Yangında kül olan tarihi bina restore edildi eğitime açılıyor

2013 yılında yanan ve kullanılmaz hale gelen Galatasaray Üniversitesi’nin yanan 148 yıllık tarihi binası restore edildi. Yapılan açıklamada restorasyon çalışmaların 2 hafta içine bitirileceği eğitim hizmetine kaldığı yerden devam edeceği açıklandı.

Beşiktaş Ortaköy’de bulunan 148 yıllık Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası restore edildi. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Parsak, tarihi binada yapılan restorasyon açıklamalarda bulundu. 2013 yılında çıkan yangında kül olan üniversitede restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde tamamlanarak öğretime hazırlanacak.

Tarihi bina yangında kül olmuştu

Beşiktaş Ortaköy’de bulunan ve 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi’nin kullanımında olan İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı’nın çatısı, 22 Ocak 2013’te geçirdiği yangında 148 tarhi bina tamamen yanmıştı. Yangın, 3’üncü kattaki öğretim görevlilerinin kullandığı odada başlamış, ardından çatıya, sonra da kampustaki diğer fakültelere sıçramıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale gelmişti. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül olmuştu. Büyük hasar gören kagir ve ahşap yapının enkazı, yangının ardından yaklaşık 3 yıl sonra tamamlanan çatı restorasyonuna kadar hiçbir tedbir alınmaksızın kaderine terk edilmişti.

Kazık çakılması nedeniyle çalışmalar uzadı


Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Parsak, yanan 148 yıllık tarihi binanın restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Parsak özetle şunları söyledi: “22 Ocak 2013’te geçirdiği yangında 148 tarhi bina tamamen yanmasının ardından 14 Ocak 2016 tarihinde restorasyon projesi kabul edildi ve restorasyon için ruhsat alındı. Sonrasında üniversitemiz ve Galatasaray Eğitim Vakfı arasında görüşmelerden sonra restorasyona 30 Mayıs 2016’da çalışmalar başladı. 2016 yılında başlayan restorasyon başlayan çalışmaları 2 hafta içinde tamamlanacak. Restorasyon çalışmaları sırasında zemin etüdü yapıldı ve zemin güçlendirildi. 1400 adet mikro kazık imalatı yapıldı. Bu çalışmalar çok zahmetli bir çalışma oldu. Restorasyon çalışmalarında iç duvarlar ve dış duvarlar korunarak yapıldığından beklenenden uzun sürdü. Restorasyon çalışmaları tarihinden gecikti.”