BEŞİKTAŞ: Kent betonlaştı!.. Geç kaldınız!..

Beşiktaş’ı boğacak olarak haberleştirdiğimiz Çiftçiler rezidanslara mühür vuruldu!..
Ancak İstanbullular bunun için çok geç kalındığını, bu güne kadar belediyenin nerede olduğunu söylüyorlar.
Beşiktaş Belediyesi tarafından planların yapıldığı ve onaylandığı, İstanbul büyük şehir belediyesinin de inşaatları önce engellediği daha sonra ise izin verdiği bildirildi.
Hata bu konuda siyasi parti temsilcileri dahil, ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını da açıkladı.
Böylesine önemli bir durumun ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyleyen ve birçok iddia olduğunu da saklamayan Beşiktaşlılar konunun derinlemesine incelenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bu açıklama ve haberler üzerine, Beşiktaş Belediyesi ekipleri, İstanbul Boğazı’na nazır 180 metre yüksekliğindeki 2 kulenin çatılarında toplam 3 bin metrekare büyüklüğünde ikişer kat fazla kullanım alanı oluşturulduğunu tespit eden ekipler, bahçe alanına her biri 350 metrekare büyüklüğünde fazladan 4 adet dükkan inşa edildiğini belirledi.

BETON PLAZA GÖĞE YÜKSELDİ, ÖNCE İZİN VERİYORLAR ŞİMDİ MÜHÜR VURUYORLAR!..

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz gün içinde ; İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding’in arazisinde Türkerler İnşaat tarafından hayata geçirilen Çiftçi Towers projesi mühürlendi.
Şimdi hem Beşiktaşlılar hem de medya kanalıyla; Projenin yükselmesine sadece iş yeri sahiplerinin değil, yerel yöneticiler ve bazı yetkililerce göz yumulduğu, sorumlular hakkında cezai işlemler yapılması gerektiği öne sürülüyor. Bu durumun şehirçilik adına bir çinayet olarak görülüyor.
İçişleri bakanlığınca görevden uzaklaştırılan Murat Hazinedar’ın yerine gelen Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Tahir Doğaç ile birlikte denetim ekipleri Çiftçi Towers inşaatına gittiği ve Çiftçi Towers girişine mühürü astığı bilgisi edinildi. Edinilen bilgiye göre; İstanbul Boğazı’na nazır 180 metre yüksekliğindeki 2 kulenin çatılarında toplam 3 bin metrekare büyüklüğünde ikişer kat fazla kullanım alanı oluşturulduğunu tespit eden ekipler, bahçe alanına her biri 350 metrekare büyüklüğünde fazladan 4 adet dükkan inşa edildiği belirledi. Öte yandan, Beşiktaş Zincirlikuyu’da inşaatı süren ‘Çiftçi Towers’ hakkında bir dizi iddia ortaya atıldı. İBB’nin CHP’li meclis Üyesi Taner Kazanoğlu Çiftçiler’in yapım halindeki inşaatıyla ilgili soru önergesi verdi. Bu proje bu haliyle Beşiktaş’ı ve şehri boğacak dedi. Yetkilileri göreve davet etti. Rezidans ve AVM projesinin yer aldığı 45 katlı iki kulenin imara aykırı olduğu iddiasına karşılık Çitçiler Holding’ten açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, inşaatın yasalara ve mevzuata uygun olduğu belirtildi.

Daha önce yayınlanan haber ise şöyleydi:

SUÇ DUYURUSU GELİYOR!..

İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu ise, yapım aşamasında olan Çiftçi Towers projesi ile ilgili soru önergesi verdi. Kazanoğlu yaptığı açıklamada, ‘Çiftçi Toers gibi şehrin tam merkezinde, görüntüyü bozan bir inşaatı diktiler. Bunun yanında dikey olarak yapılmış inşaat, yatay olarak da devam ediyor. Şu sıralar Türkiye’de imar affı hakkında bir söylenti geziniyor. Yasal olarak yapılan inşaatlarda bile insanlar şu sıralar kaçak inşaata yöneldiler. İstanbul’da Çiftçi Towers, gözümüzün önünde, merkezi bir yerde olduğu için dikkatimizi çekti.’ ifadelerine yer verdi. Ayrıca, inşaat bittikten sonra bölgedeki trafik yoğunluğunun daha da artacağını belirten Kazanoğlu, ‘O bölgede Zorlu AVM var, tam karşısında da Çiftçi Towers kuruluyor. Etiler ve Beşiktaş bölgesindeki tüm insanlar o trafikten geçiyor. Trafik yoğunluğu yaşanacak. Şehir artık yaşanılamaz bir hale geldi. İstanbul’a ihanet ediyorlar. İBB ve Beşiktaş Belediyesi görevini yapmalı. Beşiktaş Belediyesi’nede gideceğim ve buna engel olmaları için konuyu gündeme getireceğim.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ PROJELENDİRDİ VE ONAYLADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunacağım.’ şeklinde konuştu. Mecliste yaptığı konuşmada Kazanoğlu, ‘İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding’in arazisinde Türkerler İnşaat tarafından yapımı devam eden Çiftçi Towers adlı projede yasalar yok sayılarak inşaat yapılmasına göz yumulduğu iddiaları kamuoyunda geniş yer bulmaktadır. Bu yerde 16 Ağustos 2010’da 3259007 sayı ile İBB tarafından avam projesi yapılmış, 7 Aralık 2010’da 4835 sayılı kurul kararı ile uygun görülmüş olup 3 mayıs 2011’ta ve 2702 sayılı uygulama projesi Beşiktaş Belediyesi tarafından onaylanmıştır” dedi.
Zincirlikuyu’da yapılan Çiftçi Towers projesinde, 45’er katlı iki kulede 288 rezidans, alışveriş merkezi ve kulelerden birinin ilk 10 katında ofisler bulunuyor. Kazanoğlu Boğaziçi İmar Kanunu’nu hatırlatarak “İlgili inşaatla ilgili herhangi bir kaçak yapılaşma varsa bu soru önergemin göz önüne alınarak 5216 sayılı kanunun imar hareketlerini denetleme yetkisine istinaden 3194 sayılı imar kanunu, 2960 sayılı Boğaziçi kanununu gözetilerek acele olarak denetlenmesinin sağlanmasını, denetleme sonucunda kaçak yapılaşmanın tespit edilmesi halinde encümen para cezası ve yıkım cezasının uygulanmasının sağlanmasını talep ederim” dedi.
İBB ÖNCE DURDURDU SONRA İZİN VERDİ

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beşiktaş Belediyesi’ne bir yazı göndermiş ve inşaatın yasa dışı olması nedeniyle Çiftçi Towers’ın mühürlenmesini istemişti. Ancak, herhangi bir işlem yapmaması üzerine, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş denetim ekiplerini projeye göndererek ölçüm yaptırmış ve inşaatı mühürletmişti. 2 ay sonra mühür kaldırılarak, inşaat çalışmaları yeniden başlamıştı.
Ancak, edinilen bilgiye göre, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesine göre, Boğaziçi alanında ve etkilenme bölgesinde kalan bir arazi üzerinde en fazla 15 metre yükseliğinde 5 katlı konut alanı inşa edilebiliyor.

ÇİFTÇİLER: “HER ŞEY YASAL”

Çiftçiler Holding tarafından yapılan açıklamada ise, “Kökleri cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan Çiftçiler Holding; otomotiv, inşaat, enerji ve denizcilik olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Türkiye ekonomisinin önemli gruplarından biridir. Bugüne kadar tüm faaliyetlerinde olduğu gibi Çiftçi Towers projesinde de yasalara ve mevzuata harfiyen uygun hareket etmiştir. Mevzuattan kaynaklanan haklarımızın ötesinde iddia edildiği gibi, meri imar planı dışında bir imalat yapılması söz konusu değildir.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Hürriyet/Sözcü