SAYI 79

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:79, 1 EYLÜL 2004

SAYFA 3

Herşey barış için

Beşiktaş Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günün nedeniyle Barış Haftası etkinliklerine başladı. Geçtiğimiz Pazar günü ilk kutlama dinlerin kardeşliğine işaret eden buluşma ile gerçekleşmiş oldu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Musevi, Ermeni, Rum ve İslam dini temsilcileriyle birlikte düzenlenen yemekte bir araya geldi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve diğer katılımcılar ile birlikte Barış’ı sembol eden güvercinlerin göğe doğru serbest bırakmalarıyla şenlik başlamış oldu. Ardından gerçekleşen bir diğer program ise, Barış Yemeği idi. Başkan İsmail Ünal ve dini temsilciliklerin yemekte buluştu. Barış Haftasının bu ilk etkinliğine, Ortaköy’de Beltaş Kafe ev sahipliği yaptı. Etkinlikte bir ilk daha gerçekleştirildi; her dinin kendine özgü yemek kültürü Ortaköy meydanında halkın damak tadına sunuldu.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh’tan hareketle, Yaşasın Barış sloganıyla düzenlenen Barış Haftası etkinliklerinin ilkinde, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant birer konuşma yaptılar.
Organizasyon, yağmurun aniden bastırmasıyla bir süre sekteye uğradı. Halkın büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Yeni Türkü Konseri ise, yağmur nedeniyle iki saat gecikmeli olarak başladı. Beklemekten sıkılan kalabalık, Yeni Türkü’nün konsere başlamasıyla yeniden hareketlendi. Gecikmeli başlasa da Yeni Türkü, Ortaköy’ü fethetti ve yediden yetmişe herkesi şarkılarıyla coşturdu.
Barış Haftası etkinlikleri kapsamında yer alan programdan bazıları ise şöyleydi:
Barbaros Meydanında gerçekleştirilecek olan Barış için Rock Programı, saat: 21:00 Bulutsuzluk Özlemi ile start aldı.
Ardından program Anima Konseri, Metro, İhtiyaç Molası Konseri yer alıyor.
Program, Işığın Yansıma Konseri ile son buldu.
Barış için Konser Programı 1 Eylül’de BJK İnönü Stadyum’unda.
Saat: 20:00’da başlayacak olan programda, Mahsun Kırmızıgül, Yıldız Tilbe, Haluk Levent, Nicos yer alıyor.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

Tüm yurtta olduğu gibi Beşiktaş’ta da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı. Törene askeri erkan, emniyet yetkilileri, Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant katıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, rahatsızlığı nedeniyle törene katılamazken belediyeyi temsilen başkan yardımcısı Ahmet Yoldar protokolde yerini aldı. Yoldar, yaptığı konuşmada “Milletimizin Zafer Bayramı’nı kutluyorum. Dostluk ve Barış Haftası’na rastlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı bize çifte mutluluk yaşatmıştır” dedi.

SAYFA 4

Başka ORTAKÖY yok

Ortaköy, yalnız Beşiktaş’ın değil, İstanbul ve de Türkiye’nin gözbebeği. Geçenlerde düzenlenen NATO Toplantısı sonrası ABD Başkanı Bush’un da arka plana Ortaköy’ü alarak resim çektirmesi bu şirin semtin tüm dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynadı. Peki Ortaköylüler semtleri hakkında neler diyor, sorunları ve istekleri nedir? İşte bu hafta bu konuya değindik.
Kapalı mekan istiyoruz: Ortaköy’ün oyuncakçı babası olarak tanınırım. Yan taraftaki esnaf arkadaşlarım kitap satıyorlar. Eskiden ön taraftaydım, şimdi orada restoran açıldı. Belediye bize bir yer verdi, burada da geçinip gidiyorum. Açıkçası, bu yaştan sonra benim her hangi bir beklentim yok. Ama, kış mevsiminde yağmurda haliyle rahatsız oluyoruz. Sadece ben değil diğer esnaf dostlarımız da rahatsız oluyor. Belediyenin yapmış olduğu imkanlar bunlar demek ki. Daha güzellerini de yapabilir, bekliyoruz. Buradaki esnafa, Beşiktaş’taki esnafa yapıldığı gibi dükkanlar yapılabilir, örneğin. Kapalı bir dükkan gibi olsa iyi olmaz mı? Hem daha güzel bir görüntü olur. Bunun bir projesi vardı, bu kesim ile ilgili olarak. 35 metre karedir burası ama bugüne geldik, hala gerçekleştirilmedi. Kurtuluş Çömlek, 67 yaşında
Kışın tezgah açamıyoruz: Özellikle, buraların kapalı mekanlar haline getirilmesini istiyoruz. Görüntü olarak da açıkçası çok iyi görünmüyor. Gelen insanlar pek güzel bulmuyor, keşke bir şey olsa kamera falan da gösterilse. Başkanımızın buraya gelip durumu görmesini isteriz. Halimiz ortada, sıcakta da zor, yağmurda da… Özellikle kış mevsiminde zorluklar ile karşı karşıya kalıyoruz. Tezgahımızı açamıyoruz. Kitap satıyorsun, ıslanıyor yağmurda. Sonuçta, buraları kapalı bir mekan olsa daha iyi olacak. İnşallah, yeni bir dönem önümüzde. Başkandan durumumuzu iyileştirmesini istiyoruz. Osman Çalışkan 28 yaşında
Anıtın oradaki esnaf gibi kapalı yerde olmak istiyoruz: Bir Ortaköy esnafı olarak, kış mevsimi ile ilgili endişelere sahibim. Kitap satıyorum. Ancak kış mevsiminde burada tezgahımı açmak inanın çok güç. Buraların kapalı bir yer haline dönüştürülmesi için gerekenin yapılmasını başkanımızdan talep ediyoruz. Beşiktaş merkezinde anıtın orada bir örnek var. Kitapların serilmesi, toplanması, açık havada olmanız, bunlar kapalı alanda olmayan esnafın zorlukları. Çok basit yöntemler ile bunların üstesinden gelinebilir. Buğra Turanlı 33 yaşında
Ortaköy eski haline dönsün: İnsanların Ortaköy’e gelişini, müşteri konusunda durumu fazla abartmamak lazım, ancak tezgahların daha iyi olabilmesi için bir şeyler yapılabilir. Ortaköy’ün çehresi değişebilir ve bir çok yer değişiyor. Eski Ortaköy ile şu an ki Ortaköy arasında muhakkak bir değişme de var. Sosyal anlamda bir değişme de söz konusu. Bence Ortaköy’ü eski haline döndürmeye çalışsınlar. Ortaköy’e gelen eski insanlar şimdi gelmiyor. Bu durumda sanıyorum, burada yapılan işler ile ilgilidir. Çok değişti, çok başka oldu düşüncesindeyim. Ortaköy bir entel pazarı idi ancak artık şimdi çok daha ticari işletmelerin olduğu bir kimliğe büründü. Aysun Şahin 27 yaşında

Çeşmeyi bile yağmaladılar

Tarihi güzelliklere sahip çıkalım ve koruyalım. Beşiktaş Belediyesi bu amaç doğrultusunda Arnavutköy’de bulunan Beyhan Sultan Çeşmesi’ni koruma altına aldı. Kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmiş çeşme, eksikleri giderilerek yeniden elden geçirilecek. Buna göre, Beyhan Sultan Çeşmesinin çalınan bakırdan musluğu ve bağlantı yeri yenilenmiş olacak.
Beyhan Sultan Çeşmesi, bir süre önce yağmacılar tarafından yağmalanmış, çeşmenin ışıklandırması bile çalınmıştı. Hatta ışıklandırmanın lambasından iç tesisatına, alüminyum levhasına kadar tüm tesisatı sökülmüştü. Çeşmenin yeniden elden geçirilmesi kararını alan yetkililer, semt sakinlerini sevindirdi. Yağmacıların tarihe ve kültüre saygı göstermediklerinden yakınan görevliler bu kişilerin kimliğinin belirlenmesi halinde yasal işlemlerin başlatılacağını belirtti.

Sigaranın marifetleri!..

KALP KRİZİ RİSKİNİ 5 KAT ARTIRIYOR
Yapılan bir araştırmaya göre, 30’lu yaşlardaki sigara tiryakilerinin kalp krizi geçirme riski tütün bağımlısı olmayanlara göre beş kat fazla bulunuyor.
1985-1995 yıllarında 21 ülkede 7.2 milyon insan üzerinde yürüttükleri araştırmada, kalp krizi geçiren 22 bin kişi tespit edildi.
Araştırmaya 35 ila 39 yaş arasında ve yüzde 80’i sigara tiryakisi olan 18 bini erkek, 4 bini kadın toplam 22 bin hasta katıldı.
Bu yaş grubundaki erkek tiryakilerin sigara içmeyen hemcinslerine oranla 4.9, kadın tiryakilerin de 5.3 kat kalp krizi riski altında bulundukları tespit edildi.
Araştırmada, 35-39 yaşları arasında, tütün kullanımının erkeklerde yüzde 65, kadınlarda da yüzde 55 oranında kalp krizine yol açtığı belirlendi.
KELLİĞE NEDEN OLUYOR
Uzmanlar, sigara içen kadınlarda saç dökülmelerinin daha fazla olduğunu ve sigaranın ciltlerde de kırışıklıklara neden olduğunu söyledi. Kozmetik ürünlerin bilinçsiz ve rastgele kullanılmasının insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Uşal, “Sigara içen bayanların cilt bakımı yaptırdıklarında sigarayı bırakmaları gerekir” diye konuştu.

SAYFA 9

Yazlıklar gardroba kalkıyor

Sonbahar geliyor: Yaz ha geldi gelecek derken bitiyor bile! Bunun en büyük kanıtı da sonbahar-kış sezonunu açan mağazaların vitrinlerinden görebilirsiniz. Yavaş yavaş yeni sezonu karşılayan markalardan biri de Mavi Jeans, Western modasının ağırlıklı olduğu yeni koleksiyonda oldukça iddialı ve özgür modeller bulabilirsiniz.
Işıltılı tırnaklar: Kadınlar için el ve ayak bakımının ne denli önemli olduğu bir gerçek. Bundan istifade yepyeni ürünler çıkarmaya devam eden Flormar Maximum Gloss adında bir ürün çıkardı. İkili setlerdeki ojelerin üzerine uygulandığında kalıcı ve ışıltılı tırnaklara kavuşmak an meselesi!
Zamanı ilginç yapan saatler: İsviçre deyince akla saatler gelir; bu ülkede başlayan üretimi dünyaya yayılan Corum deyince de özgür ve yaratıcı tasarımlar. 1955’ten bu yana “zamanı ilginç yapan nedir?” sorusunun cevabını veren Corum saatleri 35 ülkede ve bin noktada satılıyor. Corum, çok farklı yaşam tarzlarına yönelik özel koleksoyinlar oluşturuyor. Admiral’s Cup’ın üzerindeki 12 denizci flaması da uluslararası denizyolları kodlarını simgeliyor. Corum’un en önemli tasarımlarından biri de Bubble serisi. Arnold Schwarzenegger, Richard Gere gibi isimlerin tercih ettiği Bubble, saat dünyasının genç ve trendy yüzünü en güzel anlatan tasarım. Saattte teknolojik özelliklerin tasarımla birleştirilmesini isteyen erkekler Corum’da bir model mutlaka sizin için.
Gömlekleri yenileyin: Hem gömleklerinizi yenilemeye hem de yardım kuruluşlarına destek vermeye ne dersiniz? Kullanılabilir durumdaki Abbate gömleğini getiren müşterilerine yeni gömlek alışverişlerinde iki kat indirim uygulayan Abbate, toplanacak gömlekleri yardım kurumları ile beraber değerlendirecek. Yaz sezonunda başlattığı kampanya ile müşterilerine peşin alışverişlerde yüzde 25, kredi kartında ise yüzde 20 indirim uygulayan Abbate, eski Abbate gömleiğini getiren müşterilerinin indirimlerini ikiye katlıyor. Kampanyaya katılan müşteriler, yeni Abbate gömleklerini kredi kartı ile yüzde 40, peşin alışverişlerinde ise yüzde 50 indirimli olarak alacaklar.
Yarı fiyatına alışveriş: Camper yüzde 50’ye varan indirimler ve 3 taksit seçeneği ile alışverişlerinizde kolaylık sağlamaya devam ediyor. Hafifliğin yanısıra, renkli ve farklı tasarımları ile Camper, birçok yaş kesimine hitap eden modelleriyle beğeni topluyor. Renklerde siyahtan kahverengiye, bej, camel, yeşil tonlarına yer verilirken canlı kırmızı, mavi ve turuncular ilgi çekiyor.
Bu indirimi kaçırmayın: Damat-Tween-ADV Mağazaları’nda yüzde 50 indirimli fırsat günleri başladı. Üstelik nakit ve tek ödemeye de ekstra yüzd 10 indirim. Her yaş ve statüden erkeğin kendisine uygun bir şeyler bulabileceği Damat-Tween-ADV mağazalarında Bonus Card’ınıza 3 yerine, 5 taksit imkanı sunuluyor.
Romantik ve kadınsı Anne Klein kadını: Anne Klein kadını, sonbahar-kış koleksiyonunda romantik çekiciliği ve kararlı havasıyla baş döndürecek. Ve tabii ki “Dünyayı kıyafetler değil, onları giyen kadınlar değiştirecek.”
Nike’tan D-Line: Konfor, sağlamlık ve stil arayanlar için Nike’tan modern ve işlevsel bir saat: D-Line. Dört farklı modelden oluşan D-Line koleksiyonu titanyum, çelik ya da alüminyum gibi çeşitli metallerden yapılmış pratik, sağlam, esnek ve ranat.
Joyce çok seksi: Berk’in en çok satılan ürünlerin başında Joyce takımlar geliyor. Saten kumaştan bu seksi üstleri, eceleri bluz olarak da kullanabilirsiniz.
Stil sahiplerine: Swarosvki’nin en son koleksiyonundaki sofistike, seçkin mücevher ve aksesuarlar stil sahibi ve feminen hanımlar için… Kırmızı kristallerin, elegant siyah ve beyaz ya da klasik kristal “pave” tasarımlarla hazırlanan bu setlerini takım ya da farklı renkleri eşleştirerek kullanabilirsiniz.
Etkileyici bir mücevher: Baume Mercier saatlerinin günümüzdeki modern yansıması Caple-Land modeli klasik bir çizgide yaşamak isteyenler için. Mükemmel milimetrik kronografı ve eşsiz tasarımıyla etkileyici bir mücevher.
Şık ve kullanışlı: Christian Dior koleksiyonuna iki yeni saat daha ekledi: “Malice Dior Girly” ve “chris 47 Steel Dior Girly”. Her ikisi de 30 metreye kadar su geçirmeme özelliğini sahip.

OTOMOBİL

Ucuz otomobiller geliyor
Dev üreticiler önümüzdeki dönem piyasaya sürecekleri küçük ve ucuz otomobiller için kıyasıya rekabet içinde. Bu furyanın öncüsü dünya basınının test edeceği 5 bin Euro’luk otomobil olan Dacia Logan’dı. Ancak pazar çok aç ve genç, bu yüzden rekabet büyük. Ford, PSA Group (Peugeot-Citroen) ile Toyota gelişmekte olan ülkelerden pay kapmayı hedefliyor. Küçük otomobil üretimi için 1.5 milyar Euro’muk yatırım yapma kararı alan PSA Group (Pegeot-Citroen) ile Toyota’nın projesi de bunlardan biri.

BAR/CAFE

Bahar Pastanesi/Arnavutköy
Sahildeki en iyi pastanelerden Bahar. Şimdilerde sadece pastane olarak değil, kafe olarak da rağbet görüyor. Özellikle de kahvaltı zamanı. Herşeyin son derece lezzetli olduğu Bahar Pastanesi, sabahın sukuneti, denizin kokusu derken sabahları şahane bir yer oluyor. Kahvaltı tabağında kaşar, beyaz peynir, bal, tereyağı, yumurta, salam, jambon çeşitleri, siyah ve yeşil zeytin, domates ve salatalık söğüş var. Omletler de mevcut. Limonatası meşhur. Tel: 0212 265 15 64

TEKNOLOJİ

İnternet korsanlarına karşı koyabilirsiniz
MasterCard International ve dünyanın önde gelen dijital sahtecilik tespit şirketi NameProtect, internet ortamında kartlı ödeme sistemine yönelik olarak artan yasadışı faaliyetleri önleme konusunda işbirliği içinde çalışacaklarını açıkladılar. Söz konusu faaliyetler arasında kötü niyetli kişiler tarafından kimlik bilgileri, kart numarası gibi kişisel bilgilerin ele geçirilebilmesi amacıyla sahte e-posta ve internet sayfalarının kullanılması yöntemi olan “Phishing” de bulunuyor. NameProtect ayrıca, MasterCard logosunun internet ortamında izinsiz kullanılmasını engelleyerek, MasterCard’n kurumsal logolarının bu tip sahteciliklerden korunmasna yardımcı olacak.

SAYFA 10

SİNEMALAR

Fahrenheit 9/11
Tartışmalı 2000 seçimine düşen gölge ile yola çıkan Moore, Başkan George W Bush’un, başarısız Texas’lı petrolcünün, özgür dünyanın liderliğine giden beklenmedik yükselişinin izini sürüyor. Bush ailesinin ve iş ortaklarının Suudi kraliyet ailesi ve Bin Ladin ailesi ile yakın bağlarını sergileyip, Başkanın “Pandora Kutusu”nun kapağını açıyor. 9/11’den günler sonra, Bin Laden ailesinin, ülkeden FBI soruşturması yapılmadan uçmalarını bu bağların sağlayıp sağlamadığını sorguluyor.

İki Yabancı
‘Jet Lag’, insanın hayatındaki ender kabus gecelerinden biriyle açılıyor: Paris Havaalanı, okul tatili nedeniyle çok kalabalıktır. Pilotlar grevde, bilgisayarlar çökmüş, hava berbat ve insanlar mahsur kalmış durumdadır. Rose ve Felix de bu mağdurlardandır. Hiçbir ortak noktaları yoktur. Fakat ne olacağını kim bilebilir ki? İkili tanışırlar ve ikisi de yalanların ötesindeki güzelliği bu yolculukta birlikte keşfedeceklerdir.Rose, küfürbaz eski aşkı uzakta, New Meksika’da yeni bir yaşam arıyor.

Komşu Kızı
On sekiz yaşındaki Kidman hâlâ bâkir ve hayatın tadına hiç bakmamış bir delikanlıdır; ta ki komşu eve yeni taşınan genç ve güzel bir o kadar da masum görünümlü Danielle’e aşık olana dek. Matthew yandaki evde oturan fıstığın bir zamanlar bir porno yıldızı olduğunu keşfettiğinde bastırdığı tüm hisleri kontrolünden çıkar. Danielle ona kabuğundan çıkması konusunda yardımcı olurken Matthew insanların aşk için her şeyi riske atabileceklerini öğrenecektir. Film sevdiğiniz insan için ne kadar ileri gidebileceğinizi sorgularken neleri riske atabileceğimizin de cevabını veriyor.

Yeniden Sev Beni
Alex az sonra bir bara girip Aimee’yi görecek. İlk kez tanışacaklar ya da daha önce tanıştılar ancak farkında değiller. Laf lafı açıcak ikisi birbirine aşık olacak. Alex ve Simone ancak romanlardakine benzer bir şeyler yaşayacaklar. Şehrin başka bir yerinde yaşlı bir yazarsa son romanı üzerine yoğunlaşmış durumda… Kocasının son kitabının tanıtımı için Kopenhag’a gelen Aimee, yalnızlığını şehrin sokaklarında unutmaya çalışır. Akşam yemeklerinin ardından Alex ve kız arkadaşı Simone bir içki içmek için buluşacaklardır.

BEŞİKTAŞ GAZETESİ

SAYI:79, 1 EYLÜL 2004

SAYFA 5

Bozmayın moralinizi

BEŞİKTAŞ: 3 – GAZİANTEPSPOR: 4

HAKEMLER: Yılnur Önen x, Nihat Mızrak xx, Cem Satman xx

BEŞİKTAŞ: Murat Şahin x – Ali Güneş x, Ronaldo x, Mustafa Doğan x (Dk. 58 Serdar x), İbrahim Üzülmez x, Okan xx, İbrahim Toraman x, Tümer x (Dk. 58 Ahmed Hassan x), İbrahim Akın xxx, Sergen x, Carew xx

GAZİANTEP: Kenan xx – Mehmet Polat xx, Bülent xxx, Macanga xxxx, Jaziri xxx (Dk. 46 Onur xxx), Bouazizi xx, Tarek Ettayib xxxx, Erdal xxx (Dk. 85 Gökhan Zan ?), Bekir xxx, İlhan xx, Devran xx (Dk. 61 Sedat xx)
GOLLER: Dk. 3 Erdal, Dk. 38 Devran, Dk. 52 Onur, Dk. 58 Tarek, Dk. 76 ve 81 Carew, Dk. 82 Ali Güneş

SARI KARTLAR: Mustafa Doğan, Ahmed Hassan, (Beşiktaş), Jaziri, Macanga, Bekir, Kenan (Gaziantep)

Beşiktaş bir vurgun da İzmit İsmetpaşa Stadı’nda Gaziantep’ten yedi: 4-3. Siyah-Beyazlılar böylece 4. haftada da 3 puanla tanışamadı. Oynadığı 4 karşılaşmada da tam 10 puan kaybetti.
3.dakikada Tarek uzattı, Erdal’a sadece dokunmak kaldı: 0-1. 9.dakikada İbrahim Akın ceza sahasına girmeden sol çaprazdan çaktı, top üst direkten döndü. 38.dakikada Jaziri ortaladı, Devren topun gelişine vurdu, Murat meşin yuvarlağı ancak ağlarda görebildi: 0-2. 43’te Sergen’in şutunda Bekir topu çizgiden çıkarıp mutlak bir golü önledi. 52’de genç Onur farkı 3’e çıkardı. 58’de Tarek, Mustafa Doğan’ı çalımlayıp golleri dörtledi: 0-4. 76’da Sergen, İbrahim Akın’ı gördü, bu oyuncu kaleye vurdu, Carew dokundu, durum 4-1 oldu. 81’de Ali Güneş ortaladı, yine dokunan Carew’di, fark 2’ye indi: 4-2. 82.dakikada Ali Güneş karambolde Beşiktaş’ın 3. golünü attı. Tribünlerin 4’üncü gol umudu ise boşa çıktı. Maç 4-3 sona erdi.

Panorama

Geçen Hafta

Birinci Süper Futbol Ligi’nin 4. haftasında, Gençlerbirliği’ni 3-1 yenen Trabzonspor liderliğini sürdürdü. 32 golün atıldığı ligin 4. haftasında Trabzonspor, kendi sahasında Gençlerbirliği 3-1 yenerek liderlik koltuğunu bu hafta da kimseye bırakmadı. ‘’Üç Büyükler’’den Galatasaray, Sakaryaspor deplasmanını 2-1’le geçerken, Fenerbahçe 3 puanı Kayserispor’u 2-0 yenerek elde etti. Ligin başından bu yana galibiyetle tanışamayan Beşiktaş ise bu hafta da 3 puana hasret kaldı ve Gaziantepspor karşısında sahadan 4-3 yenik ayrıldı. Ligin 4. haftasında 6 maçı evsahibi, 3 maçı deplasman takımları kazandı. Ligde bu hafta berabarlikle sonuçlanan karşılaşma olmadı. Gol krallığı yarışmasında, Trabzonsporlu Fatih Tekke ile Fenerbahçeli Van Hooijdonk, 5 golle ilk sırada yer alırken, bu futbolcuları 4’er golle Galatasaraylı Hakan Şükür ve Trabzonsporlu Gökdeniz Karadeniz izledi. Ligde 4. hafta maçlarında alınan sonuçlar şöyle:
Fenerbahçe-Kayserispor (2-0), Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor- Denizlispor (3-2), Çaykur Rizespor-Samsunspor (2-0), Konyaspor-İstanbulspor (2-1), Sakaryaspor-Galatasaray (1-2), Diyarbakırspor-Malatyaspor (1-2), Ankaragücü-Akçaabat Sebatspor (2-1), Trabzonspor-Gençlerbirliği (3-1), Beşiktaş-Gaziantepspor (3-4)

Maç öncesi ve sonrası

Kartal’ın sahasının onarımda olması nedeniyle İzmit İsmetpaşa Stadı’nda yapılan Beşiktaş-Gaziantepspor maçına, Siyah-Beyazlı taraftarlar yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 15 bin kişi kapasiteli stadın büyük bölümünü çevre illerden de gelen Beşiktaş taraftarları doldururken, Gaziantepspor taraftarlarına ayrılan kale arkasındaki bin kişilik tribün boş kaldı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı statta Gaziantepspor, maçın başlamasına 45 dakika kala, Beşiktaş ise rakibinden 5 dakika sonra sahaya ısınmak için çıktı. Beşiktaşlı yöneticiler minibüsle maçın başlamasına 1.5 saat kala stada geldi.
İstanbul ekibinde Sergen ve Mustafa Doğan ilk 11’de yer alırken, sakatlığı geçen Carew de takımındaki yerini aldı. Siyah-Beyazlılarda Pancu, cezası biten Ahmet Yıldırım, Emre, Berkant ve Ramazan’ın kadroda olmadığı, Ahmed Hassan’ın da yedekler arasında yer aldığı görüldü.
Beşiktaş’ta Juanfran, Tayfun ve Tayfur, sakatlıkları nedeniyle maç kadrosuna alınmadı. Gaziantepspor’da ise sakat Lazarov yoktu.
Beşiktaş Teknik Direktörü Del Bosque, Mustafa Doğan’a savunmada şans tanırken, Tümer’i ön liberoya çekti, Sergen ile Carew birlikte yan yana oynadı.
Maçtan önce Beşiktaş’ın hocası Del Bosque’ye tribünler sevgi gösterisinde bulundu. İspanyol teknik adam da kulübeden çıkıp taraftarlara el salladı.
Maç Gaziantep kalecisi Kenan Hasagiç’in eldiverlerini iki kez değiştirmesi nedeniyle 2 dakika geç başladı.
PAF takımları arasındaki maçı 4-1 Beşiktaş kazandı.
Sergen’in 4.dakikada Bouazizi tarafından düşürülmesinde hakem Yılnur Önem “devam” işareti verdi. Buna kızan Del Bosque yerinden fırlayıp 4. hakem Bülent Yıldırım’a eliyle gözlerini göstererek protestoda bulundu.
13. dakikada da Ali Güneş’in Jaziri’yi düşürmesinde Yılnur Önen “oyna” işaretini verdi.
Beşiktaşlı İbrahim Toraman eski takımı Gaziantepspor’a karşı ilk kez Siyah-Beyazlı formayı giydi.
Beşiktaşlı taraftarlar İsmetpaşa Stadı’nın tribünlerine Fenerbahçe’yi yeren “Büyü yapmanıza gerek yoktu. Yamyam olduğunuzu biliyorduk” yazılı pankart açtı.
4-0’a kadar Beşiktaş’ı destekleyen tribünler daha sonra “Taraftar burada, Beşiktaş’ım nerede?” diye bağırmaya başladı.
85. dakikada Bekir, Ahmed Hassan’ı ceza sahası içinde indirdi. Hakem Yılnur Önen penaltıyı vermedi. Bekir ile Ahmed Hassan kapıştı. Sergen de Bekir’in üzerine yürüdü. Antepli futbolcular araya girip olayı yatıştırdı.
Bekir maçtan sonra, “Ahmed Hassan bunu her zaman yapıyor. Kesinlikle hareketim penaltı değildi” diye kendini savundu. A. Hassan ise penaltı idi dedi.
Gaziantep’in Tunuslu futbolcusu Bouazizi, sahanın yıldızı olan Libyalı Tarek’i övdü. Bouazizi Tarık’ın 3 yıl için Gaziantep’ten 1.2 milyon dolar alacağını söyledi. Bouazizi, Sergen’e penaltılık bir hareket yapmadığını da sözlerine ekledi.
Maçın yıldızı Tarek, “Benim için çok mutlu geçer bir gece oldu. Daha da iyi olacağım. Buraya Libya futbolunu tanıtmaya geldim” diye konuştu.
Gaziantepspor Teknik Direktörü Nurullah Sağlam da, maça istedikleri gibi başladıklarını ve planlarının tuttuğunu ifade ederek, ‘’Oyunun ikinci yarısında konsantrasyon eksikliği ve Jaziri ve Devran gibi çabuk oyuncularımın oyunda olmaması nedeniyle topun rakipe geçmesine neden oldu. Beşiktaş, oyunun son bölümünde topa daha çok sahip oldu ve ciddi pozisyonlar yakalayıp 3 gol yakaladı. İyi bir galibiyet oldu. 4-0 galipken maçın böyle bitmesi burukluk yaşattı. Ama hedefe ulaştık. Başarı tahtına, savaşan ve mücadele eden oturuyor. Biz daha çok kararlıydık ve başardık’’ diye konuştu.
Gaziantepspor Başkanı Celal Doğan da maçtan sonra şöyle konuştu: “Laubaliliğin hiç bir su dökülmez tarafı yok. Yaparsanız sonucuna katlanırsınız. Neredeyse 3 puan 10 dakikada gidecekti. Bu laubalilik dönemi dışında Antep iyi oynadı. Futbolcularımı kutluyorum ama soyunma odasında da onları uyardım ve bir daha böyle laubalilik istemiyorum dedim. Tarek’ın fiyatını piyasa takdir etsin. Ama biz kimseyi satmak için almıyoruz. Biz tüccar değiliz.”

Demirören: ‘Bize güvenin’

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören,taraftarın 90 dakika boyunca takımını desteklemesinin örnek bir davranış olduğunu kaydederken,” Bizim seyircimiz özellikle böyle kötü günlerde bir araya gelir. Takıma destek verir” dedi.
Demirören Beşiktaş – Galatasaray derbisinde de taraftarın BJK İnönü stadını da dolduracağına inandığını söyledi.
Demirören ayrıca teknik direktör ve futbolculara güvendiklerini belirterek: “Taraftarda güvensin. En kısa zamanda iyi işler yapacağız. Beşiktaş’ın hedefi şampiyonluk ve Avrupa kupalarında başarıdır” şeklinde konuştu.

‘Çok çalışmalıyız’

Beşiktaş Teknik Direktörü Vicente Del Bosque, Gaziantepspor’a 4-3 yenildikleri maçın ardından, ‘’Hatalardan ders alıp çok çalışmalıyız’’ dedi. Vicente Del Bosque, maçın ardından yaptığı açıklamada, maçın çok garip olduğunu belirterek, sonuç için bahane bulunmaması gerektiğini bildirdi. Bosque, şöyle konuştu: ‘’Herkes evine başı dik gitmeliydi. 4-0 olduktan sonra iyi mücadele olduğunu düşünüyorum. Hatalardan ders alıp çok çalışmalıyız. Taraftarlara galibiyet veremediğimiz için üzgünüz. Bu maçın analizini yapacak olursak 4-0’dan sonra pozisyon bulduk. Takımın yaptığı antrenmandan şikayetim yok. Son dakikaya dek mücadele eden bir takıma sahibiz. Herkesin hatası var düzeltmeliyiz. Transfere ihtiyaç yok iyi çalışma gerekiyor. İbrahim Akın iyi oynadı onu kazandık. Her maç için içlerinden en iyilerini seçmek benim görevim. Pancu’yu iyi görmediğim için takıma almadım. Ahmet Yıldırım’ı da o bölgede 6 adam olduğu için almadım. Mustafa Doğan’a fırsat tanımak istedim. Yaşamım boyunca kazandığım krediyi 4-5 maçta da yitirebilirim ama olumsuz düşünmeye gerek yok.’’ dedi.

‘Kötü oynamadık’

Beşiktaş Asbaşkanı ve Futbol Şubesi Sorumlusu Kıvanç Oktay: “Oyuna bakılırsa ilk yarıda da kötü oynamadık. Biz baskın haldeydik. Rakibe rahat pozisyon verdik. Her aldıkları top gol oldu. Son 15 dakikadaki oyuna devam edebilsek zaten maçı biz farklı kazanırdık. Üzgünüz, çünkü puan alamıyoruz. 3 gol attık yine puan yok. Takım kötü değil. Bu şanssızlık geçecek toparlanacaklar. İnandığımız bir hoca getirdik. Onların hata yaptığına inanmıyorum. Gol atılamıyorsa futbolcu atamıyor. Yönetim veya hoca mı atacak! Son 15 dakikada 3 gol atıldığına göre demekki oluyormuş. Sonuçta düzelecekler. Sonuna kadar hocanın arkasındayız. Menecerimize güveniyoruz. Tayfur bu işi çok güzel yapıyor. Burada menecerden kaynaklanan olay yok. Menecer mi sahaya çıkıp oynayacak. İnönü Stadı’nın inşaatının yapılması gerekiyordu. Şu anda da inşaat bitti. Artık İnönü’de oynayacağız.” dedi.

SAYFA 6

Basketbolda yine iddialıyız

Beşiktaş Yönetim Kurulu üyesi ve basketbol komitesi başkanı Y. Kemal Gencer, iddialı konuştu. Basketbolda önemli işler yapacaklarını söyleyen Gencer, konu hakkında şöyle konuştu:
“Başkanımız Sayın Yıldırım DEMİRÖREN işe başlarken tüm camiamıza, sadece futbolda değil BJK arması olan her dalda iddialı olacağımız müjdesini vermişti. Bu müjde Basketbol Şubemizin de temel prensip ve stratejisini oluşturmaktadır. Bu prensipten hareketle, Beşiktaş Basketbol Şubesini önümüzdeki üç yıla varan bir sürede her yönüyle kurumsallaştırarak örnek bir şube haline getirme çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Burada esas; idari düzenlemelerin yanı sıra, Beşiktaş Erkek Basketbol takımımızı, Beşiktaş Bayan Basketbol takımımızı, tüm basketbol severlere daha fazla seyir zevki dolayısıyla, daha fazla heyecan veren kadrolar haline getirmektir.
Bunun için geçen yıl müessese takımları arasında; ki bu takımlar sadece erkek basketbol takımlarıdır, başarılı bir çizgi yakalayabilen Erkek Basketbol kadromuzu Teknik Direktörümüzün istek ve arzuları oranında muhafaza edebilirken, yine aynı istek doğrultusunda takviye ettik. Türk basketbolunun istikbal vaat eden oyuncularını A – Erkek takımımız kadrosuna transfer edip, Teknik Direktörümüzün yoğun bir çalışma ve sabırla seçtiği bir yabancı oyuncuyu da kadromuza dahil ederken; çok kaliteli ve kadromuza yakışan başka bir yabancı oyuncunun da transfer işlemini bitirmek üzereyiz. Bütün bu çaba ve çalışmalarımız kadromuzu teknik yönden kuvvetlendirirken, Beşiktaş’ın spor felsefe ve görüşü ile Basketbol kültürüne olağan üstü bir titizlik göstermek içindir. Aynı titizliği Basketbol Bayan takımımıza da göstermeden duramazdık. Bugüne kadar ihmal edilen Bayan Basketbol takımımızı, üç dört yeni elemanla takviye ederken, Bayanlar liginde final oynayacak duruma getirdiğimize inanıyoruz. Yine bugüne değin, tarihinde hiçbir kamp çalışması yapamayan bu takımımızı Gönen’de iki hafta süreyle kampa aldık. Beşiktaş Bayan Basketbol takımından 4 veya 5 oyuncunun Milli takıma çağırılmış olması tüm Beşiktaşlılar için sevinç kaynağıdır.
Erkek takımımız da, iki haftalığına Slovenya’da kampa alınarak hem teknik hazırlık, hem de yeni isimlerle kaynaşma, motivasyon yönünden yeni sezon hazırlıklarını tamamlama aşamasına gelecektir.
Beşiktaş’ın Basketbol’da da geleceği olan alt yapı takımımızın başına iddia sahibi yeni bir arkadaşımızı getirdik. Çalışmaları; en geç 3 yıl içinde altyapıdan en az 2 – 3 Basketçinin A takımına kazandırılması içindir. Biz de Yönetim olarak bu amaca yönelik ne gerekiyorsa yerine getireceğiz.
Beşiktaşlılar, yeni sezonda hazırlıkları bu konuyla ilgili Yönetim Kurulu Üyemizin üstün gayretleri ile bitirilecek, yepyeni bir yerde, Akatlar’da hem Erkek Basketbol, hem de Bayan Basketbol takımının maçlarını zevkle seyredecektir. Kupa maçlarında olsun, lig maçlarında olsun, hele hele bu sezon ilk defa katıldığımız FİBA Avrupa Kupası maçlarında olsun, Türkiye’mizin en muhteşem Basketbol arenası haline gelen Akatlar’ı doldurmak, takımlarımıza sahip çıkmak da öncelikle Beşiktaşlıların ve tüm basketbol severlerin muhakkak en büyük zevki olacaktır.”

SAYFA 7

Kartal Bodo’yu bekliyor

Bu sezon yeni bir statüyle oynanacak olan ve ülkemizi üç takımın temsil ettiği UEFA Kupası’nda ilk tur eşleşmeleri belli oldu. Monaco’da gerçekleştirilen kura çekimine seri başı olarak katılan Beşiktaş, Norveç’in Bodo Glimt ekibiyle eşleşti. İlk maç 16 Eylül’de deplasmanda, dövanş ise 30 Eylül’de BJK İnönü Stadı’nda oynanacak.
BU YIL STATÜ DEĞİŞİK
UEFA Kupası bu yıl yeni bir statüyle oynanacak. Kupaya olan ilginin artması için düzenlenen yeni formata göre birinci turda 80 takım kıyasıya mücadele edecek. UEFA Kupası’nda ilk turun geçilmesiyle birlikte bu sezon ilk defa grup maçları devreye girecek. 40 takımın 5’erli 8 grupla mücadele edeceği bu turda her takım ikisi içerde, ikisi dışarda olmak üzere 4 maç oynayacak. Bu maçların sonucunda gruplarında ilk üçe giren 24 takım Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde gruplarından 3. olarak gelecek 8 takımla birlikte 3. turda eşleşmiş olacak. UEFA Kupası finali 18 Mayıs’ta Portekiz’in Lizbon kentinde gerçekleştirilecek.
Beşiktaş’ın rakibi Bodo Glimt spor otoritelerince kolay bir rakip olarak belirtilirken, Beşiktaş’ın golcü futbolcusu Carew, Norveç takımının ülkenin en iyi takımlarından biri olduğunu söyledi. Carew, “rakibi küçümsememeliyiz. Çok dikkatli olmalıyız. Çünkü oyun disiplininden hiç kopmuyorlar” dedi. Beşiktaş Teknik Direktörü Del Bosque ise “rakip bizim için kapalı kutu. Oynanmamış her maç zordur” ifadesini kullandı. Beşiktaş Futbol Sorumlusu Kıvanç Oktay da “ilk maçın deplasmanda olması avantaj. Hangi takım çıkarsa çıksın ön elemeyi geçecek güçteyiz” yorumunu yaptı.
Bodo Glimt, UEFA Kupası’na, ikinci ön eleme turunda Estonya temsilcisi Levadia Tallinn’e ilk maçta 2-1 yenilerek, ancak ikinci karşılaşmada 2-1 yenerek penaltı atışları sonrasında geldi.
Norveç ligini ikinci sırada bitirerek geçen sezona damgasını vuran Bodo Glimt bu yıl eski formundan uzak gözüküyor. 18. haftada 7 galibiyet, 3 beraberlik ve 8 mağlubiyet alan ve ligde 8. sırada bulunan sarı-lacivertli ekipte en tehlikeli isim olarak 32 yaşındaki kaptan Stig Johansen göze çarpıyor. 18 maçta da forma giyen Johansen 6 golle de takımın en golcü oyuncusu olarak gösteriliyor. Sahada 4-4-2 sistemiyle mücadele eden Bodo Glimt’in muhtemel 11’i şöyle; Horn, Hansen, Halvorsen, Paulsen, Hansen, Theting, Berg, Kjolner, Ludvigsen, Olsen, Johansen. Teknik direktörü ise Oystein Gare.

SAYFA 8

NBA’den transfer

Erkek Basketbol Takımı NBA tecrübeli Sırp oyuncu 2,16 metre boyundaki Ratko Varda ile anlaşmaya vardı. Geçtiğimiz günlerde imzalanan sözleşme ile Beşiktaş, Varda’yı renklerine kattı. Varda, birçok teklif aldığını ancak Beşiktaş’ın kendisi için en iyi tercih olduğunu söyledi. Takım olarak bundan sonra en iyisini yapmaya çalışacağız diyen Varda, geçen sezon kaçan şampiyonluğu bu sene yakalamak için tüm gücüyle çalışacağını sözlerine ekledi.

Toplantı 11 Eylül’de

Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu, önümüzdeki hafta toplanıyor.
Beşiktaş Divan Toplantısı, Süzer Plaza’da gerçekleşecek. Divan Kurulu toplantı tarihi, 11 Eylül 2004 olarak belirlendi.

Piknik var

Beşiktaş Kulübü ayın 5’inde Nevzat Demir Tesislerinde piknik düzenliyor. 11:00 – 16:00 arasında gerçekleşecek olan pikniğe basın mensupları da katılacak. Nevzat Demir Tesislerindeki pikniğe gitmek isteyenler için Akaretler Kulüp binasının önünden saat: 10:30’da araç kalkacak.

Hayat kurtaran numara

İSTANBUL- 2005 yılında başlayacak “112 Matra Projesi” kapsamında acil yardım hatları tek numarada toplanacak. Türkiye genelinde gelecek yıl sonuna kadar uygulanması hedeflenen projeye göre, her türlü acil yardım talepleri için 112 aranacak.
AB GEREĞİ
AB uyum sürecinde planlanan “112 Matra Projesi” kapsamında Türkiye genelinde hizmet veren 110 itfaiye, 112 Hazır Acil, 155 Polis İmdat ve 154 Alo Trafik gibi numaralar 2005 yılında “ABD’deki 911 hattı gibi” 112 altında toplanacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanlığı tarafından sürdürülen proje, ilk olarak pilot bölge olarak düşünülen Ankara’da uygulanacak. Proje kapsamında Ankara’da ilk olarak “154 Alo Trafik” hattı kapatılacak ve “155 Polis İmdat Hattı” bünyesine dahil edilecek. Kısa bir süre sonra hayata geçirilmeye çalışılan uygulama sonunda vatandaşlar artık trafik ile ilgili ihbarlarını da 155’e yapacak.
2005 yılından itibaren ise tüm acil çağrılar için “112” kullanılacak. Böylelikle 112’yi arayan vatandaş itfaiye, hızır acil, sağlık, trafik ve asayiş hizmetlerini ilgilendiren konuları aktarıp yardım alabilecek.
Yardıma ihtiyacı olanlar 112’yi aradıktan sonra, ilgili birimlere göre yönlendirme yapılacak. Koordinasyonun sağlanabilmesi için kurumlar arasındaki görüşmeler sürüyor.
Emniyet yetkilileri, acil telefonlarının tek numarada toplanması ile zaman kaybının önleneceğini, ilgili birimlerden herhangi birinin olay yerine geç gelme ihtimalinin ise tamamen ortadan kalkacağını ifade ediyor.

Aydınlık günler

İSTANBUL- Boğaz Köprüsü ve İstanbul’un 71 tarihi camii, 365 gün tekrar aralıksız olarak aydınlatılmaya başlanacak. Edinilen bilgiye göne ekonomik kriz döneminde alınan tasarruf tedbirlerinden bazıları turizmin geliştirilmesi için kaldırılıyor. 1973 yılından bu yana sadece özel günlerde aydınlatılan Boğaziçi Köprüsü’nün ışıklandırma maliyetinin ise yıllık 150 milyar lira olduğu öğrenildi. Karayolları Genel Müdürlüğü şimdi tüm gün Boğaziçi Köprüsü’nü ışıklandırmak için hazırlıklara başladı. Diğer taraftan toplam 71 caminin aydınlatılması için de hazırlıklara başlandı.

İSTANBUL HABER HATTI

Aşk tuzağı

İSTANBUL- Asayiş Şube Ahlak Bürosu ekipleri, ihbar üzerine zengin erkekleri sevgili bulduğu iddia edilen Arda H. ile müşteri gibi davranarak irtibat kurdu. Hoşgen’e kendilerini işadamı olarak tanıtan polis, kandın arkadaş bulmalarını istedi. Hoşgen, man ken ve fotomodellik yapan Fatma A.’yı aradı ve kendisine zengin bir müşteri bulduğunu belirtip randevu ayarladı. Müşteri rolündeki polis ile 500 dolara anlaşan Arda H. ve Fatma A. Akmerkez’de buluştular. Yakalanan iki zanlı sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Gözlerini çaldılar

İSTANBUL- Bakırköy Sadi Konuk Hastanesinde ölen Azime Şentürk’ün gözlerinin çalındığı iddia edildi. Korkunç olay, 66 yaşındaki kadının fenalaşarak hastaneye kaldırılması sonrası meydana geldi. Azime Şentürk’ün oğlu kalp krizi sonucu ölen annesinin gözlerinin çalındığını iddia ederek sevcılığa suç duyurusunda bulundu. Olayla ilgiliı geniş çaplı soruşturma sürüyor.