakladığını anlattı. Güvenlik güçleri, olayla ilgili geniş çaplı araştırmaya devam ediyor.
Ölen köpeği için ilan verdi
LEVENT- Zeynep Sezer adı kadın ölen köpeği için ilan vererek, hayvan hakları adına önemli ve ilginç bir adım attı. Yıllar önce İsviçre’den getirttiği Yorkshire Terrier cinsi köpeğiyle 14 yıl birlikte yaşayan Zeynep Sezer, Sonny’nin ölümüyle adeta yıkıldı.
Olay şöyle gelişti. Sonny gece yarısı rahatsızlanınca apar topar Levent’teki Özel Animalia Hayvan Hastanesi’ne kaldırıldı. Üre krizi geçirdiği teşhisi konulan minik köpek, hastanenin edinilen bilgiye göre ancak 17 gün yaşatıldı. Tüm çabalara rağmen küçük Sonny hayatını kaybetti. Teşekkü rve ölüm ilanları veren Zeynep Sezer, “Hastane görevlileri görülmemiş bir sevcgi örneği gösterdi. Köpeğimin başından hiç ayrılmadılar. Bu davranışları beni çok etkiledi. Onlara kendimce teşekkür etmek, hemde Sonny’i anmak istedim” dedi.

CHP 81 yaşında

CHP, 81. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Partililer, CHP’nin kurucusu Atatürk’ün huzuruna çıkarak bağlılıklarını bildirdiler.
CHP’nin 81. kuruluş yıldönümü nedeniyle Genel Sekreter Önder Sav başkanlığındaki partililer Anıtkabir’i ziyaret ettiler. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ankara dışında bulunduğu için Sav’ın başkanlık ettiği heyette, TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, bazı milletvekilleri, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Ankara İl Başkanı Hakkı Suha Okay ve diğer partililer yer aldı.
BEŞİKTAŞ’TA PANEL DÜZENLENDİ
Öte yandan kutlamalar İstanbul’da da devam ediyor. Kutlama çerçevesinde Beşiktaş ilçesi de bir panel düzenledi. Panele Beşiktaş ilçe teşkilatı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, milletvekili Hasan Fehmi Güneş katıldı. Panel, Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nde yapıldı.

Ak Parti’den çağrı

AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği “Finişe 5 Kala Avrupalı Türkiye” toplantısına, toplumun her kesiminden 2 bin kişi davet etti. Toplantının ev sahibi AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu; “AB sürecine yardımı olabilecek herkes katkıda bulunsun, taşın altına elini koysun ve sorumluluğunu yerine getirsin” dedi.
“Finişe 5 kala-Avrupalı Türkiye” adlı toplantıda herkes AB kapısının açılması için bir katkı sağlayacak. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda ki yemekli toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar kurulu üyeleri, milletvekilleri de destek verdi. Toplantıda TÜSİAD, TİM, YASED, İSO, TÜRSAB VE İTO gibi sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra ülkemizi yurt dışında da temsil eden spor adamlarıyla 40’a yakın sanatçı, rektör, dekan ve akademisyen de katkıda bulundu.

SAYFA 4

2007’ye dikkat!..

Yazarımız Prof. Dr. Ahmet Ercan “İstanbul’daki yapılaşma 1970 sonrası depreme dayanıksız gelişerek, önceki yıllardakinin 10 katına çıkmıştır. İstanbul’ daki yapıların %2’si deprem tasarımlıdır. 7.5’luk şiddetli depreme dayanıklı bu yapıların deprem sorunu yoktur İstanbul’daki yapıların % 6’sı mühendislik yapısı olup, betonarme ancak deprem tasarımsızdır. Bu yapılar 6.5’şiddete dayanır. Geri kalan % 92 ise deprem tasarımsız, mühendis elinden çıkmamış yapılardır” diyerek dikkatleri olası depreme çekti. Ercan, “büyüklüğü 7.5, şiddetli bir Kuzey Marmara depremi; İstanbul’daki yapıların %35’ini etkileyecektir.”şeklinde konuştu.
Ve sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir deprem,yapıların %4 ünü göçertecek,%7.1’ini ağır yaralayacak kişilerin %0.8’ini öldürecektir.”
Yazarımız Prof. Dr. Ahmet Ercan yapılması gerekenleri de şöyle özetledi: “En basit anlatımla, bazı mahallelerin kesinlikle en çok 5 katlı toplu konutlara dönüştürülmesi gerekir. Kent 3’te birlik alana sığıştırılmalı, böylelikle sağlam, yepyeni ve de ekonomisi gelişmiş bir İstanbul doğacaktır. 2007’de deprem saati çalışmaya başlamadan bu işi bitirmek zorundayız. Yoksa deprem büyüklüğü benim beklediğim gibi 6.4’ü geçmesin. Tüm burada anlatılanlar yalnızca 35 saniye içinde olup bitecek. 35 saniyede ölecek kişi ve göçeçek yapı sayısı son yüzyılda yitirilene denk olacaktır. Ayağımızı denk alalım. Bu işin şakası yok, geri dönüşü de….”

Levent Kültür Merkezi, Türsak ve Cafe…

Levent Kültür Merkezi Sinema Türsak, cafesiyle sizlere özel menülerden öğle yemeklerine, aperatif yiyeceklerden, çeşitli içeceklere kadar, sinema öncesi eşsiz bir keyf yaşatıyor.
Haberleri takip için, Cafe Colombiya, müşterilerine istenildiği takdirde gazete ve dergide getirebiliyor. Satranç tutkunları da unutulmamış, Cafe Colombiya’nın hizmetlerinin arasında strateji oyunlarını sevenler için de bir ilk gerçekleştirilmiş oluyor.
Avrupa sinemasının seçkin örneklerini görmediyseniz yolunuzu Levent Kültür Merkezi Sinema Türsak’a çevirin.
Tel: (0212) 325 43 31

Halk Eğitim’de İngilizce öğrenin

Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi yeni döneme hızlı başlıyor. Herkes İngilizce öğrenebilir sloganıyla yola çıkarak başlatılacak
Yabancı dil kursları için kayıtlar Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. Öğrenciler ise, ekim ayında yabancı dil kursiyeri olarak start alacaklar. Yabancı dil kursunun yanı sıra, başa baş giden bir diğer kurs ise Bilgisayar. Ofis programları, bilgisayar muhasebesi öğrenmek isteyenler için de her türlü olanak tanınıyor. Kayıtları başlayan kurslardan bazıları, salon dansları (vals, tango, rumba..), Basketbol, Voleybol, Yüzme, Jimnastik, Yazışma Kuralları, Radyo ve Televizyon Spikerliği Kursu, Halkla İlişkiler, Yağlı boya-Kara Kalem-Sulu Boya Resim, Yabancı Dil.
Tel: (0212) 260 31 30.

SAĞLIK HATTI

Selülit savaşlarında son durum!

Son günlerde medyanın da gündeminden düşmeyen selülit hamınlar için tam bir baş belası durumunda.Selülitten kurtulmak için onlarca yöntemden bahsedilmekte,
Acaba hangisi doğru ve
daha etkili?
Selülit derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üst bölümünde pütür pütür görüntü bırakan bir hastalıktır. Kadınların korkulu rüyası olan ve bir güzellik kusuru olarak kabul edilen selülite karşı önlemler alınmalıdır.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kadınların östrojen hormonu miktarındaki artışın selüliti çoğalttığını ortaya koyuyor. Cilt ve vücut sağlığı için gerekli olan bir takım hormonlar ve kimyasal maddelerin miktarındaki değişiklikten dolayı hücre aralığında normalin üstünde su birikmeye başlar. Bu birikme aşırı boyutlara vardığında cildin görünümünde de bir takım değişiklikler meydana gelir. Dolayısıyla selülit hormonlarla doğrudan etkilidir.
Başlıca 2 tip selülit tarif edilmekte, ilki zayıf bireylerde oluşan ve daha çok kalça ve uyluklarda oluşan formu (jokey pantolonu tarzında),ikincisi ise toplu bireylerde oluşan tüm vücutta özellikle çene altı,kollar karın ve bacaklarda kendini gösteren selülit tipi.
Bu iki tip selülitin sağlık açısından bir zararı olmamakla birlikte estetik acıdan hanımlar için büyük önem arz etmektedir.
Kurtulmanın yolları
Beslenme: Beslenme ne kadar fazla tek yönlü olursa, selülite o kadar çabuk aday olursunuz. Özellikle de fast fooda ve hazır yemeklere karşı olan eğilimimiz dokuları kötü yönde etkiliyor.Hayvansal yağlar, şeker ve tuz da en kötü düşmanlarımız. Bunlar yağ hücrelerini şişiriyorlar, dokularda su yapıyorlar ve vücudun atıklardan temizlenmesini önlüyorlar.
Yanlış beslenme alışkanlıkları selüliti arttırır.Özellikle rafine edilmiş yiyecekler (Çukulata,poğaçalar,beyaz ekmek vb.,) alkollü içecekler ve tuzlu yiyecekler cilt yüzeyinde su tutulumunu artırır.
Bu nedenle yemek listenizde taze, yağsız ve besleyici maddeleri fazla olan yiyecekler bulunmalıdır. Meyve, sebze, kepek, çavdar ürünleri ve baklagiller gibi. Bu besinlerde bir yanda dokuları atık maddelerden temizleyen, öte yanda hücrelere besleyici maddelerin naklini çabuklaştıran fazla miktarda potasyum vardır. Portakal, muz, karpuz, avokado, havuç, şalgam, fasulye, bezelye ve patates fazla miktarda potasyum içerirler.
Fizik Aktivite: Yürüyüş,koşu,aerobik selülitle savaşta baş yardımcılardır.Bazı spor merkezleri ‘Çelik gibi kalçalar vaat ediyor’ Evinize yakın bir spor merkezi araştırın (ekonomik ve hijyenik olsun).
Unutmayın ilk seanslar acılı olabilir.Spor ancak düzenli olarak yapılırsa etkili olur.
Doğal Çözümler: Bitki çayları özellikle de yeşil çay selülit savaşında etkili bir silah olabilir.Yeşil çayı bol tüketin.
Aromaterapi ve bilimsel masajı hayatınızın içine katın.doğal aromatik yağlar selülitlere karşı etkili. Selülitte özellikle de etkili olan insanın kendi yaptığı drenajdır. Bu nedenle kendi kendinize şu masajı yapın
Yüksek topuklar, yanlış yürüme hareketleri, kambur oturma… Bunlar selülite yol açan nedenlerdir. Çünkü bu saydıklarımız toplardamarlarda ve lenf damarlarında kanın geriye doğru akışını olumsuz yönde etkilerler..
Yapay Çözümler: Onlarca antiselülit kremleri arasında hangisi seçsem?
Selülit kremleri selülitleri tam anlamıyla ortadan kaldırmaz,fakat düzenli kullanımla ciltteki etkileri gözle görünür hale gelir.Özellikle kafein içeren kremleri öneriyoruz.
Lenfatik drenaj+Pressoterapi : Bu yöntemler vücudu şekillendirmek için çok ideal. Bu metodda bacaklar sarılır. Hava basıncı ile çalışan bir odaya girilir. Çok dikkatlice yavaş yavaş, hava basıncı azaltılır. Bununla da lenfatik dolaşım ve kan dolaşımı harekete geçer. Tabi burada önemli olan kişiye özel bir programlama yaparak, herkesin ihtiyaçlarına uygun bir tedavi uygulamaktır.
Mezoterapi: 2 veya 4 mm’lik özel iğneler ve bir enjektör yardımıyla cildin orta tabakasına yağ eritici bir karışım enjekte ediliyor. Bu maddeler selülitli bölgeye doğrudan etki yapıp ve vücut tarafından kullanılmayan yağ hücrelerini parçalayarak organizma tarafından tekrar kullanılabilir yağ durumuna getirir.
Ozon terapi: Yağ hücrelerini oksijen ile temizleyerek, yağların yakılmasını amaçlayan bir yöntem. Selülitli bölgeye uygulanan buhar banyosu sayesinde oksijen alt tabakaya kadar ulaşır ve kan dolaşımını hızlandırır.
Lazer terapi: Selülitli bölgeler üzerine uygulanan lazer ile, kan dolaşımı hızlandırılır ve hareketsiz bölgeler harekete geçirilir.
Ultrason: Derinin altına doğru inilerek yağ hücrelerini parçalamayı sağlayan bir yöntem. Sadece selülitli bölgelerde değil küçük yağların tedavisinde de etkili. Bu yöntemle selüliti parçalaması veya depolarını azaltması sağlanır.
Liposuction: 1-2 saatlik lokal anestezi ile uygulanan liposuction’da, belirlenen bölgelerdeki yağlar vakumla ya da şırıngalar yardımıyla çekilir. Liposuction özellikle bölgesel zayıflama ve selülit tedavisinde kullanılır.
Dikkat dikkat!..
Selülitin medyatik oluşu birtakım şarlatan uygulamaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Elektrikli stımülasyon cihazları travma sonrası kasların iyileştirilmesinde gayet etkili iken selülit konusunda yapılmış hiçbir bilimsel çalışma sonucu yoktur. Öyle ise selülitle savaşta bu yöntem out. Paranız cebinizde kalsın.
Özetlersek
Dengeli ve sağlıklı beslenme,düzenli fizik aktivite ile belki dışarıdan alacağınız(uzman ellerde) yardım ile bu medyatik sorundan kurtulabilir. Selülit savaşlarında ‘Galip’ olabilirsiniz.

SAYFA 13

Geç kalanlara fırsat

Bu yıl, yaklaşık 2 milyon 126 bin 238 öğrenci okula başladı. Önlük, forma, ayakkabı alındı. Peki kırtasiye malzemeleri, kitap, kalem veya yeni çantanız hazır mı? Henüz almadıy- sanız, işte size bazı fırsatlar ve ürün çeşitleri…
TOYS’R’US: İstediğiniz ürünler, istediğiniz fiyatlarla… Okul alışverişi için yerli ve yabancı markalardan oluşan geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. En ucuz fiyatı garantileyen Toys’R’Us, aynı ürünü başka bir yerde daha düşük fiyata almanız halinde, bedelinin yüzde 10’u kadar indirim yapıyor. Çantalar 2 milyon 500 bin liradan, 68 parça boya setleri 5 milyon liradan, A5 lise defteri 175 bin liradan, 12’li tam boy kuru boya takımı 650 bin liradan, seloteyp 100 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Ayrıca Nemo ürünlerini de sadece Toys’R’Us’larda bulabiliyorsunuz.
OFFİCI 1: Uygun adres. Okul kırtasiye ihtiyaçlarınızın tümünü uygun fiyatlarla karşılayabileceğiniz bir adres, Office 1 Superstrore. Buradaki KDV hariç satış fiyatları ise şöyle: A5 spiralli defter 890 bin lira, A5 lise defteri 159 bin, 12’li kuru boya 2 milyon 190 bin lire, 8’li kurşun kalem 390 bin lira. Office 1 Superstore, Bonus Card sahiplerine peşin fiyatına 6 taksit olanağı da bulunuyor.
MİGROS: Birbirinden renkli ve bol çeşitli kırtasiye ürünleri çocuklar için… Marketlerde, 50. yılı nedeniyle, 50 milyon liranın üzerindeki alışverişlerde Migros Kart sahiplerine 12 ay taksit seçeneği de sunuluyor. Fiyatlar kilo ile defterde 2 milyon 190 bin, 12’li kurşun kalemde 750 bin, 8’li kırmızı kalemde 990 bin, 12 renk suluboyada 990 bin liradan başlıyor.
DIESEL: 2004 Sonbahar – Kış Koleksiyonunda çocukların hayal güçlerini zorluyor. Gökyüzü maviliğinde birbirinden değişik kıyafetleri bir arada bulmanız mümkün. Diesel yeni koleksiyonuyla adeta çocukların ayaklarını yerden kesiyor. Yaratıcılık dolu kıyafetlerle inanılmaz bir sonbahar kış mevsimi çocukları bekliyor.
B&G: Okullar açılmasıyla birlikte okul alışverişini henüz yapmayanlar için hala fırsat devam ediyor. Çünkü farklı alternatifler sunuyorlar ve pek çok seçenek var.
BARBİEi: Kız çocuklarının çok sevdiği Barbie bebekleri, Twigy markaları ayakkabıların artık üzerinde. Ayakkabılara arma yapılan Barbie bebekleri, kız çocuklarının vazgeçemeyeceği çeşitlerde vitrinleri süslüyor. Barbie ayakkabılarının fiyatları 45 milyon lira ile 75 milyon lira arasında değişiyor.
POLARİS: Okulların açılmasıyla birlikte ebeveynler için bir çok imkanları Polaris’te bulabilirsiniz. Polaris’te okul ayakkabıları 50 – 60 milyon lira arasında değişiyor. Ayakkabı almanız halinde çocuğunuz için hediyeler de düşünülmüş. Sportif bir sırt çantası ayakkabı alan her çocuğa hediye ediliyor. Polaris’te minikler için de imkanlar sınırsız. 30 milyon liradan satışa sunulan kız erkek çocuk ayakkabı alan herkese kalem kutu hediye. Üstelik kalemi, silgisi, etiketler ile birlikte.
BILLOBON: Billabon markası Campus çanta koleksiyonu ile de okulda farklılığı ortaya koymak isteyenler için. Okula giden çocuk ve gençlere hitap eden Campus Koleksiyonu’nde, herkesin zevkine uygun çantalar bir arada. Üstelik uygun fiyatlarda.
DESA: İddialı ürünler vitrinde… Okul sezonunun başlamasıyla birlikte vazgeçilmez aksesuarlardan biri olan çanta, DESA’da çok uygun fiyatlarda. Kaliteli, işlevsel, özgün tasarımlardan oluşan Samsonite Inventure 400 serisi, Desa mağazalarından tüm öğrencileri bekliyor. Üstelik yüzde 30’a varan indirimler ile birlikte sunuluyor. İşte birçok fırsat… Karar yine sizin….

OTOMOBİL

Yeni A6’lar Türkiye’de
Yeni Audi A6, Türkiye’de 56 eurodan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Yeni A6’nın üçü benzinli ve ikisi TDi dizel olmak üzere 5 farklı motor seçeneği bulunuyor. Türkiye pazarında anahtar teslim fiyatları 56 bin 45 euro ile 99 bin 535 euro arasında değişen A6’nın tamamı EU4 emisyon normlarını karşılayan motor seçenekleri şöyle sıralanıyor: 2.0 lt. TDi 140 beygir, 3.0 lt. TDi 225 beygir, 2.4 lt. V6 177 beygir, 3.2 lt. V6 255 beygir ve 4.2 lt. V8 335 beygir. Audi, yeni A6’da 6 vitesli manual, isteğe bağlı olarak 6 vitesli tiptronic veya sürekli değişken multitronic otomatik şanzuman seçeneklerini sunuyor.

BAR/CAFE

Club Crystal/ORTAKÖY
Değişik bir mekan arayanlara… Elektronik müzikle ilgilenenler için biçilmiş kaftan. İstanbul’un en iyi kulüplerinden biri ve en iyi DJ’ler burada çalışıyor. House’dan Techno’ya, Progressive’den Tech House’a uzanan yelpazede Tangun ve Cure-Shot başta olmak üzere Macit, Kiwi, Mouse, Fuchs, Mithatcan, Ozan, G- Point, Agent Orange, Cervus gibi pek çok ünlü DJ’yi dinleyebilirsiniz. Ayrıca, çok şık bir mekan. Kredi kartları geçiyor. Gidin görün. Tel: 0212 261 19 88

TEKNOLOJİ

O dünyanın en hızlısı
Teknolojik ürünlerin hızına yetişilemiyor. Escort Computer, dizüstü bilgisayar ve server ürünlerindeki yenilikleri tanatıyor. Intel D925XCV anakartı ile dünyanın en hızlı bilgisayarı olacak Runner IH 925’i tanıtan Escort computer; dizüstü bilgisayar grubunda Türkiye’nin ilk dothan işlemcili, DVD Dual ve 128 MB Ati ekran ekran kartını bir araya getiren Escort E-Note Xtreme’i de fuarda müşterilerle buluşturuyor. PC ve dizüstü bilgisayar grubunun yanı sıra Escort, ABİT anakartlar ve ekran kartlarını da tanıtıyor.

SAYFA 14

SİNEMALAR

Fahrenheit 9/11
“Fahrenheit 9/11” Akademi ödüllü film yapımcısı Michael Moore’un, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde fırtınalar koparan ve koparmaya devam edecek gibi görünen çarpıcı ve sarsıcı yeni filmi.”Bowling for Columbine” filmiyle aldığı harika eleştiriler ve kazandığı büyük popüler başarıdan sonra, Moore, kendine özgü mizah tarzı ve ısrarcı tutumu ile Bush hükümetinin dış politikası hakkında korkusuz bir araştırmaya girişti.

Kutup çizgisi aşıkları
Yolları henüz çocukken kesişen Ana ve Otto’nun, Madrid’de başlayıp Finlandiya’da son bulan öykülerini anlatıyor. Ana’nın babası bir trafik kazasında öldüğünde, Otto’nun annesiyle babası da ayrılmak üzeredir. İki çocuğun buluşmaları, Ana’nın annesi Olga ile Otto’nun babası Álvaro’yu da biraraya getirir. Anne babaları evlendikten sonra Ana ile Otto’nun inişli çıkışlı ilişkileri başlar.i
Oyuncular:
Najwa Nimri, Fele Martínez

Mavi Yalanlar
Akdeniz’in ortasında cennet gibi bir ada: İbiza. Eğlenmek için yaşayanlar, geçmişlerinden kurtulmaya çalışanlar, yeniden başlamak isteyenler hep burada. Sandro ile kızı, Jorge ile babası ve Angelino ile sevgilisi… Herkes gizli bir hayat sürdürüyor. Herkesin sırları var. Sakladıkça komik duruma düşüyor, hayallerinden uzaklaşıyorlar. Ama sırlar ortaya dökülüyor artık. Güneş tutulmasından sonra ortalık aydınlanıyor. Bu kıpır kıpır, sıcacık adada, kabına sığmayan insanlar, sıradışı aileler kuruyorlar.
Oyuncular:
Diego Abatantuono, Martina Stella

Yeniden Sev Beni
Hayal ve gerçeğin birbirine karıştığı atmosferiyle “Yeniden Sev Beni”, aşkın iki kişilik dünyasının gizli sınırlarını araştırıyor. Alex az sonra bir bara girip Aimee’yi görecek. İlk kez tanışacaklar ya da daha önce tanıştılar ancak farkında değiller. Laf lafı açıcak ikisi birbirine aşık olacak. Alex ve Simone ancak romanlardakine benzer bir şeyler yaşayacaklar. Şehrin başka bir yerinde yaşlı bir yazarsa son romanı üzerine yoğunlaşmış durumda…
Oyuncular:
Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie

SPOR YAZILARI

BEŞİKTAŞ GAZETESİ

SAYI:81, 15 EYLÜL 2004

SAYFA 5

Karakartal sahaya indi

…Ve İnönü stadı hazır… BJK- Galatasaray derbisi ile takımı ve taraftarları kucaklayacak…
Çok kısa bir zamanda bitirilen BJK İnönü Stadının atmosferide mükemmel oldu. Zemin indirilerek, tribünler ile saha arasındaki mesafe 4 metreye kadtar çekilen stadda tezahüratlarda artık daha bir başka yankılanacak.
İnönü’de koltuk kapasitesi yüzde 50 artışla, 32.000’e ulaştı. Kapalıda bulunan basın tribünü, numaralı kısma alındı. Teknolojik yenilikler stada monte edildi. Kapalı trübünün orta bölümündeki localar, tribünlerle saha arasında bulunan tel örgüler kaldırıldı. Stadın giriş ve çıkışlarını rahatlatmak için kapı sayısı da yüzde 100 artırılarak, 36’dan 72’ye çıkartıldı. Soyunma ve hakem odaları hatta duşlar bile yenilendi. SPOR SERVİSİ

Başkan Yıldırım Demirören Divan’da iddialı konuştu:
‘Beşiktaş dünya markası olacak’

Beşiktaş, Divan Kurulu Toplantısı geçtiğimiz hafta içinde yapıldı. BJK Yönetim Kurulu tüm kadro ile toplantıya katıldı. Toplantı fikir alışverişi dışında basına açık olarak gerçekleştirildi ve oldukça sakin bir havada tamamlandı. Oturumu Divan Kurulu Başkanı Şeref Nasır yönetti ve açılış konuşmasını yaptı.
“Beşiktaş’ı dünya markası yapmak için çalışıyoruz” diyen Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, hayata geçirilmesi düşünülen projeler için, Beşiktaşlıları hep birlikte olmaya çağırdı.
Ritz Carlton Oteli Süzer Plaza’da gerçekleştirilen toplantıda, başkanlık seçimine giren Fikret Orman ile biraraya gelen Demirören uzun uzun sohbet etti. Sohbete ikinci başkan Murat Aksu’da katıldı. Sıcak ortam ve birliktelik Beşiktaşlılar tarafından mumnuniyetle karşılandı.
BJK Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören yaptığı konuşmasında dikkatleri dünya markası olma hedefine çekti. Demirören, bu konuda şunları söyledi: “Biz dünya markası olmak için yola çıktık. Önemli olan budur. Yoksa bir futbolcu solda oynamış veya sağda oynamış, bu önemli değil. O hocanın işidir. Bizim ve Beşiktaşlının işi, Beşiktaş’ı nasıl dünya markası yaparızdır. Gelin, arsa alımı için kavga edelim. Fulya projesi için birlikte mücadele verelim. Vergi konusunda uğraşalım. Dünya markası olmamız için bu konularda güç birliği yapmamız gerekli” dedi.

SAYFA 6

Güç birliği yaptılar

Divan Toplantısında yönetim adına konuşan Kenan Öner şunları söyledi:
Öner “Başkanımız Yıldırım Demirören’in bir sözü var; BJK arması olan her branşta Beşiktaş, şampiyon olacaktır, şeklinde. Biz yönetim olarak bunu anlayışı, bu misyonu sürdürüyoruz. Başarı da, yakında gelecektir. Bu güne kadar verilen destek ve güveni boşa çıkartmayız. Maçları İnönü Stadı dışında oynama durumu aleyhimize işledi. Ancak artık İnönü Stadımız hazır ve sahaya çıkıyoruz. Beşiktaş’ın bundan sonra istenilen sonuçlara imza atacağına inancımız tamdır. Elbette, biz sadece futbolda değil, tüm branşlarda ve tesisleşme konusunda da çalışmaları yürütüyoruz. Önemli olan şudur ki, önceden de belirttiğimiz gibi, BJK armasının olduğu her yerde şampiyonluk ve başarı olacaktır” şeklinde konuştu.
HERŞEY
SAYDAM
Toplantıda, Divan Kurulu Başkanı Şeref Nasır, yaptığı konuşmada: “Toplumların benimsedikleri ve ısrarla yaşama geçirmek istedikleri ana ilke saydamlıktır. Beşiktaş, geçtiğimiz dönemlerde ödediği vergileri, futbolcularla yaptığı sözleşme bedellerini, saydamlık ilkesi çerçevesinde açıklayan ilk spor kulübü olmuştur” şeklinde konuşarak saydamlık ilkesinin tüm idari ve mali faaliyetlerinde yaşama geçirilmesinin önemine değindi.
GENÇLERE
SESLENMELİYİZ
Şeref Nasır, Beşiktaş sevgisinin tabana yayılması için genç kuşaklara daha etkin ulaşılabilmesi için sosyal ve kültürel etkinliklerin artırılmasına ve sadece futbol takımının başarılarına bel bağlanmamasını söyledi.
Divan Başkanı Şeref Nasır, yeni yönetimin üç ay içinde gösterdiği çalışmaların, sorunsuz ve uyumlu bir şekilde gerçekleştiğini belirtti.

SAYFA 8

‘5 Sergen çıkartacağız’

Beşiktaş, önümüzdeki sezon için şimdiden futbolcu yatırımı yapıyor. Alt yapıyı güçlendirerek bir yıl içinde, Beşiktaş’a yeni Sergenler kazandırılması hedefleniyor..
Beşiktaş Alt Yapı Komitesi Başkanı Sinan Vardar, önümüzdeki üç yıl içinde yetenekli bir çok yıldız futbolcu yetiştireceklerini ve takıma kazandıracaklarını belirtiyor.
Vardar, alt yapı ile çalışmalar hakkında oldukça iddialı. Bütün dünya kulüplerine bakıldığında alt yapının ne denli önem verildiğine dikkat çeken Vardar sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bütün dünya futbolunda herkes alt yapı der. Uygulamada ise, kulüplerin yanlış yönetilmesiyle orantılı, alt yapıya önem veren takımlar ön plana çıkarken, önem vermeyen takımlar da maalesef borç batağına saplanır. Hangi kulüp alt yapıya ve gençlere önem verir, bu konuda profesyonel yönetimleri iş başına getirirse, başarı da beraberinde gelecektir”
AMAÇ, KUSURSUZ BİR SİSTEM
“Beşiktaş Alt Yapısı, Türkiye’de en mükemmel alt yapı olacak ve kısa zamanda büyük ses getirecek. Türk futbolunda alt yapılar bir gelecektir ama Beşiktaş, ben ve ekibim bu konuda gerçekten iddialıyız. Gençlere güvenmemiz lazım”
Sinan Vardar, alt yapının da yönetilmesinin önemli olduğunu ve önemli kriterlere bağlı olduğunu söylüyor. Yönetimlerine alt yapı gücü diyen Vardar, Beşiktaş’taki bir çok renkli isim yıllarca kulübe bir şeyler vermek isteyen fakat kulüpte bu imkanı bulamayan kişilerden bir Beşiktaş alt yapı gücü oluşturduklarını belirtiyor. Başarılı olmanın temelinde birlik ve beraberlik var diyen Vardar, “Fulya’da kendi içimizde maçlarımızı oynuyoruz. Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal’a, Hasan Bozkurter’e, Asbaşkanımıza, Mehmet Ekşi ve Yemen Ekşi’ye teşekkür ediyoruz” şeklinde sözlerine devam ediyor.
YENİ YILDIZLAR GELİYOR!
“Şu anda oluşturduğumuz bir araştırma ekibimiz var. Bu ekibe ilerleyen günlerde takviyelerimiz de olacak. Biz, Türkiye’yi Almanya’yı ve Avrupa’yı tarayarak önce çok yetenekli futbolcuları bulacağız. Elimizde ham madde olması gerekir ki başarı gelsin. Bunu da bu sene 14 -15 yaş takımımıza 4 – 5 tane Türkiye’de, gerçekten iz bırakacak ileride Beşiktaş’ın Sergen’leri olacak futbolcuları kadromuza aldık. Anlayışımız yarışmacı değil yetiştirici bir hüviyetle sporcu kazandırmak. Düşünün ki, 16 yaşındaki çocuklar ile PAF2 oynuyoruz. Rakiplerimizin bizden 2 – 3 yaş büyük olmasına rağmen, son maçta da burada Gaziantep’e karşı gerçekten büyük bir başarı elde ettik. Önceleri çocuklarımız, birkaç hafta rakip takım ile aralarında yaş farkı nedeniyle bocaladı ancak mükemmel bir futbol ortaya koydu. Maçta kazanan taraf siyah – beyazlı takımdı ve sonuç; 4 – 1 yendik. Şunun da altını çizmek gerekir ki, Gaziantep bugün alt yapısına önem veren önemli bir kulüptür. Bu yüzden elde edilen başarı da bir o kadar önemli”
“BEŞİKTAŞ’IN GELECEĞİNİ
HAZIRLIYORUZ”
Beşiktaş’ın geleceğini hazırladıklarını söyleyen Vardar, 2 – 3 haftadır Del Bosque’den gelen talimatlar ile alt yapıdan bir çok futbolcu denendiğini belirtiyor. Vardar, bir yıl içinde A takımına 3 – 4 tane yeni Sergenler kazandıracağız, şeklinde iddialı konuşuyor.
Alt yapının değerli hocalarından Mehmet Ekşi de, üç yıl içerisinde BEFAM denilen projenin hayata geçirilmesi ile dünya örnekleri teorik olarak ele alınacağını ve sahada pratiğe dönüştürüleceğini söylüyor. Sporcuyu, tek bir antrenörün bilgisine teslim etmeyeceklerini ifade ediyor.

SAYFA 9

İşte bu kadar!

SAKARYASPOR: 1 – BEŞİKTAŞ: 4

HAKEMLER: M.Selçuk Dereli xxx, Mustafa Emre Eyisoy xxx, Muhittin Gürses xxx

SAKARYA: Omar x, Mustafa x, Mesut x, Emre x (Dk. 54 Serdal x), Ragıp xx, Hasan xx (Dk. 71 Burak x), Aydın x (Dk. 61 Murat Özatak x), Gökhan Kök xx, Fatih Şen xx, Gökhan Çalışal xx, Murat Bölükbaşı xx

BEŞİKTAŞ: Cordoba xxx, Ali Güneş xxx, Ronaldo xx, İbrahim Toraman xx (Dk. 46 Çağdaş xx), İbrahim Üzülmez xxx, Okan xxx (Dk. 61 Ahmed Hassan xx), Tayfun xxx, Ahmet Yıldırım xxx, İbrahim Akın xxx, Sergen xxx, Carew xxx (Dk. 81 Pancu xx)

GOLLER: Dk. 30 ve 55 penaltılardan Carew, Dk. 78 Sergen, Dk. 88 İbrahim Akın, Dk. 77 Serdal

SARI KARTLAR: Dk. 13 İbrahim Toraman, Dk. 77 Ali Güneş, (Beşiktaş), Dk. 53 Omar (Sakaryaspor)

Beşiktaş nihayet derin bir Ohh çekti. Siyah-Beyazlılar Sakarya’yı deplasmanda 4-1 yenerek kötü gidişe dur dedi. Ayrıca yeni sezondaki ilk galibiyetini de aldı. Beşiktaş’ın Norveçli golcüsü Carew galibiyetin mimarı oldu. Siyah-Beyazlılar’ı farka götüren goller ise 78’de Sergen, 88’de de İbrahim Akın’dan geldi. Evsahibi Sakaryaspor’un tek golü ise 77’de Serdal’dan geldi.

Geçen Hafta

Birinci Süper Futbol Ligi’nde 2004-2005 sezonunun 5. haftasında da galip gelen Trabzonspor, yenilgisiz ve puan kayıpsız liderliğini sürdürdü. 29 golün atıldığı ligin 5. haftasında lider Trabzonspor, kendisi gibi lige iyi bir başlangıç yapan Denizlispor’u deplasmanda 2-0 yenerken, puanını 15’e çıkardı ve yine zirvede yer aldı. Liderin en yakın takipçilerinden Fenerbahçe, Trabzon deplasmanında Akçaabat Sebatspor’u 4-1’lik skorla geçerken, 13 puanla zirve yarışını sürdürdü. Fenerbahçe’nin ardından 12’şer puanlı takımlardan Galatasaray, evinde Samsunspor’a 3-1, Gaziantepspor da yine sahasında ligin yeni ekiplerinden Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor’a 2-1’lik skorla üstünlük sağladı. Geçen sezon son 6, bu sezon da ilk 4 haftada maç kazanamayan Beşiktaş, 10 haftalık aradan sonra ilk galibiyetini, ligin puanı bulunmayan tek ekibi olan Sakaryaspor karşısında deplasmanda 4-1’lik skorla aldı ve 5 puanla 12. sıraya yükseldi. Bu, siyah-beyazlıların lig tarihindeki 800. galibiyeti oldu. 4 maçı evsahibi, 4 maçı da deplasman takımlarının kazandığı 5. haftada 1 maç berabere bitti. Bu hafta verilen 4 penaltı da golle sonuçlandı. Gol krallığı yarışmasında, 6 golle Trabzonsporlu Fatih Tekke ilk sırada yer alırken, bu futbolcuyu takım arkadaşı Gökdeniz Karadeniz, Fenerbahçeli Van Hooijdonk ve Galatasaraylı Hakan Şükür, 5’er golle izliyor. Ligin 5. haftasında yapılan maçlarda alınan sonuçlar şöyle:
Denizlispor-Trabzonspor (0-2), Gaziantepspor-Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor (2-1) Gençlerbirliği-Diyarbakırspor (2-0), Akçaabat Sebatspor-Fenerbahçe (1-4), Sakaryaspor-Beşiktaş (1-4), Galatasaray-Samsunspor (3-1), Malatyaspor-Ankaragücü (1-0), Kayserispor-Konyaspor (2-2), İstanbulspor-Çaykur Rizespor (0-3)

Maç öncesi ve sonrası

Birinci Süper Ligi’nde yapılan Sakaryaspor-Beşiktaş maçına ilgi büyüktü. Adapazarı Atatürk Stadı’ndaki maça yaklaşık bin 700 Beşiktaş taraftarı geldi. Açık kale arkası tribün Beşiktaşlı taraftarlara ayrıldı.
Alkollü olduğu gerekçesiyle bazı taraftarlar stada alınmadı. Sakaryaspor, maça 50 dakika kala ısınmaya başladı. Beşiktaş ise maça yarım saat kala ısınmaya başladı.
Maçta 737 polis görev aldı. Adana Valiliği’ne atanan Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, seyircilere hitaben bir veda konuşması yaptı. Daha sonra taraftarı selamlayarak Sakaryasporlu futbolcularla vedalaştı.
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Sakaryaspor Kulübü Başkanı Selahattin Aydın ve Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran da maçı izleyenler arasındaydı.
Cordoba 1 numaralı forma giyerken şortunda ise 10 numara yazıyordu. Cordoba daha sonra şortu değiştirdi. Yaptığı açıklamada “bol şortla rahat edemiyorum, onun için giydim” dedi.
CAREW: “İlk penaltı pozisyonu öncesinde top çizgiyi geçmemişti. Penaltı atışlarını hep böyle yapmam. Değiştirmem lazım. Çünkü kaleciler o zaman atışlarımı ezberler.”
KIVANÇ OKTAY: “Bodo maçı ve Galatasaray derbisi öncesinde iyi bir moral oldu. Bundan sonra hep böyle oynayıp kazanacağız. Futbolcuların üzerindeki baskı da gitmiştir. Önemli olan kazanamıyoruz düşüncesinin kaybolmasıdır.”
BOSQUE: Beşiktaş Teknik Direktörü Vicente Del Bosque ise, Sakaryaspor’un oyuna iyi başladığını ifade ederek, ‘’Güçlü bir rakibimiz vardı. Biraz sabırla oyunu kendi lehimize çevirmeyi başardık’’ dedi. Sakaryaspor’un daha önceki maçlarını 1’er farkla yitirdiğini hatırlatan Del Bosque, bugünkü farklı skorun kimseyi yanıltmaması gerektiğini kaydetti. Del Bosque, şöyle konuştu: “En çok memnun olduğum şey oyuncularımın sahadaki kendi pozisyonlarını korumalarıydı. Sergen, orta alanda yararlı oluyor ve güzel şeyler çıkarıyor. Oyuncularım taktik açıdan çok istekliydiler.’’
SERGEN: “İyi bir oyun oldu. Galibiyete ihtiyacımız vardı. İnşallah daha iyi olacağız. Kalecinin hareketi penaltıydı, karar doğru.”
İBRAHİM AKIN: “Gol atmam önemli ama takımın galip gelmesi lazımdı. Bir seri yakalamak istiyoruz. Bu maç başlangıç olacak. Penaltı öncesi top çizgiyi geçmemişti. Hakem de öyle gördü.”

SAYFA 10

Aman, dikkat!

Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu Başkanlığı, spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun kapsamında yer alan hükümlerin göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret ediyor. BJK Divan Kurulu Başkanlığından yapılan bildiriye göre, kanunda yer alan hükümler sırasıyla ifade ediliyor. Buna göre, spor alanlarında ruhsatlı olsa dahi her türlü silah, delici alet ve sis veya ses bombası, maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeler ile taş metal gibi fırlatılabilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek diğer maddeler ile alkollü içecekler ve çevreyi kirletecek nitelikte konfeti ve benzeri cisimler bulundurulamaz ve satılamaz.
YASAKLAR Bununla birlikte yukarıda yer alan madde ve cisimlerin, spor müsabakalarının yapıldığı alanlara ve bu alanlardaki kapalı mekanlara sokulması, saklanması ve bu alanlar içerisinde taşınması veya kullanılması yasak olduğu belirtiliyor. Bildirge şöyle devam ediyor:
CENTİLMENLİK
ÖN PLANDA
Müsabakanın yapılacağı alanda ve yakın çevresindeki yollarda, meydanlarda, caddelerde veya benzeri yerlerde, toplu taşıma araçlarında, umuma açık diğer mekanlarda ferdi veya toplu olarak rakip takım ile taraftarlarını, kulüp başkanı ve yöneticilerini, antrenörünü ve sporcularını, hakemleri ve federasyon yöneticilerini, müsabakada görev yapan kişileri, söz veya hareketler ile aşağılayıcı, tahrik ve taciz edici, kötü söz niteliğinde slogan atması ve çirkin tezahüratta bulunulması yasaktır.
CEZAİ HÜKÜMLER
Müsabakalarının yapıldığı kapalı veya açık alanlara söz konusu maddeleri sokan ve kullanan kişiler için ise çeşitli cezai hükümler yer alıyor. Madde sokanlar, dört ay süreyle spor müsabakasını seyirden men ve yedi yüz elli milyon lira idari para cezası, fiilin tekrarı halinde sekiz ay süreyle spor müsabakalarını seyirden men ve iki milyar beş yüz milyon lira idari para cezası öngörülüyor.
MEN VE PARA
CEZASI VAR
Bu maddeleri kullanan kişilere; altı süreyle müsabakaları seyirden men üç milyar lira idari para cezası veriliyor. Alınacak kararla bu kişilerin, spor alanlarına seyirci ya da başka bir sıfatla girmeleri yasaklanıyor. Bu kişiler, kararın kendilerine yazılı olarak tebliğ edilmesini müteakip spor müsabakalarına giremez. Kanunda, yasaklı olmalarına rağmen müsabakaya girmeleri halinde, faillere bir aydan bir yıla kadar hapis cezası yer alıyor.

SPOR HATTI

Haydi minikler baskete
Beşiktaş Basketbol Okulu Kış Dönemi, 18 Eylül Cumartesi günü çalışmalarına başlıyor.
12 Haziran’a kadar devam edecek olan çalışmalar, her ay ayrı ayrı periyodlar halinde gerçekleştirilecek. Antrenmanlar Süleyman Seba Spor Salonu’nda Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak. Antrenmanların süresinin günde 1 saat 15 dakika olduğu açıklandı. Antrenmanlar, ünlü basketbolcu Ufuk Sarıca yönetiminde ve deneyimli antrenörleri tarafından verilecek.
Tel: (0212) 261 63 19. Fax: (0212) 259 92 33
Adres: Emirhan Cad. Çitlembik Otobüs Durağı yanı, Süleyman Seba Spor Salonu Dikilitaş- Beşiktaş.

Futbolu sevenlere
Altyapı kış dönemi futbol okulları bu hafta sonu başlıyor. 1991-1997 doğumluların kabul edileceği ve eğitimin hafta sonları olacağı duyuruldu. Futbolcu adayları toplam 36 haftadan oluşacak dönem boyunca Fulya Çilekli, Akatlar, Avcılar, Bostancı, Gaziosmanpaşa ve Bağcılar’da ki okullarda deneyimli antrenörler nezaretinde çalışacak. Okullara kayıt ve geniş bilgi için Tel: (0212) 227 90 03

Hentbolun starları
BJK Hentbol takımı bu yıl 9 oyuncu ile takımı takviye etti. Cengiz Hatırnaz, Nevzat Hocaoğlu, Bülent Erkol ve Valeri Pershkov transfer edildi. Caner Tüzmen, Cafer Dalgıç, Hüseyin Pamuk, Emir Halaç, Jamos Becsi sözleşme imzaladı.

Bayanlar set vermedi
BJK Bayan Voleybol Takımı, Şişli Spor Kulübü ile oynadığı hazırlık maçında rakibine set vermedi. Ahmet Fetgeri Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmanın ilk 3 setini kazanarak, rakibine set vermeyen bayanlar , özel maç olması nedeniyle 2 set daha devam eden maçtan 5-0 galip ayrıldı. Beşiktaş setleri; 25-18, 25-18, 25-12, 25-20 ve 25-17’lik skorlarla kazandı. Voleybol Şubesi Teknik Sorumlusu ve Bayan Takımı Antrenörü Cengiz Göllü, yaptığı açıklamada, “Haftada 2’şer tane hazırlık maçı yaparak hem gençleri yetiştiriyoruz, hem de takımı yeni sezona hazırlıyoruz. 4 oyuncumuz Milli Takım’da, 1 oyuncum da sakat. Sezon başlayana kadar tüm eksiklerimizi gidereceğimizi düşünüyorum” dedi.
Beşiktaş bu yıl kadrosuna Arzu Özyiğit Bildirir, Esmeral Tunçluer, Nihan Anaz katıldı. Altyapıdan da Melika Kanlı ve Ceyda Kozluca alındı. İmza törenine BJK Genel Sekteteri Kenan Öner, Basketbol Komitesi Başkanı Yahya Kemal Gencer, Basketsol Şubesi Kaptanı Şenol Demirağ ve Genel Menejer Zeki Can katılmıştı.

SAYFA 12

Adı üstünde DERBİ

Geçen sezonun İnönü’de oynanan ilk maç 0-0 berabere bitmişti. İkinci maç ise 2-1 Beşiktaş’ın üstünlüğüyle kapandı. Maçın 31. dakikasında doğan karambolde Orhan’ın attığı golle Galatasaray 1-0 öne geçmişti. Beşiktaş bu gole, 52. dakikada Pancu (P) ve 87. dakikada İlie (P) ile cevap vererek maçı 2-1 kazanmasını bilmişti.

‘Yenilenen stadımızda yeni formanla takımına
destek ol’

Galatasaray derbisinde BJK formanı giy, takımını destekle…
32 bin kişilik, İnönü stadı, derbide mahşer yerine dönecek. Galatasaray maçında bu çoşkuyu daha da artırmak için tüm Beşiktaşlıların BJK Store gelip, forma alması ve formalarını giyip, takımı desteklemesi bekleniyor.
Yapılan açıklamada şöyle dendi:
“YENİLENEN STADIMIZDA YENİ FORMANLA TAKIMINA DESTEK OL
Kartal yuvaya dönüyor..
19 Eylül Pazar günü mabedimizde oynayacağımız büyük maça BJKSTORE ‘ lar ve resmi satış noktalarından alacağımız lisanslı taraftar ürünleriyle giderek bu büyük şölende takımımıza hem maddi hem manevi destek olalım..
Korsan ürüne hayır
Kulübümüz tarafından üretilen ve ürettirilen lisanslı ürünler yerine alınan korsan ürünler hem kulübümüzü ciddi anlamda gelir kaybına uğratmaktadır hem de bu kalitesiz ürünleri satın alan taraftarımıza zarar vermektedir.Korsan ürünlerle mücadele edelim,takımımız üzerinden haksız kazanç sağlayanlara engel olalım..
BJK TV ve BJK STORE
Stadımızın açılışı ile birlikte aynı gün açılacak BJK TV sayesinde mağazalarımızda yeni çıkan ürünleri takip edebilir , verilecek bilgilerle korsan ürünlerden ayıredebilir ve bu ürünlere karşı mücadelede kulübümüze destek olabilirsiniz.”

İSTANBUL

Seç beğen al!..

İSTANBUL- Üçüncü köprü için kollar sıvandı gibi… Çevrecilerin ve özellikle de Arnavutköylüler’in semtin tarihi yapısını bozacağı iddiasıyla şiddetle karşı çıkmasına rağmen üçüncü köprü için çalışmalar hızla sürüyor. Güzergahlar arasında Arnavutköy’de bulunuyor.
Her ne kadar köprünün yapımının şu an için kesinleşmediği söylense de şimdiden 6 güzergah belirlendi bile. Alternatif güzergahlar Nakkaştepe-Ortaköy, Vaniköy-Arnavutköy, Çubuklu-Yeniköy, Beykoz-Kireçburnu, Yuşatepesi-Rumelikavağı ve Garipçe-Poyrazköy hatlarından oluşuyor.
Yetkililer İstanbul’a iki köprü, marmaray ve tüp geçidin yetmeyeceğini üçüncü köprünün şart olduğunu savunuyor. Ayrıca, marmarayın temelinin atıldığı, lastikli tüp geçidie başlanacağı, üçüncü köprüyle de Avrupa ve Anadolu yakasının trafiğinin rahatlatacağı belirtildi.

Dalgıç itfaiyeciler

İSTANBUL- İtfaiye denizde de yangın söndürecek. Türkiye’nin en eski kurumlarından biri olan İstanbul büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı deniz altına iniyor.
Yeniden yapılanma sürecine giren İstanbul İtfaiyesi 140 söndürme aracı helikopter ve deniz aracı alacak, dalgıç timi ve kimyasal yangın ekibi oluşturacak. Şu anda 1846 kişi olan itfaiye ekibinin 2 bin 500 kişiye, sayısı 38 olan istasyon sayısınınsa 100’e çıkarılması planlanıyor.
Yetkililer, Afet Koordinasyon Merkezi bünyesinde yeniden yapılanarak her türlü olaya beş dakika içinde müdahale edebilecek hale gelineceğini söylüyor.
Yetkililer: “İstanbul eski bir kent. 1393 çok dar sokak var. İstanbul’un yapılarının yüzde 90’ı yangın yönetmeliğinin standartlarına uygun değil. Şimdi İstanbul’un risk haritasını çıkarıyoruz, ona göre önlem alacağız” diyor.
Ayrıca, tüm personelin eğitileceği öğrenildi. Diğer yandan hava ve deniz araçları alınıyor. Kimyasal yangın ekibi ve dalgıç timi oluşturuluyor.

Trilyonluk zarar

HABER MERKEZİ- İstanbul’un sahil şeridinde bulunan park, bahçe ve yürüyüş sahaları şehir magandaları yüzünden vatandaşlar tarafından kullanılamaz hale geldi. Parklar için yapılan şehir mobilyalarını ve aydınlanma lambalarını kıran, korkulukları söken, ağaçları koparan kişilerin yıllık zararı 8 trilyon lirayı buldu. Acil önlem alınması isteniyor.

Para basıyor

HABER MERKEZİ- Her iki köprü de adeta para basıyor. Boğaziçi köprülerinin para basmaya devam etmesi üzerine, bir süre sonra ücretsiz yapılacak denilen sözlerde unutuldu gitti. Bu arada ay sonu itibari ile her iki köprüden geçiş yapan araçlardan 74.4 trilyon lira gelir elde edildiği öğrenildi. Bu rakamın her ay arttığı belirtildi.

Trafik çilesi başladı

HABER MERKEZİ- Okulların açılmasıyla birlikte birçok ilde olduğu gibi İstanbul’da da trafik çilesi başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çalışanları ve öğrencileri trafik kabusu bekliyor. 2 milyon 126 bin 238 öğrencinin bulunduğu İstanbul’da 2004-2005 eğitim, öğretim yılının başlamasıyla birlikte yaklaşık 15 bin servis aracı da trafiğe çıktı.