TEKNOLOJİ: En hızlı SSD Macbook Pro’da

15 inç yeni MacBook Pro modelinde yer alan SSD, şu anda piyasanın en hızlısı olarak dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan yeni MacBook Pro ile ilgili detaylar gelmeye devam ediyor. Ailenin 15 inç boyutlu modelinde yer alan SSD, yüksek performansıyla epey dikkat çekici.

Son yapılan benchmark testlerine göre, 15 inçlik MacBook Pro dizüstü bilgisayarda yer alan SSD, okuma ve yazma hızlarında ciddi fark atıyor. Hatta bu anlamda şirketin, rakiplerine göre 2 yıl önde olduğu söyleniyor. Computerworld tarafından Blackmagic yazılımı ile gerçekleştirilen benchmark testleri sonucunda, 2015 model 13 inçlik Retina ekranlı MacBook Pro SSD sürücüsünün 1.4Gbps yazma ve 1.3Gpbs okuma hızlarına ulaştığı belirtiliyor.
MacBook Pro fiyatları düşecek mi?
2016 model 13 inç MacBook Pro ise sıralı okumada saniyede 3.1Gbps, yazmada ise 2.1Gbps hızlarına ulaşıyor. Gelelim 15 inç MacBook Pro’nun SSD performansına; bu modelde ise okuma hızı 13 inç Macbook Pro ile aynıyken, yazma hızının 2.2Gbps hızına ulaştığı ifade ediliyor. Teste göre, ulaşılan bu yazma hızı pazardaki tüm stok sistem ürünlerine göre en yüksek performansı elde etmiş durumda.
IDC başkan yardımcısı Jeff Janukowicz ise Apple’ın sadece sabit disklerden SSD’ye geçerek liderlik etmediğini, aynı zamanda piyasadaki en hızlı SSD’yi seçtiğini vurguluyor. NVM Express (NVMe) kullanan bu en yeni PCIe SSD’lerin PCIe veriyolunu kullanarak flaş depolamaya en hızlı şekilde eriştiği belirtiliyor. Bu türdeki SSD’lere ilk kez 2015 model 12 inçlik MacBook’ta yer verilmişti.

SÖZCÜ