SAYI 231

Dolmabahçe’den uçtular!..

DOLMABAHÇE’DE geçtiğimiz hafta akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Çay bahçesinden sulara uçan araçtan bir kişi sağ, bir kişi ise ölü olarak çıkartıldı. Kazanın ardından bir çok iddia ortaya atılırken, olay her yönüyle incelemeye alındı. Eski Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Halit Ayangil ve arkadaşı Şehmuz Satır, gece yarısı Dolmabahçe Sarayı’nın yanındaki çay bahçesine geldiler. Kalktıklarında Ayangil kullandığı cipi aniden Boğaz’a sürdü. Çevredekiler demir çubuklarla aracın camlarını kırarak Ayangil’i kurtardı ama 20 dakika sonra çıkarılan Satır hastanede öldü. Sulara gömülen cipte içi para dolu bir çanta olduğu iddia edilirken, ele geçen resimlerden iki arkadaşın içkili bir lokantada eğlenirken resimlerinin bulunduğu belirtildi.

Sır ölüm

KAZA yaptı, ardından korkuluklardan atladı. Boğaziçi Köprüsü Ortaköy girişinde, trafik kazası yapan öğretmen Mahmut Aktepe (46), henüz bilinmeyen bir nedenle korkuluklardan aşağı atlayarak intihar etti. Boğaziçi Köprüsü Ortaköy girişinde saat 01.00 sıralarında meydana gelen olayda iddialara göre, özel bir dershanede öğretmenlik yapan Mahmut Aktepe, 34 HD 3328 Ford marka otomobiliyle Avrupa yakasından Anadolu yakasına seyir halindeyken önünde ilerleyen ve bir anda savrulan İbrahim Polat’ın kullandığı 34 ZZ 5332 plakalı Nissan marka otomobile çarptı. Kaza yerine intikal eden polis ekiplerine olay yerindeki vatandaşlar, kaza sonrası bir kişinin köprüden atladığını söyledi. Toprak zeminde bir kişinin hareketsiz yattığını görülünce Emniyet çok yönlü araştırma başlattı.

Lütfen

sessizlik

YETKİLİLERİN yaptığı son araştırmaya göre en sessiz ilçe Beşiktaş çıksa da özellikle güzel havalarda Boğaz gezisi yapan teknelerden yayılan müzik ve gece yapılan havai fişekli kutlamalardan Dolmabahçe Sarayı’nın da rahatsız olduğu öğrenildi. Dolmabahçe Muhafız Bölük Komutanlığı ekim ayın içinde Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’na bir yazı yazarak şikayetçi olduğu bilgisi edinildi. Sarayın içindeki değerli cam eşyaların yüksek sesli müzik ve gürültü nedeniyle titreşimden dolayı tehlike içinde olduğu belirtilirken, tehlikedeki önemli eşyalardan birininde ana salondaki 4.5 tonluk avize olduğu öğrenildi. Ayrıca Dolmabahçe Sarayı’nın yakınında yapılacak olan inşaatlarında tarihi eserleri tahrip edeceği söyleniyor.

Yanan araç koskoca mahalleyi yok edecekti

OTOMOBİL aniden yanmaya başlayınca alevler sokağı sardı… Beşiktaş’ta seyir halinde yanmaya başlayan otomobili saran alevler, dört araca daha sıçradı. Alınan bilgiye göre, Etiler Çamlık Caddesi Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak’ta seyir halinde bulunan Necmi Kılınç yönetimindeki 34 UL 4019 plakalı otomobil, elektrik kontağındaki bir arızadan dolayı yanmaya başladı. Sürücü durdurduğu aracın dışına çıkarken alevler bir anda sokakta park halinde bulunan diğer araçlara da sıçradı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen Beşiktaş itfaiye ekipleri müdahale ederek alevleri söndürdü. Araçlarda hasar meydana geldi. Olayla ilgili yetkililer çok yönlü soruşturma başlattı.

KENTLİYE MESAJ

Beşiktaş Belediye Başkan İsmail Ünal, Radyo Beşiktaş’ta Cumhuriyet etkinlikleri nedeniyle canlı yayına katılarak, Beşiktaş kentlisine seslendi. Ünal, İsmail Baştuğ’a özetle şunları söyledi: “Öncelikle tüm Beşiktaşlıların Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. Cumhuriyet Bayramı bir ulusal mücadeleden Beşiktaş’tan başlayan, Samsun’a geçilen ve diğer kentlerimizde devam edilen bir Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının tüm Anadolu, tüm misaki milli sınırlarımız içerisinde kurulan Cumhuriyetimizin tüm insanlarını yürekten kutluyorum. Herkese sevgilerimi gönderiyorum ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Beşiktaş olarak biz Cumhuriyet Bayramlarını farklı kutluyoruz. Süslemelerimizden, organizasyonlardan, etkinliklerden ve planlamalarımızdan bahsedecek değilim şimdi ben burada. Benim için temel anlayış şu, biz önemli yürüyüşler yapıyoruz. Bu etkinliklerimiz artık geleneksel hale geldi. Gerçi bu yıl kötü hava şartları nedeniyle etkinliklerimizi ileri bir tarihe aldık. Ancak etkinliklerimiz yapsaydık. Böylesine önemli bir günde Ortaköy son duraktan başlayan yürüyüşümüz ile Beşiktaş Meydanı’nda buluşacaktık. Orada müthiş bir etkinlik olacaktı. Değerli çağdaş sanatçımız Volkan Konak tüm Beşiktaşlılara seslenecekti. Bizim bu yürüyüşümüzde sivil toplum örgütleri dernekler ve Beşiktaş kentlisi katılıyor. Okullarımız öğrencilerimiz çocuklarımız yaşlısı genci birlikte yürüyor. Ben sizlere teşekkür ediyorum. Bu büyük buluşmaya da sizler de katkı veriyorsunuz. Yarının aydınlık Türkiyesi adına bu katkınızı da alkışlamak istiyorum. Beşiktaş’ta yürüyüşler bir farklıdır. 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim… Farklıdır. Beşiktaş’ta ulusal günler farklı kutlanır. Ulusal günlerde de sizlerle birlikte olmak istiyoruz. Tüm spor camiasının insanlarını tüm sivil toplum örgütlerini tüm sokak yaşayanlarını ve kent yaşayanlarını kucaklıyorum. Ve sizlerin sesiyle de bunları iletmek istedim. Bu organizasyonlarımızda ambulanslarımız, itfaiye araçlarımız, gönüllülerimiz, herkesimin insanları katkı veriyor. Biliyorsunuz bunlar bize hep ilkokullarda öğretilen meşalelerle yürümeyi öğretirlerdi bize… Aydınlık yarınlar adına bir ışık diye düşünüyoruz. Mustafa Kemal ışığı diye düşünüyoruz. Sizler de bize bu tür etkinliklerde her zaman destek olmuşusunuzdur, katkı vermişinizdir ayrıca teşekkür ediyorum. Kötü hava şartları engellesede mutlaka bu tür etkinlikleri sürekli kılacağız.”

YAŞASIN CUMHURİYET

Beşiktaş’ta Cumhuriyet haftası etkinlikleri kötü hava şartları nedeniyle ileri bir tarihi ertelendi. Bir gün önceden 28 Ekim’de başlanılması düşünülen etkinlikler çerçevesinde meşaleli yürüyüş, Boğaz gezisi ve konserler yer alıyordu. Yetkililer konu hakkında bir açıklama yaparak programın hava şartları nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Eğer Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri iptal edilmeseydi, Beşiktaş Belediyesi çok önemli ve görkemli bir program hazırlamıştı. Bu program gereği şunlar yapılacaktı: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri arasında geleneksel hale gelen Fener alayı – meşaleli yürüyüş. Beşiktaş Meydanı’nda Volkan Konak konseri. Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında söyleşiler, sergiler, konserler, gösteriler. Beşiktaş ev sahipliği yapacağı ‘Cumhuriyet aydınlatıyor’ sloganıyla gerçekleştirilmesi düşünülen etkinlikler kapsamındaki yürüyüş ise 28 Ekim günü Ortaköy Meydanı’ndan start alacaktı. Geçtiğimiz yıllarda yapılan etkinliklerde Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş’ta bulunan sivil toplum örgütleri, kurumlar, okullar ve kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş oldukça görkemli geçiyordu.

Yurtlar sizi bekliyor

Beşiktaş Belediyesi öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu süreç içerisinde Beşiktaş Belediyesi yetkilileri kız ve erkek konukevinde yerleşmeye hak kazanan öğrencilere duyuruda bulundu. Ekim ayının başında tamamlanan yerleşkeler, eğer kontenjanda açık olursa başvurular değerlendirilerek yurt ihtiyacı olan öğrenciler için barınma sağlanıyor. Kız konukevine kesin kayıt yaptıran öğrenciler için yapılan duyuruda şu detaylar bulunuyor:

“Başvuru formu (Fotoğraflı olacaktır.), Nüfus cüzdanı fotokopisi (1 adet), ikametgah (Nüfus müdürlüğünden), öğrenci belgesi/ÖSYM Belgesi -Hazırlık ya da birinci sınıflar için, fotoğraf (3 adet), sabıka kaydı, sağlık raporu (verem savaş dispanserinden akciğer filmi çektirilerek alınacaktır), depozito ücreti dekontu (öğrenci ismi belirtilmiş olacaktır) (400 TL), Ekim 2010 dönemi dekontu (öğrenci ismi belirtilmiş olacaktır) (200 TL), konuk evi sözleşmesi, evci izin belgesi, konuk evi kuralları belgesi. Erkek konukevinde kesin kayıtlı öğrenciler için de gerekli olanlar arasında şu maddeler bulunuyor:

“Konuk evi sözleşmesi (kayıt sırasında konuk evinden verilecektir.), öğrenci belgesi, depozito ücreti banka dekontu (400 TL), Ekim 2010 ayı ücreti banka dekontu (200 TL.)”

Kent Konseyi toplandı

yeni kararlar aldı

Beşiktaş’ta konsey toplandı. Beşiktaş Kent Konseyi’nin 2010 – 2011 Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ekim ayının ikinci haftasında Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Toplantıya Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal katıldı. Ayrıca, kaymakamlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kurum temsilcileri katıldı. Buna göre, çok kapsamlı çalışmalarını yürüten Beşiktaş Kent Konsey’in görevleri hakkında da şunlar belirtiliyor: “Beşiktaş Kent Konseyi’nin görevleri; yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, uzlaşma kültürünü geliştirmek, sürdürülebilir gelişme sorunlarının çözümüne yönelik uzun dönemli bir plan hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Beşiktaş’a ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarını belirlemek, uygulama ve izleme süreçlerinde Beşiktaş’ı kapsayan ortak bir aklın oluşturmasına katkıda bulunmak, yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek, Beşiktaş’ın kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, Beşiktaş’ın kaynaklarının etkin, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek, sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak, kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak, Beşiktaş içindeki ve dışındaki yönerge amaçlarına uygun faaliyetleri desteklemek ve Beşiktaş’taki çalışmalarla uyumunu sağlamak; her sahada Beşiktaş için üstün gayret gösteren kişi ve kurumları ödüllendirmek, bunların ödüllendirilmelerini sağlamak ve bu kişileri kamuoyuna tanıtmak, Beşiktaş’ın tanınmasını ve kimliğinin anlaşılmasını sağlayacak faaliyetler göstermek; tasarılar, plânlar ve projeler yapmak, yaptırmak ve bu gibi faaliyetleri desteklemek. Kurumlar ve kişiler arasında koordinasyonu sağlamak, verimli bağlılıklar ve bağlantılar kurulması için ziyaretler yapmak; konferans, açık oturum, miting gibi her türden toplantı ve tiyatro, konser, gezi, sergi, kermes ve benzer faaliyetler yapmak ve yapılmasını sağlamak. Kent Konseyi’nde oluşturulan görüşleri değerlendirilmek üzere Beşiktaş Belediyesi’ne sunmak.”

Afet halinde acil toplanılacak yerler

Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Merkezi, olası bir afet sonrası için yerleşim planı hazırlayarak, Beşiktaş’taki her mahalle için afet toplanma alanı belirledi. Toplam 23 mahalle için ayrı ayrı toplanma alanlarının oluşturulduğu duyuruldu. Bu mahallelerden bir tanesi de Muradiye Mahallesi’ydi. Muradiye Mahalles, Beşiktaş’ın Şişli İlçesi’ne sınırı olan mahalle olarak biliniyor. Nüfusu 6500 civarında olan mahalle ismini 1900’lerde yapılan Muradiye Camii’nden aldığı da yine bilinenler arasında… Muradiye Mahallesi’nde 10 sokak, 328 bina sayısı 3472 hane sayısı bulunuyor. Yaşayanları arasında da verilen bilgilere göre, mahallede 3043 kadın, 2562 erkek yaşıyor. Verilen bilgiye göre, 81000 m2 yüzölçümüne, 55536 m2’lik toplam kullanılabilir toplanma alanına sahip olduğu belirtiliyor. Muradiye Mahallesi için olası bir afet durumunda toplanma alanları şöyle açıklanıyor:

“27682 m2’lik alanıyla Barış Parkı’nda Deryadil Sokak, Göknar Sokak, Muradiye Bayırı, Muradiye Deresi Sokak sakinleri olası bir afet durumunda toplanabilecekler.”

27854 m2’lik alanıyla Ihlamur Kasrı’nda ise Kalıpçı Sokak, Nüzhetiye Caddesi, Ömer Rüştü Paşa Sokak, Şair Nazım Sokak, Hüsrev Gerede Caddesi sakinleri olası bir afet durumunda toplanabilecekler.”

İnternet müjdesi…

Gençlerin dört gözle beklediği internet hizmeti ile ilgili proje ile ilgili müjde geldi!.. Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Kemal Çiloğlu yaptığı açıklamalarda ücretsiz internet kullanımıyla ilgili girişimlerin sonuçlanmasını beklediklerini, gerekli alt yapı çalışmalarının ise hazır olduğunu söyledi. Beşiktaş Belediyesi’nin gerçekleştirmek istediği projeler arasında yer alan internet ağıyla özgür bilgi alışverişi yakında gerçekleşebilecek. Açık alanda internet kullanımı ile ilgili ise yetkililer, yasal sürecin tamamlanmasını beklediklerini açıklıyor. Süreç sonlandığında Beşiktaş kentlisi internet hizmetini 7 gün 24 saat istediği gibi kullanabilecek. Buna göre Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Kemal Çiloğlu’nun açıklamaları da şöyle:

“İnternet hizmeti Beşiktaş’ın genelinde açıkhavada, o konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yasal bazı problemler vardı. Onların çözümüyle uğraşıyor arkadaşlarımız. Çözülünce Beşiktaş’ın tüm genelinde internete kablosuz olarak ulaşmak çok rahat olacak.”

ARA VERDİLER

Kuruçeşme

Arena bir başka bahara

Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu Kuruçeşme Arena birbirinden değişik gösterimleri, konserleri geride bıraktı. Yeni sezon hazırlığına geçen Kuruçeşme Arena, etkinlikleri bugüne değin dünyaca ünlü ve Türkiye’nin önde gelen yıldızlarını Beşiktaş’ın göbeğinde ağırladı.

Boğaz’ın muhteşem manzarası eşliğinde en son sahne alan sanatçı Kenan Doğulu vardı… Doğulu geçmiş albümlerinden de şarkılarını seslendirdi ve adeta Kuruçeşme Arena’yı salladı. Konuyla ilgili verilen bilgiler şöyleydi:

“Kuruçeşme Arena’da sevilen şarkılarını dillendiren Doğulu, 20 bin hayranını şarkılarıyla, şovlarıyla coşturdu. Şarkıcı yine Ekim ayı içinde 7 ilde daha konser vereceğini duyurdu ve farklı illerdeki hayranlarıyla da buluşacağını söyledi.

Ekim ayı boyunca 8 farklı ilde düzenleyeceği konser serisinin ilki geçtiğimiz haftalar içinde Kuruçeşme Arena’da gerçekleşti. Son İstanbul konserini kaçırmak istemeyen gençlerin akınına uğrayan mekanda, Kenan Doğulu sahneye çıkana kadar dans gösterileri yapıldı. Yaklaşık 20 bin hayranının çığlıkları eşliğinde sahneye çıkan Kenan Doğulu, “Anlıyor musun” adlı parçasını seslendirdi. Sevenlerine, “Çıldırmaya hazır mısınız?” diyen Doğulu, “Cadı Kazanı”, “Beyaz Yalan”, “Aşkkolik”, “Rütbeni Bilicen”, “Hiç Bana Sordun mu?”, “Ben Güzelden Anlarım”, “Yüzsüz Yürek”, “Çakkıdı”, “Shake It Up Sekerim”, “Güzeller İçinden” ve “Elveda Meyhaneci” gibi şarkılarını seslendirdi. Sevilen şarkıcı Kenan Doğulu, slow şarkılarını herkese dağıtılan fosforlu eldivenler eşliğinde söyledi. Zaman zaman gitarını da çalan Doğulu, bir ara kadın davulcusunun gösterisine eşlik etti. Konserinde yaklaşık 40 şarkı seslendiren Doğulu, enerjisi ve sahne performansıyla bir kez daha tam puan aldı. “Geçer” ve “Tükendim” ile konserini sonlandırdı.”

Haziran ayından bu yana sanatseverleri kucaklayan Kuruçeşme Arena’da yerli yabancı bir çok sanatçı sevenleriyle bir araya geldi. Kuruçeşme’de sahne alan yerli sanatçılar arasında ise şu isimler vardı:

“Serdar Ortaç, MFÖ, Meyra, Burak Kut, Yalın. Deniz Seki, Mustafa Ceceli, Teoman, Volkan Konak, Ajda Pekkan, Hepsi, Gülber Ergen, Yüksel Üzel, Yaşar, Yıldız Usmanova, Funda Arar, İlhan İrem, Kenan Doğulu, Zerrin Özer, Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay.”

Öte yandan Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu olarak tanımlanan Kuruçeşme Arena’da sohbahar aylarında da yine sanatçılar geçiti boğazın adeta inletti… Hız kesmeden devam eden organizasyonlar içerisinde dünyaca ünlü isimler de yer aldı. Bunlardan bir tanesi dünyanın Karanlıklar prensi olarak tanıdığı Ozzy Osbourne’du. Muhteşem sahne performansı Beşiktaş’ta bir araya gelen müziksverleri adeta mest etti. Boğaz’ın incisi Kuruçeşme Arena’da sadece yaz aylarında çok sayıda dünyaca ünlü yıldız Beşiktaş Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da sahne almıştı. Bu isimlerden bazı şöyle: “Jean Michel Jarre, Rihanna, Eros Ramazotti, Massive Attack.”

Yine sezona veda etmeden önce Kuruçeşme Arena farklı isimleri de ağırladı. Arena’da birbirinden değişik sanatçılar sahneye çıktı. Zülfü Livaneli, Zerrin Özer, Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay ve Ozzy Osbourne Kuruçeşme Arena’da sahne sevenleriyle buluştu. Ve yine Kuruçeşme Arena’da etkinlikler, konserler hız kesmedi.

Yerli yabancı bir çok dünya yıldızının sahne aldığı Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde hayranlarını coşturduğu Kuruçeşme Arena’da bu sezon içerisinde gerçekleşen programda neler var derseniz, yerli yabancı ünlüler sanatseverleri karşıladı.

Haziran ayında Rihanna… R&B ve Pop müziğinin dünyaca ünlü sesi, Amerikan Müzik Ödülleri, Grammy, MTV Müzik ödülleri ve daha birçok uluslararası müzik ödülü sahibi Rihanna, Last Girl on Earth turnesi kapsamında, Türkiye’de ilk kez “Bonus’un 10. Yılı Şerefine” İstanbul’daydı…

1988 yılında doğan ve kısa müzik kariyerine “Music Of The Sun”, “A Girl Like Me”, “Good Girl Gone Bad” ve “Rated R” adlarıyla 4 albüm sığdırarak dünya çapında 12.000.000 albüm satışıyla rekorlar kıran Barbadoslu sanatçı “Billboard Top 100” listesinde 6 tane şarkısıyla 1 numara oldu. En son şarkısı “Rude Boy” listelerde halen bir numarada yer alıyor.

3 Haziran 2010’da BKM ve MAP işbirliğinde Turkcell Kuruçeşme Arena’da Bonus Card’ın 10. yılı şerefine sahne alan Rihanna; performansı, muhteşem kostümleri ve birbirinden değişik showlarıyla Türk seyircisine unutulmaz bir gece yaşattı.

Grease ise yine tüm görkemiyle izleyenleri büyüledi. Book, Music & Lyrics by Jim Jacobs and Warren Casey yapımıydı. Broadway tarihinin en sevilen ve en çok sahnelenen müzikali Türkiye’ye geldi. Grease Müzikali 25 Mayıs – 02 Haziran 2010 tarihleri arasında Astorıa Alışveriş Merkezi ana sponsorluğunda SDS Organizasyon ve Vibe Production işbirliği ile Kuruçeşme Arena’da sahne aldı.

Adını 50’li yıllarda Amerikan gençlik kültürüne verilen ‘ Greasers ’ isminden alan Grease müzikali ilk kez 14 Şubat 1972’de New York’ta Eden Tiyatrosu’nda sahnelendi. 1978 yılına kadar Broadway’de en çok sahnelenen müzikal ünvanını alan, 1987 yılında sinemaya uyarlanan Grease hala Broadway tarihinin en çok sahnelenen müzikali olma özelliğini koruyor. Müzikal, 50’li yıllarda aşk, gençlik, müziği ve dostluğu müthiş bir koreografi ve müzikal zenginlikle sahneye taşıyor. 1978 yılında başrollerini John Travolta ve Olivia Newton-John’un paylaştığı beyazperdenin unutulmaz filmi Grease aktarılan müzikal, o tarihten itibaren popülaritesi asla azalmayan bir pop ikonuna dönüştü. Dönemin modasına büyük etkileri olan Grease müzikali, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar dünyanın 26 ülkesinde sahnelenmiş, devam bölümleri yazılmış, soundtrack ve dvd’leri milyonlara varan satış rakamlarına ulaştı.

2007 yılından beri Londra’da tekrar sahnelenmekte olan Grease gösterilerin tamamına yakını kapalı gişe oynamaktadır. 2003 Aralık’ta dünyada şimdiye kadar sergilenmiş en iyi müzikal seçilen Grease 1993 yılında Londra’daki ilk gösteriminden bu yana, sadece Londra’da 10 milyon izleyiciyle buluştu.

Sevilen komedyen Ata Demirer ilginç tiplemeleri ve hikayeleri ile birlikte Kuruçeşme Arena’daydı. Yine Kuruçeşme Arena’da bir diğer isim de Jean Michel Jarre idi, yaz ayında elektronik müziğin tutkunlarını Kuruçeşme Arena’da mest etti. Sanatçı ile ilgili şunlar aktarıldı:

“Sadece notaların değil sesin ön planda olduğu bir müzik ortaya koymuş ve bu anlamda bestecilerin aynı zamanda sanatkar olmasına öncülük eden sanatçı 1977 yılında çıkardığı “Oxygene” adlı albümü 18 milyon kopya satıp, uluslararası bir rekor elde etmiştir. Konserlerindeki görsel şöleni ile daima teknolojinin tüm görkemini seyirci ile buluşturmayı başaran Jean Michel Jarre, izleyici sayısı ile Guiness rekorlar kitabına girmiştir. Jarre bu bağlamda “All-In-One-Show” konsepti, ses,ışık ve görsel efektleri ile hayranlarını adeta büyüledi.”

Serdar Ortaç da Kuruçeşme Arena’daydı. MFÖ de yine sevenleriyle buluştu. Meyra&Burak Kut, Kubat&Yasmin Levy, Yalın, Deniz Seki, Mustafa Ceceli, Sertab Erener Kuruçeşme Arena’da hayranlarını coşturdu. Shrek 4 – Sonsuza Dek Mutlu gösterimi de Kuruçeşme Arena’daydı. Yine yaz sıcağında daha da izleyenleri ateşleyen gösterimler Kuruçeşme’deydi. Anadolu Ateşi Temmuz ayı başında sevenleriyle buluştu. Aynı ayda yerli sanatçılar içinde şu isimler yer alıyor:

“Teoman, Volkan Konak, Ajda Pekkan & Behzat Gerçeker – Enbe Orkestrası, Yalın, Deniz Seki, Hepsi, Serdar Ortaç, Gülben Ergen, Yüksel Uzel, Yaşar ve Yıldız Usmanova, Funda Arar.”

Yabancı yıldızlar içinde de şu isimler vardı: “Eros Ramazotti ve Massive Attack grubu Kuruçeşme’deydi.

Eros Ramazotti, dünyada 40 milyonluk albüm satış rekorunu elde etmiş bir İtalyan efsanesi… Kariyeri boyunca aralarında Cher, Andrea Bocelli, Tina Turner, Pavarotti, Joe Cocker, Madonna, Anastacia, U2, Santana, Wyclef Jean, Steve Vai, Ricky Martin ve Jon Spencer gibi ünlülerin bulunduğu pek çok kişiyle albümlerinde ve konserlerinde düet yaptı. 2009 yılında çıkardığı son albümü “Alie Radici” ile Avrupa listelerinde ilk beşe yerleşen Ramazotti albüm turnesi kapsamında Kuruçeşme Arena’daydı… Massive Attack, Trip-Hop’un yaratıcısı efsanevi grup olarak biliniyor. Konserleri bir prodüksiyon harikası olan bu grup Robert Del Naja, Grantley Marshall’dan ve birçok süpriz isimden oluşuyor. Son çıkardıkları bu senenin en çok konuşulan albümü olan “Heligoland” turnesinin kapsamında Turkcell Kuruçeşme Arena’daydı… Ağustos ayında da İlhan İrem ve Kenan Doğulu sahne aldı.

18 Eylül’de Zülfü Livaneli sevenleriyle Kuruçeşme’de buluştu. 23 Eylül’de Zerrin Özer, hayranlarıyla buluştu. 24 Eylül Cuma akşamında ise Boğaz kıyısında iki büyülü ses sahnedeydi. Gecede, Bülent Ortaçgil ve Zuhal Olcay sevilen şarkıları seslendirdi. 25 Eylül’de Sertab Erener, Beşiktaş göbeğinde Kuruçeşme Arena’da boğazı şarkılarıyla renklendirdi. Sezonun son konserini de geçtiğimiz haftalarda Kenan Doğulu gerçekleştirdi.

Bilgisayar kullanmayı

biliyor muyuz?..

Beşiktaş Belediyesi’nin, Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa tüm Beşiktaş Kentlilerine ücretsiz olarak el emeği değerlendirme ve meslek edindirme kursları yeni sezonda da tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi ücretsiz kurslar, kasım ayında yenilenmiş haliyle yeniden Beşiktaş kentlilerini kucaklıyor. Yabancı dilden yağlıboya resime, bilgisayardan takı tasarımına kadar pek çok farklı alanda kendinizi yetiştirmek, geliştirmek, bu kursun sonunda kendinize yeni bir mesleki beceri edinmek mümkün. Kurs programını başarı ile tamamlayan katılımcılara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı eğitim sertifikaları veriliyor.

2010 – 2011 döneminde tam 43 branşta verilecek olan kurslar içerisinde bilgisayar eğitimi de söz konusu. Bunlardan bir tanesi de sadece bilgisayar kullanımı üzerine. Günümüzde artık büyük önemlilik arz eden Bilgisayar Kullanımı ile ilgili kurs programı uzmanlarından kursiyerlere aktarılıyor. Bilgisayar kullanımında temel konulardan uygulamalara kadar bir çok başlığın detayları veriliyor. Bunlardan bir tanesi de işletim sistemi ile ilgili…

Elde edilen bilgilerden bazıları ise şöyle:

“Kullanıcı ile bilgisayar arasındaki haberleşmeyi sağlayan yazılıma işletim sistemi denir. Aynı zamanda bilgisayarın çevre bilimleri ile olan koordinasyonu (protokolü) işletim programları sağlar. Bilgisayarda yazılım (software) çekirdeğini işletim sistemi programları oluşturur. Bilgisayar kullanımında anahtar görevini üstlenen programlardır. Bilgisayarın donanımı ve çalışma prensiplerini bilmeden kullanmak mümkündür. Ancak işletim sistemi olmadan ve kullanılmasını bilmeden işlem yapmak mümkün değildir. Bilgisayar açıldığında önce işletim sistemi yüklenir. Ancak bilgisayarın mutlaka bir işletim sistemi vardır. Günümüzde en sık kullanılan işletim sistemleri de; 6 başlıkta aktarılabilir. Bunlardan birtanesi de Microsoft İşletim Sistemleri olarak adlandırılıyor. Microsoft İşletim sistemleri grafiksel, etkileşimli ve kolay kulanılan arayüzü, multimedya desteği, kurumsal destek vb. nedenlerden dolayı en yaygın işletim sistemi olma özelliğine sahiptir.

Bilinenlerden bazıları ise, MS-Dos 6.22, Windows 3.X, Windows NT, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows XP, Windows 2000, Windows 2003 gibi çeşitlendirilebilir. Diğer işletim sistemleri arasında da, Unix, Linux, Novell, MacOS, Sun Solaris gibi isimler yer alıyor. Sisteme göre de, bilgisayarların menülerinde yer alan özellikleriyle birlikte pratik ayarları ve kullanımı aktarılıyor.”

Erken teşhis önemli

Meme kanserine

dikkat çekiyorlar

Türkiye’nin sağlık alanında yürüttüğü en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ‘Avon’la Sağlığa Yolculuk Projesi’ Beşiktaş’ta gerçekleşen yürüyüşle devam ediyor. Ekim ayının ikinci haftasında düzenlenen yürüyüş ile İstanbul ve Anadolu’dan binlerce katılımcı ‘Meme Kanserine ile Mücadele’ için Beşiktaş’ta buluştu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da katıldığı ve bu yıl beşinci kez gerçekleşen yürüyüş, Ortaköy-Beşiktaş hattında düzenlendi. Pazar günü Saat 13:30’da Ortaköy’de Tanem Sivar’ın açılış sunumu ile başlayan yürüyüş, Beşiktaş Meydanı-Vapur İskelesi’nin önünde Candan Erçetin konseri ile devam etti. Konser ve çok sayıda aktivite ile renklenen yürüyüş kadın, erkek, çocuk binlerce katılımcıya unutamayacakları bir gün yaşattı.

Proje çerçevesinde toplumu meme kanserine karşı bilinçlendirmeyi hedefleyen Avon, bir yandan da yıl boyunca gerek meme kanseri ile mücadele ürünleri gerekse düzenlediği aktiviteler aracılığıyla fon toplamaya devam ettiği açıklandı. Bu fonu meme kanserine yönelik bilinçlendirme çalışmalarında değerlendirdiği belirten Avon, bu yıl yürüyüşe katılan her katılımcı adına Meme Kanseri ile Mücadele Fonu’na 8 TL’lik bağış yaptığını da açıkladı.

AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

7’den 77’ye herkese hitap ediyor

Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde etkinlikler Kasım ayında da yine dolu dizgin sanatseverlerin başını döndürmeye hazırlanıyor. Hız kesmeyen etkinlikler içinde geçen ay Minikler için gerçekleştirilen oyunlar, 7’den 77’ye herkese neşe kattı. Kasım ayında da neşe tufanına bu kez, Akatlar Kültür Merkezi’nde tiyatroseverler E.S.E.K’in oyunuyla devam ediyor olacak. Ekim ayının son haftasında herkesi güldüren oyun, Kasım ayında da yine Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde olacak. Kasım ayının ikinci ve son haftasında oynanacak olan ‘Kaygan Zemin’ adlı oyunu ile muhteşem dakikalar sizleri bekliyor. Oyunun konusu özetle şöyle: “Hiç bir komedi, sezona bu kadar iddialı başlamadı.

Espri Standartları Enstitüsü Kurumu’ndan yeni bir kahkaha bombası. 3. Türden Yakın İlişkiler, Tanrım Beni Baştan Yarat ve 27 Numara ile komediye getirdikleri boyutla adından sıkça söz ettiren ekibin, bu yeni oyununda yine eğlence sizleri bekliyor. Karınızla, kocanızla, eski sevgilinizle, yeni sevgilinizle, sevgili adayınızla, çıktığınız çocukla, konuştuğunuz kızla, platoniğinizle, en yakın arkadaşınızla, onun sevgilisiyle, onun sevgilisinin diğer sevgilisiyle, en büyük aşkınızla, tek gecelik ilişkinizle; kısacası sevgiyi bir an olsun paylaşma gafletinde bulunduğunuz karşı cinsle ilişkilerinizi yeniden sorgulayacaksınız. Beraber eğlenemeyen insanlar, beraber bir gelecek kuramazlar.” Kaygan Zemin’in yönetmenliğini Uğur Uludağ’ın yaptığı oyunun oyuncuları arasında ise şu isimler yer alıyor: “Yosi Mizrahi, Yağmur Kaşifoğlu, Hakan Bilgin, Doğa Rutkay, Murat Akkoyunlu, Barış Ataş, Koray Şahinbaş, Funda Kurt.”

YOĞUN TALEP ÜZERİNE

ARTİZ MEKTEBİ

Probil çalışanları TOÇEV’in “Bir Şey Değişir Her Şey Değişir” projesine destek sağlamak amacıyla hazırlandıkları ve Müjdat Gezen ve Kandemir Konduk tarafından kaleme alınan “Artiz Mektebi” isimli oyun 9 Kasım’da Akatlar Kültür Merkezi’nde yeniden tiyatroseverler ile buluşacak.

Yoğun talep üzerine 9 Kasım 2010’da bu kez Akatlar Kültür Merkezi’nde… Oyunun sahnelenmesi ile ilgili verilen bilgiler ise şöyle:

“Türkiye bilişim sektöründe telekom, finans, kamu ve reel sektörde gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkat çeken Probil, yeniden sosyal sorumluluk projesi için sahneye çıkıyor. Probil çalışanları TOÇEV’in “Bir Şey Değişir Her Şey Değişir” projesine destek sağlamak amacıyla Müjdat Gezen ve Kandemir Konduk tarafından kaleme alınan “Artiz Mektebi” isimli oyunu sergiliyor. Ortaköy Afife Jale Tiyatro Salonu’nda ilk gösterimleri gerçekleştirilen oyunu tiyatro oyuncusu ve aynı zamanda TOÇEV gönüllüsü olan Hakan Bilgin yönetiyor. Oyunda, Probil ve iştirak şirkelerinden BDH çalışanlarının yanı sıra Probil’in müşterisi Intertech ve TTNET’in çalışanları da rol alıyor. Gösteriden elde edilen gelirlerle TOÇEV vasıtasıyla, maddi olanaksızlıklarla uzak coğrafyalarda eğitim almaya çalışan çocukların eğitim ihtiyaçları karşılanıyor.

Tiyatro sevgisi, disiplini ve azmi, amatör ruh ile birleştirerek sahne alan Probil Amatör Tiyatro Topluluğu Ekibi, çözüm müdürleri, satış temsilcileri, mühendisler, pazarlama müdürü, avukat, CFO, genel müdür ve danışmanlar gibi Probil’in tüm departmanlarında çalışanlardan oluşuyor. Probil Amatör Tiyatro Topluluğu, geçtiğimiz sene de “Papa’nın Kaçırıldığı Gün” isimli oyunu yine TOÇEV yararına sahnelemişlerdi. Probil ekibi, yedi ay boyunca haftada iki kez, iş çıkışında bir araya gelerek önce, oyunculuk çalışması yaptılar, son üç aydır da “Artiz Mektebi” oyununa hazırlandılar. Sahneye konulan oyun, 1000 kişi tarafından izlenerek TOÇEV’in “Bir Şey Değişir Her Şey Değişir” projesine katkıda bulundu. Oyun yine Toçev yararına 9 kasım’da son bir kez daha Akatlar Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.”

Ekim ayında da gerçekleşen oyunlar minikleri mest etti. Onlardan bir tanesi de, “Ali Baba’nın Çiftliği” adlı oyundu. Oyunla minikler adeta neşeli dakikalarda gülmekten ve eğlenmekten kendilerinden geçti. İlk haftada yer alan oyun, ikinci haftada ve ayın üçüncü ve son gününde de miniklere sahneden neşe saçtı. Oyunla ilgili detaylar ise şöyleydi: “Bremen mızıkacılarından da tanıdığımız kahramanlarımız, (Köpek, Kedi, Eşek ve Horoz) bu maceralarında Baron tarafından zor duruma düşürülen Ali Baba’nın çiftliğini kurtarmaya çalışıyorlar” Ekim ayı içinde bir diğer oyun da yine minikleri bekliyordu. “Puf’un sihirli elbisesi” adlı oyun da 17, 24 ve 25 Ekim tarihlerinde Akatlar Kültür Merkezi tiyatro sahnesinde minikleri ağırladı. Oyunun konusu ise şöyleydi: “Arkadaşları Ayı Puf, eşekarısı Pat ve Aliş hiç doğum günü kutlamadığını öğrendikleri Süslü’ye sürpriz bir parti yapmaya kara verirler. Ancak işler istedikleri gibi gitmez. Çünkü terzi kılığına giren tilki onlara sadece zeki hayvanların görebildiği bir elbise diktiğini söyler. Tüm orman bu işe aldanır. Ama Süslü inanmamıştır ve gerçeği söyler…” Her iki oyun için de oyuncu kadrosu ile ilgili verilen bilgiler de şöyleydi: “Yazan-Yöneten: Sebahattin Mutluer. Dekor: Ferit Özen. Müzik: Ahmet Baykara. Oynayanlar: Gülistan Çelik, Tuna Öztunca, Özgün Gülseven, Cengiz Çevik, İrem Dilaver, Ali Yalçıner, Deniz Karataş, Mustafa Kemal Bayrak.”

Akatlar Kültür Merkezi’ndeki bir diğer çocuk oyunu da ‘Kırmızı Başlıklı Tavşan ile Şakacı Köstebek’ adını taşıyordu. Ekim ayının ilk haftalarında gerçekleşen oyun, 16, 17, 23, 24, 30 ve 31 Ekim tarihlerinde seyircisiyle buluştu. Oyunun konusu şöyleydi: “Büyükannesini ziyarete giderken, yolu tatlı köyden geçen Kırmızı Başlıklı Tavşan tatlı köydeki en güzel pasta, kek ve tatlı tariflerinin ortadan kaybolduğunu öğrenir. Bunu üzerine hayvan arkadaşlarıyla tarifleri bulmak ve tatlı köyde yaşayanları bu zor durumdan kurtarmak için bir maceraya atılırlar.”

Öte yandan Tuncay Vural, gösterisinin 7. yılında Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluştu. ‘Dansınız karakterinizdir’ etkinliğinde sunumlar da bugüne kadar gerçekleştirilen tüm Tuncay Vural dans şovlarındaki farklı sunumuyla dikkat çekti. Yeni sezonda da Akatlar Kültür Merkezi’nde dans tutkunlarını ağırlayacak olan ‘Dansınız Karakterinizdir- Stand up’ gösterisi ile ilgili şu detaylar bulunuyor:

“Farklı gösteri 7’den 77’ye herkesin ilgisini çekiyor. Neredeyse bağımlılık haline gelen gösteri, dans ile ilgili sorulara yanıt ararken güldürmeyi de başarıyor.

Enerjisiyle dikkat çeken Tuncay Vural, baştan sona interaktif olan “Dansınız Karakterinizdir” gösterisinde, seyircileri bir zaman yolculuğuna çıkararak, öncelikle kendilerinin, eşlerinin, katıldıkları ortamlardaki arkadaşlarının, dostlarının dans tarzlarından, görünen kişiliklerinin dışında asıl olan temel karakterlerini şaşkınlıkla ve kahkahalarla keşfetmelerini sağlıyor.”

MUSTAFA KEMAL MERKEZİ

Bubi’nin 5 dönem sergisi

Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi, Ekim ayında farklı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Resim sanatının çağdaş yorumcusu Bubi’nin “Beş Dönem” adını verdiği kişisel sergisinin özel açılış daveti, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın katılmıyla Mustafa Kemal Merkezi (MKM)’nde gerçekleştirildi. Bubi’nin 5 ayrı döneme ait eserlerinin sergilendiği gecede her biri orijinal üretim olan eserlerinde atık bezler, ipler, borular, elektrik telleri, ahşap, karton gibi birçok farklı malzeme kullanıyor. 100’den fazla eserin bulunduğu “Beş Dönem” adlı sergi Aralık ayının ortalarına kadar Mustafa Kemal Merkezi’nde sergilenecek. Geceye birçok ünlü isim katılırken Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Bubi’nin sanatını anarşist, modernizm sözleriyle tanımladı ve “Beşiktaş olarak arkasındayız” demeyi ihmal etmedi.

Başkan İsmail Ünal’ın, ünlü ressam Bubi ile çöp kamyonunda çöp toplarken fotoğrafları ise izleyicilerin dikkatini çekti ve büyük ilgi gördü. 1949 İstanbul’da doğan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji ve Antropoloji Bölümü’nü bitiren Bubi’nin 100’den fazla eseri sergide yer alıyor. Bubi hakkında ise söylenenler arasında özetle aktarılanlar şöyle:

“Sanatında değer yıkıcı tarzı ve sanat eleştirmenlerinin “anarşist” olarak tanımlanıyor. Bubi, değerleri alt üst ederek altın kaplama, gümüş ve pası aynı eserde kendi yorumuyla buluşturuyor.”

Mustafa Kemal Merkezi’nde ise dünyaca ünlü sanatçıları ve dans topluluklarını Kasım ayında da ağırlamaya devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi, dopdolu programıyla sanatseverleri büyülemeye hazırlanıyor. Etkinlik takviminde Mustafa Kemal Merkezi’nde yeni sezon içinde yeni ayda Ophélie Gaillard ismi, konseriyle sanat programları içinde bulunuyor. Konser, 10 Kasım’da Beşiktaş’ta gerçekleştirilecek. Ophélie Gaillard hakkındaki detaylar ise şöyle:

“2003 yılında Fransız Klasik Müzik Ödülleri töreninde kazandığı ‘Yılın Enstrümantal Solisti’ ünvanından sonra Ophélie Gaillard’ın Barok’tan Klasiğe, Romantik’ten Çağdaş müziğe eşit başarıyla hakimiyeti ile kazandığı ün geniş kitlelere yayıldı. Başlıcaları arasında Leipzig, J.S. Bach Uluslararası Çello Yarışması’nın da bulunduğu sayısız yarışma ve festivalde kazanmış olduğu birincilikler, Gaillard’a dünyanın en büyük konser salonları ve orkestralarıyla yıllar içinde gittikçe büyüyerek pekişen başarı serüveninin kapılarını açtı… Bach Çello Süitlerinin iki ayrı albümde yayınlanan kayıtları dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Benjamin Britten’ın Çello sonatını piyanist Vanessa Wagner ile kaydettiği CD, Diapason, Le Monde de la Musique, Répertoire, Scherzo, Goldberg, Crescendo gibi dünyanın belli başlı müzik yayınlarında çok çok olumlu eleştiriler aldı.

Ophélie Gaillard, Orchestre de Cannes- Provence- Alpes Côte d’Azur, Polish Radio Orchestra, Orchestre de Picardie, European Camerata, Orchestra Les Siècles, Franz Liszt Orchestra of Budapest, Japan Philarmonic Orchestra gibi büyük orkestralar eşliğinde solo konserler veriyor, Saint-Denis, Quimper, Messiaen at La Meige, Orangerie de Sceaux, Sablé-sur-Sarthe, Beaune, Evian, Montreux, Bach in Lausanne, October in Normandy, Reims Flâneries Musicales, Toroella de Montgri gibi festivallerde sahneye çıkıyor, Avrupa ülkelerinin yanısıra Japonya, Kore, Latin Amerika ve Orta Amerika’da resitaller veriyor. France Musique, BBC Radio 3, France 2, Mezzo ve Arte gibi radyo ve televizyon kanallarında kayıtları yayınlanıyor. Ophélie Gaillard kendisine Fransa’nın en büyük bankalarından CIC tarafından emanet edilmiş bulunan Francesco Goffriller (1737) yapımı bir çello çalıyor. Sanatçının 8 albümü bulunuyor.”

LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ

Yeni konsept hazır

Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi yeni sezona yepyeni yüzüyle merhaba demeye hazırlanıyor. Yetkililer çalışmaların halen sürdüğünü kaydediyor. Etkinlikler için ise meraklılarına yetkililer şöyle açıklama getiriyor. Sonbahar ayları tamamlandığında organizasyonlar da sanatseverleri kucaklayacak. Geçtiğimiz sezon büyük ilgi gören belgesel film gösterimleri ise yine Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sinemaseverler için farklı konseptleri perdeden yansıtacak. Bir Belgesel Bir gazeteci Çay ve Simit Günleri için geri sayım başladı… Yetkililer şunları söylüyor:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle ortaklaşa düzenlediğimiz “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinin ilk sezonunu 10 Şubat-2 Haziran 2010 tarihleri arasında Levent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdik. Her Çarşamba 19:00’da gösterdiğimiz belgeseller ve ardından düzenlediğimiz söyleşilere Beşiktaş kentlileri büyük ilgi gösterdi. İlk sezon toplam 17 belgeseli konuklarımızla buluşturduk. Yazın gelmesiyle etkinliğimize ara verdik. Sonbahardan itibaren yeni belgeseller ve yeni konuklarımızla sizlerle birlikte olacağız…”

Geçen sezon dahilinde gösterim saatleri bilgisiyle beraber şu belgeseller seyircisiyle buluştu:

“Nazım Hikmet Şarkıları, yönetmen: Mehmet Eryılmaz

Tarih: 10 Şubat Çarşamba. Saat: 19:00. Adakale Sözlerim Çoktur, yönetmen: İsmet Arasan. Tarih: 17 Şubat Çarşamba.

Saat: 19:00. Yarına Bir Harf, yönetmen: Hakan Aytekin.

Tarih: 3 Mart Çarşamba Saat: 19:00. Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir, yönetmen: Murat Şeker. Tarih: 10 Mart Çarşamba

Saat: 19:00. Savaştan Barışa Yeşil Gelibolu, yönetmen: Selçuk Kızılkayak. Tarih: 17 Mart Çarşamba. Saat: 19:00. Katip Çelebi, yönetmen: Tülay Akça. Tarih: 24 Mart Çarşamba

Saat: 19:00. Akıntıya Karşı Aziz Nesin, yönetmen: Sinegöz Film Atölyesi. Tarih: 31 Mart Çarşamba Saat: 19:00.

Toroslarda Bir Efsane (Halet Çambel), yönetmen: Aylin Eren.

Tarih: 07 Nisan Çarşamba. Saat: 19:00. Bizim Köy (Mahmut Makal), yönetmen: Rabia Bige Berker. Tarih: 14 Nisan Çarşamba. Saat: 19:00. Son Kumsal, yönetmen: Rüya Arzu- Köksal Kudu, Tarih: 21 Nisan Çarşamba, Saat: 19:00.

Sokağın Sesi, yönetmen: Mihriban Sezen. Tarih: 28 Nisan Çarşamba, Saat: 19:00. Devrimci Gençlik Köprüsü, yönetmen: Bahriye Kabadayı. Tarih: 05 Mayıs Çarşamba, Saat: 19:00.

Beşiktaş’ta Tayyare Fabrikası, yönetmen: Savaş Güvezne.

Tarih: 12 Mayıs Çarşamba, Saat: 19:00. Dolmabahçe ve Atatürk, yönetmen: Süha Arın. Tarih: 19 Mayıs Çarşamba,

Saat: 19:00. Rüzgârlı Sokak, yönetmen: Kurtuluş Özgen,

Tarih: 26 Mayıs Çarşamba. Saat: 19:00. Gidenler Gelenler Kalanlar, yönetmen: Hasan Özgen. Tarih: 02 Haziran Çarşamba, Saat: 19:00.”

Nazım Hikmet Filmi’nin konusu şöyleydi:

“Bu film, “Nazım Hikmet’in sesini, yeni seslerle çoğaltıp, yeniden kulaklarımızda, gözlerimizde ve ruhumuzda yaşamasını sağlamak ve özellikle gençlerimizin Nazım Hikmet’i şarkılarla da tanımaları amacıyla” yapılmış. Bu belgesel / yorumlamada Nazım Hikmet şiirlerinden üretilmiş yüzlerce besteden sadece yedisi var. Neden bu sadece bir belgesel değil; çünkü ayrıca yedi şarkının, klipleri de diyebileceğimiz görsel yorumlar da var. Nazım şiirinin yazıldığı koşullar, sosyal ve siyasal ortam, duygusal durumu, bestecinin ve yorumcunun şiire yaklaşımları, belgesel tadında anlatılırken, arkasından bu besteler için yapılmış yönetmenin görsel yorumu geliyor. Filmde Ruhi Su’dan “Kuvayi Milliye Destanı-Kadınlarımız”; Tahsin İncirci’nin bestesiyle, Sümeyra’nın yorumundan “Japon balıkçısı”; Zülfü Livaneli’nin beste ve yorumundan “Karlı Kayın Ormanı”; Cem Karaca’nın beste ve yorumundan “Mavi Liman-Çok Yorgunum”; Mes’ud Cemil’in bestesi ve İnci Çayırlı’nın yorumundan “Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş”; Tarık Öcal’ın bestesi ve Esin Afşar’ın yorumuyla “Tahir ile Zümre Meselesi”; Nadir Göktürk’ün bestesi ve Emin İgüs’ün yorumlarıyla “21-22 Şiirleri, Seni Düşünmek Güzel Şey” adlı şarkılar bulunuyor ve film Timur Selçuk’un kalabalıklarla birlikte coşkuyla söylediği “Güneşin Sofrasındayız, Dostların arasındayız” bestesi ve alkışlarla sonlanıyor.”

Adakale Sözlerim Çoktur’un konusu şöyleydi:

“Adakale Adası; Lozan Antlasması ile Romanya toprağı olarak kabul edilmiş, “Tuna nehrinin cenneti” olarak tanımlanan, içinde Türkçe yaşanan esrarengiz bir topraktı. Ne yazık ki, artık geçmişte, hatıralarda, belgelerde kaldı; masallara efsanelere yazıldı. 1963 yılında Yugoslavya ile Romanya’nın Tuna’yı kilitleyen ünlü Port de Feir (Demirkapı) Barajı’nın yapımına başlandığında kaderi onu suların içine yolladı. Osmanlı İmparatorluğu’nun bir ileri karakolu olarak, Padişah Abdülaziz’i, İbrahim Müteferrika’yi, Romen kral ve kraliçelerini, N. Çavusesku’yu, J.C. Andersen ile nice Bektaşi babasını ağırlayan bu toprak, bir yazarımızın dediği gibi, “Rumeli’nde unutulmuş bir İznik çinisi” sayılmalıdır. Bu Adada iki yıl yaşayan ünlü Macar Türkbilimcisi Ignacz Kunos, Türk Halk Edebiyati’nin varlığının tartışıldığı 1885 yıllarından başlayarak, tüm dünyaya Billur Köşk’ün misafiri olarak büyük yankılar uyandıran çalışmalarını yayınlamaya başladı: “Adakale Masalları”; “Adakale Manileri”; “Adakale Türküleri”… 1965 yılından sulara gömüleceği zamana kadar UNESCO desteği ile, ünlü Romen bilim adamı N. Plopsor’un genel yönetiminde yapılan kurtarma çalışmaları, kayıtlar ve Adakale’yi Tuna’daki Simian Adası’nda yeniden inşa etme çabaları eksik kalmıştır.”

Yarına Bir Harf adlı filmin konusu ise şöyleydi:

“Bugün dünyada 6.700 dil konuşuluyor. Eğer uzmanların tahmini doğru çıkarsa, bu dillerden 5.000’i önümüzdeki yüzyılda tarih sahnesinden silinecek. Bu tehlike, dünyanın yaşayan en eski üç dilinden biri olan Süryanice için de geçerli. Yarına Bir Harf, orijinal dili Süryanice olan ilk belgesel. Süryanice’nin tarihsel geçmişinin, Süryanice el yazmacılığı geleneğinin bölgedeki son temsilcisi olan Papaz Gabriel Aktaş’ın dünyası üzerinden ele alındığı belgeselde, doğum ile ölüm arasında, yaşamın ve kültürün temel dinamikleri ile Süryanice’nin tarihsel gelişimi arasında, paralellikler kuruluyor.”

Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir filminin konusu şöyleydi:

“Film, Almanya’da yaşayan Türkiyelilerin yaşamlarında karşılaştıkları zorlukların yanı sıra, sahip oldukları iki farklı kültürü harmanlayarak sanat ve kültür hayatında nasıl önemli yerlere geldiklerini mercek altına alıyor.”

Savaştan Barışa Yeşil Gelibolu filminin konusu ise şöyleydi:

“1994 yılında Gelibolu Milli Parkı’da yaşanan büyük yangının ardından, bir kişiden binlerce kişiye ulaşan sivil ağaçlandırma hareketinin belgeseli. İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Çanakkale Savaşları’na katılan ülkelerin üniversitelerinden gelen 1500 öğrencinin iki hafta içinde 250 bin ağaç diktiler. Bu gönüllü hareket, 1915’te Gelibolu’da savaşan Türk ve Anzak askerlerinin torunlarını aynı alanda, barış içinde bir araya getirmeyi başardı.”

Katip Çelebi’nin konusu şöyleydi: “Prof. Dr. Halil İnalcık Katip Çelebi’yi, “Osmanlı modernleşmesinin öncülerinden” olarak tanımlıyor. Bu şaşırtıcı bilim adamının ilginç hikâyesi, sadece konunun uzmanlarına değil, hakkında hiçbir şey bilmeyenlere de döneminden günümüze dair pek çok şey söylüyor. Bu sebeple belgesel “Katip Çelebi’yi neden tanımalıyız” sorusunu merkezine alıyor ve cevabı aramak üzere çıkılan bu yolculuğa sizi de davet ediyor.”

ORTAKÖY KÜLTÜR MERKEZİ

“Bunu Yapan İki Kişi”

Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde birbirinden değişik etkinlikler sanatseverlerin katılımıyla hayat buluyor. Yeni sezonda Kasım ayında da yine tiyatrodan konsere bir çok aktiviteyi bir arada takip etmek mümkün. Çok izlenen ve ilginç bulunan oyunlardan bir tanesi yine Beşiktaş’ın göbeğinde Ortaköy’de Afife Jale Sahnesi’nde sahnelenecek. Kasım ayının ilk haftasında ve 26’sında tiyatroseverleri karşılayacak olan oyunun ismi ise: “Bunu Yapan İki Kişi” Tiyatro Dan tarafından sahnelenen oyun oldukça ilgi görüyor. Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde müzikli danslı güldürüsü Ekim ayında da tiyatroseverleri adeta mest etmişti. ‘Bunu Yapan İki Kişi’ adlı oyun hakkında verilen detaylar şöyle:

“Ezelden beri sürer kadınla erkeğin tartışması…Yok elmayı kim yedirdi, kim yedi. Yok yiyene değil, yedirene bakacaksın. Yemekten çıktı yine saçın!

Bıktım, usandım, bitsin artık şu maçın! Kaşık düşmanı kadın! Vurdumduymaz adam! Değişmez bu durum ne Türkiye de, ne Yeni Gine de… Yine de diğeri olmadan yapamaz ikisi de. İsterler ki yan yana olsunlar, hayatın zorluklarına karşı omuz omuza dursunlar.

Ey kadınları anlamayanlar, ey erkekleri kaba bulanlar… Kadını saf bulup bıyık altından kıkırdayanlar, erkeği zeki bulup ondan korkanlar, kırk yıllık evli olup hiçbir şey anlamayanlar, ya da hiç evlenmeyip her şeyi anladım sananlar… Biz de çözemedik bu iki bilinmeyenli denklemi. Bildiğimiz tek gerçek var ki… Çin işi, Japon işi, biri erkek, biri dişi, bunu yapan iki kişi… Oyunun yazarı Ayça Işıldar. Oyunun yönetmeni ise Aydın Şanlı. Oynayanlar arasında şu isimler bulunuyor: Nergis Öztürk, Didem Balçın, Özgün Aydın, Onur Dilber.”

9 Kasım’da gerçekleşecek bir diğer oyun da Tarkan Bulut’tan… Tabu adlı oyunuyla tiyatroseverleri yine güldürecek. Yıllardır komedyenlik yapan ve her geçen gün kendine yeni hayranlar edinen genç sanatçı hakkındaki bilgiler ise şöyle:

“Liseden sonra eğitim amaçlı gittiği Amerika’da stand-up eğitimi alan ve uzun yıllar New Yorkta çeşitli kulüplerde şov yapan Tarkan Bulut, yeteneğini şimdi Türkiye’de konuşturuyor.

Gösterileri günlük hayatın detayları üzerine kurulu. Belli bir text var ama doğaçlama da büyük yer kaplıyor. İki bölümden oluşan gösteride kah eline bağlamasını alıp, caz-rock tarzında yaptığı esprili bestelerini seslendiriyor, kah yüzyıllık türkülerle güldüren nazireler yapıyor.”

Öte yandan Ekim ayında da yine Ortaköy Kültür Merkezi dopdoluydu. Merkezde göze batan bir diğer oyun da Kadınlar ve Erkekler üzerine kurulu bir oyundu… 16 Ekim günü saat: 20.30’ta sahnelenen ‘Kadınlar, Erkekler, İlişkiler ve Çelişkiler’ adını taşıyan oyunla ilgili tiyatro topluluğunun verdiği detaylar şöyleydi:

“Özellikle kadınlar şaşkın. Çünkü zırhları kırılıyor. Çünkü sahnede şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir performans var. Bu oyundaki herkes sizden biri hatta sizsiniz, düğünde göbek atan adamdan, burcunun ne kadar tehlikeli olduğunu bilen kadına, karısını aldatan adama kadar… Bir tokat gibi yüzünüze çarparken şimdiye kadar başınıza gelen her şey, sizler gülmekte olacaksınız. İlk ne zaman el ele tutuştunuz, nasıl öpüştünüz ve o kızın yanında başınıza neler geldi. Ve aman sahnedeki sarışın siz olmayasınız Sarışın bir kızdan bahsedilirken işte o sizsiniz. Artık rolünüz var oyunda. Aa bu şarkıyı kim söylemiş derken iki perde geçip gidecek. Ve siz çıkarken haftaya bir bilet lütfen diyecekseniz. Demezseniz de siz bilirsiniz.

Biz diyenlerden yanayız. Bu oyun 20 yıl öncesinde ve 20 yıl sonrasında, aşkla ilgili değişmeyen açmazlarla dalga geçen bir oyun. Daha fazla şaşırmak ve daha fazla gülmek için kendinize bir şans verin… Kadınlar, Erkekler, İlişkiler ve Çelişkiler’e gelin.”

Öte yandan Ekim ayının ilk günlerinde karşımıza farklılığıyla dikkat çeken oyun Meyhanede, 15 Ekim’de de sanatseverler ile buluşmuştu. Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde Kasım ayındaki diğer etkinlikler ise konser ve tiyatro oyunu olmak üzere devam ediyor. Detaylı bilgi için; 0212 236 10 27 nolu telefonu arayabilirsiniz.

MAGAZİN HABERLERİ

Rol de olsa cezayı yedi

BEBEK- Beş ay önce ehliyetine alkollü araç kullandğ gerekçesiyle el konulan oyuncu-manken Cansu Dere, Ezel dizisinin Bebek’teki çekimlerinde rol gereği araba kullannca trafik polislerine yakalanmşt. Dere’nin ehliyeti ve ruhsat olmadğ için hakknda işlem yaplmşt. Trafik kanununun 118-7 maddesine göre 869 lira para cezas kesildi. Ünlü oyuncu cezay 15 gün içerisinde ödediği için 652 liraya indirildi. Cansu Dere paray adliye veznesine yatrdktan sonra makbuzunu savcya teslim ederek adliyeden ayrld.

AKALIN EV ARIYOR

LEVENT- Demet Akaln ve Önder Bekensir çifti, köprü trafiğinden yaka silkiyor. İstanbul’un yoğun trafiğinden bunalan ve işleri nedeniyle sürekli Avrupa yakasna geçmek zorunda olan ikili, Acarkent’teki son derece lüks evlerinin trafik yüzünden tadn çkaramamaktan dertli. Trafikten bunalan çift, Avrupa yakasnda ev arayşna girdi. İşlerinin büyük bir bölümü Avrupa yakasnda olan Akaln, Levent ve Etiler civarnda ev aryor. Astoria’dan 1+1 bir daire bakan Demet Akaln, baz günler kalacaklarn söyledi.

TUĞBA EKİNCİ’YE TACİZ

ETİLER- Yağmurdan korunmak için bir ağacn altna sğnan Tuğba Ekinci’nin kyafetlerini çöp torbasna koymas dikkat çekti. Tuğba Ekinci, geçen hafta Etiler’de taksi beklerken sürücülerin tacizine uğrad. Gazetecileri de tacizci sanan Ekinci, “Ben sizi de diğerleri gibi ‘Gideceğiniz yere brakaym bayan’ tarznda adamlar sandm!” dedi

“BİR AVAZ BİR SAZ…”

ORTAKÖY- Şarkıcı Niran Ünsal ‘Bir Avaz Bir Saz’ adlı türkü albümünü piyasaya çıkardı. Ünlü sanatçı geçen hafta Ortaköy’de bir mekanda sahne aldı. Albüm dışında yemek sektörüne de el attığını belirten Ünsal “İş dünyasında oldukça tecrübeleyim. Yeni açacağım restoranda menüler her gün şarkı sözlerime göre değişecek. Mutfakta ben olacağım. Yemekler benim elimden çıkacak” diye konuştu.

KORKUTAN KAZA

ETİLER- Kaya Çilingiroğlu’nun eşi Feraye Tanyolaç’n geçen hafta Etiler’de kaza yapt. Etiler Baltaliman’nda Tanyolaç’n aracn karş yönden geldiği belirtilen minibüs yandan çarpt. Kazada Tanyolaç yaraland. Tanyolaç ambulansla hastaneye kaldrlrken minibüs sürücüsü gözaltna alnd. Feraye Tanyolaç hastaneden ayrlrken “Biraz ağrm var. O da geçer herhalde” dedi. Eşinin otomobile binmesine yardm eden Kaya Çilingiroğlu da “Eve gidiyoruz. Omurlarnda birşey yok. Sanyorum kaza sonras şok oldu. Durumu iyi” diye konuştu.

“YOK ARTIK DAHA NELER”

ETİLER- Güzel oyuncu Levent Semerci’yle ayrldğ yönündeki dedikodulara son noktayı koydu. Bir süredir hakknda sevgilisi Levent Semerci’den ayrldğna dair haberler çkan Beren Saat, Etiler’deki bir mekandan çkşta bu iddialara yant verdi. Aracnn getirilmesini beklerken sorularn yantlayan ünlü oyuncu, “Ayrlk diye bir şey söz konusu değil, biz hala görüşüyoruz” dedi. Saat, “Aşk- Memnu”daki rol arkadaş Kvanç Tatltuğ’un “Fatmagül’ün Suçu Ne” dizisinde de konuk oyuncu olarak katlacağ dedikodularn ise “Yok artk, daha neler” diyerek yalanlad.

BU SEFER TAKTİK DEĞİŞTİ

ETİLER- Şarkc Deniz Seki, Etiler’de objektiflere yakaland. Alşveriş yapan Deniz Seki kredi kart yüzünden mağdur olmuş ve bu haber günlerce konuşulmuştu. Geçen hafta Etiler’de bir şarküterinin önünde görüntülediğimiz Deniz Seki bu sefer temkinli davrand. Aracndan inmeyerek, alşverişini şoförüne yaptrmay tercih etti..

SPOR HABERLERİ

GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Sakatlıklar can sıkıyor

Beşiktaş’ta sakatlıklar bir türlü gündemden düşmüyor!.. Haftalardır süren sakat oyuncuların çokluğu ve bu futbolcuların uzun süre zarfında takıma dahil olamayışları düşündürüyor. Sivok, Quaresma, Aurelio, Ferrari, Ekrem, Erhan ve Nobre sakatlıkları sebebiyle takımdaki yerlerini henüz alamayan oyuncular arasındalar. Bu futbolcuların tam anlamıyla takıma ne zaman dönecekleri konusundaki soruyu ise Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Komitesi Başkanı Mete Düren cevapladı. Düren Aurelio ve Erhan’nın Kasım ayının başında katılabileceklerini beklediklerini söyledi. Sol adalesindeki sakatlığı süren Ferrari’nin ise Kasım ayının ortalarına doğru sahalara dönebileceğini belirten Düren, Nobre’nin de Sivasspor ile oynanacak lig mücadelesine yetişebileceğini söyledi.Yaklaşık bir aydır ayak parmağından yaşadığı sakatlığının tedavisi süren Ekrem’in ise Aurelio ve Erhan gibi Kasım ayı itibariyle de takımla birlikte antrenmanlara başlayabileceği dile getirildi. Mete Düren takıma dönüşü merakla beklenen Quaresma’nın dönüşü sonrası yapılacak olan kontrollerinden sonra net bir açıklama olabileceğini söyledi.

Süper STAR

Futboldan sonra flaş transferlerle basketbolda da heyecan dorukta. Allen Iverson ismi camiayı harekete geçirdi. Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’nin (NBA) yıldız oyuncularından Allen Iverson’ın, Beşiktaş’ın teklifini kabul ettiği belirtiliyor. Buna göre basketbolcunun, Beşiktaş’ın 4 milyon dolar karşılığında yaptığı 2 yıllık teklifi prensipte kabul ettiği ve spor hayatını bundan böyle Türkiye’de sürdüreceği iddia ediliyor. Beşiktaş Yönetimi’nin peşinde olduğu oyuncu ile ilgili yapılacak sözleşmeyle ilgili iddialar da şu yönde: “Iverson’ın kendisini Beşiktaşlı yapacak kontrata Kasım ayı başlarında imza atacak, sözleşmede, basketbolcunun bir yılın sona ermesinin ardından ayrılmasına olanak sağlayacak bir madde bulunacağı, ancak buna bağlı olarak ilk sezonunu tamamlamasının zorunlu kılınacağı” kaydediliyor.

İki ayrı Beşiktaş

KARA KARTAL ardı ardına puan kaybedince tartışılmaya başlandı. Lig başlarken yaptığı transferler ve oynadığı futbolla alkış alan Beşiktaş son zamanlarda gerek sistem gerekse oyuncuların performansıyla masaya yatırılıyor!

LİGE fırtına gibi başlayan ve spor otoritelerince bu yılın en iddialı takımın olarak lanse edilen Kara Kartal üst üste Porto maçıda dahil Trabzon, Manisa ve Kayseri maçlarını kaybedince taraftarı adeta şok etti. Teknik Direktör Schuster sakatlıkların üst üste geldiğinden bahsederken, spor otoriteleri de Beşiktaş’ın erken form tuttuğunu ilerleye maçlarla da birlikte bunun sıkıntısını çektiğini kaydediyor. Diğer yandan üç iyi kalecisi birden var denilen Beşiktaş’ın hatalı yediği goller, yeni sistemi ve her maça ayrı bir kadroyla çıkması da tartışılan diğer bir konu. Üst üste gelen mağlubiyetlere rağmen takıma inanan taraftar “Hep destek tam destek” diyor.

Spor yazarları Radyo Beşiktaş’ta buluşuyor

Gündem puan kayıpları

Akşam Gazetesi Yazarı ve Lig Tv’den Ömer Güvenç bu haftaki Radyo Beşiktaş konuğumuz idi. Güvenç, Program yapımcısı ve sunucusu Didem Tutal’la Beşiktaş’taki son durumu değerlenderdi. Ardı ardına alınan mağlubiyetler hakkında bilgi verdi. Programın canlı yayınını kaçıranlar www.besiktas.com.tr adresinden yayının tekrarını izleyebilirler. Güvenç konu hakında özetle şunları söyledi: “Erken başlamanın önce bir avantajı sonra bir dezavantajının olacağını herkes biliyordu. Nitekim de öyle oldu. Schuster bunu daha önce söylemiş şimdi Beşiktaş’ın üç maçta 9 puan vermesi gerçekten ‘Şampiyon olacağım’ diyen bir takım için çok fazla puan kaybı. Ama Beşiktaşlıları puan kaybından çok Beşiktaş’ın oynadığı kötü futbol endişelendiriyor. Ama önümüzde çok haftalar var.. Klasik ama şu anda bu sistemde sıralama kesinlikle değişecektir. Ama dediğim gibi Beşiktaş’ı puan kayıplarından çok kötü futbolu endişelendiriyor. Evet, Schuster Beşiktaş’a bir oyun sistemi yerleştirmek istiyor. o işte çizgi defans gördüğümüz kadarıyla Beşiktaş kazandığı maçlarda dahi bu çizgi defansı başaramadı yani oynayamadı. Gerektiği gibi oynayamadı. 4-1 kazandığı Karabük maçında bile Beşiktaş kalecisi ilk yarıda rakip forvetle 4 kez karşı karşıya kaldı. o zaman da dediğim gibi Beşiktaş kalecileri iyi oynuyordu kurtarıyorlardı. Beşiktaş kalecileri iyi kaleciler, üçü de bana göre iyi kaleci ama her zaman iyi oynayamazlar. Nitekim kötü oynadıklarında da rakiple karşı karşıya kaldıkları için en azından 4 pozisyon gidiyorsa birini gole çevirir. Schuster’in bu sistemden acilen vazgeçmesi gerekir diye düşünüyorum. Oyun sistemini değiştirmesi lazım çizgi defanstan vazgeçmeli bunu ben görüyorum. Tribündeki manav görüyor televizyon başındaki kasap görüyor. Schuster’in de görmesi lazım. Hayır Schuster diyorsaki ben bu oyun sistemini değiştireyeceğim ısrarla diye bana göre yanlış yapmış olur. Beşiktaş bu oyun sisteminde başarılı olamıyor takım kazandığı maçlarda dahi rakibe en az 4 gol pozisyonu veriyor. Bu sistemden vazgeçmeli diye düşünüyorum. Sakatlar, yani bir iki sakat önemli mi deniliyor. Ama evet önemli. Bunların ismi Guti, Querasma olursa önemli oluyor.

Bence kaleciler çok formsuz değil, Beşiktaş takım halinde defansı iyi yapamıyor. Bir kaleci 4 tane karşı karşıya kalırsa bir tanesini yer. Evet hatalı goller de yiyorlar. doğrudur ama Beşiktaş defansı takım defansını iyi yaparsa kalecilere az iş düşer, az iş düştüğünde de gerekeni yaparlar. O zaman kaleciler de düzelecektir. Takım savunması nasıl düzelebilir; söyleyeyim; iki defansın önünde oynayan açıkların Beşiktaş defansına yardım etmesi gerekiyor. Göbekte oynayan bir oyuncunun da biraz daha sarkık oynaması gerekiyor.”

“Kalecilere sahip çıkın…”

ÜÇ iyi kalecisi olan ancak son zamanlarda Hakan Arıkan ve Rüştü Reçber’in yediği hatalı gollerle sarsılan Beşiktaş’ta kriz bir türlü aşılamadı. Spor otoriteleri üçüncü kaleci Cenk Gönen’e de fırsat tanınması gerektiğini belirtirken özellikle Hakan Arıkan’a sahip çıkılması gerektiğini söylüyorlar. Rüştü Reçber ise tecrübesi ile her fırsatta eksikleri kapatmaya çalışıyor.

AVRUPA LİGİ

BJK: 1 – Porto: 3

BEŞİKTAŞ UEFA Avrupa Ligi L Grubu üçüncü maçnda, sahasnda Portekiz’in Porto ekibine 3-1 mağlup oldu. Porto’ya galibiyeti getiren golleri 26. dakikada Falcao ile 59 ve 77. dakikalarda Givanildo Hulk kaydetti. Beşiktaş’n tek golü ise 90+2 dakikada Bobo’dan geldi.

UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu 3. maçnda Porto’ya 3-1 yenilen Beşiktaş, bu sezon Avrupa kupalarndaki ilk mağlubiyetini ald. Fiyap İnönü Stad’nda oynanan maçta Porto’ya galibiyeti getiren golleri 26. dakikada Falcao ile 59 ve 77. dakikalarda Givanildo Hulk kaydetti. Beşiktaş’n tek golü ise 90+2’de Bobo’dan geldi.

Bu arada Porto’da 43. dakikada Maicon Pereira, 88. dakikada da Fernando Reges krmz kartla oyun dşnda kald. Grupta diğer oynanan karşlaşmada ise Rapid Wien, deplasmanda CSKA Sofia’y 2 – 0 yendi. Bu sonuçlarn ardndan 3 maçndan da galibiyetle ayrlan Porto, 9 puanla liderliğini sürdürdü. Gruptaki ilk yenilgisi alan Beşiktaş ise 6 puanla 2. srada kald. Rapid Wien de 3 puanla 3. srada, CSKA Sofia ise puansz olarak son srada yer ald.

Galibiyeti unuttu: 2-3

Beşiktaş, Manisaspor’a Fiyapı İnönü Stadı’nda 3-2 mağlup oldu. Kartal hiç beklemediği bir anda kalesinde golü gördü. 14. dakikada ise Bobo’yla buldu. İlk 45 dakika 1-1 beraberlikle sona erdi. İkinci yarıya galibiyet için çıkan Kartal ilk yarıda olduğu gibi beklenmedik bir anda kalesinde golü gördü. Rakip 2-1 öne geçti. Beraberlik için yüklenmeye başlanan Beşiktaş, 54. dakikada 10 kişi kaldı. Manisa skoru ardından 3-1 yaptı. Ernst 90. dakikada Beşiktaş’ın golünü attı ve maç bu skorla sona erdi: 2-3

Kartal kayıp:0-1

Beşiktaş, üst üste aldığı yenilgilerle taraftarını hüzne boğuyor. Spor Toto Süper Ligi 9. haftasının son maçında Kayserispor’a deplasmanda 1-0 mağlup oldu. Kayserispor’un ataklarında savunmada dikkatli oynayan Kartal, hücumda ise Nihat Kahveci ve Bobo ile gol aradı. 67. dakikada Onur Bayramoğlu’nun yerine Guti, Nihat Kahveci’nin yerine ise Fatih Tekke oyuna girdi. 90+1. dakikada Kayserispor, Furkan’ın attığı golle 1-0 öne geçti ve mücadele bu skorla sona erdi.