TÜRKİYE: Sürücüler için emsal karar…

Bir dava dosyası, hastanelerde yapılan kimi alkol muayeneleri ile ilgili önemli bir sorunu gündeme taşıdı. Otomobili ile kaza geçiren sürücünün 2,96 promil alkollü olduğu yönünde rapor verildi. Ehliyetine el konulan, 700 lira para cezası kesilen sürücü hakkında 2 yıl hapis istemi ile de dava açıldı. Ancak, bilirkişi, hastane raporunun çelişkili olduğunu ortaya koydu. Mahkeme ilk celsede beraat kararı verdi. Sürücünün, ehliyetini de kesilen para cezasını da geri almasının yolu açıldı.

B. Y. (24) geçtiğimiz 4 Şubat gecesi Ankara’da trafik kazası geçirdi. Refüje çarparak durabilen Y. kaza sonrası yaralandı. En yakındaki bir hastaneye götürülen Y. için fiziki muayenenin yanı sıra alkol muayenesi de yapıldı. Hürriyet gazetesinde yer alan haberdeki detayda; alınan raporda Y.’nin 2,96 promil alkollü olduğu bilgisi yer aldı. Fiziki muayenede ise Y.’nin bilincinin açık genel durumunun iyi olduğu belirtildi. (Ankara)

ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE ‘TEHLİKESİZ’ BERAATI
Yasaya göre 1,00 promilin üzerinde alkollü olan araç sürücüleri için kamu davası açılıyor. Y. için de geçtiğimiz 24 Şubat günü hazırlanan iddianame sonrası 2 yıl hapis istemi ile dava açıldı. Ehliyetine de el konulan Y.’ye 700 TL de para cezası verildi.

Y.’nin yargılaması Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılmaya başlandı. Y.’nin avukatı Azmi Mert Yalçın, müvekkilinin de savcılıkta verdiği ifadesini de hatırlatarak, Y.’nin kaza gecesi alkollü olmadığını yolun ıslak olması nedeni ile kaza geçirdiğine işaret etti. Av. Yalçın mahkemeden konu ile ilgili bilirkişi dinlenmesini talep etti.

‘RAPOR BİLİMSEL DEĞİL’
Adli Tıp Uzmanı Bilirkişi Talat Yurtman, 2,96 promil alkollü olduğu rapor edilen kişinin bilincinin açık olamayacağına işaret ederek “Hazırlanan rapor çelişkili ve bilimsel değil. 2,96 promil alan kişinin genel durumu iyi olamaz. Bu bilimselliğe de aykırı. Bu seviyede alkol aldığı belirtilen kişi bilinç bulanıklığı yaşar; oryantasyon bozukluğu yaşar. Hastande alınan raporda bir hata var. Ya laboratuvar analizinde sorun var ya da kan alınan bölgede alkollü bez veya pamuğun kullanılması nedeni ile raporda belirtilen şekilde alkol oranı çıkmış olmalı” dedi.

PARASINI DA ALABİLECEK
Mahkeme, hastanade alınan raporun çelişkili olduğunun ortaya çıkaması sonrası kararını verdi. Mahkeme ilk celsede Y. için beraat karaarı verdi. Bu kararla birlikte Y. el konulan ehliyetini ve ödediği para cezasını geri alabilecek. Öte yandan, Y., beraat kararı ile birlite aracının trafik masraflarını da ilgili sigorta şirketinden alabilecek. Av. Yalçın, benzer sorunların sıklıkla yaşandığına işaret ederek, hastanelerde verilen raporlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.