SAYI 135

BJK135Çözüm bisiklette
Beşiktaş’ta bisikletliler ve yayalar bu kez daha az otomobil trafiğinin olduğu bir İstanbul umuduyla bir araya geldi. Dünyanın çok sayıda kentinde düzenlenen “Dünya Otomobilsiz Yaşam Günü” nedeniyle Dolmabahçe ve Aşiyan arasında çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Kuruçeşme’den Bebek Parkı’na kadar tek şeritlik yürüme ve bisiklet yolu oluşturuldu. Aynı gün otomobiller için düzenlenmiş park alanları da yürüyüş yolları olarak bu kez yayalara ayrıldı. Etkinliğe, Beşiktaş Belediyesi’nin yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi, Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Bisiklet Severler Derneği, Trafik Mağdurları Derneği ve Radyo D destek verdi. Etkinlik Kabataş Parkı’nda start aldı. Buradan Bebek’e doğru yol alındı. Yürüyüşün yanı sıra ücretsiz motor seferi de düzenlendi. Saat: 14:00’a kadar süren etkinliliğin amacı, sağlıklı ve güzel bir çevre oluşturulmasını kapsıyor.
Birinci Ordu Komutanı ve Belediye Başkanı buluştu
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Birinci Ordu Komutanı Fethi Tuncel’i ziyaret etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ görevini 18 Ağustos’ta Orgeneral Fethi Tuncel’e devretmişti. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, kısa bir süre önce Birinci Ordu Komutanlığına atanan Orgenaral Fethi Tuncel’i nezaket ziyaretinde bulundu.
Ramazan ayında bazı esnafın yüzü güldü, bazısı ise üzüldü
Ramazan ayı ile birlikte bazı esnafın yüzü güldü, bazısının da asıldı!.. Yaz dönemi sonrası Ramazanla birlikte piyasanın birazda olsa kıpırdandığından dem vuran bir kısım esnaf alışverişin beklenilenin altında olduğunu ancak yinede “Buna şükür” diyor. Özellikle hamur işi, ekmek ve pide gibi gıda maddeleri satan bazıları da “Bu ayda işimiz iyi olur “şeklinde konuşuyor..
Ramazan ayı’nın gelişi ile birlikte kokoreçci, köfteci ve restoran ve lokanta gibi mekanlar da gün içinde müşteri acısından düşüşler yaşanırken iftarda bu mekanların daha çok iş yaptığı gözleniyor. Manav, balık pazarı, tatlıcılar, şarküteri, manav ve bakkalların bir kısmı iyi bir kısmı kötü derken, özellikle fırınlar oldukça iyi iş yaptıkları belirtiliyor. İftar ve sahur için alışveriş yapan Beşiktaşlılar çarşı ve köy içindeki dükkanları doldururken, fiyatlarında bir nebze de olsa artışta olduğunu kaydediyorlar. Ramazanda alışveriş yapmanın bir zevk olduğunu söyleyen sakinler ise, “Ramazan berekettir. Esnaf arkadaşlar bunu unutmasın” şeklinde konuşuyorlar. Esnaf ise, fiyatları sabit tuttuklarını Ramazan öncesiyle pek bir fark olmadığını vurguluyor.
Bizde bu konuyu yakından öğrenmek için Beşiktaş’ta bir tur attık. İşte Ramazan alışverişleriyle ilgili araştırma turumuz ve işte bazı görüşler:
BALIK SATIŞLARI İYİ
“Balık satıyorum. İyi de gidiyor. Ancak fiyatlara baktığınız zaman büyük bir düşüş yok. Çünkü balık mevsimi daha yeni açıldı. Ramazan ayı içinde balık satışlarından oldukça memnunuz ancak geçen seneyle kıyaslandığında bu durum çok iyi değil. Geçen yıllar rağbet daha fazla idi.” İbrahim Gürel
FİYATLAR TUTMUYOR
“Birçok yerde birbirini tutmuyor. Alışveriş ederken birçok yer dolaşmak gerekiyor. Pazarlıkta şart oldu. Örneğin palamut kimi yerde tane iki kimi yerde üç buçuk milyon üç tane alana 10 YTL’ den veriliyor.” Adli Çubukçu.
UCUZA VERİYORUZ
“Ramazanda balık satışları oldukça iyi, ama normal günlerde de bazen bu kadar balık satıyoruz. Bu da Ramazanda balığa özel bir ilgi gösterilmedi anlamına gelebilir. Satışlarımız daha çok balıkların ucuz olmasından kaynaklanıyor. Balıklar pahalı olsa işler bu kadar iyi olmaz. Ayrıca bizim balık pazarımız meşhurdur.” Osman Erdemir.
TERCİHLAR FARKLI
“İşlerimiz oldukça iyi sayılır. Ancak ramazanda biraz seyir değişti. Vatandaş balığı sanki tercih etmiyor. Alıp evine iftar için götürmüyor. Ramazanda balık ağır geliyor olabilir, ancak balık en önemli gıdadır. Ramazan dışında daha çok satış yapıyorduk.” Serkan Çavuş.
ETKİLENME OLUYOR
“Çok güzel işlerimiz, herkes balık yiyor. Normal günlerden iyi değil ama Ramazan olmasına nazaran iyidir. Ramazandan önce biraz daha canlıydı. Ramazanda bazı kişilerce balık tercih edilmiyor. Normal zamanda haftada üç defa balık yeniliyorsa, bu ayda sayı bir defaya düşüyor. Satışlarda biraz düşüş oldu ama çok etkilemedi. Biz tüm balıklarımızı satıyoruz.” Ahmet Kuntal.
AKTİVİTE ŞART
“Ramazan ayı herkese hayırlı olsun tatlı satışlarında bizim açımızdan azalma var. Gün boyunca duruyor ve iftarda bunu telafi edemiyoruz. Geçen seneye oranla aynı değil. Üstelik Beşiktaş’ta da bir aktivite yok. İnsanlar Beyoğlu’na Sultanahmet’e kayıyorlar. Esnafı etkileyen bir durum olur etkinlikler. Yazdan çıkmıştık okullar yeni başlamıştı hareketlilik vardı ancak Ramazan ayı’nın gelişi ile beklenen yükseliş bu rolantide kaldı. Hüseyin Yıldırım.
TATLIDA SATIŞ İYİ
“İşlerimiz çok iyi. Yüzde yüz artış var. Hemen her şeyden satılıyor. Tatlı, yufka, pide gibi satışta ön planda olan ürünlerimiz bulunuyor. Tatlılar arasında en çok 7 milyon’dan satışa sunulan tulumba tatlısı, ardından şekerpare, baklava geliyor.” Mustafa Kocaer.
KIPIRDANMA VAR
“İşlerimiz geçen seneyle kıyaslandığında iyi değil. Ancak yine de Ramazan ayı için özel siparişler verildi. Ramazan ayı öncesinde de yaz tatilinden çıkılmıştı kıpırdanma başlamıştı. Ama bugüne baktığınızda Ramazan ayı geçen seneki kadar satış sağlamayacak gibi. Ancak diğer günlerden farklı olarak olumlu etkilediğini de söylemek gerekir.” Hasan Kocaer.
PİDE VE HAMUR İŞİ GİDİYOR
“Ramazan ayında gayet iyi gidiyor işlerimiz. Bu ayda da en çok pidelerimiz satılıyor. Ekmek satışlarımızda ise herhangi bir düşüş yok. Günde en az 1000 adet extra pide satıyoruz, ekmekler de 1500-2000 adet satılıyor.” Vural Karpuz.
İYİSİ DE VAR, KÖTÜSÜ DE
Şarküteri, manav ve kasap gibi esnaf arkadaşlar toplu alışverişlerden kazanıyor. Gün içinde sık sık alışveriş olmuyor ancak iftar ve sahur için insanlar alışveriş ediyor. Ramazan, bazı esnaflar için iyi, bazı esnaflar için kötü günler geçiyor. Atıf Sarı. (Didem TU
Okullara Beşiktaş Belediyesi’nden destek
İLKÖĞRETİM ve liselilerden oluşan 14 milyon öğrenci için ders zili geçtiğimiz haftalar içinde çalmıştı. Öğrenciler, yeni döneme ısınmaya dursunlar onlar 3 aylık yaz tatili boyunca dinlenirken onlar için birileri ara vermeden çalıştı. Beşiktaş Belediyesi, yaz boyunca tek tek okullar ile ilgilendi, tüm eksiklerini listeledi ve gidermeye çalıştı. Çalışmanın yürütüldüğü tüm okullarda alt yapı iyileştirme konusunda yüzde yüze yakın başarı sağlandı. Yaz boyunca yürütülen çalışmalarla bizzat ilgilenen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, daha sağlıklı ortamda eğitim öğretim yapılabilmesi amaçladıklarını söyledi.
Metrocity’de
film gibi fidye avı!..
İŞADAMI Ramazan Demirtaş’ı kaçırıp 230 bin YTL fidye isteyen fidyeciler Metrocity’de parayı Demirtaş’ın eşinden alırken kameraya takıldı. Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşen olayda, görüntüden yola çıkan polis, biri Demirtaş’ın eski çalışanı üç kişiyi yakaladı. Çevreden 22 bin YTL toplayan Fadime Demirtaş alışveriş merkezinin tuvaletinde parayı fidyecilere teslim etti. Fidyecilerin işadamını 208 bin YTL’lik senet imzalattıktan sonra serbest bıraktığı belirtiliyor. Gözaltına alınan zanlılardan Fazıl Atabay’ın gasp ve dolandırıcılık gibi suçlardan 3 kez, Adem Gündeş’in ise 7 kez yakalandığı ortaya çıktı.
Hırsızlık çetesi operasyonla çökertildi
İSTANBUL’DA hırsızlık yapan ve aralarında bayanların da bulunduğu çete üyeleri, yakalandı. İstanbul Valisi Muammer Güler, çeteye evrak üzerinde yardım ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 11 polis memurundan 8’inin adliyeye sevk edildiğini açıkladı. Asayiş Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında Güler, Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş ilçelerinde meydana gelen hırsızlık olaylarının aydınlatılmasına yönelik 4 aydır yapılan kapsamlı çalışma neticesinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suretiyle toplam 2 milyon 575 bin YTL maddi zarara neden olan şahısların yakalanması için operasyonlar düzenleniyor.
Preveze Deniz Zaferi törenlerle kutlandı
PREVEZE Deniz Zaferi’nin 468. yıldönümü, Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nca tören düzenlendi. Törende konuşan Deniz Binbaşı Semih Ozangüç, Barbaros Hayrettin Paşa’nın, büyük kuvvet farklılığına rağmen uygulamaya koyduğu harp taktiğiyle haçlı donanmasını mağlup ettiğini hatırlattı. Ozangüç, Cumhuriyet’in kurulmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün donanmaya gereken önemin verilmesini istediğini belirtti ve Deniz Kuvvetleri Günü’nü kutladı. Ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’de ziyaret edildi.

Uluslararası bir proje: “Sanat Kurgu”
Beşiktaş Belediyesi’nin 2005 Ekim ayında sanat ortamına kazandırdığı Beşiktaş Çağdaş, ikinci yılına uluslararası bir proje ile giriyor. Beşiktaş Çağdaş, ilk uluslararası etkinliğini proje ve konsepti Prof. Dr. Halil Akdeniz tarafından belirlenen ‘Sanat Kurgu’ sergisi ile gerçekleştiriyor. Dört Türk, dört Alman sanatçıyı bir araya getiren ‘Sanat Kurgu’; günümüz sanatının önemli isimleri Halil Akdeniz, Erdağ Aksel, Serdar Arat, Manuel Graf, Michael Hakimi, Christian Jendreiko, Kemal Önsoy ve Jens Ullrich’in yapıtlarını sanatseverlerle buluşturuyor. 11 Ekim’de başlayan 3 Aralık’a kadar sürecek olan sergi, bilim kurgu kavramından esinlenerek oluşturulmuş. Sergide, bilim kurgu kavramı ile ilgili sorgulamayı tarih süreçteki yerini ve günümüz sanatında nasıl ele alındığını yorumlama fırsatını yakalamak mümkün.
Sergi için özel olarak Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde kitap hazırlandı. Kitabın giriş kısmında, ‘Sanat Kurgu’ kavram ve konseptine yönelik kuramsal çerçeveyi belirleyen Oğuz Adanır’ın da genel bir yazısı yer alıyor. Kitapta diğer yer alan yazılar ise Ali Akay, İbrahim Cansızoğlu, Semih Fırıncıoğlu, Christian Jendreiko, Magdalena Kröner ve Zeynep Yasa Yaman tarafından kaleme alındı.
Beşiktaş Çağdaş, pazartesi ve resmi tatil günleri dışında her gün 10.30-19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. besiktascagdas@beltas.com.tr

Şükran Pekmezci’nin dünyası Ortaköy’de
ORTAKÖY Sanat Galerisi, bu yıl Şükran Pekmezci resim sergisi ile yeni sezona “merhaba” diyor. Şükran Pekmezci’nin resimlerinde doğa görüntüleri ve toplumsal yaşamın içinden seçilmiş gerçekler yer alıyor. Pekmezci gecekondu mahalleleri, sokak araları, kapı önleri, gecekondu evlerini tuvaline yansıtmış. Sergiyi 31 Ekim’e kadar Ortaköy Sanat Galerisi’nde izleyebilirsiniz.
Ortaköy Sanat Galerisi, Pazar günleri hariç her gün 12.00-19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. ortakoy@beltas.com.tr

SPOR HABERLERİ

SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusu’nu (2)” seçiyor
Beşiktaş Gazetesi 2006-2007 sezonunda da yine Beşiktaş’ın en iyi futbolcusunu seçiyor. Geçen sayıda her maçtan sonra yapılan oylama sonucu; Sergen Yalçın altı maçta en çok göze batan oyuncu oldu. Diğer yandan, Kleberson 4, Koray 3, Cordoba 3, Ahmed Hassan 2, Tümer Metin 2, Gökhan Güleç 2, Bobo 2, İbrahim Akın 1, Ali Tandoğan 1, Ali Güneş 1, İbrahim Üzülmez 1 ve İbrahim Toroman 1 maçta göze batan oyuncu oldu. İşin ilginç yanı kötü bir sezon geçiren Beşiktaş’ın 5 maçında spor yazarları göze batan oyuncu seçmedi. Spor Yazarlarının oylarıyla seçilen Beşiktaş’ın en başarılı futbolcusuna Beşiktaş Gazetesi yine dev bir kupa verecek. Bu kupa sezon sonunda sahibini bulacak. Yıl boyunca her hafta seçilen maçın yıldızı Beşiktaş Gazetesi’nde yayınlanıyor. Ayrıca spor yazarların verdiği oylar ve seçilen futbolcuların bilgileri Beşiktaş Gazetesi’nin internet sitesinde de yer almaktadır. Maçın yıldızları ve yılın en başarılı Beşiktaşlı futbolcusu için görüş aldığımız isimler şöyle: Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay.
Spor yazarları yeni sezonda yine geçtiğimiz haftalardan itibaren oylarını vermeye başladı. Gerek yazılarıyla gerek direk olarak görüşülerek tespit edilen oylama sonucu ilk göze batan oyuncu İbrahim Üzülmez oldu. İkinci haftada ise, Gaziantep maçında attığı iki golle Bobo birinci oldu. Üçüncü haftada oynanan Denizlispor maçında Gökhan Zan, dördüncü hafta Konyaspor maçında Burak seçildi. Trabzonspor maçında ise “Maçın yıldızı yok” dediler. Galatasaray maçında yine isim çıkmadı, Ankaragücü maçında ise en çok oyu Ali Tandoğan aldı.
Satranç takımından şampiyon çıktı
BEŞİKTAŞ satrançta rakip tanımıyor. Satranç şubesinin başarılı oyuncularından Kübra Öztürk, Karadağ’da düzenlenen Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası’nda 16 yaş altı kategorisinde Avrupa Şampiyonu oldu.
Karadağ’ın Herzeg Novi şehrinde, 9 – 19 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası 10, 12, 14, 16 ve 18 yaş altında genel ve bayanlar klasmanı olmak üzere 10 kategoride yapıldı.
Türk Milli Takımı’nın da başarılı sporcuları arasında yer alan sporcu Kübra Öztürk, 16 yaş altı bayanlar klasmanında 32 ülkeden 62 sporcu arasında 7,5 puanla şampiyon oldu. Son turda güçlü Rus rakibi Olga Girya’yı yenen Kübra Öztürk, böylece ülkemize de yaş gruplarında ilk altın madalyayı kazandırmış oldu. (Muzaffer TOPAL)

Tigana: “Yapıcı eleştirilere açığız”
Beşiktaş Teknik Direktörü Tigana tarafından bir maçta Delgado bir maçta Ricardinho sahaya sürülünce bu ikili bir arada oynar mı, oynamaz mı? tartışması da beraberinde geldi. Uzunca bir süredir gündemde olan bu tartışma gitgide büyüyor. Delgado’yu Tigana’nın istediği, Ricardinho’yu ise son anda Yönetimin aldığı konusu da bu tartışmayı iyice alevlendirdi. Tigana bu tartışmayı başlatanların çoğunun antrenmanlara gelmediğinden ve oturdukları yerden yorum yaptığından bahsederken, Fransız hoca “Ben kimi yararlı görürsem o maçta ilk on birde onu oynatıyorum” diyor. Delgado ve Ricardinho’nun özelliklerinin birbirine benzediğini ancak birçok değişik özelliklerinin de bulunduğunu belirten Beşiktaş Teknik Direktörü Tigana, bu tür eleştirilerin yapıcı olmadığını savundu. Beşiktaş’ın 10 numarası Delfado ise, futbolcuların takım içinde birer birey olduğunu ve hocanın verdiği talimatlar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi. Saha içinde elinden geleni yaptığını söyleyen Delfado, Ricardinho ile birlikte oynayıp oynamayacağı sorusuna” Hocamız oynayın derse oynarız. Bir maçta beni, diğer maçta Ricardinho’yu sahaya sürerse yine onun dediğini yapmalıyız” diye ortadan konuştu. Beşiktaş’ın 17 numarası, Brezilya Milli Takımı’nın da formasını giyen Ricardinho’da benzer yanıtlar vererek, Tigana’nın söylediklerini yapmak zorunda olduklarını bildirdi.
Bir süredir spor otoriteleri Delgado ve Ricardinho’nun aynı sitilde iki oyuncu olduğunu, orta sahayı derleyip, toplayan futbolcular olarak alındıklarını öne sürerek; ”Her ikisi de aynı mevkide ve aynı şekilde oynuyor. Birlikte oynamaları imkansız” diyorlar. Birinden birinin transferinin de yapılmaması gerektiği de söyleyen bazı spor yazarları şu sıralar bu konuyu masaya yatırıyorlar. Ancak bazı spor yazarları da “Bir takımın elinde iki star varsa ikisinden de yararlanılmalı. Onları birlikte oynatmakta bir beceridir. Taraftar Delgado ve Ricardinho’yu görmek için stada koşuyor. Forma satın alıyor. Birini yedek bırakmak veya faydalanmamak haksızlık olur. Yönetim teknik direktörün istediğinin yanı sıra iyi futbolcuyu da alır. Hoca’da bunlardan yararlanır.” diyor.
Bu tartışmanın sonu ne olacak? Herkes şimdi merakla bunu bekliyor!… Ve ekliyor; ”Beşiktaş tartışmalardan yeter ki zarar görmesin. Yoksa eleştiriler her zaman doğru yolu bulmak için faydalıdır.”

‘Beşiktaş uzatmada kendine geldi!..’
Beşiktaş kolay maçı zora soktu ancak turu geçmesini bildi. 2-0’ın avantajını 90 dakika boyunca kullanamayan Karakartal uzatmada iki gol bulunca CSKA Sofya’yı kupanın dışında bıraktı. Maç boyunca Siyah-Beyazlı taraftarlar hop oturdu, hop kalktı. Adeta ecel terleri döktü!.. Normal sürede ortada gözükmeyen Ricardinho uzatmalarda ortaya çıktı da Nobre ve Bobo gollerini yaptı. Orta saha ve savunma maç boyu kötü sinyaller verdi. Tur tam “Gitti” derken, Beşiktaş toparlandı ve Beşiktaş gibi oynamaya başladı. Karakartal’ın gol atmak aklına geldi ve 2-2’lik sonuçla turu geçerek, guruplara kaldı. Beşiktaş artık Avrupa arenasında ve ay içinde zorlu rakiplerle karşılaşacak.
Maçtan hemen sonra her zaman olduğu gibi gazetemizin elektronik posta kutusuna mailler düşmeye başladı. Taraftar, fakslarla Beşiktaş Gazetesinde yayınlanmak üzere görüşlerini bildirdi. İşte bu görüşlerden kısa alıntılar…
KALBİM DURACAKTI
İlk yarıda hata yaptık. Bir gol atmalıydık. Bu tür karşılaşmalarda beraberliğe yatılmaz. Artık bu numaralar eskide kaldı. Kaybetseydik ne olacaktı? Eleştiriler başlayacaktı, hoca sorgulanacaktı, futbolcular tartışılacaktı. Beşiktaş çok zarar görürdü. Kadir Atmaca.
DERS ÇIKARTMALILAR
Bu takıma elenseydik, kahrolurdum. Stadı bile stat değil. Oyuncular bizden en az bir iki gömlek daha kötü. Oyunları da ahım şahım değil. Ama işi götürüyorlardı!.. Kleberson’un sakatlanması etki yaptı ama Ricardinho’da sahada yoktu. Kenan Öztürk.
HAYIRLI OLSUN
Elenmeyi bir an bile aklıma getirmedim. Beşiktaş’ın gol atacağını biliyordum. Ancak gol geç geldi. Bobo bu takımda ilk 11’de sahaya çıkmalı. Gökhan çok savruk ve tecrübesiz. Nobre o kafayı nasıl vurdu hayran kaldım. Hepimize hayırlı olsun. Ahmet Kaçar.
TELAŞ YAPTILAR
Neredeyse az kalsın havlu atıyorduk. Orta saha evlere şenlikti. İleri uçtakiler topla buluşamazsa kim gol atacak. Savunmayı da beğenmedim, gelen giden kafayı vurdu. Runje o golleri yemeliydi. Bunlar bize ders olsun. Ali Kavurmacı.
GOLÜ UNUTTULAR
Tigana gol için sahaya çıkmalı. Bence yanlış yaptı. Beşiktaş gol atabilecek kapasitede. Koray’dan sonra Kleberson’unda sakatlanması üzdü. Burak bu maçta çok kötüydü. Havalara girmesin. Ali Dursun.
AVRUPALI OLDUK!..
En çok sevindiğim olay Avrupa Kupalarında daha uzun süre Beşiktaş’ın adını görmek olacak. CSKA Sofya Beşiktaş’tan kötü bir takım ama disiplinli oynadılar. Bu manteliteyi bizde yakalamalıyız. Moralmen çabuk çöküyoruz. Neyse ki bu sefer çabuk toparlandık. Bu işler kolay değil. Selim İleri.
LÜTFEN CİDDİYET!..
Beşiktaş ilk yarıyı iyi götürdü ancak ikinci yarı dağıldı. Bu rehavetten kaynaklanıyor. Profesyonul insanlar ciddiyetten uzaklaşamaz. Üzerlerinde Beşiktaş forması var. Milyonlarca insanı üzüyorlardı. Neyse ki korkulan olmadı. Tahir Atlı. (Onur BAŞTUĞ)

‘Bundan sonraki rakipler daha zor’
İSMAİL BAŞTUĞ/TERCÜMAN: Biri sıradan bir takım, diğeri Türkiye’nin en büyük armadalarından biri. Maç öncesi otoriteler ‘Beşiktaş turu rahat atlar’ diyordu. Ama büyük konuşmamak lazımmış, bir kez daha öğrendik. Telaş bitmese, uzatmada goller gelmese neredeyse sıradan takım denilen CSKA Soyfa’ya turu hediye edecektik. Futbolcularda öyle düşünmüş olmalı ki, akılları başına sonradan geldi, Tigana her şartta gol atmanın önemini 90 dakika bitince anlamış olmalı ki, Beşiktaş’ı Beşiktaş gibi oynattı. Ricardinho bile sahneye çıktı. Nobre gol orucunu nihayet bozdu. Bobo kaç maç sonra golünü attı. Hem de zorlaya zorlaya!.. Ve önce ‘Turu rahat atlarız, sonra gitti tur’ dediğimiz bu acayip maçı atlattık ve Beşiktaş’ı tekrar kazandık!…
‘Güle oynaya turu geçer’ denen Beşiktaş uzatmada, nihayet sahneye çıktı. Beşiktaş olduğunu hatırladı. Beşiktaş gibi oynadı. Ve attığı gollerle Kartal’a yeniden hayat verdi.
Kartal turu geçti gruplara kaldı ama maç boyunca da taraftarına ecel terleri döktürdü!..
KORKUT GÖZE/HÜRRİYET: Beşiktaş’ın ilk yarıda savunmasının beklenmedik bir hatası her an planları ve skor avantajını alt üst edebilirdi ki örnekleri vardı. Gol şansı ise Ricardinho’nun yaratıcı paslarına bağımlıydı. Ancak, Beşiktaş hücumda aradığı golcüyü bulamıyordu. Sonrasında sahadaki 11 futbolcu Tigana’nın giydirdiği savunma kostümünü üzerinden attı. Olağanüstü bir hırsla oyunu CSKA yarı alanına yıktı. Nobre pasif bölgelere sırtını dönerek, yönünü kaleye çevirdi. Gökhan Güleç’in yerine giren Bobo ceza sahası çevresinde karargah kurdu. İnadına hücuma koştu. Savunma adamları oyuna katıldı,orta saha hücuma yönelik tavır aldı. Lafın kısası bu, Tigana’nın korkak planına adeta bir başkaldırıydı. Bir isyandı… Yüreklerini koydular ve savaşarak CSKA’yı sildiler.
VEDAT OKYAR/HÜRRİYET:Tigana’nın düşüncesi, tertibi yanlıştı. 2-0’lık skorla rakip takım iyi bir avantaj yakalamıştı, Tigana’nın 0-0’lık düşüncesi vardı ki bu yanlış. Büyük takımsan küçük düşünmeyeceksin. Karşındaki takım Beşiktaş’ın kalitesiyle kantara çıkacak bir takım değil ki. Beşiktaş’ın bu defansıyla, böyle bir düşünce iflas etti. Beşiktaş’ın arkadaki adam paylaşımı sıfır. Belki tek tek iyi oyuncular ama birbirleri ile iyi eşleşemiyorlar. Yenilen iki golü de mektep takımları yer. Beşiktaş yemez, yememeli.Oyun uzatmaya gittiğinde, oynayan çocukların sazı eline aldığını gördüm. İki lafım da Burak’a var. Oyun 0-0’ken kaçırdığı bir gol var, ayağı kaydı. Böyle ıslak bir havada naylon kramponla oynanmaz. Futbol oynamak için ilk önce ayakta durmak ilk şart. O pozisyon gol olsa, Beşiktaş bu sıkıntıyı yaşamazdı.
TURGAY DEMİR/FOTOMAÇ: Tigana’nın oyuncu seçimleri yine dikkat çekti. Öte yandan CSKA ilk dakikadan itibaren yüklenince Beşiktaş panikledi. Özellikle de sol kanadı kullanan Tiago Silva, Burak’ın etkisiz kalması nedeniyle iyi bir koridor buldu. Burak’ın sağ, Mehmet Sedef’in kanatta etkisiz kalışı, Nobre ve Gökhan Güleç’in ise Tounchev ve İliev’in markajında sıkışmaları Beşiktaş’ın pozisyon bulmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Tam toparlanmaya başladığımız anda sahanın iyilerinden Baki’nin bir anlık hatası kalede golü görmemize neden oldu. Ardından panik başladı. Uzatma devresinin ilk dakikalarında Nobre’yi bir kez unutan CSKA savunması bu hatayla hayallerini unutmak zorunda kaldı. Hemen ardından Bobo sahneye çıktı ve maçı kopardı. Sonuç olarak Beşiktaş güle-oynaya turlayacağı bir maçı Tigana’nın yanlışlarıyla sıkıntılı atlattı.
İLKER ATEŞ/FOTOMAÇ: Bu turu Beşiktaş’ın geçmesinden daha normal bir şey olamazdı. Ancak, maçın özellikle ikinci yarısında Beşiktaş bütün Türkiye’ye adeta ecel terleri döktürdü. Birinci golde hem savunmanın kademe hatası, hem de Runje’nin kontrol edebileceği topu elinden kaçırmak gibi affedilmez bir hatası vardı. İkinci CSKA golünde ise bu kez Beşiktaş savunmasının şaşkın bakışları, bir rakip golü daha getirdi. Beşiktaş ile CSKA’yı yan yana koyduğunuz zaman aradaki kalite farkının Beşiktaş lehine olduğunu söylemeye bile gerek yok. İlk yarıda Beşiktaş, Burak ve Ricardinho ile net fırsatları gole çevirebilse rakibinin tüm direncini kıracak ve maçın geri kalan süresi formalite dakikalarına dönüşecekti. Baki Mercimek’i de kutlayalım. Son derece akıllı ve iyi yer tutan sağlam futboluyla Beşiktaş savunmasının ayakta kalması için bütün gücünü ortaya koydu.
KAZIM KANAT/SABAH: Soruyorum, 2-0’ın avantajına güvenerek, savunmaya dayalı kontratak futbolu oynuyorsan o zaman çift santrfora ne gerek vardı? Görülüyor ki, Beşiktaş’ın kalesinde ve golcüsünde sorun var. Bu sistemde Nobre asla gol atamaz. Ancak karambollerde gol atabilir. Runje ise maç kurtaran kaleci değil. Öte yandan oyun lideri Ricardinho iki ölü topu harika kullandı. İki golün asistini yapıp maça adeta damgasını vurdu. Ama baktığınız zaman ilk 45 dakikada Beşiktaş’ın pozisyonu sıfır. Gökhan Güleç ile Nobre topla bir kez buluşamadılar bile… Maçın uzatması ise çok özeldi. Beşiktaş iki karambolde iki gol atıp, geceyi hüzünden mutluluğa çevirdi.
ÖMER GÜVENÇ/AKŞAM: Beşiktaş, Sofya’ya giderken kafalarda Kartal’ın bu turu rahat geçer düşüncesi vardı, ama Beşiktaş bu maça çıkarken kafalarda çok da soru işaretleri de vardı. Beşiktaş ilk yarıyı berabere bitirdi. Korkulan ise ikinci yarı oldu. Beşiktaş’ın defansı yine dikkat çekiyor. Çünkü Siyah Beyazlı ekibin defansı adam paylaşımını iyi yapamıyor. İlk golde defans oyuncusu kafayı vuruyor, onu takip etmesi gereken Nobre neredeydi? İkinci gol ise Beşiktaş defansı için tam bir komediydi. Onca kalabalığa rağmen o gol nasıl atıldı, düşünülmesi gerekir. Derken önce Nobre sonra Bobo piyasaya çıktı. Ve Beşiktaş’ın yaşayacağı bu büyük ayıbı tekrar yaşamasını engelledi.
ADNAN AYBABA/STAR: Beşiktaş aslında CSKA karşısında ilk dakikalarda cesur bir futbol sergiledi. Fransız teknik adam Tigana, çift forvet oynattı. Ama maça baktığınız zaman orta sahada Kleberson, Burak ve Ricardinho Nobre ve Gökhan’a gerekli desteği veremedi. Çok beğenmediğimiz Kleberson’un oyundan çıkması, çok enteresandır, takımın dengesini bozdu. O çıkınca oyuna Serdar Kurtuluş girdi. Ama genç oyuncu, tecrübesiz olduğu için bu maçın temposu ve stresi de böylelikle düştü. Sonuç olarak, herkes uzatma dakikalarında Nobre’nin attığı gole şükretti. Bobo da son noktayı koyan isim oldu…
BASRİ BAYKOÇ/ FANATİK: Bilinen haliyle kanatları Beşiktaş zaten verimli kullanamıyordu. Savunmadaki yeni diziliş sık sık arıza veriyordu. Özellikle sol kanatta önemli bir boşluk vardı. Tigana rakibinin hücum anlayışını kırdığını zannettiği anda, Beşiktaş serbest vuruşlardan golleri yedi. Beşiktaş bağlı bulunduğu felsefeyle 90 dakikayı hem oyun, hem de skor olarak çok geride bırakırken, uzatmanın ilk dakikasındaki korner atışından doğan karambolde Nobre’nin ağları havalandırmasıyla döndü. Sonra da Bobo kırılan CSKA direnci sonucunda beraberliği getirdi ve Kartal da neredeyse kâbusa dönüşecek bir geceyi uzatmada sevince çevirdi.
ATİLLA GÖKÇE/ MİLLİYET:Beşiktaş, uçurumun dibinden döndü… İstanbul’daki ilk maçın iki farklı avantajına yaslanarak çok yanlış bir strateji ile oynadı. Eldeki sağlamlardan zoraki oluşturulmuş savunma dörtlüsü, duran toptan iki kafa golünü engelleyemedi. Kaleci Runje de İliev’in ilk golünde çeldiği topa sahip olamadı. Orta alanda kanatlar her zamanki gibi çalışmayan, üretmeyen statik görüntüsünü sergiledi. Sadece Nobre’nin canla başla, telaşlı ve kalpten gayretleriyle gol için çırpındığını gördük. Nobre, kornerden gelen topa dokunarak Beşiktaş’ın kaderini değiştirdi. Ardından Bobo’nun golü geldi. Kıyametten saadete dönüş, muhteşem oldu.
SANLI SARIALİOĞLU/ YENİ ŞAFAK: İlk yarıda CSKA’nın iki net gol pozisyonu vardı. Bizim ise bu bölümde bir Burak’ın ıskası ve bir de ceza alanı dışından Ricardinho’nun kalecide kalan şutu vardı. CSKA’nın pozisyonlarında ise İbrahim Toraman’ın bireysel hataları ön plandaydı. Rakibi çok boş bıraktı. CSKA bu bölgede çok etkili oldu. Sonrasında Burak’ın çıkarılması doğruydu ama yerine giren Ali Tandoğan’ın da ondan fazla bir farkı yoktu. Aslında Beşiktaş ağır aksak makamında sözüm ona rakibi uyutuyordu. Hani hedef goldü, hani atacağımız tek gol her şeyi bitirecekti? O zaman neden golü ilk dakikadan itibaren ısrarla aramadık? Rakip kaleye 50. dakikada bir kez etkili gittik ve Gökhan Güleç’in şutu direkten döndü. İste hepsi bu. Nobre ve Bobo’nun golleri yeniden hayata dönüşümüzdü. Ricardinho’nun ne olduğunu herhalde herkes gördü. (Didem TUTAL)