DÜNYA: İngiltere’yi destekliyorlar!

Rusya ile İngiltere arasında başlayan diplomatik gerilimde batı ülkeleri İngiltere’ye destek veriyor. Eski bir Rus ajanın İngiltere’nin Salisbury bölgesinde zehirlenmesinden sonra diğer AB üyesi devletlerde Rus diplomatların sınır dışı edilmesi kararını almaya başladı. Bu kararı alan ülkelere Avustralya’da katıldı. Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, ülkesinde bulunan iki Rus diplomatın bir hafta içinde Avustralya’yı terk etmesini istedi.

Ayrıca ABD’de 60 Rus diplomatı sınır dışı edilmesi ve Rusya’nın Seattle konsolosluğunun kapatılması kararını aldı. AB üyesi ülkeler de fazla Rus diplomatları istemediğini açıkladı. Bunların dışında Ukrayna, Kanada, Arnavutluk’da Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Bu konuda ABD’nin sessiz kalmayacağını söyleyen Beyaz Saray sözcüsü Raj Shah, ‘Birleşik Krallık’ta halka açık bir alanda iki kişinin zehirlenmesi olayı oldukça çılgın bir hareketti. Böyle tehlikeli bir suikast girişimine sessiz kalınamaz. Bu olayın arkasındakiler sadece iki kişiyi değil, oradaki masum sivilleri de hedef aldı. ABD ve müttefiklerinin buna olaya karşılık vermemesi düşünülemez.’ şeklinde konuştu.

Öte yandan, iddiaları reddeden Moskova, Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık verileceğini belirtti. Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ‘Bu çok talihsiz ve düşmanca bir hareket. ABD Dışişleri Bakanlığına davet edilen Washington Büyükelçimiz, bu karara itiraz etmişti. İlerleyen günlerde Rusya eminim ki buna cevap verecektir.’

Olay, 4 Mart’ta İngiltere’nin Salisbury şehrinde eski Rus ajan Sergey Skripal, kızıyla birlikte bilinçsiz bir şekilde bulunmasıyla gerçekleşmişti. Komaya giren iki kişinin sinir gazıyla zehirlendiğini açıklayan İngiliz yetkililer, saldırıdan Rusya’nın sorumlu olduğunu ifade etmişti. Rusya ise, iddiaları reddederek, İngiltere’yi soruşturmada işbirliği yapmamakla itham etmişti.