SAYI 171

Kent Konseyi toplandı
Kentinizle ilgili ne kadar bilgiye sahipsiniz?.. Çevrenizdeki gelişmeler ve hayata geçirilecek projeler hakkında bilgi mi edinmek istiyorsunuz? Öyleyse Kent Konseyi’ni yakından takip etmelisiniz. Geçtiğimiz haftalarda bir araya gelen kurul, çalışmalarına başladığını duyurdu. Kent Konseyi Genel Kurulu’nda açılış konuşmasını yapan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, kent konseyinin önemi ile ilgili şunları söyledi: “Önemli bir başlangıca imza atıyoruz. Beşiktaş ilçe tarihinde bir ilki gerçekleştirerek yeni bir demokratik kurumlaşmayı başlatıyoruz. Belediye başkanı olarak şunu belirtmeliyim ki; bu başlangıcın önemi, değişik yerlerden gelen ve değişik düzeylerde çok değerli birikimlere sahip olan konuklarla bir araya gelişimiz değil. Elbette bunun bizler için ayrı bir güzelliği ve önemi var. Ama bizleri bir araya getiren şeyin asıl önemi, bir “sorumluluk paylaşımı toplantısı” yapıyor olmamızdır. Bugün Beşiktaş kenti adına sorumluluk paylaşımını başlatıyorum. Bugüne kadar pek çoğunuz değişik zamanlarda ve farklı araçlarla Beşiktaş kentine yararlı olan pek çok şey yaptınız, yapmaya çalıştınız. Ya da engellendiniz, bazı çalışmalarınız yarım kaldı… Veya projeleriniz, hayalleriniz vardı da gerekli yerel irade ve kaynaklarla buluşamadınız… Bugün açılışını yaptığımız Beşiktaş Kent Konseyi, bütün bu geçmişi, mazeretleri, umut kırıklıklarını, yalnızlıkları bitirecek yeni bir evreyi başlatıyor. İnatla ve ısrarla sürdürdüğümüz demokratik ve özgürlükçü kurumlaşma çabalarımızda bir sayfa daha açılıyor. Artık herkes bilgisini, emeğini, aklını ve hayalini Beşiktaş için, Beşiktaş kentlisi için seferber edebilir.”
Başkan Ünal, sözlerini yalnız değilsiniz diye sürdürdü ve konuşmasına şöyle devam etti: “Uzun yıllar gerek merkezi yönetimler, gerek yerel yönetimler, kentleri ve kent yaşamını “belediye mevzuatına” indirgediler. Kentleri kaldırım, kanalizasyon, park-bahçe ve rantçı imar gibi köşelere sıkıştırdılar. Kentlerle insanlarımızı, insanlarımızla kentleri buluşturacak, çağdaş gelişmeyi sağlayacak sosyal projeleri, sağlıklı yerleşme politikalarını ve insanca bir kentsel yaşamı esirgediler. Köy-kent karışımı kentlerin ortaya çıkmasının, “kentli” denilen sorumlu ve duyarlı insanları yaratamayışımızın arkasındaki nedenlerden bazıları bu ihmaller ve yanlış kent anlayışıdır” diye ekledi.
Kent konseyi kurulu, çalışmaları kapsamında Beşiktaş’ın gerek fiziki kent standartlarını, gerekse sosyal yaşamın kalitesini yükseltecek öneriler ve çalışmalar beklediklerini de dile getirdi. Başkan Ünal, bu çağrıda olabildiğince objektif ve reel getirilen çalışmaların değerlendirileceğini belirtti ve önerilerin yapılabilir, uygulanabilir, paylaşılabilir ve kaynağı bulunabilir olması gerektiğini konusunda da hatırlatmada bulundu.
Çevre için belediye ve öğrenciler elele
Bitkisel atık toplama girişiminde ilk destek Beşiktaşlı öğrencilerden geldi. Beşiktaş Belediyesi, Ulusal Geri Kazanım Şirketi ile birlikte yürüttüğü bitkisel atık yağ toplama çalışmalarına öğrencilerin desteğini almak için bir etkinlik düzenlendi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da katıldığı etkinlikte, çocuklara bidonlar ve tişörtler dağıtıldı. Beşiktaş’taki sekiz ilköğretim okuluna devam eden 1200 öğrenci bundan böyle atık bitkisel yağların toplanmasına dikkat edecek. En fazla atık bitkisel yağ toplayan öğrenciler yıl sonunda çeşitli hediyelerle ödüllendirilecekler. Belediye yetkililerin bu çalışmayla birlikte doğaya ve çevreye zararlı bitkisel atık yağların kanalizasyona dökülmesini önlenmesi sağlanarak ve bu konuda bilincin güçlenmesini hedef alarak çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiriyor. Projeye destek verecek olan öğrenciler ile bir araya gelen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, öğrencilerden atık bitkisel yağların toplanması çalışmalarına destek vermesini istedi. Etkinliğe Beşiktaş Belediyesi’nin çalışmalarını birlikte yürüttüğü Ulusal Geri Kazanım Şirketi Genel Müdürü Serkan Gülcü de katıldı.
Başkan Ünal, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Mutfaklarda kızartma yapılırken kullanılan yağlar, uzun süre ateşte bekletildikleri için doğaya zararlı hale geliyor. Doğaya zararlı bitkisel kızartmalık atık yağların doğal kaynaklara karışmasını önlemek amacıyla yeni bir uygulama başlattık. Siz de evde annenizi, okulda kantin görevlisini uyararak atık yağların kanalizasyona dökülmemesi için çalışacağınıza söz verin.”
Yıl sonunda her okuldan en fazla atık bitkisel yağı toplayan dört öğrenciye diz üstü bilgisayar, fotoğraf makinesi, Ipod hediye edilecek. Ayrıca atık bitkisel yağların toplanmasının sürekli hale getirilebilmesi için okullarda biriktirme istasyonları kurulacak.
Nehar Tüblek
Ödülleri belli oldu
Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği’nin birlikte düzenlediği Nehar Tüblek Karikatür Yarışması sonuçları açıklandı. Yarışmada Ahmet Öztürk Levent birinci, Musa Gümüş ikinci, Ahmet Arslan ise üçüncü oldu. Murat Gök, Muammer Olcay, Ergül Aktaş mansiyon ödüllerine değer görüldü.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü’nü Sami Caner alırken, diğer özel ödül alanlar ise şöyle; Beşiktaş Belediyesi Özel Ödülü’nü Mehmet Selçuk, Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü’nü Ali Şur, Kabataş Erkek Lisesi Vakfı Özel Ödülü’nü Cemalettin Güzeloğlu, Dünya Yayıncılık Özel Ödülü’nü Oğuz Gürsel, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Özel Ödülü’nü Ömer Çam ve Nehar Tüblek Ailesi Özel Ödülü’nü Kürşat Zaman aldı.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen yarışmanın konusu “Doğumunun 800. Yılında Nasreddin Hoca” olarak belirlenmişti. Seçici kurulda ise Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Başkan Yardımcısı Kemal Çiloğlu ile karikatürcülerden Ercan Akyol, Musa Kart, Güngör kabakçıoğlu, Raşit Yakalı, ve Akdağ Saydut yer aldı. Ödüller sahiplerine ise Nehar Tüblek’in ölüm yıldönümü olan 6 Mart’ta verileceği belirtildi.
‘Her yaşın güzelliği var’
Beşiktaş Belediyesi 65 yaş üstü vatandaşlar için gerek fiziksel gerek duygusal açıdan destek vermek amacıyla psikolojik danışmanlık ve diyetisyen hizmeti sunuyor. 444 44 55’ten konuyla ilgili detaylı bilgi edinebilmeniz mümkün. Yetkililerden yapılan açıklama ise aynen şöyle;
“Aile büyüklerimiz için yeni bir hizmet! Biliyoruz ki yaş ile birlikte tüm insanların metabolizmaları, ve dolayısıyla da hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaç, beklenti ve becerileri değişmektedir. Bu sebeple bireylerin ergenlik, gençlik veya olgunluk gibi her yaş dönümünde bazı yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekir.
Beşiktaş Belediyesi olarak siz 65 yaş üstü kentlilerimize bu değişim sürecinde yeni ihtiyaçlarını belirlemek, gerek fiziksel gerekse de duygusal açıdan destek vermek ve yol gösterici olmak için hazırladığımız ‘Psikolojik danışma ve diyetisyen hizmetimiz’ devreye girmiştir! Daha fazla bilgi ve randevu için 444 44 55 numaralı ücretsiz telefon hattımızı arayınız.
Beşiktaş Belediyesi’nin ‘Sağlıklı Kent’ kent vizyonu, kentlinin süregelen sağlığını korumayı, koruyucu/önleyici tıp yaklaşımı ve erken teşhis ile hastalıkları önlemeyi ve her yaştan bütün kentlilerimiz için yaşam kalitesini her zaman mümkün olan en üst dizeyde tutmayı içerir. Ailelerimizin kıdemlileri, değerli büyüklerimiz için her zaman olduğu gibi çalışmaya devam ediyoruz.”

‘Markalaşıyoruz’
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kentlisine birbirinden önemli mesajlar verdi. Seçim öncesi Beşiktaşlılarla birçok şeyi paylaştıklarını ve sözler verdiklerini belirten Ünal, bunlardan en önemli olanlarının Beşiktaş’ın markalaşması yönünde atılacak adımlar olduğunu söyledi. Markalaşma konusunun birkaç yönden ele alınması gerektiğinin altını çizen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Beşiktaş’ın birbirinden önemli mahalleleri olduğunu söyleyerek, bu mahallelerdeki işyerlerinin yüzyıllık geçmişleri bulunduğunu kaydetti. Özellikle bunların gün yüzüne çıkması gerektiğini bildiren Ünal, “Turizm ve kültür sanat yönüyle Beşiktaş’ı ele aldığımız zamanda bunları tek tek incelemekte yarar var. Beşiktaş’ı; meydanları, mahallelere yayılan kültür ve sanat faaliyetleri ve alanları ile ele almak lazım” şeklinde konuştu. Tarihi açıdan Beşiktaş’ın ele alındığı anda da çok değerli eserlerle karşılaşacağımızı söyleyen İsmail Ünal, “Beşiktaş her yönüyle markalaşmayı hak ediyor. Belediye olarak biz de bu konuda öncülük yapıyor ve katkı veriyoruz. Belediyeciliğin salt alt ve üst yapı hizmetlerinden oluşmadığını göstermek ve söylemek istiyorum. Beşiktaş sade İstanbul’un değil, ülkenin aydınlık yüzüdür” şeklinde konuştu.
Ünal, Beşiktaş hakkında özet bir de tanım yaparak şunları söyledi: “Beşiktaş yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alana sahip bir kent. Dolmabahçe’den başlayarak uzun bir kara ve sahil şeridi var. 23 mahallesi bulunuyor. Kıyıda 8,5 km’lik bir sınıra sahip. Beşiktaş’ın yerleşik nüfusu iki yüz binlerdeyken, gündüz hareket ise iki milyonu bulmaktadır. Bu arada gece Beşiktaş ilçesine kültür sanat faaliyetleri, eğlenmek ve diğer aktiviteler için gelen kişiler de nüfusu arttırmaktadır.”
PARANIN DÖNDÜĞÜ YER
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, ilçenin birçok mahallesine değindi ve buradaki önemli konuları özetledi. Ünal markalaşma konusunda önemli bilgiler verdi. Ünal’ın söyledikleri özetle şöyle: “Beşiktaş kenti sınırları içerisinde alışveriş ve iş merkezleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinen Akmerkez’dir. Bunun dışında, İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Garanti Bankası’nın genel müdürlük binaları var. Böylelikle Beşiktaş değişik bir hüviyet de kazanmış oluyor. Direkt para ile ilgisi olan, paranın döndüğü yerlerin başında ilçemiz gelmektedir. Bunun dışında Ortaköy’de Pfhizer ilaç fabrikası var. Beşiktaş’ta sadece tek sanayi yatırımı budur.
MARKALAŞMA MÜTHİŞ GELİŞİYOR
Ayrıca, Beşiktaş’ın çok önemli odakları var. Bu odaklar, Beşiktaş Çarşı, Ortaköy, Arnavutköy, Kuruçeşme, Bebek ve Levent. Levent ticaretle ile direkt bağlantılıdır. Beşiktaş Çarşı, sadece Beşiktaş çevresinden değil İstanbul’un değişik noktalarından gelen insanları konuk eder. Dolayısıyla ekonomiyle ilintisi var. O bölge de önemli bir ticaret aksını oluşturuyor. Onun için Beşiktaş Çarşı başlı başına bir markadır. Biz de buna sahip çıkıyoruz. Daha da geliştireceğiz. Bulgar’ın Yeri’nden bahsetmemek olmaz. Çok yaşlı karı koca reçellerine kadar özel kendileri yaparlar. Düzgün havalarda müthiş bir katılım olur. Geliyorsunuz, Ortaköy’e… Gerek Ortaköy’ün deniz kıyısı gerek hemen deniz kıyısı gerisinde başlayan noktalarda bir ticaret aksı vardır. Küçük esnaf vardır, orta ölçekli çalışan vardır. Tüketim vardır. Bunun dağılımı vardır. Ortaköy’deki o şirin balıkçılar deniz kıyısındaki kumpircilerin bulunduğu yerler, kafeler bunlar hep paranın döndüğü ticaretin olduğu yerlerdir. Bu hareket bahar ve yaz aylarında biraz daha fazla olur. Beşiktaş’ın sahili çok önemlidir. Buralar turizm kaynağıdır. Arnavutköy’de önemli bir hareket gözleniyor. Çarşı, restoranlar, alışveriş merkezleri, küçük yerlerdir ama önemli bir hareket ve canlılık bağlarlar ekonomiye… Arnavutköy’de bir sürü balık restoranı var. Güzel manavlar var. Özellikle orada müthiş bir de sivil toplum örgütü var. (Arnavutköy Boğaziçililer Derneği). Tarihi dokuyu koruyarak ve kullanarak. O tarihi doku adam edildiği zaman, korunduğu zaman, organizasyona girdiği zaman oradan bir çıkış noktası bulunuyor. Bebek’e gittiğiniz zaman, Bebek’in kendi içinde mini bir çarşısı var, önemli markalara rastlarsınız. Bir bebek badem ezmesi başka yerde yoktur. 100 yılı aşkın bir yerdir, dünya bilir. Marka anlamında bunlar çok değerlidir Beşiktaş için… Bebek kahve… Gencecik insanların çalıştırdığı evinizin mutfağı gibi annem böreği kurabiyeyi evde yaptı diye sattıkları bir yerde kahvenizi çayınızı içiyorsunuz, gününüzü geçiriyorsunuz. Gazeteciler, sanatçılar orada. Herkes orayı biliyor. Bu döner ticarettir. Geldiniz, Levent çarşıyı gezeceksiniz. Levent çarşıda alışveriş noktalarına bakınız. Ve çarşı içerisinde kuruyemişçisinden tutunuz, o sıcak ekmeği çıkaran fırınla oradaki berberine kadar bütün alışveriş yerlerine bankalarına, arkadaki balık pazarı ve manavlarına kadar çok sıcak bir atmosfer. Sizi bir çekim merkezine götürüyor. Orayı da yeniledik, o da ayrı bir olay.”
YEREL YÖNETİMDE FARKLILAŞMA
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu, yerel yöneticinin de kentliye en yakın kişi olması gerektiğinin altını çizdi. Ünal, kendi yönetim anlayışından yola çıkarak bu konuda da şunları söyledi:
“Biz yerel yönetimler olarak şunu çıkartmalıyız; Beşiktaş sınırları içerisinde kent standartları yaratmak, farklılaşmak ve markalaşmak gerekiyor. Örneğin; dünyanın neresine giderseniz gidin turist olarak, o bölgelerde belli yerlere birkaç kez gidersiniz. Çok da meraklıysanız 3 kez gidersiniz. Bugün turistler yurt dışından geldikleri zaman para harcamak ister….Türkiye’de böyle yerler yaratmak lazım veya gün ışığına çıkarmak…
Dolmabahçe Sarayı’nı ön planda tanıtmak gibi… Beşiktaş kentine ziyarete gelenler tarih de istiyor. Ihlamur Kasrı’nı, Yıldız Sarayı’nı ziyarete gelenler var. Bütün bunları görüyoruz. Ihlamur Kasrı’ndaki duvarları kaldırarak, tarihi insanlarla buluşturduk. Bizim 2005 yılının aralık ayında yaptığımız tarihi kentler birliği, uluslar arası düzeyde ilk defa İstanbul’da yapıldı. Biz buna ev sahipliği yaptık. Tarihi dokuyu içine alarak… Bütün bunları söyledik bunları anlattık. Dolmabahçe Sarayı’na, Yıldız Sarayı’na gelen bir grubu çekeceksiniz. Bu bir kaynaktır, ekonomidir küçük ölçekli bile olsa. Bunların hepsi de yüzyılın üzerindedir.”
24 saat kar nöbeti
İstanbul’un karı bile bir başka oluyor. 2-3 gün aralıksız yağan kar, şehirde muhteşem güzel bir tablo yarattı. Bu arada trafik çilesinden de insanları evine hapsetti. Vatandaşlar ve belediyeler karla beyaz bir savaş yaptı adeta… Yolları açmak ve kentlinin günlük yaşamına devam edebilmesi için İstanbul’da geçtiğimiz günler içinde yine böyle bir beyaz savaş vardı karla… Geçtiğimiz haftalarda tüm İstanbul’a beyaz hakim oldu. Peşi sıra süren kar yağışı, Beşiktaş’ı da karlar altında bıraktı. Bu konuda tüm ekiplerini seferber eden Beşiktaş Belediyesi, AKOM’dan aldıkları bilgiler doğrultusunda da yolların kapanmaması için araçlarıyla kar kaplı yolladı, kazıdı. Yollarda mahsur kalan vatandaşları, belediye araçlarını tahsis ederek yardım elini uzattı ve istedikleri alanlara ücretsiz olarak ulaştırdı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın bizzat takip ettiği çalışma, Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Merkezi’nde yürütüldü.
Kitle Ulaşım Araçları Güzergâhları ise şöyledi: 1. Hava Harp Akademileri – Deniz Subay Lojmanı. 2. Karanfilköy Caddesi – Camii Önü – Zeytinoğlu – Akmerkez Koç Köprüsü – Levent Caddesi – Show Tv – Çilekli – Karanfilköy. 3. Karanfilköy Caddesi – Uğur Mumcu Caddesi İzzettin Aksular – 4. Levent – Çilekli Dönüş Karanfilköy. 4. Saraylar Beldesi – Geylani Caddesi – Uçaksavar – Nispetiye – Huzur Evi – Yanarsu Sokak – Tepecik Akmerkez – Zeytinoğlu Caddesi – Akm Önü Sanatçılar Parkı – Tepecik. 5. İzzettin Aksular Başlangıç – Şebboy Sokak – Konaklar Muhtarlığı – Faruk Nafiz Çamlıbel – İzzettin Aksulardan 4.Levent Meydan – Dönüş Çilekliden Şebboy Sokak – Girişi – İhsan Hilmi Alantar Caddesi. 6. Kuruçeşme Bizim Tepe Otobüs Durağından Trt. 7. Ambarlıdere Okul Yolundan Dereboyu. 8. Ortaköy Muhtarlığı Önü – Levazım Zincirlikuyu Aytar Caddesi – Dünya Göz Hastanesi – Aydın Sokak Levazım Dere Boyu. 9. Ortaköy Palanga Caddesi Gidiş – Makine İkmal Müdürlüğü Dönüş. 10.Türkali Mahalle Muhtarlığı – Otim Deresi -Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü – Yıldız Posta Caddesi – Barboros Bulvarı Emirhan Caddesi – Türkali Muhtarlığı. 11.Balmumcu Muhtarlığı Önü Zincirlikuyu Sokak – Şakir Kesebir Caddesi – Yıldız Posta Caddesi – Türk Telekom Önü – Dönüş Balmumcu Muhtarlığı. 12.Arnavutköy Polis Merk.-Beyazgül Caddesi – Sekmanlar – Akmerkez Gidiş Dönüş.
SAVAŞ DİNÇEL’in dostları bir arada
Yaşamını 2007’nin son günlerinde geçirdiği bir kalp krizi sonucu yitiren ve sevenlerini yasa boğan Savaş Dinçel, Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde anıldı. Yazar, yönetmen ve oyuncu olarak Türk tiyatrosuna yıllarca emek veren, sinema ve televizyondaki performanslarıyla halkın gönlünde taht kuran usta aktör için sanatçılar ve sevenleri bir araya geldi.
Selen Domaç’ın sunacağı “Ustalara Saygı”ya; sanatçının oğlu Barış Dinçel, Gencay Gürün, Güzin Özyağcılar, Mustafa Alabora, Müjdat Gezen, Naşit Özcan, Orhan Alkaya, Rutkay Aziz, Sezai Aydın, Uğur Uludağ ve Yalçın Boratap konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte; Savaş Dinçel’in Şehir Tiyatroları’nda sahneye koyduğu “Kuyruklu Yıldız Altında” ve oynadığı “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” müzikallerinden şarkılar ustanın anısına yorumlandı. Hakan Elbir’in piyanosu eşliğinde müzikal şarkıları seslendiren Binnur Şerbetçioğlu, Engin Alkan, Gürol Güngör, Mahperi Mertoğlu, Şebnem Köstem ve Tarık Şerbetçioğlu, Savaş Dinçel’le ilgili duygu ve anılarını da konuklarla paylaştı. Aktörün birlikte çalışmalar yaptığı Mazlum Çimen, Dinçel’in sevdiği türküleri sazıyla seslendirirken, piyanist Orçun Orçunsel de “9. Senfoni”den bir bölümle etkinliği renk kattı. Meltem Taşkıran ise etkinliğe, sözlerini Müjdat Gezen’in yazdığı ve kendi bestesi olan “Savaş Dinçel Ağıtı” ile katıldı.
Dinçel ile ilgili bir dia gösterisinin gerçekleştirildiği etkinlikte, ustanın rol aldığı “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye” ve “Müfettiş” gibi oyunlardan kısa bölümler de izlendi. Aykut Taşkın ve İlker Ayrık da geceye, Dinçel’in kaleme aldığı “Uçurtmanın Kuyruğu” oyunun son röprizinden bir bölümle katıldı.

Ihlamur Kasrı’nda
çay keyfi bir başka…
Ihlamur Kasrı’nı gördünüz mü? Baharda geniş bahçesinde çayınızı yudumlarken serin havalarda ise büyüleyici atmosferinde kasrın içini dolaşabilirsiniz. Kasır, Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan kasır, Ihlamur Mesiresi denilen alanda bulunur. Kasır, Fulya yolu üzerinde adeta şehrin göbeğinde ziyaretçilerini beklemektedir… Milli saraylar kapsamında olan kasıra ise Ihlamur ağaçlarının adını verdiğini söylenir. 29 Kasım 1985’te ise ziyarete açılmıştır. Sultan III. Ahmet döneminde (1703-1730) bir “hasbahçe”ye dönüştürüldüğü, I. Abdülhamit (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerindeki düzenlemelerden sonra XIX.’ncu yüzyılın ilk yarısında Sultan Abdülmecit’in de ilgisini çektiği bilinmektedir. Sultan burada bulunan sade bir bağ evine sık sık gelerek dinlenir, bazı konuklarını, bu arada ünlü Fransız şairi Lamartine’i burada kabul ederek görüşürdü. Yolunuzu Fulya’ya çevirdiğinizde kasrın bahçesinde halen brunch keyfi yapılabiliyor, deneyebilirsiniz.
Buraya Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan’a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmıştır. Bunlardan Merasim Köşkü, asıl Ihlamur Kasrı’dır. Yüksek bir subasman üzerine tek kattan oluşan dikdörtgen planlı köşk, kesme taştan inşa edilmiş.
Merasim Köşkü’nün biraz ilerisinde bulunan Maiyet Köşkü daha sade bir yapıdır, iki katı olan bu yapıda, giriş cephesinde iki kollu bir merdiven bulunuyor. Girişin ortasında bir hol ve merdivenler ile köşelerde ise 4 adet oda yer almaktadır. Ihlamur Kasrı çok eskilerden bu yana Ihlamur Mesiresi adıyla anılan bir dinlenme alanının içinde kurulmuş iki yapıdan oluşur. Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç bölümden meydana gelen bu dinlenme alanının, Sultan III. Ahmet döneminde (1703-1730) bir “hasbahçe”ye dönüştürüldüğü, I. Abdülhamit (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerindeki düzenlemelerden sonra XIX.’ncu yüzyılın ilk yarısında Sultan Abdülmecit’in de ilgisini çektiği bilinir. Sultan burada bulunan sade bir bağ evine sık sık gelerek dinlenir, bazı konuklarını, bu arada ünlü Fransız şairi Lamartine’i burada kabul ederek görüşürdü. Daha sonra da bu sade ve küçük kasrın yerine 1849-1855 yılları arasında ise bugün bulunanları yaptırdı. Yapılardan biri Merasim Köşkü (törenler için düşünülmüş ve kullanılmıştır.) Maiyet Köşkü de (Sultanın maiyeti, kimi zaman da haremi için kullanılmıştır) adlarıyla anılmış, ikisine birden de Ihlamur Kasrı (ya da kasırları) adı verilmiştir.
Maiyet Kasrı olarak tanınan, diğerine göre daha küçük boyuttaki yapıysa, dış süsleme açısından daha yalın olmakla birlikte benzer anlayıştadır. Bu yapının iç süslemeleri de oldukça yalın biçimde ele alınmıştır.
Sultan Abdülmecit’in genç yaşta ölümünden sonra, Sultan Abdülaziz, ağabeyinin sevdiği bu yapılara ve çevreye fazla olmamakla birlikte ilgi gösterir, meraklı olduğu horoz ve koç dövüşleriyle, güreşlerin bazılarını bu bahçede yaptırırdı. Sonraları V. Mehmet Reşat, sık sık buraya gelip dinlenmiş, onun zamanında İstanbul’u ziyaret eden konuklardan Bulgar ve Sırp Kralları 1910’da burada ağırlanmıştır.

İstanbulluların buluşma noktası
ORTAKÖY
Hiç aşık olmadım diyorsanız olacaksınız… Boğazın incisi Ortaköy, gündüz nefis manzarası ve büyüleyici atmosferiyle geceleyin etkileyici görüntüsün yanında eğlence mekanları ve seyirlik alanlarıyla da gelenlerini kendine hayran bırakıyor.
Ortaköy Mahallesi genel tanımı: Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının önemli yerleşim yerlerinden biri olan Ortaköy’ün tarihi, antik çağa kadar uzanır. Kanuni döneminde semtte yerleşen Türkler, Ortaköy’ün simgesi haline gelen Ortaköy Camii’ni inşa etmişlerdir.
Günümüzde ise, sanat pazarları, atölyeleri, barları, lokantaları, çay bahçeleri ve yaklaşık 9000 kişilik nüfusu ile Beşiktaş’ın, 24 saat yaşayan ve yaşanan mahallesi olarak biliniyor. Mahalle sakinlerinin danışmak istediği her türlü konu hakkında ise Ortaköy Beşiktaş Belediyesi Hizmet Ofisi’nden faydalanabilmesi ise mümkün. Ortaköy’ün tarihinden gelen en önemli özelliği farklı kültürlerden Türk, Rum, Ermeni ve Yahudi topluluklarının ve farklı inançların bir arada dostluk içinde yaşaması olarak tanımlanır. Buranın fiziki yapısına baktığınız zaman ise Ortaköy’e bugünkü çehre ve özelliğini kazandıran, iskelenin arkasındaki Ortaköy Meydanı’nın en belirgin ve egemen mimari öğesi Ortaköy Camii olduğunu görebilirsiniz. Mehmed Ağa tarafından 18. yy’ın başlarında yaptırılan cami, Abdülmecid tarafından tamamen yıktırılarak denize uzanan rıhtım üzerine 1854-1856 yıllarında Mimar Nigoğos Balyan’a yeniden yaptırılmıştır. Öte yandan Ortaköy Meydan ve çevresi, sanat atölyeleri, kahveler, bar ve lokantalar, pazar günleri açılan elişi, antika ve sanat pazarıyla, gece gündüz halen capcanlı bir buluşma merkezi konumdadır. Buna bağlı olarak Beşiktaş İlçesi’nin çekirdeğini oluşturan Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek gibi tarihsel semtler dışındaki yerleşim yerleri son elli yıl içinde ortaya çıkmışlardır.1950’de tarihi Levent Çiftliği arazisi üzerinde bahçeli evler düzeninde başlatılan toplu konut uygulamasıyla Levent mahallesi’nin temelleri atılmış, son 40 yılda Etiler, Konaklar, Akatlar, Nisbetiye, Levazım ve Kültür mahalleleri oluşmuş…
Ortaköy denilince akla bir de sıra sıra dizilmiş kumpircileri gelir. İstanbul Boğazı’nın kıyısında, Beşiktaş ilçesine bağlı bu semtte kumpircilerin ve gözlemecilerin olduğu meydanı da oldukça meşhurdur. Osmanlı Dönemi’nden beri ilgi çeken bir yerleşim merkezidir. Zamanında padişahların sayfiye yeri olmuştur. Denize nazır çay bahçeleri ise 7’den 70’e herkesin tercih ettiği mekanlardır. Ortaköy, doğal hazineleriyle ihtişamlı sarayları taçlandırmış.
Ortaköy’de hemen her ihtiyaca, meraklısına bir yanıt bulabilmek mümkün. Bugün Çırağan Sarayı, Kabataş Erkek Lisesi, Princess Oteli gibi yapıları, cami-kilise-sinagog üçgeninde yer alan Ortaköy Çarşısı, çarşının içindeki seyyar “Entel pazarı”, hediyelik eşya dükkanları, kafeleri, barları ve restoranlarıyla başlı başına bir kültür merkezi olarak da ifade edilebilir.
Ortaköy’ün müdavimleri arasında motor tutkunları da bulunuyor. Bölgeye girişteki Harley Davidson, onların mekanı olarak adlandırılıyor.
Esma Sultan Yalısı da Ortaköy sınırları içinde yer alır ve bu semtin de bir spor kulübü bulunmaktadır. 1930’da kurulan Ortaköy Spor Kulübü’nün renkleri ise kırmızı-beyazdır.
Ortaköy Mahallesi’ nin sokakları: Ortaköy Dere Çıkmazı Ambarlıdere Sokak, Fakirhane Sokak, Amcabey Sokak, Hazarfen Sokak, Yalı Çıkmazı Cudi Efendi Çıkmazı Gürcüoğlu Sokak, Ayaydın Sokak, Mualim Naci Caddesi Urgancı Sokak, Aydınlık Sokak, Maslak Sokak, Orta Bayır Sokak, Dereboyu Caddesi Kaypakoğlu Sokak, Mor Karanfil Sokak, Şıracı Sokak, Revanici Sokak, Yeni Kaldırım Sokak, Asmalı Hamam Sokak, Tavukcu Remzi Sokak, Mandıra Sokak, Tüfekci Bahri Sokak, Üçyıldız Sokak, Portakal Yokuşu Reşat Ağa Sokak, Canan Sokak, Sarı Efe Sokak, Ahmet Adnan Saygun Caddesi Musahip Sokak, Tavuk Sokak, Gürcü Kızı Sokak, Terazi Çıkmazı Kuyu Sokak, Okul Yolu Sokak, Duvarcı Sokak, Orkide Sokak, Şair Necati Sokak, Naile Sultan Sitesi Yolu Yusuf Bali Sokak, İhmal Paşa Sokak, Leylek Yuvası Sokak, Mescit Sokak, Bulgurcu Sokak, Marmara Sitesi Yolu Cudi Efendi Sokak, T.H.Y Sitesi Yolu Gültekin Arkası Sokak, Ahmet Taner Kışlalı Caddesi Gültekin Sokak, Tarlabaşı Sokak Ortaköy Mahallesi ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz sorularınıza yanıt almak için; 25 yıldır muhtarlık görevini sürdüren Refik Mamunlu’ya da ulaşabilirsiniz. Muhtarlık adresi; Mecidiye Mahallesi Ambarlıdere Sokak No:5. Dilerseniz, (0 212) 261 65 21 no’lu telefondan da bilgi edinebilirsiniz.

Pes artık
Otopark sorununu kafalarına göre halleden vatandaşlarımızın yaptıklarını ve kural tanımaz tavırlarını geçen sayımızda dile getirmiştik. Zaman zamanda bunların peşini bırakmıyor, yazıyor ve çiziyoruz. Geçen hafta boyunca bu haberlerimiz ses getirdi. Trafik araçları kural tanımaz kişilerin otolarını çekti götürdü. Tüm bunlara rağmen, bu kadarı da fazla dedirten manzaralarla karşılaşıyoruz. Okuyucu mektupları ve fotoğraflarından çıkan manzaralar hiç hoş değil.
Bir süre önce, Akatlar Zeytinoğlu Caddesi baştan sona Beşiktaş Belediyesi tarafından yenilendi. Otoparklar için modern ve çağdaş şehircilik anlayışına uygun cepler yapıldı. Ama gelin görün ki, Bu ceplere park edenlerin hemen yanına ikinci sıra park edenlere rastlamaya başladık. En son olarak ta yaya kaldırımları boyunca konulan koca demirlerin kırıldığını veya söküldüğünü tespit ettik. Beşiktaş Gazetesi muhabirleri okuyucu şikayetlerinden yola çıkarak, Akatlar Mahallesini gezdi, İş yeri sahipleri ve konutlardakiler dahi bazı demirleri sökmüş, kaldırımları araçları ile doldurmuşlar. Belediyenin engelli vatandaşlar için aralık bıraktıkları yerlerden bile girerek otomobillerin yaya kaldırımlarına park etmişler. Bu çirkin ve pes dedirten görüntülerin koca cadde boyunca devam ettiğini söyleyen Akatlar mahallesi sakinleri şehri kendi ellerimizle çirkinleştirdiğimizi söylüyorlar. Akatlılar, belediyenin burasını tekrar elden geçirmesini ve daha sık aralıklarla demir kazık çakmasını bekliyorlar. İnsanların kurallara uyması gerektiğini hatırlatan sakinler, “Demir kazıklar ve yasaklamalar hayvanlara mahsus bir davranış tarzı ama, ne yazık ki bazı insanlar bunu hak ediyor” diye de hayıflanıyor. Araçlarını park etmek için bu mahalleyi çirkinleştiren araç sahiplerine, kural ve kanun tanımaz kişilere de halk deyimiyle “Yuh olsun!..” diye tepkilerini gösteriyor.
Didem TUTAL

SPOR HABERLERİ

Uzay mekiği gibi!..
İlk önce Beşiktaş Gazetesi’nin ‘24 saat İnönü’ başlığıyla verdiği İnönü Stadı projesinde dev adımlar atılıyor. Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören de attığımız manşetin başlığını kullanarak “İnönü 24 saat yaşayacak” demişti. Öte yandan, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve yeni Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan projeye büyük destek vermişti. Demirören, idari ve mali genel kurulda yeni stadı tüm yönleriyle tanıttı.
İlk önce Beşiktaş Gazetesi’nin duyurduğu ve birinci sayfadan ’24 saat İnönü’ başlığıyla verdiği İnönü Stadı projesinde dev adımlar atılıyor. Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören de bizim attığımız manşetin başlığını kullanarak İnönü 24 saat yaşayacak, demişti.
Geçtiğimiz günlerde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da İnönü Stadı’nın tarihi ve tabi dokusunu bozmayacak şekilde muhteşem bir spor kompleksinin müjdesini vermişti. Daha sonraki gelişmeler ise şöyle:
Yeni seçilen Federasyon Başkanı ve üyeler İnönü Stadı ile ilgili gerek proje ge-
rekse yapım aşamasında Beşiktaş Kulübüne destek vereceklerini belirttiler.
Beşiktaş İnönü Stadı masaya yatırılıyor. Yeni bir çehreye kavuşacak olan İnönü Stadı projesi için, Federasyon Başkanı Hasan Doğan’dan tam destek geldi. 42 bin kişilik düşünülen modern stat ise haftanın 7 günü non-stop konuklarını ağırlayacak. Edinilen bilgiye göre, stadın en büyük özelliği, üstünün tamamen kapatılabilir, gerektiğinde de açılabilir şekilde yapılacak olması diye söylenebilir. Böylece kar, yağmur, ağır zemin, rüzgar gibi doğal nedenlerden kaynaklanan olumsuz şartlar, İnönü Stadı’ndaki futbolu etkilemeyecek.
Stadın üstü, yazın istendiğinde açılabilecek. Ana hatları ortaya çıkan projeye göre, sahanın zemini 40 metre kuzeye doğru çekilip, deniz tarafındaki eski açık tribünün iç tarafına anfi tiyatro yapılacak. Stadın kapasitesi, 42 bin olacak.
Projeye göre BJK İnönü Stadı’nın içinde alışveriş merkezleri, büyük bir otopark, değişik damak zevklerine uygun restoranlar, mağazalar, ofisler, çok amaçlı kullanılabilen salonlar da olacak. Böylece buranın, haftanın 7 günü, günün 24 saati yaşanabilir olması sağlanacak. Ayrıca Anıtlar Kurulu ve İstanbul İl Turizm Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışmalar sonucunda, stadın tam altından geçen ve gizemini yıllardır koruyan dehlizin de turizme kazandırılması sağlanacağı söyleniyor.
Öte yandan, Demirören idari ve mali genel kurul toplantısında stadın 18 ay gibi kısa bir sürede bitirileceğini, yapım için de Wembley, Arsenal’in Emirates ve Benfica statlarını yapan firma ile anlaştıklarını belirtti.

SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusunu (3)” seçiyor
Beşiktaş Gazetesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Beşiktaşlı Yılın Futbolcusu Yarışması bu sezonda devam ediyor. Beşiktaş Gazetesi, yılın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı’ya Beşiktaş Gazetesi Yarışma her hafta oynanan maçtan sonra spor yazarlarının görüşleri doğrultusunda yapılıyor. Spor yazarlarının verdiği oylar, haftanın futbolcusu belirliyor. 34 hafta sonunda haftanın futbolcuları ortaya çıkıyor ve en fazla haftanın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı sezon sonunda Beşiktaş Kupası’nın sahibi oluyor. Geleneksel hale gelen ve bu sezon üçüncüsü yapılan Beşiktaş Gazetesi Kupası için görüşlerine başvurduğumuz, yazılarından yararlandığımız ve her maçtan sonra oy veren spor yazarları şöyle: Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay.
2007-2008 sezonu oylamaları şöyle: İlk yarı, Konya: S. Özkan. Kasımpaşa: Yok. G.Antep: Batuhan. Kayseri: H. Arıkan. Ankara: Yok. Denizli: Tello. G.Saray: Tello. G.Birliği: Tello. Trabzon: Bobo. B.Ş. Belediye: H. Arıkan. F.Bahçe: Yok. Sivas: Higuain. Oftaş: Bobo. Rize: Delgado. Bursa: Delgado. A.Ggücü: Delgado. Manisa: Bobo. İkinci yarı da Konya: Nobre. Kasımpaşa: Nobre. Gaziantep: Cisse. Kayseri: Yok. Ankara: İ. Toraman. Denizli: Holosko.

BEYAZ
SAYFA
Beşiktaş Kulübü, idari ve mali faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştı. Beşiktaş’ın çalışmalarından, gerçekleştirilmesi düşünülen projelere kadar bir çok merak edilen, detaylı bir barkovizyon eşliğinde 24 Şubat 2008 tarihinde gerçekleştirilen idari ve mali kurulda Beşiktaşlılara sunuldu. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan 2007 Yılı İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı’nda sportif faaliyetlerle ilgili bilgiler verildi. Toplantı konuşan Beşiktaş Genel Sekreteri Kenan Öner ise Beşiktaş’ın halen süper ligde şampiyonluk hedefinin en güçlü adaylarından birisi olduğuna da değindi. Öte yandan kurulda söz alan Asbaşkan ve İcra Kurulu Üyesi Ertunç Soğancıoğlu mali konularda bilgi verdi. Soğancıoğlu, 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle Başkan Yıldırım Demirören’in alacağı dışında borcun 50.6 milyon YTL olduğunu söyledi. Ertunç Soğancıoğlu, Demirören’e olan borcun ise 34 milyon dolar olduğunu kaydetti. Ertunç Soğancıoğlu, kulübün toplam borcunun ise 90 milyon 89 bin YTL olduğunu belirtti. Toplantıda söz alan Denetleme Kurulu Başkan Alper Kuş, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Divan Yönetim Kurulu Üyesi ve efsane futbolcularından Mehmet Özdilek ise, divan kurulu faaliyet raporunu sundu.
Diğer yandan Beşiktaş Yönetimi, mali ve idari bakımdan ayrı ayrı oy çokluğu ile ibra edildi. Ayrıca, Denetleme Kurulu da oy çokluğuyla ibra edilirken, 2008 yılı bütçesi de onaylandı. 2008 bütçesinin 150 milyon YTL olduğu açıklandı. Derneğin bütçesinin 29 milyon 605 bin YTL olduğu, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ’nin bütçesinin de eklenmesiyle bu rakamın 150 milyon YTL olacağı bildirildi.
Başkan Yıldırım Demirören, 2007 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada yeni stat ve diğer projeler hakkında bilgiler verdi. Stadın inşası sürerken bir sezon boyunca Zeytinburnu ve Kasımpaşa stadında maçların oynanacağı ifade edildi. 18 ay sürecek olan projede, stat 42 bin kapasiteli olacak ve 2500 araçlık otopark ve stadın bünyesinde 5 bin kişilik tiyatro, konferans ve fuar alanı bulunacağı vurgulanıyor. Başkan Demirören ise yeni stadın maliyetinin 80 milyon Avro civarında olacağını belirtiyor. Kulübün diğer projeleri ise şöyle sıralanıyor: Bahçeşehir Üniversitesi ile Türk kulüpçülük tarihinin ilk spor akademisini kurulacak. Fulya Projesi kapsamında olan Şan Öktem tesislerinin sosyal tesis olarak 1 yıl içinde hizmete gireceği belirtildi. Fulya projesinin ise Eylül ayı sonlarına doğru tamamlanacağı vurgulandı.
Atletizmde Türkiye şampiyonluğu geldi
Seyfi Alanya Atmalar Kış Şampiyonası’nda mücadele eden Beşiktaş Atletizm Takımı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Macit Özcan Tesisleri’ndeki şampiyonada 1 Türkiye Şampiyonluğu, 1 ikincilik ve 3’te üçüncülük kazandı. 15 yaş altı Bayanlar Cirit Atmada Yeliz Karataş 37 metre 24 cm ile Türkiye Şampiyonu olurken, 15 yaş altı Gülle Atma branşında Türkiye üçüncülüğü elde etti. Büyük Bayanlar Disk Atmada Hediye Işık Gürbüzoğulları, 41 metre 80 cm ile Türkiye 2.’liğini kazandı. Büyük Bayanlar Cirit Atmada Ayşenur Yazıcıoğlu 39 metre 92 cm, Şefika Soytürk ise Gülle Atmada 12 metre 27 cm’lik dereceyle üçüncülük kazandı. Büyük Bayanlar da takım halinde kazandığı 2726 puanla 3. sıradaki yerini korudu.
Masa tenisinde Yıldız Bayanlar
şampiyon oldu
MASA Tenisi İstanbul Yıldızlar İl Birinciliği müsabakalarında Beşiktaş tüm rakiplerini mağlup etti, İstanbul Şampiyonu oldu. Laçin Bayraktar, Seril Aksoy, Berna Sabrioğlu ve Ece Başak’tan oluşan Yıldız Bayanlar, grup ve final karşılaşmalarının tamamını kazandı ve takdir aldı.