SAYI 72

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:72, 19 MAYIS 2004

SAYFA 2

‘Umutluyuz, bekliyoruz’

Referandum sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Mehmet Ali Talat ile görüştüm . Kıbrıs’ın Kuzey tarafı birleşmeye “evet” derken Rum tarafı ise,”hayır” demişti. Talat bu sonuç üzerine Amerika’ya gitti. Amerika ve Avrupa ülkeleriyle temas içine girdi. Ardından da yaptığı görüşmeleri ve beklentilerini açıkladı. Talat iç ve dış politikada bıçak sırtında olduklarını, erken bir seçime dahi gidilebileceğini ima etti.
Çözüm ve
çözümsüzlük
Referandum sonrası adada ne çözüm oldu, ne de çözümsüzlük. Karmaşık duygular içindeyiz. Halkımızın insanımızın, iş adamlarımızın önünü açmalıyız. Geleceğimizi görmemiz ve net planlar yapmak zorundayız. Ekonomimizin kalkınması,kısıtlamaların kaldırılması gerekir. Yol gösterici rolü üstlendik. Resmi netleştirmeye çalışıyoruz. 40 yıl sonra dünya bizi anladı ve daha iyi tanıdı. Kısa zamanda beklentilerimiz karşılanır mı, bekleyip göreceğiz. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.
Misyonumuzu
kaybetmedik
Bu plan çok yoğun bir çalışmanın ürünüdür. Bu nedenle planın tamamı 9 bin küsur sayfa olabilir ama özü 200 sayfadır. Referandum sonuçlanmıştır. Artık genel sekreterin raporunun bekliyoruz. Raporda öneri ve tavsiyelerde bulunacak. Kuzey Kıbrıs’ın izolasyondan kurtulması buna bağlıdır. Bu bizim hakkımızdır. Plana destek vererek, üzerimize düşeni yaptık ve haklılığımızı ispat ettik. Rumlar ise, yönetim ve halk olarak top yekün karşı çıktı. Buradaki başarı bizim yönetim başarımız değil, halkımızın başarısıdır. Ayrılıkçı ve bölen olarak bilinen biz, birleştirici olduk. Dünya bunu gördü. Çözüm misyonumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Özveri gösterdik. tüm kayıplara karşı geleceğimizi garantiye almak için evet dedik. Yinede zorluklar var. Ancak önümüzü açmaya çalışıyorlar. Buna inanıyorum. Para yardımından ziyade ekonomik iyileştirme istiyoruz. İş yapalım,üretelim,turizmimiz gelişsin. Ambargolar ve kısıtlamalar kaldırılsın arzu ediyoruz. Artık, bütün dünya aldatıldığının farkında, buna yanıyor. Rumların politikalarının yanlış olduğunu gördüler.
İçimizde
sıkıntılar var
Kıbrıs’ta kendi içimizde de ayrı problemler yaşıyoruz. Yönetim olarak zorlandığımız noktalar var. Hükümette üye sayımız 26’nın altına düştü. Bütçeyi geçirmekte zorlanıyoruz. Yeni oluşumlar gündeme gelebilir, erken seçime bile gidebiliriz. Referandum sonrası alınan sonuç nedeniyle, muhalefet bizi deviremiyor, çünkü güçlüyüz. Diğer yandan dış politikayla ilgileniyoruz. Diplomatik süreç yaşıyoruz, atacağımız adımlar zarar görebilir. Siyasetin ve yönetimin zor ve engebeli yolları bunlar.
Yatırımcılar da
bekliyor
İş dünyası ekonomik anlamda hazır bekliyor. Bir çoğunun yatırımı var, büyütmek istiyor,bazıları da yeni yatırım yapacak,herkes beklemede. Onların bize vereceği katkıya biz cevap veremiyoruz. Bugüne kadarda çözümsüzlük nedeniyle yardımcı olamadık. Yatırımın ihracat ve ithalatın serbest olması deniz ve hava limanlarının açılması şart. O zaman iç piyasa hareketlenir, yabancı yatırımlar gelmeye başlar.
Verim düştü
Bu güne kadar kamu ağırlıklı bir devlet yarattık. İş imkanı sağlayamadık, sürekli artan iş taleplerini karşılamak için böyle bir yol izledik. Mesleki ve birikimleri dışında insanlar başka işler yapar oldu. Verim düştü. İş bulma dairesi gibi çalıştık. Bu çok yanlış,ama direk Kıbrıs sorunuyla bağlantılı bir durum. Ama İnsanları ülkede tutabilmek için var olan imkanları artırmanız lazım. İstihdam politikası yanlış. Yönetim anlamında yeniden yapılanma, strateji oluşturma ve planlama şart.

İlk nikah

Eurovision’da elenen Sloven çift İstanbul Kız Kulesinde evlendi. Simon Gomilsek-Diana Lecnik çiftinin nikahını Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal kıydı. Nikah şahitliğini Sertap Erener ve çiftin menajeri Marsaw Babic’in yaptığı nikah töreni renkli görüntülere sahne oldu. Kız kulesin saltanat kayığıyla gelen çift Türkçe Evet diyerek evlendi. Mutlulukları gözlerinden okunan Slovenyalı çiftin nikahını kıyan Ünal, nikahın İstanbul’da kıyılmasının herhangi bir hukuksal sorunu olmadığını belirtti.

SAYFA 3

‘Başkanın işi zor’

Bu hafta, durağımız Ulus mahallesi. Vatandaş yeni başkandan ne bekliyor diye sorduk, kimi bir önceki başkanın izinde devam etsin dedi, kimi halktan kopmasın içimizde dolaşsın diye yanıtladı. Mahalle sakinlerinin ortak isteği ise, İsmail Ünal’ın hizmetten başka bir şeyi düşünmemesi.
Trafiği çözsün,
bize yeter
Öncelikle yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Yusuf Namoğlu Ulus Akmerkez yolunu yaptı buraları rahatlattı. Trafik İstanbul’un en önemli problemi. Bunu çözen 100 yıl başkan olarak kalır. Ben bunu bilir bunu söylerim.
Cüneyt Salman
47 yaşında
Sanatçıları onore etmeli
Bizim buralarda eğlence merkezleri yok. Akatlar Kültür Merkezi çok iyi bir faaliyet ama sayısı çoğaltılmalı. Daha ucuza en iyisi düşünülmeli. Sanatçılar onore edilmeli. Halkla iç içe bir başkan olsun isterim, bir de böylesi kültürel sosyal aktiviteleri unutmasın.
Mete Dizdar
26 yaşında
Yeni bir dönem
Açıkçası, yeni bir dönem adım atıyoruz diye düşünüyorum. Bence başkana halk rahatlıkla ulaşabilmeli. Öncelikle bunu isterdim. Elbette, verdiği sözleri tutsun başka bir şey istemeyiz. Seçim döneminde semtleri dolaştı. Esnafı, bizleri dinledi, tokalaştı. Aynı sıcaklığı bundan sonra da devam ettirmesini beklerim.
Zeki Halil Karaca
29 yaşında
Çevreci başkan istiyoruz
İlk aklıma gelen şu, çevre düzenlemesi istiyoruz, kendisinden. El kadar yeşillik var. Seyirlik bir alan yok, ara sokaklara bakım yok. Bunların değişmesini umut ederim, yeni dönem içerisinde düzelir. Parklar var ama bakımsızlar. Kimileri uzak kalıyor, gidilemiyor yani. Yeşil alan olsun istiyorum, ailemle çocuklarımla gidebileceğim.
Yahya Coşkun
33 yaşında
Yalnız
bırakmasın
Açıkçası en çok isteyeceğimiz şey, bir belediye başkanı olarak çalışsın. Birilerini kayırmasın, belediyecilik ne gerektiriyorsa ve hatta nasıl aksak yanları aşılacak düzgün çalışsın. Yerel yönetim diye söz ediliyor. Bir çığır açabilir, örnek olabilir çalışmaları ile. Bir farklılık beklerim.
Okan Or
24 yaşında
Temizliğe önem versin
Yeni başkanımız hayırlı olsun. Temizliğimiz olsun, çevremiz güzel olsun. Suyumuz aksın çöpümüz alınsın, güler yüz görelim, yeter. Aramızda olsun, konuşalım. Seçim öncesinde kalmasın. İyi işler yapsın.
Gönül Yıldız
34 yaşında
Kültür sanata değer versin
Öncelikle aklıma kültür merkezleri geliyor. Ben belediyenin biraz da sanatsal faaliyetlere yoğunlaşmasını isterdim. Beşiktaş’ta eğlenebilecek ya da vakti değerlendirebilecek büyük kapsamlı bir yer yok. Belki kültür merkezleri daha ucuza çok daha farklı faaliyetler ile kendini yenileyebilir.
Ufuk Sancar
24 yaşında
Hemen çözüm bulsun
Ben pek bir şey beklemiyorum artık. Her gelen aynı. İnşallah yeni gelen başkan bizi şaşırtır. Hizmet bekliyoruz. İyi hizmet istiyoruz, kolaylık yapsın. Ufacık bir şey için belediyeye defalarca gidip gelmeyelim.
Kadriye Alkan
47 yaşında
Hayırlı olsun
Kendisini beğeniyoruz. Başkan olsun istedik nihayetinde o da oldu. Güzel işler yapacağına inanıyorum. Beşiktaş’ın evladıdır. İhtiyacımız ne ise yapacağına ben çok inanıyorum. İyi bir insan. İnşallah hayırlı olur.
Güzide Aytaçoğlu
58 yaşında
Ne zamandır bekliyoruz
Ben pek ilgilenmiyorum. Seçimlerde herkes bir şeyler söyledi, seçimler oldu, bitti. Şimdi, yeni bir başkanımız var. Pek tanımıyorum da aslında. Bakalım neler yapacak göreceğiz. Zaman gösterir. İyi hizmet etsin isterim.
Kadir Gökler
37 yaşında

SORUNLAR – ŞİKAYETLER – ÖNERİLER

Sular taşıyor
İski ve Tedaşı ilgilendiren bir takım sıkıntılarımız mevcut. Suların taşması, elektrik kablolarının yer altında olmayışıdır sıkıntımız. Bütün dilek ve sorunlarımızı Beşiktaş Belediyesine bildirdik temas halindeyiz.
Abbasağa Muhtarı Yüksel Ağat
Varlığımızı korumalıyız
Bütün muhtarlarımızdan, hepimizden isteklerimizi, sıkıntılarımızı aldılar. Bunların doğrultusunda yapılan çalışmalarda hassasiyet göstereceğine inanıyorum. Bir çok eksiğimiz var mesela muhtarlığımızın önünde bir olumsuzluk vardı, o giderildi, bu yeni dönem içinde. Teşekkür ediyoruz. Uygulamalar başladı. Arnavutköylüler olarak, sit alanı olduğumuz için, mevcut varlığımızın korunmaya devam etmesini istiyoruz.
Arnavutköy Muhtarı Sedef İrteş
Ulaşım büyük sorun
Şu an için taşıt sıkıntımız dışında başka bir sıkıntımız yok. Önceki dönemlerde otobüslerden söz ettik, ana kentte başvurduk, bundan söz ettik. Ulus mahallesi taksim 25 yıllık hattımız iptal edildi, taşıt sıkıntısı hala sürüyor, kimse çare olamadı. Bu durumu en kısa zamanda yeni başkanımıza da ileteceğiz umut ederiz ki ilçemiz için halkımız için yeni başkanımız hayırlı olur.
Ambarlıdere Muhtarı Kadir Gedik
Şu anda sorun yok
Herhangi bir sıkıntımız bir problemimiz yoktur. Tanışma toplantısında yeni başkanımızla tanıştık. İlerleyen dönemlerde kendisi ile gerekli temasa geçeceğiz.
Balmumcu Muhtarı Cüneyt Doğan
Nüfus farklılığı yaşıyoruz
Birebir görüşüyorum, sorunlarımı fakslıyorum, bir sorun yaşandığında gerekli yerler ile temasa geçiyorum ve çözümlüyoruz. Belediye ile iyi bir irtibatımız var ancak taşlar yerine oturmalı, başkanımız yeni geldi. Önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz, sadece bir tanışma toplantısı oldu. mahallemizde iş yeri çoğunlukta. Konut az oluşundan dolayı sorunum yok. Nüfusun yarısı yaşlı yarısı öğrenci, gündüz kalabalık ama gece kimse yok.
Cihannüma Muhtarı
Ahmet Üstünelli
Sıkıntımız TEDAŞ’la
Belediye ile iç içe olduğumuz için herhangi bir sıkıntımız yok. Parklarımız çok ve onlar ile ilgili de bir sıkıntı yaşamıyoruz, şu an için ulaşım ile ilgili sorunlarımız var ve Tedaş ile ilgili sıkıntılarımız mevcut. Gün aşırı gidip geliyorum yetkili mercilere. Bununla birlikte, otobüs hattı yok, dolmuş şart. Eskiden deniz müzesinden oradan dolmuş hattımız vardı, 20 sene önce. Şimdi yeniden hayata geçirilmesini istiyoruz.
Dikilitaş Muhtarı Abdullah Sızmaz
Sağlık ocağı istiyoruz
Bir problemimiz yok. Başkanın kendisiyle görüşmüştüm, kadrolar henüz tam olarak belirlenmediği için ilerleyen günlerde tekrar temasa geçip şu an ki iki sorunumu ileteceğiz, bir postane olmayışı, bütün mahallelerde yokken bizde vardı, şimdi her yerde var, burada yok. Bir de sağlık ocağı istiyoruz. Bakanlar kurulunun kararı gerekiyordu geçen dönemden başvurulabilinmiş miydi, bilemiyoruz. Yeni başkanımızdan bu konu hakkında gerekli temasa geçmesini bekliyoruz. Etiler mahallesi düzeni oturmuş bir mahalle, alt yapısı sağlam, elektrik ile ilgili sorunlarımız oluyor onu da anında telefon yoluyla hallediyoruz.
Etiler Muhtarı Emmar Ekşi
Kültür merkezi yapılabilir
Beşiktaş Belediyesinde yeni bir dönem başladı, yeni bir başkanımız var. Tanışma toplantısında kendisi ile tanıştık. İsteklerimizi kendisine ileteceğiz. En önemlilerinden biri, bir kültür merkezi istiyoruz. Ardından gençlerimize bir spor sahası. Bununla birlikte parklarımızın bakımını da bekliyoruz. Sokak lambaları ile ilgili bir takım sorunlarımız var kendisine iletmek için gerekli temaslara geçeceğiz.
Gayrettepe Muhtarı Necla Başar
Henüz beklemedeyiz
Şu an da bir şey yok, tam kadrolaşma da henüz oluşmadı. Neyin ne olduğu ortada değil beklemedeyiz. Ben yalnız şunu söyleyeyim, mahallemiz merkez mahalle konumunda ve kanalizasyonları ile ilgili sıkıntılarımız var gözden geçirilmesini istemekteyiz. Bununla birlikte göze çarpan bir diğer sıkıntı da elektrikler. Sokak lambaları konusunda daha hassas davranılmasını istiyoruz.
Sinanpaşa Muhtarı Zeki Bölükbaşı
SSK binasına dikkat
Mahallemizde bomboş bir SSK binası var, etrafında tinerciler, sarhoşlar… O mevkinin faaliyete geçirilmesini, tekrar hayata döndürülmesini istiyoruz. Civarı çocuk parkı da olabilir. Kalorifer demirlerine kadar söküyorlar, çalıp gidiyorlar. Bununla yanı sıra tarihi olan ancak yıkılacak raddeye gelmiş binalar var. Kimisi kısmen kendiliğinden yıkıldı, en azından molozlarının kaldırılmasını istiyoruz. Mevcut parkların hiç bir bakımı yapılmıyor. Ayrıca, sokak lambaları ilgili problem yaşıyoruz, Tedaş’a ulaşmak bir problem zaten. Bu hafta Beşiktaş Belediyesi ile bir yazışmamız olacak, bu konuyu da istişare edeceğiz. Bir isteğimiz, küçük bir kütüphanenin mahallemize kazandırılması.
Vişnezade Muhtarı
Reyhan Cinyusuf

SAYFA 4

O bir abide
DİDEM TUTAL

Dostluk, vefa denince akla 100 yıllık geçmişiyle siyah – beyaz renkleriyle bir halk takımı olan Beşiktaş geliyor. Hakkı Baba’dan Şükrü Gülesin’lere Sanlı Sarıalioğlu’larından Rıza Çalımbay’ına kadar bir çok insanı bir araya getirmiş, dünden bugüne annelerimizle tribüne çıkıp ismini bağırdığımız, Fulya’daki toprak sahada futbolcularını izlediğimiz, Beşiktaş’ta futbolcusuyla dertleştiğimiz, onunla gülüp onunla ağladığımız, bizi bize yansıtan bir takım… 100 yıl boyunca nice isimleri içine alan semt halkını coşturan şimdi Avrupa Kartal’ı olmaya aday bir olgu… Şöyle dönüp bakınca geriye, futbol siyah – beyazdı siyah – beyaz ise futbol demekti… Hayatın iki rengi arasında bir oraya bir buraya sürüklenirken bazen de dim dik ayakta omuzlar üstünde haykırırken şaşırıveriyorsun. Öyle ki hem kendine şaşırıyorsun hem içinde beslediğin hayranlığa, vefaya, dostluğa, ayrıcalıklı bir inanışa… Beşiktaşlı olmaya… Bir yüz yıl daha geride kalmışken gazetecilik yaşamında da yarım asrı deviren Doğan Katırcıoğlu ile birlikte Beşiktaş, ak mı kara mı, eni konu konuşmaya gidiyoruz. Gazeteci arkadaşım Serenad Demirhan ile birlikte Sultanahmet’in yolunu tutuyoruz. Yağmurlu bir gün. Vali konağının oraya kadar yine de çıkıveriyoruz. Çok az sonra üstadımızın yanında olacağız. Velhasıl yağmur biz Salkım Söğüt’e çıkıp Keskinler İş Merkezi’ne girmemizle diniveriyor. Bir solukta atıyoruz kendimizi, neredeyse müzelik bir büroya. Sayamayacağınız kadar birbirinden değişik kitaplar, mecmualar, gazeteler, broşürler, kitapçıklar etrafımızı sarıyor. Doğan Katırcıoğlu, koyu bir muhabbetin içine giriyoruz. Gazetecilik, polis muhabirliği spor muhabirliği derken soruyoruz, burada Beşiktaşlı yerler var mı? Hemen yanıt veriyor, Sultanahmet Beşiktaş’ın. Bir müddet sonra kendimizi Sultanahmet’te tüm Beşiktaşlılar ile tokalaşırken buluyoruz. Beşiktaşlı mekanlardan biri de Altın Kupa. Bir şampiyonluk muhabbeti de ayaküstü orada patlatıyoruz, ‘ne olacak bu Beşiktaş’ın hali’ diyerek senelerden bu yana Kara Kartalı kalbine yazmış bu mekanın önünde bu anı ölümsüzleştiriyoruz. Ardından tekrar hummalı bir Beşiktaşlılar ile tokalaşma seremonisi yaşıyoruz.
Sultanahmet meğer Beşiktaş’ın kalesiymiş de haberimiz yokmuş. Bu sefer, misafir olduğumuz yer, Sinan Sinangil’in çalışma odası. Çevremizde Beşiktaş camiasının önde gelen isimleri ile çekilmiş fotoğraflar, forma, bayraklar, flâmalar… Hattatlık sanatına gönül vermiş Sinangil ve 20 senedir Beşiktaş için hiçbir karşılık beklemeden hizmet etmiş… O günden bugüne değin Beşiktaş ile ilgili şilt yazıları, davetiyeler, onur belgelerinde yer alan tüm isimler Sinan Sinangil’in kaleminden geçmiş. Severek işlemiş her bir harfi… Süleyman Seba ile kol kola çekilmiş fotoğrafını gösteriyor, şu anda Beşiktaş’ta yaşanan gelişmelerin üzücü olduğunu, Seba gibi birisinin yönetime gelmesinin daha faydalı olacağını söylüyor. Peşi sıra, Şifo Mehmet diyor, albümünden fotoğraflarını çıkarıyor. Tanıştığı için büyük bir memnuniyet duyduğunu söyleyen Sinangil, bizim çocuklarımız da çok iyi oynar çok iyi yönetir teknik direktör olur bizim karşımıza çıkar bizi onurlandırır diyor, beraber çekilmiş bir sürü fotoğraflarını gösteriyor. Albüme bakıyoruz, onu ziyaret onunla dostluğu yıllardan beri devam eden hala Beşiktaş için koşturan vefalı bir çok isim, gazeteci, yazar – çizer vardı. Beşiktaş anıları ile dolu bir müze adeta. Katırcıoğlu ve Sinangil, Beşiktaş’ın bir vefa, bir dostluk sıcak bir dayanışma örneği olduğunu dile getiriyor. Kadim dostlar gülüşüyorlar, dün nasılsa bugünde aynı heyecan ve zevkle izleyip takip ettikleri takım için bir arada objektifimize gülümsüyorlar. Fakat eminiz kimsenin Doğan Katırcıoğlu gibi Beşiktaşlı olma hikayesi bu nedenli sıcak ve samimi olmamıştır. Katırcıoğlu şöyle bir bakıyor gözlerimizin içine tebessümle, Çengel Hüseyin sayesinde Beşiktaşlı oldum iyi ki de oldum, diyor ve şöyle devam ediyor:
“Beşiktaş’ın sol haf oyuncusu idi, Çengel Hüseyin. Dizdariye Yokuşu’nun altında Katip Sinan Sokağı’nda ablasıyla birlikte oturuyordu. Bizim evin aşağısında Kadırgalı Naci derlerdi, Çengel Hüseyin’e. Adı, Hüseyin Naci idi. Beşiktaş’ta oynadıktan sonra Kadırgalı Naci, “Çengel Hüseyin” oldu. Rakip oyuncuya çengel gibi yapıştığı için. Dzidariye Yokuşu’nun Peykhane Sokağı ile kesiştiği köşe başında Tıp Talebe Yurdu vardı. Dizdariye Yokuşu’nu kaplayan yan duvarına güzel bir kova resmi çizmiştim. Artık elimiz tebeşir tutuyordu. Ucunda da bir çengel.. Üzerine de “BJK” diye yazmıştım, tebeşirle… Kovanın son rotüşlerini yaparken etrafımdaki çocukların kaybolduğunu farkettim. “Ulan nereye kaçtınız?”
Burun buruna geldik adamla. Çocukların neden toz olduklarını geç de olsa anladım. Fena yakalanmıştım. “Bu ben miyim?” diye sordu. Ne söyleyeceğimi şaşırdım. “Ayıp olmuyor mu arkadaş” dedi. Sustum. Hiç bir şey söylemeden Dizdariye Yokuşu’ndan aşağı indi. Gözden kayboldu. Özür dilemek için çok gözledim Çengel Hüseyin’in eve gelişini. Bir türlü rast getiremedim. Sonradan öğrendim, bizimle karşılaşmamak için evin yolunu değiştirmiş. Bir akşam vakti evin yolunu gözledim. Özür diledim. Beni tanıdı… Rica ettim. Beni takip etti. Dizdariye Yokuşunun köşesine geldi. Duvarda boydan boya “BJK” ile “Aslan Çengel Hüseyin” yazıyordu. “Sen mi yazdın?” diye sordu. Başımı salladım. Hıçkırarak “Evet” diyebildim. “Güzel” dedi. “Beni affederseniz Beşiktaşlı olmak istiyorum” dedim. Elini öpmek istedim. Elini kaçırdı. Eğildi alnımdan öptü. “Hoşgeldin Beşiktaş’a” dedi. “Beşiktaşlı arkadaş”.

‘Model olduk’

BJK Bedensel Engelliler Spor Şubesi genel menajeri Erdem Göksel ve ekibi Gazete Beşiktaş’ı ziyaret etti.
Beşiktaş gazetesinin özellikle son dönemde çok etkili olduğuna dikkat çeken Göksel, Gazete Beşiktaş’ın Beşiktaş’ta yaşanan her gelişmeyi Beşiktaşlılara yalın ve objektif bir biçimde sunduğunu vurguladı. Beşiktaş Engelliler Spor şubesi olarak Beşiktaş gazetesi çatısı altında birlikte pek çok projeye imza atmak istediklerini söyleyen Göksel, bu birlikteliğin Beşiktaş’a pek çok fayda getireceğini belirtti. Erdem Göksel Beşiktaş’ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek sözlerine başladı:
Beşiktaş Türkiye’ye bir model oldu
“Her şeyden önce BJK camiasına kolay kolay bir Serdar Bilgili gelmez diye düşünüyorum. Onun aldığı bu tavır gerçekten taktire şayandı. Sadece onuru için hayatından çok sevdiği Beşiktaş camiasının aile reisliğini bırakmak hiç kolay değil. Serdar Bilgili yurtdışında engelliler ile ilgili yaşanan gelişmeleri takip ettiği için bizi çok iyi anladı ve her zaman destekledi. Ve geçen yıl ağustos ayında, Serdar Bilgili yönetim kurulu kararıyla Beşiktaş engelliler spor kulübünü tamamen bir BJK Bedensel Engelliler Spor Şubesi yaptı. Daha doğrusu BJK’da üç tane branş kuruldu. Biri jimnastik biri masa tenisi biri de bedensel engelliler şubesi olarak. Böylece Türkiye’de ilk defa profesyonel bir kulüp içinde profesyonel engelli sporcuları oluştu. Bilgili’nin branş sayısını arttırarak sporcu sayısını çoğaltmak ve bu alanda başarılara imza atmak gibi bir amacı vardı”
İsmail Ünal çok şey yaptı
“Serdar Bilgili’nin mimarlığını yaptığı engelli spor topluluğu ciddi anlamda Türkiye’de bir model olmuştur. Engelliler şubesi bütün bunları yaparken yönetim kurulu ile birlikte yaptı. Dolayısıyla İsmail Ünal’ın ciddi bir katkısı vardı. İsmail Ünal engellileri çok yakından tanıyor ve engelliler için çok şey yaptı. Biz bundan sonra Beşiktaş’ın engelliler için Türkiye’de bir model olacağını bir engelli cemiyeti oluşacağını biliyoruz. Bunun için de İsmail Ünal önemli bir katkı planı hazırlıyor. Kendisi ile görüşüyoruz”
“Avrupa’da şöyle bir felsefe vardır engelliler için yapacağınız her şeyi engelliler ile birlikte yapın. Bu çok önemli çünkü onların gözüyle bakmak onların sorunlarını anlamak gerçekten kolay değil. Beşiktaş’ın tekerlekli basketbol takımı çok başarılı dolayısıyla da hem Türkiye’de hem Avrupa’da çok tanınan bir takım oldu. Geçen sene Türk Milli Takım gençlerde Avrupa ikincisi ve A takımda da Avrupa ikincisi oldu. Türkiye’deki imkanlarla Avrupa’daki imkanlar aynı olmamasına rağmen böyle bir başarı kazandık. Bu çok önemli. Son olarak da Olimpiyat meşalesini Türkiye’de taşımak için seçilen 125 kişisinden beş tanesini de bizden seçtiler. Engelliler adına aldığımız bu görevden çok büyük onur duyuyoruz”
Türk milli takımına oyuncu veriyoruz
“Beşiktaş Engelliler Spor Şubesine her sene en az 100 kişi başvuruyor ama hepsini almıyoruz çünkü kriterlerimiz var. Sakatlığını kullanan, duygu sömürüsü yapan, vizyonu olmayan, kendisiyle barışık olmayan engelli adayları başarılı bile olsalar almıyoruz. Bunda iddialıyız. Engelli engelliden anlar. Türkiye’de hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir engelli topluluğu var bizde. Takımımıza bir kolej havası hakimdir. Avrupa’yla da çalıştığımız için oyuncularımız Avrupa vizyonunu taşırlar. Bizim sporcularımıza, sen engelli misin, desiniz, evet engelliyim ama üretkenim, diye rahatlıkla cevap verir. Türkiye’de olmayan bir tabloyu biz ortaya çıkardık.

Sıkça sorulan sorular
MEDLINE Sağlık Hizmetleri tarafından hazır­lanmak­ta­dır

KADIN SAĞLIĞI

Düşman çatlatan ayaklar…
Bu yazın ayakkabı modası belli. Yine açık ayakkabılar hatta mutlaka terlikler. Özellikle de parmak arası ve topuksuz olanlar. Gün boyu açık açık, ferap ferah dolaşıyoruz ama sonrasında tozdan, kirden pislenen, sertleşen ayaklara da merhaba demiş oluyoruz.

Peki bu dönemde ayaklarımıza gerçekten iyi bakmak için neler yapabiliriz? Şaşkınbakkal Diba Kuaför Salonu’ndan Nurhan Tekin pedikür ile ilgili şunları söylüyor: “Pedikürde ayakları yumuşatma, ponzalama, etleri temizleme, tırnakları törpüleme, nemlendirme ve istenirse cilalama işlemi yapılıyor. Ayrıca nasırlı ayaklarda nasırlar da yumuşatılıyor. Bir de bu aralar parfin bakımı moda. Bazen çok kalınlaşmış, deforme olmuş tabanları jilet uygulatmak isteyenler oluyor. Bu işlem zararlı çünkü ölü hücrelerle beraber ayağın ince derisini de alıyorsunuz.”
Her gün 10 dakika masaj
Tabii ayak bakımı sadece haftada bir kuaföre gitmekle olmuyor. Yazın hem güzel hem sağlıklı ayaklarla dolaşabilmemiz için neler yapmamız gerektiğini Oriflame Kozmetik Güzellik Eğitimler Müdürü Şimal Yazıcı’dan öğreniyoruz: “Yaz aylarında giyilen açık ayakkabılar yüzünden havayla, tozla daha çık temasta olan ayaklar daha çabuk sertleşiyor. Parmak arası terliklerde ise eğer ayak çok öne kayıyor ve rahatsız oluyorsa bu terlikler parmak aralarını da sertleştirebiliyor.”
Şimal Yazıcı, her gün ayaklarımızı nemlendirici kremle masaj yaparak yumuşatmamız ve yüksek bir yere kaldırarak dinlendirmemiz gerektiğini belirtiyor.
Ayakların her gün ponzalanmısını ise doğru bulmuyor. Bunun yerine scrub diye geçen peeling ürünlerini kullanabileceğimizi söylüyor.
Deniz ve havuz kenarında geçirilen günler için de tavsiyelerde bulunuyor Yazıcı: “Yıkandıktan sonra parmak aralarının ıslak kalması mantar yapabilir. Aynı şey deniz, havuz kenarında da geçerlidir. Böyle yerlerde ayağı ıslak tutan plastik terliklerden kaçınmalıyız. Ve çıplak ayakla dolaşmamalıyız. Çünkü mikrop, mantar kapabiliriz. Ayrıca pudra da buraların ıslak kalmasını önler.” Terleyen ayaklar içinse ferahlatıcı spreyleri öneriyor Yazıcı.
Haftalık bakıma gelince… Ayaklarımızı 15 dakika suda dinlendirdikten sonra ponzalayıp, ölü hücrelerden kurtulabileceğimizi belirten Şimal Yazıcı, bu haftalık bakım için kuaföre gidenlere mutlaka kendi aletlerini kullanmalırını söylüyor.
Ayaklar her gün bizim tüm yükümüzü taşıyorlar. Bu yüzden onlara günde 10 dakika ayırmak çok da fazla olmasa gerek.

SAYFA 5

Atatürk için yürüdüler

Beşiktaş Belediyesi, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirdiği büyük bir yürüyüşle 16 Mayıs 1919’u anmak için Atatürk’ü Samsun’a uğurladı. Balmumcu’dan başlayan ve binlerce kişinin katıldığı Mustafa Kemal’i temsili Samsun’a uğurlama yürüyüşüne Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürü Celalettin Martin, çeşitli üniversite temsilcileri, Sivil toplum örgütleri, Atatürkçü Düşünce Dernekleri, siyasi partiler, öğrenciler ve çok sayıda Beşiktaşlı katıldı. Yürüyüş sırasında temsile uygun olarak Atatürk ve Silah arkadaşları kostümlerini giymiş tiyatrocular, ve dağıtılan binlerce kalpakla o güne uygun olarak kalpak takan binlerce kişi, folklorcular ilginç görüntüler oluşturdu. Ellerinde Atatürk bayrakları ile yaklaşık iki bin kişi Barbaros Meydanına yürüdü ve orada törenle Atatürk’ü Samsun’a uğurladı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Barbaros Meydanında yaptığı konuşmada 16 Mayıs’ın Atatürk ve Türkiye için çok önemli bir gün olduğunu vurguladı. İsmail Ünal Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak için çok büyük tehlikelerin göze alındığına dikkat çektiği konuşmasında bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtti. Tören, Barbaros Meydanında verilen Işın Karaca konseriyle sona erdi.

Kadın platformu toplandı
SERANAD DEMİRHAN

Beşiktaş Kent ve Kadın Platformu’nun ikinci toplantısı Atatürkçü Düşünce Derneği’nde gerçekleşti. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın eşi Şefika Ünal’ın da katıldığı toplantıda Beşiktaş’ın her mahallesinden kadınlar bir araya gelerek mahallelerinin sorunlarını ve çözüm yollarını konuşuyorlar. Gönüllü olarak ve yatay bir örgütlenme modeliyle buluşan kadınlar, belediyeye gönüllü katkı sunan ve belediyenin işlerini kolaylaştıran güçlü bir platform oluşturmak niyetinde. BKP’nin genel ifadesiyle tanımı ise, Beşiktaş’ta yaşayan kentli veya kentlileşmek isteyen kadınların bir arada olduğu ve kendilerini ifade edebilecekleri bir platform. Bu platformun amacı da, 23 mahallede oturan kadınların kent sorunlarına duyarlı olmalarını, çözüm yolu bulmalarını, yerel yönetimlerde etkin katılımı sağlama yerel yönetimlerde oluşturulacak kadın meclislerinin temsilcileri olmalarını sağlamak. AB sürecine giren Türkiye’de çıkarılan yasalarla ve yerinden yönetim modeli ile yerel yönetimlerin öneminin arttığına dikkat çeken, Beşiktaş Kent ve kadın platformu Başkanı Nurfeşen Ağra Beşiktaş’ın her mahallesinden katılan temsilcilerle ve belediyenin de desteği ile çeşitli projelere imza atmak istiyor. Belediye başkanının eşi Şefika Ünal’ın kadınları yalnız bırakmadığı toplantıda Ünal yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Beşiktaş’ta bir şeyler yapmak isteyen kadınların her zaman destekçisiyim. Onların yapmak istediği etkinliklerde çalışmalarda her zaman yanlarında olacağım. Beşiktaş Belediyesi kadınları yalnız bırakmayacak”
Sözü geçen projeler arasında, kadın emeğini değerlendirme grubu, mutfak ürünlerini değerlendirme grubu el sanatları kursu, kadın sağlığı ve eğitimi grubu, kimsesiz çocuklar grubu gibi çeşitli gruplar bulunuyor. Şefika Ünal’ın da içinde bulunduğu platform, Beşiktaşlı tüm kadınlara açık.
Toplantı sonrası kendisiyle görüştüğümüz Beşiktaş Belediye Başkanının eşi Şefika Ünal “Beşiktaş’ta bir şeyler yapmak isteyen kadınların her zaman destekçisiyim. Onların yapmak istediği etkinliklerde çalışmalarda her zaman yanlarında olacağım. Beşiktaş Belediyesi kadınları yalnız bırakmayacak” dedi.

SAYFA 6

Ne ararsan var

IP telefonlarında renkli ekran

Cisco IP İletişim Çözümleri içerisinde yer alan IP telefonlar, her ölçekteki şirket ve her iş kolunda giderek artan bir ilgi ile karşılanıyor. Bugüne kadar iki milyondan fazla IP telefonu kullanıma sunarak bu alandaki çalışmalarını sürdüren Cisco Systems geçtiğimiz yıl içerisinde beş yeni IP telefon modelini geliştirdi. Renkli ekranlı IP telefonlarının dokunmaya duyarlı ekranları bilgiye çok daha hızlı ulaşılmasına olanak veriyor. Bu yeni telefon ile örneğin, bankacılık sektöründe hem çalışanlar hem de müşteriler bu ekranlar sayesinde tüm detaylı hesap bilgilerine ekrana dokunarak ulaşabiliyorlar. Böylece banka çalışanları hem süreden kazanmış oluyorlar hem de müşterinin sorularına hızla yanıt verebiliyorlar.

Plajın kraliçesi
siz olun
Plaj giyim markası Aprido’nun yaz koleksiyonunda kocaman çiçekler,geometrik desenler, parıltılı kumaş ve taşlar ile kombine edilen mayo ve bikini modelleri var. Koleksiyon 70’li yıllarda ve 80’li yılların çizgilerini hatırlatıyor. Ayrıca pareo, pantolon, şifon gömlek, tişört, kapri, şark ve şapkadan oluşan plaj aksesuarları da bulunuyor.
Yaz geldi
terlikler ayağa
Nisan ayı içinde İstanbul Nişantaşı’nda bir mağaza açan Pretty FIT, bu yaz terlik ve ayakkabı koleksiyonunu satışa sundu. Koleksiyonda yer alan sandaletler, şık terlikler, rengarenk ayakkabılar var.
Güneş gözlüğü olmazsa olmaz
Şişli optik mağazalarında yeni sezonun güneş gözlükleri vitrinleri süslüyor. Chanel, Ferre, Versace gibi ünlü markaların yeni modellerini burada bulabilirsiniz.
Yaz için ideal
Christian Dior, yaz sezonu için cilt bakım ürünlerini piyasaya çıkardı. Bu seneki Dior Bronze güneş serisinde hızlı bronzlaşmayı amaçlayan iki üründen biri aynı zamanda yaşlanmaya karşı da koruma sağlıyor.
Fcuk İstanbul’da
Dünyaca ünlü genç giyim markası French Connection, geçen yılın sonunda ilk mağazasını Carusel Alışveriş Merkezi’nde İkinci mağaza Bağdat Caddesi üzerinde bulunuyor. 200 metrekare büyüklüğe sahip mekanda yeni sezonun tüm ürünlerini bulmak mümkün. Fcuk, cesur, esprili ve zekice tasarımlarıyla tanınıyor.
Yazın da deri minder keyfi başka olur
Deri markası Desa bir süredir ev ürünleri de üretip satıyor. Bu ürünlerin bulunduğu mağazaların da adı Desa Concept. İlk mağaza geçtiğimiz yıl Nişantaşı’nda açılmıştı. İkincisini ise kısa bir süre önce Maslat’ta açtılar. Deri ev mobilyalarından ofis aksesuarlarına kadar Amerikan servislerinden gazetelik ve şaraplıklara, deri minderden halı, gece lambası ve yatak örtülerine kadar pek çok şey bulmak mümkün.
Daha güzel
olacaksınız
Hunca, Caldion, Jagler, Equel ve Viva Cappio parfümlerinin kokularını rollon’lara da taşıyor. İstenmeyen kokulara karşı geliştirilen rollonları kalıcılığını gün boyu koruyor.
Fiyatı: 3 milyon 750 bin lira.
Carmina’nın içeriğindeki jojoba ve E vitamini sayesinde dudaklarınızın bakımlı ve pürüzsüz görünmesini sağlayan yeni ruj serisi, nemlendirici etki de yapıyor. İçeriğindeki UV filtresi sayesinde dudakları güneşin zararlı ışınlarından koruyan rujların 40 renk alternatifi bulunuyor.
Fiyatı: 8 milyon 950 bin lira.
Elancyl’in sabun içermeyen hafif duş jeli ‘Gel Douche Tonifiant’, kan dolaşımını hızlandırıcı ve koruyucu özelliklere sahip sarmaşık özü yönünden zengin olan bir ürün. Cilde gerginlik kazandıran ve tazelik hissi veren jel, cilde sürüldüğünde bol köpüğe dönüşüyor. Ürün, sert suyun kurutucu etkisini de nötralize ediyor. Fiyatı: 25 milyon lira.

Haydi Kıbrıs’a

Bu yaz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tatilini geçirmek isteyenler ellerini çabuk tutsunlar. Çünkü son gelişmelerden sonra Kıbrıs’a rağbet oldukça arttı. Yemyeşil ortamı, masmavi deniziyle Kıbrıs adeta bir cennet. Tatilini Kıbrıs’ta geçirmek isteyenlere tavsiyemiz; Merit Cristal Cove Hotel. Beş yıldızlı hotelde yok yok. İşte Merit Cristal Cove’da bulabilecekleriniz…
Health Club: Fitness center, sauna, masaja kadar bir çok şeyi bir arada bulabiliyorsunuz.
Aktiviteler: Su sporları, (Banana, Jet-ski, Bisiklet, Cano, Diving..)
Tüm gün animasyon. Mini – clup, market, tenis, voleybol ve basketbol…
Ve Casino…
Kuzey Kıbrıs Crystal Love
Merit Crystal Love Hotel’i Girne’de yer alıyor. Ercan Havalimanına 45 km uzaklıkta, şehir merkezine ise 10 km uzaklıkta bulunuyor.
Odalar: Modern beş yıldızlı hotelde 220 oda yer alıyor ve 14 suitten oluşuyor. İki royal kral suidi ile birlikte tüm deniz ayaklarınızın altında. Bütün odalarda duş kabini, banyo, saç kurutma makinesi, tv seyretme yeri, doğrudan telefon hattı kullanımı, mini bar ve çeşitli gereksinimlerinizi giderecek kutucuklar yer alıyor. Akdenizin o büyülü görüntüsünü seyrederken odanızda keyifle vakit geçirebilir ve dinlenebilirsiniz.
Restoran & Bar: Crystal restoran, Flambe restoran, Crystal Bar, Lobby Bar, Roof Bar, Beach Bar & Cafe
Toplantılarınızda ihtiyacınız olan 20 ile 1000 arasında banquetllerinizi, kongreleriniz için gerekli teknik dizayn ve tesisat özel olarak hazırlanmış 4 odamızda mevcuttur.

SAYFA 7

SİNEMALAR

Kıyamet melekleri
“Kızıl Nehirler”den hatırladığımız Komiser Pierre Niemans bir manastırda ortaya çıkan bir cesedi araştırmakla görevlendirilir. Bu araştırmasında ona eski öğrencisi genç dedektif Reda yardım edecektir. İkilinin peşinde olduğu katiller acımasız metotlarıyla herkesi hayrete düşürmektedir. Dini konularda uzman olan polis müfettişi Marie ikiliye yol gösterir.
Jean Christophe Grange imzalı “Les Rivieres Pourpres-Kızıl Nehirler” tüm dünyada iyi eleştiriler almış ve bir çok dile çevrilmişti. Polisiye romana yeni bir soluk getiren “Kızıl Nehirler” ülkemizde de yayınlandı ve geniş ilgi gördü.

Takvim kızları
Chris ile Annie arasında çok farklı ama çok yakın düzeyde süregelen iyi bir arkadaşlık vardır. Yorkshire Dales’a bağlı küçük bir köyde huzur içinde sürüp giden yaşamları, Annie’nin kocasının amansız hastalık kan kanserine yakalanması ve ölümüyle bir anda allak bullak olur. Bu arada bölgedeki Kadınlar Enstitüsü’nün aktif üyesi olan Chris, yerel hastaneye fon sağlayacak bir girişim başlatır. Chris’in oldukça geleneksel görünen fikrine göre, her sayfasında farklı bir kadın fotoğrafı olan bir takvim basılacaktır. Kadınların reçel yaparken, örgü örerken ve çiçek baskı yaparken görüntüleneceği bu fotoğraflar için arkadaşlarının desteğini ister.

SPOR YAZILARI

SAYFA 10

Rezaletin son perdesi

RİZESPOR: 1 – BEŞİKTAŞ: 0

STAT: Atatürk
HAKEMLER: Mustafa Çulcu xxx, Birol Budan xxx, Tuncay Akkın xxx
GOL: Serkan (Dk.45 penaltı)
Ç.RİZE: Murat Şahin xxx – Gürol xx, Kürşat xxx, Ahmet xxx, Cem Baki xx, Zafer xx (Dk. 88 Ünal ?), Koray xxx, Fahri xxx (Dk. 74 Victoria x), Serkan xxx, Okan xx, Saffet xx (Dk. 82 Duro ?)
BEŞİKTAŞ: Ramazan xxx – Emre xx, Ronaldo xx, Gökhan xx, Kaan Dobra x, Ümit Aydın x, Ahmet Yıldırım x (Dk. 59 Serdar Özkan x), Tümer x (Dk. 71 Ali Cansun x) İbrahim Üzülmez xx (Dk. 78 Ümit Atalay x), Serdar Topraktepe x, Sinan x,
SARI KART: Fahri (Ç.Rizespor)

Beşiktaş, sezonun son maçında da taraftarlarını üzdü. Küme düşmeme mücadelesi veren Ç.Rize önünde hiçbir varlık gösteremeyen Kartal orta hakem Mustafa Çulcu’nun uydurduğu penaltı ile sahadan boynu bükük ayrıldı. Sonuçta sevinen Rize oldu. Karadeniz takımı son anda kümede kalmayı başardı. İlk yarıda tehlikeli ataklar hep Karadeniz ekibinden geldi. Kartal’da ayakta kalan direnen tek futbolcu kaleci Ramazan’dı. Rakip takım Fahri, Cem Baki ve Okan’la yüzde yüzlük fırsatları harcadı. 45.dakikada ceza alanı içinde Ronaldo ve Kaan Dobra Fahri’yi durdurmaya çalıştılar. Kaan Dobra’nın ayağını uzattığı pozisyonda rakibine hiçbir teması olmamasına rağmen Fahri düşünce Mustafa Çulçu penaltı noktasını gösterdi. Atışı kullanan Serkan, Rize’nin Süper Lig’de kalmasını sağlayan golü kaydetti. İkinci yarı ise kör döğüşü şeklinde geçti.

GÖRMEDİKLERİNİZ DUYMADIKLARINIZ
SERANAD DEMİRHAN

Yeni dönem başlıyor
Rizespor-Beşiktaş maçıyla Kartal’da Lucescu-Feyyaz ve Sinan Engin devri resmen kapandı.
Yok farzedildiler
Beşiktaş’a Rize’de ne karşılama ne de uğurlama yapıldı. Maçtan sonra Lucescu basın toplantısı yapmadan stattan ayrıldı.
Futbolcular rest çekti
Sakat Pancu, Yasin, Tayfur, A.Hassan ile cezalı İlie ve Okan Koç kafilede yoktu. Cordoba ile Giunti de Rize’ye gitmeyenler arasındaydı. Bu iki oyuncunun Rize’ye gitmemek için rest çektiği iddia edilirken, Lucescu’nun kendilerine izin verdiği şeklinde açıklama yapıldı.
Tartışma bitmiyor
Beşiktaş’ın yıldızı Sergen, Lucescu ile tartıştı. Süper solak hocasına, “Çifte standart uyguluyorsun. Yabancılara izin veriyorsun. Bizlere gelince yok. Çifte standart bu” diye tepki gösterdi. Sergen Rize’de yedek soyundu.
‘Şaibeyle işimiz olmaz’
Futbol Şubesi Sorumlu Haşmet Bedii Kürüm, Rize maçında mücadele etmeyeceklerine dair çıkan söylentilere şu yanıtı verdi: “Şaibeyle işimiz olmaz. Yeneriz, yeniliriz ama sonuna kadar ter dökeriz. Ligin bitmesi iyi oldu. Hakemlerin saçma kararları vardı. Bizim de hatalarımız oldu” dedi.
Zafer Biryol ve Sedat için ön protokol
Konyaspor Başkanı Mehmet Köseoğlu, Beşiktaş Başkan adaylarından Fikret Orman ile Zafer Biryol ve Sedat için ön protokol imzaladıklarını açıkladı.

Hani küfür bitecekti

Beşiktaş Kulübü olağan divan kurulu toplantısı, Ritz Carlton Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan kulüp İkinci Başkanı Hüsnü Güreli, kulübün 4 yıllık süreçteki mali ve idari yapısı ile projeler hakkında bilgi verdi. Hüsnü güreli, kulübün toplam borcunun net olarak 17 milyon 842 bin dolar olduğunu belirterek, “Diğer kulüplerle kıyaslama yaptığımızda Beşiktaş’ın mali olarak çok iyi durumda olduğunu görebiliriz” dedi. Beşiktaş’ın yönetim modeli, halka arz, kurumsallaşma ve projeler hakkında bilgiler veren Güreli, “Beşiktaş’ımızı profesyonel yönetim anlayışı ile yönetilen, sağlam idari ve mali bir yapıya sahip, kurumsallaşmış bir yapıya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu. Toplantı sırasında “Fenerbahçe’ye şampiyonluğu verdiniz” diye bağırıp küfür eden Zeki Kamburoğlu’na Cem Bilge tepki gösterdi. Toplantı bir anda gerginleşirken Divan Kurulu Başkanı Şeref Nasır, küfür eden divan kurulu üyesini disiplin kurulu’na sevk ettiklerini söyledi. Nasır, “Başkan ve yönetim kuruluna yapılan bu hareketi kınıyorum. Dilekçeyle o kişiyi disiplin kurulu’na verdim. Gereken yapılacaktır” dedi.
Ayrıca, divan kurulu toplantısında, kurula yeni seçilen üyelere plaket verildi. Bu ay sonunda yapılacak seçim kongresinde başkanlığa aday olan Fikret Orman, plaketini kulüp başkanı Serdar Bilgili’nin elinden alırken, siyah-beyazlıların eski futbolcusu ve eski Malatyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek’e de divan kurulu yöneticisi Yılmaz Ekergil bir plaket verdi.

SAYFA 9

‘Kartal’ı vurdular’

“Kartal’ı vurdular” diyen İhsan Kalkavan ile bu yıl yapılan yanlışları, Beşiktaş’ın son durumunu ve başkan adaylarını konuştum. İşte Kalkavan’ın bu konuda da günden yaratacak açıklamaları:
“Beşiktaş bizi çok üzdü. Keşke bu kadar gönül ermeseydim diye düşünmeye başladım. Son üç aydan bu yana, Beşiktaş hiç olmadığı seviyelere geldi. İşin en üzücü tarafı kulüpte irtifa kaybedebilir. Kartal bile konarken pike dalışı yapmaz, süzülerek iner. Ama bu sefer tamamen çakıldı. Ölü bir kuşun düşmesi gibiydi. Kartalı havada vurdular. Kartalın bir iki kanadını kırmak istediler bu kadar hızlı olamazsın diye… Maalesef kırdıkları kanat kartalın çakılmasına neden oldu. Belki, kanadı kıranlar böyle olsun istemediler, biraz daha hız kessin istediler, ama sonuç kötü oldu. “Türkiye liglerini tadı tuzu kaçmaya başladı, tribünler boşaldı, futbolun zevki tamamen ortadan kalktı”dediler, sonuç ortada. Şu anda ağır şaibeli bir lig içindeyiz. Türkiye ligleri uzaktan kumanda ile yönetilmiştir. Bunda herkes hemfikir. Bunun aksine hiçbir futbol sever söyleyemez. Bu ilk defa mı oluyor diyebilirsiniz ama bu kadar da kör gözün parmağına olmadı. Bu kadar da cüretkar da olmadı. Her şey her şekilde açık seçik bütün kamuoyunu gözleri önünde oldu çoluk çocuk bile hissetmeye başladı. İnanıyorum ki bazı hakemler hakemim demeye utandılar bu sene, bazıları…
Lucescu uyardı
Herkes faturayı Lucescu’ya çıkarıyor. Ben Lucescu bulunmaz hint kumaşı demiyorum ama çok uyanık çok müthiş zekası olan bir adam. Kartalın havada vuruluşunu gördü feryadı bastı. Şimdi herkes diyor ki tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan… Adam faciayı gördü ve anladı. Havluyu o zaman attı. Düşünün bir mahallenin kabadayısını kendi mahallesinde soyun diyorsun soyuyorsun eteklik giydiriyorsun ondan sonra da diyorsun ki ya ne oldu bu kabadayıya niye kabadayılık yapamıyor. Kendi saha ve seyircisi önünde Beşiktaş’a tarihi boyunca yapılamayacak tavır yapıldı. 25 bin kişilik seyircisi önünde 51 maçtır yenilmeyen şampiyona reva görüldü.
İnsanlar riyakar
Bir buçuk senedir bana sizin en büyük şansınız ne yönetim ne futbolcu, siz Lucescu gibi bir adamı ele geçirdiniz diyorlardı. Şimdi adamı yerden yere vuruyorlar. Daum’u göklere çıkarıyorlar. O kadar yanar döneriz ki, o kadar güçlünün yanındayız ki bunu daha iyi anladım. Paranız gücünüz arkanız kuvvetiniz var ise herkes sizinle beraber. Yalpaladığınız anda herkes kafanıza vuruyor.
Yanlış işler yapıldı
Beşiktaş’ta Nouma bile elinin soktu çıkardı diye milyonlarca dolara mal olmuş bir futbolcuyu kovdular. Bunun disiplin cezası vardır. Yönetimin basiretsizliği bu… Beşiktaşlının dışında bütün herkes feryat etti. Bu etik bir şey ise bırak bunu Beşiktaşlı düşünsün. Beşiktaş’ın ayıbı ise Beşiktaş’ın ayıbı. Bizim öz evladımız kendi öz kaynağımızdan yetiştirdiğimiz bir çocuk değil ki, satın aldığımız veya kiraladığımız bir çocuk. Bedelini ödedik. İlhan için bir şey diyemem o hala daha oynayamıyor. Ahmet Dursun yerine oynatacak adamın yoksa mutlaka onun da bir çaresine bakılmalıydı.
Başkan adaylarını çok seviyorum
Adaylar, çok genç. Hepsi arkadaşlarım, benim evladım gibi sevdiğim insanlar. Gerek Yıldırım gerekse de Fikret deneyimlidir, yönetimdeki kadrolardan gelmişlerdir. Gönül isterdi ki bu iki arkadaş ayrılmaz bir bütün olsunlar. Bir çekirdeği ikiye böldüler. İkisi birlik olsa, çok daha kaliteli bir yönetim çıkartmak da mümkündü. Tüm bunlara rağmen camia onları uzlaştıramadı. Bu uzlaşamamaların bedelini ağır ödeyecekler gibi geliyor bana. Korkuyorum ki, Beşiktaş yeni bir genel kurula da gebe.

Buruk kupa

Fener’e taçlandığı gün Malatya sürprizi: 4-2. Maçtan önce Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in elinden şampiyonluk kupasını alan ve taraftarlarıyla mutluluk şarkıları söyleyen Kanarya, Doğu temsilcisine sezonun son maçında hem de Kadıköy’de farklı boyun eğdi Futbol Federasyonu Başkanı maçtan önce kupa töreni sırasında yoğun protestolara neden olunca, Ata Aksu’nun da uyarısıyla karşılaşmayı izlemeden stattan ayrıld.
Fenerbahçe, Kadıköy’de 2003-2004 sezonunun son maçı öncesinde şampiyonluk kupasını alıp taraftarlarıyla mutluluk şarkıları söyledi.
Şampiyon Fenerbahçe’yi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da birer mesajla kutladı. Kanarya, Malatya önünde beklenilen oyunu sergileyemedi. 4.dakikada Volkan’ın kontrol edemediği topu iyi takip eden İlyas kafayla malatya’yı 1-0 öne geçirdi. 13. dakikada Mithat’ın nefis şutunda top önce üst direğe sonra çizgiye çarpıp dışarı çıktı. 35’te Atilla farkı ikiye çıkardı: 0-2. 44’te Serthat kornerden ortaladı, Luciano yükselip kafayı yapıştırdı: 1-2. 78’de Ali Güneş, Fazlı’yı düşürünce hakem penaltı noktasını gösterdi. Atilla farkı yeniden ikiye çıkardı: 1-3. 91. dakikada Mehmet Öncan golleri dörtledi: 1-4. 92’de Serkan Özsoy, Nobre’yi düşürünce hakem bu defa Fenerbahçe lehine penaltı beyazını işaret etti. Van Hooijdonk da skoru ilan etti: 2-4.

Lig bitti, Cimbom açıldı

STAT: Atatürk Olimpiyat
HAKEMLER: Mutlu Çelik xx, A.Turan Ökke xx, Ömer Altuntaş xx
GOLLER: Eser (Dk.17), Bratu (Dk.22), Ömer (Dk.60), Necati (Dk.67)
GALATASARAY: Kingston x – Ömer xxx, Bülent xx, Hakan Ünsal xx (Dk. 57 Necati xxx), Suat xx, Ayhan xx (Dk. 49 Arif x), Volkan xxx, Murat xx, Sabri xx, Baliç xxx (Dk. 68 Eyüp x), Bratu xx
ELAZIĞ: Oğuzhan xx – Ercan xx, Abdullah x, Ziya xx, Ümit xx, Halit xx (Dk. 80 Veysi x), Mustafa xx, Emrah xx (Dk. 67 Mehmet x), Remzi xx (Dk. 84 Kartal ?), Eser xx, Yunus x
SARI KART: Emrah (Elazığspor)

Galatasaray, Süper Lig’e veda eden Elazığspor’u sezonun son maçında 3-1 yendi. İlk yarıda durgun görünen ve 1-0 yenik duruma düşen Cim-Bom, Necati’nin oyuna girmesiyle canlandı. 17’de Eser Elazığ’ı 1-0 öne geçirdi. Bratu 22’de skoru eşitledi: 1-1. Devre bu skorla kapandı. 60’ta Ömer’le öne geçen Galatasaray, 67’de Necati’yle farkı ikiye çıkardı ve sahadan 3-1 galip ayrıldı.

SAYFA 8

Geri sayım başladı

SERDAR
BİLGİLİ:
“Yeni yönetimin
emrindeyim”
Beşiktaş başkanı Serdar Bilgili, istifa etmesinin ve kulübü olağanüstü kongreye götüreceğini ilan etmesinin ardından, başkanlık için adaylıklarını açıklayan dört adayla bir görüşme gerçekleştirdi. Kulübün mali durumunun ve stadın yeni başlayacak inşaasını masaya yatırıldığı toplantıda Lucescu’nun durumu da görüşüldü. Bilgili, Yıldırım Demirören, Fikret Orman, Erol Kaynar ve Affan Keçeci’yle objektiflerin karşısına geçtiği açıklamasında bundan sonrası ile ilgili önemli noktalara değindi.
“Beşiktaş kaos içinde değildir”
“Beşiktaş’ın kaosu diye gösterilen bu durumdan en sağlıklı şekilde çıkması ve yeni yönetimin oluşması için gereken ne ise tüm çabayı göstereceğim. Burada bulunan 4 aday arkadaşımın hepsi benim mesai arkadaşlarımdır. Kendileriyle yıllarca beraber çalıştık. Ben tarafsız olarak hepsini destekliyorum. Kim başkan olursa her zaman yanında olacağım. Ben Beşiktaş’a 12 senemi verdim, bu yüzden kulüple bağımın kopması gibi bir durum asla söz konusu olamaz. Yeni gelecek yönetimin her zaman yanında olacağım ve onlara istedikleri her konuda yardımcı olacağım. Biz 4 aday arkadaşımızla Beşiktaş’ın mali durumu ve transfer konularını konuştuk. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceğiz. Onlara Beşiktaş yönetimine aday oldukları ve cesaret gösterdikleri için teşekkür ediyorum”
Bilgili İnönü Stadının geleceği ile ilgili ise şunları söyledi: “Stadın inşasına hemen başlıyoruz. Kendileriyle gerekli bilgileri verdim. Bu İnönü Stadı için tarihi bir projedir. Daha başka projelerimiz de devam edecek”
“Lucescu ile sözleşmemiz devam ediyor, sözleşmesinde tazminat maddesi yer almıyor ve yeni gelecek yönetim kendi vereceği kararla ve programla Lucescu’nun durumunu belirleyecektir” şeklinde konuşan Bilgili, Alaattin Çakıcı ile ilgili olaya da açıklık getirdi:
“İmzamı taklit etmişler”
“Son dönemde basında adımızın geçtiği Alaattin Çakıcı ile ilgili olayın Beşiktaş ile hiçbir şekilde gerçekle alakası yoktur. Ne benim ne Beşiktaş kulübünün bu olayla ilgisi yoktur. Benim imzam taklit edilmiştir. Ve bu birimdeki yetkili kişinin de hemen kulüple ilişkisini kesmiş bulunmaktayız. Böyle bir olayla gündeme gelmiş olduğumuz için çok üzgünüm”
Bilgili, Taraftara verebileceğim en iyi mesajı istifa ederek verdiğimi düşünüyorum, diyerek sözlerini tamamladı. Buluşma, adayların bir araya gelerek verdikleri pozla sona erdi.
FİKRET
ORMAN:
“İnönü’yü
yıkacağız”
30 Mayıs’taki kongrede başkanlık için yarışacak adaylardan Fikret Orman, Gol kralı Kanyosporlu Zafer Biryol ile anlaştı. Konyaspor yönetimi ile yapılan görüşmelerden olumlu sonuçla ayrılan ve Zafer Biryol’un bonservisini alan Orman, orta saha oyuncusu Sedat’ı da siyah beyaz renklere bağladı. Geçtiğimiz hafta, kurmayları Muzaffer Nasıroğlu, Levent Erdoğan, Ahmet Kavalcı, Hüseyin Mican ile büyük bir Ege ve Adana turu gerçekleştiren Fikret Orman, Ege’deki tüm Beşiktaş derneklerini gezerek projelerini anlattı ve “Avrupalılar gibi kolektif oynayan, Latin futbolu gibi keyif veren bir takım kuracağız” mesajını verdi. Orman, İnönü Stadını yıkıp 35 bin kişilik yeni bir stat yapacağını belirtirken şunları söyledi: “3 yabancı, 4-5 yerli oyuncu almayı düşünüyoruz. Teknik direktörü seçim malzemesi yapmak istemiyoruz ama Lucescu’nun çok yıprandığını düşünüyoruz. Geldiğimiz ilk gün futbolcu tarama izleme komitesi kuracağız ve bunun için 1 milyon dolarlık bir bütçe ayıracağız” dedi. Orman, son olarak şunları vurguladı: “Her zaman söylüyorum. Ben Beşiktaşlıyım. Seçimi kazanamasam bile yine Beşiktaşlı kalacağım. Maddi yönden güçlüyüz ancak günümüzde kişilere bağlı kulüplerin başarılı olma şansı çok az. Biz kendi kendine yeten ve Avrupalı bir Beşiktaş yaratacağız”
YILDIRIM
DEMİRÖREN:
“Şampiyon
olacağız”
Beşiktaş Kulübü Başkan adayı Yıldırım Demirören gerçekleştirdiği Ege turunda “Çökmüş bir takımı yeniden şampiyon yapmak için aday oldum” mesajını verdi. Demirören, her alanda kulübün haklarını korumayı amaçladıklarını, bunu özellikle ezeli rakiplerine karşı yapmak istediklerini söyledi. Başkan olduğunda Lucescu, Sinan Engin ve Samet Aybaba ile çalışmayı düşünmediğini belirten Demirören, Alman Teknik direktör Lothar Mattheaus ile prensip anlaşmasına vardıklarını vurguladı. Mattheaus’un gelirken iki yıldız oyuncuyu da beraberinde getireceği belirtildi. Öte yandan Demirören, mevcut yönetimin anlaştığı isimlerden Berkant ve Veysel’i de transfer etmeyeceğini söyledi. Demirören katıldığı toplantıda, seçilmesi halinde şu anki yönetimin projelerini sürdüreceğini de ifade etti. “Çok değerli arkadaşlarımla yola çıktık. Çok güzel projeler var ama esas proje takımı şampiyon yapmak. Ben ve ekibim bileğimizle yüreğimizle tecrübemizle bunları yapacağımıza inanıyoruz. Kazanamazsak bile kazananın arkasındayız” Demirören’in listesinde yer alacak kişiler ise belli oldu. Kıvanç Oktay, Koray Büyükhasar, Reha Muhtar, Murat Aksu, Süleyman Eren, Adnan Demir, Murat Ürünsak, Akif Işık, Hakan Kalkavan ve Erhan Kamışlı.
EROL
KAYNAR:
“Beşiktaş
değerlidir”
Beşiktaş Kulübü Başkan Adayı Erol Kaynar düzenlediği yemekli basın toplantısında Beşiktaş’ın geleceği ile ilgili önemli konuları değindi. Beşiktaş’ın dünya takımı olması için yepyeni bir sistem kuracaklarını ifade eden Kaynar, tüm sistemleri incelediklerini vurguladı.
Yönetimin cebine bakan bir Beşiktaş kulübü
düşünemiyorum
“Beşiktaş’ın geleneksel etik değerlerinin ne anlama geldiğini son yaşanan olaylarla yeniden anlıyoruz. Bunun önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum. Beşiktaş’ın çok önemli değerleri vardır bu değerleri korumak her Beşiktaşlının birinci görevidir ve bunlar paradan puldan daha değerlidir. Bizim yaptığımız çalışmalarda kulübün mali durumu ile ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. Biz yönetime talip olurken mali gücümüzün yeterliliği konusunda bir tereddüt yoktur. Yeterli mali kaynakları hazırladık o şekilde talip olduk. Ama hedefimiz yöneticilerin cebine bakan bir Beşiktaş değil. Beşiktaş’ın kendi kaynaklarıyla yaşamasını bağlayacak bir Beşiktaş yaratmayı düşünüyoruz”
Manchester United’ın sistemini
Beşiktaş’a getireceğiz
“Yönetime gelirsek futbol komitesi ve transfer komitesini lağvedeceğiz. Futbolu tamamen yönetim kurulunun dışında çok özerk olarak çalışmasını sağlayacak bir yöntem geliştirdik. Uygulanan sistemleri inceleyerek buna karar verdik. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Manchester United’in uyguladığı bir sistemdir bu. Futbol sistemi koordinatörlüğü sistemini kurmak istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İdari menajer ve transfer ve alt yapı menajeri bu paketin içinde bulunuyor. Başkanlığa bağlı olarak çalışacak profesyonel futbol yöneticisi var. Eğer Beşiktaş’ı bir dünya kulübü yapmak istiyorsak bir sistem kurmak durumundayız”
Lucescu’yu affedemiyorum,
tercihim yerli hoca
“Lucescu’ya Beşiktaş’a yaşattığı şampiyonluk için teşekkür ederek kendisi ile Beşiktaş’ın değerlerine uygun bir şekilde yollarımızı ayıracağız. Affedemediğim bir şey var. Beşiktaş alt yapısından bir tek oyuncuyu Beşiktaş A takımda oynatmadı. Beşiktaş’ın kadrosuna transfer ettiği oyuncuları da oynatmadı. Bunları görünce açıkçası Beşiktaş’ın geleceği ile ilgili telaşa düşüyorum. Lucescu’nun bu hatasını affetmiyorum. Futbol takımının hızlı bir yapılanmaya ihtiyacı var yerli hoca bunu daha iyi sağlayabileceğini düşünüyorum. Bu konuda tercihim yerli hoca”

Lucescu sessizliğini bozdu

“Futbol yaşamım boyunca çok ilginç olaylar yaşadım ama bu sezon yaşadıklarım bambaşka, Türkiye’de bir sistem kurulmuş ve kimse sesini çıkartmıyor” Beşiktaş teknik direktörü Mircae Lucescu, Rize maçı sonrası tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Bu sezon Fenerbahçe’nin şampiyon yapıldığını iddia eden Lucescu, “Bu sistem devam ederse Beşiktaş 10 yıl daha şampiyon olamaz. Dediklerim tek tek ortaya çıktı, bunların hepsini sezon başında haykırmıştım” dedi. Fenerbahçe Teknik Direktörü ile ilgili şaşırtıcı şaşırtıcı açıklamalar yapan Lucescu, futbol adamının yorumları futbol sahasından çıkmalı, diyor: “Daum önümüzdeki sezon bakalım benim Şampiyonlar Liginde topladığım puanları ulaşabilecek mi. Esas sınavı Avrupa’da verecek. Büyük camialarda başarı süreklilik ister. Dürüstlük ister. Alman hocanın dürüst ve samimi olmasını beklerdim”
Yeni gelecek yönetim isterse onlarla çalışabileceğini ifade eden Lucescu, “Taraftarlarımız merak etmesinler başarıya gidecek formüllere sahibim. Beşiktaş ile iki yıllık mukavelem var. Ayrılmak istemiyorum” şeklinde konuştu.

Özden ağabeyi kaybettik

Basınımızın duayenlerinden Özden Kemertaş, geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Özden Kemertaş’ı Beşiktaş Sinanpaşa Camii’nde Cuma namazı sonrası Ortaköy’deki aile mezarlığına defnedildi. Kemertaş ailesinin acısını paylaşıyoruz. Başımız sağolsun.

Kent demeye bin şahit ister

Kentsel Dönüşüm Projesi, hayata geçiyor. Gecekonduların kamulaştırılarak yerlerine toplu konutlar yapılması ile gecekondu sahiplerine konut verilmesi projesi uygulamaya başlanıyor. Gecekondular ortadan kaldıracak ve inşaat sektörü canlanacak. Gecekondularından taşınıldıkça boşalan konutlar yıkılıp yerine yeni konutlar yapılacak. Bu konutlara ise başka yerdeki gecekonducular nakledilecek. Dönüşüm projesi kaçak olmayan gecekonduları kapsıyor. Ancak tapusu olmayanlara da yeni konutlar satılırken kolaylık sağlanabilecek Örneğin, 10 yıllık vadeler ile satılacak konutlar tapusuz olanlar için 20 yıla çıkarılacak.
İstanbul’a yeni çehre
Başlatılan proje ile daha fazla vatandaşın maliyetine konut sahibi olması, inşaat sektörünün canlandırılması hedefleniyor. Toplam bin konutun bulunduğu alana 10 bin konut yapılacağı için konut talebi de karşılanacak. Diğer taraftan kentlerin görünümü ve alt yapı sorunları da çözülmüş olacak.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığına, imar kurulu şirketlere ve finans kurumları ortak olma yetkisi veren tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve hızla gecekondu bölgelerine Kentsel dönüşüm projeleri çalışmaları başlandı. Kamulaştırılan gecekondular karşılığında sahiplerine yeni konutlar verilmesini kapsayan tasarı, tapusu olmayan gecekondu sahipleri de ucuz konut sahibi yapmayı amaçlıyor.
İlk olarak İstanbul Küçükçekmece’de Atatürk Olimpiyat Stadının doğusunda bulunan Ayazma mevkiinde gecekondular kamulaştırılıp yerine 5 bin konut yapılacak. Küçükçekmece’de kamulaştırma 3 ay içinde başlayacak. Ardından Gaziosmanpaşa ve Pendik’te aynı projeler bu yıl içinde başlayacak. İlk etapta İstanbul için 10 bin konut yapılması bekleniyor. Gaziosmanpaşa Sarıgöl bölgesinde örnek model yapılacak. İkna olmayan gecekonduların evleri ise yasaya dayanarak kamulaştırılacak. Bu durumda TOKİ belli bir bedel tespiti yapacak. Ortalama olarak her 400 metrekarelik konutu olan vatandaşa 100 metrekarelik konut verilmesi planlanıyor. Ancak bu kriter kamulaştırılan alanların rayiç bedeline göre değişecek.

Yeni yasa ne getirecek?

TOKİ, yasadaki görevleri çerçevesinde kişilere ait arsaları ve bunların üzerinde bulunan her türlü eklenti ve yapıları kamulaştırmaya yetkili olacak. Kurulmuş şirketlere ve finans kurumlarına ortak olabilecek.
Gecekondu bölgelerinin tasfiyesi veya iyileştirilerek yeniden kazanımına yönelik gecekondu dönüşüm projeleri geliştirebilecek, inşaat uygulamaları ve finansman dözenlemeleri yapabilecek. Kişilerin mülkiyetindeki gayrımenkullerin değeri TOKİ tarafından tespit edilecek bu kişilerle proje kapsamında anlaşma yapılabilecek.
TOKİ tarafından gerçekleştirilen konutların bedeli, konutların yapıldığı illerin ekonomik durumu,doğal afetler, konut rayiç bedelleri ve gecekondu bölgesindeki kişilerin gelir durumuna göre gerekli görüldüğünde yapım maliyetleri altında tespit edilebilecek.

Nasıl dönüşecek?

Gecekondu bölgesi sakinleriyle teker teker konuşulup anlaşma yapılacak.
Anlaşmaya varmayan gecekondu sakininin evi belirli bir rayiç bedelle kamulaştırılacak. Proje finansmanı sağlanması için yurt dışından finans kurumları ile ortak olunacak, belediyeler ile ortak projeler için anlaşılacak. Tapusu olmayanlar için kolaylık sağlanacak.