İstanbul’da antika ve nostalji rüzgarı esecek


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Antikacılar ve Sahaflar Derneği işbirliğiyle bu yıl 5’incisi gerçekleşecek “Antika ve Nostalji Festivali” Beşiktaş, Beyoğlu, Ortaköy, Üsküdar ve Kadıköy’den 25 köklü antikacıyı bir araya getirecek. Antika meraklıları, İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlenen sergide, 19. yüzyılda Osmanlı’da ve Avrupa’da kullanılan tespih, saat, fincan takımı gibi zamana meydan okuyan nadide eserlerden, 1950-70 yıllarına tarihlenen gramofon ve taş plak gibi nostaljik ürünlere ulaşabilecekler.


300 YILLIK TAHT


Antika kültürünü, koleksiyonerliği genç kuşaklara aktarmak ve antikacı esnafının ekonomisine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen festivalde padişah ile vezirlerin gün sonu istişarelerinde kullandıkları 300 yıllık taht, meraklıların beğenisine sunulacak. 1700’lü yıllara ait olan bu görkemli eser, yaklaşık 100 cm yüksekliğinde ve saray işçiliğinin nadide örneklerinden biri olurken festival alanında sergilenecek. Osmanlı Sarayı’ndan bir başka parça ise, 130 yıl önce saray misafirlerini ağırlayan, eşsiz bir işçiliğe sahip ikram tepsisi ve sedef kakmalı sehpa sergi alanının en ilgi çeken parçaları arasında yer alacak.


UZUN YOLCULUKLARDAN SAĞLAM ÇIKMAYA BAŞARAN PORSELEN FİNCAN


Festivalde Avrupa pazarı için üretilen parçalar arasında yer alan 1890’lı yıllarda üretilmiş kusursuz işçiliğe ve zarafete sahip ve türünün son örneklerinden olan Fragonard desenli fincan da koleksiyonerlere hitap edecek. Alanda görülebilecek Avrupa yolculuğu sonrası ülkemize ulaşmış kıymetli eserlerden bir diğeri ise, el işçiliği ile yapılmış, sanat eseri niteliğindeki biblo. Müzisyen bir ailenin sanatlarını icra edişlerini ele alan bu biblo, 1920’li yıllardan bugüne ilk günkü güzelliğini koruyarak gelmiş.


Girişlerin ücretsiz olduğu festival, 17 Mart tarihine kadar İstanbul Deniz Müzesifuaye salonunda, 10.00 – 21.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.