SİYASET: ‘Niye ayağa kalktınız?’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona girmesinden sonra hakim ve savcıların ayağa kalkmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğa’ın içeri girerken bütün hakimlerin ayakta olmasından dolayı ‘Bir parti genel başkanı içeriye girdi diye, niye ayağa kalktınız?’ diye sorarak konuşmasına devam etti:

‘Zaten adalet diye bir şey kalmadı. Vicdan sahibi olun. Türkiye’nin tarihine saygı gösterin. Neden ayaktasınız? Bunlar yarın önünüze geldiğinde ne söyleyeceksiniz? ‘Bu benim kuramı çekti, isterse 20 adam öldürsün, ben bunu beraat ettireceğim.’ Bir devlette adalet olmazsa o devlet çöker. Bu kişi sarayda konuşmuş. Ayağa kalkan hakimlere söylüyorum. Cübbelerinize iki delik açın ve iki düğmenizde de sarayın kabartması olsun. Birisi yasama birisi yürütme olan iki düğmeyi ilikleyin. Siz üçüncü güç olmayı hak etmiyorsunuz. Fakat onlar, ‘Hayır bize birisi direktif versin, ona göre karar alalım.’ diyorlar. Sen hakim değilsin, şimdi bir de karar verecekler. ‘Saray adına ağırlaştırılmış müebbet cezası vereceksin.’

18 Mart Çanakkale Zaferi hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, ‘Gazi Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı’nda bir dünya lideri olarak ortaya çıktı. 18 Mart Şehitler Günü’nde camilerde okunan hutbelerin içinde Gazi Mustafa Kemal’in adı yoktu. Eğer Gazi Mustafa Kemal olmasaydı, Çanakkale Zaferi’de olmazdı. Diyanete soruyorum, Milli Kurtuluş Savaşı’nın lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü neden anmıyorsunuz? Çanakkale, Atatürk’süz kabul edilemez.’ dedi.