EKONOMİ: Piyasalarda son durum

Vatandaşlar merakla Dolar/TL’deki son durumları takip ediyor. Dolar/TL, Türkiye’ye özgü devam eden risklere karşın, küresel piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle Ekim sonundan beri en düşük seviyelerdeki aşağı yönlü seyrine devam ediyor. AB, ABD ile ilişkilerin, ABD’deki dava sürecinin ve bunun Türkiye ekonomisi ve şirketlerine olası etkileri izlenmeye devam ederken; küresel risk iştahındaki artış TL’de bu risklerin fiyatlanmamasına neden oluyor.

Dolar/TL 25 Ekim’den beri en düşük olan 3.75’in altını dün akşam saatlerinde gördükten sonra bu sabah saat 08.59’da 3.7485/3.7520 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1367/4.1408, euro/TL 4.5248/4.5296 seviyesindeydi.

Dolar endeksinin ise 20 Eylül’den bu yana en düşük seviye olan 91.75 civarındaki seyrini sürdürüyor. Dolardaki zayıf seyir aralarında TL’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki iyimser seyrin ana belirleyici konumunda.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.75, valörde son işlem yüzde 11.79 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.33 oldu.

ABD’DEKİ DAVA SÜRECİ
Bankacılar ABD’deki dün kısmen sonuçlanan dava sürecinin ise Türkiye ekonomisi, şirketleri ve Türkiye ABD ilişkileri açısından ne anlama geleceğini analiz etmeye çalışıyorlar. Piyasalarda dün belirgin bir etki yaratmayan süreç yakından izlenmeye devam ediliyor. Özellikle sürecin Türkiye ABD ilişkilerini nasıl etkileyeceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.

ABD’de İran yaptırımlarını ihlal etmekle yargılanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla, “İran’a dönük ABD yaptırımlarını ihlale yardımdan” suçlu bulundu.

Daha önce defalarca davayı “hukuka aykırı” bulduğunu açıklayan Ankara, jürinin kararını “Türkiye’nin içişlerine müdahale” olarak yorumladı.

Davada nihai karar 11 Nisan’da yargıç tarafından verilecek.

Atilla’nın sanık olarak yargılandığı ve New York’ta görülen davanın dünkü duruşmasında jüri heyeti Atilla’yı, ABD yaptırım yasasını ihlal ederek banka dolandırıcılığı ve komplo da dahil olmak üzere kendisine yöneltilen altı suçlamanın beşinden suçlu buldu.

SÖZCÜ