SAYI 170

BJK1Demokrasi şehidimizi andık
Basın emekçisi demokrasi aşığı gazeteci yazar Uğur Mumcu, Beşiktaş Belediye tarafından anıldı. Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümünde belediyenin resmi web sitelerinden biri olan www.besiktastayim.net ten ‘Uğur Mumcu’yu ve demokrasi şehitlerimi andık’ başlığı altında da duyurusu yayınlandı.
Mumcu kimdir? Aslen Ankaralı olan Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942’de, babasının memuriyeti dolayısıyla Kırşehir’de, dünyaya geldi. 1961 yılında baş1adığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1965 yılında tamamladı. Yazmaya, üniversite öğrenciliği yıllarında, Doğan Avcıoğlu’nun yönetimindeki Yön Dergisinde başlayan Uğur Mumcu, 12 Mart döneminde bir yazısında kullandığı “Ordu Uyanık Olmalı” sözleriyle, “orduya hakaret etmek”, “sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmak” suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alındı. Uğur Mumcu bu davadan dolayı 7 yıl hapse mahkum edildi. Ancak karar yargıtayca bozuldu ve serbest bırakıldı. Yazıları 1962’den itibaren Yön, Türk Solu, Devrim, Ant, KIM, Ortam, Yeni Ortam v.b. dergilerde yer alan Mumcu’nun, 1968-69-70 yıllarında Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde zaman zaman çeşitli konularda inceleme yazıları da yayımlandı. Yaşamı boyunca 25 kitabı yayınlanan Mumcu çalışma yaşamı boyunca pek çok ödül aldı. Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu 24 Ocak 1993 yılında uğradığı bombalı saldırı sonucu öldürüldü.
İsmail Cem’i kaybedeli 1 yıl oldu
Ölümün birinci yılında İsmail Cem, Beşiktaş’ta anıldı. 24 Ocak 2007 tarihinde vefat eden İsmail Cem ile belediyenin resmi web sitelerinden biri olan www.besiktastayim.net ten ‘Saygın Devlet Adamımız İsmail Cem’i Ölümünün 1. Yılında Özlemle Anıyoruz’ başlığı adı altında da duyurusunu yayınlandı.
İ. Cem kimdir? 1940 yılında İstanbul’da doğan İsmail Cem, 1959 yılında İstanbul Robert Kolej, 1963’te de Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde Siyaset Sosyolojisi dalında master yaptı. 1963 yılından itibaren çeşitli gazetelerde yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğü yaptı. 1980 sonrasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de aktif siyasete atılan Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçildi. Deniz Baykal’ın liderliğini yaptığı “yeni sol” akımını kavramsallaştıran Cem, 1995 seçimleri arifesinde önemli bir tercih değişikliği yaptı ve DSP’ye katıldı. 1995’te kurulan 50. hükümette Kültür Bakanlığı yapan Cem, 30 Haziran 1997’de Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. 11 Temmuz 2002 tarihine kadar Dışişleri Bakanlığı yapan Cem, cumhuriyet tarihinde bu görevi en uzun süre yürüten bakanlar arasındaydı. 24 Ocak 2007 günü vefat etti.
Erken teşhis
hayat kurtarır
Meme muaye-nesini en son ne zaman yaptırdınız? Sağlığınız açısından endişe duyan tüm kadınlar, 30 Nisan 2008 tarihine kadar ücretsiz muayene yaptırabilecekler.
Beşiktaş Belediyesi, kentli kadının süregelen sağlığı için çok gerekli gördüğü bu sağlık projesine üç yıldır destek ver-meye devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Kanserle Savaş Vakfı işbirliği ile 30 Nisan 2008 tarihine kadar “Ücretsiz Meme Muayenesi” olanağı sağlıyor. Kampanyadan faydalanmak isteyen vatandaşlar, 444 44 55 no’lu telefondan randevu alarak, Levent’te bulunan Tanı Merkezi’nde muayenelerini olabilecekler. Yetkililer konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:
“Dünya üzerinde her sekiz kadından birinin, yaşamının bir döneminde meme kanserine yakalanacağını istatistiğini göz önünde tutarsak, bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmanın ve tedbirli davranmanın hem kadınlarımız, hem de temeli oldukları aileleri-miz için ne kadar önemli olduğu, bir kez daha anlaşılabilir. Beşiktaş Belediyesi’nin çağdaş kent vizyonu içinde kentlinin süregelen sağlığını korumak, koruyucu/önleyici tıp yaklaşımı ve erken teşhis ile hastalıkları önlemek ve hastayı yaşam kalitesi düşmeden tedavi etmek önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde meme kanseri, kadınları tehdit eden kanser türleri arasında %24lük oran ile en sık rastlanan türdür. Son yıllarda kanser tedavisi için geliştirilen yeni yaklaşımlar, ileri teknoloji görüntüleme metodları ve özellikle erken tanı sayesinde, hastalığın ilk safhalarında teşhis edilmiş meme kanserlerinin nerede ise %90’ı tamamen tedavi edilebiliyor. Bu sebeple kadınlarımızın bu hastalıktan korkmamaları, bireysel kontrol ve düzenli mamografi alışkanlığı edinebilmeleri büyük önem taşıyor.”
Beşiktaş’a Cemevi
Beşiktaş’a ilk cem evi açılıyor. Cem evi için Akatlar’da belediye yer tahsis ediyor. Muharrem ayı nedeniyle Beşiktaş Belediyesi’ne ait Mustafa Kemal Merkezi’nde 5 bin kişinin katıldığı cem töreni düzenlendi. Törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da katıldı. Beşiktaş Belediyesi, cem evi için tahsis ettiği yeri açıkladı. Buna göre, alevi vatandaşlar için Akatlar’da yer veriliyor. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen törende cem evi için toplanan 8 bin imzayı Başkan Ünal’a sunan Cem Vakfı Beşiktaş Şube Başkanı Mehmet Arslan, Beşiktaş’ta yıllardan beri cem evinin eksikliğinin hissedildiğini belirterek “cemlerimizi evimizde yani cemevlerimizde yapmak istiyoruz” diye konuştu. Önce Cem Vakfı’nın Beşiktaş Şubesinin açıldığını hatırlatan Ünal da, “Beşiktaş’ta ilkleri gerçekleştiriyoruz. Daha önce de ilk kez Balıkçılar Çarşısı’nda 5 bin kişiye aşure dağıttık” dedi.

Mizahçılar yarışıyor
13. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması En iyi ben çizerim diyenler, bu yıl 13. cüsü düzenlenecek olan Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nda yerlerini aldı. 6 Mart 1995 tarihinde vefat eden, ömrünü karikatüre adamış değerli sanatçılarımızdan Nehar Tüblek adına Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği tarafından her yıl düzenlenen karikatür yarışmasının “Doğumunun 800. Yılında Nasrettin Hoca” olarak belirlendi. Ayrıca bu yıl, yarışma dışı olarak, isteyen çizerlerin sadece sergilenmek ve yarışma albümünde yer almak üzere Nehar Tüblek portresi de çizebileceği prensip olarak kabul edildi. Şubat ayı içinde katılım başvuruları ise tamamlandı. Ödüller, her yıl olduğu gibi Nehar Tüblek’in vefat ettiği gün olan 6 Mart’ta, anma töreni ile kazanan yarışmacılara verilecek.
Yarışmada birinciye 2 bin 750, ikinciye 2 bin 200 ve üçüncüye bin 650 YTL para ödülü verileceği, mansiyona değer görülen 3 kişinin de 850’şer YTL almaya hak kazanacak. Beşiktaş Belediyesi de bir yapıta bin 250 YTL onur ödülü verecek. Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Karikatürcüler Derneği, Kabataş Lisesi Eğitim Vakfı, Gazeteciler Cemiyeti, Dünya Yayıncılık ve Nehar Tüblek Ailesi adına seçilen eserler ise onur plaketi ile ödüllendirilecek.
Yarışmanın seçici kurulunda; Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Başkan Vekili Kemal Çiloğlu ve karikatüristler Güngör Kabakçıoğlu, Raşit Yakalı, Ercan Akyol, Musa Kart ve Akdağ Saydut bulunuyor. Detaylı bilgi için 0212 319 42 42’den bilgi alabilirsiniz.
NEHAR TÜBLEK HAKKINDA
Nehar TÜBLEK, 1924 yılında Yogoslavya’nın Manastır kentinde dünyaya geldi. Daha sonra Türkiye’ye yerleşin Nehar Tüblek’in ilk karikatürü 1943 yılında “Amcabey” Dergisi’nde yayınlandı. O günden vefat ettiği güne kadar kendini karikatüre adadı. Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua, Karikatür, Şaka, Amcabey, Akbaba, Dolmuş, Çarşaf dergileriyle Son Posta, Dünya, Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde devamlı olarak karikatür çizdi.
Nehar TÜBLEK yurtiçi ve yurtdışında yapılan uluslar arası yarışmalarda da birçok ödül kazandı. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmalarda başarı ödülleri, İtalya, Tolentinove Bordighera’da birincilik ve diğer ödüller, Kanada’da ve Yugoslavya’nın Skopje kentinde de ödüller elde etti. Beygirname ve Paşaname adlı iki albümü bulunan Tüblek, son olarak Dünya Gazetesi’nde çalışmaktaydı.
Haydi!.. Akatlar
Kültür Merkezi’ne
Sanatın kalbi Beşiktaş’ta atıyor. Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi ve Akatlar Kültür Merkezleri’nde şubat ayı içinde birbirinden değişik oyun ve gösterimler sizleri bekliyor. Tek kişilik gösterilerden Beşiktaş Kültür Sanat Platformu Prodüksiyon Tiyatrosunun sevilen oyunlarına, çocuk tiyatrolarından sergilere kadar bir çok etkinliği takip edebilirsiniz. Programlar hakkında detaylı bilgi edinmek için; Ortaköy Afife Jale Sahnesi 0212 236 10 27, Akatlar Kültür Merkezi 0212 351 93 82’i arayabilirsiniz.
Akatlar Kültür Merkezi
Melih Cevdet Anday Sahnesi
Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu Prodüksiyon Tiyatrosu, “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” müzikli oyun. Yazan: Haldun Taner Yöneten: Zeliha Berksoy. Oyun gösterim tarihleri: 02/09/16 Şubat.
Tiyatro Liman, “Ödül” adlı oyun. Çeviren ve yönetmen: Ece Okay Işıldar. Oyun gösterim tarihleri: 03/10 Şubat.
Tuna Saygılı ve Sırma Akdamar Resim Sergisi 04- 17 Şubat tarihleri arasında izlenebilir.
E.S.E.K. “Kaygan Zemin” adlı oyun. Yazan ve yöneten Uğur Uludağ. Oyunun gösterim tarihi: 07 Şubat.
Samsun Sanat Tiyatrosu, “Şu Çılgın Türkler” adlı oyun. Yazan Turgut Özakman. Oyun gösterim tarihi: 12 Şubat
Modern dans sevenler için Korhan Başaran’dan, Aşklama sizleri bekliyor. Kareografi: Binnaz Dorkip, Korhan Başaran. Dans gösterisi 14 Şubat’ta izlenebilir.
Tiyatro Mie, “Küçük Balık Bambam” adlı çocuk oyunu. Yazan Neslihan Dörtcan, Yöneten Salim Dörtcan. Oyun, 02/03-09/10-16 tarihleri arasında sahneleniyor.
Ortaköy Kültür Merkezi
Afife Jale Sahnesi
Gökyüzü Oyuncuları 2007, “Ünlü oluyorum – Rock Müzikal” Yazan: Linanç Su, yöneten: Burak Sergen. Oyun gösterim tarihleri ise, 01/08/ Şubat.
Tiyatro Ötekisiz, “Newton bilgisayarlardan ne anlar” Yazan: Behiç Ak Yöneten: Tiyatro Ötekisiz. Oyun gösterimi: 02/16 Şubat.
Tiyatro Yeniden, “Uçan adam çocuk oyunu” Yazan ve Yöneten Dersu Yavuz Altın 03/10 Şubat tarihinde seyirciyle buluşacak.
Gökyüzü Oyuncuları Çocuk Tiyatrosu, “Hayvanlar kasabası çocuk oyunu” Yazan ve Yöneten Yaşar Karakulak. Oyun gösterim tarihi: 02/09 Şubat.
Ortaköy Kültür Merkezi Tek Kişilik Gösteriler Buluşması;
Yavuz Seçkin, “Bir Minibüs Dolusu Kahkaha” adlı gösteri. Oyun Gösterim Tarihi: 09 Şubat.
Serhat Özcan, “Son Kişot” adlı gösteri. Oyun Gösterim Tarihi: 10 Şubat.
Barbaros, “Olmuş Bi’kere” adlı gösteri. Oyun Gösterim Tarihi: 12 Şubat.
Ustalara saygı
EROL KESKİN
Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde üçüncü dönemi, Erol Keskin gecesi ile sürüyor. Kültür, sanat, edebiyat ve düşün dünyasındaki usta isimlerin çalıştıkları alanlara damga vuran çeşitli yönleriyle izleyici ile buluştuğu gecelerin 35.si, Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde anıldı.
Faruk Şüyün’ün hazırladığı ve yönettiği gecede; Erol Keskin’i çeşitli dönemlerde birlikte çalıştığı meslektaşları, dostları, öğrencileri ve eleştirmenler seyircilerle düşüncelerini paylaştı. Selen Domaç’ın sunduğu “Ustalara Saygı” toplantısına; Ayla Algan, Ayşegül Devrim, Başar Sabuncu, Beklan Algan, Füsun Erbulak, Göksel Kortay, Haldun Dormen, Mehmet Gürhan, Selma Köksal, Sevinç Erbulak, Suna Keskin, Tarık Günersel, Üstün Akmen, Vedat Demirci, Yiğit Okur ve Zeynep Oral konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte, Erol Keskin’in özel arşivinden derlenen görüntülerle fotoğraflar da seyircilere sunuldu. “Ustalara Saygı” gecesinde, Erol Keskin’in sevdiği bestecilerin eserlerinden seçmeleri keman sanatçısı Zeynep Çelebi, Orçun Orçunsel’in piyanosu eşliğinde seslendirildi.
Ali Dinçer’in anısına sergi
Yerel yönetim ile ilgili sergiyi yakından takip etmek isteyenler yollarını Beşiktaş Belediyesi’ne çevirebilirler. Belediye sergi salonu yeni bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. Belediyecilik anlayışına yepyeni bir soluk katarak birçok ilke imza atan ve geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Ali Dinçer, hizmetleri ve eserleri ile anılıyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından desteklenen, ’Yerel Yönetimde Devrim Yapanların Öyküsü’ konulu sergi, Belediye Başkanı İsmail Ünal tarafından, Beşiktaş Belediyesi Sergi Salonu’nda açıldı.
11 Aralık 1977 yerel seçimlerinde CHP adayı olarak Ankara Belediye Başkanı seçilen Ali Dinçer ve ekibi, 12 Eylül darbesine kadar, sadece 2 yıl 9 ay görev yapabilmişti. Dönemin en genç belediye başkanı olarak 33 yaşında belediye başkanı seçilmesinin ardından çok sayıda projeye imza atan Ali Dinçer, metro çalışması ve Ankara’nın ulaşım sorunlarına yönelik çalışmalarıyla biliniyor. Sağlık İşleri Müdürü olarak belediyecilikle tanıştığı aktarılan Ali Dinçer’in önderliğinde Ankara’da 450 mahallede gerçekleştirilen ücretsiz halk sağlığı taramalarının haber posterleri de sergide yer alan belgeler arasında bulunuyor. Belediye yetkilileri bu sergiye şu şekilde çağırıyor: “Halk için belediyeciliğin ilk adımlarının atıldığı bir döneme tanıklık etmek üzere herkesi belediye sergi salonumuzda bu anlamlı öyküyü izlemeye davet ediyoruz.”

Boğaz’ın YILDIZ’ı
Beşiktaş’ın görkemli saraylarından biri de Yıldız Sarayı… Boğaziçi’ne hakim tepeler ve vadileri kaplayan geniş alan üzerine serpiştirilmiş, yüksek duvarların çevrelediği avlular içerisinde köşkler, bahçeler kompleksidir, diye de tanımlanabilir. İstanbul’un bu ikinci büyük sarayı günümüze değişik hizmetlere ayrılmış, bölünmüş durumu ile gelmiştir. Hep saray kullanımında olan 500 bin metre karelik koruda 19 yy. başlarında yapılan ilk köşkü diğerleri takip etmiş ve Sultan II. Abdülhamit’in şüpheci şahsiyeti buraları daha emniyetli kabul edince, şimdiki halinde gelişmiştir. Sultan 33 yıllık saltanatında, şehir içinde şehir gibi olan bu korunaklı sarayı resmi dairesi ve haremi olarak kullanmıştı.
Yıldız Sarayı’nda geçit ve kapılarla ayrılmış avlularda köşkler, havuzlar, se-ralar, kuşhaneler, atölyeler ve hizmetli binaları yer alırdı. İki ana girişi yanında birer küçük camii bulunur. Zaman içerisinde Harp Akademileri için kullanılan binalar boşaltılmış, kuzey sınırındaki askeri tesisler halen aynı maksatla kullanılmakta, diğer bölümler ise Yıldız Teknik Üniversitesi, Belediye, Milli Saraylar idaresi, İslam Tarihi Sanatları ve Kültürleri Araştırması Organizasyonuna tahsislidirler.
Saray bahçelerinin büyük bölümü eski köşkleri ve meşhur porselen fabrikası ile Yıldız Parkı adı altında halka açıktır. Sahildeki Çırağan Sarayına da buradan geçen bir köprü ile bağlantılıdır. Kompleksin en tanınan yapısı Şale Köşkü’ne de bu parktan ulaşılır. Bakımlı bahçeleri, Alpin av köşklerine benzeyen dış mimarisi, zengin mobilya, dekorasyon, halı ve büyük boyutlu seramik sobaları ile önemli bir müzedir. Beşiktaş’ın üst ke-simlerinden Yıldız Sarayı ana girişine varılır. Giriş soldaki Muayede köşkü yeni bir müze olarak tamir ve tanzim edilmektedir. Yine sol tarafta Sultanın misafirlerini ağırladığı tek katlı Çit köşkü ve harem girişi, karşıda da görevli subayların ofisleri, Yaveran dairesi bulunur. Harem bölümündeki sera ve tiyatro türlerinin en çarpıcı örnekleridirler.
Özetle, tanımlamak gerekirse, Beşiktaş’la Ortaköy arasındaki yamaçlarda çeşitli dönemlerde yapılmış bir yapı kompleksi olan Yıldız Sarayı, Sultan II.Abdülhamit döneminde imparatorluğun yönetim merkezi olmuştur. 1922 yılından itibaren silahlı kuvvetlerin çeşitli kademeleri tarafından kullanılan Yıldız Sarayı, 1977 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmıştır. Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim’in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) zamanında Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş İlçesi’nde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir bina halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.
Bu bölge Kanuni döneminden (1520-1566) başlayarak padişahlar için bir avlanma yeri olmuştur. Saray arazisi ile ne oranda örtüştüğü kesin olarak bilinmese de “Civan Kapucıbaşı Bahçesi”, “Kazancıoğlu Bahçesi” adını taşıyan bahçe ve koruluklar büyük olasılıkla Yıldız Sarayı arazisini de içermekteydi. Bu bahçeler I. Ahmed döneminde (1603-1617) hadaik-i hassa (padişah bahçeleri) arasına katıldı. Bundan sonra bölgeye değişik zamanlarda, ihtiyaç dahilinde birçok bina eklenmiştir. Devrinin en mutena yapıları arasında sayılabilecek olan bu mekanlar, burayı yapı bakımından adeta bir kompleks haline getirmiştir.
II. Abdülhamid’in 1876’da iki ihtilale sahne olan Dolmabahçe Sarayı’nı duygusal nedenlerle terk ederek daha korunaklı olan Yıldız’a çekildiği anlatılır. Abdülhamit’in istibdat rejiminde Yıldız siyasi iktidarın ana odağı haline gelmiş, hükümet merkezinin bulunduğu ve Tanzimat döneminde siyasi yaşamın asıl eksenini oluşturan Bab-ı Ali’yi gölgede bırakmıştır. 1882’de Mithat Paşa ve Mahmut Celaleddin Paşa’nın idamına hükmeden saray mahkemesi Yıldız Sarayında icra edilmiş ve bu nedenle Yıldız Mahkemesi ünvanını kazanmıştır.
Öte yandan Yıldız Camii II. Abdülhamid Yıldız Camii’ni 1885-1886 yılları arasında yaptırılmıştır. Gerek kitlesi ve plan şeması, gerekse dekoras-yonu ile son dönem Osmanlı mimarisinin en tipik örneklerindendir.
Yıldız Camii Beşiktaş, Barbaros Bulvarı’nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerinde yer alır. Asıl adı Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.
XVIII. yüzyıl sonunda, Sultan III. Selim (1789-1087) validesi Mihrişah Sultan için buraya başka bir kasır yaptırmış ve bu kasra “Yıldız” ismi verilmiştir. Sultan Selim sarayın iç bahçesinde Rokoko stilinde bir de çeşme yaptırmıştır. Sultan III. Selim`den sonra tahta çıkan Sultan II. Mahmut`da (1808-1839) Yıldız bahçesinde düzenlenen ok atışlarını ve güreş oyunlarını seyretmek için buraya gelirdi. Bu padişah, 1834-1835 yıllarında burada bir köşk yaptırarak etrafını da bir bahçeyle düzenletmişti. 1826`da Yeniçeri Ocağı`nı ortadan kaldıran Sultan II. Mahmut “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” adıyla yeni kurulan ordunun Yıldız bahçesinde yaptığı talimleri bizzat buradan denetlerdi. Oğlu Sultan Abdülmecit (1839-1861) bu köşkleri yıktırarak, 1842 yılında daha güzel bir üslupta olan “Kasr-ı Dilküşa” isimli köşkü annesi Bezm-i Alem Sultan için yaptırmıştır. Genellikle yaz aylarında Yıldız Köşkü`ne oturmaya gelen Sultan Abdülaziz (1861-1876) ise, Balyan ailesi mimarlarına Büyük Mabeyn Köşkü’nü inşa ettirmiştir. Daha sonra da, dış bahçe denilen kısma Malta ve Çadır köşklerini, asıl saray kısmına ise Çit Kasrı`nı ekletmiştir. Sultan Abdülaziz`in tahttan indirilmesinden sonra Sultan V. Murat (1876), 92 gün süren saltanat günlerinde Yıldız Sarayı`nda oturmuştur.
Yıldız Sarayı Müzesi ise sarayın ihti-yacı olan mobilyalar Sultan II. Abdülhamid’in emri ile yaptırılmış olan marangozhane binasında bulunmaktadır. Marangozluğa çok me-raklı olan ve kendi yaptığı bir çok el oyması eserle tanınan Sultan II. Abdülhamid marangozhaneye özel bir önem vermiştir. Müzede sergilenen eserler genellikle saraya aittir. Sergilemede Sultan II. Abdülhamid’in kişisel eşyaları, kendisine armağan edilen eser niteliğindeki objelerden başka müzenin eski marangozhanede olmasından dolayı ahşap eserlere ve Yıldız Porselen Fabrikası ürünlerine de yer verilmiştir.

Beşiktaş’ın gözbebeği
Etiler
Beşiktaş’ın göbeğinde yer alan, magazin sayfalarında sıklıkla ismi geçen mekanları ve ünlüleriyle de meşhur semt, Etiler, bugün de halen çeşitli özellikleriyle İstanbul’un gözdesi konumunda bulunuyor.
Etiler’in geçmişine baktığınız zaman ise şunlar söylenebilir: “1947’de inşaatına başlanıp 1950’de yerleşime açılan 1. Levent’ten sonra o zamanlar bomboş olan bu bölgedeki ikinci toplu konut girişimidir. Etibank’ın ortaklığı Etiler Yapı Kooperatifi’nin 192 villalık inşaatı 1954’te başlamıştır. Etiler Mahallesi, adını burada ilk villaları yaptıran yapı kooperatifinden almıştır. İstanbul’un son 40 yıllık kentsel yayılma ve değişmesini en iyi özetleyebilecek yerleşmelerden biridir. Etiler’de ilk konutlar yapılmaya başlandığında o zamanlar kent dışında son derece sakin bir toplu konut yerleşimi olan Levent’in güney sınırını çizen Nisbetiye Yolu’nun çevresi, bütünüyle tarlalar, kırlar, yeşil tepelerle kaplıydı. Levent’in güneydoğu sınırındaki son ev ile bugünkü Ata İlkokulu noktasından başlayan Etiler villaları arasında bir jandarma noktası ve bir sütçü kulübesi hariç hiçbir yerleşme yoktu. İlk Etiler evlerini yapan Etiler Yapı Kooperatifi’nin üyelerinin önemli bir bölümü Demokrat Parti ileri gelenleriydi. 1960 sonlarına gelindiğinde, Nisbetiye Caddesi’nin, 1. Levent’in bittiği kesiminden başlayarak iki yanı, güneyde Arnavutköy dere vadisine doğru Petrol Sitesi, SSK evleri vb sitelerle, kuzey kesimi ise Etiler’e doğru o dönemin gökdelenleri sayılabilecek 10-12 katlı lüks apartmanları bulunmaktaydı. Aynı dönemde Etiler semti, kuzeye ve doğuya doğru yeni evler, apartmanlar ve sitelerle gelişiyordu. Etiler’in kendisine eklenen yeni konut bölgeleriyle, Levent’ten Hisarüstü’ne kadar dört yönde aralıksız uzanan yoğun bir yerleşme bölgesi halini alması, 1970’lerin ortalarından sonra oldu ve semt 1980-1990 arasında bugünkü haline geldi. Boğaziçi sırtlarının merkeze en yakınlarından birinin üstündeki Etiler ve çevre yerleşmeleri 1980’lerde önce orta-üst ve üst gelir katmanlarının rağbet ettiği, seçkin sayılan bir konut bölgesi halinde gelişirken 1980 sonlarında, İstanbul’un gece hayatının önemli merkezlerini, lüks restoranları, şık dükkânları ve çoğu ithal mal satan mağazaları barındıran bir semt haline geldi.
Etiler’in ana caddesi semtin, kendisine eklenen yeni mahallelerle ve sitelerle büyüdüğü günümüzde, eğitim kurumları da semtte hızlı bir artış gösterdi. Öteden beri Küçükbebek Rumelihisarı sırtlarındaki korulukta bulunan Boğaziçi Üniversitesi’ne (eski Robert Kolej) 1980’lerde İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi ‘nin kütüphane, arşiv vb. birimlerinin binaları, Özel Yıldız Koleji, Anadolu Meslek Lisesi, Özel İdeal okulları ve başka özel okullar gibi eğitim kurumları da eklendi.
Günümüzde, Etiler, Levent’in batı sınırından başlayarak Basın Sitesi’ni, Uçaksavar Sitesi’ni, lüks Alkent konutlarını, Akatlar Mahallesi’ni, irili ufaklı daha pek çok site ve toplukonut bölgesini kapsamaktadır. 1994 başında açılan, İstanbul’un büyük ve görkemli iş ve alışveriş merkezi, içinde binlerce metrekareye yayılmış ünlü mağazaların yer aldığı Akmerkez, Levent’ten Etiler’e doğru giderken, Nisbetiye Caddesi üzerinde, semtin girişine yakındır.
Etiler Mahallesi Genel Tanımı: Etiler, 1950’de yerleşime açılan 1. Levent’ten sonra kurulan ikinci toplu konut yerleşimidir. İstanbul’un en çok tercih edilen yerlerinden biri olan mahallede yaklaşık 10.000 kişi yaşamaktadır. Eğlence merkezlerinin yoğunlaştığı Etiler, İstanbulluların tercih ettiği mekanlardan biridir.
Etiler Mahallesi’nin Sokakları ise şöyle sıralanabilir: Nisbetiye Caddesi Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak, Tepecik,Yolu Çal Hasan Sokak, Tunca Sokak, İhsan Aksoy Sokak, Derince Sokak, Bebek, Yokuşu, Emin Sokak, Şehit Ahmet Acarkan Sokak, Mutlu Sokak, Hürriyet Mücahitleri Sokak, Yanarsu Sokak, Düzgören Çıkmazı, Cengiz Topel Caddesi Özlemli Sokak, Tuğcular Sokak, Gülşen Sokak, İncesu Sokak, Gülerdi Sokak, Edincik, Sokak, Ovun Sokak, Taşlıçay Sokak, Hilal Sokak, Demirkent Sokak, Gülal Sokak, Koçyiğitler Sokak, Mineli Sokak, Füzeciler Sokak, Toprak Sokak, Kale Sokak, Muharipler Sokak, Altın Ekin Sokak, Cevher Sokak, Ergin Sokak, Seher Yıldızı Sokak, Özdeş Sokak, Akgören Sokak, Özden Sokak, Dilek Yıldızı Sokak, Etiler Sokak, Sarı Oba Sokak, Çamlık Yolu Ahular Sokak, Bebek Dağı Sokak, Yıldız Çiçeği Sokak, Selviler Sokak, Albay Nail Gönenli Sokak, Bade Sokak, Bahtiyar Sokak, Küçük Bebek Caddesi Dilhayat Sokak, Ayazma Yolu Tanburi Ali Efendi Sokak, Arnavutköy Yolu Özenli Sokak, Muhtar Emmar Eşki Sokak Etiler Mahallesi hakkında bilgi edinmek ve danışmak için belediye semt hizmet ofisi de bünyesinde bulunmaktadır. Ayrıca, soru ve merak ettiğiniz konular hakkında bilgi edinmek için Etiler Mahalle Muhtarı Seçil Eşki, Ahular Sk.No:19’da bulunuyor. Etiler Mahallesi Muhtarlığı
Tel : (0212) 287 53 83.

Ne zaman düzelecek bu keşmekeş
Kural tanımıyorlar
Gerçi bu İstanbul’un sorunu ama Beşiktaş’ta da kangren haline geldi!.. Ve yıllardır da bir çözüm üretilemedi!… Kanun kural tanımayan araç sahipleri önüne gelen yere park ediyor artık… Trafik ekipleri araçlarını çekiyor, ceza kesiyor ama onlar dinlemiyor yine bir delik bulup araçlarını sokuyor!..
Çocukların oynayacağı, vatandaşların gezip yürüyüş yapacağı parklara bile giriyorlar, meydanların ortalarına bırakıyorlar, yaya geçitlerini bile kesip otomobillerini park edebiliyorlar. Park edilmemesi için çatkılan demir kaçıkları bile söküyorlar, koca beton saksıları kaldırıyorlar. Ağaçları bile söküyorlar. Ve bu şehir magandalarına bir dur diyen yok, takip hak getire, denetim ve ceza bile tam anlamıyla uygulanmıyor sanki!… Birinci derecede afet bölgesi ilan edilen ve park edilmemesi gereken yollarda bile araçlar bulunuyor. Doğal afet veya yangın halinde ve olası bir deprem karşısında yolların tıkanacağından yakınan Beşiktaşlılar bu cadde ve sokaklarda her gün trafik ekiplerinin bulunmasını ve sürekli denetim yapmasını istiyorlar. Bu kendini bilmezler yüzünden birçok tarihi tahta evlerin yandığına, hasta insanların ambulans giremediği için can verdiğine değinen Beşiktaşlılar otopark sayısının da hızla artması gerektiğine dikkat çekiyor. Belediyenin son zamanlarda yaya kaldırımları kenarına uyguladığı otopark sisteminin güzel olduğuna dikkat çeken Beşiktaşlılar bu uygulamanın her mahallede yapılmasının fayda sağlayacağına inanıyor. Ancak yine de denetimin ve ağır cezaların uygulanmasını istiyorlar. Çünkü; Beşiktaş kentlisi bıktı artık bu kural tanımazlardan… Emniyete sesleniyorlar, trafiğe sesleniyorlar, Kaymakamlığa sesleniyorlar… Ve bu işin bir an önce bitirilmesini bekliyorlar. Ara sokakların araçla dolduğundan yakınan Beşiktaşlılar ana cadde ve meydanların dahi işgal altında olduğunu söylüyorlar. Beşiktaş Gazetesi muhabirleri de bu şikayetler üzerine mahalleleri gezdi. Durumun çok vahim olduğun tespit etti. Bunların arasından ilginç olan üç fotoğrafı seçti. Bunlardan birisi Çarşı içine dahi giren araçların Kartal anıtının önünü otopark haline getirmesiydi… Diğeri yaya kaldırımının boydan boya tamamen işgal edilerek park yapıldığını gösteren fotoğraftı… Diğeri ise gezinti ve yürüyüş yeri olan yeşil alan ve parkların bile içine girip, onlarca aracın burayı otopark haline getirilişinin somut bir göstergesi idi… Ara sokakları ise varın siz düşünün…
Son söz Beşiktaş Kentlisinden; “Eğer bu kanun ve kural tanımazlarla baş edemiyorsak ve çözüm üretemiyorsak, yazıklar olsun!..” (VERİBASIN)

SPOR HABERLERİ

Hayırlı uğurlu olsun!..
B eşiktaş, Gordon Schildenfeld’i renklerine bağladı. Buna bağlı olarak Dinamo Zagreb’li Hırvat defans oyuncusu Gordon Schildenfeld ile 3,5 yıl+1 yıl opsiyonlu olmak üzere anlaşmaya varıldı. Her şeyin çok çabuk geliştiğini belirten Schindelfeld, “Ortam ve tesisler çok güzel, hatta mükemmel olduğunu söyleyebilirim. Zagreb de büyük bir şehir ama kısa süre olmasına rağmen İstanbul’un trafiği dışında fantastik bir yer olduğunu gördüm” diye konuştu. İyi bir profesyonel olduğunun söyleyen oyuncu, adaptasyon sorunu yaşamayacağından ise emin. Gordon, Beşiktaş ve lig ile ilgili ise şunları söylüyor: “Beşiktaş çok iyi bir futbol takımına sahip ve Avrupa’da tanınan bir kulüp; bu sene Şampiyonlar Ligi’ndeki maçlarını ben de takip ettim. Ayrıca Türk futbolunu ve futbolcularını da yakından tanıyorum. Hırvatistan’da iyi takımlar olmasına rağmen, Turkcell Süper Ligi’nin daha zor ve kaliteli bir lig olduğunu kendi gözlemlerimden biliyorum.”
Şampiyonluk yarışına da değinen Schindelfeld, rakipleri arasında az bir puan farkı olduğu yarışta rakipleriyle evlerinde oynayacaklarını ve bu avantajı kullanarak mutlu sona ulaşacaklarını söylüyor. Beşiktaş taraftarından da çok etkilendiğini söyleyen oyuncu, “İstanbul’daki Liverpool maçını hem televizyondan hem de daha sonra internetten izledim. Maç sırasında ve galibiyet sonrasında taraftarların şovu tek kelime ile muhteşemdi” diye duygularını dile getiriyor.
GORDON SCHILDENFELD KİMDİR?
1985 doğumlu olan genç defans oyuncusu 1.92 boyunda. Sibenik’te doğan Gordon Schildenfeld futbola burada başladıktan sonra 2007 yılında Dinamo Zagreb’e transfer oldu. Alman kökenli olan defans oyuncusu, 2005/2006 sezonunda Sibenik ile Hırvat 2. ligi’nde mücadele etti. Genç oyuncu takımıyla geçen sezon 1. Lig’e çıktı. Hırvat 1. Lig’indeki ilk sezonunun ardından Hırvatistan’ın büyük takımlarının dikkatini çeken genç oyuncu, takım arkadaşı Rukavina ile Hajduk Split’e gitmek üzereyken Dinamo Zagreb’e transfer oldu. Hırvatistan 21 yaş altı milli takımının formasını da giyen Schildenfeld, özellikle hava toplarındaki büyük üstünlüğü ile dikkat çekiyor. Genç futbolcu, Hırvat milli takımının gelecekteki değişmez oyuncularından biri olarak gösteriliyor.
Çarşı faili meçhule karşı
Uğur Mumcu’nun ölümünün 15. yıldönümünde Beşiktaşlı taraftarlar da seslerini yükseltti. Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı, bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölümünün 15. yılındaki anma etkinliklerinde örnek bir davranış sergiledi. Çarşı grubu anma etkinliklerine katıldı. Grup anma töreninde ‘Çarşı Faili Meçhule Karşı’ yazılı bir pankart açtı.
Akatlar Kartal Yuvası açıldı
BJK Cola Turka Arena’da hizmet verecek olan Akatlar Kartal Yuvası mağazası, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz, Yönetim Kurulu Üyeleri ile Futbol, Basketbol ve Voleybol takımı oyuncularının katılımıyla resmen açıldı.
Açılışta kurdeleyi Başkan Yıldırım Demirören, Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz, Genel Sekreter Kenan Öner, Pazarlama ve Kartal Yuvası’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aksoy, Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam ile oyuncu Delgado birlikte kesti. Açılıştaki diğer isimler arasında ise Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu, Alt Yapı’dan Sorumlu Üye Halim Aydın, Satranç ve Spor Okulları’ndan Sorumlu Üye Nedim Sarsmaz, Basketbol Şubesi’nden Sorumlu Üye Şeref Yalçın, Masa Tenisi, Briç ve Dış İlişkiler’den Sorumlu Üye Mario Berk, Genel Menajer Sinan Engin, Delgado’nun yanı sıra Tello, Bobo, Cisse, Holosko, Baki Mercimek ve Beşiktaş Cola Turka Erkek Basketbol Takımı Genel Direktörü Ergin Ataman katıldı ve bayan ve erkek voleybol takımı oyuncuları da yalnız bırakmadı.
İnönü’de
son durum…
İnönü Stadı’nın çehresi değişiyor. Bir çok aktivitenin yuvası olması için düşünülen projenin hayata geçirilmesi için kollar sıvandı. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’ndan onayı alınan proje hakkında Beşiktaş Yönetimi tarafından son kararın verilmesi bekleniyor. Buna bağlı olarak yönetimin büyük çoğunluğu, stadın bölüm bölüm yıkılması fikrinde birleştiği söyleniyor. Başkan Yıldırım Demirören’in ise daha hızlı olacağı gerekçesiyle İnönü’nün tamamen yıkılıp yapılmasını düşündüğü iddia ediliyor. Edinilen bilgiye göre eski açık onarılacak, diğer tribünler ise tamamen yıkılıp zemin aşağı indirilecek. Yeni stadın kapasitesi 55 bin olacak.

SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusunu (3)” seçiyor
Beşiktaş Gazetesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Beşiktaşlı Yılın Futbolcusu Yarışması bu sezonda devam ediyor. Beşiktaş Gazetesi, yılın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı’ya Beşiktaş Gazetesi Yarışma her hafta oynanan maçtan sonra spor yazarlarının görüşleri doğrultusunda yapılıyor. Spor yazarlarının verdiği oylar, haftanın futbolcusu belirliyor. 34 hafta sonunda haftanın futbolcuları ortaya çıkıyor ve en fazla haftanın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı sezon sonunda Beşiktaş Kupası’nın sahibi oluyor. Geleneksel hale gelen ve bu sezon üçüncüsü yapılan Beşiktaş Gazetesi Kupası için görüşlerine başvurduğumuz, yazılarından yararlandığımız ve her maçtan sonra oy veren spor yazarları şöyle: Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay.
2007-2008 sezonu oylamaları şöyle: İlk yarı, Konya: S. Özkan. Kasımpaşa: Yok. G.Antep: Batuhan. Kayseri: H. Arıkan. Ankara: Yok. Denizli: Tello. G.Saray: Tello. G.Birliği: Tello. Trabzon: Bobo. B.Ş. Belediye: H. Arıkan. F.Bahçe: Yok. Sivas: Higuain. Oftaş: Bobo. Rize: Delgado. Bursa: Delgado. Ankaragücü: Delgado. Manisa: Bobo. İkinci yarı da Konya: Nobre. Kasımpaşa: Nobre. Gaziantep: Cisse. Kayseri: Yok.
Kara Kartal turu İnönü’ye bıraktı
Beşiktaş Fortis Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçında deplasmanda Çaykur Rizespor’a 1-0 mağlup oldu. Bünyamin Gezer’in idare ettiği maça ev sahibi Çaykur Rizespor başladı. Çok yüksek bir tempoda oynanan karşılaşmada Siyah Beyazlılar baskılı bir şekilde rakip kaleye yüklenirken, rakip Çaykur Rizespor ise orta alanı geçmekte zorlandı. Ekip Rizespor kalesinde Bobo, Nobre ve Holosko ile önemli pozisyonlar yakalarken, 40. dakikada Nobre’nin attığı gol, hakem Bünyamin Gezer tarafından ofsayt gerekçesi ile iptal edildi. İlk yarı 0-0 sona erdi. Beşiktaş’ta 2. yarının 71. dakikada Bobo’nun yerine Aydın Karabulut oyuna girerken, Çaykur Rizespor 75. dakikada ani gelişen bir atakta Anderson ile 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca Siyah Beyazlılar sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Bu maçın rövanşı, 27 Şubat’ta BJK İnönü Stadı’nda oynanacak.
2005-2006: Sergen
2006-2007: Bobo
Yılın Futbolcusu Yarışması’nda 2005 – 2006 sezonu için Sergen Yalçın spor yazarlarından en çok oyu aldı, 2006 – 2007 sezonunda ise spor yazarları 34 hafta tek tek görüş belirterek Bobo’yu Beşiktaş’ın en göze batan oyuncusu seçtiler. Sergen Yalçın ve Bobo geçtiğimiz senelerde Beşiktaş Gazetesi Kupası’nı Gazete Beşiktaş İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü İsmail Baştuğ’un elinden almışlardı. Bu sezonda spor yazarları oy vermeye devam ediyor.
Milli oldu değeri arttı
Bobo, geçtiğimiz hafta içinde ilk kez A Milli takıma çağrıldı. Bu davetle yetenekli oyuncu, değerine değer kattı. Brezilyalı futbolcu Bobo, ülkesinin İrlanda Cumhuriyeti ile oynayacağı hazırlık maçının kadrosunda yer aldı. Daha önce Brezilya U-20 Milli Takımı formasını giyen Bobo, ilk kez de Brezilya A Milli Takım kadrosuna çağrılmış oldu. Brezilya Teknik Direktörü Dunga, İstanbul’daki maçlarından takip ettiği Bobo’nun yeteneğine övgüler yağdırdı. Bobo İrlanda ile oynanan mücadelede yedek kulübesinde bekledi. Brezilya milli takım formasıyla sahada bulunamadı. Öte yandan, genç futbolcunun Brezilya Milli Takıma çağrılması marka değerinin de artmasına neden oldu. Beşiktaş Bobo’nun bonservisine 2 milyon dolar vermişti.
Genç güreşçiler ümit verdi
Gençler Grekoromen İstanbul Birinciliği’nde mücadele eden Beşiktaş Güreş Takımı, takım halinde 3. oldu. Bir çok madalya ve dereceyi kapan güreşçiler, yaptıkları açıklamada başarılarının devam edeceğini dile getirdi.
Geçtiğimiz hafta sonu yapılan müsabakalarda 66 kiloda Zafer Dama ve 96 kiloda Ercan Gençdoğan birinci olurken, 4 siyah beyazlı sporcu da üçüncülük elde etti. Bu sonuçla Siyah Beyazlılar klasmanda takım halinde üçüncü oldu.

“Bravo çocuklar”
Beşiktaş Cola Turka Erkek Basketbol Takımı, ULEB Cup 2. turunda Hapoel Jerusalem ile karşılaşacak. İkinci Tur’da ilk maç 19 Şubat’ta deplasmanda oynanacak ve rövanş ise 26 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleşecek. ULEB Kupası B Grubu’ndaki Beşiktaş, Fransız Elan Chalon’u da 78-55’lik skorla yenerek grubunda 10’da 10 yapma başarısın göstermişti. ULEB Kupası’ndaki yenilgisiz tek takım olan Beşiktaş, kupa tarihinde grubundaki tüm maçlarını kazanan tek takım unvanını elde etti. Öte yandan Cola Turka, başarıya göre ödüllendirecek. Beşiktaş Kulübü’nün ana sponsoru Cola Turka, Erkek Basketbol Takımı’na ek bütçe ayırdı. Buna bağlı olarak alınan başarılı sonuçlara göre bütçe dağıtılacak.