SAYI 139

BJK139Hipertansiyon, obezite ve diabete dikkat
Ne kadar sağlıklıyız?
Günümüz hastalıklarından şişmanlık, şeker ve tansiyon hakkında bilinmeyen her şey geçtiğimiz hafta içinde masaya yatırıldı. Yapılan incelemede sağlığımızla pek ilgilenmediğimiz gerçeği ortaya çıktı. Beşiktaş Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu organizasyonda bugüne değin kan şekerini hiç ölçtürmemiş kişiler, sağlık kontrolünden geçti. Beşiktaş Belediyesi ve Obezite, Hipertansiyon, Diyabet İle Mücadele ve Uyumlu Yaşam Derneği işbirliği gerçekleşen etkinlik, bilgilendirmeyi amaçladığı gibi katılımcıların kanlarındaki şeker ve yağ oranları da yapılan tarama sonucu sağlık durumları hakkında bilgilenmesini de sağladı. “Uyumlu Yaşam Etkinlikleri” adlı düzenlenen panelde sağlıklı yaşamak için beslenme düzeninden tansiyon, kalp ritmi, şeker gibi bir çok hastalığın belirtileri korunma yolları ve tedavisinden söz edildi. Yıldız Sarayı, Silahhanesi’nde 7’den 77’ye bir çok insanın katıldığı panel yaygın sağlık eğitimi programlarının ve hastanın bilinçlenmesinin ne denli önemli olduğuna ilişkin konuşmalar yapıldı. Oturumlara konusunda uzman doktorlar ve profesörler katıldı. HİPERTANSİYON Konuşmacı: Prof. Dr. Nevrez Koylan DİYABET Konuşmacı: Prof. Dr. Aytekin Oğuz HİPERLİPİDEMİ Konuşmacı: Prof. Dr. Yağız Üresin OBEZİTE Konuşmacı: Prof. Dr. Zeynep Oşar
Çevre bilinci için yerel yönetim ve halk el ele
ÇEVRE bilincini oluşturulması için minikleri hedef alan çalışmalar başladı. Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşen toplantı, Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant’ın başkanlığında gerçekleşti. Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Kemal Çiloğlu’nun da bulunduğu toplantıda, Beşiktaş’taki okulları içine alan etkinlik programı masaya yatırıldı. Çiloğlu, çevre ve sağlıkla ilgili belediyece çeşitli organizasyonlara imza atıldığını ve bu konuda gerçekleşecek etkinliklere gerekli desteği göstermeye hazır olduklarını dile getirdi. Düşünülen çalışmalar içinde çeşitli projeler yer alıyor. Bunlar içinde okul çağındaki çocukların evde fidan yetiştirmesi bulunuyor. Böylelikle, bir ağacın ne denli zor büyüdüğünü idrak etmeleri hedefleniyor. Öte yandan yürüyüş, gezi gibi etkinlikleri de kapsayacak çevre bilincini aşılama programı içinde öğretmenlere büyük görev düşüyor. Öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesinde başrol oynayan öğretmenler, bu konuda da gönüllü minikler ekibi kurarak çevre bilincini aşılama ve örnek oluşturma konusunda önemli bir görev üstlenmiş oluyor. Program, konuyla ilgili sunumları ve bilgilendirmeyi de kapsıyor. Bu amaçla okullarda eğitsel kol çalışmalarında bu uygulama gösterim yoluyla gerçekleşmiş olacak. DİDEM TUTAL
Beşiktaş
film oldu
BEŞİKTAŞ Almanya’da film oldu. Beşiktaş Belediyesi’nin kardeş belediyesi Erlangen, Beşiktaş’ı ele alan bir filme imzasını attı. “Boğazda metropol Beşiktaş” adını taşıyan filmin promiyeri için Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Almanya’ya uçtu. Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegfried Balleis’in davetlisi olarak açılışa katılan Ünal, prömiyerin yanı sıra iki belediye arasında bu güne kadar gerçekleştirilen projeler hakkında da detaylı görüş alış verişinde bulundu.
Ünal, Beşiktaş Belediyesi ile kardeş belediye olan Almanya’nın Erlangen Belediyesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette, kültür, eğitim, sanat ve spor alanlarında temaslarda bulundu. ERBEŞ Derneği tarafından gerçekleştirilen, yönetmenliğini Gülseren Suzan ve Johen Menzel’in yaptığı “Boğazda Metropol Beşiktaş” filminin galasına da katıldı. Bunun yanı sıra, Almanya – Bavyera bölgesinde bulunan UNESCO tarafından korunma altına alınan Bamberg şehrinde bir dizi temaslarda bulunan Ünal, Beşiktaş Bölgesinde de şubeleri bulunan REHAU, DEFACTO ve HEITEC firmalarını da ziyaret etti.

Yardım edin, yardım isteyin
Dost eller yanıbaşınızda
İki kardeşiyle beraber yaşayan Sultan Kartal’ın yüzü nihayet güldü. Beşiktaş Belediyesi Dost Eller Yardım Organizasyonu ile kışlık bir çok kıyafetten bazalı yatağa, masa takımını oluşturan sandalyelere kadar bir çok eşyaya kavuştu. Yıllardır Beşiktaş’ta ikamet eden ve Abbasağa Parkı’nın yakınlarındaki evlerinde iki kardeşiyle birlikte yaşayan 44 yaşındaki Kartal, şizofreni hastası kızkardeşleriyle yaşam mücadelesi veriyor. Geçtiğimiz sene trafik kazası geçiren ve yatalak olan kardeşlerden biri ne yazık ki tedavi edilemediği için yaşamını yitirdi. Tek maaşla geçinmeye ve kardeşlerinin sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaya çalışan Kartal, acılı günlerinde de kendilerine destek olan herkese teşekkürlerini iletiyor. Güldeste ve Hacer kardeşlerin hastaneye yatırılmadan tedavi edilmesini isteyen Kartal, “Onlara bakımı için her zaman yanlarında olacağım. Onlar benim ailem. Onların iyi ve mutlu olduklarını görmek istiyorum” diyor ve hastaneye yatırmaksızın ihtiyaç duydukları ilaçları alabilmek için yardım talebinde bulunuyorlar. Dost Eller Yardım Organizasyonu, öncesinden de Sultan Kartal’ın evini düzenlemiş ve mevsimlik olarak duvarlarını boyatmıştı.
ÖĞRETMENLERİMİZE
SEVGİLERLE
BEŞİKTAŞ Belediyesi “Öğretmenler Günü” dolayısıyla Beşiktaş kentindeki okullarda görev yapan öğretmenlere bir yemek verdi. Geçtiğimiz hafta içinde düzenlenen yemekte öğretmenlerle bir araya gelen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, bir konuşma yaptı. Ünal, “Atatürk’ ün hedef gösterdiği muassır medeniyet üstüne Türkiye’yi çıkartma gibi çok önemli görev yapmaktasınız. Sizler fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirerek dünyada Türkiye’nin yerini daha saygın hale getirmeye çalışmaktasınız. Öğretmenliğin Türkiye’de en çok sayılan, sevilen, saygın meslek olmasının nedeni de budur. Sizlerin şahsında Türkiye’deki tüm öğretmenlerimizin bu anlamlı gününü kutlar, hepinize çalışmalarınızda başarılar dilerim” dedi.
Belediyeden
eğitime destek
MİNİKLERİN okul hayatına adım atmasında önemli bir yer teşkil eden anaokuluna bir yenisi daha eklendi. Mahmut Erseven İlköğretim Okulu, Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ile bir anasınıfı kazandı. Beşiktaş’taki Mahmut Erseven İlköğretim Okulu’nda, Beşiktaş Belediyesi’nin katkıları ile yapılan anasınıfı, geçtiğimiz haftalar içinde törenle hizmete girdi. Düzenlenen törende Okul Müdürü Faruk Küçüködük Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’a teşekkür plaketi verdi. Beşiktaş Belediyesi’nin katkıları ile aynı zamanda iç ve dış cephesi boyanan, onarımı yapılan Mahmut Erseven İlköğretim Okulu, anasınıfı kazanmanın yanı sıra, yenilenen yüzü ile öğrencilere daha sağlıklı bir eğitim ortamı da sunabilecek. Beşiktaş sınırları içinde Akatlar Anaokulu, Milli Saraylar ve Yıldız Erten Anaokulu olmak üzere üç anaokulu daha yer alıyor.
Beşiktaş-Alibeyköy metrosu start alıyor
ALİBEYKÖY’Ü Beşiktaş’a bağlayacak 17.7 kilometrelik metro hattı için start verildi. Projenin 996 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Beşiktaş-Şişli-Alibeyköy-Otogar Hafif Metro Hattı onayladı. Beşiktaş sahilinden başlayacak raylı sistem hattı Darphane’den Taksime ve 4. Levent metrosu – Şişli istasyonu ile entegre olacak.
Arnavutköy’de film gibi kovalamaca
ARNAVUTKÖY’de ihbar üzerine kavga eden kişileri ayırmaya giden polis ekiplerinin üzerine otomobil sürdü. Şahıslar kaçınca, filmlerdeki gibi kovalamaca yaşandı. Polislerin takibi sonucu sıkıştırılan araçta 3 kişiden 1’i yakalandı. Arnavutköy, Bebek ve Ulus’ta devam eden kovalamaca, Adnan Saygun Caddesi’nde son buldu.
“Aile içi şiddete son” konferansı Beşiktaş’ta
BEŞİKTAŞ’taki Bahçeşehir Üniversitesi, Uluslararası Aile İçi Şiddete Son Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Hürriyet, CNN Türk, BM Nüfus Fonu ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla, İstanbul Valiliği’nin desteğiyle bu yıl 2.si düzenlenen konferansta konu şiddetle mücadelede erkeklerin, özel sektörün ve devletin rolü oldu.

USTALARA SAYGI GECESİ
Fotoğraf ustası Ara Güler’in dostları, Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde buluştu. Düzenlenen etkinliği Faruk Şüyün yönetti. Gece, Ara Güler için hazırlanan “Simurg” belgeseli ile başladı. Daha sonra sahneye gelen Burçak Evren, Doğan Hızlan, Nebil Özgentürk, Paul McMillen, Şakir Eczacıbaşı ve Turhan Selçuk gibi isimler, ustayla paylaştıkları anıları dinleyicilerle paylaştı. Selen Domaç’ın sunduğu gecede, Ara Güler fotoğraflarından bir dia gösterisi ve Nebil Özgentürk’ün gece için özel olarak kurguladığı “Bir Yudum İnsan” belgeselinden bir bölüm de gösterildi. Ustalara Saygı etkinliklerinin bir diğer ise bu kez “Sinemada Bir Usta, Bir Hafta” adı altındaki etkinliğin ilk konuğu Arif Keskiner’di. Levent Kültür Merkezi-Onat Kutlar Sinema Salonu’nda Faruk Şüyün’ün hazırlamış olduğu programa Bülent Kayabaş, Demirtaş Ceyhun, Deniz Kavukçuoğlu, Meral Okay, Metin Deniz, Mustafa Alabora, Nebil Özgentürk, Nur Sürer, Rutkay Aziz, Tilda Tezman, Tunç Başaran, Yavuz Özkan gibi ünlü isimler konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Cahit Berkay ve Mazlum Çimen de programa müzikleri ile eşlik etti.
Arif Keskiner film haftasında ücretsiz olarak gösterimi yapılan filmler ise şöyle sıralanabilir:
17 Kasım 2006 Selvi Boylum Al Yazmalım, 19 Kasım 2006 Piano Piano Bacaksız, 20 Kasım 2006 Köşeyi Dönen Adam, 21 Kasım 2006 Kapıcılar Kralı, 22 Kasım 2006 Sensiz Yaşayamam, 23 Kasım 2006 Maden

İdil Biret konseri
İdil Biret MKM’de se-venleri ile buluştu. Kasım ayının ikinci haftasında Beşiktaş Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleşen organizasyonda, Beşiktaşlılar Mustafa Kemal Merkezi’nde dün-yaca ünlü Piyano sanatçısı İdil Biret’i ağırladı.
Müziğe olan ilgisi henüz 2 yaşında başlayan ve kısa sürede dünyanın hayranlığını kazanan devlet sanatçısı İdil Biret, piyano yorumuyla sanatseverleri büyüledi. Biret konserinde, Beethoven ve Chopin’den eserler seslendirdi.

SPOR HABERLERİ

Nobre: ‘Taraftar başarı ister’
MERT Nobre, geçtiğimiz haftalarda BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Takım olarak gün geçtikçe daha iyi olduklarını ifade eden Brezilyalı golcü, “Takımda oturtulmaya çalışılan bir sistem ve oyun planı var. Belirli bir seviyeyi yakaladık ve artık bundan sonraki maçlarımızda bu seviyenin altına düşmemeliyiz. İlerleyen zamanlarda herkesin beğenerek izlediği bir takım olacağız” diye konuştu.
Bu sezon yaşadıkları sakatlıklar ve cezalı duruma düşmesi nedeniyle beklenen performansı sergileyemediğini ifade eden Mert Nobre, “Bugüne kadar cezalar ve sakatlıklarla uğraştım. Şanssız bir dönem geçirdim ve istediğim seviyeyi bir türlü yakalayamadım. Ama artık daha iyi çalışıyorum ve takımın başarısı için mücadele ediyorum. Herkes görüyor ki ben gol atmak için elimden geleni yapıyorum. Hiçbir zaman yılmıyorum. Peş peşe goller atmak istiyorum ve hedefim bunu başarmak. Bundan sonra daha iyi olacağına inanıyorum” dedi.
Milli takıma seçilmesi için önce Beşiktaş’ta bir standart yakalamasının gerektiğini sözlerine ekleyen Nobre, “Büyük takımlarda medya ve kamuoyu kadar taraftar da önemli bir etkendir. Bu yüzden taraftar baskısının olması da gayet normal. Bu büyük takım olmanın koşullarından biridir. Beşiktaş gibi büyük takımlarda taraftar her zaman başarı ister. Zaten başarı yakalandığında da her şey yoluna girer.” dedi. DİDEM TUTAL
SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusu’nu (2)” seçiyor
Beşiktaş Gazetesi 2006-2007 sezonunda da yine Beşiktaş’ın en iyi futbolcusunu seçiyor. Geçen sayıda her maçtan sonra yapılan oylama sonucu; Sergen Yalçın altı maçta en çok göze batan oyuncu oldu. İşin ilginç yanı kötü bir sezon geçiren Beşiktaş’ın 5 maçında spor yazarları göze batan oyuncu seçmedi. Spor Yazarlarının oylarıyla seçilen Beşiktaş’ın en başarılı futbolcusuna Beşiktaş Gazetesi yine dev bir kupa verecek. Bu kupa sezon sonunda sahibini bulacak. Yıl boyunca her hafta seçilen maçın yıldızı Beşiktaş Gazetesi’nde yayınlanıyor. Ayrıca spor yazarların verdiği oylar ve seçilen futbolcuların bilgileri Beşiktaş Gazetesi’nin internet sitesinde de yer almaktadır. Maçın yıldızları ve yılın en başarılı Beşiktaşlı futbolcusu için görüş aldığımız isimler şöyle: Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay.
Spor yazarları yeni sezonda yine geçtiğimiz haftalardan itibaren oylarını vermeye başladı. Gerek yazılarıyla gerek direk olarak görüşülerek tespit edilen oylama sonucu ilk göze batan oyuncu İbrahim Üzülmez oldu. İkinci haftada ise, Gaziantep maçında attığı iki golle Bobo birinci oldu. Üçüncü haftada oynanan Denizlispor maçında Gökhan Zan, dördüncü hafta Konyaspor maçında Burak seçildi. Trabzonspor maçında ise “Maçın yıldızı yok” dediler. Galatasaray maçında yine isim çıkmadı, Ankaragücü maçında ise en çok oyu Ali Tandoğan aldı. 8. hafta K. Erciyes-Beşiktaş maçın yıldızı Gökhan Zan seçildi. Beşiktaş-G.Birliği maçında yorumculardan Gökhan Zan tam puan aldı. Rizespor maçında ise ağırlık olarak yok çıktı. İki yorumcu “Kaleji Runje” dedi. Sakaryaspor karşılaşmasında maçın yıldızı seçilemedi, Antalyaspor maçında ise 3 gol atan Bobo maçın yıldızıydı.
Beşiktaş-Sivasspor maçında hiçbir futbolcuya spor yazarlarından oy çıkmadı. Fenerbahçe derbisinde ise defans ağırlıklı olarak yazarlar Koray Avcı’ya dikkat çekti.

Cesur yürekler
Tempo Dergisi’nde geçtiğimiz haftalar içinde yayınlanan engellilerle ilgili fotoğraf ve röportajlar büyük ilgi gördü. Üzerine çok konuşuldu.
“…Temponun Kampanyası… 8.5 milyon engelli adına 22 cesur yürek… Serdar Bilgili fotoğrafladı, Türkiye’nin Aydınları yorumladı…” şeklinde kapakta yer alan ibareler olayı fazlası ile anlatıyordu. İçerdeki fotoğraflar ise, birbirinden çarpıcı idi…
Beşiktaş’ın eski başkanı Serdar Bilgili, fotoğraflara adeta hayat vermiş, aydınlarda bu özel insanları çok güzel yorumlamıştı.
BJK Engelli Spor Kulübü Kurucusu ve Başkanı Erdem Göksel’de bu mükemmel olayın içindeydi… Hatta başını çekiyordu. Ve Göksel Beşiktaş Gazetesi için bu özel anları yazdı.
ENGELLERİ KALDIRIYORUZ
BJK Engelliler Takımının baş mimarlarından birtanesi olan Saygıdeğer insan Serdar BİLGİLİ beni telefonla arıyordu, hiç görmediğim şekilde heyecanlıydı. Erdem başarılı engellilerle bir resim sergisi yapmak istiyorum, aynı zamanda Tempo Dergisi’nin bir yıldır sürdürdüğü ‘Engelleri Kaldıralım” kampanyasının büyük bir bölümünü oluşturacaktı. Serdar Beyin heyecanı adeta bana da geçmişti. Geçmişte engelli sporu için çok şeyler yapan haklı olarak Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Bakanlarımızdan, birçok sivil toplum örgütlerinden engellilere vermiş olduğu desteklerden ödüller almıştı. Keşke engellilere ilgisini kesmeseydi dediğimiz bir anda engelli insanlara ilgisinin sürdüğünü görmek bizi ayrıca duygulandırmıştı. Ben ve Asistanım Handan KARATEKİN kolları sıvadık, önce Tempo Dergisi Nuray SOYSAL ve Ebru TİMUR ile görüşerek, detayları öğrendik ve anladık ki bu proje Türkiye’de ve Dünyada ilk olacak ve adeta bir belgesel gibi dev bir organizeydi. Serdar BİLGİLİ’nin de gönüllü olarak resim çekmesi bizim için ayrı bir onurdu. Türkiye’yi taramaya başladık ve en başarılı olan engellileri saptadık. Resimler çekilirken, Serdar BİLGİLİ olağanüstü bir çaba gösteriyor, Tamer YILMAZ stüdyolarını açıyordu. Tempo Dergisi tam kadro elinden geleni yapıyor, Sayın Serdar BİLGİLİ’nin kurduğu Fotoğraf Vakfı’nda Genel Müdür olan Özgür KAYMAK dinamik yapısıyla her tarafa enerji dağıtarak, dağınıklığımızı hep toparladı. Evet, Türkiye’de böyle bir proje görülmedi bir engelli olarak bu projenin içerisinde bulunmaktan, gurur duydum ve aynı gururu asistanımda da gördüm. Evet, kampanyamızın bir parçası olan resim sergisi Tempo Dergisi’nin yayınından sonra adeta Türkiye’nin gündemine oturdu. Biz engellilerin en büyük sorunu topluma ve kamuoyuna kendimizi anlatamamaktı. Adeta toplum bu kampanyayla engellileri yakından tanıdı ve engelliler hiçbir zaman böyle yoğun bir şekilde işlenmemişti. Şimdi büyük bir heyecanla çekimlere devam edilecek, sergi açılacak, en büyük isteğimiz, bu çalışmaların bir kitapta toplanması. Umuyorum ki, Serdar BİLGİLİ bizi bu konuda kırmayacaktır ve bu çalışmaları bir kitap haline getirecektir. Böylece Türkiye’nin önemli edebiyatçılarının da görüşleri alınarak, engellilerin yalın bir şekilde kamuoyuna anlatılması sağlanacaktır. Biz engelliler olarak bu projeye emeği geçen Tempo Dergisi çalışanlarına, engellilerin çok sevdiği Sayın Serdar BİLGİLİ’ye edebiyatçılarımıza, tüm basınımıza sonsuz teşekkür ediyor, Türk toplumu olarak engelsiz bir yaşam diliyoruz.