KÜLTÜR: THE CIRCLE, “KALP OLMAK NE OLA?” SERGİSİ İLE AÇILIYOR!

Mimari, tasarım ve sanat odaklı bir platform olarak kurulan The Circle, Slovenyalı sanatçı Joni Zakonjšek’in İstanbul’daki ilk solo sergisi “Kalp Olmak Ne Ola?” ile 14 Eylül Cuma akşamı kapılarını aralıyor. Küratörlüğünü Sanja Jurca Avcı’nın gerçekleştirdiği sergi, 15 Eylül – 14 Ekim 2018 tarihleri boyunca ziyarete açık olacak.
Mimari, tasarım ve sanat odaklı bir ortak çalışma ve işbirliği topluluğu olmanın yanı sıra bir sergi alanı, bir yaratıcı atölye, akademik bir araştırma platformu, müzik için bir mekan ve hayat ile iş pratiklerini bir araya getiren bütüncül bir çalışma alanı olarak tanımlanan The Circle, Slovenyalı sanatçı Joni Zakonjšek’in İstanbul’daki ilk solo sergisi “Kalp Olmak Ne Ola?” ile 14 Eylül Cuma akşamı açılış yapıyor.

Küratörlüğünü Sanja Jurca Avcı’nın yaptığı “Kalp Olmak Ne Ola?” sergisi Zen Budizmi’nden etkilenen sanatçı Joni Zakonjšek’in zihin, doğa ve kozmos arasında şiirsel bir ahenk bulma ihtimallerine odaklanan eserlerine yer veriyor. Zakonjšek’in sanatı, hayatta bu uyumu bulma arayışının bir parçasıdır ve resimleri de daimi bir keşif ve meditasyon sürecinin sonucunda ortaya çıkar.

Bu meditatif yaklaşım Zakonjšek’in tekniğini ve malzemeye yaklaşımını da belirliyor. Kendiliğinden yaratıma öncelik veren Zakonjšek figür, şekil ve renklerin kağıt veya kanvas üzerinde doğal bir şekilde oluşmasına izin veriyor. Bu kendiliğinden yaratım da, doğadaki ve insanın zihnindeki gizli titreşimleri kayda geçirmesine imkan tanıyor. Zakonjšek böylece sadece bakılacak bir manzara değil, yeni bir görme biçimi yaratıyor.

“İsimsiz”  “DERVİŞLER” serisi  24x34 cm  Çay, üzüm, nar suyu, mürver çiçeği, gül, diğer çiçekler.  İnce pirinç kağıdı üzerine karışık teknik.  İstanbul/Velika Sela/Piran  2016 yaz – 2017 yaz
“İsimsiz”
“DERVİŞLER” serisi
24×34 cm
Çay, üzüm, nar suyu, mürver çiçeği, gül, diğer çiçekler.
İnce pirinç kağıdı üzerine karışık teknik.
İstanbul/Velika Sela/Piran
2016 yaz – 2017 yaz

Sergide bir araya getirilen işler dört gruptan oluşuyor. “Dervişler” adlı ilk grup şiiri, felsefesi ve müziğiyle Sufi geleneğine duyduğu hayranlığın bir sonucu. Kendi eksenlerinde gezegenler gibi dönen dervişlerin vecd hali, 2016’da İstanbul ve Konya’da tekkelerdeki törenleri izleme fırsatı bulan sanatçıyı, dervişlerin şiirsel titreşimlerini resimlerinde yeniden üretmeye sevk etmiş. Joni Zakonjšek suluboya ve karışık tekniğin yanı sıra bazen özel bir teknik de kullanıyor. Çayın pirinç kağıdı üzerine kendiliğinden dökülmesine izin veriyor ve oluşan arka plan üzerine küçük derviş figürlerini resmediyor. Bu tekniğin sadece sanatsal bir süreç değil, başlı başına bir ritüel olduğunu söylemek mümkün.

“Ses Olmadan”  “DÖNGÜSEL ŞİİRLER” serisi  16x16 cm  Kağıt üzerine suluboya  Velika Sela  2014 – 2016
“Ses Olmadan”
“DÖNGÜSEL ŞİİRLER” serisi
16×16 cm
Kağıt üzerine suluboya
Velika Sela
2014 – 2016

“Döngüsel Şiirler” adlı ikinci grupta ise doğal mevsim döngüsünde ve evrenin her yerinde bulunan döngüsel, şiirsel hareketleri yansıtıyor. Bu döngüsel “görsel” şiirlere Vlado Škafar’ın haikuları eşlik ediyor. Bu şiirsel ilgi ayrıca, Zakonjšek’in sergideki “Hafız İçin Bir Şiir” adlı çalışmayla saygı duruşunda bulunduğu İranlı şair Hafız’a olan özel bağlılığında da görülüyor.

“Hafız’a ŞarkıIar I”  140x180 cm  Tuval üzerine aşk  Koštabona  İlkbahar - sonbahar 2006
“Hafız’a ŞarkıIar I”
140×180 cm
Tuval üzerine aşk
Koštabona
İlkbahar – sonbahar 2006

“Tassajara Manzaraları” adlı üçüncü grup, doğadaki kendiliğinden şiirselliğe odaklanıyor. Bu suluboya resimlerde fiziksel manzaralar “ruhun alanı” ya da ruhsal bir bakışın yansıması olarak ele alınıyor. Bu manzaraları fiziksel olmaktan çok ruhsal imgeler olarak görmek mümkün. “Ağaçlar” başlıklı dördüncü grup ise Tassajara Dağı Zen Tapınağı etrafındaki ağaçların meditatif etkilerine odaklanıyor.

Joni Zakonjšek insan hayatının şiirsel yönlerine ve doğanın sessiz, sonsuz titreşimlerine gösterdiği duyarlılıkla sizi, kalbinizi yeni olasılıklara açacak ve dünyayı görme biçiminizi değiştirecek bir yolculuğa davet ediyor.

Sergi, Kumbaracı Yokuşu, Tercüman Çıkmazı’nda yer alan The Circle’da 15 Eylül – 14 Ekim 2018 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak.