SAYI 100

BJK1SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 3

HABERLER

Amerika’ya Türk çıkarması

Bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Türk Günü Yürüyüşü’ne Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve Beşiktaş Belediyesi Oyun Gençlik Spor Kulübü Folklor Ekibi katıldı. Tören, ABD’nin Newyork kentinde, Wall Street’in sembolü olarak bilinen Bowling Park önünde düzenlendi. Törene katılan İsmail Ünal, Türk- Amerikan Bayraklarının göndere çekilmesinden sonra, Newyork caddelerini dolduran Türk vatandaşlarıyla birlikte yürüyüşe katıldı. Türk Amerikan Dostluğu adına gerçekleştirilen bu yürüyüşe yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Beşiktaş Belediyesi Oyun ve Gençlik Spor Kulübü Folklor Ekibi, Karadeniz ritimleri ile dolu gösterisi sergiledi. Central Park’ta gerçekleşen gösteriyi, yüzlerce Amerikalı heyecanla Türk folklorcuların arasına katılarak onlara uyum sağlamaya çalıştılar.

“Sağlık Ocağı, otobüs ve metro sıkıntımız var”

Levazım Mahallesi Muhtarı Ziya Uygur, göreve geldiği zamandan bu yana gayet disiplinli ve çözümcü bir muhtarlık anlayışı ile çalıştığını söylüyor. Uygur, muhtarlık hizmetindeki klişeliğin ortadan kalkması elinden gelen çabayı gösteriyor. Ancak, kimi eksikler hala liste başı. Bunlar arasında, sağlık ocağı sıkıntısı, otobüs seferlerinin azlığı, metroya aktarma gibi ihtiyaçlar geliyor.

Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?

“1980 yılında Levazım Mahallesi’ne taşındık. Emekli Kıdemli Binbaşıyım. O dönemlerde çevremizce desteklendik ve muhtar adayı olduk. Aday olmamızla, ciddi anlamda muhtarlık hizmetinin doğmasına sebep olduğumuza inanıyorum.”

Kaç dönemdir muhtarlık yapıyorsunuz?

“15 Nisan 1993’de burası kuruldu. O tarihten bu yana dört dönemdir muhtarlık yapıyorum”

Muhtarlık görevini nasıl tanımlarsınız Kısaca özetler misiniz?

“Öncelikle şunu söylemek isterim ki, Levazım Mahallesi’nde bir çok sorun aşıldı. Muhtarlıkta yaşanan bu sorunların başında, muhtar seçilen kişinin kanunları iyi ve yeterli düzeyde bilmemesi geliyor. Muhtar mühürü alıp da muhtara görev senin dediğin zaman, pervasız davranmamalı. Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu’nu, Askeri Kanunları bilmesi gerekir. Aksi halde yanlışlıklar doğacaktır.” Ziya Uygur, muhtarlık hizmetinden arta kalan zamanda yerinde durmuyor, daha iyi hizmet verebilmek için kendini geliştirmeye çalışıyor. Uygur, geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Kaymakamlığı’nca verilen seminere katılmış. Seminerden oldukça hoşnut kaldığını söyleyen muhtar, vatandaşların beklentilerine cevap verebilecek her türlü soru ve sıkıntının yanıtını alabilecek etkinlikleri takip ettiğini dile getiriyor. “Bu tip seminerler gerçekten çok faydalı oluyor. Sürekli kendinizi yenilemiş oluyorsunuz. Gerek Kaymakamlıkça gerek belediye başkanlığında gerçekleştirilen toplantılar, fikir alış verişinde bulunmamızı da sağlıyor. Hem bizi rahatlıyor hem de yol gösterici olabiliyor. İsteğimiz, önceden süregelen periyodik muhtarlar toplantısının düzenli olarak gerçekleştirilmesi. Bu da kesinleşti. Artık aylık toplantımız olacak. Her ayın 8’inde gerçekleştirilecek toplantı, birlik – beraberlik temasının yanı sıra halkın ihtiyaçları, eksik hizmetler ve bunları nasıl gideririz konusunda görüşmelerde bulunmuş olacağız.”

Uygur, Levazım Mahallesi’nin kimi yerlerinde asfaltlama eksiklerinin tamamlanması için çalışmaların başladığını söylüyor. Ayrıca, park bakımlarının yanı sıra sokak hayvanlarının da taraması yapılacak. Mahalle sakinleri otobüs seferlerinin sıklaşmasını istiyor. Bu konuda yetkili mercilerden yanıt bekleniyor. Levazım Mahallesi’nde bir diğer eksik de sağlık ocağı. Bu konuda da Ziya Uygur yetkililere sesini duyurmak istiyor. UFUK ÇOBAN

Uluslararası temaslar sürüyor

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal geçtiğimiz haftalarda Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegfried Balleis’in davetlisi olarak Almanya’ya gitti. Beşiktaş Belediyesi ile kardeş Belediye olan Erlangen Belediyesi’nin Bergkirchwein Fesitivali’nin 250. yıl dönümü kutlamalarına Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve eşi Şefika Ünal katıldı. Festivalin yanı sıra, temaslarda da bulunan Belediye Başkanı İsmail Ünal, Erlangen Belediye Meclisi’nde de bir konuşma yaptı.

Önce tören sonra toplantı yapıldı.

Tüm yurtta olduğu gibi Beşiktaş’ta da çoşku ile kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vatandaşların katılımı ile muhteşem bir atmosiferde geçti. Beşiktaş Meydanı’ndaki çelenk ve saygı duruşu ilgi ile izlendi. Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Folklor Ekibi, dakikalarca alkışlanan Kafkas dans gösterisini sergiledi. Tören sonrasında Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Başkan Yardımcıları ve törene katılan diğer isimler, Deniz Müzesi’ni sonra Dolmabahçe Sarayı’nı gezdiler.

HABER HATTI

Binlerce öğrenci ATA için yürüdü

İstanbul Valiliği’nin düzenlenenAta’ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü’ne binlerce öğrenci katıldı. Dolmabahçe ve Şişli’den iki ayrı kolda gerçekleştirilen yürüyüş Taksim Meydanı’nda son buldu. İstanbul’un 32 ilçesinden 10 bine yakın öğrencinin spor, bando ve folklor kıyafetleriyle katıldığı yürüyüş sonrası öğrenciler Taksim Gezi Parkı’ndaki alana geçtiler. Öğrencilerden oluşan 200 kişilik koro marşlar, türküler ve şarkılar seslendirdi.

İstanbul’a tek bilet uygulaması geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, trafikte 11 farklı otoritenin söz sahibi olduğunu belirterek karmaşa yaşandığını dile getiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ulaşımla ilgili en önemli konusu trafiğin tek bir otoritede, bir genel müdürlük çatısı altında toplanmasıdır, dedi. Bununla birlikte bilet entegrasyonu da yapılacak.

Korsan otoparkçılar 204 caddeyi işgal etti

Geçtiğimiz haftalar içinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen kutlama programına katılan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, korsan otoparkçılar tarafından İstanbul’da 25 ilçe merkezinde 204 cadde ve sokağın işgal edildiğinin belirlendiğini söyledi. Bu noktalara Büyükşehir Belediyesi tarafından parkometreli park yerlerinin yapılmaya başlandığını belirten Cerrah, ‘Bu sorunu kısa sürede çözeceğiz’ dedi.

Kaçak yapıya altyapı hizmeti kesiliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kaçak yapılarla mücadeleyi sürdürüyor. İmar Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, yetkililer kaçakları tespit için İmar Otomasyon Sistemi’ne geçildiğini, uydu ve helikopterle izlendiğini dile getiriyor. Buna göre, İstanbul’un dört bir yanı izleme sistemi ile takip ediliyor. Verilen bilgiye göre, İstanbul’daki 1 milyon 245 bin binadan 761 bininin kaçak olduğu belirtiliyor.

Gençlik Meclisi’nde türban gerginliği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik Meclisi’nin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda, İBB Meclis Salonu’nda yaptığı ilk toplantıda türban gerginliği yaşandı. CHP’li Görkem Gökçe konuşmalarında, divanda yer alan başörtülü bayana dikkat çekerek konuşmasını sürdürdü, AKP’li gençler ise sıra kapaklarına vurdu. CHP’li gençler de buna karşılık konuşmacı Görkem Gökçe’yi alkışladı.

Süt tüketimine dikkat edin

Her yaşta insanın beslenmesinde hayati önem taşıyan sütün yararlarını anlatan tanıtım çalışmaları başladı. 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanırken İstanbul Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, halkı sağlıklı süt tüketimi hakkında bilinçlendirmek ve süt tüketimini arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Birlik, sütün faydaları konusunda çeşitli bilgilendirme çalışmalarını çatısı altında sürdürüyor.

Bebek’teki konutlar ateş pahası oldu

İstanbul Boğazı’nın en gözde bölgeleri arasında yer alan Bebek, Ortaköy ve Arnavutköy’de son yıllardaki hızlı değişim gayrimenkul piyasasını etkiledi. Peş peşe açılan açılan restoran, kafe ve barlar, konutların fiyatlarında artışa neden oluyor. Yapılan araştırmaya göre, Arnavutköy konut fiyatlarının Bebek ve Ortaköy’e göre daha makul kaldığı, örneğin 75 metrekare büyüklüğünde manzaralı bir çatı katı üç yüz bin YTL ediyor.

Vahe Kılıçarslan en iyi erkek sunucu seçildi

Siyaset Dergisi’nin geleneksel olarak düzenlediği geleneksel ödül töreni geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildi. Siyaset ve magazin dünyasından bir çok ünlü ismin yer aldığı törende Atv’nin sunucularından Vahe Kılıçarslan Yılın En İyi Erkek Sunucusu seçildi.

SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 4

HABERLER

“Beşiktaş babamın tapulu malı!..”

Bir süre önce Çırağan Caddesi’ndeki Beşiktaş Belediyesi’nin eski binasında hizmet vermeye başlayan Kaymakamlığın eksiklikleri sonunda tamamlandı. Bütün birimleriyle birlikte aynı binada daha iyi hizmet verebilmek için tüm kaymakamlık personeli şu sıralar seferber olmuş durumda… Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant, yeni yere taşınmanın getirdiği koşulları ve bugüne kadar bir kaymakam olarak yaşadıkları konusunda Gazete BEŞİKTAŞ’a konuştu.

Nalbant, bugüne kadar kapısına gelen hiçbir kimseyi geri çevirmemiş. Belediye ile ilgili işlerden, miras paylaşımı, mülk konusu, aile arasındaki huzursuzluklar, eşler arasındaki sorunların aşılmasına kadar hiçte üzerine vazife olmayan işlere kadar bir çok konuda vatandaşa yardımcı olmak için çaba sarf etmiş… Halk ile kucaklaşmanın çok önemli olduğunu söyleyen Nalbant, Beşiktaş’ı ve Beşiktaş insanını çok sevdiğini söylüyor.

Beşiktaş Kaymakamı Nihat Nalbant: “Belediyenin çözmesi gereken bir şey için, vatandaş bana gelebiliyor. Asayişten kim sorumlu diye sorarsanız, “polistir, emniyettir” denir ama birinci dereceden asayişten sorumlu olan kişinin kaymakam olduğu bilinmez. Keza sağlık ile de ilgili durum böyle… ”şeklinde konuşuyor.

20 YIL SONRA

Nihat Nalbant, kaymakamlıktan gün içinde yaklaşık bir buçuk milyon insanın gelip geçtiğini söylüyor. Nalbant konu hakkında sözlerine şöyle devam ediyor

“İnsanları karşılarken, son derece samimi, insancıl yaklaştığımı ve onları kucakladığımı iddia ediyorum. Bununla da övünüyorum. Ayrıca, Beşiktaş’ı çok sevdim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. İstanbul’da öğrenciliğim geçti, evlendim ve 1983 yılında gittim, 2003’te geri geldim. 20 yıl içinde Anadolu’yu gezdim. Eskişehir, Urfa, Erzurum, Antalya gibi bir çok şehirde görev yaptım. En son Trabzon’dan İstanbul’a geldim. İstanbul’u, Beşiktaş’ı bildiğimi sanıyordum, yanılmışım. ”

“BEŞİKTAŞ’I SAHİPLENDİK”

Nalbant, her göreve sıfırdan başladıklarını ve o ilçeyi çok benimsediklerini dile getiriyor.

“Kamu görevlisi olarak atanıyoruz, 5 senede bir tayinimiz çıkıyor ve başka bir yere atanıyoruz. İstanbul ile, Beşiktaş ile bizim ailecek irtibatımız kesilmez. Emeklilik derseniz, doğrusu Beşiktaş dışında bir başka yere gidip yerleşmek istemem. Bizim meslekte de şu var, biz nereye gidersek gidelim orası sanki babamızın tapulu mülkü gibi sahipleniyoruz. Örneğin, bir başka ilçenin kaymakamı ile o ilçe ve Beşiktaş kavgasını yapıyorum. Kamu görevlisiyiz ancak meslek terbiyesidir ki, atandığımız yeri sahiplenme duygusu ile sahipleniyoruz. O yerin ekonomik yönden veya başka yönlerden gelişmesi, kazandığı başarıları bizi memnun eder ve bununla birlikte ‘biz ne yapabiliriz’ diye uğraşırız. Dolayısıyla, benim babamın mülkü burası. Ben kendimi sanki burada doğmuş hissediyorum. Bizde ömrümün sonuna kadar burada kalacakmışım bir duygusu yaratıyor. Bu bizi halkla daha çok kaynaştırıyor. Belediye başkanı değilim; belediye başkanı burada doğmuş, yerine göre burada iş kurmuş, seçime girmiş, oy verenler arasında çocukluk arkadaşları akrabaları var… Ama bizi devlet tayin ediyor, geliyoruz ve sıfırdan başlıyoruz. Süremiz bitiyor, tayinimiz geliyor, tekrar yeniden… Bu süreyi yeniden başlatma şansımız yok. Ben kendi adıma belediye başkanlarından çok daha sahiplendiğimize inanıyorum. En az belediye başkanı kadar sahipleniyoruz hiç gitmeyecekmiş gibi de bu duygularla yaşıyoruz, çalışıyoruz.”

“KAPKAÇ SORUN”

“Sadece Beşiktaş’ın değil İstanbul’un bir sorunu haline gelen kapkaç sorunu var. Büyük güvenlik sorunu diyemeyiz, insanlar sokağa çıkamıyor veya rahat dolaşamıyor değiller. Ancak elbette insanları rahatsız ediyor. Çünkü öyle bir ilçedeyiz ki günün 24 saati hareket var. Can güvenliği tehdit eden bir sorun yok ancak insanlar tinercileri gördüğünde tedirgin oluyor. Yasalarımıza göre, tineri almak, taşımak, çekmek suç değil. Hırsızların da kapkaççıların da maalesef piyasası burası. Biliyor ki buranın ekonomik durumu iyi. Beşiktaş’a dışarıdan gelen insanlar ile problemimiz var. Beşiktaş’ın insanı değil. Ama insanlar da haklı, boğazı gezecekler. Beşiktaş’ta nufüsa kayıtlı 196 bin insan var ancak biz 1-1,5 milyon insana hizmet veriyoruz. Çünkü, fevkalede hareketli bir yer. Yurt dışından da Anadolu’dan gelen İstanbul’u gezmeye buralara geliyorlar. Bundan memnun oluyoruz. Tabi bu bize artı bir yük de getiriyor. Gerek güvenlik gerek tertip düzen yönünden. Sürekli gezici ekiplerimiz var, çok acil bir program olması halinde veya olay nedeniyle gerekli yere gidiyorlar ve sonrasında sabit yerlerine geliyorlar. 11 ekip her an görevinin başında bulunuyor.”

SAİT ÇİFTÇİ BÜYÜYOR!

“Bizim tek hastanemiz, Sait Çiftçi Hastanesi. Güzel hizmet veriyor ve günde hastaneye neredeyse 2 bin insan gidiyor. Her branştan doktorumuz var. Olmayan ise, ameliyathane ve yatak. Semt polikliniği gibi çalışıyor. Kapasitesinin çok üzerinde talep görüyor ve yazık ki yeri dar. Yeni bir proje hazırladık. Etrafındaki boş araziyi değerlendirerek 5-6 bin metrekarelik bir ilave düşünüyoruz. Şu anki hastanenin kapasitesini yüzde yüzün üzerine çıkarabileceğiniz bir fiziki şart sağladığınız takdirde hem hastane çalışanı hem hastalar rahat etmiş olacak.”

İsmail Baştuğ

SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 9

HABERLER

Sürprizler bitmiyor

Metrocity Alışveriş Merkezi’nde birbirinden değişik kahramanları görmeniz mümkün…

20 Haziran – 30 Haziran arasında Warner Bross sürprüz bir kahramanıyla Metrocity’de sizler ile buluşacak… Kahraman kim diye merak ediyorsanız, ip ucu uçuyor ve pelerinli… Yetmez diyorsanız, yolunuzu Metrocity’ye çevirin.

YAZA HAZIR MISINIZ?

Öte yandan Metrocity’de yaz fırsatları devam ediyor. Vitrinler yine rengarenk ve cıvıl cıvıl. Üstüne üstlük indirim ve cazip fiyatlar devam ediyor. Bu sayımızda sizler için yine ünlü markalar ve fiyat aralıklarını analiz ettik.

STEFANEL’DE JEAN BÜYÜSÜ

2005 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu Stefanel’de bambaşka. Baharın coşkusunu, yazın sıcaklığını yansıtan canlı renklerin kullanıldığı koleksiyonla bütünleşen özel Stefanel Jean Koleksiyonu, çekiciliğinizi de ön plana çıkararak büyülemeye devam ediyor. Sportif ama şık görüntüyü vurgulayan Stefanel’in Jean Koleksiyonu’ndaki özel kalıpları ile her zevke uyan çeşitliliği içerisinde seçim yapmak için vakit ayırmak gerekiyor.

Polo Garage’da yeni sezon

Polo Garage 05 İlkbahar Yaz koleksiyonuyla kadınlar olabildiğine dişi, erkeklerse erkeksi. Zamanın modasına ayak uyduran Polo Garage kadını, İlkbahar Yaz 05 sezonunda dinamik ve maskülen bir çizgide çıkıyor karşımıza. Adeta kadın, yeniden yorumlanıyor. Şehirli kadının temsili Polo Garage, günün her anında rahat, şık ve kadınsı çizgilerde.

Polo Garage İlkbahar Yaz 05 KADIN

Triko 57.00 YTL

Gömlek 59.00 YTL

Tişört 19.00 YTL

Etek 59.00 YTL

Pantolon 68.00 YTL

Mont 98.00 YTL

Polo Garage İlkbahar Yaz 05 ERKEK

Triko 74.00 YTL

Gömlek 68.00 YTL

Tişört 29.00 YTL

Ceket 114.00 YTL

Pantolon 68.00 YTL

Mont 88.00 YTL

ABBate

Gömlek sektörünün yenilikçi ve kaliteli markası Abbate, babalarını örnek alan, onlarla tatlı bir rekabet içinde olan oğullara, Babalar Günü’ne özel bir hediye seçeneği sunuyor. Onlara babalarının gömleğinin yanında, babalar günü için özel olarak hazırladığı 2-12 yaş grubu erkek çocuklarına özel gömlek koleksiyonundan şık bir gömlek hediye ederek geleceğin babalarını Abbate farklılığı ile tanıştırıyor. Babalar Günü hediyesi olarak Abbate gömlek alanlara koleksiyondan seçecekleri bir çocuk gömleğinin hediye edileceği bu özel kampanyada, baba-oğul gömlek setleri 79.5 YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Hotiç 2005 İlkbahar-Yaz

Türkiye’de ayakkabı modasını yönlendiren markalardan biri olan Hotiç, 2005 ilkbahar-yaz sezonunu açtı. Bu sezonda Hotiç’in modelliğini son dönemin yükselen yıldızı olarak nitelendirilen sinema oyuncusu Mehmet Günsür ve ünlü manken Cansu Dere yaptılar. Üç güne yayılan, beyaz ve turkuaz gökyüzünün doğal fon olarak kullanıldığı fotoğraf çekimi Bodrum Türkbükü Ev-Otel-Ev’de, 20 ML Prodüksiyon’dan Emre Doğru tarafından gerçekleştirildi. Rengarenk bir sezonu müjdeleyen Hotiç’İn 2005 ilkbahar-yaz koleksiyonunda tam bir renk çeşitliliği hakim. Ayakkabılarda süet, yılan, açma, nubuk, analin, soft ve metalik deriler sıklıkla birbirleriyle kombine edilerek kullanılıyor.

‘Bir numaralı şişe’ Metrocity’de…

Coca Cola’nın ‘bir numaralı şişe’ ile ilgili sergisi Metrocity’de izlenebilecek. Bir numaralı şişe ile ilgili bir çok sürprizin de yer alacağı etkinlik, 21 Haziran – 4 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.

Türk ve dünya mutfağı

FİNGERFOOD, kendisine özel konsepti içinde yer alan Türk ve dünya mutfaklarından esinlenerek hazırlanmış yemek ve fastfood çeşitleri ziyaretçileri mest ediyor. Fingerfood lezzet noktasında ise menü oldukça geniş… Kalite ve temizliğe önem veren Fingerfood güleryüzlü personeli ile uygun fiyatları yanında özel mönü çeşitleri ve özellikle; finger özel ızgara köftesi, soyasoslu pirzola, finger sepet, kekikli tavuk köftesi, körili tavuk gibi kendisine has lezzetleriyle civardaki banka, firma ve işyerleri çalışanlarının uğrak noktası…

Yıldız Savaşları

Metrocity Star Wars etkinlikleri, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti. Uzay çağını yansıtan ve 6. filmin temalarının işleneceği muhteşem bir dekorasyonla ziyaretçiler ile buluştu. Obi Wan Kenobi ve Anakin Skywalker’ın canlı dövüş sahnelerinin gerçekleştiği, Darth Vader ile askerlerinin ve diğer kostümlü Star Wars karakterlerinin yer aldığı etkinlik süresince Yıldız Savaşları efsanesi, showlarla Metrocity’de hayat buldu… Geçtiğimiz hafta içinde Star Wars fan kulüplerinin söyleşisine ünlü isimler de katıldı. Ünlü Sanatçı Tamer Karadağlı da Yıldız Savaşları için Metrocity’deydi.

SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 11

HABERLER

Her yerde sanat konuşuldu

Beşiktaş Belediyesi, BELTAŞ ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi işbirliği ile düzenlenen Balkan Gençlik ve Müzik Festivali coşkuyla yapıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, basın toplantısında; “Beşiktaş Belediyesi olarak bizler, Atatürk’ün ilke ve hedeflerinin takipçisiyiz. O’nun gençlere verdiği önemden yola çıkarak birincisini düzenlediğimiz festivalde, 19 Mayıs bayramımızı dünya gençleri ile kutlamaya karar verdik” dedi. Festivalinin amacının Balkan ve Türk müziğini dünyaya tanıtmak olduğunu belirten Ünal, “Barış ve Kardeşlik İçin El Ele” temasının seçilmesinin nedenini de şöyle açıkladı: “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh, diyen Ata’mızın izinde el ele verip, dünyanın barışa en çok ihtiyaç duyduğu şu günlerde, geçmişi pek çok acı-tatlı hatırayla dolu bu topraklarda barış ve mutluluğun şarkılarını birlikte söyleyeceğiz” dedi.

Festival nedeniyle birbirinden ünlü isimler Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde bir araya getirdi. Selmi Andak, Garo Mafyon, Halit Kıvanç, Müjdat Gezen gibi isimler festivalin galasında buluştu.

ÜNLÜLER ORADAYDI

Sunuculuğunu Balkan Festivali Kurucu Başkanı Meltem Taşkıran ile Metin Arslan’ın yaptıkları geceye, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’ın yanı sıra Türkiye’den 5 ayrı ekip katıldı. Türkiye’den Ekrem Mülayim, Tulu Aytemiz, Sevinç, Özgür Usturalı ve Grup Platonic katıldı. Galada, Erol Evgin ve Yunanistan’ın sevilen sesi Bessy Argyraki birer konser verdiler. Festivalin finali, 19 Mayıs Perşembe günü, Ortaköy meydanında düzenlendi. MSM dans grubunun gösterileri, Bessy Argyraki, Zelimir, Barış Öz ve Meltem Taşkıran’ın konserleri, izleyenleri coşturdu. Müzik yarışmasında birinciliğini, Bosna Hersekli Boris Rezak kazandı. Ardından Barış Öz ve dans grubu ile Bessy Argyraki’nin konserleri izleyenleri coşturdu. Ufuk Çoban

Gökhan Sarı’ya anlamlı ödül

Dev organizasyondan alınlarının akıyla çıkan BELTAŞ A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Sarı ve ekibi başarılarından dolayı ödüllendirildi. Barış ve kardeşliği amaçlayan geceye katılanlara ve organizasyon içinde yer alanlara ise, ödülleri Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu tarafından verildi.

“Resim yapabilmek için, yürek, beyin ve bilek gerekir”

Ortaköy Sanat Galerisi, farklı konseptiyle Özdemir Yemenicioğlu’nu ağırladı. Tuval üzerine çalışan Yemenicioğlu, farklı yaklaşımı ile özgünlüğünü ortaya koyuyor. Sergi teklifinin gelmesi üzerine Balıkesirli sanatçı, Ortaköy Sanat Galerisi’nde eserlerini sanatseverler ile paylaşmaya karar veriyor. Yemenicioğlu, Avrupai bir sanat galerisi diye tanımladığı Ortaköy Sanat Galerisi’nin muhteşem bir ambiyansa sahip olduğunu dile getiriyor.

“Ortaköy Sanat Galerisi’ni tercih etmemdeki neden, böyle bir salon gerçekten çok hoşuma gitti. Çok ayrıcalıklı bir yer. Küçük mekanlarda yaptıklarınızı tam gösteremiyorsunuz. Aman büyük resim yapmayın küçük olsun, diyorlar. Bu yüzden büyük resimlerimi sergileyemiyordum. Burada ise, benim bir buçuk metrelik resimlerim yer alıyor. Ortaköy Sanat Galerisi’ni hem ambiyansı hem yapısı bakımından çok beğendim. Ortaköy, ayakta alkışlanacak bir salona sahip. Ortaköy, böyle bir mekan kazandığı için bence çok şanslı. Çok kaliteli sergiler yer alıyor. Sergi, ambiyans meselesidir. Burada, müthiş güzel bir tat aldım.”

Özdemir Yemenicioğlu, resim sergisinden şöyle söz ediyor:

“Sergide, Afrodit ve Kibele öğeleri var. Bu, Anadolu kültürüne olan aşkımdan kaynaklanıyor. On bin yıllık geçmiş Anadolu kültürü tortusundan beslenen çağdaş bir sanatçıyım. O kadar zengin o kadar besleyici bir damar ki bu, çağdaş sanatçı bütünsel olarak sanat anlamında beslenmiyorsa bir ayağı noksan kalmış olur. Anadolu’da ana tanrıça kültür inançları ve onun getirmiş olduğu kültür-sanat yaratımlarından son derece etkilendim ve bunların çağdaş yorumlarını yaptım. Bu sergide iki ana konsept var, ilki sikkeler. Lidya’daki antik para kavramları ikincisi, Anadolu kültürünün kaynakları yazıtları. Kaynakları, kayalara işlenmiş heykellerden, taşlardan öğreniyoruz. Burada da kaya görüntüleri var. Çalışmalarım tamamen tuvaldir. Kullandığım malzeme, çağdaş 30-40 yıllık mazisi olan bir malzeme. Yağlı boyadan çok daha dayanıklı çok daha elverişli. Üzerine o kabarıklık akrilik ile yapılabiliyor. Yağlı boya ile bunu kabartırsanız ileride çatlamalar, dökülmeler olur. Akrilik malzeme ise gittikçe taşlaşıyor, kalıcılaşıyor. Benim konseptime, çalışmalarıma en uygun malzeme bu oldu.”

Yemenicioğlu, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Anadolu’ya aşık olduğunuz zaman karşınıza Kibele çıkar. Şöyle düşünün, saçları rüzgarlar, ormanlar, akarsular, bulutlar, vahşi hayat kendisi toprak olan bir ana tanrıça. Tanrıçanın kendi toprak, bu betimin içinde yatıyor. Benim sevdalanmam orada başlar. Kibele doğuran, doğurmasını bilen, üretmesini bilen, doğurgan, bereket, yaratan, üreten, anlı terleyen insan, çalışan, emek veren kavramların üzerine basıyor. Ben evrensel boyutta bu düşünceyi resimlerimde yaşatmak istedim. Sanatçı üretirken kendini var ediyor. Bunların hepsi bana ait derken bu çalışma temposu birikim, algılama, çözümleme, izleme ve biriktirme sanat olarak dışarı vurdukça bana ait imgeler, bana ait sesler, renkler oluşuyor.” Didem Tutal

CHP Alman konuklarını Akatlar’da ağırladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezinde Almanya’dan gelen konuklarını ağırladı. CHP İlçe Başkanı Kemal Çiloğlu, CHP Parti Meclis Üyesi Örsan Öymen ve Alman Sosyal Demokrat Parti Baveria Milletvekili Vogel Wolfgang katıldığı, Akatlar Kültür Merkezi’nde yerel yönetimler ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci hakkında seminer gerçekleşti. Seminerde Öymen, CHP’nin tarihsel sürecinden bugünkü programından dünyadaki sosyal demokratların şu anki konumlarından söz edildi. Erlangen’den gelen SDP Alman Sosyal Demokrat Parti Baveria Milletvekili Wolfgang, Türkiye için AB sürecinin hızlanması ve Türkiye’nin AB içinde yer alması gerektiğini belirtti. Oturumu CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Kemal Çiloğlu yönetti. Yaklaşık 3 saat süren toplantıya, CHP il ve ilçe yönetimi, CHP Kadın ve Gençlik Kolları, Türk – Alman Dostluk Derneği Başkanı ve SDP üyesi Zafer Titiz katıldı.

SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 5

HABERLER

Camia önümüzdeki sezona kilitlendi!..

Sezona şampiyonluk parolası ile başlayan Beşiktaş ligi 4. olarak bitirdi. İspanyol teknik adam Del Bosque ile istenilen sonuçları alamayan Karakartal’ın ligi Fenerbahçe, Trabzonspor ve Galatasaray’ın altında kapaması Rıza hocanın takımın başına gelmesi ile fazla konuşulmadı. Ama içten içe taraftar “Beşiktaş’a bu sonuç yakışmadı” diyor. Bir koca sezonun tartışılan transferler, kan uyuşmazlığı yaşanan hoca ve de bir türlü oturtulmayan sistem tartışmaları ile geçiren Beşiktaş’ta şimdi gözler önümüzdeki yıla çevrildi. Ardarda yaşanan hakem hataları, her maçtan sonra çıkan kaos ortamı, tribünlerde yaşanan olaylar Kartal’ın istenileni verememesinde büyük rol oynadı. Şu aralar, Beşiktaş’ın 4.olması hüsran diyende var. İyi ki Rıza hoca geldi, sıralamada daha aşağılarda olurduk diyende.

Gerçek olan şu ki; hedef bu yılda tutturulmadı. Şimdi gözler transferlere çevrildi. Kurulacak olan yeni takımla taraftar Avrupa kupalarında memnun ve mutlu edilmeye çalışılacak. Konu hakkında spor otoriteleri üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söylüyor. Avrupa kupaları ve ligte alınacak ilk maçların neticeleri önemli olacak diyor. Rıza hocanın sistemi oturttuğuna dikkat çeken spor medyası alınacak sonuçlarla Beşiktaş ve Rıza hocanın ya yıldızı parlayacak ya da daha baştan sönecek şeklinde yorum yapıyorlar. Sonuç olarak Taraftar ve otoriteler Rıza hocaya güveniyor ve destek veriyorlar. Ancak Avrupa kupası ve ligin ilk maçlarında alınacak sonuçlarında çok önemli olduğunun altını bir kez daha çiziyorlar. İşte görüş ve düşünceler.

VERİ BASIN HABER AJANSI)

Spor yazarlarının görüşleri sayfa 6-7-8’de

Transferler başladı

Beşiktaş transferlere başladı. Youla’nın dışında Ali Tandoğan, Ersen Martin ve Kürşat ile de prensipte anlaşan Beşiktaş yeni oyuncularıyla birlikte Beşiktaş’ın bu sezon ipi rahatlıkla göğüsleyeceğini söyledi. Birkaç pürüz dışında bu oyuncularla anlaşıldığı öğrenildi.

Yabancılarda sorun

Beşiktaş’ta yabancı transferini yapılması için Juanfran ve Ronaldo’nun gitmesi gerektiği bildirildi. Kendisine kulüp bulması söyleyen Juanfran’dan iyi haber gelmemesi, Ronaldo’nun ise sözleşmesini fes etmeye pek sıcak bakmaması Karakartalı düşündürüyor.

Çağdaş Atan hastanelik oldu

Beşiktaşlı Çağdaş Atan, geçtiğimiz hafta içinde şiddetli karın ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kulüp Doktoru Yalçın Yavuzer’in yaptığı açıklamada, “Çağdaş’ı bu sabah şiddetli karın ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırdık. Yapılan tetkiklerinde apandisitten şüphelendik. Fakat şu anda ameliyat yapılmadı. Müşade altında tutuyoruz. Apandisit şüphesi var ve kesinleşirse ameliyat olacak. Aksi durumda taburcu edeceğiz” dedi.

Üç oyuncu A Milli takımda

A Milli Takımımızın, Yunanistan ve Kazakistan ile oynayacağı maçlarda Beşiktaş’ın üç futbolcusu yer alıyor. Okan Buruk, İbrahim Toraman ve Koray Avcı kadroda yer aldı. A Milli Futbol Takımımızın 2006 yılında Almanya’da düzenlenecek 18. Dünya Kupası Finalleri için Avrupa Elemeleri 2. Grup’ta 4 Haziran Cumartesi günü İstanbul’da Yunanistan, 8 Haziran Çarşamba günü de Almatı’da Kazakistan ile yapacağı karşılaşacak.

İbrahim Akın, Ümit Milli

Beşiktaşlı oyuncu İbrahim Akın, Ümit Milli Takımı’nda yer alacağı açıklaması yapıldı. İbrahim Akın, 2006 yılında yapılacak 15. Avrupa Şampiyonası 2. Eleme Grubu’nda 3 Haziran Cuma günü İstanbul’da Yunanistan, 7 Haziran Salı günü de deplasmanda Kazakistan ile karşılaşacağı maçta, İbrahim Akın futbolunu sergileyecek.

Yılın en iyileri ödüllerini aldılar

Beyoğlu Belediyesi tarafından iki ödül verildi. İlçesindeki okullarda düzenlediği ankete göre, kendi branşlarında yılın en iyileri seçilen Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın ile Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay’a ödül verildi.

Doğum gününde çifte kutlama

Geçtiğimiz hafta içinde, Beşiktaş’ta iki doğum günü birden kutlandı. Beşiktaş ritüel idmanı sonrası 27 yaşına giren Koray Avcı ile 42 yaşına basan yardımcı antrenör Bülent Albayrak için doğum günü pastası kesildi.

BJK STORE TIR’ı yollarda

BJK Store Mağazaları’nda satışa sunulan lisanslı ürünlerin taraftarların beğenisine sunulduğu BJK Store Tır’ı 17 Mayıs’tan itibaren 2 gün boyunca Beşiktaş’taki Atatürk Parkı’ndaydı. BJK Store Tır’ı 19 Mayıs Perşembe günü ise BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi’nde düzenlenecek olan 19 Mayıs Şöleni için Akatlar’da Beşiktaşlılar ile buluştu. Sonrada yola çıktı.

Ramazan’a atroskopi yapıldı

Sağ iç menüsküsünde yırtık bulunan kaleci Ramazan’a geçtiğimiz hafta içinde atroskopi yapıldı. Kulüp doktoru Yalçın Yavuzer tarafından Memorial Hastanesi’nde operasyona alınan siyah – beyazlı kaleciye dinlenme izni verildi. Sezonu kapattığı ifade edilen Ramazan’ın kampa kadar tam kapasite ile hazır olması bekleniyor.

Lösemili çocukları sevindirdiler

Beşiktaş Kulübü, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören lösemili çocukları sevindirdi. Beşiktaş Kulübü, her bir çocuk için forma ve oyuncak gönderdi. Üniversite Kemoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayri Toksoy, Beşiktaş Kulübü’ne teşekkürlerini iletti ve lösemili çocuklara herkesin yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Minik boksörler ikinciliği elde etti

Boks Takımı, Minikler, Yıldızlar ve Gençler kategorilerinde yapılan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası’nda 2 birincilik ve 4 ikincilik elde etti. 6 boksörün katıldığı turnuvada 57 kiloda Halil Okur ile 60 kiloda Murat Yaylak şampiyonluğa ulaştı. 46 kiloda Avni Yıldırım, 46 kiloda İbrahim Saki, 64 kiloda Erdi Gökçe ve 80 kiloda Ahmet Timuçin Özgül, şampiyonayı 2. olarak tamamladı.

Süper lig puan durumu ve haberlerin devamı BEŞİKTAŞ GAZETESİ’NDE…

SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 7

HABERLER

Divan toplandı

Divan Kurulu toplantısı yapıldı. Yıldırım Demirören, rahatsızlığı nedeniyle toplantıda yer almadı. Divan Kurulu Başkanı Şeref Nasır’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, daha sonra Denetleme Kurulu raporu okundu. Denetleme Kurulu raporunun ardından Genel Sekreter Kenan Öner, Kulübün son 3 aylık faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi. Beşiktaş Kulübü Genel Sekreteri Kenan Öner, mali konuların sürekli gündeme getirilmesinin kulübe zarar vereceğini söyledi. Kenan Öner, divan kurulu toplantısında üyelerin eleştirilerini yanıtladı. Öner, Fikret Orman’ın mali konularla ilgili eleştirilerine yanıt vererek, ”Mali konuların her yerde, her zaman dile getirilmesi kulübü zedeler. Mali genel kurulda borcumuzun 48 milyon dolar olduğu açıklandı. Şimdi her toplantıda bunu gündeme getirirsek kulüp zedelenir. Kulübümüzün borcunda bir artış yoktur” diye konuştu. Orman: ”Kaçan şampiyonluk araştırılsın”

KAÇAN ŞAMPİYONLUK

Beşiktaş camiasının önde gelen isimlerinden Fikret Orman, 2004 yılında şampiyonluğun neden kaçırıldığının araştırılması gerektiğini söyledi. Orman, Beşiktaş camiasının hala bunu içine sindiremediğini ve herkesin aklında soru işaretleri bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

”Başkanımızın TBMM’de yaptığı görüşmede kullandığı bir ifade vardı. Beşiktaş’ın geçen sezonki şampiyonluğu kaçırmasının araştırılmasını istemişti. Bu şampiyonluğun kaçırılması için iki neden gösterilebilir. Dış mihraklar ve iç mihraklar. O dönemdeki oyuncularımız hala takımda. Yöneticiler bizim içimizdeki insanlar. Detaylı bir araştırma yapılıp divan kuruluna bu konuyla ilgili bilgi verilmeli. Eğer suçlular varsa, bunlar derhal genel kurul üyeliğinden atılmalıdır.

“TECRÜBE EDİNDİK”

Eğer bir suç yoksa da, yönetim kurullarının dedikodularla yıpratılmasını önlemiş oluruz.” Öte yandan Rıza Çalımbay ile gelecek sezon için umutlarımız var. Geçtiğimiz senelerden tecrübe elde ederek, sırf bonservisi elinde diye oyuncu almamalıyız” dedi.

Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşiktaş Divan Kurulu Üyesi Bayram Yağcı, Beşiktaş’ın geçen sezon şampiyonluğunun çalındığını savundu. Eğer gelecekteki şampiyonluklarımızın da çalınmasını istemiyorsak, bir komite oluşturulsun ve kaçan bu şampiyonluğumuz araştırılsın” diye konuştu.

“MHK DEĞİŞTİ”

‘Kaçırılmış Şampiyonluğun Geçmiş Yönetimi ile İlgisi Yok’

Geçen sezon şampiyonluğun kaçırılmasıyla ilgili görüşlere değinen Öner, ”Başkanımız böyle bir açıklama yapmışsa, bu hakemlerle ilgilidir. Asla geçmiş yönetim veya başkanla ilgili değildir. Biz görev geldiğimizden bu yana geçmiş yönetimle ilgili tek laf etmedik. Şike komisyonunda başkanımız hakemleri söylemiştir. Biz ligin başından beri hakemlerle uğraştık. MHK nihayet değişti. İnşallah, seneye bu şanssızlıklar olmaz” şeklinde konuştu.

Öner, ayrıca Fulya Projesi’nin temelinin atılmasının gecikmesi konusunda, ”Biz Fulya’da temeli 30 Nisan’da atmak istiyorduk. Ama ‘idari sorunlar çıkmazsa’ diyorduk. Bazı sorunlar çıktı ve temeli atamadık. Ancak planlar bitti. Çok kısa sürede prosedür tamamlanacak ve temelini atacağız” dedi. Konuşmaların ardından 25 ve 50 yılını dolduran üyelere rozet ve belgeleri verildi. 25 yılını dolduranlara gümüş rozet ile onur belgesi, 50 yılını dolduranlara da altın rozet ile onur belgesi takdim edildi.

D. Tutal

SAYI 100 1 – 15 HAZİRAN 2005

SAYFA 8

HABERLER

Minik sporcu adayları yarıştı

İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü, alt yapıya katılmak isteyen minikleri belirlemek amacı ile 135 sporcuyu yarıştırdı. Kulübün kapalı havuzunda gerçekleşen yarışmalarında aileler minik sporcu adaylarına destek verdi. Su topu ve yüzme gruplarına aday sporculardan 40’ı yedi ile on iki yaş arası yüzücülerden seçildi. Yüzme Sorumlusu Halil Dural seçilen çocukların düzenli olarak antrenmanlara katılmalarını ailelerin bu konuda duyarlı olmalarını istedi. Seçilemeyen çocukların ise ikinci dönemde seçilebilmeleri için yüzme okullarına devam etmesi gerektiğini söyledi. Yaz Yüzme Okulları 20 haziran 20 temmuz arasında birinci dönem ikinci dönem ise 25 temmuz – 26 ağustos arasında gerçekleştirilecek. Ufuk Çoban

BJK Koleji’nde buluştular

Rıza Çalımbay BJK Kolejinde öğrencilerle buluştu. Çalımbay, öğrencilerin büyük sevgi gösterileri, marşlar ve alkışlarla panelin yapılacağı salona girdi. Rıza Çalımbay, öncelikle Beşiktaş ismini taşıyan bir öğretim kurumunda bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Çalımbay, hem soruları yanıtladı hem hedefini şu sözlerle açıkladı:

“Futbolculuğumda çok şampiyonluklar yaşadım. Şimdiki hedefim teknik adam olarak bu şampiyonlukları yaşamaktır. Önümüzdeki sezon hedefimiz ligde şampiyonluk ve Avrupa kupalarında da final oynamaktır.” Çalımbay, çok iyi bir kadroya sahip olduğunu söylüyor ve Del Bosque döneminde yaşanan başarısızlıkların uyum sorunu göstergesi olduğunu ifade etti. Rıza Çalımbay, Carew ile ilgili merak edilenlere ise, Carew’in iyi bir oyuncu olduğunu belirtti ve “Şu an iyi oynuyor ama önümüzdeki sezon daha iyi oynayacak ve takıma katkısı da daha büyük olacak. Çünkü onda bu kapasite var” diyerek Carew’in önemli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Futbolculuk yıllarında unutamadığı anıların sorulması üzerine Çalımbay, “İlk A takıma çıktığım Gaziantepspor maçını unutamam. Eskişehirspor’u yenerek 15 sene sonra şampiyonluğa ulaşmak ve dünya karmasında forma giymek de unutamadığım maçlar arasında” dedi.

Yavru Kartallar

Beşiktaş Minik Futbol Takımı, Fulya Çim Stadı’nda Yeniköy ile oynadığı son gurup maçını 5-1 kazanarak 63 puana ulaştı ve gurubunda Şampiyon oldu. 5-1’lik bu galibiyetle 10 takımın yer aldığı 26. gurubu lider tamamlayan Siyah Beyazlı ekip, İstanbul’da bir üst tura çıkan 30 ekip arasında yer almayı başardı. (VERİ BASIN)

Sergen Yalçın yine gündemde

Beşiktaş’ın yıldızı Sergen kalacak mı, gidecek mi sorusu netlik kazanıyor. Sergen futbolu Beşiktaş’ta bırakacağım” derken, geçen sezon pek faydalı olamayan yıldız futbolcu için karar yakında verilecek. Sergen çalışıp takıma girebilirse, aldığı ücrette indirime gidileceği de öğrenildi.

Beşiktaş’a ödül yağıyor

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ve oyuncu İbrahim Akın’a Milli Eğitim Vakfı İstanbul Özel Basınköy Okulları tarafından ödül verildi. Öğrenciler tarafından belirlenen ”Sporda Yılın En İyileri”, ödülleri düzenlenen organizasyonla sahiplerine verildi. Milli Eğitim İstanbul İl Müdürü Ömer Balıbey’in de katıldığı törende, Teknik Direktör Rıza Çalımbay’a, ”En İyi Teknik Direktör”, İbrahim Akın’a da “Yılın En İyi Çıkış Yapan Oyuncusu” ödülleri verildi. Akın’ın ödülünü de Rıza Çalımbay aldı. Törende spor medyası ve programı kategorilerinde ödüller de dağıtıldı.