SAYI 189

BJK1Cem Vakfı’ndan kahvaltı
Cem Vakfı Beşiktaş Şubesi İstanbul’da etkinliğini sürdüren Alevi köy hemşeri dernek başkanları ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.
Tüm köy derneklerini temsilen başkanlarının katıldığı toplantıda Cem Vakfı Beşiktaş Şubesi’nin bugüne kadar yaptığı cem, konser, ziyaretler gibi birçok etkinliğin sunumu yapıldı ve bundan sonraki projeler paylaşıldı.
18 Aralık Perşem günü Akatlar Spor Kompleksi’nde 5000 kişilik bir cem yapacak olan Beşiktaş Şubesi tüm köy dernek başkanlarından tam destek aldı.
Alevi İslam inancının doğru yaşatılması ve tanıtılması amacı ile yola çıkan Cem Vakfı Beşiktaş Şubesi, Şube Başkanı Mehmet Arslan’ın öncülüğünde gerçekleştirdiği toplantıda diğer dernek başkanlarının görüş ve önerilerini dinledi.
Bundan sonrası için sürekli diyalog ve işbirliği noktasında uzlaşılan toplantı bir daha bir araya gelme dileklerinin paylaşıldığı uzun ve keyifli bir sohbet ile sürdü.
Çevre sorunları tartışıldı
İstanbul Yaşam Derneği, geçtiğimiz hafta içinde ‘Kentsel Çevre Sorunları’ başlığı altında bir çok konuyu masaya yatırdı. Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü Turgut Noyan Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Çevre Kulübü Başkanı Murat Türkan, Prof. Dr. Turgut Önay katıldı. Paneli, Prof. Dr. Orhan Yenigün yönetti. İstanbul Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş da panele katılanlar arasındaydı.
Sevgili öğretmenim
Beşiktaş’ta geçtiğimiz hafta içinde bugüne kadar görülmemiş alışılmışın dışında bir etkinliğe sahne oldu. Öğretmenlere yakışan bir gece; Swiss Otel’de Öğretmenler Günü nedeniyle kutlama yemeğiyle renklendi. İlçedeki tüm okullardaki öğretmenlerin yer aldığı yemekte, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal organizasyona eşi Şefika Ünal ile katıldı ve öğretmenlerle tek tek ilgilendi, sohbet etti. Kokteyl ile başlayan geceye Beşiktaş İlçesindeki okullardan öğretmenler ve yöneticiler yer aldı ve ayrıca Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükbalkan yer aldı. Bu özel geceye katılanlar arasında Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Füsun Türkvan, Temizlik İşleri Müdürü Hüseyin Kaya, Destek Hizmetleri Müdürü Okan Ünsaç, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Cemal Aksoy, Fen İşleri Müdürü Hüseyin Zorlu ve Park ve Bahçeler Müdürü M. Halil Tayşır da bulundu. Gecenin açılışını bir konuşmayla yapan Belediye Başkanı İsmail Ünal, günün anlam ve önemine ilişkin şu sözleri söyledi: “24 Kasım Öğretmenler Günü, Cumhuriyetin ilerici ve devrimci kimliğini anımsama günüdür. Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenleri geleceğin mimarları olarak görmüştür. Sevgili Öğretmenlerim, yetiştirdiğiniz milyonlarca fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller adına hepinizin bir kez daha ellerinden öpüyorum. Beşiktaş’ta öğretmenler günü her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı kutlanıyor ve kutlanmaya da devam edecek.”
Engellilere iş imkanları
Eksik değil farklı ismiyle yola çıkan proje, yoğun katılımla talepleri bünyasinde barındırıyor ve çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor. İlk günlerde yaklaşık 20 engelli ile kursların başladığı projede, şimdi yüzlerce bireye verilen bir dizi eğitim sona yaklaşıyor ve proje ile engellilere iş bulma olanağı da sağlanması amaçlanıyor. MESS Eğitim Vakfı’nın koordinasyonunda, İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü’ nün denetiminde, Beşiktaş Belediyesi ile ortak olarak uygulanan “Eksik Değil Farklı Projesi”nde, epilepsiden, görme kaybına, nörolojik rahatsızlıktan, kalp hastalığına ve ortopedik engelliliğe kadar farklı engelli grupları kapsıyor. Verilen eğitimlerin başlıkları şöyleydi: Bilgisayar Destekli İş Hesaplamaları, Bilgisayar Destekli İş Yazışmaları, Bilgisayar Destekli Sunum, 5S Dosyalama Sistemi, Büro Yönetimi, İnsan İlişkileri ve İş, İletişim ve İnsan İlişkileri, Telefonda İletişim, ISO 9001:2000, Verimlilik ve Kalite, Problem Çözme Teknikleri, Etkili Takım Çalışması, Kurum Kültürü, Temel Ekonomi, Satış ve Müşteri İlişkileri, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Hukuku. 41 iş günü süren eğitimlerin sonunda sınav yapılıyor ve katılımcıların gösterdiği başarıya göre kendilerine sertifikaları dağıtılıyor. Sonuç olarak, proje kapsamında düzenlenen eğitimleri başarıyla tamamlayan, beceri gelişimi ve mesleki rehabilitasyonu sağlanarak gerekli yetkinlikleri kazanan engellilerimizin en az % 60’ı projeye destek veren işletmelerde uygun pozisyonlarda istihdam ediliyorlar.
Cumhuriyet’e çocuk ilgisi
Minikler görmeye doyamadı, öğrencilerin akınına uğrayan Cumhuriyet Resimleri Sergisi binlerce öğrenciyi kısa sürede ağırladı. Daha önce hiç yapılmamış, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen sergiye otobüsler dolusu öğrenci geldiği söyleniyor.
Beşiktaş Belediyesi’nin okullara vermiş olduğu ulaşım hizmeti ile öğrenciler okullarından otobüslerle alınıyor ve Cumhuriyet Resimleri Sergisi ile buluşturuluyor. Günde en az 400 öğrencinin gezdiği Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’ndeki Cumhuriyet Resimleri Sergisi, 5 bin öğrenci tarafından ziyaret edildi. Öğrenciler 1 saatlik sergi anlatımı süresince Türk Resim Sanatı’nın en önemli 28 Ressam ve 3 Heykeltıraşının 1923 sonrasında üretmiş oldukları ve konuları Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet ve devrimleri olan 40 başyapıtı izleme şansını buldu. Ayrıca öğrenciler, resimlerin hikayelerini dinledikleri gibi bir yandan da Cumhuriyetin kazanımlarını ve devrimlerini daha iyi anlayabilmek için barkovizyon eşliğinde Atatürk filmleri ve 10. Yıl nutkunu da izliyor ve 29 Ekim 1923’den başlayarak günümüze kadar 29 Ekim gazetelerini inceleme fırsatını da yakaladılar.
İŞTE BALIK PAZARI
Balık Pazarı, çağdaş görünümüyle tüm kentlilerin dikkatini çekiyor. Balık Pazarı tamamlandı, balıkçılar yerini aldı, satışlar başladı. Esnafın yüzü gülüyor, Beşiktaşlı yeni Balıkçılar Çarşısı’nın Beşiktaş’ın marka değerine yakışır olduğunu düşünüyor. Üç cepheden de aynı görünümü veren alt yapısıyla da Avrupa standartlarına uygun olarak dizayn edilen Balıkçılar Çarşısı’nın aşağı kesimi de bulunuyor. Soğuk hava depolarının yer aldığı aşağı kesimde havalandırma sistemi de bulunuyor. Konu hakkında Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, balık pazarının köy içinde bir simge olduğunu ve böyle bir projeyi hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyduklarını dile getiriyor.

Tiyatrolar doldu boşaldı
Tiyatro severler, festival gibi etkinlikle Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi salonunu dolduruyor. 4 Aralık tarihine kadar düzenlenecek olan “Tiyatrolar Buluşması 2008” etkinliği, bir çok tiyatro topluluğunu da bir araya getirdi. Etkinlikler, Türk tiyatrosunun önemli isimlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Etkinlikler, “Mutlu Yıllar” oyunu ile başladı. Sahnelenen oyunlar arasında ise şu isimler bulunuyor: “Yolluk”, “Vakit Tamam Oyunu”, “Çirkin İnsan Yavrusu”, “Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor”, “Nehrin Solgun Yüzü”, “Albay Kuş”, “Kız Tavlama Sanatı” ve “Yalnızlıklar”… Etkinlik süresince, oyunları 15- 25 YTL arasında değişen bilet fiyatları ile Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde izlemek mümkün olacak. Aralık ayının ilk oyunları ise, ‘Kız Tavlama Sanatı’ ve ‘Yalnızlıklar’ adlı oyun.. Oyunlar Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde, saat 20.30’da izleyiciyle buluşuyor.

Suna Pekuysal
Engin Köknar
anıldı
Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen ‘’Ustalara Saygı’’ etkinliklerinin dördüncü dönemi, geçtiğimiz haftalarda Türk tiyatrosunun iki büyük ustası için gerçekleştirilen gece ile devam etti. Saat 20.00’da Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday sahnesinde Suna Pekuysal ve Ergun Köknar için düzenlenen gece, iki sanatçının aile albümünden ilk kez gün ışığına çıkan görüntüler ile başladı. Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve sunduğu program, 2000 yılında kaybettiğimiz Köknar ve bu yıl içerisinde aramızdan ayrılan Pekuysal için gerçekleşen, ‘ilk etkinlik’ olma özelliğini taşıyor. Edebiyatçı ve tiyatrocu dostları Zihni Göktay, Vedat Demirci, Beklan Algan, Arif Erkin’in anıları ve yorumları ile konuşmacı olarak katıldıkları gecede sanatçıların oğlu Sait Ali Köknar da yer aldı.
ALKOLÜ NASIL BIRAKTIM?
Yalçın Menteş, Tiyatrolar Buluşması adlı etkinlikte uzun bir aradan sonra ilk kez sevenleriyle Beşiktaş’ta buluştu. Alkolü nasıl bıraktığına ilişkin hazırlamış olduğu oyunuyla tiyatroseverlerin karşısına çıkan Yalçın Menteş, tek kişilik oyununda ailelere ve gençlere ibret olması için yazdığı oyunu sahneledi. Yolluk adlı oyununda, kendi yaşamından alkolün varlığı ve bıraktıktan sonraki yaşamıyla ilgili olarak da çeşitli anektotlarla seyirciyle buluştu. Bir sorumluluk projesi niteliği taşıyan Yolluk, seyirciden büyük alkış aldı.
Tiyatro sanatçısı Menteş, tek başına sergilediği oyununda alkolün zararlarını ince esprilerle gözler önüne serdi. Oyun sırasında zaman zaman seyirciyle de iletişime geçen Menteş, tiyatroya ve sahnelere geri dönmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi.
Çalıkuşu balesi
MKM’deydi…
Çok sevilen dillerden düşmeyen klasik hikayelerden biri olan Çalıkuşu, şimdi Mustafa Kemal Merkezi’nde sahnelendi. MKM’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 71 kişilik seçkin kadrosuyla iki perdelik Çalıkuşu Balesi, Türk Kalp Vakfı tarafından Öğretmenler Günü nedeniyle geçtiğimiz hafta içinde sahnelendi. Kareogrefisi Devlet Sanatçısı oyunun rejisörü Merih Çimenciler’e ait. Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden uyarlanan “Çalıkuşu’ oyunu, geniş kadrosuyla da oldukça dikkat çekti. Çalıkuşu’nun konusu özetle şöyle: “Evleneceğinden önceki gün Feride nişanlısı Kâmran’ın daha önceden kendisini aldattığını öğrenir. Bunun üzerine Feride kaldığı teyzesinin evini terk eder ve Fransız Lisesi’nde aldığı eğitime güvenerek Anadolu’da öğretmenlik yapmaya karar verir. Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde öğretmenlik yapar. Bu görevi sırasında Feride Anadolu insanının sorunlarıyla karşı karşıya gelir. Genç ve güzel bir kadın olan Feride gittiği yerlerde rahata eremeyecek sürekli yapılan dedikodular nedeniyle günleri üzüntü içinde geçecektir.”
Çocuk oyunları
Bir hafta içinde çocukların neşesi yerine geldi, akıl oyunlarıyla çocuklar oturdukları yerden sahnede olan biteni gözlerini ayırmadan izledi. Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleşen tiyatro etkinliği “Geleceğime Bir Bilet Lütfen!” başlığını taşıyor. “Her çocuk bir dahidir, sadece kendilerini tanımalarına fırsat vermek gerek” sloganıyla tiyatro topluluğu büyüyünce ne olacaksın sorusunu miniklere yöneltiyor ve eğlenceli bir yolculuk başlıyor. Oyunun yazarı, Erkan Tunç. Yöneten ise: Erdem Baş, Müzik ise Mehmet B. Apak. Oyuncular: Cem Aksakal Gözde Okur. Oyunun özetle konusu ise şöyle: “Çocuklara en çok sorulan soru “büyüyünce ne olacaksın?” sorusudur. Bu soru aynı zamanda -farkında olmasak da- önemli bir sorundur da… Bugün zamanında yönlendirilmediği için meslek seçiminde zorlanan hatta yeteneği ve ilgisi olduğu halde istediği meslekte olmayan birçok insanımız vardır. Çocukların doğru yönlendirilmeleri öncelikle ailelerine ve eğitim kurumlarına bağlıdır. Çocuğun ilerideki başarısı bu okul-aile birliği sayesinde gerçekleşecektir. Tiyatromuz ilk çocuk oyununu bu sorunu göz önünde bulundurarak sahnelemiştir. Pako ve Suzi kendilerine uygun mesleği ararlarken pırıltılı geleceğimiz olan çocuklarımızı da oyunlarına katacaklardır” Öte yandan Akatlar Kültür Merkezi’nde çocuk oyunları arasında geçtiğimiz hafta, Sarıyer Sanat Tiyatrosu’nca ‘Aslan Kral’, Tiyatro Mie tarafından ‘Küçük Balık Bambam’, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ ve ‘Komik Tavşyan Hopi’ sahnelendi.

Soru yağmuru!..
Beşiktaş Buluşmaları tüm hızıyla devam ediyor. Her ay süren çalışmanın yerel yönetimlerde bir ilk olduğunu söyleyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, İletişimin önemli bir dalı olan inhternetin bir adım önüne geçerek, internet radyoda yapılan programlarla tüm vatandaşlara ulaşıldığını söyledi. Radyo Beşiktaş aracılığıyla görüntülü olarak da Beşiktaşlılara ulaşıldığını kaydeden Belediye Başkanı İsmail Ünal, program sırasında gelen sayısız soruya içtenlikle yanıt veriyor.
İLETİŞİM ADINA BİR İLK GERÇEKLEŞİYOR
Periodik olarak yapılan Beşiktaş Buluşmaları’nın yanısıra geçen ay içinde özel bir programla başkan Ünal, Beşiktaş’ta 5 yıl içinde yapılanları da paylaştı. İletişim adına bu programların uzun yıllar devam edeceğini açıklayan Ünal, ilginin çok yoğun olduğunu söyledi. Ünal, işin güzel yanının, vatandaşların her türlü soruyu yöneltebilir, öneri, görüş ve şikayetlerini iletebilir olmasıdır dedi. Ünal, ayrıca eleştirilerin canlı olarak tüm Beşiktaşlılarla birlikte dinlendiğini, soruların tamamının anında yanıtlandığını da belirtti. Yapılan işin bu yönüyle de yerel yönetimlerde iletişim açısından bir ilk olduğunu söyledi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail ünal, bir ilki gerçekleştirdikleri içinde Beşiktaşlılar adına mutlu olduğunu söyledi.
Düşler akademisi açıldı
Düşler gerçek oluyor.. Engelli gençlerin ücretsiz olarak kültür sanat eğitimi alabilecekleri Düşler Akademisi, Beşiktaş Belediyesinin desteğiyle gençlere kapılarını açtı. Beşiktaş Belediyesi’nin desteğinin yanı sıra Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ,Türkiye Vodafone Vakfı ile hayata geçen Düşler Akademisi’nin tanıtımı, Kasım ayının ilk haftasında gerçekleşti. Tanıtıma Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rengin Onay ve UNDP Türkiye’den Hansın Doğan katıldı. Düşler Akademisi, Beşiktaş Belediyesi tarafından tahsis edilen mekanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Engelli gençlere ücretsiz olarak kültür ve sanat eğitimi verilmesinin amaçlandığı uluslararası bir sosyal sorumluluk projesi olan Düşler Akademisi vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ, enstrüman, resim, tasarım atölyelerinden oluşuyor. Akademi, engellilerin atölye eğitimlerini tamamladıklarında, branşlarında iş edinebilecek yetkinliğe kavuşmalarını sağlamayı hedefliyor. Düşler Akademisi’ne başvurular internet üzerinden yapıldı ve formlar üzerinden yapılan ilk değerlendirmelerin ardından öğrenci kabulleri de gerçekleşti. Özellikle Dilek Sabancı Parkı, projenin değişik uygulamaları ve konsepti açısından en uygun başlangıç noktası olarak düşünüldü. Bu düşünceden yola çıkılarak Dilek Sabancı Parkı’nda çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Akademi’nin birincil amacı, engelli vatandaşların olmaları gerektiği yer ile bulundukları yer arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması için ciddi ve kalıcı çözümler üretip uygulamak olarak belirlendi. Diğer hedefler ise şöyle: Gençlerin edindikleri yeteneklerini yaşadıkları sosyal alanda kullanarak çevreleriyle eşit koşullarda ilişki sürdürmelerini sağlamak ve böylece bireylerin özgüvenlerini geliştirmek. Dezavantajlı gruplar arasında kültürel kaynaşma, sosyal rehabilitasyon ve fırsat eşitliği sağlanmasına katkıda bulunmak. Toplumu sivil toplum bilinci ve gönüllülük kavramı ile tanıştırmak. Paylaşma, farklı olanı tanıma-kabul etme, farklılıklara uyum sağlama, problem çözme, üretken ve yaratıcı olma gibi değerlerin geliştirilmesine olanak tanıyarak, gençlerin kişisel, gelişimlerine katkıda bulunan doğal bir eğitim alanı oluşturmak. Alternatif, yaratıcı ve üretken ruhların önlerindeki engelleri kaldırmak. Sosyal beceri ve dayanışmayı desteklemek, yüksek değerlere sahip ‘dünya insanı’ olabilme özelliklerini geliştirmelerine destek olmak.
ANLAMLI ÖDÜL
İstanbul Sanat Fuarı’nın 18.cisi düzenlendi ve düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu. Beşiktaş Belediyesi aldığı onur ödülüyle organizasyonda yerini aldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 1–9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 18. İstanbul Sanat Fuarı/Artist 2008 bünyesinde Kasım ayının ilk haftasında onur ödülleri verildi. Türkiye’nin en büyük sanat fuarı olma özelliğine sahip Artist 2008, her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden önemli sergilere ve ödüllere ev sahipliği yaptı. İstanbul Sanat Fuarı’na bu sene Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Fransa, Bulgaristan, Makedonya ve Türkiye’den de çok sayıda sanat galerisi ve üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri katıldı. TÜYAP Kongre ve Sanat Merkezi Salonu’nda düzenlenen gecede Beşiktaş Belediyesi, Sanatsever Kurum Ödülü’nü aldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ödülü alırken şunları söyledi: “Sevgili Sanatseverler, Beşiktaş, kültürün, bilimin ve sanatın yaşadığı bir kent. Üniversiteler ve harp akademileriyle çevrili bir yer. Bizler 4,5 yıllık sürede görevimizin başlangıcından bu yana üniversitelerle iş birliği yaptık. Biz kenti kültür ve sanatla yönetiyoruz. Sivil toplum örgütleriyle yönetiyoruz. Cumhuriyetçilerle ve Mustafa Kemal Atatürk çizgisiyle yönetiyoruz. Yönetmeye de devam edeceğiz. Bu Sanatsever Kurum Ödülü yaptıklarımızın artısı olarak karşımızdadır.”
Sanatsever Kurum Ödülü Beşiktaş Belediyesi’ne verilirken, Onur Sanatçısı Ödülü heykeltıraş Mehmet Aksoy’a, Onur Eleştirmeni Ödülü Güven Turan’a, Koleksiyoner Onur Ödülü ise Hüma Kabakçı Koleksiyonu ile Nahit Kabakçıya verildi.
Yoktan var ettiler!..
Sanatseverler, belediye girişindeki serginin yanısıra hemen bitiğinde Beşiktaş Sanat Galerisi adı altında daha konsept bir alanda görücüye çıkan eserleri takip edebilecek, izleyebilecekler. Yeni sanat merkezinde ilk olarak Ressam Şeyda Cesur’un ‘Adı Dilimin Ucunda’ adlı sergisi ziyaretçilerle buluştu. Beşiktaş Belediyesi’nin sergi salonunda bu kez bir yağlı boya sergisi de açıldı. Beşiktaş Sanat Galerisi’ndeki sergi, Mine Talu’ya ait bir kişisel sergi. Birbiri ardına sanatseverler ile buluşan sergi, belediyenin alt katında dizayn edilen özel alanda bulunuyor. Galeriyi yoktan oluşturan belediye ise, böyle bir konseptin varlığından oldukça memnun. Galeride sanatseverler ile buluşan sanatçılar da emeği geçenlere minettar. Mine Talu, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya bölümünden mezun olmuş fakat yıllardır resimle uğraşıyor. 13 yıldır resimle ve yağlı boyayla ilgilenen Talu, yaklaşık 10 yıldır da çeşitli sergilerde tablolarını sanatseverlerle buluşturuyor. 3.Kişisel sergisini Beşiktaş Sanat Galerisi’nde görücüye çıkaran Mine Talu, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a, sanata verdiği destekten dolayı teşekkür ediyor.

Dikilitaş’a spor sahası
İlçedeki amatör spor kulüplerinin desteklenmesine yönelik Beşiktaş Belediyesi’nin çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda yeniden düzenlenen Dikilitaş Spor Tesisleri futbol sahası, geçtiğimiz hafta açıldı. Dikilitaş’lı sporseverlerin ilgi gösterdiği açılışı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal gerçekleştirdi. Başkan Ünal, açılış sırasında yaptığı konuşmasında şu sözleri söyledi:
“Bizler dört buçuk yılda hizmetlerimizle, katkılarımızla, her mahalleye, her sokağa girdik. Sanata, spora desteğimizi her şekilde verdik, vermeye devam ediyoruz. Dikilitaş Spor Tesisleri’nin de bu desteğimiz kapsamında suni çimlerini, istinad duvarlarını yeniledik. Spora verdiğimiz destek devam edecek.”
Akatlar’da piyano sesleri
Olağandışı piyanist olarak adlandırılan Gülsin Onay, Akatlar’daydı. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi, Kasım ayının ilk haftasında ünlü piyanist Gülsin Onay’ın resitaline ev sahipliği yaptı. Onay’ı, müzik otoriteleri sadece teknik ustalığı bakımından değil ‘Sınırsız enerji ve hem zeki hem de duyarlı bir yorum gücü ile donatılmış olağandışı bir piyanist’ olarak nitelendiriyor. Gülsin Onay, Akatlar Kültür Merkezi’nde kendisini dinlemeye gelenlere adeta bir müzik ziyafeti yaşattı. Saat 20:30’da başlayan ve yaklaşık 3 saat süren resitalde Onay’ın yorumu sanatseverlerden tam puan aldı. Yetkililer, bu gibi etkinliklerin Beşiktaş Belediyesi’nin kültür merkezlerinde süreceğini, sanatseverlerin duyuruları yakından takip etmesi gerektiğini dile getiriyor.
KARMA SERGİ
Yağlı boya, kara kalem ve sulu boya resimler, Beşiktaş’ta… belediyenin girişinde yer alan Düş adlı sergide bir öğretmenin fırça izleri bulunuyor. Beşiktaş Belediyesi’nde Güzide Sarı “Düş” Sergisi Beşiktaş Belediyesi sergi salonunda 24 Kasım Pazartesi gününde sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Serginin sahibi Güzide Sarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan öğretim görevlisi olarak emekli olmuş. Şu an ise İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda edebiyat öğretmeni olarak çalışıyor. Sarı, resmin hayatında önemli bir yeri olduğunu, sevinçliyken de, hüzünlüyken de fırçayı elinden hiç düşürmediğini söylüyor. Sarı, Beşiktaş Belediyesi’ne de sanata verdiği değerden dolayı çok teşekkür ediyor. Sergide neler görebiliriz derseniz, Sarı’nın resimleri, natürmortlar, kara kalemler, akrilikler ve ağırlıklı olarak ise yağlı boyadan oluşuyor. Güzide Sarı, çalışmalarının daha önce bazı karma sergilerde yer aldığını, bu serginin ise ilk kişisel sergisi olduğunu ifade ediyor.
Ortaköy’de hareket var!
Ortaköy, sezona hareketli bir başlangıç yaptı… Kasım ayında peş peşe 3 oyun tiyatroseverler ile buluştu. Yalçın Menteş, yeni sezona Eros Pansiyon ile merhaba dedi. Çetin Akcan’ın yazıp, yönettiği ve iki bölümden oluşan Eros Pansiyon’da, Yalçın Menteş(Baba), Parla Şenol(Pansiyoncu kadın), Kaan Taşaner(sevgili) ve ilk kez tiyatro sahnesine çıkacak olan manken Şebnem Schaefer(kızı) oynadı. Oyunun konusu ise özetle şöyle: “Karısını kızının doğumunda kaybeden ve tüm yaşamını kızına adayan, biricik kızının üzerine titreyen Emekli Albay Ergun Okan’ın kızı, ‘Kız arkadaşlarımla tatile gideceğim’ diyerek babasından izin koparıp sevgilisiyle güneyde sessiz sakin gözlerden uzak bir kasabada Eros Pansiyon’a gider. Tatile gideceği yeri öğrenen baba, kadın kılığına girip kızı ve sevgilisinden önce Eros Pansiyon’a yerleşmiştir . İşte bundan sonra olmayan kalmaz!” İzleyenleri iki saat boyunca kahkahaya boğan oyun, Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde sahnelendi. Öte yandan Ortaköy Kültür Merkezi’ndeki diğer oyunlar arasında ise, Oda Tiyatrosu’nun “Bir Ofis Gecesi Rüyası” adlı oyunu, Sarıyer Sanat Tiyatrosu’nun “Uyuyan Güzel” adlı oyunu sahnelendi.
Gayrettepelilere tam destek…
Uzun süredir Gayrettepeliler tek yeşil alanları olan parklarını kurtarmak için seslerini duyurmaya çalışıyor. Bu konuda Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, daha önce de verdiği desteği yenilemek amacıyla geçtiğimiz hafta Gayrettepe’deydi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Gayrettepe’lileri dinledi. Ünal, Gayrettepe Mahallesine ziyarette bulunarak, mahalle sakinlerinin sıkıntılarını ve isteklerini tek tek not aldı. Gayrettepe Parkı’nda sohbet şeklinde geçen ziyarette önce Gayrettepe’liler sorunlarını ve önerilerini dile getirdiler, ardından Belediye Başkanı Ünal bir konuşma yaptı. Ünal, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün Gayrettepelilerle sohbet günümüz. Bizler, sesimizi en çok Gayrettepe’de duyurmuştuk, yine öyle olacağını söylemek istiyorum. Gayrettepe’li kentlilerimizi dinlemek için bugün buradayız. Her zaman sizlerin sıkıntılarına cevap vermeye çalıştık ve bunun için çalışmaya devam edeceğiz.”

SPOR HABERLERİ

BÜYÜK KAYIP!..
Siyah Beyazlı ekip, ilk derbi heyecanını geride bıraktı ve galibiyet parolasıyla saha çıkan Beşiktaş, maçı kayıpla tamamladı. Siyah beyazlı ekip bu maçı alsaydı, Fenerbahçe ile arasındaki puan farkını oldukça açacaktı. Ancak, maçı kaybedince Sarı Lacivertliler, şampiyonluk yolunda önemli bir virajı almış oldu. Sonuçta, Beşiktaş hem maçı hem de puanları Saraçoğlu’nda bırakırken şampiyonluk yolunda kaybı büyük oldu.
Ligin 13. haftasındaki derbi maçta Beşiktaş, Fenerbahçe’ye 2-1 mağlup oldu. Golleri 21. dakikada Nobre attı. Cisse, 41. dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışında kaldı.
Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda oynanan ve Bünyamin Gezer’in idare ettiği karşılaşmayı 2500 taraftar kendilerine ayırılan tribünden takip etti.
Karşılıklı ataklarla başlayan mücadelenin ilk dakikalarında kanatları kullanarak hızlı çıkışlarla rakip kalede pozisyon arayan Siyah-Beyazlılar, 11. dakikadaki korner atışında Selçuk’un golüne engel olamayınca mücadelede 1-0 geriye düştü. Golden sonra özellikle kanatlardan Fenerbahçe ceza sahasında etkili olmaya çalıştı. 21. dakikada Rüştü’nün uzun pasında Ekrem topla buluştu ve çizgiye indi. Ekrem, topu ceza sahasındaki Nobre’ye ortaladı ve golcü oyuncunun vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. Skor 1-1 oldu. 25. dakikada Sivok’un attığı gol ofsayt gerekçesiyle sayılmazken, bir dakika sonra Guiza Fenerbahçe’yi 2-1 öne geçiren golü kaydetti. 31. dakikada sarı kart gören Cisse, 41. dakikada ikinci sarı kartı gördü ve kırmızı kartla oyun dışında kaldı. İlk yarıda başka gol olmayınca ev sahibi ekip, soyunma odasına 2-1 önde giden taraf oldu. İkinci devrede, 10 kişi olmasına karşın dirençli bir mücadele sergileyen Beşiktaş, yakaladığı pozisyonları değerlendiremedi. Öte yandan Fenerbahçe de bir çok gol pozisyonunu harcadı. 71. dakikada Zapotocny’nin yerine Holosko oyuna dahil oldu. 75. dakikada ise Nobre çıktı, Bobo oyuna girdi. 84. dakikada Ekrem Dağ yerini Uğur İnceman’a bıraktı. 90+2. dakikada Bobo, Holosko paslaşmasında Holosko’nun kafa vuruşunda top ağlarla buluştu ancak ofsayt gerekçesiyle sayılmadı. Ve maç, hakem hataları, şaşırtan Beşiktaş kadrosu ve kayıp bir derbiyle Beşiktaş hanesine eksi olarak yazıldı.

Sivok ve Zapo kendilerini çabuk kabul ettirdiler
Vazgeçilmez ikili
Beşiktaş’ın yabancı transferlerinden Sivok ve Zapo, göz dolduruyor. Geldikleri ilk günden beri eleştirilen ancak maçların başlamasıyla birlikte kötü intibaları silen ikili, zaman geçtikçe daha iyi olacaklarını söylüyor. Özellikle, Sivok’un zaman zaman orta sahaya çıkması gol yollarında Beşiktaş’a fayda sağlaması spor otoritelerince takdir topluyor. Zapo ise savunmada güven veriyor. Her iki oyuncunun da çok kaliteli olduğunu söyleyen Siyah Beyazlı takımın Teknik Direktörü Mustafa Denizli, bu iki oyuncudan uzun yıllar fayda sağlanacağını belirtiyor.
Kaptan Delgado:
‘Daha iyi olacağım’
Spor medyası iki yıldız oyuncuyu masaya yatırdı, tevazu sahibi olan Delgado, yaptığı açıklamalarıyla ise takdir topladı. Beşiktaş’ta mutlu olduğunu söyleyen genç yıldız, ismini Alex ile birlikte ananlar için de samimi bir şekilde duygularını ifade eden bir açıklama yaptı. Beşiktaş’ın kaptanı Delgado, Alex De Souaza’ya övdü ve kendisi için de her geçen gün daha iyi olacağını söyledi.
Beşiktaş takım kaptanı Mattias Delgado, Fenerbahçeli Alex’ten övgü dolu sözlerle bahsetti. Arjantinli yıldız oyuncu, kendisinin Alex gibi önemli bir isimle karşılaştırılmanın kendisini gururlandırdığını belirtti. Geçtiğimiz haftalarda spor gündemine taşınan iki yıldız, performanslarıyla masaya yatırıldı. Delgado, ikisinin de aynı mevkilerde oynadıklarını ancak Alex’i teknik ve beceri olarak kendisinden biraz daha iyi bulduğunu aktardı. Yıldız oyuncu Delgado, Beşiktaş’ta futbolunu geliştirdiğini de ifade ederek, “Herhangi bir takımın futbolcusu olarak görmüyorum kendimi. Beşiktaş bana çok şey kattı. Şampiyonlar Ligi’nde oynamak hayalimdi ve Beşiktaş formasıyla bu hayalimi gerçekleştirdim. Her geçen gün burayı daha fazla evim olarak görüyor ve hissediyorum. Burada kendimi de çok fazla geliştirdiğimi düşünüyorum. Gerçek bir Beşiktaşlıyım” dedi. Ataç TETİKEREN
Milli Takıma
göz kırpıyor
Beşiktaş’ın Avusturya’da yetişmiş futbolcusu Ekrem Dağ, Beşiktaş formasıyla fırtına estireceğe benziyor. Mustafa Denizli’nin gelişi ile birlikte çıkış yapan Dağ, ilk 11’de şans bulması ve performansıyla ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Dağ, “Kulübede oturduğum zaman her futbolcu gibi bana da şans geleceği günü bekliyordum. İlk haftalarda fazla oynayamadım. Ama hiçbir zaman çalışmayı bırakmadım. Şans gelirse hazır olayım diye sürekli olarak aynı tempoda idman yaptım ve kendimi böyle hazırladım. Umarım hocam şans vermeye devam eder ve ben de elimden gelenin en iyisini yaparak takımıma faydalı olurum” dedi. Formayı kapmasındaki sırrı ise sürekli çalışmak olduğunu söyledi. Ekrem Dağ birçok özelliğe sahip bir futbolu. Sağ ve sol açık olarak görev yapabiliyor. Bazen orta sahada top kesiyor, zaman zaman sağ bekten hızlı çıkışlar yapıyor. Bu da tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden birisi şüphesiz. Dağ sahada etkili olduğu alanı şöyle açıklıyor:
“Açıkçasını söylemek gerekirse kendimi en iyi hissettiğim yer, oynadığım maçtaki performansıma göre değişiyor. Eğer o haftaki maçta sağ açıkta iyi oynamışsam kendimi orada daha iyi buluyorum. Orta sahada verilen görevi yerine getirebilmişsem en iyi yerim orta sahadır diyebilirim. Son maçlarda hocam orta sahada görev veriyor. Ama sağ bekte daha çok katkı sağladığımı düşünüyorum. Bütün bunlar aslında hocaya bağlı. Beni nerede oynatmak isterse ben orada oynamakla görevliyim. Nerede oynarsam oynayım amacım elimden gelenin en iyisini ortaya koymaktır.”
Genç oyuncu, milil takıma göz kırpıyor. Dağ, Türk Milli Takımı’nda görev yapmak istediğini bunun büyük bir gurur olacağını söylüyor ve şunları da aktarıyor:
“Ben Avusturya’da oynarken oradaki yetkililer beni milli takımda oynatmak istediler. Bunun için bana Avusturya pasaportu verdiler. Şu anda Avusturya vatandaşıyım. Vatandaşlığa geçtikten 3 ay sonra Gaziantepspor’a transfer oldum. Şimdi bana Türk ve Avusturya milli takımlarından teklif gelebilir. Avusturya milli takımında oynamadığım için şimdi her iki takımda da oynama şansım var. İki takımdan da teklif gelirse tercihim Ay-Yıldızlı formadır.” Didem TUTAL
BOKSTA KARTAL RÜZGARI
Beşiktaş Boks Takımı fırtına gibi… Saryer Spor Salonu’nda yaplan müsabakalarda Siyah Beyazllar, şampiyonaya katlan 15 takm arasnda 7 birincilik, 3 ikincilik ve 1’de üçüncülük elde ederek, Duayenler İstanbul Şampiyonas’nda şampiyon oldu.
Dereceye giren boksörler şöyle: 50 Kg. Firar Soytürk, 51 Kg. Sedat Soytürk, 60 Kg. Şahin Yağmur, 64 Kg. Arafat Görkem, 81 Kg. Salman Kerimi, 91 Kg. Muhammet Güner, 57 Kg. Uğur Oğuzhan şampiyon, 54 Kg. Aydn Çelebi, 57 Kg. Abdullah Arburun, 86 Kg. Erkan Bora ikinci, 60 Kg. Umutcan Danacoğlu Üçüncü oldu.
80 bin YTL ceza kesildi
TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş’a 80 bin YTL para cezası kesti. Cezanın Kartal’a 23 Kasım 2008 tarihinde Eskişehir ile kendi sahasında oynadığı maçta, taraftarlarının neden olduğu kötü ve çirkin tezahürat eylemi nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içerisinde 2. kez gerçekleşmesinden dolayı verildiği açıklandı.
Divan toplandı
BEŞİKTAŞ’ın 2008 yılı 3. Olağan Divan Kurulu toplantısı yapıldı. Ceylan Intercontinental Oteli’nde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz yaptı. Kurulda Genel Sekreter Kenan Öner, sportif alandaki faaliyetler konusunda da bilgiler verdi. Öte yandan, Fulya’da BJK Süleyman Seba Projesi’nde sona girildiği söylenen toplantıda kulübün borcunun 132 milyon 491 bin 450 YTL olduğu açıklandı.

TARAFTAR RADYO BEŞİKTAŞ’TA
Siyah Beyazlılar her hafta Radyo Beşiktaş’a konuşuyor. Taraftarla Beşiktaş gündemi artık Radyo Beşiktaş’ta hayat buluyor. Dünyanın neresinde olursanız olun her perşembe saat 16.00-18.00 arası www.radyobesiktas.tv’yi tıklayın, stüdyodan canlı ve görüntülü seyredin. Ayrıca cumartesi – pazar hariç her gün saat 10.00 – 12.00 ve 12.00 – 14.00 arası BJK son dakika haberleri Radyo Beşiktaş’ta… Yine görüntülü, sakın kaçırmayın…
Taraftar derbi maçtan sonra Beşiktaş Gazetesi’ni mesaj yağmurunu tuttu. Özellikle hakeme ateş püsküren Beşiktaş taraftarları Cisse’nin oyundan atılışıyla maçın kaderinin değiştiğini söyledi. Diğer yandan Beşiktaş’ın kazanması halinde puan farkını açaçağını kaydeden Beşiktaş taraftarı Mustafa Denizli’nin Holosko’yu oynatmamasını da eleştirdi. Tello’nun sakat olmasına rağmen 18’e alınmasını da anlayamadıklarını söyleyen Beşiktaşlılar, maçın kaybedilmesinde burçok suçun biraraya geldiğini belirtiler. İşte bu görüşlerden bazıları:
SÜRPİZLERE GEREK YOK
“Maça galibiyet için çıkmalıydık. Böyle önemli maçlarda sürprizlere gerek yok…” Mevlüt Yüksel.
BU NE BİÇİM HAKEM
“Hakem maçı tatsız tussuz hale getirdi. Cisse’yi oyun dışı bırakarak, Fener’in ekmeğine yağ sürdü” Orhan Karlıtepe.
KADROYA ŞAŞIRDIM
“Hoca yanlış bir 11’le oynadı. Ancak bu kadro maçı alsaydı, Denizli futbol dehası olurdu…” Erder Altun.
DERBİ KAZANMALIYIZ
“Fener en kötü haliyle bile derbileri kazanıyor. Galatasaray’ı da Beşiktaş’ı da yürüye yürüye yendiler.” Erol Akarçeşme.
HOLOSKO OYNAMALIYDI
“Holosko’nun maçıydı. Gitgide de daha iyi oynuyordu. Onlarca kez çalıştıkları işi beceremiyorlar.” Hasan Mermerci.
DERBİLERİ ALMALIYIZ
“Derbileri alamıyorsa, şampiyon olmuşsun ne yazar… Kaybetmek için ne gerekiyorsa yaptık…” Ahmet Aydın.
HOCAYI TARTIŞMAYALIM
“Çok önemli bir maçtı… Bunun acısını göreceğiz… Ertuğrul Hoca’nın kabahati neydi?” Kadir.
KOLAY MAÇ DEĞİLDİ
“Beşiktaş’ı favori göstererek, ürküttüler. Fener derbisi kolay bir maç değil. Çantada keklik zannettik.” Selim Kara.
PUAN ALMALIYDIK
“Hoca tedbirli olmak istedi. Galibiyetten çok beraberlik istedi gibi. Haksızda sayılmaz, puan almalıydık.” Mert.
BİR MAÇ KAYBETTİK
“Bir maç kaybetmekle şampiyonluk gitmez. Ligte herşey olabilir. Eleştiriler Beşiktaş’ı yıpratır.” Kamil Diner/BJK 1903
RİSK ALMAMALI
“Hoca bu tür sürprizleri sever. Fatih Terim’de Denizli’de insanı şaşırtır. Böyle bir risk almamalıydı.” Orhan.
HEDİYE ETTİK
“Fenerbahçe beklemediği bir galibiyet aldı. Kartal’ın favorisi gösterilmesi iyi olmadı.” Arif Parlak/Ortaköyden.
HATA YAPTILAR
“Cisse hep faullü oynuyor. İlk sarı karttan sonra oyundan alınmalıydı? Derbide hata olmaz.” Zafer.
KÜSTÜRÜLDÜLER!..
“Bobo küstürüldü, yakında giderse şaşmamamak lazım. Holosko’da küstürülmesin.” Vedat Derinsu.
LİDERLER NEREDE?
“Delgado kendini toplamalı, özellikle bu maçlarda liderliği ortaya çıkarmalı.” Murat Karataş.
HATA BİZDE…
“Hakeme yüklenilmesin. Hata yaptı ama hakemle de yenilmedik. Hakemlerle uğraşmak kolay yol” İ. Kemer.
MERT NOBRE:
‘Beni iyi seyredin’
Performansıyla ve istikrarlı tutumuyla Beşiktaş’ta dikkat çeken oyuncular arasından ismi anılan Mert Nobre, Milli Takımda oynamak istediğini yineledi. Beşiktaş’ta kalmayı istediğini ve İstanbul’da çok mutlu olduğunu söyleyen Mert Nobre, yaptığı açıklamada A Milli Takımda oynamayı istediğini söyledi. Nobre, önceki söyleşilerde de milli takım hayalini dile getirmişti ve Nobre, “Beni milli takıma götürecek performansı Beşiktaş’ta göstereceğim” demişti. Mert Nobre, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milli takımda oynamak için burada elimden gelenin en iyisini yapıyorum ve takımıma yardımcı olmak istiyorum. Fatih Terim beni seçerse çok mutlu olacağım. Her futbolcunun rüyasıdır milli takımda oynamak; benimki de değişik değil.”